четвъртък, 1 октомври 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ ОТ 1 октомври 2009

ПО ФОКУС

Ирландия се подготвя за референдум
Ирландските гласоподаватели ще вземат участие в петък във втори референдум за Лисабонския договор, за който лидерите на ЕС се надяват, че ще обърне миналогодишното „не” и ще извади Европа от политическата задънена улица. Премиерът на Ирландия Брайън Коуен води кампания в подкрепа на договора за реформа и предупреди тази седмица, че още едно отхвърляне би навредило на възстановяването на страната от дълбоката рецесия. Проучванията на общественото мнение прогнозират, че този път гласоподавателите ще кажат „да” на договора с 55% срещу 27%, които заявяват, че са против документа. Европейските лидери нетърпеливо очакват резултатите от референдума и се надяват, че ЕС ще излезе от конституционната задънена улица, в която блокът се намира от миналия юни, когато ирландците отхвърлиха договора с 53,4%. Ирландия е единствената страна, която конституционно е задължена да подложи договора на референдум, като трябва да бъде казано „да” на документа – вече ратифициран от 24 от 27-те страни-членки на ЕС – за да влезе в сила. Дъблин се съгласи на още едно гласуване, след като си осигури гаранции за ключови политически сфери, които заяви, че са стояли зад миналогодишното решение. Партньорите от ЕС дадоха обещания за забраната за абортите, военния неутралитет на Ирландия и за правото на определяне на данъци, като също така обещаха, че всяка страна-членка ще има свой еврокомисар в Брюксел. Коуен заяви в сряда, че референдумът е едно „от най-важните решения в новата ни история” и жизненоважно за икономическото бъдеще на Ирландия. „Ще продължим заедно с Европа или ще поемем по неизвестен и по-несигурен път? ‘Да’ на договора отбелязва сериозна стъпка към възстановяване. Само с ‘да’ ще осигурим доверието на инвеститорите, ще запазим нашето влияние върху жизненоважни икономически решения и реформи в Европа, така че тя да е по-динамична и по-ефективна”, отбеляза премиерът. Тази година БВП на Ирландия се очаква да се свие с рекордните 8%, а нивото на безработица може да достигне 15%, три пъти по-голямо от това през юни 2008 г. Но има безпокойство, че някои от гласоподавателите ще използват референдума, подкрепян от основните политически партии, за да свалят непопулярното правителство на Коуен. Милионерът-бизнесмен Деклан Ганли, който оглави успешната „не”-кампания миналата година, посочи, че „единствената работа, която ще спаси Лисабонският договор, ще бъде тази на Брайън Коуен”. Той предупреди, че договорът налага „брюкселската демокрация” и дава още власт в ръцете на неизбрани лидери, които са отговорни за гражданите.

АФП: Ирландия се подготвя да гласува на референдум за Лисабонския договор
Дъблин. Ирландските гласоподаватели ще вземат участие в петък във втори референдум за Лисабонския договор, за който лидерите на Европейския съюз се надяват, че ще обърне миналогодишното „не” и ще извади Европа от политическата задънена улица, коментира АФП. Премиерът на Ирландия Брайън Коуен води кампания в подкрепа на договора за реформа и предупреди тази седмица, че още едно отхвърляне би навредило на възстановяването на страната от дълбоката рецесия. Проучванията на общественото мнение прогнозират, че този път гласоподавателите ще кажат „да” на договора с 55% срещу 27%, които заявяват, че са против документа. Европейските лидери нетърпеливо очакват резултатите от референдума и се надяват, че ЕС ще излезе от конституционната задънена улица, в която блокът се намира от миналия юни, когато ирландците отхвърлиха договора с 53,4%. Ирландия е единствената страна, която конституционно е задължена да подложи договора на референдум, като трябва да бъде казано „да” на документа – вече ратифициран от 24 от 27-те страни-членки на ЕС – за да влезе в сила. Дъблин се съгласи на още едно гласуване, след като си осигури гаранции за ключови политически сфери, които заяви, че са стояли зад миналогодишното решение, припомня агенцията.


„Еурактив”: Референдумът не е единственият проблем за Дъблин
Брюксел. Ирландският референдум за договора за реформа на ЕС тази седмица е само първата от три големи заплахи за правителството в Дъблин и неговите усилия за борба с финансовата криза, която е обхванала най-бързо растящата икономика в Европа, отбелязва днес електронното издание „Еуркатив”. Брюксел се нуждае от ратифицирането в Ирландия на Лисабонския договор, за да превърне 27-членният блок в по-силен играч на световната сцена и да избегне политическата парализа. Но ирландският премиер Брайън Коуен. Ирландските гласоподаватели вече казаха шокиращо „не” на договора миналата година. Второ отхвърляне може да сериозно да навреди на репутацията на страната. Ново „не” може да предизвика фалшиви схващания във финансовите пазари, че Ирландия е „неприятел” за Европа и дори за единната европейска валута.


Доминик Строс-Кан: Възстановяването на световната икономика започна
Истанбул. Глобалното икономическо възстановяване „наистина започна”, но кризата все още не е приключила, тъй като остават рискове за увеличаване на безработицата и за финансовия сектор, заяви днес ръководителят на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, предаде АФП.„Добрите новини са, че, според нас, възстановяването наистина е започнало. Това не означава, искам да бъде ясен по този въпрос, че кризата е приключила”, заяви Строс-Кан пред студенти в Истанбул. „Все още има рискове”, включително възможността страните да изоставят програмите за стимулиране на икономиката прекалено рано, допълни директорът на МВФ.


Индия и Китай ще водят в икономическото възстановяване, прогнозират от МВФ
Истанбул. Съседните държави-гиганти Китай и Индия ще водят в икономическото възстановяване поради увеличаване на търсенето, благодарение на мерките за икономическо стимулиране, е прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ), цитирана от АФП.Умереният растеж ще бъде постоянен през второто полугодие на 2009 година в Азия, като това явление ще доведе до „общо умерено възстановяване” през 2010 година, казва се в доклада на МВФ.Икономиката на Китай ще отбележи ръст от 8,5% през 2009 година (в сравнение с ръст от 9% за 2008 г.), а в Индия – 5,4% при 7,3% през 2008 година.


Кенет Люис ще напусне „Банк ъф Америка” в края на годината
Вашингтон. Беше въпрос на време. Кенет Люис ще напусне поста на изпълнителен директор на „Банк ъф Америка” в края на годината, пише вестник „Ел Паис”.Той информира за това борда на институцията.Банката, една от най-засегнатите от финансовата криза след предизвикалата противоречиви реакции покупка на „Мерил Линч”, все още не е намерила наследник на Люис.След като „Банк ъф Америка” реши да завърши сливането с „Мерил Линч”, компанията получи заем от 20 млрд. долара от Вашингтон и гаранция за рискови вложения, за които се прогнозираше, че могат да доведат до потенциални загуби от 118 млрд. долара.Регулаторните органи на САЩ обвиняват Люис, че е подвел инвеститорите.


ДПА: Светът излезе от рецесията
Истанбул. Световната икономика излезе от най-тежката рецесия от Втората световна война, обяви Международният валутен фонд в своя икономическа прогноза, публикувана днес, предаде ДПА. Световната икономика ще се свие с 1,1% тази година преди да отбележи ръст от 3,1% през 2010 г., според доклада на МВФ. През юли МВФ прогнозира 1,4% свиване през 2009 г. и 2,5% ръст през следващата година, припомня агенцията.


В Женева започнаха преговорите между световните сили и Иран
Женева. В Женева започнаха преговорите между световните сили и Иран, в опит за разрешаване на противопоставянето между спорната ядрена програма на Техеран, предаде АФП, позовавайки се на говорител на ЕС. „Преговорите започнаха”, съобщи пред журналисти Кристина Галах, говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана. В дискусиите взимат участие представители на Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия, САЩ и Иран.


„Таймс”: Франция и Германия ще изолират Великобритания в ЕС
Лондон. Франция и Германия планират ново партньорско споразумение помежду си и серия от съвместни схеми, за да изтласкат Великобритания в периферията на Европа, пише „Таймс”, като се позовава на източници, близки с френския президент Никола Саркози. Планът Париж и Берлин отново да застанат в сърцето на блокиралия Европейски съюз, обхваща сферите на отбраната, имиграцията, въвеждането на нова индустриална политика и опит за отслабване на хватката на Великобритания над Европейската комисия. Подновената френско-германска ос може да предвижда и постоянна размяна на министри в кабинета на ответната страна. Инициативата ще спечели от ситуацията, в която се намира в момента Обединеното кралство, сега когато Гордън Браун е с отслабени позиции и разсеян заради предстоящите парламентарни избори и решението на опозиционната Консервативна партия да напусне Европейската народна партия, основното дясноцентристко формирование в Европейския парламент.


АФП: В България задържаха четирима души с 111 750 подправени евро
София. Българските власти оповестиха днес залавянето на четирима предполагаеми фалшификатори на банкноти и изземането на 111 750 евро, предаде АФП.Подправените банкноти с номинал 50 евро, били изработени в България и предназначени за чужбина, уточняват от МВР.Арестите били извършени в рамките на операция във Варна и Велико Търново.Четиримата задържани, всички с българи, били свързани със следена от месец април мрежа, трима български и двама румънски клиенти на която били задържани в средата на месец юли във Варна с 20 000 подправени евро.


Интерфакс: Израелски дипломат е напуснал Русия след обвинение в шпионаж
Москва. Израелският дипломат Шмуел Полишчук, работещ в Русия, е бил принуден спешно да напусне страната, след като руските власти са го обвинили в шпионаж, предаде агенция Интерфакс, позовавайки се на вестник „Джерусалем пост”. По данни на изданието, Тел Авив е оказал натиск, за да не допусне официално екстрадиране на дипломата, работещ в израелската организация „Натив” и дори е заплашил руските власти със симетричен отговор на действията на Москва. По такъв начин, Полишчук не е бил обявен за персона нон-гарта, но е бил принуден да напусне Русия.


Бернар Кушнер приветства участието на „EdF” в проекта „Южен поток”
Москва. Външният минситър на Франция Бернар Кушнер смята, че евентуалното участие на френския енергиен концерн „EdF” в проекта „Южен поток” би било „съвършено правилно”, предаде ИТАР-ТАСС.„Разбира се, в енергийните доставки е необходимо да има равновесие и разпределение вътре в европейските страни”, посочи Кушнер в интервю за радио „Ехото на Москва”. „Ние сме привърженици на „Южен поток”, това бе наш приоритет, когато председателствахме в Европейския съюз. Ние се обявихме за създаването на кооператив, за система за разпределение”, посочи министърът.


„ИЮ Обзървър”: Тръбопроводите няма да намалят зависимостта на ЕС от Русия
Брюксел. Вашингтон продължава да подкрепя газопровода на ЕС „Набуко”, но този проект е „само парче от мозайката”, когато става въпрос за намаляване на зависимостта на Европа от руски газ, заяви специалният пратеник на САЩ по енергийните въпроси Ричард Морнингстар, отбелязва електронното издание „ИЮ Обзървър”. „Подкрепяме „Набуко”. Подкрепяме Южния коридор. Това е важна част от мозайката, но само едно парче от нея”, заяви за изданието Морнингстар. Алтернативните технологии и енергийната ефективност също са важни за усилията на Европа за намаляване на зависимостта от руски газ, отбеляза той. „Повече взаимни връзки между страните в Европа, повече газохранилища и терминали за втечнен природен газ ще помогнат за намаляването на зависимостта от единствен доставчик”, каза Морнингстар.


„Независимая газета”: Владимир Путин посочи, че има корупция в „Газпром”
Москва. Световната финансова криза дойде съвсем ненавреме за руския газов сектор – „Газпром” тъкмо започна да гради амбициозни инвестиционни планове, а дойде време да се замисли за тяхното радикално съкращение. Годишната инвестиционна програма на руския газов монополист е съкратена от 920 на 775 милиарда рубли. Вчера ръководството на Института по проблемите на естествените монополисти (ИПЕМ) заяви, че този подход може да създаде огромни проблеми като спад в постъпленията в бюджета средно с 40-50%, дефицит на газ на вътрешния пазар от 10-12 милиарда кубически метра годишно и ръст на безработицата с 16,5%. Според ръководството на ИПЕМ недостигът на инвестиции може да бъде компенсиран от държавата, но експертите не са съгласни с този подход към решаването на проблема, намеквайки за непрозрачността на разходите на „Газпром” и корумпираността в компанията. Последното мнение се споделя и от руския премиер Владимир Путин, който вчера може би за пръв път отбеляза наличието на корупция в „Газпром”, пише „Независимая газета”.


В ПАСЕ ще обсъдят предложението за лишаване на Русия от право на глас
Страсбург. В Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще разгледат въпроса за лишаване на руската делегация от пълномощия в ПАСЕ заради позицията на Москва по отношение на Грузия, Абхазия и Южна Осетия, съобщи Интерфакс. 72 депутати внесоха в дневния ред на започналата на 28 септември в Страсбург сесия на ПАСЕ проекторезолюция „За преразглеждане на утвърдените пълномощия на руската делегация по съществени основания”, припомня агенцията.


Русия и САЩ имат шанс да възстановят отношенията си
Лондон. Русия и САЩ имат шанс да възстановят отношенията си, заяви бившият генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън, предаде РИА Новости. „Мисля, че сега съществува колосална възможност за съживяване на сътрудничеството между Русия и САЩ,” каза той.Според Робъртсън, важен елемент в развитието на двустранните отношения може да стане сътрудничеството между Москва и Вашингтон по противоракетната отбрана.


ЕБВР ще вложи един милиард долара в икономиката на Русия до края на годината
Москва. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) планира да вложи най-малко един милиард долара в икономиката на Русия, през четвъртото тримесечие на тази година, съобщи Би Би Си. Това съобщи директорът на ЕБВР в Русия Алън Пю. По неговите думи, през 2010 година инвестициите в Русия ще не по-малко, отколкото през тази година, тоест 3,5-4 милиарда долара.


„Коммерсант”: Русия и Грузия ще се сбият за европейския доклад за войната помежду им
Москва. Комисия на Евросъюза, оглавена от швейцарския дипломат Хайди Талявин, публикува дългоочаквания си доклад за миналогодишната война между Русия и Грузия, пише „Коммерсант”. И Москва и Тбилиси побързаха да обявят, че той напълно потвърждава тяхната правота. Между другото, докладът съдържа ред изводи, неприятни и за двете страни. Като признава отговорността на Грузия за започването на бойните действия в Цхинвали, комисията обвинява Русия в агресия срещу суверенна държава и в съучастничество в етническото прочистване на Южна Осетия. Изводите на независимата комисия под егидата на ЕС, трябваше да бъдат огласени още през юли, но публикуването на документа бе отложено за края на септември. „Докладът не е от името на ЕС. Той само е написан по искане на ЕС и няма никаква юридическа сила. Само че ЕС ще се ръководят от неговите изводи при определяне на линията по отношение на миналогодишния конфликт и неговите последствия,” поясни пред „Коммерсант” значението на доклада източник от ЕС.


Президентът Георги Първанов за Славяново: Отговорът на обществото и институциите беше адекватен
София. Аз виждам в това, което стана в последните няколко дни провокация към етническия мир, провокация към конституционния закон в страната. Създаването на една подобна формация без съмнение предизвика напрежение. Мисля, че отговорът на обществото и на институциите беше адекватен. Това каза президентът Георги Първанов в отговор на въпрос – как разчитате случилото се в Славяново, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Най-важното за мен е компетентните органи да изяснят кой е инициаторът извън изпълнителите. Те не са най-важните. За мен е важно дали тук стои някоя структура отвън в лицето на радикалния ислям. Трябва да се действа безкомпромисно. Ще напомня само, че в един такъв случай по повод казаното от Адем Кенан сезирах Прокуратурата. Случаят в Славяново не е по-различен” – каза Първанов. Първанов каза още, че не очаква сериозни проблеми, защото обществото е зряло и мъдро и много се надява да не се експлоатира политически този въпрос, а наистина всички да бъдем консолидирани от действията на компетентните органи.На въпрос – дали е заплаха за етническия мир един паметник в Славяново, президентът Първанов заяви, че никой не се сеща, че в България има десетки паметници, на които са изписани имената на мюсюлманите, които са дали живота си за освобождението и обединението на България по време на Балканските и Първата световна война. Нека да четем тези паметници. Защото в този случай наистина мисля, че той бе част от провокацията.На въпрос – защо точно в този момент се създава такава формация, Първанов посочи, че не знае дали не става дума за процес, за нещо по-дълбоко, което има своите корени в предишните месеци, а може би и години. На въпрос – как ще коментира съвпаденията със създаването на тази формация и събранието на ку клукс клан в Асеновград, той каза, че не може да потвърди или да отрече тази информация. Ако действително е такъв акт, това действително е тревожно.


Столична община удължава договорите с мобилните оператори за паркирането в „Синя зона”
София. Удължават договорите между Център за градска мобилност и мобилните оператори за паркирането в „Синя зона” в София. Това стана по време на днешното заседание на Столичен общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Сроковете на договорите с мобилните оператори са изтекли на 2 юли, на 3 юли и на 1 август тази година и мобилните оператори не са се отзовали за предоговаряне на финансовите условия и други клаузи в договорите. Съществуващите договори ще бъдат продължени до провеждането на процедура за избор на изпълнител на поръчката, не по-късно от 31 януари 2010 година. Управителите на центъра до градско мобилност се задължават в едномесечен срок да подпишат допълнителни споразумения към договорите. Според Жельо Бойчев, председател на групата на БСП в СОС, мобилните оператори рекетират общината. Той призова да се защити общинския интерес. Според председателят на СОС Андрей Иванов, софтуерът, който осъществява паркирането чрез SMS, е собственост на „Паркинги и гаражи”. Около 1 млн. съобщения се получават за паркиране със SMS- от всяко съобщение общината печели 75 стотинки, а мобилните оператори - по 13 стотинки. Оттук има и проблем при предоговарянето на договорите и затова няма подписани нови договори с мобилните оператори. Ще се създаде и работна група, в която ще влиза директорът на Центъра за градска мобилност и общински съветници, които да защитават интересите на общината при преговорите между общината и мобилните оператори. Общинските съветници приеха решение в София да бъде издигнат паметник на Джузепе Гарибалди. Паметникът ще се намира на пл. „Гарибалди” в София и ще се изгражда със средства от дарения, които ще се събират от Инициативен комитет. Паметникът ще представлява фигурата на Гарибалди на кон, поставена на колона. Фигурата ще е с големина 150 см. Поводът за изграждането на паметника е навършването на 130 години от установяването на дипломатически отношения между България и Италия през 1879 година.


В Пазарджик ще гледат първото дело срещу общински съветник за конфликт на интереси
Пазарджик. Комисията за предотвратяване конфликт на интереси към Общинския съвет в Пазарджик внесе в Административния съд в града документи за образуване на дело за конфликт на интереси. Това каза за радио "Фокус" - Пазарджик председателят на комисията Петър Ангелов. Делото е първото в Пазарджишка област и е насрочено от Административния съд в Пазарджик за 5 октомври от 10.00 часа. На практика това дело е образувано след доклада на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. Делото ще бъде срещу общинския съветник от Коалиция на предприемачите Иван Иванов. Становището на всички членове на комисията е, че има конфликт на интереси, защото фирмата на общинския съветник е имала договори с община Пазарджик за доставка и монтаж на бетонови и циментови плочки и бордюри. Фирмата на неговия син охранява училищата в града, както и парк-остров "Свобода". Това е най-сериозният случай, по който е работила до сега комисията, допълни Ангелов. Административният съд в Пазарджик трябва да се произнесе дали е имало конфликт на интереси при сключването на тези договори. Ако съдът реши, че е имало такъв конфликт, възможностите са за налагане на парична санкция от 10 от 20 000 лева или сезиране на Общинската избирателна комисия за прекратяване правомощията на общинския съветник, уточни Ангелов.


Държавата се върна - няма "паметник" в Славяново
Незаконният „паметник на турския войн” в Славяново, дело на братята Али и Юзеир Юзеирови бе съборен с фадрома малко след 20.00 часа. Паметникът бе обявен за незаконен от Окръжната прокуратура в Търговище. Преди дни братята Юзеирови заявиха, че събират подписка за регистрация на Мюсюлмански демократичен съюз, а по-късно поискаха и промяна в конституцията.Освен това у тях бяха намерени и 20 книги с ислямистки религиозни текстове и нелицензирана компютърна конфигурация, които бяха иззети от дознателите от проверените сгради - собственост на братя Юзеирови в село Славяново.


Румен Русев: Етническо напрежение има не само в с. Славяново, а и в Шумен и региона
Етническо напрежение има не само в с. Славяново, а и в Шумен и региона. Това каза за радио „Фокус”-Шумен Румен Русев от „Атака”-Шумен. Русев коментира, че кметовете на Попово и на Славяново са представители на народа, и от своя страна е трябвало да сезират съответните органи по-рано. Той допълни, че ако те с техните действия или бездействия са допринесли за изграждането на този паметник, значи не са сложени правилно на мястото, на което са в момента. Румен Русев бе категоричен, че напрежение има не само в Славяново, а и в Шумен и региона. „Атака” отдавна сигнализира за действията на двамата братя Юзеирови. Русев коментира още, че братята опитват почвата, новото правителство и реакцията на всички държавни структури, включително и на общинско, и на национално ниво. Построяването на паметника е незаконно и той е направен, за да се повиши напрежението в региона. Независимо, че е построен незаконно, той трябва да бъде съборен със законови мерки. Полумесецът върху паметника не е изправен, както на знамето на Турция, което определям като гавра с този символ, както и към съответната държава, добави .
Жителите в Славяново са изненадани и облекчени от събарянето на паметникаЖителите в Славяново са изненадани и облекчени от събарянето на паметника. Това съобщи за радио "Фокус" - Шумен Васил Стоилов, кмет на селото. Повечето от населението едва тази сутрин е разбрало, че паметникът е съборен. Сред хората се коментира акцията на полицията от снощи и как толкова бързо и тихо са свършили работата. Всички - и мюсюлмани и българи, се радват, че паметникът е съборен. Кметът отново подчерта, че в селото няма никакво напрежение между хората. Всички са облекчени от станалото.


Димитър Чукарски: Институциите действаха бързо по случая „Славяново”
Не искам да коментирам бутането на паметника в Славяново, по-скоро бих коментирал това, че се е появил неуместно. Според мен обществото в България няма нужда от провокации. Цялото поведение на представителите на Мюсюлман-демократическата партия е провокация. Надявам се, че българските органи в лицето на съда, няма да регистрира тази новоучредена партия. Това коментира пред Агенция „Фокус” зам.-председателят на групата на РЗС в парламента Димитър Чукарски. По думите му, институциите реагираха на общественото мнение. Позицията на обществото е била правилна. „И обществото показа, че може да влияе и институциите показа, че могат да действат бързо, независимо от това кой какви процедурни пречки се опитва да им създава”, коментира още той.


Община Попово е издала заповед за събаряне на паметника в Славяново след писмо на Прокуратурата
Прокурор Пламен Трифонов от Прокуратурата в Попово е изпратил писмо вчера до кмета на общината д-р Людмил Веселинов, с което иска кметът да издаде заповед за събарянето на паметника на незнайния турски войн. На основа на писмото на прокурора е издадена и заповедта на кмета – обясни пред Агенция “Фокус” пресаташето на Община Попово Михаела Петрова. Пълният текст на писмото на прокурор Пламен Трифонов гласи:Във връзка с изпратения вече сигнал относно незаконното строителство на т.нар. паметник на незнайния турски войн в прокуратурата ни е образувано досъдебно производство срещу Росен Маринов Йорданов (бел.ред. „Фокус” - Юзеир Юзеиров от с. Славяново) за престъпление по чл. 325 ал. 1 от НК. Организираното от това лице строителство на посочения паметник предизвика бурно обществено недоволство, провокира мнозинството от населението, което възприема този акт като грубо пренебрежение и презрение към неговите чувства и създава условия за нови нарушавания на обществения ред – отправят се призиви за нерегламентирано събаряне на паметника с всички рискове от това. Ето защо и с оглед правомощията ви по чл. 44 ал. 1 т. 4 от ЗМСМА моля незабавно издайте писмена заповед задължителна за началника на РУ МВР Попово като разпоредите сваляне на всички символи и обозначения по и около т.нар. паметник на незнайния турски войн, за да се предотврати по-нататъшното нарушаване на реда в селото.В резултат на това писмо кметът на общината издава заповед, с която нарежда да бъдат свалени и премахнати незабавно всички символи и обозначения по и около т.нар. паметник на незнайния турски войн в с. Славяново. От общината в Попово отхвърлиха упреци на политически сили, че са действали колебливо спрямо премахването на паметника. След сигнал на кмета на село Славяново като община сме сигнализирали съответните служби. Оттам нататък процедурите са доста тромави, но за всичко, което сме направили, имаме в протоколи и заповеди, за да се задействат нещата – коментира Михаела Петрова.


Николай Бояджиев: Паметникът на сокола в Рудозем и този на незнания войн в Славяново, целяха обезбългаряването на страната
Паметникът на сокола, който бе разрушен в Рудозем след изборите през 2007 г. и паметникът на незнайния турски войн в село Славяново са различни по символика, но имаха една и съща цел –обезбългаряването на страната. Това каза пред радио „Фокус” – Смолян кметът на община Рудозем Николай Бояджиев. Той посочи, че паметникът на сокола, от който е останал само фундаментът, е нямал никаква стойност. „Това бе готова фигура на грабливата птица, купена за 100 лв. от Асеновград. Скулптурата обаче бе поставена съвсем символистично на мястото на паметника на Георги Димитров и имаше за цел да покаже, че промяната, демократизацията в Родопите е дошла благодарение на ДПС, което е абсолютна глупост, защото когато ние сваляхме тоталитарната власт, ДПС изобщо не съществуваше като понятие”, каза още Бояджиев. Той посочи, че създаването на т.нар. Мюсюлманска-демократична партия е една закачка към Християн- демократическата партия, което е ясно на всички. „Това според мен е съвсем целенасочена политика, предизвикана от обкръжението на г-н Доган, който умира от мъка, че не е във властта”, подчерта още кметът на Рудозем. Той допълни, че лидерът на ДПС сам е казал, че дали ще има 35 или 40 депутати няма значение, защото е важно да е във властта. „За пръв път от толкова години той не е във властта, което е нормално за всяка една политическа сила. Не бива обаче толкова да драматизира всичко. Няма политическа сила, която да е била по-дълго във властта от ДПС”, каза още кметът на Рудозем и посочи, че българският народ е показал, че е време Доган да си почине. „Той не е нито заплашван, нито по някакъв начин са заплашени религиозните свободи на нацията и националното достойнство на нашите братя и сестри, така че няма никакъв проблем. Една политическа сила може и да е на власт, и в опозиция, което е нормално”, подчерта Бояджиев. Според него, това което се случва в момента, цели да се постави на карта спокойствието, да се изнерви обстановката, което не става без мълчаливото съгласие и клатенето на глава на някои хора, „които до скоро бяха министър-председатели”. „Това е целенасочена политика, която се провежда в момента в България. Цели се нагнетяване на обстановката, а това се постига най-лесно с начина, по който постъпват двамата братя. Всичко се прави последователно – паметник, създаване на неконституционна партия, провокиращо име – мюсюлманска и т.н., каза още Бояджиев.


Яне Янев: Кметът на Попово е виновен „паметникът на незнайния турски войн” в с. Славяново да бъде построен
Всичко, което се случи около този паметник, и този молитвен дом показва, че няма никакво действие от страна на кмета на Община Попово, защото той е виновен паметникът да бъде построен. Това каза за Агенция „Фокус” лидерът на РЗС Яне Янев. „Аз искам този случай да се изясни и да се разбере, защо общинската администрация в Попово е била безмълвна и е действала постфактум. Освен това съм внесъл искане - да се изслуша ръководството на ДАНС, какви превантивни действия са предприели и има ли информация за действията на братята Юзеирови по отношение на разпространението на тази проислямистка литература, която подтиква хората към радикализъм.Също така е много е важно да се разбере отделът за противоконституционна дейност в ДАНС, какво работи”, заяви Яне Янев. Той каза още, че в село Славяново никога не имало такива групи, които да провокират етническо напрежение и които желаят да моделират сценарий, който би довел до непознато за България конфронтиране на верска основа. „Това не е паметник, а нещо, което провокира общественото мнение в село Славяново”, заяви Яне Янев.


Четин Казак: Тревожно е, че държавата извършва действия, които са в разрез с националното законодателство
Тревожно е, че държавата извършва действия, които са в разрез с националното законодателство и законовите процедури. Държавата дава много лош пример на гражданите. Това каза пред Агенция „Фокус” Четин Хюсеин Казак – депутат от ДПС от Шумен, във връзка със случая с разрушения „паметник на незнайния турския войн” в с. Славяново. Според Казак посланието на държавата чрез този акт е доста тревожно специално що се отнася до начина, по който е извършено. „Не може държавата да нарушава собствените си закони - представители на държавата да нарушават и да не спазват законовите й правила при осъществяването на техните действия. Не може без да спазва законите държавата да пристъпва към събаряне на един обект, дори и да е незаконен”, подчерта Казак. По думите му подобни действия биха могли да се класифицират като „самоуправство на държавата”.Той допълни, че трябва да се обърне сериозно внимание на подобни симптоматични актове, които ако се превърнат в тенденция, би било доста тревожно за това, което ни чака като държава и общество. „Ако държавата започне лековато, със замах да започне да извършва подобни действия, които са в разрез с националното законодателство, какво остава за обикновените граждани”, допълни депутатът


Костадин Костадинов: Държавата се завърна у дома си
Радваме се, че в крайна сметка държавата се завърна у дома си. Това заяви пред Агенция „Фокус” Костадин Костадинов, председател на ВМРО-Варна по повод събарянето на незаконния паметник на „незнайния турски воин”. По думите на Костадинов българската държава прояви след 8-годишно пагубно отсъствие симптоми на държавност. „Въпросът е защо се стигна до там ВМРО да дава ултиматуми и 5-дневен срок за изпълнение на заповеди, които самите държавни институции са дали и които след това не са спазили”, коментира още Костадинов. Той заяви, че трябва да се зададе и въпросът за десетките и стотици случаи на изяви на различни етнически или религиозен фундализъм в страната, който е насочен към голямото българско мнозинство. Призоваваме оттук насетне държавата да действа в този дух във всички подобни случаи, заяви Костадин Костадинов. Той допълни, че трябва да се направи пререгистрация на организациите, без значение дали са ислямски или християнски, работещи с нетрадиционно вероизповедание в България. Извън традиционния ислям в двете му разновидности – сунизъм и шиизъм и извън традиционните християнски деноминации – православие и католицизъм. Според Костадинов в България има много проблеми наслоени, затлачени през последните 20 години. „Тези проблеми трябва да започнат да бъдат решавани не сега, не утре, а буквално вчера”, заяви Костадин Костадинов.


Две полицейски коли дежурят до срутения паметник в село Славяново
Две полицейски коли дежурят до срутения "паметник на незнайния турски войн" в поповското село Славяново, както го нарече единият от инициаторите на Мюсюлман-демократичния съюз Али Юзеиров, предаде репортер на радио "Фокус" - Велико Търново. От паметника е останала само купчина камъни. Един от местните жители разказа, че е видял фадрома около 21.30 часа да се насочва към паметника в селото. Каменният зид, зад който бе издигнат паметникът, е частично срутен. На купчините от камъни са забити лозунги. Един от тях гласи „Не искаме влияния и чужди подаяния.Държавата е за хората с българско самосъзнание”. По думите на местен жител досега в селото не е имало етническо напрежение, няма и сега.


Спокойно е в Славяново
Спокойно е в Славяново, предаде репотрер на Радио „Фокус”. По улиците няма полиция, нито излезли хора. Къщите са тъмни, хората спят. Улиците в селото са осветени, но няма никакво оживление и движение . Няма никакви индикации за напрежение. Малко след 20 часа вечерта в сряда, незаконният „паметник на турския войн” в Славяново, дело на братята Али и Юзеир Юзеирови бе съборен с фадрома. Паметникът бе обявен за незаконен от Окръжната прокуратура в Търговище. Преди дни братята Юзеирови заявиха, че събират подписка за регистрация на Мюсюлмански демократичен съюз, а по-късно поискаха и промяна в конституцията.Освен това у тях бяха намерени и 20 книги с ислямистки религиозни текстове и нелицензирана компютърна конфигурация, които бяха иззети от дознателите от проверените сгради - собственост на братя Юзеирови в село Славяново.

Първи коментари след събарянето на незаконния паметник в Славяново
След събарянето на незаконния „паметник на незнайния турски войн” Агенция "Фокус" събра първите коментари на държавната власт, на местните власти, както и на самите братя Юзеирови:
Премиерът Бойко Борисов: Има държава
Доколкото знам в Славяново има незаконни постройки и прокуратурата, и органите на реда са взели необходимите мерки и се надявам повече по тези незаконни неща да не се говори”, каза премиерът Бойко Борисов в късната емисия новини на БНТ. Той допълни, че в случая държавата си е на мястото и за подобни постройки има ред, който трябва да се спазва. Министър председателят на се опасява от нагнетяване на етническо напрежение в Славяново заради събарянето на паметника на незнайния турски войн.
Волен Сидеров:Мога само да поздравя за бързото изпълнение на решението на държавната служба за строителен контрол за премахването на "паметника" в Славяново. Волен Сидеров припомни, че службата за строителен контрол е била сезирана от адвокат на Атака. „Общественият отзвук, който получи тази мюсюлманска провокация, ако по този начин се реагира и от общественото мнение и от държават всеки път, когато имаме подобни антибългарски провокации, каквито и да са те – от мюсюлмански или македонски характер, България много по-бързо ще спечели доверието на света и ще имаме много по-добро самочувствие.”
Красимир Каракачанов: Много положително дело е това.
Един паметник, който скандализира българското общество и създаде предпоставки за етническо напрежение. Неговото събаряне беше необходимо. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов каза още, че този паметник е първо незаконен, и второ той провокира чувството на българите. Тъй като това беше един паметник, който трябваше да увековечи османските воини, загинали за България. Османските воини са загивали в България като поробители, а не като освободители и този паметник нямаше място на територията на Република България, допълни Каракачанов.Лидерът на ВМРО каза още, че не очаква да има напрежение в селото след събарянето на паментика, защото повечето от хората, които живеят в селото са проитв този паментик, включително и мюсюлманите, които живеят там, защото този паметник поражда напрежение.
Али Юзеиров: Не можах да разбера от изявлението на премиера държавата ли е съборила паметника в Славяново. Никой не знае кой го е съборил. Това не беше паметник на незнайния турски воин. Това е вече разрушеният паметник на всички загинали за тези земи, посочи Юзеиров. Той поясни, че не е бил в Славяново, когато паметникът е съборен, а е в София и преди минути е научил. В момента държавата показа колко е толерантна към хората, които живеят мирно и спокойно в цялата страна. Доколкото чух от изявлението на премиера, държавата си е свършила работата, това означава, че държавага е съборила паметника. Ако наистина това го е направила държавата, в частна собственост е съборила градеж, без държавата да се произнесе, че в името на народа това е незаконно, аз ще си търся правата. Попитан как си обяснява всеобщото недоволство срещу неговите действия и тези на брат му Али Юзеиров отговори: „Нормално е да има негодувание към всяко едно начинание в една демократична страна. Но както има негодувание, така има и сипатизанти. Винаги има доброжелатели има и недоволни”.Ако ни подведат под отговорност за незаконни десйтвия –ни еще си понесем нашите последстивя, посочи Юзеиров.Във връзка с изетата от полицията днес от сградите на братя Юзеирови в с. Славяново литература Али Юзеиров заяви: „ Никой не се е произнесъл тази литература дали е незаконна или е законна. Когато се произнесат хората, които са иззели литературата, тогава ще говорим дали тя е била законна или не, дали е подтиквала към радикален ислям”. Идеята за построяването на паметника в Славяново се роди от това, че много наши прародители, родители, дядовци, бащи, по никакъв начин в мойто родно село, а и в други села не е почетена тяхната памет. Ние решихме съвсем тенденциозно да направим такъв монумент за тези хора и то в наш частен дом. Ние не сме го направили на общинска територия. Не знам какво да мисля. Това със събарянето на паметника вандалщина ли е ? Държавата ли го е съборила. Ние имаме още време за обжалване.
Кметът на Славяново – Васил Стоилов
От "паметника" на незнайния турски воин остана само купчина камъни. Васил Стоилов - кмет на село Славянов каза още, че петметровата пирамида с полумесец и кръст отгоре, е съборена с някаква машина, но все още не се знае кой го е направил. На мястото има патрулна кола на полицията с двама униформени. Повечето хора от селото все още не знаят за станалото, допълни кметът. В населеното място е спокойно и заради засиленото полицейско присъствие през последните дни, а и не само тогава. Стоилов подчерта, че селото е център за други 7 по-малки населени места в региона, за това редовно има патрулиращи полицейски инспектори.
Кметът на Търговище – Красимир Мирев
Сега научавам, че паметникът в Славяново е съборен. От вас научавам, че паметникът в село Славяново е съборен. Мирев допълни, че няма как да коментира ситуацията, а и селото дори не е на територията на община Търговище. Христо Григоров – председател на БЧКМного се радвам, че със събарянето на „паметника” в село Славяново се показа на всички тези, които желаеха да разиграят етническата карта в България, че няма да успеят, посочи Григоров. "Нека това разрушение да се приеме не като тържество на силата, а като тържество на разума. Нека да се приеме като един път в бъдещето, спокоен за нашите деца и за нашите внуци. Това показва също, че в България, съдбините на нашите деца и на нашите внуци, не са само в ръцете на политиците, а най-вече в ръцете на държавниците", коментира още той.
Мирослав Георгиев – гражданско движение „За Попово”
Напрежение има в училището в село Славяново поради близостта му до разрушения паметникПоведението на братя Юзеирови е доста уверено, което означава, че зад тях стои някой, за да се изправят срещу цяла държава. Гражданско движение "За Попово" изпрати на редакционната ни пощта декларация, в която заявят, че в община Попопово „не е съществувало никакво етническо напрежение”. „Инцидентът около този паметник представлява поредното доказателство за беззаконието и произвола в нашата община, както и ефекта от това върху нейните житили”, се казва в текста на декларацията. Според Георгиев настроението сред повечето от жителите на общината е апатично, а напрежение имало единствено в училището в село Славяново, което се намирало в непосредствена близост до разрушения вече паметник. Според гражданското движение кметът на Попово носи отговорност за закъснялата реакция на държавата. По думите на Мирослав Георгиев именно в кметските правомощия е строежът на паметника да бъде спрян. Той каза още, че разрушаването не би било факт, ако кметът е взел превантивно мерки, тъй като сдружението е сигнализирало общината още май месец.

Иван Костов: Случващото се в Славяново прилича на театър, а събитието е една голяма медийна операция
София. Случващото се в Славяново по-скоро ми прилича на театър, а събитието, което се разиграва, е една голяма медийна операция, която цели да привлече вниманието. Това коментира в кулоарите на парламента съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Костов определи ситуацията в Славяново, като „неуместна и нелепа провокация”. По думите му хората, инициирали създаването на Мюсюлман-демократичния съюз, били „видимо некомпетентни”. Мисля, че единственият аргумент, че това е някакъв фундаментализъм, който трябва да бъде уловен в зародиш, също ми изглежда несериозен, коментира още Костов.


Най-големият бум на смяна на личните документи ще бъде след юни 2010 година
София. Най-големият бум на смяна на личните документи ще бъде след юни 2010 година. Това каза пред журналисти зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Създадена е цялата организация в МВР през март 2010 година да започне издаването на новите документи за самоличност, каза още Вучков. По думите му издаването на документите зависи и от решенията на Върховния административен съд, който трябва да се произнесе в края на октомври по отношение на обществената поръчка за изпълнител на новите документи за самоличност. Ако на някой му изтича паспортът между януари и март ще се предприеме законодателна стъпка, така че да не се задължават ражданите да издават първо старите и след това от новите документи за самоличност.По отношение на решението нотариусите да имат достъп до базата на МВР с лични данни Вучков коментира, че инициатива е подета от неправителствения сектор по повод измамите с имотни сделки. В МВР са проведени срещи с Нотариалната камара и с председателя на Комисията за защита а личните данни – те са инициирали промяната и чрез депутати са го внесли в парламента. Тази инициатива е най-добрата - да се отвори достъп до тези данни, смята Вучков. От страна на МВР ще се даде гаранция да се изведе една точка за достъп до лични данни от страна на Нотариалната камара, така че да не се допусне злоупотреба в този достъп и да се ограничи темпът на имотни измами.

При смяна на пола задължително ще се подменят и личните документи, решиха депутатите
София. При смяна на пола, гражданството или настъпили съществени и трайни изменения на образа гражданите трябва да подадат заявление за издаване на нови български документи за самоличност в срок до 30 дни. Този текст от Закона за българските документи за самоличност гласуваха депутатите, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Личните документи ще се променят и при промяна на имената. При промяна на постоянния адрес от едно населено място в друго в срок до 30 дни от издаване на новия документ за самоличност лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нова шофьорска книжка.Предвидените наказания според предложенията за промяна са при неспазване на условията за подмяна на документите за самоличност да се налага глоба от 20 до 150 лв. Според предложенията, които още не са приети, е предвидено при загубване на лична карта да се налага глоба до 200 лв.Според законопроекта не се снемат биометрични данни на деца под 12-годишна възраст и на лица с физическа невъзможност за снемане на пръстови отпечатъци

Депутатите ще гласуват промените в Закона за българските документи за самоличност
София. Депутатите ще гласуват днес на второ четене промените в Закона за българските документи за самоличност. Според направените промени заявлението за издаване на лични документи може да се подава и по електронен път. Това ще може да става в случаите, когато на лицето е издаден български личен документ по заявление, подадено лично до две години преди датата на подаване на заявление за нов документ или когато лицето притежава валидно удостоверение за универсален подпис и са му снети необходимите биометрични данни. Според промените не се снемат пръстови отпечатъци на деца до 12-годишна възраст и на лица с невъзможност за снемане на пръстови отпечатъци.Министерството на вътрешните работи има готовност от края на февруари или началото на март месец да започне да издава новите документи за самоличност с биометрични данни. Решаващото за гладкото стартиране на издаването на документите са две решения на Върховния административен съд, свързани с обществената поръчка за документите. Решенията се очаква да излязат през есента. Въпреки това работата по договора с фирмата изпълнител „Сименс” не е спряла, твърдят от МВР. Предприети са и технически мерки за изпълнението на обществената поръчка – например отпускането на помещения за новата техника и нови щатове.


Мария Капон предаде на Прокуратурата документи за щети за 2 милиарда лева
София. Внесохме в прокуратурата засекретените договори, които ни бяха предоставени по време на приемните, относно повишението цената на газта. Това съобщи пред журналисти Мария Капон, заместник-председател на Единната народна партия, след срещата си с градският прокурор Николай Кокинов, предаде репортер на Агенция "Фокус". По думите на Капон на прокуратурата е представен и сключеният от Румен Овчаров, с бездействието му, и възможността България да използва тези договори така, че да гарантира доставките на газ и една нормална цена, договорена преди 10 години. Внесените документи са от 2006 година, уточни Капон. Според нея щетата, която е нанесена, е на стойност 2 милиарда лева.


Марин Божков: Опитът на държавата да стабилизира комуналния сектор е добра антикризисна мярка
София. Държавата и общините са длъжни да осигурят на гражданите условия за спокоен живот при определяне на лихвите по просрочените задължения. Не бива държавата да иска преди да е готова да даде. Това заяви в предаването „Преди всички” по БНР юристът Марин Божков. Опитът на държавата да стабилизира комуналния сектор е добра антикризисна мярка, допълни той. Смятам, че тази мярка ще доведе на първо време до повишени приходи в бюджета. В дългосрочен план мярката няма да бъде много полезна, защото ще представлява временно благоденствие, заяви Божков. Това ще породи социално недоволство, което по време на криза е опасно, подчерта той. Нямаме вариант да спечели само едната страна – или печелят всички, или губят всички, каза още Марин Божков.


Симеон Дянков: Всички пари от увеличения акциз на цигарите ще отидат в здравната система
София. Данъците в бюджет 2010 г. няма да се променят. Има леки промени в данъчните закони, които са свързани с европейските регулации, но това няма да има фискален ефект. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков в телефонна връзка от Гьотеборг, Швеция, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По време на криза не е хубаво да се удрят сектори, които зависят от горивата, за разлика от тютюнопушенето, обясни той сериозният ръст в акциза на цигарите.Дянков каза, че борбата с контрабандата на тютюневи изделия е била трудна заради липсата на реформи в митниците и Националната агенция за приходите. Очаквам с нетърпение реформата, защото смятам, че ще се преборим. Ще разбием опитите за контрабанда, бе категоричен министърът. Мярката за увеличаване на акциза на цигари не е само това, което става с „Булгартабак” или другите, мен това ме интересува много малко, а какво става в здравната система, коментира той.Всички пари от увеличения акциз ще отидат в здравната система. Вероятно една малка част ще бъдат дадени и за публична кампания против тютюнопушенето. По думите на Дянков по показатели, свързани с тютюнопушенето, сме на челните места в света.Нека тези, които говорят, че трябва да има ниски акцизи, да обяснят на майките на 10-годишните деца, които пушат, каза още той.Дянков даде и данни от статистиката за 2008 г.. По думите му - 21.6 % от смъртните случаи у нас са свързани с тютюнопушенето. Почти половината от мъжете в зряла възраст в България умират заради цигарения дим.


Бюджет 2010 година е готов и ще влезе на оперативно заседание на Министерски съвет следващата седмица
София. Бюджет 2010 година е готов и ще влезе на оперативно заседание на Министерски съвет следващата седмица. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков в телефонна връзка от Гьотеборг, Швеция, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Това ще бъде балансиран бюджет, с равенство между приходите и разходите.2 % спад на икономиката е заложен в бюджета.Увеличаването на акциза на горивата е тема, с която сме много внимателни, защото сме в условия на криза. В бюджет 2010 година има минимално увеличение на някои от горивата, само в зависимост от изискванията на ЕС. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков. По думите на Дянков – практически увеличение на акциза на горивата няма да има, тъй като почти сме стигнали изискванията.Очакваните постъпления в бюджета от минималното увеличение на акцизи на горива също са минимални – под 10 млн. лева.

НАП предлага законодателни мерки за ограничаване на сивата икономика
София. От Националната агенция за приходите (НАП) предлагат законодателни мерки за ограничаване на сивата икономика, съобщиха от агенцията. Направените от МФ и НАП предложения за изменения на законодателството се основават на дългогодишния опит и наблюдения върху поведението на данъкоплатците и по-особено на недобросъвестната част от тях или с други думи върху лицата, които по един или друг начин участват в сивата или направо „черната” икономика.Най-общо предложенията могат да се разделят по следния начин спрямо използваните способи за избягване: 1. Препятстване на възможността на лица, които при доказано лошо управление на търговско имущество, т.е. обявени в несъстоятелност, да се възлага управлението на друго търговско предприятие; Разширяване на кръга на лицата, които отговарят като трети задължени лица за задълженията на юридически лица, като се добавят прокуристи, други търговски представители и въобще всяко лице, на което е възложено най-общо да управлява предприятието; 3. Удължаване на седемдневният срок за информиране на НАП за предстоящо прехвърляне на предприятие или преобразуване по търговски закон на едномесечен и даване на възможност за налагане на предварителни обезпечителни мерки. Ноторно известно е наличието на значителен търговски оборот, който не се отразява в отчетите и декларациите, а съществуването му позволява по-нататъшно скрито изплащане на възнаграждения, най-вече на заплати. Често срещане явление е укриване на облагаеми доходи, чрез заеми. В тази връзка от НАП предлагат: Въвеждане на ограничения за разплащането в брой; Изменение в ДОПК, което да допусне извършване на ревизии за задължения за осигурителни вноски при условията на чл. 122 от ДОПК, т.е определяне на размера на данъците и вноските чрез анализ на обичайната икономическа дейност; Изменение на ЗДДС, с което се въвежда като задължителна характеристика на фискалните устройства възможността за дистанционна връзка с НАП. Целта е да се подобри контрола върху отчитането на оборотите в брой, както и да се прецизират административните наказания в тази връзка. От НАП предлагат и вътрешно организационни за агенцията мерки, създаване на ротация и осигуряване на повече ефективност чрез гаранции за безпристрастност и обективност при извършване на ревизии. В тази връзка се предлага изменение в ДОПК, в резултат на което при съответно оправомощаване от страна на изпълнителния директор на НАП ревизори от една териториална дирекция ще могат да извършват ревизии на задължени лица, регистрирани в друга такава. Подобна възможност е налице в областта на контрола, когато става въпрос за проверки за спазване на законодателството. Това е необходимо освен като антикорупционна мярка и мярка, осигуряваща обективност и избягване на възможни конфликти на интереси, и поради практическата необходимост в случаите, когато се извършват съвместни акции с други ведомства, да се създаде подходяща организация от формиране на съвместни екипи.Да се актуализира прагът за задължителна регистрация по ДДС.


Определен е минималният осигурителен доход за 2010 година
София. Определен е минимален осигурителен доход (МОД) за 2010 г. за 74 основни икономически дейности, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. Договарянето на минималните осигурителни доходи по икономически дейности и основни квалификационни групи професии приключи късно вчера, 30 септември 2009 г. Определянето на минималните осигурителни доходи за наетите лица за 2010 г. е на база споразумения между социалните партньори за реалния сектор на икономиката. Този процес, в който участват представителните организации на синдикатите и работодателите и техните браншови структури, се прилага успешно вече осма година. За 43 основни икономически дейности има постигнати споразумения между синдикалните и работодателските организации. Тези споразумения обхващат 1 415 740 осигурени наети лица със средно увеличение на МОД от 6,06%. Увеличението на МОД в споразуменията за 2010 г. спрямо 2009 г. е в доста широк диапазон - от 21,8% в икономическа дейност /ИД/ „Производство на хлебни и тестени изделия”, 21,7% в ИД „Дейност на болници” до 1,7% в ИД „Производство на дървен материал” и 1,5% в ИД „Производство на мебели”. В девет споразумения се запазват размерите на МОД за 2009 г. За 34 икономически дейности, където не е постигнато споразумение, е направено служебно предложение за размера на минималния осигурителен доход. За определяне на новите размери на МОД за 2010 г., в този случай, работната група прие увеличение на осигурителната база с 2,2 на сто в сравнение с 2009 г., равно на прогнозното ниво на средния хармонизиран индекс на потребителските цени за 2010 г.За бюджетните организации не се договаря минимален осигурителен доход, а началните заплати на наетите в тези организации се променят съгласно политиката по доходите при разработване на Държавния бюджет за 2010 г. Средният минимален осигурителен доход за 2010 г. е 398 лв. - нарастване с 4,85 на сто спрямо 2009 г. Разчетът е направен като е използвана структурата на осигурените лица за 2009 г. по основни икономически дейности и квалификационни групи професии, постигнатите нива на минималния осигурителен доход от споразуменията и служебната индексация на МОД за 2009 г., за икономически дейности където няма споразумения. Ефектът от нарастването на МОД за 2010 г. е равен на около 100 млн. лв. приходи от осигурителни вноски за ДОО.


Навършват се 121 години от създаването на Софийския университет
На 1 октомври през 1888 г. се създава Софийският университет. Първоначално се основава Висш педагогически курс с 43 курсисти към Първа Софийска мъжка гимназия начело с Александър Теодоров-Балан. Според закона от 18 декември същата година той се нарича Висше училище с единствено Историко-филологическо отделение. На 1 октомври 1889 г. се открива Физико-математически отдел, а на 1 октомври 1892 г. – Юридически отдел. От 1901 г. Висшето училище започва да приема за студенти и девойки. През 1904 г. придобива университетски статут и се преименува на Български университет "Братя Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово" в знак на благодарност за дарената от Евлоги Георгиев крупна сума за построяване на висше училище в България. Заради протестната акция на студентите срещу княз Фердинанд I при откриването на сградата на Народния театър (януари 1907 г.) университетът е закрит за половин година. През следващите години се увеличават специалностите, като се откриват нови факултети: Агрономически (1921 г.), Медицински (1918 г.), Ветеринарен (1921 г.) и Богословски (1921 г.). След държавния преврат на 19 май 1934 г. се ограничава силно университетската автономия, закрити са и са слети редица катедри. Нови промени в статута, организацията на обучението и т. н. в университета настъпват в края на 40-те и началото на 50-те години на ХХ в.


Йорданка Фандъкова: Министерството има готовност за допълнителни средства към университетите за наука
София. Министерство на образованието, младежта и науката има готовността да насочи допълнителни средства към университетите, които използват средствата за наука. Това каза министърът на образованието, младежта и науката – Йорданка Фандъкова в приветственото си слово по повод откриването на новата академична година, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Министър Фандъкова каза още, че преди средствата да бъдат гарантирани, те трябва да бъдат приоритетно разходвани от университетите за наука. „Ние имаме готовността да започнем промените, нека да сме сигурни в каква посока искаме да вървим”, каза още министър Фандъкова, която е възпитаник на Алма Матер. Министър Фандъкова благодари на президента Георги Първанов за изразената от него готовност да подкрепи промените, които новото ръководство на министерството възнамерява да осъществи. На церемонията по отриването на новата академична година за пръв път ректорът на университета връчи студентските книжки на първокурсниците, приети с максимален бал в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.


Министерството на здравеопазването се ангажира с подобряване на трансплантационната дейност
София. Поне 8-9 милиона лева за органна трансплантация ще иска Министерството на здравеопазването за следващата година. Това каза на пресконференция в Министерството на здравеопазването доц. Вилиян Платиканов, съветник на министъра по здравеопазване, предаде репортер на Агенция “Фокус”. В тази сума не се включват трансплантациите на стволови клетки. Министерството на здравеопазването се ангажира с подобряване на трансплантационната дейност у нас. За тази цел той предвижда подобряване на информираността на обществото; подобряване на организацията в мрежата на донорството; разработване на критерии за пациенти, които биха били реципиенти на донорски органи за да се унифицира разпределението на органи и този, който има най-голяма нужда той да получи. Подготвя се и изработването на сайт за трансплантациите, който ще могат да ползват само лекарите. В него ще има строго медицинска информация за случаите, които биха могли да бъдат развити като органи дарители. Доклад за 2008 г. сочи, че повече от 60 000 пациенти в Европа се нуждаят от трансплантация и са включени в списъците за чакащи. Според данните 10 души на ден умират докато чакат за органи в Европа. Донорството на органи трябва да бъде строго некомерсиално. По-голяма роля трябва да имат и биотехнологиите, се посова още в доклада. Проучване на Евробарометър от 2006 г. пък сочи, че отношението към донорството на българите е много по-малко позитивно, отколкото на останалите европейски граждани. Според проучването 40% от българите биха дарили орган. Този процент сред гражданите от ЕС е 51%.

962 души в България се нуждаят от трансплантация на органи
София. 962 души в България се нуждаят от трансплантация на органи. Това стана ясно на пресконференция в Министерството на здравеопазването по повод Световния ден на донорството – 4 октомври, предаде репортер на Агенция „Фокус”. От трансплантация на бъбрек у нас се нуждаят 868 души, от които 14 деца и 109 пациенти на възраст до 30 години. От трансплантация на сърце се нуждаят 40 болни, от които 1 дете и 4 пациенти на възраст до 30 години. От трансплантация на черен дроб се нуждаят 54 болни, от които 8 деца и 5 пациенти на възраст до 30 години.От 2004 г. досега в България са направени 142 бъбречни трансплантации, 43 чернодробни и 13 сърдечни трансплантации. През изминалите 7 години са направени около 60 трансплантации на стволови клетки от донор.

Проф. Милан Миланов: Донорството няма подкрепа на обществото и на църквата
София. Трансплантациите в България трябва да се национализират, да има единна национална система за трансплантации. Това каза на пресконференция в Министерството на здравеопазването проф. Милан Миланов от „Пирогов”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Миланов се отчита спад на донорството в целия свят и все повече се обръща внимание на живото донорство. „Ние имаме много добър закон. Но в донорството има морални проблеми. В момента донорството няма подкрепа на обществото в България, няма подкрепа на църквата”, заяви Миланов. По думите му в момента в България се отчита нищожно количеството на предложени трупни органи. Едва сред около 4% от населението на света пък се говори по проблема за трансплантациите. Според проф. Миланов Изпълнителната агенция по трансплантация би трябвало да има малко по-активна роля за решаването на проблемите в трансплантологията.

Тенчо Танев: Вирусът на свинския грип свободно циркулира в нашата страна
София. През последната седмица има три случая на заразени със свински грип, които не са били в чужбина. Това каза в интервю за предаването „Здравей, България!” по Нова телевизия Тенчо Танев, главен държавен здравен инспектор на Република България. Той поясни, че тези хора не дават информация за контакт със заразени с грипния вирус A(H1N1), което показва, че вирусът свободно циркулира в нашата страна. „Държавата реагира на това нещо”, поясни Танев. Той допълни, че през октомври започват изследвания на всички, които страдат от респираторни заболявания в 27-те области на страната, за да видят какви респираторни вируси циркулират в страната. „Наистина възрастта между 19 и 29 години е най-засегната от новия грипен вирус и колкото повече се отива към по-високата възраст, толкова по-малко са заболелите”, каза още Тенчо Танев.


„Напоителни системи” ЕАД е с ново ръководство
София. „Напоителни системи” ЕАД има нов изпълнителен директор и нов Съвет на директорите, след като министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов освободи предишното ръководство миналата седмица, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Новият изпълнителен директор на дружеството е Евгени Грудев. Той е на 34 г. Завършил е Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов. Работил е изцяло в частния бизнес. Последно е бил проджект мениджър на „Мол Галерия”, Пловдив, който е собственост на инвестиционния фонд Charlemagne Capital. Новите членове на Съвета на директорите на „Напоителни системи” са Кръстина Галова, Петър Яйманов, Кинка Тотевска и Лъчезар Ралчев.Министърът на земеделието и храните д.-р. Мирослав Найденов и новия изпълнителен директор на „Напоителни системи” Евгени Грудев се срещнаха днес с ръководството на КТ „Подкрепа” във връзка с неизплащани заплати повече от 6 месеца на служители от „Напоителни систими”. Министър Найденов информира президента на синдиката д.-р. Константин Тренчев, че от днес започва изплащането на трудовите възнаграждения.В момента се прави проверка за дейността на дружеството по заповед на министъра на земеделието и храните. Над 5 млн. лева са загубите, които отчита „Напоителни системи” ЕАД. След приключване на проверката ще бъдат направени структурни промени. Данните за злоупотреби ще бъдат предадени на прокуратурата, заяви министър Найденов.


Чистят Витоша от боклуци в района на с. Железница в събота
Железница. Жителите на с. Железница, доброволци на Коалиция „За да остане природа в България” и екип от доброволци на Фондация „Заедно – общуване за подкрепа и развитие”, заедно с хора с физически увреждания от проекта „София – европейска столица: споделено пространство за всички нас” канят всички ентусиасти на почистване на Витоша, преди да падне снегът – съобщиха организаторите. Инициативата е първата по рода си и е дело на гражданите на с. Железница и доброволци на Коалиция „За да остане природа в България”. Почистването ще бъде в участъка от Минералните бани до беседките на поляната под х. Академика (по пътя на Железнишка река).Благодарение на дирекцията на парк Витоша, ентусиастите, които не търпят боклука в планината, ще получат ръкавици и чували, а боклукът ще бъде извозен на по-целесъобразна дестинация.Датата на събитието е 3 октомври, събота, 2009 г. от 10:00ч., а срещата е на центъра на с. Железница.


Чистят Рила от боклуци събота и неделя
София. Есенно почистване на Рила планина в района на Седемте Рилски езера се организира на 3 и 4 октомври, стана ясно на пресконференция, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Целта на инициативата е да бъдат отстранени преди първия снеговалеж натрупаните вследствие на интензивния туристически поток отпадъци. Организатори на почистването са форум www.offroad-bulgaria.com, Община Сапарева баня, Дирекция "Национален парк Рила" и "Рила спорт" АД. Мотото на инициативата е "В хармония с природата". Акцията започва на 3 октомври в 10 часа от сборния пункт пред на хижа „Пионерска”. Почистването ще се проведе на 3 места като ще обхване целия циркус на Седемте рилски езера. Един от районите на почистване ще обхване Долното езеро и Рибното езеро. Другото място е горският пункт за почистване в района на езерата Трилистника и Близнака. Третият пункт е ситуиран около езерата Близнака, Сълзата, Окото и Бъбрека. След като се съберат отпадъците на тези места, боклукът ще бъде извозен с коне до хижа „Рилски езера”, а от там до сметището на Сепарева баня.За всяка една от групите, участващи в почистването, ще бъдат осигурени планински спасители, които познават района. Те ще се грижат за безопасността на хората, които ще се включат в почистването. На пресконференцията бе направено мултимедийно представяне на кадри от състоянието на Рила планина в момента, както и на подобни туристически обекти в чужбина, които показват как могат и трябва да съжителстват природа и туристи.

Няма коментари: