петък, 23 октомври 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ ОТ 24 октомври 2009

По Коритаров
ПИЯНСТВОТО ПОГУБВА РУСКОТО НАСЕЛЕНИЕ
Според официалната статистика, склонноста на руснаците към алкохолизъм не е само едно клише, пише Tribune de Geneve. Алкохолизмът е виновен за намаляване на населението на най-голямата страна в света. И все още нищо не показва промяна в тенденцията, казва кореспондентът Яник Ван Дер Шерен. Според доклад на ООН, алкохолизмът ще намали населението на Русия с около 11 милиона души до 2025 г.

Такава смъртност е сравнима с тази от Централна Африка. След 1991 г. смъртта на повече от половината от руснаците на възраст от 15 до 54 години е била причинена от прекомерна консумация на алкохол, отбелязва изданието.
В Русия е най-ниската продължителност на живота при мъжете в индустриализираните страни, което я поставя на едно ниво с най-бедните страни като Бангладеш. Обезпокоен от „огромните“ щети, причинени от алкохолизма в Русия, президентът Дмитрий Медведев е взел решение да се засили борбата срещу националната катастрофа с по-строги ограничения върху продажбата на алкохолни напитки, както и да направи по-видими предупрежденията за опасностите на алкохола.
Главният санитарен лекар на Русия Генадий Онишченко предлага друг начин: да се върне държавният монопол върху производството и продажбата на алкохолни напитки, както в съветските времена. Според публикацията, през 2005 г. тази идея вече бе представена от Владимир Путин. Авторът припомня, че с въвеждането през 1985 г. на „сух режим“, Михаил Горбачов достигна върхове на непопулярност, макар че само след 12 месеца продължителността на живота в СССР се увеличи с три години.
Източник: Tribune de Genève

По Иво Инджев
„Тарикат“ , или „турук“? Изберете българското!
За пореден път президентът Г.Първанов ни демонстрира презрението си към нас с увъртанията в отговор на неудобен въпрос. Запитан в парламента за скъпо струващо планирано пътуване до другия край на планетата, до Австралия и Южна Корея, той отвърна с поток от нищо незначещи справки, но прескочи самата същност на въпроса: сумата, която се кани да похарчи.
А тя е цели половин милион лева за удоволствието да се разходи до Австралия и Южна Корея ( и да разходи с президентския си самолет свита от приближени, не на последно място от медиите, които ще подкупи отново, за да си мълчат за разточителната екскурзия, изтъквайки „ползите” за родината от нея).
Повтарям, нито дума не се споменава в президентския отговор за тази огромна сума. А тя е двайсетина пъти по – голяма от онези прословути 16000 долара, похарчени от Емилия Масларова за самолетен билет до Южна Корея, за което през март скандалът беше толкова голям, че чак Ройтерс му отдели място като новина. Масларова дори декларира пред световната агенция, че била готова да си плати от джоба този билет – само да я оставят на мира ( друг е въпросът, че го може- вие дали бихте могли, дори и да ви притиснат, да изчегъртате на момента от джоба си толкова пари за единия душевен комфорт?).
Този маниер на отговаряне е все едно на въпроса „колко пари” да отвръщаш с „аз съм си добре”, все едно, че те питат за здравето, а не за парите ти. Така се държат селските тарикати в стил „дръж ми шапката” , когато се правят, че не са разбрали.
Похватът му да ни прави на глупаци вече се утвърди като постоянна величина в поведението на Г.Първанов. Повтарянето на укорими деяния се нарича „рецидивизъм”, само че в случая просто няма кой да укори рецидивиста – вече 8 години той неуморно се труди за медийната си недосегаемост и я постигна.
Ти го питаш има ли апартамент, подарен му от негов спонсор, той ти отвръща, че всичко за неговото материално състояние било написано в сайта му (т.е. не казва ясно „не”, само ти забранява да питаш, защото се предполага, според него, че щом е декларирал нещо, то не подлежи на съмнение).
Ти го питаш бил ли е на лов край Симитли, когато трябваше да е край Карнобат и да обяви национален траур за жестоката кончина на 8 български граждани, а той ти отвръща ( след дни наред мълчание), че е бил край Симитли, но не на лов. А „на какво” е бил и защо гавазите му са клали магарета, любимата храна на любимите му за отстрел вълци, с чиито окървавени тела обича да позира за снимка? Не бил стрелял и толкоз – толкова ни се полага да знаем.
Ти го питаш (в. „Уикенд” се осмели миналия август) вярно ли е, че употребява сексуално цял куп певици и репортерки, а той ти отвръща с репортаж по държавната телевизия как се разхожда под ръка със съпругата си край Перник.
Има обаче и едно изключение. Когато ти го питаш ( в публикация на „ 168 часа” с описание на подробностите) дали има ловна пушка за 50 000 евро и как така я е придобил, той…не отговаря. Странно – апартаментът, който не може да се скрие ( освен да се прикрият следите на собствеността), все пак предизвиква реакцията му, макар и с увъртания.
Въпросът за пушката обаче посреща с пълно и гузно мълчание – май твърде много хора са я видели? При това не може да заяви гордо, че на вестници , като „168 часа” по принцип не отговаря. Защото на друго питане на същия вестник отговори, макар този път да не беше длъжен, тъй като ставаше дума пълнолетните му синове, които би трябвало да могат сами да отговарят за делата си ( в случая за това, откъде на невръстната си възраст, без да имат трудова биография, имат пари да си купуват магазин в луксозен софийски квартал).
Всяко едно от посочените по – горе увъртания , които би трябвало да обиждат достойнството на систематично лъганите български граждани, е публичен факт. Но обстоятелството, че това са увъртания, а не безспорни факти, няма да намерите като коментар в нито една от „важните” български медии. Те приемат за чиста монета всичко, което бълват от негово име чиновниците му – същите онези, които били само 153 , вместо полагащите му се повече от 170, както ни уведомиха от канцеларията му.
Зидаро – мазаческата бригада лъже и маже, зида му рейтинг, обгражда го с ореола на добрия бащица на нацията и не допуска до публичността и най – малкия спор около уж безспорния си началник. Но трябва да знае, че както е солидарна в маженето, така ще трябва солидарно да отговаря някой ден за онова, което ще лъсне зад срутената фасада на шефа им.
За такива случаи има поговорка, че накрая „тарикатите на баламите вода носят”. Чудя се дали в нашия ориенталски оцветен фолклор няма връзка между „тарикат” и арабската дума „ тарик” ( „път”). От друга страна подходящо звучи и множественото число за „пътища” ( на арабски „турук”).. Изберете българското (значение)!
Красьотата ще спаси с(ъ)вета
Не знам много за върховния скандал във Висшия съдебен съвет и низшите корупционни страсти на някои негови членове. Знам малко. Всъщност знам страшно малко ( колкото повечето от вас).
Като знам какво си мисля сега, когато знам толкова малко, направо не смея да си помисля какво ли щях да си мисля, ако знаех много? Толкова много, колкото самите членове знаят?
Гледах един висш член да се гърчи по една телевизия. Мнооого гъвкав! Така се усукваше, че се видя от всички страни колко е хлъзгав. Не било укоримо, че си говорил и той по телефона с прословутия Красьо ( Дон Корлеоне от Плевен), за когото вече знаем, че си е контактувал стотици пъти с доста висши членове.
Гъвкавият висш член обаче каза, нямало да си подаде оставката, която иначе би си подал и дори почти си я подал, но се отказал. За пример даде банкера Атанас Буров с неговата реплика пред т.н. Народен съд, пред който казал, че е готов да положи бялата си глава за България. Но в същото време стана ясно, че няма си положи очилатата глава защото България нямало да спечели от това.
Патриот, милее за България! Много гъвкав член ви казвам!
Да, знам малко. Не съм специалист. Не съм никакъв юрист, че да им ставам съдия. С какво право ще се изказвам изобщо?!
Затова ще кажа толкова малко, колкото знам по скандала с Красьо:
Красьотата ще спаси с(ъ)вета!

Какви са личните ползи от колективната вреда за България за повече от 300 млн.$
от Иво Инджев
Държавната компания “Булгаргаз“ е платила през последните две години с 304.5 млн. долара повече за доставяния от “Газпром“ природен газ, отколкото ако тогавашното правителство на Станишев не се беше се подало на руския натиск за предсрочно предоговаряне на руските доставки.
През декември 2006 г. България подписа анекс към стария договор от 1999 г. и ако си спомняте , параметрите на новото споразумение така и не бяха „издадени”- нито от българските, нито от руските власти.
Но ето , че дойде време да научим каква сметка сме платили за руския шантаж. Това се случи чрез отговора на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на въпрос, зададен от депутата от ДСБ Иван Иванов..
Имам и аз въпрос: кога ще научим какви са били „ползите” от българските загуби. Не за България, а за нейните управници. И не колективно, а лично, поименно. Защото всички ние колективно сме загубили 304,5 милиона долара, а „Газпром” ги е спечелил. Но каква е личната изгода на онези тук, които толкова време криха това от нас?
Има ли наивници, които да повярват, че такива изгоди не са извлечени и ако ги има, как така тази шепа хора се оказват на работа именно в прокуратурата?

Коментирал
Да,нещата са страшни…А същевременно продължават да ни тероризират с парното и останалите монополи – ние,богоизбраните, грабим,ние си пълним гушите, а ти,прост и тъп,волски търпелив обикновен българино, плащай! Ако питаш как така тази сума се е получила,ако се опъваш – държавата веднага,като че ли си пръв престъпник, те осъжда,идват съдии-изпълнителе,мутри и тъй нататък – хайде,плащай! Докога ще продължава този геноцид? Докога скъпоплатени журналисти ще слугуват на тези кожодери, докога ще се смеят въодушевено на тъпите шегички на вече ексшефа Шушулов?Между другото, къде отиде той, потърси ли му някой сметка за огромните заплати във ведомството му,за вичко това,което пише Иво…
Току-що прочетох и още един подобен материал в блога на БЛОГУВАЩИЯ С ПИЛЦИ – добре е,че все пак има свестни хора,но докога ще се търпи безропотно? Докога?Кога ще стане като във Франция,например? Ето,Сарко сгреши със сина си,но даде ход назад. А у нас възможно ли е подобно нещо? Представяте ли си същото положение – ами тези слуги ще се изтрепят да лижат подметките – какво толкова е станало,всеки има право на развитие и тъй нататък…Да,страшно е…Държава на сервилността,на безгръбначието,на волското търпение,тоест БГ…


По Дойче Веле
Рязък спад в рейтинга на Барак Обама
Одобрението за работата на американския президент Барак Обама през второто тримесечие отбеляза най-резкия спад за този период на президентски мандат от 50 години, съобщи британският вестник "Дейли телеграф". От 62 процента средно ниво на одобрение през първото тримесечие, за второто рейтингът на Обама е спаднал до 53 на сто. Вестникът припомня, че президентът встъпи в длъжност с изключително висока обществена подкрепа от 78 процента. Според Джефри Джоунс от Галъп резкият спад на популярността на Обама се дължи до голяма степен на това, че през второто тримесечие основният фокус на политиката на президента беше прокарването на проекта за здравна реформа.

Множество атентати в Пакистан
При бомбени атентати в Пакистан са били убити най-малко 26 души, множество са ранени. Най-тежкият атентат е станал в региона Мохманд в северозападната част на страната. Загинали са най-малко 18 души, когато автобус се натъкнал на мина. Рано сутринта атентатор-камикадзе се самозриви близо до военен комплекс близо до град Камра и отне живота на най-малко седем души. Малко по-късно кола-бомба избухна пред ресторант в пакистанския град Пешавар.

Барак за забрана на обогатяването на уран от Иран
Израелският министър на отбраната Ехуд Барак призова международната общност да наложи пълна забрана на обогатяването на уран от Иран, Барак отправи този призив във връзка със споразумението за преработка на ирански обогатен уран в чужбина и доставката на полученото ядрено гориво за изследователския ядрен реактор в Техеран, което се очаква да бъде обявено днес във Виена.
"Това споразумение, ако бъде подписано, ще върне поне година назад иранските дейности по натрупване на обогатен уран. Но ако те не спрат обогатяването, единственият резултат ще бъде, че Иран ще получи законно право да обогатява уран по собствено усмотрение за граждански цели", заявил Барак.
Подобенeн развой, по думите на министъра, противоречи на схващането на Израел и други участници в преговорите, че истинският план на Иран се състои в придобиване на ядрена мощ.

Чехия одобрява предложението на Швеция
Чешкият президент Вацлав Клаус е доволен от предложението на шведското председателство на Европейския съюз за промени в Лисабонския договор, съобщиха от президентската служба. Това предложение отговаря на желаното от президента Клаус, то позволява конструктивна по-нататъшна работа, гласи съобщението.
Чешкият президент, който все още не е подписал Лисабонския договор, иска ЕС да гарантира на Чехия, че Германия няма да предявява претенции към Судетската област.

Расмусен подкрепя плана Маккристъл
Генералният секретар на НАТО Расмусен призова страните-членки на алианса да умножат усилията си за подготовката на афганистанската армия. Говорейки на заседанието на министрите на отбраната от НАТО в Братислава, Расмусен предупреди, че цената на бездействието може да се окаже много висока. Той изрази надежда, че алиансът ще одобри плана на командващия съюзническите войски в Афганистан генерал Маккристъл за неутрализиране на талибаните. Днес дискусиите продължават.

САЩ: военен бюджет за 680 милиарда
Американският Конгрес прие окончателния вариант на военния бюджет за следващата година, възлизащ на 680 милиарда долара. Бюджетът е резултат от компромис между двете камари на Конгреса и като цяло удовлетворява исканията на Пентагона. Предвижда се ново ограничаване на военната помощ за Пакистан, като същевременно се отпускат 7,5 милиарда долара за обучението и оборудването на афганистанската армия и полиция.
Американците се съмняват в глобалното затопляне
Расте броят на американците, които изразяват съмнения в глобалното затопляне. Според проучване на изследователския институт Пю Рисърч Сентър едва 57 процента от анкетираните смятат, че са налице солидни доказателства за повишаването на температурата, докато през април миналата година на това мнение са били 71 процента. Само 35 процента вярват, че глобалното затопляне е много сериозен проблем – срещу 44 процента през миналата година.

САЩ: разбит е картелът Ла Фамилия
Повече от 300 души са били арестувани в 19 щата при операция на американската полиция срещу мексиканския картел „Ла Фамилия”, действащ на територията на САЩ. Двудневната операция била част от разследване, продължило близо четири години. При съвместна акция на американски и гватемалски части край бреговете на Гватемала е била заловена подводница, превозваща почти 10 тона кокаин.
Затвор за бившия диктатор Алварес
Бившият диктатор Грегорио Алварес, който управляваше Уругвай от 1981 до 1985, бе осъден на 25 години затвор заради избиването на 37 политически затворници. Те са били прехвърлени в Аржентина, където били изтезавани и след това убити. Останките им така и не бяха намерени. Във връзка с общото обвинение бе осъден и един морски офицер.

Удар за френския президент Саркози
Жан Саркози, 23-годишният син на френския президент, се отказа от кандидатурата си за шеф на една важна държавна агенция в престижния парижки квартал Дефанс. Той не искал да се създаде впечатление за шуробаджанащина, заяви студентът Саркози в интервю по телевизията. Намерението му предизвика буря от възмущение и протести срещу президента Саркози, който положи големи усилия, за да издигне сина си.

Цу Гутенберг най-вероятно ще бъде новият министър на отбраната на Германия
Досегашният финансов министър Карл-Теодор цу Гутенберг най-вероятно ще бъде следващият министър на отбраната на Германия. Ако това стане, Християнсоциалният съюз ще има три поста в новото правителство: освен цу Гутенберг, Петер Рамзауер ще поеме министерството на транспорта, а министърката на земеделието Илзе Айгнер запазва поста си. Преговорите по състава на правителството продължават.

Шойбле - финансов министър на Германия?
Досегашният вътрешен министър на Германия Волфганг Шойбле най-вероятно ще бъде новият министър на финансите. По информация на ДПА бившият финансов министър Крал-Теодор цу Гутенберг е спряган за наследник на поста вътрешен министър. Преговорите на ХДС/ХСС и либералите по състава на правителството продължават.

Смяната на имена не означава смяна на политики
Смяната на председателя не означава ''смяна на стрелките''
От каква Комисия за защита от дискриминация се нуждае България? Бистра Узунова се спира в анализа си на острите дискусии в парламента по повод отчетния доклад на Комисията на Кемал Еюп.
Каква буря от емоции в чаша вода! Дискусиите около отчетния доклад на комисията за защита от дискриминация много елегантно минаха по допирателната на същинските проблеми, за да се закопаят в обичайния балкански синдром на завист и подозрителност : чухте ли колко му е заплатата на Кемал Еюп?
Броят на жалбите със сигурност ще расте
Скромни резултати
От "Атака" поне направо си признаха, че такава институция не е нужна, защото самото й съществуване означавало, че в България има дискриминация. А то явно не е така.... Иван Костов пък внезапно се сети, че Кемал Еюп бил агент на Държавна сигурност и като такъв не можело да защитава правата и свободите на хората. Абсолютно вярно, г-н Костов, само че тъкмо Вие като премиер не дадохте възможност този проблем да бъде решен веднъж завинаги чрез съответни законодателни текстове. ДПС, изтикано в самоотбрана, самоотвержено защитаваше своя човек и така и въобще не се стигна до разговор за дейността на Комисията. Нищо, че предмет на обсъждане всъщност беше именно тя.
Отчетът за работата на Комисията издава относително скромни резултати. Те обаче също бяха коментирани предимно от количествена гледна точка. 710 жалби и сигнали са били проверени през 2008 година. Самият г-н Еюп признава, че голяма част от тези жалби се оказали без правно основание. Доколко професионална и адекватна е била реакцията на институцията там, където е имало правно основание, е трудно да се каже.
Безбройните аспекти на дискриминацията тепърва ще занимават българина в хода на задълбочаващата се икономическа криза и разширяващата се глобализация на пазара на труда. С нарастването на правната култура на българина и с увеличаването на безработицата, броят на жалбите в бъдеще със сигурност ще расте. Още повече, че ще се увеличава и броят на имигрантите, но и на "декласираните" от обществения живот българи.
Дискусиите - буря от емоции в чаша вода...
Работа ще има достатъчно
Още повече, че правните институции не са от най-бързите и най-ефективните. Право на парламента е да смени и увеличи правомощията на Комисията, да вгради механизми на контрол и принципи на поведение, които да гарантират липса на политическа пристрастност в действията й. Не на последно място може да се определи нов неин председател. В това няма нищо неестествено или нередно.
Смяната на имена обаче не означава автоматично смяна на политики. Нужно е бъдещата Комисия за защита от дискриминация да има такава структура и експертен състав, че никой повече да не се съмнява в нуждата от нейното съществуване. Тъкмо в това обаче е същинската трудност. Предложения в тази насока така и не се чуха от парламентарния дебат.
Автор: Бистра Узунова/Редактор: Емилиян Лилов

Българска мизерия в Мюнхен
Някои българи са принудени да просят
От присъединяването на България към Европейския съюз насам в баварската столица Мюнхен се заселват много българи - те имат право на престой, но не си намират работа и живеят в окаяни условия, четем в "Зюддойче цайтунг".
Маргарита Грозданова казва, че семейството й напуснало България, защото живеело в бедност. Не можели да намерят работа, нито 52-годишната жена, нито 65-годишният й съпруг Никола, нито 20-годишният им син Николай, нито пък снаха им Валентина. Преди две години Маргарита Грозданова и семейството й си стягат багажа и заминават за Германия - с надежда там да си намерят работа.
И бюрото по труда не може да помогне
Преди две години България се присъедини към Европейския съюз. Семейство Грозданови получава разрешение за престой - съгласно правата и свободите, гарантирани за страните-членки на Европейския съюз.
Свободата на придвижване не гарантира работа
Маргарита Грозданова и близките й могат да получат работно място в Германия, само ако за същото място не се кандидатира германец или пък гражданин на страна-членка на Европейския съюз, за която няма ограничения до трудовия пазар. Шест седмици Агенцията по труда проучва кандидатите и в повечето случаи работното място получават други. Германия и Австрия са единствените страни-членки на Европейския съюз, които наложиха ограничения в достъпа до трудовия пазар във всички браншове за нови страни-членки на съюза. Практически, семейство Грозданови не получават право на работа, а това означава, че не могат да получават и социални помощи, нито пък социални услуги от рода на детски надбавки, здравна осигуровка - докато не си намерят работа.
Подобно е положението на много българи в Германия. В Мюнхен живеят понастоящем 5000 българи, двойно повече, отколкото през 2006 година, преди присъединяването на България към ЕС. 500 от тях живеят в частно общежитие в мюнхенския квартал Гизинг. До 2005 г. в сградата се е помещавал приют за търсещи политическо убежище, сега стаите се дават под наем на строителни работници, главно от Полша и Словакия. Те живеят в лявото крило на сградата. Пребивават тук по няколко седмици и после се връщат в родината си. Много българи работят на черно по строежи
Българските семейства обитават дясното крило. Стаите са от по около 13 кв. м. площ, в една стая живеят от четирима до десет души. Наемът е 480 евро месечно.
Българите - рискова група
Александър Тал от хуманитарната организация "Каритас" казва: "Без работа, без доходи, без каквато и да било социална сигурност, българите минават за рискова група на жилищния пазар. Никой не е готов да им даде жилище под наем. Остава им само общежитието." Финансовото положение на българските обитатели на общежитието е различно. 20 на сто от тях имат някаква работа. Други са принудени да просят, трети намират временна работа по строежите или като чистачи.
ЗЦ/БР/ЕВ

Българско крими в Италия
Българите присъстват редовно в криминалната хроника на Италия
В криминалната хроника на Италия отново попадат български граждани. Този път става въпрос за масово сбиване в град Козенца и обезобразяването на българска проститутка.
Италианските власти арестуваха 33-годишен жител на Киоджа, обезобразил лицето на българска проститутка. Клиентът на българката я нападнал без да има особени причини. След нападанието жертвата съобщила за случая в полицията на Местре, където е дала описание на външния му вид и автомобила. Други момичета, които упражнявали същия занят в зоната, са съобщили за местата, където са забелязали описания автомобил неколкократно.
Касова бележка издала нападателя
Полицията е открила нападателя Стефано Паган благодарение на сметка от ресторант, която е била платена с кредитна карта. Българката, чието име не се съобщава, се лекува в Местре.
В южноиталианския град Козенца пък трима българи са били настанени за лечение след сбиване в местен бар с още десетина техни сънародници. Боят се разразил след словесна разправия, за която останалите клиенти в бара уведомили полицията. Всички българи били задържани, съобщава сайта Нюз Ит, а трима са имали нужда от спешна медицинка помощ. Според очевидци, цитирани от италианската агенция Аджи, поводът за спора били жени. На мястото на боя полицията е намерила железни вериги и колове, което обяснява и тежките рани на настанените за лечение. Единият от тях е със счупен череп. Само преди месец друга група българи привлече вниманието на италианците с масово сбиване в чейндж бюро в Рим
Автор: А. Николова/Редактор: М. Илчева

Двойната игра на Сърбия
Сърбия обмисля ходовете си спрямо ЕС и Русия
Сърбия вижда в лицето на Русия политически съюзник, който подкрепя позициите й спрямо Косово. От друга страна Русия очаква от Сърбия подкрепа в ЕС, когато някой ден Белград стане част от Общността.
Сърбия е единствената страна на Балканите, чието население не желае членство в НАТО, тъй като страната бе бомбардирана от Алианса през 1999. Верен приятел сърбите виждат в лицето на Русия, особено по отношение на политиката спрямо Косово. Покрай посещението на руския президент Медведев на 20 октомври в Белград отношенията между двете страни са станали по-стабилни, казва Дузан Рейлич от института за международна политика и сигурност, публикувал неотдавна изследване на тема "Завръщането на Русия на Западните Балкани":
Тадич се надява на отстъпки от страна на ЕС, за да не се превърне Сърбия в оръдие на руския интерес на Балканите
ЕС се нуждае от Сърбия
"Руснаците знаят, че някой ден и Сърбия ще стане част от ЕС и в рамките на членството й в Общността Кремъл ще си сътрудничи много по-тясно с Белград, отколкото в момента с балтийските или някои централно-източноевропейски страни."
"Русия осъзнава, че ЕС няма друг избор, освен да приеме всички балкански страни в Общонстта", казва Александър Рар - анализатор и програмен директор за Русия и Евразия към Германското сдружение за чуждестранна политика. "Ако Сърбия остане извън ЕС, а в същото време бъдат приети Словения и Хърватия - то това ще внесе дисбаланс на Балканите и така би могло да възникне още повече несигурност в региона", казва Рар. В същото време обаче Русия смята да се възползва от геополитическото положение на Сърбия и Балканите, за да може да продава през следващите 50 години своя газ на Западна, но и на Югоизточна Европа.
Алексадър Рар: "Сегашната тръбопроводна структура е от времето на Студената война. Броят на газопроводите е прекалено малък и те преминават през твръде малко страни. Те не са достатъчни, за да се транспортира количеството газ, което Европа иска да получава от Русия и което Русия иска да продава на Европа. Точно по тази причина руснаците се опитват да спечелят някои страни, особено тези на Балканите, за да им отредят роля на разпределители на руския газ."
Газът - най-силното политическо оръжие
Балканските страни, а и другите централно-източноевропейски държави бързо си взеха поука от Украйна, казва Рар. Зависимостта от Русия ще намалее тогава, когато дадена страна не е само получател на газ от Русия, а и транзитна държава. Ако "Южен поток" бъде реализиран до 2015 година, Сърбия и другите Балкански страни ще се превърнат в транзитни монополисти за най-важния продукт за ЕС. Това би означавало, че досегашната политика спрямо Сърбия на старите основатели на ЕС - като Германия, Италия и Франция, трябва да се промени, казва Рар.
Много анализатори и политолози твърдят, че сегашният президент на Сърбия Тадич се опитва да балансира между Запада и Изтока. Борис Тадич се надява, че така ЕС ще прояви готовност за бързи отстъпки спрямо Сърбия, за да не се превърне Белград в оръдие на руските интереси на Балканите.
Автор: С. Филипович, М. Илчева/Редактор: В. Шопов

Няма коментари: