вторник, 13 октомври 2009 г.

ОЩЕ МАЛКО ИНФО ОТ 13.10.09

ПО 24 ЧАСА

Заловиха маниака, инжектирал деца в София!
Мъж, заподозрян в нападение над деца в столични квартали, е задържан след продължителна и упорита работа на криминалистите от СДВР, съобщи пресцентърът на МВР.
От началото на годината до края на юли бяха регистрирани четири случая на убождания на малолетни момчета и момичета.
Сигналите бяха предимно от софийските квартали "Люлин" и "Надежда", като последният от тях бе регистриран на 10 август в "Обеля".
Повече от сто полицаи от Пловдив, Карлово и София бяха вдигнати на крак да издирват маниака, който обикаля из страната и боде деца със спринцовка.
За последно той бил засечен в карловското село Ведраре, където набелязал за жертва 8-годишната Станислава Ц. В оперативните действия се включиха и психолози от Института по психология на МВР.
И досега не е известно каква е била течността в спринцовката. Децата са прегледани в "Пирогов" и няма данни да са заразени.
Според полицията издирваният дълго време мъж е на 48 г., движи се със светъл "Мерцедес", не е работил никъде. Няколко дни преди да се появи в Карловско, продал апартамента си в София. От МВР съобщиха, че мъжът няма психични заболявания.

... Психарят, който през август в София боцкаше деца със спринцовка, се появи и в карловското с. Ведраре.
В четвъртък следобед няколко деца си играели пред блок. Непознат чичко приближил към тях, хванал за ръка 8-годишно момиченце и го помолил да покаже къде живее. Влезли във входа и там непознатият свалил гащичките на детето, целунал го по дупето и извадил спринцовка. Хлапето се разплакало, притичали другите деца и това принудило мъжа да прибере инжекцията и да се качи на мерцедеса си.
Маниакът бил идентифициран по изготвения след 4-те случая на убодени деца в София фоторобот.

... Полицията има заподозрян, който отговаря на описанието на маниака, бодящ деца със спринцовка, съобщиха разследващи. Мъжът живеел в провинцията, но самоличността му няма да се съобщава, докато не се провери алибито му за петте нападения. По сигнал от граждани в полицията за разпознаване са били отведени още петима столичани.
В четвъртък МВР разпространи фоторобот на маниака. Той е българин на възраст 45-55 г., висок около 180 см, с бирено коремче и леко плешив. През последните месеци е имало 5 нападения над няколко момченца и момиченца, които са били убождани, а част от тях и инжектирани с неизвестна течност. Сигналите са от крайните квартали Люлин, Надежда и Обеля.
Децата разказват, че непознат възрастен мъж ги спирал между 11 и 16 ч. Десетки граждани звъняли вчера в полицията, след като разпознали във фоторобота свои съседи или познати. (24часа)

Един и същ звъни в Спешното 70 пъти за час
70 фалшиви обаждания са получили диспечерите на варненската Спешна помощ само за един час, съобщи зам.-директорът на службата д-р Антоанета Касабова пред радио „Фокус"-Варна.
Обажданията са били от един и същ номер. Всеки път мъжът не казвал нищо, а след отговор на диспечер, затварял телефона.
Според д-р Касабова „телефонният терор" е нещо нормално за Спешна помощ. Освен психическия тормоз обаче, голям проблем е и непрекъснатата заетост на едната линия. Така някой, който наистина има проблем, не би успял да се свърже. Според Касабова е крайно време хората, които звънят безпричинно на телефон 150, да бъдат глобявани солидно.
Това обаче далеч не е най-тежкият случай в Спешна помощ - Варна. В продължение на седмица психичноболен мъж „тероризирал" диспечерите ежедневно. След полицейска намеса се оказало, че се обажда от уличен телефон.

Нелегалният уеб-хазарт у нас заема 50% от пазара
Дружествата, чиито бизнес е хазартът, са изправени пред тежка нелоялна конкуренция, особено в лицето на организатори на игри в интернет пространството. Последното е незаконно по сега действащия у нас закон за хазарта. По последни данни делът на нелегалния интернет хазарт в България е около 50% от пазара. Това алармираха от Българска стопанска камара като част от пакет предложения и коментари, адресирани с писмо днес до финансовия министър Симеон Дянков, съобщи TechNews.bg.
„Бизнесът с кибер-хазарт не плаща данъци, предлага по-високи печалби и коефициенти и по този начин през 2008 г. 1,5 млрд. лв. са били преведени извън страната в онлайн букмейкърски къщи, а очакванията са за ръст от 20% на тази сума за 2009 г. Така преките загуби за бюджета са в размер на около 200 млн. лв.", алармират от БСК.
От Камарата твърдят, че предлаганите данъчни промени в областта на хазарта, а именно увеличаването на данъчната ставка от 10 на 12 на сто ще задълбочи още повече проблемите в този сектор, поради което са неприемливи. На фона на описаната ситуация "търговските дружества у нас, занимаващи се с хазартен бизнес, реално се облагат с най-висок данък на фона на предприетата политика за намаляване на данъчната тежест. От 2008 г. данъчната ставка за данъчните субекти, ангажирани с хазартни игри, нарасна с 25% (от 8% на 10%), а сега се предлага увеличение с нови 20%".
Приемането на данъчните промени в настоящия им вид "само ще дестабилизира допълнителното местния пазар; ще доведе до още по-големи печалби за чуждестранните онлайн оператори; в условията на криза и ограничени финанси ще предизвика временно или окончателно затваряне на обекти, а това означава още и загуба на работни места и безработица", се казва в писмото на БСК.
Освен промените в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), писмото на БСК акцентира и върху други потенциално проблемни области. Такива са: отмяната на чл. 189 а (параграф 18 от Закона за изменение и допълнение на ЗКПО), регламентираща отмяна на данъчното облекчение за инвестиции от над 10 млн. лв.; промените в Закона за акцизите и данъчните складове, нуждата от намаляване на сроковете за възстановяване на ДДС, потребността от въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие в данъчното законодателство и др.

Половината болни от кучешка тения в Европа - българи
България е страната с най-много заболели от кучешка тения в Европа, съобщи Българската академия на науките (БАН).
Докато през 80-те години на миналия век страната ни е заемала едно от последните места в таблицата, половината от регистрираните през 2007 г. 834 случая в Европейския съюз (ЕС) са били в България. Въпреки всичко, през последните 4 години се наблюдава лек спад в заболеваемостта.
У нас всеки пети, развил болестта с медицинско наименование ехинококоза, е дете. Най-малкият пациент, опериран от тения, е на година и половина.
Повечето възрастни между 50 и 60 години, болни от кучешка тения, са се заразили като деца, но болестта е открита десетилетия по-късно.
Основният начин за предпазване от ехинококоза е добрата лична хигиена. Освен това трябва бездомните кучета да се обезпаразитяват редовно, а броят им да се намали драстично.

Мъчителна екзема поразява хората в пернишко село
Екзема с мъчителни болки поразява хора, отишли в планината Голо бърдо откъм пернишкото село Студена. Това каза кметът на селото Валери Спасов пред радио „Фокус" - Пирин.
Непознатата кожна инфекция е ударила масово овчари и козари. Обриви със зачервявания са получили и две семейства, отишли на излет в планината. От същото заболяване се оплакват и местни ловци.
Пострадали разказват, че като седнали да хапнат на тревата, кожата им пламнала. По откритите части на ръцете им се появили мехурчета като при опарване с коприва, но пълни с вода. Усещането било мъчително и нетърпимо. Пострадала жена пък се потопила в коритата на чешма за водопой на добитъка в планината, за да се избави от болките.
Хора, прихванали кожното заболяване, потърсили помощ в Спешното отделение в Перник.
По думите на кмета, заразата тръгвала най-често от местността Извора над махала „Чифлик" на село Студена. Овчари, водили добитъка на няколко други водоема, обаче също са с екзема.
Кметът на Студена Валери Спасов сигнализирал за случая в РИОКОЗ, откъдето настояват за становища на кожни лекари. Инспекторите поискали да видят някои от заразените.
И кметът, и жителите на селото търсят връзка между непознатата екзема и унищожаването на крушовите дървета преди години, когато падаха бомбите с обедненен уран около границата с Югославия.
Напълно възможно е обедненият уран да е причината за заболявяането, смята Валери Спасов. Той настоява ангажираните институции да проведат изследвания и да вземат мерки.
Някои смятат, че непознатото заболяване е свързано с взривовете, които се ползват от кариерите за инертни материали в землището на селото.

Четирима бият момче на 16, чупят му две ребра
16 годишен ученик от Силистра е с две счупени ребра след сбиване с връстници, съобщи БНР.
Инцидентът станал снощи. Младежът бил нападнат от четирима познати заради стара вражда.
Самоличността на побойниците е установена веднага. Вече е ясно и кой е нанесъл тежката травма на момчето.
По случая работи Детската педагогическа стая в Силистра.

Четири 17-годишни момчета пребиха мъж от В.Търново
Побой над 23-годишен мъж от град Велико Търново нанесли четири 17-годишни момчета в Разград, съобщиха от ОДП в града.
Случката се разиграла около 22:00 часа на вчера на надлеза след площад Ларго в Разград. Трима от побойниците са от село Брестовене, а четвъртият е от село Острово.
По време на боя потърпевшият изгубил мобилния си телефон „Нокиа". Той е отказал лекарска помощ. Образувана е проверка по чл. 130, ал.1 от НК.

Влак влачи младеж полугол, обидил кондуктор
Германски младеж е бил свален от влака, тъй като пътувал без билет, съобщи говорител на полицията в Бремен. Тогава гратисчията решил да се изгаври с кондукторите като се обърнал с гръб към тях и смъкнал панталоните си.
За негово нещастие обаче панталонът му се закачил за вратата, а влакът тръгнал в този момент. Така момчето било влачено по перона полуголо и по чудо оцеляло без сериозни наранявания. Влакът го държал за панталоните 200 метра, но той по чудо успял да запази краката си далеч от колелата и релсите.
Намесата на спасителите забави влака с повече от час, а нарушението на жп трафика между Бремен и Хамбург предизвика закъснения на още 123 влака.
Срещу младежът, който се размина с натъртвания и охлузвания, е повдигнато обвинение.

Роднина на царя зарязал дрогата
Емануеле Филиберто Савойски, внук на последния крал на Италия Виктор Емануил III, призна по телевизията, че е употребявал наркотици, но се е спасил от тях благодарение на семейството си. Баща му Виктор Емануел е първи братовчед на Симеон Сакскобургготски. “Познавам дрогата, познавах наркомани, някои от най-добрите ми приятели починаха от тази истинска гадост”, разказа принцът.
Когато вземаш наркотици, не си даваш сметка докъде може да те доведе това, допълни той. Емануеле Филиберто подчерта, че не е бил силно пристрастен, а е общувал с хора, които се дрогират. Това, което го спасило от хлътването по наркотиците, било голямото уважение, което изпитвал към семейството си. “Това ми попречи за падна на тази бърза писта, на която можеш да пострадаш”, допълва той разказа си за преживяното.
Емануеле Филиберто е женен за френската аткриса Клотилд Куро. През март той обяви амбициите си да се заеме сериозно с политика. На парламентарните избори се яви начело на движението “Ценности и бъдеще”, но събра едва 0,4% от гласовете на избирателите.
Мъжете наследници на италианското кралско семейство са осъдени на изгнание през 1946 г. заради колаборационизма на Виктор Емануил III с фашисткия режим на Мусолини. През 2003 г. решението за изгнанието е отменено, пише АФП. (24часа)

ПО БПОСТ.БГ

Кастро одобри Нобеловата награда за Обама
"Не винаги споделям позициите на тази институция /Нобеловя комитет/, но този път трябва да призная, е това е положителна мярка. Това компенсира неуспеха на Обама в Копенхаген, където Рио де Жанейро бе предпочетен пред Чикаго за домакин на Олимпийските игри през 2016 г., което даде повод за атаки на противниицте му от крайната десница”, заяви лидерът на кубинската революция.
Фидел Кастро заяви, че присъждането на Нобеловата награда за мир на Барак Обама е "положителна мярка", чиято цел според тълкуването на кубинския лидер е да бъде възприета като критика срещу "политиката на геноцид", водена от предшествениците на американския президент.“Някои мислят, че той още не е спечелил правото да получи подобно отличие. Ние бихме искали да видим в това решение нещо повече от награда за един президент на САЩ - критика срещу геноцидната политика, която водеха редица президенти на тази страна, пожелание за мир и търсене на решения за оцеляване на човечеството," заявява 83-годишният бивш кубински президент в сайта сubadebate.cu, цитиран от Франс прес.Междувременно президентът на Русия Дмитрий Медведев поздрави президента на САЩ Барак Обама с присъждането на нобеловата награда за мир за 2009 г., съобщи пресслужбата на Кремъл."Разглеждам тази стъпка на Нобеловия комитет като свидетелство за реалистичното виждане за динамиката на световното развитие.Надявам се, че това решение ще послужи като допълнителен стимул за нашата съвместна работа по създаването на нов климат в международната политика и лансирането на принципно важни за глобалната сигурност инициативи.Искам да потвърдя готовността си за по-нататъшно конструктивно взаимодействие с цел развитие на руско-американските отношения на основата на принципите а равноправие, взаимно уважение и взаимно отчитане на интересите на другата страна за благото на глобалния мир и стабилност", се казва в поздравлението, цитирано от ИТАР-ТАСС.

ГЕРБ реже още 10% от разходите на властта
Всички министерства ще трябва да съкратят разходите си с още 10%, след като още с идването на правителството на ГЕРБ през август харчовете бяха орязани с 15 на сто. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Държавата ще гарантира кредити от банки за строителни фирми, съобщи още министърът.
Разходите на всички министерства ще бъдат свити с още 10% до края на годината. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Новите съкращения на разходите са извън направените вече съкращения от 15 на сто, които правителството предприе през август. Новото орязване на пари е заради "драматично променящата се ситуация", стана ясно от думите на министъра.
Задълженията на държавата към строителни фирми са около 132.5 млн. лв., допълни още Плевнелиев. Той се ангажира, че те ще бъдат разплатени през следващата седмица. Това ще стане с двустранни договори между държавата и всяка една от компаниите. Ако пътните фирми изпитват финансови трудности, те ще могат да теглят кредити от банки, които са гарантирани от държавата, допълни Плевнелиев. Мярката се налага, за да могат фирмите да поддържат дейността си и да няма криза при предстоящото зимно почистване на републиканските пътища. В петък миналата седмица стана ясно, че снегопочистването е застрашено заради натрупан дълг от 100 млн. лв. на държавата към фирмите.
Междувременно финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков прогнозира, че има шанс България да започне да излиза от кризата около юни месец догодина. Ако това стане, тогава може да се очаква и актуализация на бюджет 2010.

Около 70% от лошите потребителски кредити - на съкратени строителни работници
Икономическата криза и междуфирмената задлъжнялост се задълбочават, а на практика в момента в България няма чуждестранни инвеститори. Това са част от изводите, огласени от председателя на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. Той отчете още рязко повишанате на броя на делата за вземания от неизрядни платци, което обаче не само не води до по-голяма събираемост, а обратното - тя е все по-слаба.
Около 70% от необслужваните потребителски кредити са на работници, съкратени от строителни фирми. Това обяви председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. Заради икономическата криза в България частните съдебни изпълнители отчитат 20% спад на събираемостта на вземанията. Причината е, че фирмите нямат налични средства, банковите им сметки са опразнени, а частните лица са сериозно обвързани с банкови кредити, допълни той. Покачване на изпълнителните дела за неиздължени потребителски кредити отчита още браншовата организация. Все по-чести са случаите, в които на хора, станали гаранти по кредити, се налага да плащат задълженията на кредитополучателя, обясни Дичев. Много често поръчители по кредити са държавни чиновници и така те влизат в черния списък на банките.
Камарата отчете, че за първото полугодие на 2009 г. са събрани 60 млн. лв., което е с 40 млн. лева по-малко от същия период на миналата година. Броят на делата срещу неизрядни платци постоянно расте, но заради невъзможността на физичeските лица и фирмите да плащат, събираемостта спада постоянно.
От Камарата на частните съдебни изпълнители изнесоха и данни, че в момента в България практически няма инвеститори и купувачи. Заради това няма и продажби дори на ипотекирани имоти. Търгове се обявяват, но никой не купува. Личи и междуфирмената задлъжнялост в страната. За последните 3 години и половина, откакто има частно съдебно изпълнение, са приключени 65 700 дела и са събрани 910 млн. лева. Увеличава се броят на делата за неизплатени трудови възнаграждения на хора, съкратени от работа. Най-често банките успяват да съберат около 50-60% от вземанията си.


ПО БЪЛГАРИЯ-НЮЗ

НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ – МАГИСТРАТИ ОСЪДИХА КОЛЕГА
Колкото и да е странно, съдиите от Върховния касационен съд постановиха, че бившият шеф на Апелативния съд в Пловдив Здравко Киров трябва да връща над 16 милиона, иначе конфискуват имотите му
Решението на тричленен състав на Върховния касационен съд е окончателно и бившият шеф на Апелативния съд в Пловдив Здравко Киров трябва да върне на държавата 16 049 834,86 лв. Иначе може да загуби всичките си имоти. Парите са получени от компенсаторни записи, но според съда оценките на имотите са завишени стотици пъти.
Колкото и това решение да е далеч от обичайната практика в България, магистратите гласуваха срещу колегата си, и приеха, че е налице измама с ценните книжа. Освен милионната сума, Киров трябва да заплати и дължимата държавна такса от 320 996 лв. Заедно с него сумата ще плащат и децата му – Киро и Лина. Всеки от тях трябва да заплати и по 4000 лева за възнаграждение на консултантите по делото.
Решението на съда не подлежи на обжалване.
Историята започва в далечната 1999г. По закона „Лучников” наследниците на видни пловдивски фамилии получават известия, че имат право на обезщетение заради отнети имоти при национализация. Изчисляването на компенсациите от става по строга формула.
Бившият председател на Апелативния съд става неденоминиран милиардер на 19 април 1999 г., когато тогавашният областен управител Андон Андонов утвърждава заповед за обезщетяване с компенсаторни записи от 32 228 500 000 лева. Половината сума получава балдъзата на Здравко Киров - Пепа Стоянова-Кандиларова, защото обезщетението е за тютюни и складове на тъста на магистрата Найден Русев. Стоката и имотите на богатия тютюнев търговец са били оставени в Беломорска Тракия. Обезщетението се разделя между преките му наследници - двете му дъщери Пепа и Дина - съпругата на Киров, която е починала преди реституцията. Нейният дял се разпределя между Здравко Киров и двете му деца. Експертизата за оценка на имотите е изготвена от вещото лице Иван Иванов.
Месеци по-късно в полицията се получава сигнал, че от над хиляда реституционни преписки, в 12 случая оценките са завишени многократно. Рекордьор е Здравко Киров, който се явява пълномощник на тримата останали наследници. Областният управител е сигнализиран, че при оценката е приложена грешна методика. Така чистата сума за получаване от реститутите 251 пъти по-голяма и Здравко Киров трябва да вземе компенсаторки на стойност, колкото бюджета на Пловдив за половин година.
След като разбира за скандала, Андон Андонов назначава повторна експертиза, при която формулата се прилага правилно. Излиза, че магистратът трябва да получи 21 487 лева. Областният управител отменя заповедта си, но
Здравко Киров завежда дело и го печели във Върховния административен съд.
Това става, докато Киров е шеф на най-големия съд извън столицата – Пловдивският апелативен, а адвокатът му Александър Караминков е председател на Висшия адвокатски съвет. Решението в негова полза не е изненада и е в традициите на съдебната практика у нас.
Виновни все пак трябва да има и прокуратурата започва дело срещу вещото лице, изготвило оценката на имотите. Иван Иванов е арестуван и осъден на година и три месеца затвор. Това превърна Иванов първият експерт в България, осъден ефективно.
Далеч преди делата обаче, Здравко Киров взема парите от компенсаторките. Той продава държавните ценни книжа за около 10 милиона деноминирани лева. По публикации в пресата от това време Здравко Киров си купува нов „Фолксваген Бора" и апартамент на дъщеря си.
При предишния областен управител Тодор Петков започнаха дела срещу 12-те реститути, получили в пъти повече пари от полагащото им се обезщетение. Всички съдебни състави в Пловдив си направиха отвод, защото нито един магистрат не пожела да съди бившия си началник. Делото бе насрочено за разглеждане в Пазарджишкия окръжен съд. Казусът стигна и до Великотърновския апелативен съд. Колегите на Здравко Киров го защитиха и отхвърлиха искането на областния управител. Те извадиха аргументи, че 5-годишната законова давност е изтекла, защото се изчислявала от датата на заповедта за издаване на удостоверенията за компенсаторните записи - 22 април 1999 г.
Така, според тях, поради давност наказание не може да има.
Юристите на Тодор Петков обаче продължават да оспорват решението и скандалът стига до Върховския касационен съд.
Там битката е ожесточена, защото става дума за милиони, които отдавна са изхарчени. В същото време решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване. Драматичният обрат идва, когато тричленният състав излиза с решение - балдъзата Пепа да върне на държавата компенсаторки за 16 049 834, 85 лв. Същата цифра е записана в решението, че трябва да бъде върната от съдия Здравко Киров и децата му. Висшите магистрати приемат, че 5-годишната давност тече не от датата на заповедта за получаване на компенсаторките, а от 21 март 2006 г., когато е осъдено вещото лице.
Здравко Киров отказва коментари по темата.
Той смята да оспорва решението на ВКС. Според закона, за да падне едно решение на Върховния съд, което е окончателно, осъденият трябва да поиска това чрез т.нар. „извънредни способи”. В Наказателно процесуалния кодекс те са изброени: откриване на нови обстоятелства, установяване на неистинност на документ, на показания на свидетел и на вещо лице, лишаване от възможност страната да участва в делото.
Бившият председател на Апелативен съд Здравко Киров може да остане и без имоти заради 16-те милиона лева, които трябва да връща на държавата. Обезпечение за вземанията по делото не е направено, но от областната управа вече са пуснали искане за издаване на изпълнителен лист за присъдените суми и разноски по делото. Това съобщи шефката на юристите в областта Мария Николова. Тя лично се е явявала по нашумялото дело и има съществен принос за неочаквания обрат.

ПРОКУРАТУРАТА ПРОВЕРЯВА ВСИЧКИ ЛИЦА ОТ ТЕЛЕФОНИТЕ НА Т.НАР. КРАСЬО ОТ ПЛЕВЕН
Прокуратурата проверява всички лица, които фигурират в телефоните на така наречения Красьо от Плевен. По повод досъдебното производство срещу представящия се за съдебен лобист Красимир Георгиев, градският прокурор Николай Кокинов уточни, че се разпитват както магистрати, така и политици, чийто имена бяха открити в телефонните апарати на Георгиев. Междувременно двама от членовете на Специалната комисия към Висшия съдебен съвет, която трябва да установи дали телефонните контакти на трима от членовете на Съвета с така наречения Красьо са нарушение на етичните правила на магистратите, се срещнаха с главния прокурор Борис Велчев. Божидар Сукнаров и Георги Гатев заявиха, че ако са на мястото на някой от тримата уличени в нерегламентирани контакти магистрати, ще си подадат оставките, но иначе отклониха въпроса дали комисията им ще препоръча точно такъв изход за Стойко Стоев, Иван Димов и Пламен Стоилов. От обвинител номер едно те са поискали допълнителна информация за известното около контактите на тримата с Красьо, като например за колко разговора става дума и с каква продължителност са били те. От Борис Велчев двамата членове на съвета не са научили нови имена на свои колеги, не са били коментирани и имената на магистрати - кандидати или спечелили началнически постове - това декларираха Сукнаров и Гатев с уговорката, че такъв й е мандатът на комисията - да се занимава само с тримата уличени техни колеги. Междинна развръзка за скандала може да се очаква в четвъртък на заседанието на ВСС, когато според неофициална информация е възможно да има поне една оставка.

ДВИЖЕНИЕТО НА ВЛАКОВЕ В РАЙОНА НА ВАРНА Е ВЪЗСТАНОВЕНО
Отказът от работа на част от персонала на Национална компания "Железопътна инфраструктура" от район Варна стана причина за едночасово закъснение на влака от Варна за София, съобщават компанията. Причина за отказа им да поемат редовната смяна в 7 часа е забавеното с две седмици изплащане на трудовите възнаграждения за месец август 2009 г., дължими след 25 септември 2009 г. В момента нормалната експлоатационна обстановка в гарите е възстановена и влаковете в района се движат с 25 до 30 минути закъснение. Преди около час завърши срещата на ръководството на НКЖИ с представители на социалните партньори в компанията, на която бяха обсъдени варианти за изплащане на заплатите на персонала. Синдикатите изразиха тревога от създалата се ситуация и заявиха, че през следващата седмица ще внесат споразумение за минимално транспортно обслужване. При нерешаване на проблема със забавеното изплащане на заплатите, ще се премине към ефективни стачни действия, съгласно закона.

КОНГРЕС СЛЕД 3-4 МЕСЕЦА? ЩЕ Е САМО ЗАГУБА НА ВРЕМЕ
Явор Гечев*: Зад битката за овладяването на партията стоят личните битки на отделни лица в БСП. И това ще проличи много скоро. Времето за приказки трябва да свърши с конгреса, след него идва работата. Т.е. часовникът е нашият символ
Г-н Гечев, подарихте символично пясъчен часовник на лидера на БСП Сергей Станишев. А вие колко време си давате, за да се разпознае лицето на младежката формация на партията?
Посланието с часовника имаше няколко страни. Първо, с него отмервахме времето на нашата учредителна конференция. Искаме и да напомним на „големия” конгрес в неделя, че времето е скъпо. Времето за приказки трябва да свърши с конгреса, след него идва работата. Т.е. часовникът е нашият символ, с който младежите в партията казахме на Станишев, че е крайно време да се бачка. А младежкото обединение трябва да има собствена атмосфера за работа, да прави и предлага собствени и адекватни на времето политики, така както ги разбират младите в БСП и да ги отстояват пред партийното ръководство. Ние имаме експертния потенциал и увереността, че можем да бъдем полезни в голямата политика и да даваме своите политически идеи. А и дял в тяхното осъществяване.

Т.е. вашият начин е – повече експерти в младежката формация на БСП, които да предлагат политики на самата партия, така ли?
Експертният потенциал в младежкото обединение е огромен. Трябва да намерим механизма, с който всеки млад човек в тази партия да може да дава от собствения си професионализъм за формирането на политика.

От какво би трябвало да се предпазите като организация от това, което се случва в момента в лявата партия?
Това всъщност го каза и председателят на БСП Станишев – „не се впускайте в нашите грешки”. Младежкото обединение трябва по-скоро да се поучава от грешките. Много станаха тежко изречените по медиите констатации. Младите хора не заслужават този изсипан порой от думи. Искаме да покажем другото лице на БСП. А сега заради лидерски амбиции пет човека говорят от името на БСП за това какво е БСП. Никой няма право да говори от името на партията. Конгресът е органът, който показва кой какво влияние има и каква политика ще има мандат да прави.

Едни от основните упреци към БСП беше за лоша комуникационна политика и лош диалог с хората и не отсега, а от двайсет години. Как трябва да се промени образът на самата партия?
Според мен, единственият сигурен знак за промяна са наистина младите хора, те са и част от промяната. Да, ние носим промяна. А другото, което искаме да променим, е усещането за новост в политиката. Но това трябва да се гарантира от позицията на лидера на партията. На младите хора трябва да им се помага. Станишев, без да се меси в работата на новото ни обединение, обеща да ни подкрепи.

А възможно ли е младите просто „да се разтворят” в партията и в инерцията на малките вътрешнопартийни битки и в трудностите на самата БСП в момента?
Има наистина лош и добър вариант. Лошият вариант е да не покажем истинското лице на БСП. Защото аз твърдя, че в партията има и млади подготвени хора, които могат да правят добри неща за развитието на България. Лошият вариант е, че целият негативен медиен шум, с който БСП сама се засипа, пречи на тази визия. БСП е доказала, че може да работи, да създава политики. Ние не претендираме, че сме перфектна партия. Но претендираме, че сме давали добри за държавата идеи и политики и че можем да продължим да даваме.

А не фетишизирате ли фактора младост, защото много уж нови лица, не се превърнаха задължително в знак на промяната – нито в БСП, нито в управлението на държавата? С какво вие сте по-различни?
Разбира се, че младостта не е единствената мярка за промяна. Не говорим за война между поколенията, напротив. БСП е партия на приемствеността.

Какво, според вас, стои зад видимостта на битката за овладяването на партията?
Стоят наистина лични страсти и битките на отделни личности в БСП. Това не е битка на самата партия или наистина на идеи за лявото политическо пространство. И това ще проличи много скоро.

Трябва ли да има конгрес до 3-4 месеца, както предлагат някои от дежурно изказващите се лица?
Не, това ще е само загуба на време. БСП трябва да престане да си гледа в пъпа, защото ще загуби ценно време да се занимава с реалните проблеми на обществото и да заявява своята алтернатива. Това трябва да започне да прави на другия ден след заседанието на конгреса в неделя.
Лично ние, от младежкото обединение, ще започнем да го правим. И сме си поставили задача да скъсим пътя от предложенията ни до реализацията им. Има начин да се превъзмогне и партийната бюрокрация. Смятам, че имунната система на БСП е достатъчно силна, за да преболедува сегашният труден момент. И за да може на местните и президентските избори след две години да представи категорично адекватна на времето лява визия за развитието на България. *Явор Гечев беше избран за лидер на новоучреденото Младежко обединение в БСП

ПРОВЕРКАТА ПО КАЗУСА “КРАСЬО С ЛАНЦИТЕ” ПРИКЛЮЧВА ДО СЕДМИЦА
Членовете на комисията, разследваща скандалните разкрития за корупционна схема във Висшия съдебен съвет, ще се срещнат с главния прокурор Борис Велчев, за да се запознаят със събраната от обвинението информация
Вътрешната проверка на Висшия съдебен съвет (ВСС) за нерегламентираните контакти на трима негови членове с плевенчанина Красимир Георгиев, по-известен като "черничкия Красьо с ланците", ще приключи до една седмица. Това съобщи в понеделник от контролния орган на родната съдебна система.
Във вторник членове на комисията, извършваща своеобразното разследване, ще се срещнат с обвинител номер 1 на републиката Борис Велчев, за да изискат подробности по случая,
установени от прокуратурата. След това съветът ще трябва да реши дали имиджа на институцията е накърнен от доказано провежданите разговори на висшите магистрати Стойко Стоев, Иван Димов и Пламен Стоилов с Красьо.
Опитите на Bulgaria News да се свърже с членове на ВСС за коментар по казуса останаха без резултат, тъй като мобилните им телефони бяха изключени.Скандалът, в който бяха въвлечени Димов, Стоев и Стоилов, избухна още в средата на юни, когато председателят на бюджетната комисия към ВСС Иван Колев публично съобщи за корупционната схема, уличаваща 27-годишния Георгиев в търговия с гласове от съвета.
Срещу 200 хиляди евро плевенчанинът предлагал на кандидати за ръководни постове в съдилища и прокуратури из страната да си купят подкрепа на 8-13 членове от ВСС.Преди седмица Велчев обяви и имената на контактувалите с Красьо магистрати. Разпечатка с разговорите от мобилния му телефон показала, че освен с Димов, Стоев и Стоилов, той си бъбрил и с поне 15-ма претенденти за апетитно кресло в кабинетите на Темида и над 30 действащи магистрати.Съмненията за търговия с влияние в случая се засилват още повече от факта, че след вотовете разговорите между кандидат-шефовете в съдебната власт и Красьо секвали.
Най-дълго Георгиев разговарял със Стойко Стоев, а Пламен Стоилов имал само една 5-секундна връзка с него, която магистратът обясни с опитите на ”човека с ланците” да демонстрира познанствата си със съдебни лица. Стоилов бе категоричен, че вдигнал по погрешка на Красьо и веднага след това затворил.Иван Димов от своя страна заяви, че Стоев го е запознал с Красьо, но двамата никога не си били говорели за кадруване. Стоев пък бе категоричен, че не се срамува от контактите си с Георгиев, който бил дипломиран икономист и не бил от Плевен, а от София.След като имената на магистратите, поддържали връзка с Красьо, вече са публично достояние следва да бъде установено дали те са се възползвали от предлаганите ”услуги”. Предстои да разберем и дали моралът на замесените служители на Темида ще се окаже достатъчно висок, за да подадат те оставките си като членове на така нареченото правителство на съдебната власт при евентуално категорично доказване на вината им.
Засега обаче е ясно едно – налице е поредният скандал, който разтърсва ВСС в последните месеци.
Този факт определено не изпраща положителни сигнали към Брюксел, откъдето следят изкъсо работата на съвета.
Това ясно заяви и правосъдният министър Маргарита Попова след срещите си с представители на Европейската комисия миналия месец. Тогава тя постави ултиматум на контролния орган да промени кадровата си политика."Магистратите трябва да усетят от нас почтеност, откритост и здрава ръка, иначе няма да променим съдебната система и ще се наложи нас да ни променят",
заяви Попова на извънредно заседание на ВСС в началото на септември. И изрази сериозните си опасения, че дори качествените закони няма да могат да се нарекат ”действащи”, ако се прилагат от ръководители, които ”сеят отрова, раздори, и интриги”.

БРИТАНСКИ ПОЛИТИЦИ ЩЕ ВРЪЩАТ ПАРИ ЗА СКАНДАЛНИТЕ СИ ХАРЧОВЕ
Властовите фигури имат три седмици да отговорят на заключенията от доклада на Сър Томас Лег, с които ще се запознаят чрез индивидуални затворени писма
Няколко месеца след избухването на скандала с похарчените държавни пари, в понеделник британските политици ще научат и резултатите от назначения финансов одит. Депутатите вероятно ще бъдат задължени да върнат част от средствата, чието пропиляване твърдяха, че могат да оправдаят.
През пролетта на тази година властимащите на Острова бяха заляти от редица разкрития, според които те сахарчили пари от бюджета за неща, които съвсем не са свързани с делата на държавата.
Средствата бяха използвани за закупуване на стоки като котешка храна и тоалетни чинии. Оказа се, че някои от представителите на властта обаче си позволи и да погасяват несъществуващи вече ипотеки на имоти.Изнесените в публичното пространство факти сложиха преждевременно край на кариерата на повече от десет парламентаристи. Около 175-ма депутати вече върнаха в хазната 300 хиляди лири, взети по-рано за покриване на „представителните” разходи.
Скоро след избухването на скандала, който потресе английските поданици, министър-председателят Гордън Браун и членовете на Камарите на парламента обявиха, че стартират поредица от реформи, включителнонаемането на бившия чиновник Сър Томас Лег да изготви ревизия на харчовете на политиците.
Предварителните резултати днес ще бъдат изпратени в затворени писма, адресирани до всеки депутат поотделно. Властовите фигури ще имат три седмици, за да върнат официален отговор на съдържанието на съобщенията. След изтичането на този срок, пълният одит ще стане обществено достояние.Освен извършването на одита, Сър Томас възнамерява да се нагърби и със задачата да създаде правила за разрешаването на конфликта. В случаите, когато е установено, че депутати са нарушили законите на страната, посягайки към държавни пари, ще се наложи незабавното възстановяване на въпросните средства.
Според бритамнските медии в списъка с управляващи, които ще трябва да връщат пари, е и премиерът Гордън Браун. Неговият говорител заяви, че все още не е видял изпратеното до министър-председателя писмо, но за пореден път подчерта, че той напълно подкрепя предприетите действия по финансовата ревизия.Тази сутрин Браун публично заяви готовността си да поеме своята отговорност и призова всички членове на парламента да последват примера му.


ПО БНР

ЕК е възстановила 100-те милиона лева по програмата САПАРД
Европейската комисия е възстановила 100-те милиона лева, с които бяха разплатени проекти по програмата САПАРД, съобщи изпълнителният директор на ДФД "Земеделие" Калина Илиева. Парите бяха отделени от националния бюджет за разплащане на проекти, по които не са установени нарушения преди размразяването на средствата по програмата. 60 проекта по САПАРД е разплатил ДФ "Земеделие" след 14 септември, когато Европейската комисия размрази плащанията по програмата. До края на годината остава да бъдат изплатени още 190 проекта. Те са на общини и частни лица. 53 от общинските проекти са проверени и предстои финансирането им. По над 40 от проектите на общините обаче са констатирани нарушения в процедурите по провеждане на обществените поръчки и най-вероятно плащанията по тях ще бъдат отказани, уточни Калина Илиева. Съобразно направения график седмично във Фонда се обработват по 20 от подлежащите на изплащане проекти по САПАРД.

Румънското правителство падна след гласуван от парламента вот на недоверие
Румънското правителство падна, след като парламентът гласува вот на недоверие. Срещу пропрезидентското правителство, съставено от демократи и либерали, се обявиха 258 депутати.

Македонският парламент обсъджа оставките на министри, заради трагедията с "Илинден"
В македонския парламент за днес са насрочени дебатите за оставка на министрите на транспорта Миле Янакиевски и на вътрешните работи Гордана Янкуловска. Опозицията поиска отстраняването им заради безотговорността, довела до трагедията с кораба “Илинден”, при която на пети септември загинаха 15 български туристи.Очакват се остри дебати, но резултатът е предизвестен: министрите няма да бъдат отстранени, тъй като правителството разполага с абсолютно парламентарно мнозинство. Още повече, бутафорната оставка, символично ”предложена” от транспортния министър Янакиевски в деня на трагедията вече бе отхвърлена от премиера, с което на практика го освободи от отговорност. Всъщност, към днешна дата, почти 40 дни след трагедията, виновни за нея няма.Следствието се бави. Според наблюдаващият охридски съдия Весна Кичеец, следствените заключения били изпратени на експертната комисия в Скопие, но от там все още нямало отговор кога комисията ще отиде в Охрид, за да направи заключителната техническа експертиза. Очаквала това да стане “тези дни”. Междувременно, навръх държавния празник 11-ти октомври – “Денят на възстанието срещу българските фашистки окупатори през 41-ва”, кметът на Охрид Александър Петрески раздаде 20-тина благодарствени адреса на граждани и сдружения, участвали в спасителните операции в деня на трагедията. Градоначалникът е убеден,че и капитанът Филевски, който все още е в ареста, също също бил спасил няколко живота. Кметът Петрески подкрепял идеята за паметник на загиналите,но сега било рано за това. В събота, 17-ти октомври, в охридската църква “Св.София” ще бъде отслужена панихида в памет на трагично загиналите на 5-ти септември български туристи.

Процесът на презареждане в руско-американските отношения върви успешно
Процесът на презареждане в руско-американските отношения върви успешно, констатираха днес в Москва американският държавен секретар Хилари Клинтън и нейният руски колега Сергей Лавров. В центъра на преговорите бяха военно-политическите теми. Работата по новия договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия върви успешно и той ще бъде готов преди 5 декември, когато изтича срокът на стария, бяха категорични Хилари Клинтън и Сергей Лавров на общата им пресконференция. Руските официални представители са били запознати в детайли с американските планове за противоракетна отбрана, обяви държавният секретар на САЩ и изрази надежда двете страни да работят заедно за неутрализиране на ракетната заплаха от Иран. Относно ядрената програма на Техеран Русия и САЩ залагат на този етап на дипломацията, като санкциите се разглеждат като краен и нежелан вариант. В борбата срещу международния тероризъм и наркотрафика Москва и Вашингтон имат еднакви цели, потвърдиха двамата първи дипломати. Част от това взаимодействие е осъществения на 7 октомври първи пробен полет на американски самолет до Афганистан през територията на Русия в рамките на двустранния договор за транзит на военни товари за силите на НАТО.Хилари Клинтън се спря и на някои проблемни теми в двустранните отношения като Грузия, властта на закона и ролята на неправителствените организации в Русия.

Лавров и Клинтън обсъдиха новия договор за съкращаване на стратегическите оръжия
Това е първото официално посещение на Хилари Клинтън в Москва в качеството й на държавен секретар на САЩ. С руския външен министър Сергей Лавров двамата са обсъдили подготовката на новия договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия. Сега действащият изтича на 5 декември. Другата основна тема е била новата конфигурация на американската система за противоракетна отбрана и по-специално намерението на Вашингтон да включи и Москва в създаването на противоракетен щит срещу евентуална заплаха от трети страни. Първият кръг консултации по този въпрос се проведе вчера в Москва на ниво заместник външни министри. Двамата първи дипломати са обсъдили също така проблемите около Иран, Афганистан, Северна Корея и Близкия изток. В днешната програма на Хилари Клинтън е предвидена и среща с руския президент Дмитрий Медведев.

Индийски спътник за дистанционно сондиране на Земята предаде първите си снимки
Изстреляният в космоса на 23 септември индийски спътник за дистанционно сондиране на Земята "Оушънсат 2" вече е включен и предаде първите си снимки на земната повърхност. Космическият апарат е предназначен за изследване на световния океан и взаимодействието му с атмосферата. Той може да обхване 70 процента от земната повърхност. Монтираните прибори ще помагат в търсенето на рибни пасажи в океана. Радиолокационният рефлектометър ще определя скоростта и посоката на вятъра над повърхността на океаните и ще извършва мониторинг на полярните ледове.

Нови мотиви към жалбата срещу ратификацията на Договора от Лисабон в чешкия Конституционен съд
Нови мотиви към жалбата си срещу ратификацията на Договора от Лисабон ще внесат в чешкия Конституционен съд до края на седмицата групата сенатори от гражданските демократи. Това пише в днешния си брой изданието "Лидове новини". Чехия е последната страна-членка на Европейския съюз, която все още не е ратифицирала договора за реформа на европейските институции. Тези въпроси и предложенията на президента Вацлав Клаус за допълнителни гаранции ще бъдат основните въпроси по време на разговорите по-късно днес в Брюксел между председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и чешкия премиер Ян Фишер. Допълнителните мотиви на сенаторите ще забавят насрочването на датата за гледането на жалбата. Това прогнозира генерелният секретар на Съда в Бърно Томаш Лангашек. Петнадесетте съдии имаха готовност да обявят дата на откритото заседани още следващата седмица преди изтичането на едномесечния срок от внясянето на жалбата на 29 септември. Сенаторите не обявяват какви точно ще бъдат допълнителните мотиви, но сенатор Иржи Обелфалцер обяви още при внасянето на жалбата в деловодството на съда, че се очакват такива и те ще се отнасят за членове на Римския договор и задействането на Договора от Лисабон. Друг сенатор Петер пакоста коментира за чешкото издание, че подробностите ще бъдат публично оповестени след внасянето на допълнителния материал в Конституционния съд.

Барозу призова чешкия премиер да помогне за ратифицирането на Лисабонския договор
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова чешкия премиер Ян Фишер да помогне за намирането на решение, което да доведе до ратифицирането на Лисабонския договор до края на годината. След срещата си с Фишер Барозу заяви, че се надява този път да не се издигат "изкуствени пречки" пред ратифицирането на документа. Барозу: Чешката република е парламентарна демокрация. Парламентът е одобрил някакъв договор, който трябва да бъде ратифициран, както е във всяка страна, във всяка демокрация. Ние не искаме Чехия да направи нещо различно от това, за което сме помолили и всички други страни-членки. При това при пълно спазване на конституционния ред в държавата. Чехия е единствената страна от Еверопейския съюз, която все още не е ратифицирала Лисабонския договор. Президентът Вацлав Клаус иска страната му да получи някои отстъпки, преди да подпише документа. ойтерс

Насрочиха дата на заседанието на Чешкия конституционен съд за Лисабонския договор
На 27 октомври ще бъде откритото заседание на Чешкия конституционен съд по жалбата срещу ратификацията на Договора от Лисабон. Делото е по жалбата, внесена на 29 септември от групата седемнадесет сенатори, предимно от гражданските демократи. Датата вече е насрочена и няма да се променя, обявиха от съда в Бърно, независимо че до края на тази седмица сенаторите подготвят да внесат "допълнителни" мотиви към жалбата. Сенаторите оспорват договора за реформа на Европейския съюз в пълния му текст, като се позовават на противоречия с основния закон на страната, както и с други договори като Маастрихтския и Римския. Чехия е последната страна-членка, която все още не е завършила ратификацията на Договора от Лисабон, в очакване и на подписа на известния с евроскептицизма си чешки президент Вацлав Клаус.

Съдия от Кюстендил е заловен с подкуп в особено големи размери
Съдия от Кюстендил е заловен с подкуп в особено големи размери. Това съобщиха от прокуратурата. Съдията Юри Маринов е взел 24 000 лева, за да реши дело в полза на строителна фирма за ревизионен акт на стойност милион и 100 000 лева. Сигналът за исканите пари е получен в петък, а сумата е била предадена днес, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и допълни, че му е било трудно да събере сумата от 24 000 лева в МВР. В схемата е посредничил и служител на МВР, който също е бил задържан днес. Градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че на този етап няма да назове името на задържания МВР служител, който е посредничил, и допълни, че за първи път ставаме свидетели на задържането на съдия. От своя страна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов определи като много добра съвместната работа между екипите на МВР, ДАНС и прокуратурата. Съдията Юри Маринов от Кюстендилския съд е задържан за 72 часа.

Валери Жискар Д’Естен: България се нуждае от бърза и дълбока съдебна реформа
България се нуждае от бърза и дълбока съдебна реформа. Това смята бившият френски президент Валери Жискар Д’Естен. По време на работна закуска в Париж с премиера Бойко Борисов Валери Жискар Д’Естен е обяснил, че хората усещат сигурността в обществото и градят доверие към политиците чрез работата на съда. Срещата между Жискар Д’Естен и Бойко Борисов е трета по ред. Днешната работна закуска е продължила час и половина, съобщиха от правителствената информационна служба. Бойко Борисов е казал по темата "съдебна реформа", че всяко общество има ниво на търпимост към реформите и свое темпо, и е подчертал, че реформата в съдебната система у нас е един от приоритетите на правителството. Д’Естен обяснил, че в момента в ЕС има "засечка" и новите лидери, включително такива като Бойко Борисов, могат да дадат нова цел и надежда за европейския проект. Д’Естен обяснил още, че в момента България се ползва с огромно доверие в Европа и това трябва да се използва от българското правителство. Д’Естен смята, че България има важна историческа роля и традиция и би било добре ресорът на бъдещия български еврокомисар да е добросъседство и разширяване.

Ще продължи да нахлува студен въздух
През нощта над по-голямата част от страната облачността ще се разкъса и намалее. С умерен и силен вятър от северозапад ще продължи да нахлува студен въздух. Сутринта ще бъде студено с минимални температури между 1 и 6°, в София около 1°. Утре над страната ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Вероятността в отделни райони да превали е много малка. През деня умереният и силен вятър от запад-северозапад постепенно ще отслабва и към края на деня вече ще е слаб. Максимални температури, в повечето райони, между 9 и 14°, в София около 8°. Слънчево и топло ще бъде над Пиренейския полуостров. Над Франция ще има разкъсана облачност без валеж. На Британските острови ще бъде предимно облачно и ще превали слаб дъжд. Слънчево ще бъде над Бенелюкс, Северозападна Германия и южната част от Скандинавския полуостров. Над северната част от Скандинавския полуостров ще се пренася топъл и влажен океански въздух и ще превали дъжд, ще се образуват и поледици. Над северната половина от Европейска Русия ще бъде предимно облачно със слаби превалявания от дъжд и сняг, а над южната ще бъде предимно слънчево. Времето в Централна и останалата част от Източна Европа ще се определя от дълбок циклон с център над Беларус и Полша. Там ще бъде ветровито, облачно с валежи от дъжд и сняг. На Апенинския полуостров ще бъде предимно облачно и главно в южната му половина ще превали дъжд. Над северозападната половина от Балканския полуостров ще бъде облачно и на отделни места ще превали слаб дъжд, над югоизточната ще има променлива облачност, често до слънчево. Вятърът ще отслабне, а температурите ще бъдат вече по-ниски от обичайните за сезона. В четвъртък денят ще започне със слънчево време, но по-късно от югозапад ще настъпи увеличение на облачността и до вечерта в Югозападна България ще завали дъжд. Сутринта ще бъде студено с минимални температури между 0 и 5°, в отделни котловини — до минус 3°; на много места ще се образуват слани. Максималните температури ще бъдат между 11 и 16°. В петък ще бъде облачно, на много места с превалявания от дъжд. Главно в източната част от страната температурите слабо ще се повишат. Христо Христов . Иван Цоневски НИМХ-БАН

Доларът отново под натиск
Щатският долар отново поевтиня в понеделник, след като инвеститорите отново продаваха зелените пари за сметка на по-високодоходни активи заради очакванията за силни финансови резултати на големите американски корпорации. Прогнозите сочат, че множество компании, чийто акции съставляват основните фондови индекси, включителни няколко големи банки ще отчетат печалби за третото тримесечие. Инвеститорите ще следят внимателно финансовите отчети на JPMorgan Chase и Goldman Sachs, които ще бъдат оповестени по-късно тази седмица. Оптимизмът за глобално икономическо възстановяване подкрепиха цените на петрола и акциите на Уолстрийт, които поскъпнаха за шести пореден ден. Надеждите, че ФЕД ще затегне монетарната си политика в близко бъдеще отслабнаха в понеделник и в резултат еврото за кратко се доближи до най-високата си стойност за 2009 на 1.4842 долара. Множество анализатори изказаха мнение, че централната банка на САЩ няма основание поне засега да повиши ОЛП и затова очакванията са за ново поскъпване на единната валута спрямо долара до нива от 1.50 долара за евро. Инвеститорите се опасяват, че рекорния бюджетен дефицит на САЩ и риска от инфлация произхождащ от либералната монетарна и фискална политика ще обезцени долара и доведе до повишение на лихвите по дългосрочните държавни облигации. Централните банки на другите развити държави пък се страхуват, че поскъпването на националните им валути ще подкопае икономическото възстановяване, тъй като цените на техните експортни стоки ще скочат при евентуално обезценяване на американската валута. Председателят на клона на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Болърд наля масло в огъня късно в неделя, като заяви, че риска от инфлация в средносрочен план се е увеличил значително. Златото се търгува близо до исторически най-високата си стойност след като поевтиняващия долар повиши търсенето на ценния метал като алтернативна инвестиция. След като зелените пари поевтиняха с 0,5% спрямо кошница от основните валути златото достигна до 1060,50 долара за тройунция, което е близо до дотигнатите на 8 Октомври 1062,70 долара. Петролът поскъпна за трети последователен ден след като нараснаха спекулациите, че търсенето на ценната суровина ще се повиши предвид сигналите, че глобалната икономика изплува от рецесията. Фючърсите със срок на доставка месец Ноември добавиха 81 цента или 1,1% до 72,58 долара за барел. От началото на годината цената на петрола се покачва с 63%.

Папа Бенедикт XVI ще направи първото си посещение в еврейска синагога във Ватикана
Папа Бенедикт XVI ще направи първото си посещение в еврейска синагога във Ватикана на 17-ти януари. Така той ще стане едва вторият ръководител на Римокатолическата църква, който е правил това, след Йоан Павел II през 1986 г. Визитата ще се осъществи близо година, след като решението на Бенедикт XVI да отмени отлъчването от църквата, наложено на епископ, отричащ Холокоста, доведе до рязко влошаване на връзките с еврейската общност. Ройтерс

Пакистанските талибани поеха отговорност за бомбения атентат в Шангла
Пакистанските талибани поеха отговорност за вчерашния самоубийствен бомбен атентат в северозападната област Шангла, при който загинаха 45 души. "Атаката е отмъщение за нашите мъченици", е заявил по телефона за агенция Франс прес говорителят на талибаните Азам Тарик, като е заплашил с последващи атентати. По-рано талибаните обещаха да отмъстят за лидера си Бейтула Мехсуд, който беше убит при ракетен удар от безпилотен самолет на американското ЦРУ през август. Франс прес

Общопрактикуващи лекари от Враца са глобени с 70 000 лева заради некачествено обслужване
Общопрактикуващи лекари от Враца са глобени от Здравната каса с 70 000 лева заради некачествено обслужване на пациенти. При проверки от Здравната каса са установили, че общопрактикуващи лекари не извършват договорената с Касата медицинска помощ, не спазват графика за обслужване на пациенти, нямат задължителната работеща медицинска апаратура и не водят добре отчетната си документация. За тези нарушения на джипитата са наложени глоби за 70 000 лева и са отказани плащания за 40 000 лева. При проверките са разкрити неправомерно получени от Касата суми в размер на 16 000 лева, които подлежат на възстановяване. Междувременно в Здравната каса във Враца са постъпили близо 20 сигнала от граждани, че е нарушено правото им на свободен избор на личен лекар, че са им отказани направления за консултация със специалист и че неправомерно са плащали потребителска такса.

Община Ловеч решава дали да приеме софийските бали
В Ловеч днес ще се проведе обществено обсъждане на въпроса да се приемат ли балирани битови отпадъци от София на регионалното депо край Ловеч.Кметът на града Минчо Казанджиев съобщи, че община Ловеч има няколко искания, за да приеме софийските бали - да бъдат предоставени средства за закриване на старото градско сметище, както и 12 до 15 милиона лева за закупуването на техника, необходима за обслужването на новото регионално депо.

12% по-малко пътници през бургаското летище този туристически сезон
Близо 1 650 000, или 12%, по-малко пътници в сравнение с миналата година са преминали през бургаското летище този туристически сезон. За първа година бургаското летище освен редовна линия до Лондон, ще обслужва и зимни чартърни полети до Москва. Те ще се изпълняват веднъж седмично, в неделя, до московското летище „Домодедово”. Редовни полети от Бургас до руската столица ще има до края на годината. 187 000 руски граждани са преминали през бургаската аерогара този сезон, което е с 29% повече спрямо миналата година. Три са основните руски дестинации – Москва, Санкт Петербург и Екатерининбург. По данни на бургаското летище полетите през този сезон са били с 11% по-малко в сравнение с миналата година.

Дежурните служители на пет гари в района на Варна протестират заради неизплатени заплати
ежурните служители на пет гари в района на Варна са отказали да приемат смяната си като протест заради неизплатените им заплати, съобщават от синдикатите в предприятие "Железопътна инфраструктура". От там уточниха, че влаковете от Варна пътуват, макар и със закъснение. Ако преговорите с ръководството на БДЖ, провеждани в София, по повод уреждането на социалните проблеми на железничарите не приключат успешно, възможно е да има проблеми и след 19 часа, когато е следващото дежурство.

Няма коментари: