събота, 3 октомври 2009 г.

ОЩЕ МАЛКО ИЗВЕСТИЯ ОТ 03.10.09

ПО ФОКУС

РТЕ: Според предварителните резултати Лисабонският договор е приет с голямо мнозинство

Дъблин. Изглежда Лисабонският договор е приет с голямо мнозинство, съобщава РТЕ в канала на медията в Twitter, като предварителните резултати от секциите в цялата страна сочат категорично мнозинство на бюлетините в полза на документа за реформиране на ЕС.Малко по-рано министърът на външните работи на Ирландия Майкъл Мартин заяви, че изглежда на вчерашния референдум за Лисабонския договор мнозинството от гласоподавателите са казали ‘да’ на документа, като допълни, че се „радва за страната”.


„Айриш таймс”: Чехия призова ЕС да бъде търпелив
Дъблин. Чешкото правителство се опита да успокои партньорите си от Европейския съюз в ангажимента за ратифициране на Лисабонския договор, въпреки продължаващата опозиция от страна на евроскептичния президент Вацлав Клаус, пише „Айриш таймс”. Но Прага предупреди ЕС да не упражнява никакъв натиск върху страната за ратифициране на договора, тъй като той би бил „контрапродуктивен”. „За разлика от Ирландия, където въпросът е ‘да’ или ‘не’, в Чехия той е просто кога”, заяви чешкият министър по европейските въпроси Щефан Фуле.


Ирландският външен министър съобщи за убедително ‘да’ на референдума
Дъблин. Министърът на външните работи на Ирландия Майкъл Мартин заяви, че изглежда на вчерашния референдум за Лисабонския договор мнозинството от гласоподавателите са казали ‘да’ на документа, съобщи на електронната си страница РТЕ. „Радвам се за страната. Изглежда е казано убедително ‘да’ на договора”, заяви Майкъл Мартин.


ДПА: Привържениците на Лисабонския договор в Ирландия съобщават за победа
Дъблин. Привържениците на Лисабонския договор в Ирландия твърдят, че според екзит пол проучване, документът е получил сериозна подкрепа, предава ДПА. Опозиционната партия Файн Гаел, която подкрепя договора за реформа, съобщи, че екзит пол показва, че ирландският народ е казал „да” на вчерашния референдум. Според техните данни подкрепилите договора са били 60% срещу 40%, които не го одобряват.


"Таймс": НАТО обмисля сътрудничество с Русия в Арктика
Лондон. Върховният главнокомандващ на обедините въоръжени сили на НАТО в Европа Джеймс Ставридис заяви, че борбата за ресурси в Арктика може в една или друга степен да се разреши посредством сътрудничество между Русия и Алианса, пише „Таймс”. Той заяви, че крайният север може да се превърне в конфликтна зона, както и в зона за конкуренция. По неговите думи Арктика изцяло може да стане площадка за сътрудничество. Според Ставридис заинтересованите държави трябва по възможност да се стремят към последното. Ставридис предсказа, че отношенията с Москва в близко време ще станат главен въпрос за НАТО. Адмиралът припомни, че в последно време Русия активно претендира за части от гореспоменатата територия, където заради климатичните промени достъпни стават петролни залежи на стойност около 90 милиарда долара. В частност, през март 2009 година Съветът за сигурност на Русия публикува документ за разполагане на войски в Арктика. Освен Русия, за арктическия шелф претендират Канада, Дания, Норвегия и САЩ, всичките страни-членки на НАТО. Интерес към тази територия проявява и Великобритания. Ситуацията се усложнява от факта, че Ставридис нееднократно се обявяваше за прилагането на точка пета от споразумението за създаване на Алианса от 1949 година. Според документа нападението на която и да било държава срещу една страна-членка на НАТО автоматично се разглежда като агресия срещу целия блок.


Хиляди ще протестират в Рим в защита свободата на словото
Рим. Хиляди души е очаква да се съберат по улиците на Рим, Милано, Триест и други италиански градове днес, на протестна демонстрация срещу свикана от Федерацията на италианските журналисти в защита на свободата на словото, пише вестник “Айриш таймс” . Протестите ще бъдат насочени главно срещу премиера Силвио Берлускони, който, според някои, иска да „запуши устата” на медиите. Базираната в Лондон организация „Фридъм хаус” в последния си доклад определи медиите в Италия като „частично свободни”, класирайки ги на 73 място от 195 държави, точни преди България.


“Дейли Телеграф”: Торите предлагат „защита на дома” срещу социални грижи
Лондон. Според предложение на Консервативната партия на Великобритания, срещу еднократно изплащане на 8000 лири, хората в Англия ще получат гаранция, че всичките удръжки за медико-социални грижи ще им бъдат опростени до края на живота им. Торите заявяват, че „планът за защита на дома” може да бъде управляван от съществуващите застрахователни дружества и няма да изисква държавни средства, пише вестник “Дейли Телеграф”. Здравният министър в сянка Андрю Ленсли каза, че това ще сложи край на „голямата несправедливост”, която всяка година принуждава около 45 000 възрастни британци да продават домовете си, за да плащат за социалните грижи. Идеята очевидно цели да „надцака” обещанието на премиера Гордън Браун да осигури безплатни грижи за 350 000 възрастни хора в Англия и Уелс от септември следващата година.


“Таймс”: Британците ще са против евентуално управление на Тони Блеър в ЕС, предупреждават Торите
Лондон. Уилиям Хейг предупреди европейските лидери да очакват съпротива, ако изберат Тони Блеър за първия президент на Европа. Външният министър в сянка заявява пред вестник “Таймс” , че „не би имало по-лош начин да се лансира ЕС на хората във Великобритания”. Той посочи и възможността от референдум във Великобритания по въпроса за оттегляне от сътрудничеството с Брюксел, дори ако положителния резултат от гласуването в Ирландия доведе до бързо ратифициране на Лисабонския договор. Британският политик посочва още, че Консерваторите ще използват управлението на Блеър за да мобилизират противниците на подобно гласуване за британските отношенията с Европа. Хейг е заявил това вчера на среща на Торите в Манчестър.
“Индипендънт”: Лидерът на опозицията във Великобритания е изправен пред бунт в партията му
Лондон. Лидерът на опозицията Дейвид Камерън е изправен пред опасността от голямо недоволство от страна на обикновените членове на партията на консерваторите относно неговата политика спрямо Европа, според проучване на вестник “Индипендънт”. Допитване, проведено на сайта на консерваторите, показва, че осем от десет членове искат той да свика референдум за Лисабонския договор, дори и документът да бъде одобрен преди следващите парламентарни избори, нещо което той отказва да направи. Тотално оттегляне от Европейския съюз е най-предпочитаната възможности сред членовете на партията, когато те отговарят на въпрос как правителство на торите да се справи с проблема. Това ги поставя в конфликт с ръководството на Торите и намеренията му за членство на Великобритания в ЕС. Около 82% искат замразяване на британското финансово участие в ЕС.


Министър-председателят и главният секретар са лицата, които трябва да осигуря финансовият отчет на МС, да бъде съставен вярно, каза Валери Димитров
София. Има много неосчетоводени активи, включително и така наречените ловни стопанства. Например ловните стопанства „Искър” и „Воден”, там също има големи проблеми с осчетоводяването на активите, тъй като тези ловни стопанства са към Министерския съвет и те са със статут не предприятия и там дялово участие има в тези предприятия, което не е осчетоводено. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио Валери Димитров, председател на Сметната палата, в отговор на това, кое според него е най-невярното и нечестното в одита направен на кабинета „Станишев” за 2008 година. „Става дума за една процедура, която се нарича „Одит и заверка на годишен отчет”. Годишният финансов отчет е задължение да бъде съставен вярно, точно и както казва счетоводното законодателство честно и това е израз на счетоводния закон, а не е приумица на нашите одитори, трябва да бъде съставен така, че да дава точна и ясна представа за бюджета и имуществото на всяка бюджетна организация. Министерският съвет е просто една бюджетна организация, разпоредител с бюджетни средства и то първостепенен разпоредител с бюджетни средства”, добави председателят на Сметната палата, коментирайки, дали неправилно направеният одит на МС за 2008 година говори за някакъв вид далавера. Валери Димитров уточни, че министър-председателят и главният секретар са лицата, които носят управленската отговорност по смисъла на един специален закон за финансовото управление и контрол в публичния сектор и тези лица трябва да осигурят това финансовият отчет на бюджетната организация, в случая на МС, да бъде съставен вярно, точно и ясно, както казва счетоводният закон. „Оказва се, че има големи грешки и по стойност, големи грешки и по съдържание. Общо взето стойностните грешки надвишават 10% от активите по баланс на Министерския съвет. Това дава основание на нашите одитори да дадат становище за отказ от заверка”, каза Валери Димитров, отговаряйки на въпроса, защо Сметната палата е отказала одитната заверка на кабинета „Станишев” за 2008 година. Той уточни, че не става въпрос за политически проблем, а това е счетоводен и управленски проблем на ръководителите на съответната бюджетна организация.


8 920 мера тръби за газ започват да прокарват в Димитровград
Димитровград. 8 920 метра тръби за газ започва да прокарва в Димитровград фирмата, спечелила търга, съобщи заместник-кметът на общината Красимир Минев, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Красимир Минев каза още, че се преустановяват ремонтите на централните градски улици, по които ще преминава част от газопровода. Проблемът е, че по-голяма част от центъра на града вече е асфалтиран, а газификацията ще доведе до ново разкопаване.Първо с газ ще бъде снабдена централната част, предвижда се това да стане до края на тази година и да струва 2 милиона лева. Кварталите ще получат синьото гориво до края на 2010 година. Включването в мрежата ще струва от 100 до 1500 лева за абонат.

МВФ: Икономическият подем в Европа ще бъде нестабилен
Истанбул. От МВФ отбелязаха, че икономическият подем в Европа ще бъде нестабилен и призоваха за предприемане на мерки за осигуряване на надеждно възстановяване, съобщава Интерфакс. „Най-накрая се появиха признаци за отслабване на продължения спад, но възстановяването на икономиката в Европа, по всяка вероятност, ще бъде бавно и неустойчиво”, подчерта директорът на европейския департамент на МВФ Марек Белка в Истанбул.


„Ню Йорк таймс”: Българската икономика ще продължи да се свива и през 2010 г.
Истанбул. Еврозоната ще се върнат към слаб растеж през 2010 г., прогнозираха от Международния валутен фонд (МВФ), но предупредиха, че възстановяването няма да засегне всички страни, търгуващи с евро, както и някои от европейските икономики извън еврозоната, включително България, Унгария, Литва, Латвия и Естония, пише в-к „Ню Йорк таймс”.От МВФ очакват в еврозоната да бъде отчетен икономически ръст от 0,3 % през 2010 г. след свиване от 4,2 % през настоящата година. „Въпреки че най-тежкото от рецесията може и да е отминало, възстановяването все още не е гарантирано и политиците не могат да си позволят отпускане”, предупреждават от МВФ в шестмесечния си икономически доклад.От Фонда защитават пълното възстановяване на финансовия сектор, което трябва да настъпи колкото е възможно по-скоро. „Изтеглянето на правителственото финансово стимулиране на икономиката трябва да бъде координирано между европейските страни, твърдят от МВФ.Сред страните от еврозоната, които няма да регистрират икономически ръст през следващата година, са Гърция, Люксембург, Ирландия и Испания, а от европейските страни извън еврозоната, това са България, Унгария и балтийските страни.


От НДСВ приветстват действията за това въпросът за царските имоти да бъде вкаран в съда
София. Категорично приветстваме действието на премиера и на председателя на Държавната агенция по горите най-накрая въпросът за царските имоти да бъде вкаран в съда, където му е мястото. Това каза Минчо Спасов – заместник-председател на НДСВ, на пресконференция след заседание на Националния съвет на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Спасов посочи, че НДСВ именно е настоявало през всички тези години претендираното надвръщане на имотите да бъде изяснено по съдебен ред. Спасов посочи, че НДСВ оценява като задоволително думите написани в кавички в иска на ДАГ - „два пъти върнати”. Относно изказванията за осъществено неправомерно деяние и категорично надвзети, Спасов заяви, че НДСВ ги оценява като „натиск от страна на изпълнителната над съдебната власт”. По думите му, трябва да се отговори на въпроса, защо ако тези имоти са били държавни през 1947 година държавата отново ги е одържавила. „Ние сме били против Закона за амнистията и сме го доказали с гласовете си”, каза Спасов. Според него, подвеждането и манипулирането на общественото мнение относно Закона за амнистията се доказва от начина на гласуване - на 1 юли 2008 година единствено НДСВ гласува против. „За” са гласували депутатите от БСП, ДПС, ОДС, ДСБ, двама от „Атака”. Спасов припомни, че макар министър Тачева да е вносител на Законопроекта, членовете на ПГ на НДСВ тогава са гласували против, защото той е бил деформиран в пленарна зала.

Петият извънреден конгрес на НДСВ ще се състои на 28 ноември
София. Петият извънреден конгрес на НДСВ ще се състои на 28 ноември. Датата бе гласувана от делегатите на Националния съвет на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Пред делегатите на конгреса заместник-председателят на партията Огнян Герджиков каза: „НДСВ извоюва редица победи, спечели много битки, успя да осъществи много успешен мандат 2001 -2005 години и донякъде успешен, съвместно с БСП и ДПС. Спечелихме много битки, но загубихме една – за 41-вото Народно събрание и тази загуба повлия на много от нашите членове и симпатизанти угнетяващо”. Герджиков заяви, че НДСВ не е заслужило тази загуба, особено след успешното представяне на партията на изборите за Европейски парламент. Специални гости на заседанието на Националния съвет на партията е Петер Андреас Бохман – ръководител за Югоизточна Европа на фондация „Фридрих Науман”.


Огнян Герджиков: НДСВ трябва да се възроди и рестартира
София. НДСВ има такъв кадрови потенциал, с който не могат да се похвалят партиите, които сега са в парламента. Това каза зам.-председателят на партията Огнян Герджиков пред делегатите на Националния съвет на НДСВ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Герджиков заяви, че партията трябва да успее да се възроди, да се рестартира, да използва потенциалните си възможности и на конгреса да избере ново ръководство, с което заедно да са полезен коректив на сегашното управление. Според Герджиков на следващите избори – местни и парламенти, НДСВ да съумее да заеме своето място на либерали с доказани възможности. Дневният ред на Националния съвет предвижда – определяне на дата на 5 извънреден конгрес на партията и определяне на дневен ред за конгреса. На заседанието на Националния съвет днес не присъства лидерът на партията в оставка Симеон Сакскобургготски.

ПП „Обединени земеделци” ще обсъждат дали да напуснат Синята коалиция
София. Управителен съвет на партията „Обединени земеделци” ще заседава днес и ще се вземе решение за това какво да бъде поведението на партията по отношение на партньорите. Ще се обсъжда дали партията да не напусне и коалицията. Това стана ясно на пресконференция на ПП „Обединени земеделци”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Партията разполага с информацията от изборните протоколи от Русенки и Добрички район и на базата на това има информация за много нарушения . Като нарушения в Русенския избирателен район беше отчетено, че в един СИК има 0 гласове за Синя коалиция, а в протоколите на ЦИК- 59 гласа, в секция 46 има 33 гласа в протокола на СИК, а в ЦИК- със 7 гласа повече за Синята коалиция. На базата на всички протоколи на СИК и на ЦИК има разлика от над 140 гласа за Синята коалиция. В Многомандатен избирателен район в Добрич пък се наблюдава обратната тенденция - в протоколите на СИК има гласове за Синя коалиция, а в ЦИК - има или намаляване на броя на гласовете или въобще няма отчетени гласове. Така са отчетени 34 гласове по-малко за депутата Венцислав Върбанов. Според земеделците кандидат-депутатът Михаил Михайлов има право да подаде сигнал до Прокуратурата, а това е направено от Иван Костов и Мартин Димитров. Делото се базира само на жалбата на Синята коалиция и ако бъдат разменени мандати - тогава няма да бъде изслушан Венцислав Върбанов. От ПП „Обединени земеделци” изразиха съжаление, че са подкрепяли управлението на страната в периода 1997-2001 година.


На Националното събрание на ДСБ спорят за подкрепа на кандидата на ГЕРБ за кмет на София
София. Има решение от Софийската организация на ДСБ за подкрепа на кандидат на ГЕРБ за кемт на София, стана ясно по време на Шестото национално събрание на ДСБ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Народни представители на ДСБ от София остро изразиха своето недоволство от решението да се подкрепи кандидатът на ГЕРБ за кмет на София. Според Петър Николов от ДСБ-Възраждане партията трябва да издигне свой кандидат за кмет на столицата. Според него, на ДСБ е предложен проект за споразумение, според което партията ще подкрепя кандидата на ГЕРБ и политиката на ГЕРБ за управлението на София. Беше предложено да се свика общо събрание на Софийската организация на партията или такова да се проведе в рамките на Шестото национално събрание на ДСБ, на което да се разгледа въпросът дали ДСБ ще подкрепя ГЕРБ на изборите за кмет. Участниците в събранието на ДСБ се обединиха около идеята, че подкрепа за кандидат на ГЕРБ в София е удар срещу софийската организация на партията и срещу партията.

Мартин Заимов: Не приемам решението на ръководството на Демократическата партия да ме изключи
София. Не приемам решението на ръководството на Демократическата партия да ме изключи. Това каза пред Агенция „Фокус” Мартин Заимов. Според него причина за изключването му е фактът, че е спрял опитите на бизнесмена Христо Ковачки да заграби партията. Заимов обясни, че когато се обсъжда изключването на когото и да е от Демократическата партия, въпросният член трябва да присъства. Заимов беше категоричен, че ще обжалва решението за отстраняването му от редиците на политическата партия.

Радан Кънев и Петър Николов са избрани за членове на Националното ръководство на ДСБ
София. Радан Кънев и Петър Николов са избрани за членове на Националното ръководство на ДСБ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Двамата бяха номинирани от лидера на партията Иван Костов, след като Христо Даскалов и Любка Дойнска са напуснали. „Като се основавам на правото, дадено ми в Устава на ДСБ, предлагам господата Радан Кънев и Петър Николов за членове на Националното ръководство на партията. Очаквам, в случай че им дадете своето доверие, те да дадат всичко от себе си за реализация на политиката ни до следващото отчетно-изборно събрание на ДСБ”, каза Костов Йордан Соколов беше избран за нов пет годишен мандат като председател на Нацоналния арбитраж на партията.

Иван Соколов: Обсъжда се Русия да стане партньор на Пловдивския панаир догодина
Пловдив. Силно е участието на Русия на това изложение на Международен панаир в Пловдив тази година. Русия за първи път участва на Международния панаир, откакто се разпадна Съветският съюз. Това каза главният директор на панаира Иван Соколов, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. За първи път тук се показват изключително иновативни продукти. Самите руснаци казват, че са пренебрегвали това изложение доста време, което сега отчитат като грешка, каза Соколов. Зам.-министърът на науката и образованието на Русия присъстваше лично и заяви категорично, че за следващата година са предвидени бюджети все повече компании да участват, добави главният директор на панаира. Руснаците признават, че имат много иновативни продукти, които стоят като фундаментална наука, а някои от тях са за приложната наука, могат да се продават като продукти и трябва да се търсят места къде да стане това. Едното от тези места е именно Международният панаир в Пловдив. Обсъжда се Русия да стане партньор на Пловдивския панаир, каза Соколов. Това именно е и тласък на мнението на руската страна за доброто представяне до този момент. Обсъжда се това да стане следващата или по-следващата година, в зависимост от това как ще се съгласува това с правителството по отношение на бюджета. А също и за съответните нормативни документи, които трябва да се спазят в документацията между двете страни, каза Соколов, но това ще стане или 2010 година или 2011 година. Сега там се обсъжда бюджетът и ако успеят да го вмъкнат този разход, ще стане още следващата година, ако не – за 2011 година, посочи Соколов.

Освен делови център, Международният есенен панаир в Пловдив е и място за отдих и култура
Пловдив. Климатът на панаира в Пловдив е изключително делови бизнес климат, който много ни радва. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” главният директор на панаира Иван Соколов. По време на 65 –ото изложение „Есен 2009” не само градът живна, но живна и цяла България, каза Соколов. Както и премиерът каза, щом панаирът успя да събере толкова много фирми, значи фирмите имат интерес от тази работа, добави той. Панаирът си е направил инвестициите и обстановката е подходяща това да се случва. В палата 19 на панаира, където е Виенският салон, има Художествена галерия, в която са изложени платна на пловдивски художници, където интересът също е много голям, посочи Соколов. Това за нас въобще не е бизнес, но и там се купуват много картини, съобщи Соколов. За нас тази галерия показва и другата ни мисия, че освен делови център, панаирът е и място за отдих и култура, каза главният директор.

Симеон Дянков ще участва в редовната годишна среща на Международния валутен фонд и Световната банка
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков ще участва в редовната годишна среща на Международния валутен фонд и Световната банка, съобщиха от министерството. Срещата ще започне днес в Истанбул, Турция и ще продължи до 5 октомври.


Акценти в новия брой на вестник "Вяра"
„Съдия-изпълнител погна жертва на престъпление”, пише в днешния си брой вестникът за Югозападна България в. "Вяра". Съдия-изпълнител е издал заповед за продажбата на единствения имот на племенника на Яне Сандански Мирчо Малчев, който преди години става жертва на жесток побой и завежда дело срещу извършителите - баща и син - Александър Михайлов и Михаил Александров. Делото обаче приключва с определението ”недоказано обвинение” и Малчев е осъден да плати разноските по делото, въпреки че на няколко пъти сезира магистратите, че бащата и синът са оказвали натиск над свидетелите, а двама очевидци заявяват пред съдебния състав, че с очите си са видели нападателите и побоя. „Таксиджии се вдигат на протест срещу закритата пиаца”, отбелязва изданието. 60 таксиметрови шофьори от Дупница са готови да излязат на протест срещу решението на Общинския съвет за закриване на пиацата при църквата „Св. Георги“ и обособяване на 10 паркоместа на Минчовия площад. Те подготвят възражение до областния управител срещу решението на Общинския съвет, с което ще настояват за отмяната му. „Изгориха тютюн за 50 000 лв. на три семейства от Рибново”, съобщава вестникът. Готов за предаване тютюн на три семейства от скандално прочулото се гърменско село Рибново е изгорен при пожар в близкото село Огняново. Братята Феим и Зюлкиф Мекерозови са били складирали в унищожената селскостопанска постройка тютюна, който са произвели всеки от по 7-те декара ниви, които са имали. Освен това в постройката са се съхранявали и 1000 низи тютюн на Мустафа Хаджиев, който също е от село Рибново. В резултат на огъня са изгорели 700 кв. м покривна конструкция, 3000 бали сено, 5 тона тютюн и едно магаре, собственост на човек, стопанисващ съседен имот. „Шефът на болницата в Радомир хвърля оставка”, отбелязва вестникът. Директорът на радомирската болница д-р Цветан Георгиев вчера е събрал колектива и е заявил, че ще подаде оставка, съобщиха на “Вяра” медицински работници. Д-р Георгиев потвърди, че заради безизходната ситуация в здравното заведение и нерешаването на проблемите от собственика - общината, подава оставка. „Адвокат получил амнезия за сделката с Евробазара”, пише „Вяра”. Адвокатът на варненския бизнесмен Васил Камбов е получил амнезия по казуса с Евробазара в Дупница, и по-точно за сумата, която дължи на общината като дивидент след продажбата на търговските обекти в сградата. Това стана ясно по време на сесията на Общинския съвет в Дупница, на която председателят на Общинския съвет Явор Тодоров трябваше да представи резултатите от проверката на общинските дружества, които не извършват дейност, но все още не са заличени от търговския регистър. „Да падне акцизът за ракията, искат лозари”, пише вестникът. Акцизът за производство на ракия да падне или да бъде намален до минимум поискаха лозарите от района на Сандански. Те настояват държавата да вземе спешни мерки поне докато отмине кризата. Това се налага заради провала на изкупната кампания на гроздето в Сандански и района. „Разкопават Кюстендил от - до за новия водопровод”, съобщава изданието. До десет дни в Кюстендил стартира реконструкцията на водопровода по проект на програма ИСПА.

Преглед на основните теми в пловдивския печат
Пловдив. „Жена бере душа, намушкаха я при грабеж на улицата”, пише в днешния си брой в. „Марица – Пловдив”. Жена бе намушкана с нож в корема при грабеж в Пловдив. 57-годишната Виолета Балабанова е настанена в Трета хирургия на УМБАЛ „Свети Георги" с опасност за живота. Около 20.00 часа в сряда непознат мъж я нападнал във входа на кооперацията на ул. „Св. Климент", където жената живее. Апашът се нахвърлил върху нея и се опитал да смъкне дамската й чанта. Виолета оказала съпротива и тогава непознатият я порязал с нож по ръцете, грабнал чантата и тръгнал да бяга. В този момент пловдивчанката започнала да вика за помощ, а нападателят се върнал, намушкал я три пъти с нож в корема и отново побягнал. Случайно минаващи по улицата видели жената, която се свлякла окървавена на земята, и се обадили в полицията. Пострадалата е настанена в болница с опасност за живота. „Търсят фирмата, оцветила Марица”, пише вестникът. Районна прокуратура Пловдив разпореди спешна проверка по случая с изливането на оцветени обратни води в коритото на река „Марица". Самосезирането е след публикацията на „Марица": „Жълто, синьо, червено в Марица" и публикуваните снимки как води, оцветени в трите цвята, се изливат от тръба право в реката. Служители на отдел „Екология" в район „Северен" заедно с полиция обиколиха и провериха всички цехове в района. „Закопчаха 7 души, изнудвали за 1 млн. лв.”, отбелязва „Марица – Пловдив”. Банда от седем души е задържана за изнудване при специализирана в Пловдив и Варна. Петима от групата са арестувани в Пловдив от службите на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност", а останалите двама са закопчани във Варна. Операцията е била Под ръководството на Софийска градска прокуратура, съобщи заместник-градският прокурор Роман Василев. Акцията е реализирана след подаден сигнал, че групата е поискала от определено лице 500 000 евро, за да му „оправи някои проблеми". От групата са заявили, че парите се искат за високопоставени служители в държавата. Седмината изнудвачи са задържани за 24 часа, като предстои повдигане на обвинение и налагане на мярка „задържане под стража" за още три денонощия. „Панаирът показва опашката на кризата”, е друго заглавие от страниците на вестника. Опашката на кризата вече се вижда у нас, обявиха наскоро финансови анализатори. Едно от доказателствата за това е провеждащият се в Пловдив 65-и Международен технически панаир. Независимо че фирмата отчита известен спад на участници от страната и чужбина, тазгодишните изложители са категорични, че участието им във форума е повече от успешно. На фона на световната рецесия те са оптимисти и гледат извън рамките на днешните ограничения.

Преглед на основните теми във варненския печат
Варна. „Според учени сирените докарали пороя във Варна?” е водещото заглавие в днешния брой на варненския вестник „Черно море”. Теоретично е възможно силен звук да е предизвикал локалния порой във Варна в четвъртък по обяд, съобщи специално за в. "Черно море" доц. д-р Румяна Мицева, ръководител на катедра "Метеорология и геофизика" в СУ "Св. Климент Охридски". Тогава около 50 л/кв. м се изсипаха внезапно над определени зони (центъра и близките до морето квартали) в града, минути след като бе тествана новата сиренно-оповестителна система. "Процесът се нарича звукова коагулация - обясни доц. Мицева, която е специалист по физика на конвективните облаци и облачна химия. За целта обаче над града е трябвало да има подходящи дъждовни облаци. Изваляването от тях се ускорява именно акустично - чрез звук. Друг е въпросът, че над Варна най-вероятно е предстояло да вали и без включването на сирените. Теоретично обаче не е невъзможно сиренно-оповестителната система да е повлияла. „В Шуменско майка, син и внуче загинаха в катастрофа”, продължава вестникът на криминална тематика.Тежка катастрофа край шуменското село Ивански почерни семейство от Смядово. Инцидентът станал около 15 часа вчера. Според полицията в Шумен най-вероятно са загинали 24-годишният неправоспособен водач Р.Р. от Смядово, 41-годишната му майка и 4-годишното й внуче. „Със заплахи гонят хора от общинско жилище”, алармира вестник „Черно море”. Със заплахи се опитват да изгонят обитателите на общинско жилище. Хората, живеещи на ул. "Братя Миладинови" №11, са осведомени преди дни, че трябва да напуснат къщата. Това обаче става не по нормалния начин, алармира художникът Валентин Караянчев, който има аталие в таванското помещение на имота. Преди няколко дни в дома, в който живеят 5 семейства, се появяват няколко момчета. Със заядлив тон те им обясняват, че имотът вече е частна собственост и трябва да бъде опразнен. "Аз не бях там. Когато отидох в ателието си, заварих вратата разбита, а жените ми разказаха какво се е случило.", каза за в. "Черно море" художникът. По думите му се появил и мъж, който се представил за новия собственик, но не показал документ. Момчетата пък започнали да събират вещите на хората. И още в броя относно жестокото убийство на 21-годишната студентка Радостина Евтимова: „Според съдебните медици Радостина осъзнавала ужаса, докато се бранела от убиеца си”. Заключението на тройната съдебномедицинска експертиза бе изслушано вчера по време на третото заседание от процеса за зверското убийство на студентката Радостина Евтимова. Според съдебните медици момичето се е бранило от нападателя си и може би е успяло да хване острието на ножа, за което свидетелстват порезните рани по ръцете й. 42 прободно-порезни рани преброили патолозите по време на аутопсията и още 10 порезни. Много от тях били нанесени по лицето и шията на жертвата. Фатални се оказали ударите в гръдния кош и в гърба, при които били засегнати жизненоважните органи - сърце и бели дробове. Медиците заявиха, че последните наранявания са в гърба. Според съдебните медици момичето е починало в рамките на 15 минути, като е преживяло по-голямата част от нараняванията си. Съдебният лекар д-р Ганчев смята, че Радостина е осъзнавала какво я чака.


Високата порта скъсва дипломатически отношения с България Сърбия и Черна гора в 1912 г.
В навечерието на Балканската война (1912-1913 г.) Високата портата отхвърля нотата, отправена й от България, Гърция, Сърбия и Черна гора и скъсва дипломатически отношения с тези държави освен с Гърция, с която се стреми да запази добри отношения.Горепосочената нота е формалният повод за избухване на Балканската война (1912-1913 г.). Този документ е отправен след кланетата последвали Илинденско-преображенското въстание. В нотата се съдържат искания за административни реформи в европейските предели на империята.Истинската причина за войната е желанието на България, Сърбия, Гърция и Черна гора да освободят териториите на Балканския полуостров, населени с национални малцинства на съответните държави, но останали под османска власт след Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).


В хода на Първата световна война Русия, Великобритания и Франция обявяват война на България
На тази дата в 1915 година в хода на Първата световна война Русия, Великобритания и Франция обявяват война на България.Първата световна война е между две големи междудържавни групировки - Тройният съюз и Съглашението. Породена е от неравномерното им икономическо развитие в края на XIX в. и началото на ХХ в., което изтласква на преден план въпроса за преразпределение на колониите в света.


Цар Фердинанд І абдикира на 3 октомври 1918 г.
Под натиска на правителството и на премиерът Александър Малинов цар Фердинанд I абдикира и заминава за Германия. На престола се възкачва цар Борис III, без да положи задължителната клетва за вярност към конституцията пред Великото народно събрание.


Иван Хаджийски умира на тази дата в 1944 г.
Умира Иван Минков Хаджийски - български публицист и народопсихолог. Иван Хаджийски е роден на 13 октомври 1907 г. в Троян и умира на 3 октомври 1944 година. През 1926 г. завършва философия и право в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Особено ценни са неговите социалнопсихологически и народоведски студии. Най-значителното му произведение - “Бит и душевност на нашия народ”, съдържа огромен фактически материал и проблематика, която за пръв път се поставя в българска наука. Иван Хаджийски е автор на съчиненията “Авторитет, достойнство и маска” (1933 г.), “Българско наказателно право. Особена част” (1935 г.), “Любов и брак” (1936 г.), “Бит и душевност на нашия народ” (т. 1, 2, 1940 г., 1945 г.), “Психология на Априлското въстание” (1943 г.), “Оптимистична теория за нашия народ” (1966 г.).


В 1952 година завършва „голямия католически процес” срещу български свещеници, обвинени в създаване на шпионска организация
На тази дата в 1952 година завършва инсценираният "голям католически процес" срещу 40 души, от които 27 свещеници и една монахиня. Те са обвинени в създаване на "шпионска и заговорническа католическа организация в България", работила в услуга на Ватикана и на чужди разузнавания. На смърт са осъдени епископ Евгений Босилков, отец Йосафат Шишков, отец Павел Джиджов и отец Камен Вичев, а останалите са изпратени в затвора. Осъдените на смърт са разстреляни в нощта на 11 срещу 12 ноември 1952 г. През 1998 г. епископ Евгений Босилков е обявен за блажен от папа Йоан Павел. През 2002 г. при посещението си в България папа Йоан Павел обявява за блажени и отец Йосафат Шишков, отец Павел Джиджов и отец Камен Вичев.


От 1 януари 2010 година социалното министерство ще увеличи добавките за старост на възрастните хора над 75 години, каза Тотю Младенов
София. Преди десет години, когато се направи новият пенсионен модел, ние дадохме възможност с тристълбовата система, със задължителното пенсионно осигуряване, с първия стълб, с втория стълб за родените след 1960 година, за професионалните фондове, за частните пенсионни фондове в доброволното пенсионно осигуряване, ние дадохме една максимално гъвкава система. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, в разговор за бъдещата актуализация на пенсиите, помощите и осигуровките. Той добави, че този модел дава възможност на хората, които ще се пенсионират след десет или петнайсет години, действително да получават пенсии от трите фонда, в които са се осигурявали и заместващият доход да стане 75-80% от работната заплата, която се получава. Младенов заяви, че това е бъдещето на пенсионната система и от това ще спечелят бъдещите пенсионери. Социалният министър обясни: „Консултативният съвет ще поработи доста сериозно, за да видим какви са възможностите от приходи, от приватизация и от други източници да се увеличат пенсиите точно на тези хора, които нямат възможност да трупат повече стаж и хора, които са в заварено положение. Само по този начин ние ще върнем доверието.” Министър Младенов каза, че от 1 януари 2010 година социалното министерство ще увеличи добавките за старост на възрастните хора над 75 години. Той уточни: „Тези хора, които получават минималната пенсия, тяхната месечна добавка ще бъде в размер на 50 лева и диференцирано с доходите от пенсии, които получават до 300 лева, ще ги диференцираме от 50 до 20 лева добавка всеки месец”. Социалният министър каза също така, че от 1 януари с 5% ще бъдат увеличени вдовишките пенсии, а целта на министерството е да ги увеличи общо с около 20% през следващите четири години. Тотю Младенов заяви, че за изпълнението на тези намерения ще бъдат заделени допълнително около 300 милиона за бюджета на НОИ за 2010 година само от тези две мерки. Социалният министър добави, че това, което министерството се е разбрало със социалните партньори, когато са били обсъждани антикризисните мерки в Националния съвет за тристранно сътрудничество и в присъствието и на министъра на финансите, е, че „веднага на полугодието на следващата година сядаме на масата на преговорите, за да видим как ще актуализираме пенсиите по швейцарското правило, както и според инфлацията, както минималната пенсия, така и пенсията за старост, така и минималните работни заплати”. „Защото в крайна сметка всичко трябва да стане според възможностите на бюджета. И аз ви уверявам, че ще намерим най-добрите решения от средата на следващата година, допълни той.


Зденка Тодорова: България е абдикирала от проблемите на българите зад граница
Варна. От девет години България е абдикирала от проблемите на българите зад граница. Това заяви пред репортер на радио „Фокус” - Варна Зденка Тодорова, председател на Хелзинкския комитет за защита правата и свободите на българите в Сърбия. Тя взе участие в сесия на Световния парламент на българите, който се провежда във Варна. По нейните думи брожения в Сърбия има в Западните покрайнини, Санджак и Войводина. Тя изрази недоволството си от подкрепата от страна на българското духовенство за Сръбската църква. „Докато българските и сръбските духовници продължават да вървят ръка за ръка, българите в Сърбия ще бъдат онеправдани. Не чух досега български свещеници да са защитили българите в Сърбия. Аз не знам на какво се дължи това”, каза Тодорова. Непосредствено след подписването на Ньойския договор, българите в Западните покрайнини са наброявали около 120 000 души. Според официалната сръбска статистика днес българите в цяла Сърбия наброяват около 20 000 души, а само населението на Босилеградско и Царибродско - в огромната си част българско, наброява 25 000 души. „Власите в сръбски Банат също имат проблеми с църквата, но румънските евродепутати им помагат много. Нашият въпрос беше внесен само от евродепутата Иван Иванов през миналата година и не беше подкрепен от останалите български евродепутати. Ние искаме от българското правителство да престане да подкрепя на всяка цена присъединяването на Сърбия към Европейския съюз.”, каза Зденка Тодорова. Вчера отново имаше протести на българо-сръбската граница. След провокациите спрямо църквата, сръбските власти са конфискували регистрационните табели на автомобилите на българи, които имат двойно гражданство, каза Тодорова. По нейните думи, българите в Цариброд и Босилеград спазват Закона за движение по пътищата на Сърбия и отнемането на българските регистрационни табели е напълно незаконно. „До скоро сръбската полиция се разпореждаше свободно в българската църква „Св. Троица” в Босилеград и хората не можеха да влязат нормално в собствения си храм. Там е и първото килийно училище в Кюстендилския край”, добави Тодорова. Другият проблем на българите в Сърбия е образованието. Когато българчетата се записват в училище, трябва да попълват анкетни листове, които отиват в сръбските специални служби. По нейните думи европейските институции вече са сезирани, а българите в Сърбия ще се обърнат конкретно към холандските представители, които са най решителни по отношение на неспазването на правата на българите в Сърбия.

Във Варна продължава втората сесия на Световния парламент на българите
Варна. Продължава втората сесия на Световния парламент на българите във Варна, предаде репортер на радио „Фокус” - Варна. За форума във Варна пристигнаха стотици българи от цял свят и най-вече представители на българските общности на Балканския полуостров. По време на парламентарната сесия ще бъде представен проект за преселване на българи от Молдова, Украйна, Русия и други, в райони с демографски колапс като Родопите, Странджа-Сакар, Трънско и Лудогорието. Делегатите ще поставят искания за създаване на Етичен кодекс на българския емигрант и осигуряване на учебници и учебни помагала за българските училища в чужбина. Ще бъде отправено предложение за работата на дипломатическите ни служби с българските граждани, живеещи и работещи в чужбина.

ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Заседание на финансовите министри от Г-7 в Истанбул
Днес в Истанбул се провежда среща на министрите на финансите от групата Г-7. Световните финансови пазари следят внимателно днешния форум, на който ще се разбере дали ще бъде направено нещо повече от обичайните рутинни разговори около валутите, и дали финансовите министри ще направят нещо за засилване на позициите на долара, който поевтиня силно през последните седмици. Доларът е в центъра на вниманието, след като данни от МВФ, публикувани по-рано през седмицата, показаха, че делът му от общите валутни резерви е намалял до най-ниското си равнище от 1995 година насам. Президентът на Световната банка Робърт Зелик предупреди, че позицията на долара като водеща резервна валута в света не бива да се приема за гарантирана.

Преброяване на гласовете от референдума в Ирландия
В Ирландия е в ход преброяването на гласовете от референдума относно договора от Лисабон. Според първи резултати се очертава мнозинство в подкрепа на Лисабонския договор.В няколко избирателни секции в столицата Дъблин се регистрира солидно мнозинство за договора.Ирландският външен министър Мартин каза, че вижда убедителна победа на гласувалите с Да. Официален резулат се очаква днес следобед. Призовани да гласуват бяха три милиона ирландци. В плебисцита миналата година ирландците отхвърлиха Лисабонския договор, с което предизвикаха криза в Европейския съюз. Договорът от Лисабон може да влезе в сила, ако бъде ратифициран от всичките 27 страни-членки.

Национализмът като гръмоотвод
Поредните тактически ходове за отвличане на вниманието
Паметникът на глупостта в Славяново бе бутнат. Въпросите остават. Защо едно нелепо творение предизвика такава олелия? Това ли е голямата и важна тема в дневния ред на българското общество? Гледна точка на Бистра Узунова.
Мине не мине месец и се извие поредната националистическа истерия и надвикване я за Рибново, я за новините на турски по БНТ, я за барбекюто на Доган, а сега и за пирамидата на Юзеирови. Истерията като че ли е желана от всички: помага да се излеят натрупаните от друго място и стаени недоволства и ярост.
Някои пак си намериха повод да се "събудят" от летаргията
Българите - отново на барикадата
Политическата пасивност на обществоте, за съжаление, се появи прекалено рано - сякаш България е с дълголетна и уредена демокрация и ред, в която всеки си знае мястото. Дискусиите по истински важните неща като съдебна реформа, престъпност, пенсии, данъци и др. минават по-скоро на академично ниво и с вяло участие на електората, затова пък яви ли се някой нов Юзеиров, работата тутакси започва да мирише на барут.
Министър-председателят обяви Мюсюлман-демократичния съюз за противоконституционен, и никой не се смути, че Борисов отнема хляба на конституционния съд по отношение на една формация, която дори още не е официално регистрирана. Тъй де. Българинът се е нагледал на шикалкавене и размотаване, бързите и решителни действия му импонират и го карат да се възхищава, даже и когато се бият мухи с топ.
Строително-монументалната дейност на Юзеирови-Маринови не е безвредна като жужене на муха, но пък и няма онова драматично значение, което й се придава. Не само защото самите създатели не успяват да обяснят смислено, кому е посветена причудливо-грозноватата могила. А и защото не е ясно има ли таен поръчител за строежа на "братски могили" в етнически-смесените райони, както се твърди. Преди да се отговори на този въпрос, е смешно и нелепо да се вкарват в действие фадроми и друга стенобитна техника. Още по-странно е да се сезират ДАНС и прокуратурата за някакво хеопсово недомислие.
В случаи като актуалния е достатъчна една искра, за да пламне огън
Скандалистан пак се друса
Юзеиров-Маринов вероятно ще е първият и единствен български гражданин, разследван за престъпления по Закона за авторското право, заради нелицензиран софтуер. Нямам нищо против. Само дано същата похвална активност на икономическата полиция се види и там, където е истински необходима - в сенчестия бизнес, в който работели над половин милион души, в прането на пари, което бетонира България в последните години, в укриването на данъци, което се е превърнало в масов спорт.
Смущаващо е, че държавната власт реагира бързо и ефективно предимно на тъпи провокации като Славяновската. Обичайната летаргия и незаинтересованост изведнъж се сменя с трескав и показен акционизъм. Малката държавица Скандалия или Скандалистан вечно се друса от страстно-безсмислени емоции, от ерупции на глупостта и всеобщ делириум. Разумното начало, прагматизмът в преследването на обществено-значима цел са подменени от истеричен Биг Брадър, който бълва ли бълва нови дъвки за раздуване. За истински важните неща - как България да върви напред като нация - не остава нито време, нито желание.
Автор: Бистра Узунова/Редактор: Александър Андреев


Гузна еуфория
Градусът на "етническите" емоции - отново повишен
Разкритията около "Мюсюлмандемократичния съюз" и събарянето на т.нар.”паметник на незнайния турски войн” повишиха градуса на „етническите” емоции в България. Овладян ли бе поредният етнически трус, пита Георги Папакочев.
Събарянето на странния паметник, издигнат в частен имот на двама невъзстановили турските си имена братя с българско гражданство и фамилии, предизвика въздишка на облекчение и вълна на задоволство сред целокупното българско общество. Президент, премиер, прокуратура, местни органи на властта, политически партии, в това число нахокваното напоследък от всички ДПС, и което е особено показателно – станалите тези дни необяснимо праволинейни в позициите си електронни и печатни медии – всички вкупом се обединиха зад думите на държавния глава Първанов, че е ликвидирана една „провокация към етническия мир и конституционния закон в страната” и че „отговорът на институциите и гражданското общество е бил адекватен”. Според кмета на селото, независимо от масираното полицейско присъствие, обстановката там била спокойна, а статуквото - възстановено.
Поредната националистическа истерия в България
Зараждат се съмнения
Едва ли са уместни аналогиите от края на 80-те години на миналия век, когато тоталитарният режим в България осъществяваше своя знаменит „Възродителен процес” в подобна приповдигната атмосфера и със същата масирана подкрепа на общественост и медии. Във всички случаи обаче, когато власт, опозиция, политически елит и медии запеят дружно в хор в една демократична, европейска, но все пак балканска държава, въпросите и съмненията се пораждат сами.
Скандалният паметник в село Славяново беше разрушен съмнително бързо, по тъмно в късна доба, без да бъдат уведомени жителите на селото и най-вече петимните за подобни събития медии. Не беше спазен както законният срок за обжалване на заповедта за събаряне, така и не беше издадено задължителното нареждане за доброволно премахване на монумента. Защо? Още повече, че „войводите” от ВМРО вече бяха обявили свой митинг за „събаряне на османския паметник” само два дни по-късно...
Въпреки откровено смехотворните атрибути на учредения от братята с български имена „Мюсюлмандемократичен съюз” като турски военни маршове и ислямски заклинания, въпросната формация не е регистрирана, за разлика от регистрираната официално от същите хора пред съда в Търговище през април организация „Български червен полумесец” в пълно нарушение на Женевските конвенции.
Събарянето на паметника предизвика вълна на задоволство сред българите
В търсене на отговорите
И това е останало незабелязано от блюстителите на законността и реда в България? Защо без официално становище на окръжната прокуратура, която тепърва се беше захванала да проучва подробностите около учредяването на странната формация в Славяново и дали тя се основава на верски и етнически различия, вместо от сезирания своевременно Конституционен съд, светкавично „славяновският” мюсюлмански съюз беше обявен като антиконституционен и заплаха за националната сигурност?
Със сигурност всички тези въпроси имат своя отговор и той тепърва ще бъде търсен. Но винаги, когато след еуфорична приповдигнатост, напомпвана обикновено от политици и медии, се горят книги и архиви, чупят се паметни плочи, къртят се монументи, рушат се неудобни за момента знаци и символи, в общественото съзнание остава нещо тъмничко и гузно. Историята, при това най-новата, дава много подобни, все още живи примери.
Автор: Г. Папакочев/Редактор: А. Андреев


На бунт срещу медийния магнат Берлускони
Днес в Италия се провеждат протестни акции в защита на свободата на словото
В Италия едно ново движение за свободата на словото печели все повече привърженици. В последния си доклад „Фрийдъм хаус” определи медиите в Италия като „частично свободни”, класирайки ги на 73 място от общо 195 държави.
Телевизионната есен т.г. започна със сензация. След тиражираните с месеци наред обвинения във връзки с проститутки и купони с млади жени Силвио Берлускони застана пред камерите и микрофоните на фаворизираната от него държавно телевизионно шоу "Порта а порта" и даде на представителите на пресата да се разберат. Нарече критикувалите го журналисти "негодници, а обвиненията, отправяни от тях скандални, безоснователни и комични". Идеята, че свободата на печата е в опасност, според него, била разпространявана от международните левичарски вестници, които клеветяли Италия и демокрацията.
Протестите - насочени срещу Берлускони, който искал да „запуши устата” на медиите
На съд заради публикуване на неудобни въпроси
Работата обаче е там, че хиляди италианци не са съгласни и протестна петиция против дефицита на свободното слово събра през последните седмици 450 хиляди подписа. В сила остават старите съмнения за конфликт на интереси. Премиер, който контролира обществената и повечето частни телевизии, навежда на мисълта за намеса. Напоследък тази загриженост става все по-голяма. Берлускони съди няколко италиански вестника, в единия от случаите за публикуването на неудобни въпроси.
Вестникът, собственост на семейство Берлускони, принуди един критично настроен редактор-католик да подаде оставка след разкритието, че е гей. Берлускони оказва и натиск върху рекламодателите да не купуват рекламно място в критикуващите го вестници. Според критиците на Берлускони се използват всички възможни методи за сплашване. Фурио Коломбо е журналист от дълги години. Заедно със съмишленици наскоро основа нов италиански вестник - "Ил фато коутидиано" или "Всекидневен факт", за да предложи база за критика срещу италианската политика. Според Коломбо онова, което не достига на Италия, е критичната общественост и именно от тази ниша се е възползвал Берлускони.
Демонстрацията е свикана от Федерацията на италианските журналисти
Най-добрият премиер в света?
"Никоя друга страна не би толерирала нарушения като извършваните от Берлускони. Той продължава да твърди наляво и надясно, че е най-добрият премиер и добавя към това си твърдение, че е най-добрият в света. Действително странни изказвания, които могат да бъдат правени само в странна страна, където вече няма свобода на печата".
Берлускони никога не се е славел със скромност. И въпреки критиките, близо половината италианци се чувстват привлечени от харизматичността му. Но за да остане това така, Берлускони ще трябва да води в бъдеще няколко сериозни битки. Част от тях са свързани с предизвикателствата в редиците на собствената му коалиция. Други са от съдебен характер.
Конституционният съд скоро ще вземе решение дали е конституционносъобразен законът, който Берлускони прокара преди няколко години и който гарантира на премиера и на други лидери пълен съдебен имунитет. Ако КС обяви закона за противоконституционен, Берлускони ще се изправи пред редица сериозни обвинения в корупция. Обвинения, които както се надяват критиците, биха могли да свалят човека, който заглушава всички несъгласни с него в Италия.
Автор: М. Уилямс, В. Шопов/Редактор: Й. Йорданов


МВФ - отново търсена институция
МВФ - търсен за пари и за съвети
"Считаните за мъртви живеят дълго". Този извод, известен от криминалетата, важи напълно за Международния валутен фонд, който с всяка изминала година губеше все повече от своята значимост.
Ако тази тенденция беше продължила, съществуването му щеше да се озове под заплаха. Финансовата криза обаче попречи това да се случи. В хода на разрастването на глобалната финансова и икономическа криза МВФ и неговите възможности за кредитиране ставаха все по-търсени. Все повече страни с проблеми по платежния си баланс се обръщаха към фонда за помощ.
Управителният директор на МВФ Доминик Строс-Кан
"МВФ се завърна в бизнеса"
Това каза управителният директор на институцията - бившият френски министър на финансите Доминик Строс-Кан. В хода на кризата вече са раздадени кредити за над 100 милиарда долара на държави, изпитващи остри кризи на платежния си баланс. Сред първите получатели беше Исландия, чиято национална икономика заплашваше да рухне в хода на банковата криза. Мексико получи един от най-големите стенд-бай кредити - 47 милиарда долара, Полша - над 20 милиарда. Последваха Беларус, Латвия, Унгария, Пакистан, Сърбия и Украйна. Със зов за помощ към МВФ се обърнаха също така Турция, Румъния, Монголия и България. Ще последват още държави. Директорът на фонда Строс-Кан констатира:
"Стигматизирането, което по-рано така отежняваше преговорите с МВФ, сега премина. Наистина само частично, но това е все пак едно начало. Налага се изводът, че сътрудничеството с МВФ е от полза за страните-членки".
Дълго време не изглеждаше така. Фондът разполагаше с ликвидни резервни средства в размер на 250 милиарда долара и със златен резерв от 3200 тона, а също така с високовалифициран личен състав. Но никой не се обръщаще към централата във Вашингтон за финансова помощ и съвети по икономическата политика.
В хода на кризата редица страни се обърнаха за помощ към МВФ
Лекарствата на МВФ - горчиви за пациентите?
Експертите от фонда обвързваха кредитите със строги изисквания от сандъчето с неолибералните инструменти. Тъй като МВФ изискваше редовно намаляване на бюджетните дефицити и субсидиите, по-високи водещи лихвени проценти и по-малко социални плащания. В някои страни правителствата, следващи изискванията на фонда, се озоваха под натиска на гладни бунтове от страна на най-бедните кръгове сред населението. В обширни части от третия свят МВФ се ползваше с негативния имидж на инструмента на богатите индустриални държави.
Докато неизплатените кредити МВФ през 2003 г. бяха още 100 милиарда долара, то през февруари 2008 те бяха само 15 милиарда и 600 милиона. Съответно намаляваха приходите от лихви по заемите, с които фондът финансираше апарата си. МВФ бе принуден да вземе кредити от централните банки, както например през септември - 15 милиарда евро от Дойче Бундесбанк.
С глобалната финансова и икономическа криза традиционната дейност на фонда отново се задвижи. МВФ отново е търсен за пари и за съвети.
Автор К. Завадцки, В. Шопов/Редактор Й. Йорданова


България: ту сред първите, ту сред последните
В сравнение с други страни в Европа в България се работи за жълти стотинки
България ще иска заем в размер на един милиард евро, България е на опашката в Европа по заплащане на труда, но пък предлага едни от най-евтините шофьорски курсове - това са някои от темите с български адрес в медиите.
Американският президент Барак Обама е внесъл в Сената предложение за утвърждаване на Джеймс Уоруик за посланик на САЩ в София. За това информира руската агенция Интерфакс, като се позовава на съобщение от пресслужбата на Белия дом. Уточнява се, че Уоруик е бил генерален консул и съветник на временния главен американски администратор в Ирак Пол Бремър. По този повод Интерфакс припомня, че неотдавна съпругата на Джеймс Уоруик - Мери е била номинирана за американска посланичка в Сърбия.
В скандинавските страни е най-скъпо да станеш шофьор, най-евтино е в България
Агенция Ройтерс информира, като се позовава на държавната агенция по горите, че българското правителство смята да атакува в съда и да си върне част от земите в Рила планина, върнати на бившия цар Симеон Сакскобургготски. Агенцията цитира и министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, че България ще преговаря за заем от Световната банка на стойност 1 млрд. евро. Средствата са нужни за съфинансиране на проекти с ЕС за водна и пътна инфраструктура. Ройтерс информира и за разрушения "Паметник на незнайния турски войн" в село Славяново, както и за започналото разследване на братята Юзеирови по обвинение за радикален ислямизъм.
Порталът И-Турбонюз цитира египетския вестник Ал Масри ал юм, където двубоят между Ирина Бокова и Фарук Хосни за шефското място в ЮНЕСКО е наречен "Сблъсък на цивилизациите". Поражението на египетския министър на културата беше предрешено от Америка, Европа и еврейското лоби, твърди изданието.
Австрийският Винер Цайтунг споменава България във връзка с изследване за производителността и заплащането на труда в Европа. Посочва се, че най-скъпо се заплаща 1 час труд в Норвегия - 41.3 евро и Белгия с 36.3 евро на час. България е на опашката в Европа с 2.2 евро на час (тази цифра може да се оспори моментално! Съгласно кодекса на труда и предвид средната работна заплата у нас, на час в БЪЛГАРИЯ се заплащат около 0,6 евро на час. Значи подадените данни отново са манипулирани и обществото, та дори и международното, пак е скандализирано чрез лъжа за положението ни. Ние сме непоносимо и непредвидимо бедни. Абсурдно бедни! Как оживяваме си е истинска магия. Цитираните 2,2 евро на час обикновено се дават в мутрено-ресторантьорския сектор или по "майсторските" елитни фирми, но това заплащане е валидно само за определени хора. ИСТИНСКАТА ИСТИНА Е ТАКАВА без извинение! б.м.)
Далеч по-добре стои България в международен сравнителен план по друг показател - предоставянето на високоскоростен и широколентов интернет. Сред 66 страни на фокус в цял свят България заема престижното пето място, като е изпреварена само от Корея, Япония, Швеция и Литва, четем днес в сайта Комсдей.ком.
От портала Олхедлайннюз научаваме, че френският производител на автомобили Пежо е подписал договор за производство в Иран. Там ще се произвежда моделът 207, като цялото производство е предназначено за износ в трети страни. Сред тях е и България, а компания й правят Русия, Украйна и Беларус, както и страни от Централна Азия и Северна Африка.
Германският сайт Фирменпресе помества справка за това колко струват шофьорските курсове в отделните страни от ЕС. Тук България е посочена сред страните, където изкарването на класическа шофьорска книжка за любители излиза най-евтино - между 80 и 100 евро, докато в скандинавските страни цената е многократно по-висока - най-малко 3 000 евро. Скъпо излиза удоволствието да станеш шофьр и в Холандия и Исландия - 1 880 евро. Средно в Германия шофьорските курсове излизат 1 500 евро, по данни на Международната асоциация на инструкторите-шофьори.
Берба трябва да се стегне
Швейцарският сайт Клайнрепорт цитира публикация на българския седмичник "Капитал" за езика на пресата. Желанието на журналистите да избягват повторения е сред най-честите причини за появата на клишета, които никой нормален човек не използва в разговорния език, гласи едно от заключенията. По този повод швейцарското издание посочва, че този феномен се среща и в редица други страни, и добавя, че проблемът не е в лошия стил на вестниците, а в ниското им ниво.
Загубите на Левски и ЦСКА в състезанията за Европейската Лига са повод за множество информации. Сайтът Гол.ком отбелязва, че италианската полиция е арестувала 36-годишен фен на ЦСКА, който заплашил с нож привърженици на Рома. Няколко британски издания поместват интервю с българския нападател на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов, който казва, че трябва още да подобрява играта си. Айриш таймс напр. посочва, че от началото на първенството Берба е отбелязал само 9 гола и заради това е под силен натиск от страна на отбора и феновете. Тиймтолк.ком припомня, че Бербатов беше закупен от Тотнъм за 30.7 млн. лири.
Обобщение по публикации в медиите/ЕЛ/БУ


Ден на българската култура в Берлин
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Днес берлинчани имат няколко възможности да отбележат националния празник на Германия. Една от тях е доста необичайна - представя я нашата кореспондентка там Маринела Липчева.
В берлинския дворец Бисдорф националният празник на Германия ще бъде отбелязан по особен начин - с ден на българската култура. "Съвпадението е случайно", бърза да обясни Детлеф Щайн. Той ръководи центъра за Източна Европа, който организира деня на българската култура заедно с още няколко германо-български сдружения. Програмата, която представя България, е озаглавена "Откритие между София, Розовата долина и Черно море". Защо "откритие"?
"Имаме добри основания за това. Като ос между Източна и Западна Европа Берлин би трябвало да фокусира по-силно вниманието си върху България, разпространявайки и повече информация за тази страна", казва Детлеф Щайн.
В двореца Бисдорф, построен в средата на 19-ти век и реконструиран наскоро, България се представя с няколко концерта от народна музика и източноправославни песнопения, както и с изложба от икони. В програмата са включени и две дискусии за интеграцията на България в ЕС и за мястото на българската литература в Германия.
Автор: М. Липчева/Редактор: Б. Узунова

Няма коментари: