вторник, 6 октомври 2009 г.

СМЕЙТЕ СЕ, ПЛАЧЕТЕ, НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ... МИСЛЕТЕ!


ПО РАЗКРИТИЯ

Алооу, Бойко, намери ми работа, бе, бате!
Така се обръщат масово гражданите към офисите на ГЕРБ, като че са Бюро по труда. Вместо да си потърсят работа в дадената институция, хората изисквали Бате Бойко да им намери, понеже са гласували за него. Безработни се редели на опашки пред ГЕРБ и се молели депутатите да ги уредят на работа.
Че Бате Бойко е факир, супермен, Батман и може всичко, спор няма. Оттам хората сигурно са се подлъгали, че да влезе в ролята на работодател на цял един народ няма да му е никакъв проблем. Явно, когато гражданите са пускали бюлетината си в подкрепа на ГЕРБ, са си пожелавали и по едно желание: „Дано да спечели Бойко, че да стана шлосер” или „Искам да съм барман-сервитьор”. Логично, сега отиват при премиера и питат „Абе, аджеба, аз като гласувах за тебе, ти защо не ми търсиш работа?”.
Цялата ни работа е такава на нас, все чакаме на някой друг да ни оправи, да ни „боцне” с вълшебната пръчица. Мислим си, че с една бюлетина и ще се пренесем в Страната на чудесата. „Аз гласувах за вас, така че сега ми намерете работа“ – недоволствали хората пред офисите на ГЕРБ, вместо сами да си потърсят.
Нищо чудно скоро да започнат да се редят там за хляб и салам или да молят Бойко да им излекува ревматизма. Консултации за предпазване от бременност дават ли?
Вярно е, че безработицата в България нараства, вярно е, че депутатите от ГЕРБ, като представители на народа, е редно да служат на техните интереси. Но замисли ли се някой, че тези безразборни не са застанали пред правилната врата?! Нали настоящото положение ни е заварено наследство от предишното правителство!

Жалък Мартин Димитров! Урежда служби за гласчета
На този човек младите, десните, интернет поколението разчиташе най-много преди изборите за парламент и за лидер на СДС. Въпреки че се прокрадваха клюкарски догадки за променяща мисленето му протестантска ориентация, никой не допускаше, че има по-подходящ човек от него за лидер на обвитото в носталгията на времето СДС.
Понастоящем едва 32 годишният икономист софиянец, женен и успял да достигне в кариерата си до постовете председател на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров би трябвало да демонстрира някаква улегналост, помъдряване и политически стил. Вместо това той е напът да потвърди нихилистичното схващане на болшинството българи, че човек, който е успял да се издигне по правилата на българския политически живот, няма как да е почтен.
Какво става в СДС и какво с безупречния рейтинг на Мартин Димитров, та му се налага да прибягва до смехотворни начини за печелене на вътрешнопартийни избори? Няма как да не е вярно оповестеното от „Новинар”, че младото лице на сините си създава лоби със сетни сили със – забележете, подкуп. Морален. Гениалната му идея се свеждала до това да създаде работа по министерствата ни на хора с впечатляващи CV-та, които впоследствие да станат негови поддръжници при изборите в края на годината. Несигурен в себе си ли е синият лидер или е жертва на връхлетял го инфантилизъм. Та с какво се различава в този случай той от Йоло Денев и прочие недоразумения, които се предлагаха като на битбазар за политици.
Тълкувание на случващото се в СДС-то и с Мартин Димитров намираме и във в-к „168 часа”. Там се засяга въпросът за това как Димитров „цепи” партията и следователно си създава опоненти и, разбираемо е, хора, които няма да го подкрепят при изборите. Преди това на конференцията на Мартин-Димитровата партия ще се обсъждат два въпроса, зад които застават двете нововъзникнали „фракции” в партията. Едните, които споделят разбиранията на лидера, са за смяна на устава, а другите за изясняване необходимостта или ненужността на връзката с ДСБ на Костов. И тъй като и сред редовите привърженици на СДС, и сред партийните функционери нараства недоволството от обезличаването на партията/най-вече чрез съюза й с ДСБ/, то и противниците на Мартин са се увеличили. Нещо, което поставя на изпитание лидерското му място.
През декември, когато ще е изборът за председател на СДС, недоволните седесари ще са заплаха за Димитров и той вече търсел начин за удържане на положението. Единият е да се смени демократичното избиране пряко от всички, а не само от ръководството. Впрочем историята е ала обърни лопата, защото ако се въведе второто, това ще е обръщане на 180 градуса на разбиранията на Мартин, избран по по-демократичния начин преди една година.
Ако и изнесеното от „Новинар” е другият прийом на младия лидер, то случващото се е много жалко и глупаво. Значи СДС върви по пътя не само на обезличаването си, но и вдетиняването си. В случай, че се съди по напъните на доскоро толкова достойния в очите на сините Мартин Димитров.

Щом е за театъра – МОЖЕ!? Кучета и котки може, а прасета не може…
Културният министър Вежди Рашидов скочи срещу закона за конфликт на интереси и се застъпа за ресора си, настоявайки шуробаджанащината в културните институти да продължи и да се направи изключение за творческите личности. Рашидов иска да бъде позволено например цели семейства да работят в театъра, шефът да може да назначи баба си, стринка си и третата си братовчедка по бащина линия откъм природената му леля.
В същото време обаче подобни своеволия са забранени на учителите, които масово се заразвеждаха, само и само да запазят работата си. Конфликт на интереси често се среща и по съдилищата, пък да не говорим колко случаи имаше в парламента. И какво излиза – „кучета и котки може, а прасета не може”. Култовата реплика от филма „Селянинът с колелото” е особено подходяща за случая.
На предложението на културния министър, естествено, веднага се възпротиви Яне Янев. „Не може за едни конфликтът на интереси да важи, а за други – не”, възрази шефът на комисията за конфликт на интереси в парламента. И е прав, защото, ако се направи компромис за творците, работещите и в другите ресори ще поискат подобни „отстъпки”. Мотивите на Рашидов пък са, че това ще окаже лошо влияние на театъра и на културата като цяло, тъй като ще загубят талантливи кадри.
Вярно е, че талантът се предава по наследство и баба, като може да пее, значи внучето ще е поне цигулар. Но е някак си несериозно да се прави изключение за едни, а за други – не. Иначе утре ще скочи някой депутат от „Атака” с искане да вземе жена си на работа, защото и тя е с „доказан професионализъм” в съответния ресор.
Ако шуробаджанащината в културните институти се узакони, кетапът и висшето образование в сферата ще бъдат излишни. Ако си „татово” или мамин си, те взимат на работа, ако не си, чакаш на директора родата до девето коляно да спомине…

Царят: „Га яде кифтета ни рива!”
Когато давам, никой не ме гледа накриво”, сопна се бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за израелския вестник „Маарив“. Изказването е по повод скандала с незаконно взетите гори от царя и гонката, която Бойко Борисов му устрои.
Царят негодува, че навремето, когато дал на София някакви си 90 хектара, никой не се възпротивил, а сега държавата го напада за надписани декари. По думите му в България хората не оценявали направеното, което е добро, а само мърморели. Ами така, де – в Европейския съюз ни вкара Симеончо, а ние, вместо да му благодарим, го съдим за някакви си 4521 декара гори.
А ако той започне да смята пропуснатите ползи за петдесетте години, през които имотите му са били национализирани, къде ще му излезе краят?! А, га яде кифтета ни рива, ся що ривеш? Българска му работа…
Припомняме, че царят получи допълнително и неправомерно тези гори, поради грешка, допусната от поземлената комисия в Самоков. Още миналата година това беше уточнено чрез проверката на прокуратурата, но обвинение не беше повдигнато, царят пък не си направи устата да ги върне и въпросът си приключи. С идването на власт на Бойко Борисов обаче няма такива тинтири-минтири и Сакскобургготски – цар – не цар – минава под ножа.
А и нека не забравяме, че и Симеончо добре си хапна от тавата с кюфтетата, вервайте ми. Още веднага щом влезе във владение на реституираните си имоти, царят запретна ръкави и подхвана незаконна сеч. Само от изсечените дървета Сакскобургготски си прибрал 2.5 млн. лв., реализирайки ги на пазара. А, га яде кифтета ни рива, ся що ривеш, бе Симеончо?

Как се живее с 40 лв. на месец?
Как се живее с 40лв. на месец? Предвидливите хора вече могат съвсем спокойно да си осигурят безгрижни старини срещу 40 лв. на месец. Ако още в началото на трудовия си стаж, хората се замислят за годините след пенсиониране, те биха могли да си спестят много грижи. Как става това - отделянето на малка сума пари в доброволен пенсионен фонд всеки месец осигурява доста приличен доход след това. Ако човек реши да отдели още малко пари от заплатата си, може да бъде спокоен, че няма да мизерства, когато приключи трудовия си стаж.Една проста сметка показва, че с вноска от 40 лв. на месец в продължение на 30 години едно семейство може да си осигури пенсия в размер между 600 лв. и 1500 лв. Подобен размер на пенсията, който рядко се среща по нашите ширини може да осигури на едно семейство доста приличен начин на живот. Освен това пенсията им ще расте всяка година, тъй като останалите средства на осигуреното лице в партидата на пенсионния фонд ще продължават да се инвестират, да имат доходност и да се увеличават. Ако пък към получаваната пенсия се прибавят и парите от НОИ и задължителния частен пенсионен фонд, сумата, може да надхвърли 1000 лв.
Една проста сметка показва, че с вноска от 40 лв. на месец в продължение на 30 години едно семейство може да си осигури пенсия в размер между 600 лв. и 1500 лв. Подобен размер на пенсията, който рядко се среща по нашите ширини може да осигури на едно семейство доста приличен начин на живот. Освен това пенсията им ще расте всяка година, тъй като останалите средства на осигуреното лице в партидата на пенсионния фонд ще продължават да се инвестират, да имат доходност и да се увеличават. Ако пък към получаваната пенсия се прибавят и парите от НОИ и задължителния частен пенсионен фонд, сумата, може да надхвърли 1000 лв.
Според тези изчисления, човек, който сега е на 35 години и всеки месец в продължение на следващите 30 години внася в пенсионен фонд по 40 лв., накрая в при пенсиониране ще има натрупани по сели 80 хил. лв. Ако пък, желаете да поживеете по-добре през първите години от пенсионирането си, то може да се договори с фонда да му изплаща по около 1500 лв. месечно.Колкото по-рано човек помисли за бъдещето си, толкова, по-добре – ако един студент на 19 отделя по 10 лв. допълнително за пенсия. Ако се пенсионира на 63 години, колкото е възрастта за мъжете в момента, той ще е имал 44 години, в които да спестява за добра пенсия. Доброволното пенсионно осигуряване не се осъществява само с месечни вноски, тъй като лична партида в такъв фонд може да бъде открита и с еднократна вноска или с няколко такива. Този вариант е подходящ за хората, които нямат постоянни доходи. Из интернет вече съществуват калкулатори, чрез които всеки може да пресметне на каква сума може да разчита всеки месец, ако се осигурява в доброволен пенсионен фонд. Като сумите зависят от това, колко време и по колко пари човек може да си позволи да внася месечно.

Кмет обяви за персона нон грата Давид Черни в Пловдив и забрани инсталацията му в Баня Старинна
Кметът на Пловдив Славчо Атанасов забрани да бъде показана в Баня Старинна инсталация на скандално известния художник Давид Черни, който през януари на изложба в Европейския парламент изобрази България като турска тоалетна. „Забранявам този човек да бъде допуснат на територията на която и да е общинска собственост в Пловдив” – категорично заяви в декларация до медиите Славчо Атанасов. „По никакъв начин не мога да приема гаврата, която този художник си направи с България и затова той не е желан в Пловдив” – заявява още кметът. „Нека Емил Миразчиев да го посрещне на някои кафене или частно заведение, но по никакъв начин не желая кракът му да прекрачи Баня Старинна. България е държава с древна култура и история и е въпрос на знание да разбереш, че подобна художествена интерпретация е най-малкото нелепа” – коментира още кметът на Пловдив. Пред местна радиостанция кметът Атанасов обяви, че ще изпрати дори общинска полиция, която да следи дали Черни ще влезе в Баня Старинна.
Емил Миразчиев
Преди декларацията на кмета и общински съветници от Атака се обявиха против участието на Давид Черни в проекта на Емил Миразчиев „Отражения от бъдещето” – изложба, която ще се открие в Баня Старинна на 10 октомври.
Изложбата ще бъде открита на 10 октомври, когато се очаква пристигането на Давид Черни, който е потвърдил участието си. Чешкият художник идва в Пловдив, за да покаже черния креп, с който покри турската тоалетна след официалния протест на страната ни. Кметът забрани показването на инсталацията с мотивите, че отношението на Черни към страната ни е обидно и че Баня Старинна е общинска собственост и той може да се разпорежда с нея.
Давид Черни
„Оттеглям вота си от кмета Атанасов, макар че съм гласувал за него. Никой не може да забрани изкуството. Ще покажа инсталацията на Черни, дори да ме арестуват” – заяви позицията си Емил Миразчиев, който е автор на проекта. На въпрос каква ще бъде реакцията му при пристигането на Черни, Миразчиев отговори, че ще го посрещне и на всяка цена ще намери начин да покаже творбата му. „Ако трябва ще изложба инсталацията дори в собствения си апартамент. Той е лична собственост и в него никой не може да ми забрани какво да излагам” – заяви Емил Миразчиев.
С полет с личния си самолет Давид Черни пристига в Пловдив с събота. Той все още не знае за забраната на кмета. В Баня Старинна Черни трябваше да покаже черния плат, с който покри турската тоалетна в Брюксел.

Здравен център за проститутки бе открит в Бургас
Колкото и невероятно да ви звучи, в Бургас вече заработи здравен център, предназначен специално за проститутки. Там представителките на най-древната професия ще бъдат консултирани за предавани по полов път болести, ще им се предоставят презервативи, както и психологична помощ.
Инициативата е подкрепена от Община Бургас и Министерството на Здравеопазването. В центъра ще работят обучени специалисти на фондация „Доза Обич”, която от 2001г. се занимава с наркомани и проститутки на територията на югоизточна България.
Центъра за „здравна превенция и подкрепа на хора, предлагащи платени сексуални услуги“ е финансиран от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. В следващите три години ще бъдат усвоени 18млн. евро от фонда, които ще бъдат използвани за построяването на 10 клиники и 19 центъра за тестване и консултации.
Доколкото си спомням, в България проституцията (все още) е нелегална. Добре е все пак, че се признава за съществуването на проблема. Но това не е ли вид поощрение? Сякаш този здравен център за жрици на любовта е някакъв жест и таи послание: „Ние знаем, че работата ви е тежка, но не се отказвайте от нея, ние ще ви лекуваме.”
А дали пък това не е поредния опит да се усвоят пари от фонд? 18млн. евро е немалка сума и е странно защо (първият) такъв център се строи в Бургас, а не в София, примерно. Все пак столицата е милионен град, предполага се, че търсенето и предлагането на „пеперудки” там е много по-голямо.
Сдружението с идеална цел и двусмислено име „Доза Обич” пък обещава да помага за предотвратяването на интимни болести, като напълно гарантира „анонимността на клиентите си.” В центъра ще се предлагат и „психологични интервенции” – дали това означава, че ще правят някакво усилие да откажат проститутките от доходната им работа?
Напълно неразбираемо е как идеята за подобен здравен център е била подкрепена и от Община Бургас и от Министерството на Здравеопазването. Ако проституцията у нас се легализира, това вероятно би било адекватно действие. Но за момента, проститутките са си обикновени престъпници, които прибират само малък процент от печалбата, останалата е за сутеньора, стоящ винаги чист и в сянка.
За моралната страна на нещата едва ли има смисъл да говорим, този набор от принципи отдавна е отживелица у нас.


ПО БЪЛГАРИЯ НЮЗ

ИДВА ВТОРА ВЪЛНА ОТ БЕЗРАБОТНИ
Поне 35 хил. строители, над 30 хил. шивачки и още толкова машиностроители ще трябва да намерят друг начин да хранят семействата си
150 хил. души ще останат без работа докато отмине кризата, предупредиха синдикатите. Работодателите искат държавна подкрепа на пазара на труда, а финансовият министър предлага да увеличи възрастта за пенсиониране
Опасенията, че фирмите ще започнат с масовите съкращения на работници през есента вече започват да се сбъдват. По последни данни на социалното министерство безработицата през септември вече надхвърля 8%, а до края на годината се очаква да нарасне с още 2%. Или поне 60 хил. души вероятно ще се запишат в бюрата по труда само до края на тази година. Прогнозата на синдикатите е за масови уволнения на нови около 150 хил. души до края на следващата година. А работодателите потвърждават, че без смислени мерки за подкрепа на пазара на труда, това е по-вероятният сценарий. И той ще доведе до още по-сериозни проблеми в икономиката, от тези, които правителството се опитва да решава сега.
Само преди няколко дни регионалният министър Росен Плевнелиев съобщи, че над 1500 строителни фирми вероятно няма да се запишат в регистъра и да работят през следващата година. Резултатът ще е над 35 хил. съкратени работници. И това само в последните месеци на 2009-та. През следващата година борбата за оцеляване на строителния бранш ще продължи и вероятно ще доведе до нови уволнения на работници. Горе долу толкова се очаква да отпаднат и от шивашката индустрия, където също бяха заети около 160 хил. души. В машиностроенето прогнозите са за нови драстични съкращения, като само през последната година броят на заетите е намалял от 143 хил. на 114 хил. души.
По данни на националната статистика пък само през второто тримесемие на тази година броят на заетите е намалял с 66,5 хил. души, а според Агенцията по заетостта
към края на септември в бюрата по труда са регистрирани общо 297 515 души.
И за да е ясно каква е алтернативата пред тях - през последния месец са били обявени общо 14 хил. работни места, през бюрата по труда за започнали работа 12 хил. души.
Според данни на агенциите по подбор на персонал пък в момента средно по една обява за работа кандидатстват по около 50 души, като най-голямо търсене има за търговската сфера и счетоводството.
Влошената ликвидност на всички нива ще доведе до социална криза през 2010 година, тъй като хората няма да могат да си връщат кредитите, смята председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Това ще влоши нивото на задлъжнялост и ще задълбочи проблемите в икономиката. Натрупаните проблеми в структурно нездравата ни икономика, която се характеризира със страхотен бум в търговията и недвижимите имоти, след влизането на България в Европейския съюз, създават най-голям процент на безработните в производството, смята Данев.
„1% спад в БВП води след себе си половин процент регистрирана безработица. При 6,3% прогнозиран спад на икономиката за 2009 г., очевидно е, че няма как безработицата да не се увеличи с нови 3-5%, смята вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Засега от социалното министерство продължават да се придържат към прогнозата си за около 10% безработица в края на годината и се опитват да пренастроят мерките за подкрепа на пазара на труда, които се изпълняваха досега.
Всеки процент е 37 – 40 хил. души, които остават без работа, припомни Пламен Димитров. От синдикатите отново предлагат в мерките срещу безработицата да залегнат увеличения на обезщетенията, въвеждане на необлагаем минимум и стимулиране на хората, които работят чрез разширяване на ваучерната система (за храна) и други нефинансови придобивки. От КНСБ предлагат и да се въведе възможност при семейства с кредити, в които и двамата съпрузи остават без работа, да се предвидят възможности за разсрочване на главницата на заема, а държавата да поеме изплащането на лихвите по него. Според синдикатите, дори цената на държавната помощ в следващата година- година и половина да е дефицит в бюджета, то тя си струва да се плати.
Вече е ясно, че дефицитът в Националния осигурителен институт ще надхвърли прогнозираните 560 милиона и ще достигне почти един милиард лева,
прогнозират синдикатите. Според тях въпреки това обезщетенията за безработица трябва да бъдат увеличени. Доколкото се обмисля такава мярка, тя е свързана с хората, които ще загубят работните си места от началото на октомври. За тях социалното министерство предвижда да получават държавна помощ с три месеца повече, но при условие, че изкарат курсове за преквалификация. Единонодушие между работодатели и работници има и по въпроса за държавните компенсации за намалено работно време, но ако мярката на Емилия Масларова бъде продължена, то вероятно отново ще бъде обвързана със задължително обучение и преквалификация.
Асоциацията на индустриалния капитал в България пък поиска извънредно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което да бъде обсъден пакет от мерки за подпомагане дейността на предприятията от сектора на машиностроенето, които са от най-засегнатите от кризата. Бизнес организацията се присъедини към искането на синдикатите в отрасъла
държавата да поеме за срок от шест месеца осигурителните вноски на работещите в експортно ориентираните фирми, при условие че ръководството на фирмите няма да съкращава персонал.
Разработени са и критерии, в съответствие с които да бъде оказвана държавната подкрепа. Аргументът за продължаването на програмата за подкрепа на предприятията, засегнати от кризата е, че в специфичните индустрии има сложни отраслови връзки и работниците с квалификация и опит трябва да бъдат запазени, за да може след кризата фирмите да продължат да предлагат конкурентни продукти.
Финансовият министър Симеон Дянков напоследък лансира и идеята за удължаване на възрастта за пенсиониране. Той предлага още
от следващата година възрастта за пенсиониране на жените в България да се увеличи на 63 години, като се изразви с тази на мъжете.
Идеята е увеличението на възрастта да стане с тригодишен преходен период до края на 2012 г. Дотогава жените, навършващи пенсионна възраст, ще могат да избират дали да се оттеглят по старата процедура, или да продължат да работят. След тригодишния период всички жени ще придобиват право на пенсия на 63 години.
Дянков участва в среща на Международния валутен фонд и Световната банка в Истанбул. Двете институции подкрепят тази идея, като смятат, че с тази мярка страните от Източна Европа ще могат да облечкат пенсионните си системи и да дадат повече възможности на трудещите. Европейската комисия също подкрепя изравняването на границата за мъже и жени с мотива за равнопоставеност на половете. Финансовият министър е изчислил, че ако се направи тази реформа, през 2013 г. в бюджета ще има 300 млн. лева повече. С тези пари ще може да се мисли за ново увеличение на пенсиите и социални добавки.

ПОЛСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ЩЕ ПОДПИШЕ ЛИСАБОНСКИЯ ДОГОВОР УТРЕ
Полският президент Лех Качински ще подпише Лисабонския договор утре, предаде ДПА, като се позова на всекидневника "Дженник".Качински ще направи това, след като се върне от Румъния утре вечер, пише изданието. Началникът на канцеларията на президента каза вчера, че няма нужда "трескаво да се бърза" да се подпише договора. Качински отложи по-рано ратификацията, изглежда с надеждата да договори по-добър пост за европейския депутат Януш Левандовски.След положителния вот във втория референдум в Ирландия през уикенда договорът сега трябва да бъде ратифициран от Качински и неговия колега в Чехия, за да влезе в сила. Качински обеща по-рано да подпише Лисабонския договор, ако той бъде одобрен от Ирландия. Днес стана ясно, че чешкият конституционен съд е отхвърлил жалбата на групата сенатори за т. нар "специален мандат" на правителството, която е свързана с взимането на решения по европейските въпроси от двете камари на Парламента. 15-те конституционни съдии все още не са назначили дата за откритото заседание по договора за реформа на ЕС, но днешното решение може да се тълкува като добър знак за окончателното му подписване и от президента Вацлав Клаус. 67,13% от гласувалите ирландци казаха "Да" на Лисабонския договор .

ПОЛИТИЧЕСКАТА КОРУПЦИЯ И КОНФЛИКТА НА ИНТЕРЕСИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА ПРОБЛЕМ ЗА БЪЛГАРИЯ
Съдебната система, партиите, Народното събрание и публичната администрация са сред най-корумпираните институции у нас
Политическата корупция продължава да е сред основните проблеми в страната ни, заяви по време на дискусия „Корупционните мрежи - опасност за демокрацията?" в пресклуба на БТА изпълнителният директор на „Прозрачност без граници" Диана Ковачева.
Съдебната система, политическите партии, Народното събрание и публичната администрация са сред най-корумпираните институции у нас, сочи изследване на „Прозрачност без граници".
Според индекса за възприятие на корупцията на асоциацията България е показала известна устойчивост. През 2002 г. индексът за страната ни е бил 4, а през 2007 г. е паднал на 3,6. Класацията е сред 180 държави от целия свят.
България е сред най корумпираните държави в рамките на ЕС, сочат още резултати от изследването.
Тя представа изследване, което показа, че
само 3 % от хората били склонни да подадат сигнал за даване на подкупи.
„Това е така, защото запитаните са на мнение, че ще бъдат преследвани за това, че са подали сигнал или, че нищо няма да последва след като такъв бъде подаден”, обясни феномена Ковачева. Според Диана Ковачева трябва да има система за институционална почтеност във всяка държава, която да си проличи при вземането на управленски решения, облагодетелстващи икономически кръгове. Даването на рушвети в Югоизточна Европа е по-различно от това в Западна Европа. Политическата корупция е злоупотреба с поверена публична власт с цел извличането на лична изгода. Световната банка определя два вида корупция – административна, дребна, и на политическа, свързана с овладяването на държавата и на всички лостове на управление от икономическите интереси.
Политическата корупция е сериозен проблем не само за България, а и за държави като Финландия, която пет години е оглавявала класацията за най-ниска корупция, но е била разтърсена от корупционен скандал впоследствие, припомни Ковачева.
Д-р Пенчо Хубчев от фондация "Фридрих Еберт" заяви, че най-опасно е даването на подкупи в сферата на политиката, правосъдието и МВР. Основните фактори за борбата с нея според него са Европейската комисия, медиите и общественото мнение. Според индекса за корупцията на асоциация „Прозрачност без граници” в нейния последен годишен доклад България се нарежда на 72-ро място сред страни като Китай, Япония
Изследване Пламен Георгиев и фондация „Фридрих Еберт” показва, че има три основни начина за контрол над даването на рушвети. Чрез икономически подход се стига до намаляване на ролята на бюрокрацията като се увеличи конкурентостта на икономиката. Други начини са повишаване на ефективността на съдебната система и ревизиране на заплащането на бюрократите.
Конфликтът на интереси е много характерен за Балканите. Той сякаш е запазена марка по традиция,припомни проф. Пламен Георгиев от Нов български университет.
Характерно за българската корупция са патернализмът, васалната зависимост, а корупционните практики като бакшиша са наша културна обвързаност със Средиземноморието.
Въпреки, че България и Румъния наследиха институции, в тях злоупотребата с власт надделява. На практика корупцията е поквара – духовна и морална, обясни проф. Пламен Георгиев.
„Прозрачност без граници” предлага да има граждански мониторинг за всички държавни стратегически сделки, концесии или обществени поръчки.
Асоциацията вече е направила няколко опита да бъде независим наблюдател – при сделката за приватизацията на БТК, както и за търга за строителството на автомагистрала „Тракия”, но е срещнала съпротива от страна на държавата. „На нас до последно ни беше отказан достъп до документите за магистрала „Тракия”, изброи Ковачева.

БОЙКО ЩЕ СЕ БОРИ РУМЯНА ЖЕЛЕВА ДА ПОЛУЧИ ЕНЕРГЕТИКАТА ОТ БРЮКСЕЛ
Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се прицели в сериозен ресор в Европейката комисия, който обаче ще гледа през „крив макарон”
За първи път бившият премиер Сергей Станишев поиска новия ни еврокомисар да отговаря за тежкия ресор в Европейската комисия. Бойко Борисов заяви пред журналисти, че през следващата седмица ще лобира пред Никола Саркози и Силвио Берлускони
Парламентарната група и ръководството на партия ГЕРБ тази вечер ще подготвят всички документи за кандидатурата на външния министър Румяна Желева за нов български еврокомисар, потвърди премиерът Бойко Борисов.
Той посочи, че кабинетът ще лобира пред Брюксел да получим енергийния ресор или поне разширяване на ЕС и инфраструктура.
За първи път бившият премиер Сергей Станишев поиска новия ни еврокомисар да отговаря за енергетиката. Бойко Борисов заяви пред журналисти, че през следващата седмица ще разговаря и с френския президент Саркози и италианския премиер Берлускони, тъй като е необходима сериозна подкрепа, за да получи България енергийния ресор в Европейската комисия. Това трябва да стане до планираната за 29 октомври среща на върха на ЕС. Ресорът зависи от председателя на комисията Жозе Мануел Барозу, а не от българското правителство, припомнят освомедомени.
Битката за този тежък ресор е предварително изгубена, защото България е известна като „троянски кон" на Русия в ЕС, не на последно място заради политиката в подкрепа на енергийните проекти като газопровода „Южен поток”, петролопровода „Бургас-Александруполис” или АЕЦ „Белене”. В момента еврокомисар по енергетиката е латвиецът Андрис Пиебалгс, който се кандидатира за нов мандат и който, според различни европейски източници, се ползва с отлична репутация и по всяка вероятност ще бъде преизбран.
През последните три месеца единствено Bulgaria News не се умори да повтаря, че
Румяна Желева е твърдата кандидатура на Бойко Борисов за мястото на Меглена Кунева.
Новият български еврокомисар се изправя пред тежката задача да работи по правилата на Лисабонския договор, който предефинира отговорностите между Европейската комисия и парламент от една страна и създадените силни институции на своеобразния президент и първи дипломат на ЕС.
За съжаление трябва да отбележим, че управляващи и опозиция следва да проведат дебат и да постигнат консенсус и за ресора на еврокомисаря ни. Всички политически партии в Румъния се обединиха около идеята да поискат мандат за земеделието и позицията им получи подкрепата на Франция. А у нас Бойко Борисов преговаря, а СДС се опитва да цака с Надежда Михайлова, надявайки се ГЕРБ да клекне и да им отпусне заместник-кмет в София .
За съжаление в ГЕРБ по всички важни въпроси последната дума има лидерът и премиерът Бойко Борисов. Той лично наложи за свой наследник в София образователния си министър Йорданка Фандъкова, за да може да продължи с контрола над ситуацията в столицата.

ЦАРЯТ БИЛ СПОКОЕН ЗА ГОРАТА, ЗАЩОТО НИТО Е ИЗСЕЧЕНА, НИТО Е ЗАГРАБЕНА
Противниците на Симеон Сакскобургготски спекулирали с връщането на собственост в два отделни масива в една местност. Правел се опит проблемът от малки снежни топки да се превърне в снежна лавина
Общо 19 961 декара са земите в района на Царска Бистрица, които по нотариални актове притежава Симеон Сакскобургготски и семейството му, каза пред журналисти лесоинженерът от стопанство „Кардам" Костадин Георгиев. Данните са на база крепостни актове и документи от преди векове, притежание на царската фамилия.
Адвокат Ели Христова допълни, че няма никакво неправомерно връщане на 4521 декара два пъти на Симеон и неговата сестра два пъти. Защото тези декари са включени не в масив от 12 хил , а в масив от 20 хиляди декара. „Иде реч за отделни масиви, които са в една и съща местност. Това,че са в една местност не значи, че има дублиране на върнатите земи”, заяви Ели Христова.
Въпросът за „царската реституция" е обект на „масирана медийна атака, която цели да върне въпроса в неговото политическо русло, а не в правното, където му е мястото", коментира адвокат Ели Христова последната проверка на Държавната агенция по горите (ДАГ) и изявленията на председателя й Георги Костов в медиите. Тя отбеляза, че се прави опит да се е въздейства върху обществото, с цел да се окаже натиск върху правосъдието.
Адвокат Христова подчерта, че до този момент никой, никога и по никакъв начин не е доказал, че има дублиране в имотите на царя или че са му върнати неправомерно повече имоти.
„Самият Симеон инициирал една съвместна комисия между представители на агенцията по горите и специалисти, които познават Рила. Тази комисия не излезе със становище ,че има неправомерно върнати земи на царското семейство. Медийните спекулации по отношение на имотите на г-н Сакскобургготски и неговата сестра бяха като малки снежни топки. Но в последно време почват да приличат на лавина, която застрашава обществения ред. За нас, юристите на г-н Сакскобургготски и неговата сестра, върховенството на закона, морала и истината не са празни понятия. Но ще избягвам да навлизам в казуса с имотите, защото такъв все още не съществува", предупреди адвокат Христова.
„За тази година, до 30 септември, имаме изсечени 1950 кубика от горите, върнати на царското семейство.
А по леспоустройствен проект за десетилетието имаме 33 500 кубика. Средногодишно се падат по 3500 кубика. Всички ние сме хора, които можем да преценяваме кога една гора е изсечена до пън или до кол, заповядайте на място да проверите в Царска Бистрица", каза още лесоинженерът Костадин Георгиев.
„Държавата наистина е ощетена с върнатите над 4500 дка гори на Симеон Сакскобургготски, но по-важно е, че извършената в тях санитарна сеч е 110%”, обвини от ефира на бТВ председателят на Държавната агенция по горите (ДАГ) Георги Костов.
Той посочи, че поради опасения, че горите могат да бъдат изсечени, продадени или нещо друго, със заповед, по разпореждане на премиера Бойко Борисов, е забранил всякакви разрешения за сеч и за промяна на предназначението на горите или нещо друго. Наложена е възбрана на всички тези дейности в рамките на горите.
Както Bulgaria News писа авторитетни български юристи да предлагат на Симеон ІІ да направят подробен мониторинг и у нас и да започнат дела от негово име, за да спрат внушенията и продължаващите спекулации не само по тази тема, но и по казуса с царските имоти. Това щяло да се реши в близко време. Запознати с казуса юристи припомнят, че
до момента никой не е доказал, че има два пъти върнати площи, нито пък някой може да посочи, ако има - къде са те.
„Аз мога ли да си прибера имотите в един куфар и да си отида в Мадрид с тях. Тези имоти бяха ли на народа през тези 50 години? Властта си ги прибра. А след това трябваше да останат, без да бъдат стопанисвани. Кое е по-хубаво?! Да харча пари и да се грижа за тях или да останат безстопанствени”, попита в интервю за израелския в. „Маарив” царят. Той припомни, че през 1998 година, когато Конституционният съд реши, че като български гражданин имам право на реституция, никой не възрази. Когато дарихме 90 хектара на Община София, никой не каза „Чакай бе, това не е твое”. И всичко беше чудесно. Но от момента, в който станах премиер, започнаха да търсят какво да кажат против.
Първо се опитаха да кажат, че съм бил испански гражданин. Оказа се глупост.
Второ, че съм комарджия. През 72-годишния си живот съм стъпвал три пъти в живота си в казино и то за да видя, като спектакъл, какво е това и то е документирано от камери. "И играч не съм. След това имаше приказки и за това, че съм руски агент и какво ли не още"..., защити се в интервю за в. „Маарив” бившият лидер на НДСВ.

АНТИМОНОПОЛНИТЕ СЛУЖБИ НА ЕС ПРОВЕРЯВАТ ФАРМАЦЕВТИЧНИ КОМПАНИИ
Антимонополните служби на Европейския съюз проверяват дейността на фармацевтичните гиганти, които са заподозрени във възможни злоупотреби с доминиращо положение на пазара, предаде Би Би Си.Представители на тези служби са направили неочаквани проверки в няколко компании в началото на тази седмица. Това е потвърдил и представител на Европейската комисия.Френската компания Sanofi-Aventis, също е потвърдила, че е имало посещение в нея от страна на ЕК.Другите фармацевтични гиганти GlaxoSmithKline и AstraZeneca твърдят, че не знаят нищо за такива проверки./ДК/

РОЙТЕРС: ЗАКЪСАЛАТА ЗА ПАРИ БЪЛГАРИЯ ПРЕРАЗГЛЕЖДА ОРЪЖЕЙНИ СДЕЛКИ
Закъсалата за пари България преразглежда сделки за купуване на военно оборудване на стойност стотици милиона евро и ще реши тяхното бъдеще до края на годината, пише в свой коментар агенция Ройтерс, позовавайки се на министъра на отбраната Николай Младенов. Икономическата криза засегна сериозно най-бедната страна членка на ЕС, като прекрати продължаващия 12 години растеж и принуди правителството на десноцентристката партия ГЕРБ, спечелила изборите през юли, да съкрати държавните разходи, за да запази финансова стабилност, отбелязва агенцията. Бившата комунистическа балканска страна се присъедини към НАТО през 2004 г. и оттогава поръча нови хеликоптери, транспортни самолети и военни машини, за да достигне стандартите на алианса.37-годишният Младенов казва в интервю за Ройтерс, че министерството му води разговори с доставчици, за да прецени кои сделки могат да бъдат отложени или разсрочени. Той добавя, че много от тях не отговорят на нуждите на армията."Всички договори се разглеждат внимателно в светлината на нашите нужди и нашите финансови възможности", казва той. "Харчим много пари, за да купуваме оборудване, което не можем да използваме там, където ни е най-необходимо - Афганистан", отбелязва министърът.Предишните две правителства поръчаха 18 хеликоптера в сделка на стойност 358 милиона евро с европейската компания EADS и възложиха на италианската Finmeccanica поръчка за пет транспортни самолета на стойност 91 милиона евро.Досега България е получила 11 от хеликоптерите и два от транспортните самолети. Младенов казва, че министерството ще спре засега плановете за поръчка на нови кораби и изтребители заради икономическата криза.Министърът посочва, че икономическата криза няма да принуди България да намали военното си присъствие в Афганистан, където има около 500 военни, но няма да й позволи за изпрати подкрепления. "Предвид икономическите възможности на България, нашето участие е доста добро, доста високо", казва той. В интервюто за Ройтерс Младенов заявява също, че изкореняването на корупцията и отменянето на съмнителните сделки, сключвани от министерството през последните години, са сред приоритетите му. Той вече е известил прокурори за подозрителни сделки, свързани със закупуване на военно оборудване и луксозни коли и сделки с военни имоти. Две БМВ-та и луксозни прибори за хранене за столовата на министерството са сред поръчките, разкрити от екипа на Младенов, припомня агенцията./ВС/

КАК ДА СИ ВЪРНЕМ ПЛОВДИВСКИЯ ПАНАИР? ЧАСТ III
„Лицето Георги Гергов е извършило крупни финансови злоупотреби” при приватизацията на „Международен панаир Пловдив” АД”, твърдят служители на Икономическа полиция в Пловдив в сигнал, изпратен до министъра на вътрешните работи
Документи с невярно съдържание и завишени оценки на апортните вноски са в основата на скандалното повишаване на капитала на общинско-частното дружество „Пълдин Туринвест”, което е мажоритарен собственик на Панаира. Bulgaria News получи копие от текста, изпратен миналата седмица до Цветан Цветанов. В него се твърди, че
Георги Гергов си е послужил с манипулиране на оценки на недвижими имоти, попълвал е документи с невярно съдържание и е укрил данъци в особено големи размери.
Освен това, става ясно, че при последното увеличаване на капитала частният акционер е трябвало в срок от 2 години да внесе в брой 2 383 934 лв. за същия брой акции с номинал 1 лев. В действителност са платени само 1 450 000 лв., а двугодишният срок е вече изтекъл. Вместо плащане, „Пълдин Туринвест” АД и „Международен панаир Пловдив” АД изработват тристранно споразумение, чрез което „с прихващане” трета фирма („Гама Медия” ЕООД) покрива задължението на „Пълдин Туринвест”. Според сигнала това споразумение е фалшифицирано и атакувано в съда. Освен това по чл. 26, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите споразумението представлява нищожен договор, а има и невъзможен предмет на договаряне. Чрез това споразумение дефакто възниква задължение за третата страна „Гама Медия”, но Търговския закон не допуска капиталова вноска да бъде реализирана чрез прихващане от длъжник. На всичко отгоре според споразумението третата страна покрива и дължимото по сделката ДДС, т.е. плаща от името на „Пълдин Туринвест”, но за своя сметка. Това е най-меко казано невъзможно по Закона за ДДС и е още едно основание споразумението да бъде считано за нищожно.
Припомняме че
„Гама Медия”АД беше собственик на „Евроком България” ЕООД, дружество, което след тристранната сделка става 100% собственост на „Международен панаир Пловдив” АД.
Недопустимото престъпване на Търговския закон обаче, не е най-бруталния факт, който откриват пловдивските ченгета. Далеч по-стряскащо звучат оценките, по които са апортирани имоти на частния акционер в общинско-частното дружество „Пълдин Туринвест”, а след това и в „Международен панаир Пловдив” АД. Оказва се, че при учредяването на дружеството хотел „Санкт Петербург” е апортиран за около 7 200 000 лв., а година по-късно парцелът, върху който е построен – за фамозните 21 922 776 лв.!
Това обаче, е само началото! Според актуалния Устав на „Пълдин Туринвест” АД, наличен в Търговския регистър, при второто вдигане на капитала на дружеството в него са внесени като апортна вноска от името на „Стария Пловдив” АД части от апартмент-хауз „Порт палас” в курорта Слънчев ден.
В момента на апортиране сградата тепърва се строи и точно така е записано в устава: „недвижими имоти, представляващи обособени обекти, построени в груб строеж в жилищен комплекс Порт Палас...”. Ето някои прелюбопитни оценки на наличните конструкции от тухли и бетон:
Бъдеща кафе сладкарница с площ 765,88 кв. м е оценена на 8 905 000 лв. (припомняме, че целият хотел „Санкт Петербург” струваше 7 207 659 лв.). Направена е и абсолютно недопустима оценка на „нероден Петко”: в сумата е включено и право на строеж върху терасата на сладкарницата...
Басейнът на първия етаж с площ 577,36 кв. м. е с оценка 7 758 000 лв., като пак е включено правото на строеж.
Технически помещения, т.е. склад с размер 786,79 кв. м. : 8 261 000 лв., включително за правото на бъдещите собствениците да построят нещо между склада и басейна и кафе сладкарницата.
И така нататък, следва описание на още общи части и помещения в строящия се комплекс, с обща оценка невероятните 87 024 000 лв.!
Средната цена на квадратен метър груб строеж в този имот излиза около 6 000 евро, а това надхвърля и най-смелите мечти на брокерите. За сравнение, в момента готов обзаведен апартамент в същия комплекс се продава за 2 700 евро на квадрат, включително луксозните довършителни работи, мебелите и кухненското оборудване.
По мнение на архитекти, занимаващи се с проектиране на морски и курортни имоти, тези оценки са между 10 и 20 пъти по-високи от реалните. Ченгетата от Икономическа полиция – Пловдив отиват и по-далеч: те пишат, че активите, използвани като апортни вноски са с цени, завишени от 10 до 100 пъти, като на всичко отгоре
нито един имот не е отписан от активите на дружествата, от името на които са апортирани в „Пълдин Туринвест”. Което само по себе си пак е закононарушение.
Съгласно действащото в страната законодателство, при преминаването на апортирано имущество от една фирма в друга, то трябва да бъде отписано от първата фирма. А за разликите в стойността на придобиване до стойността на апорт се дължи данък! Т.е., ако приемем, че квадратен метър груб строеж на въпросната сграда реално е струвала на „Стария Пловдив” АД 600 евро, то за разликата до 6000 евро (за колкото е апортиран същият квадратния метър в капитала на „Пълдин Туринвест” АД) фирмата дължи данък,
от който, разбира се, не е внесена и стотинка до момента...
А специалисти в строителния бранш твърдят, че цената на точно този вид градеж може да бъде и значително по-ниска, от порядъка на 60-100 евро на квадрат.
Полицаите информират министъра си, че тъй като не е отписвал апортираните имоти от капиталите на собствените си дружества, той успешно ги е апортирал повече от веднъж, даже е ипотекирал някои от тях! На всичко отгоре, на 13 октомври 2008 г. Георги Гергов подава заявление А5 за вписване на обстоятелства относно акционерно дружество,
в което е описан имот, вече продаден към тази дата.
Още по-странно е обстоятелството, че на 13 октомври 2008 г. Гергов изобщо не е имал право да подава каквито и да е декларации и заявления от името на „Пълдин Туринвест”, защото Съветът на директорите освобождава изпълнителния директор „Евроглобул-90”АД (и заедно с него представляващия го Георги Гергов) на 1 октомври. За изпълнителен директор на 7 октомври в Търговския регистър е вписан Кольо Раков.
Всичко това означава, че подадените тогава декларации и заявления по Закона за търговския регистър са документи с невярно съдържание, за което също се носи отговорност.

КМЕТЪТ НА ПЛОВДИВ АБДИКИРА ПО ПРОБЛЕМА ЗА ПАНАИРА. ЗАЩО ЛИ?
Общината може и никога да не види лев от де факто частното изложение, ако олигархът Гергов не благоволи. Кмет и общински съвет в един глас твърдят, че са безгласни букви и нищо не могат да променят
Община Пловдив няма дивидент, който да търси от „Международен панаир Пловдив” АД. Това заявиха кметът Славчо Атанасов (ВМРО) и заместникът му по икономическата политика Александър Константинов (БСП). Така двамата отговориха на обвиненията на съветничката от ДСБ Даниела Желязкова, че общината не си търси печалба от над 2 милиона за 2007 г. – тема, по която Bulgaria News вече писа. Двамата пловдивски управници припомниха, че чрез смесеното дружество с бизнесмена Георги Гергов „Пълдин туринвест”, общината е „влязла” в Панаира в началото на 2007 година. Според финансовия отчет на изложението нетната печалба тогава е 8 972 000 лева. През следващата година печалбата е двойна. Съветът на директорите под диктата на Георги Гергов обаче е приел дивидентът да се реинвестира в дружеството.
„Това не е потвърдено от Общото събрание на акционерите. И за двете години то не е гласувало дали и как да се разпределя дивидента.
Това решение трябва да се вземе с консенсус. До тогава сумата се води неразпределена нетна печалба. По закон решението за дивидента може да се отлага до пет години”, обясни Александър Константинов.
Кметът Славчо Атанасов призна, че общината е с вързани ръце по казуса „Международен панаир Пловдив” АД. Тя няма пряко участие в дружеството, а чрез публично-частното „Пълдин туринвест” АД. Там обаче делът й е под 25% и не може да влияе на решенията. Дори ако Гергов склони да даде някакъв дивидент на „Пълдин туринвест”, самото дружество също трябва да гласува дали да го преразпредели на акционерите си, респективно на община Пловдив.
Това отново минава през добрата воля на Гергов, който и тук е мажоритарен собственик. Омагьосаният кръг доказва, как широко прокламираното „влизане” на община Пловдив в Панаира всъщност е било благовиден предлог изложението да се поднесе на тепсия на Гергов.
Кметът Атанасов, по примера на Пилат Понтийски, сега пробва да си „измие ръцете” пред журналистите с твърдението, че вината била у предишния Общински съвет. Предишните съветници заложили такива бомби в устава на „Пълдин туринвест”, че градът и управниците му да останат безгласна буква. Но паметливите жители на Пловдив помнят, че неговата партия ВМРО безрезервно подкрепи БСП и така беше създадено смесеното дружество, разбира се, не без гласовете на СДС и ДПС? Нали заради това
в Пловдив се заговори, че има „трапезно” мнозинство без оглед на имената на политическите сили?
Засега единственият, който повдигна въпроса за ставащото в Панаира, остава икономическият министър Трайчо Трайков. Наблюдателни граждани споделиха за Bulgaria News, че след откриването на есенното изложение миналата седмица в отношенията между премиера Борисов и олигарха Гергов царяло топло разбирателство. Веднага след церемонията двамата, придружени от „посредникът” митрополит Николай и изпълнителният директор на панаира Богомил Бонев се затворили в офиса на Гергов и след около час се разделили с дружески прегръдки и усмивки. Следователно, „нездравия” интерес на министъра на икономиката, енергетиката и туризма може скоро да секне, въпреки обещанията, че специалната комисия към министерството ще продължи да нищи държавното „самоизпързалване” с тази „странна” сделка. А от изявленията на председателя на ЕНП и съветник в Бюджетната комисия Мария Капон и още няколко общественици, като Даниела Желязкова, ефектът ще е „Буря в чаша вода”.

ОВЧАРОВ СИ ИЗМИ РЪЦЕТЕ С БАКЪРДЖИЕВ И КОСТОВ ЗА ГАЗОВИТЕ ДОГОВОРИ
Лидерът на столичните социалисти смята, че разкритията за негови сметки в офшорни зони са част от предконгресната война в БСП. "Не се занимавам с вътрешнопартийни интриги, а с разкриванео на афери",заяви Капон
Депутатът от БСП и бивш министър на енергетиката Румен Овчаров показа пълно безочие, прехвърляйки вината за газовата криза от началото на годината и възможностите за безконтролно вдигане на цената на газа на бившия вицепремиер Евгений Бакърджиев и премиер Иван Костов.
„Аз не промених договора, а само клаузата за транзит, с която до 2030 г. в бюджета ще влязат над 5 млрд. лв.”, нагло се самопохвали в ефира на „Неделя 150” по БНР Овчаров. В замяна на това той отказа да посочи по какви причини правителството на БСП е отказало да иска компенсации от „Газпром” за спрените енергийни доставки от началото на година.
„Но благодарение на тези действия българските домакинства трябва да си спомнят, когато в началото на 2010 г. получат по-високите сметки за парно”,
контрира го председателят на Единната народна партия Мария Капон. Тя отново припомни, че благодарение на действията на Румен Овчаров е бил променен договор в полза на „Газпром”, от което България е загубила над 2 млрд. долара.
„Най-важният в момента сигнал е сигналът и към новото правителство. То трябва да предприеме крути мерки за защита на националния интерес”, отбеляза Мария Капон. „Големият въпрос за големите щети, които понесе България реално не стои на дневен ред.Аз много се надявам министърът на икономиката, енергетиката и туризма ще предприеме тези действия да защити интересите на българите. Днес сме готови да работим с министерството, за да стигнем до ясните параметри”, допълни още тя. Според нея това, което е ясно е, че Румен Овчаров като министър на енергетиката тогава, в този период, е абдикирал от ангажиментите си, така че да защити тези интереси по-късно. Вместо да отговори на повдигнатите обвинения лидерът на столичните социалисти отново повтори, че атаките срещу него за офшорни сметки са част от предконгресните битки в БСП.
„Странно е, че г-н Овчаров продължава да смята, че всичко започва и свършва с БСП. Доказала съм, че не се занимавам с вътрешно-партийни интриги, а с разкриването на далавери на предишните управляващи”, атакува Капон. Тя посочи, че очаква прокуратурата да каже докъде са стигнали започналите през 2006 г. разследвания срещу Овчаров и дали е имало политически натиск от управляващите за тяхното прекратяване.
„Да, Овчаров промени само условията на транзит, но в тях беше вкарана клауза, която защитава интересите на Русия, а не на България,
защото предвижда стъпаловидно вдигане на цената на газа”, застана зад обвиненията на Капон министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той потвърди, че благодарение на действията на Овчаров цената на синьото гориво трябва да се повиши поне с 10% от началото на годината. Капон припомни, че с новите промени страната ни се задължава 2 пъти годишно да увеличава цената на синьото гориво до 2013 г. Трайчо Трайков обвини също Овчаров, че четири години преди изтичането на договора едностранно е променил договор в полза на „Газпром”. През седмицата ще се срещна с Капон, за да обсъдим изнесените проблеми , заяви пред БНР Трайчо Трайков.
„До вчера енергетиката беше енигма, тайна”, каза още Мартин Димитров. Той припомни, че през миналия мандат на парламента заедно с Мария Капон и депутати от опозицията са се опитали да получат достъп до газовите договори, които продължават да са секретни. Мартин Димитров потвърди изнесените от Мария Капон щети за над 2 млрд. долара само от промяна на договора.
Притиснат до стената Овчаров заплаши, че ще подаде жалба за оклаветяване срещу Мария Капон за разпространените информации за преписки и офшорни сметки.
„Този договор се оказа години наред едно много митично нещо, защото различни политици и медии се опитаха безуспешно да получат достъп до него,
тъй като бе внесен в секретна секция в Народното събрание, маркиран с гриф за сигурност, за служебно ползване, което означава, че представлява служебна тайна”, припомни адвокатът от „Програма достъп до информация” Александър Кашъмов.
Той припомни скандалния факт, че „Булгаргаз" ЕАД не отрича, че е сключило договори за газта, но заявява, че не е задължен по Закона за достъп до обществена информация да дава каквато и да е информация на гражданите. Основен аргумент на газовата компания е, че нейните приходи на дружеството не се финансират от никакви публични бюджети - държавен или общински и никаква държавна институция няма нищо общо с дружеството, защото едноличен собственик на капитала му е Българския енергиен холдинг - ЕАД, което не представлява възложител на обществени поръчки по смисъла на закона.
„Аз смятам, че е абсурдно публичните институции да се крият зад частни фирми", каза по този повод Александър Кашъмов и добави, че именно липсата на информация е била един от големите проблеми във връзка с газовата криза през изминалата зима.
Според него такива важни държавни договори не трябва да бъдат тайна за българското общество.
„Уж частни фирми са подписали тези договори, така държавата се дезинтересира и дистанцира от проблема на публичност, което е абсурдно. Това означава, че всъщност държавните институции не поемат отговорност за това хората как живеят и какво ще им се случва през следващата зима, например", предупреди Кашъмов.

КАРЛА БРУНИ 7 ГОДИНИ Е БИЛА ЛЮБОВНИЦА НА ЖЕНЕНИЯ МИК ДЖАГЪР
През септември ще излезе книгата на бившата съпруга на рок легендата Джери Хол, която отказва да сподели най-пикантните подробности за британския мачо. Прочутият топ-модел се грижи за четирите си деца и играе в "Календарни момичета"
След 24 години съпружески живот с изкусителя Мик Джагър, Джери е на път да взриви Кралството и Републиката с разкрития, заради които получи един милион паунда (2 200 000 лева) от издателството Harper/Collins.Забележителната красавица, която и на 52 години изглежда фантастично, от две години сътворява ръкописа. Ненадейно през май тази година тя уведоми редакторите си, че ще спести най-сочните подробности. Разгневени, те й върнаха мемоарната книга от 304 страници за доработване и си поискаха обратно половината от сумата - 500 000 паунда. Говорителят на Мик Джагър отрече британският Мистър Казанова да има нещо общо с промяната в намеренията на бившата си съпруга и обяви от негово име предложението за финансова подкрепа на авторката. Неостаряващият певец разполага с лично богатство от 190 милиона паунда.Британските медии предположиха, че Джери Хол има спешна потребност от сериозни пари, след като купи за себе си и трите си деца огромна луксозна къща в един от най-хубавите лондонски квартали Richmond Hill. В анонс на издателството се обяснява, че очакването е Джери Хол да разкаже за "дивите партита", чуждото женско бельо, което е откривала в семейната си спалня, как е преживявала изневерите на прочутия си съпруг. Мик Джагър е преспал с 4 000 жени, докато близо четвърт век е бил официално женен за великолепната американка., твърди вестник Daily Mail.Пре-любопитна, разбира се, следва да бъде историята за дългогодишната връзка на мачото Джагър с италианската манекенка Карла Бруни. Любовната авантюра продължава цели 7 години, започвайки през 1992 година. Връзката съвпада с времето когато Джери Хол е бременна с третото им дете. Изящната като статуетка италианка съблазнява рок звездата в Тайланд на другия ден след раждането на дъщеря му Джорджия Мей. "Има неща, които никога няма да разкрия", казва Джери Хол за отношенията с бившия си съпруг, с когото се чува поне по три пъти на ден. Тя получи "само" 10 милиона паунда, след като техният брак, сключен набързо на остров Бали, беше анулиран. "Аз съм позитивен човек. - обяснява бившата топ-манекенка - Гневът и негативизмът са досадни".Джери Хол живее сама с децата си: Лизи (25 г.), Джеймс (23 г.), Джорджия Мей (17 г.) и Габриел (11 г.). Гледах по британски канал документален филм за фамилията Джагър - пеят заедно, веселят се, вдигат шумотевица до небето... изобщо всичко в стила на Джери "без гняв и негативизъм".И все пак... През август гледах лондонската постановка на Calendar Girls в Noel Coward Theatre. В програмата на постановката има пространна биография на Джери Хол, но нито една дума не напомня за многогодишния й брак с Мик Джагър. Бях изненадана да науча, че още като тийнейджърка тя е завършила култовото Actors Studio в Ню Йорк и е участвала в 600 представления в САЩ, Великобритания и Ирландия, сред които: "Монолози на вагината", "Абсолвентът", "Жените на Пикасо", "Път към висшето общество", "Фантомът на операта", "Клетниците". Играла е и в няколко филма: на Роже Вадим, в "Градски каубой", "Батман", "Принцеса Карибу", "Вампир в Бруклин". Джери Хол е родена в градчето Гонзалес, щата Тексас. Била е само на 16 години, когато безстрашно "прелетява" през Океана и се приземява в Париж, за да се учи на манекенстване.Джери Хол има класа. Притежава магнетизъм. Когато излезе на сцената, талантливи и въздействащи актриси като Делия Линдзи, Джил Халфпени, Джил Бейкър изсивяха, разликата между тях е като между дизайнерска дреха и китайско менте. Красива е. Висока, с разкошни коси, изглежда еднакво добре в бял панталон и в тясна рокля. Ролята на богата жена, пренебрегвана от шавливия си съпруг, й стои естествено.Така се случи, че след представлението в Noel Coward Theatre, едва не се сблъскахме с подтичващата Джери Хол, спасяваща се от папараци. Разменихме няколко изречения, аз й казах колко съм възхитена от нейната игра, тя много мило ми благодари и рече, че отива при пиленцата. Помислих, че говори за децата си, но по-сетне ми стана ясно за какво точно приказва.В програмата на Calendar Girls е публикувано пространно интервю със звездата на спектакъла. От него разбрах, че Джери отглежда пилета в имението си в Югозападен Лондон. На въпроса какво би сторила, ако управляваше света, тя отговаря: "Бих поставила екологията като приоритет Номер Едно. Бих насърчила малките ферми и пазаруването на местни продукти. Щях да искам да съм сигурна, че всички имат достъп до чиста вода. Бих се погрижила специално за популацията на пчелите." Мик сигурно много се е ядосал, ако е прочел, че срещата на мечтите за Джери е с Джордж Клуни. Най-сладкият й грях е сладолед "Магнум" с шоколадова глазура... От кого се вдъхновява? "От хора, които са избрали артистични, нископлатени професии като пожарникари, учители, полицаи, медицински сестри и ... министър-председатели." Джери, значи нашият национален герой Бойко Борисов би те вдъхновил двойно: като пожарникар и като премиер.Постановката в лондонския West End е театрален римейк на прочутия филм от 2003 година с участието на носителката на Оскар за "Кралицата" Хелън Мирън. Накратко: сюжетът е за седем жени, които се събличат голи за календар с благотворителна цел. Нали не се съмнявате, че напливът към Noel Coward Theatre е заради опцията да се види полугола турбопрочутата манекенка и съпруга на един от най-скандалните рокаджии през последните 50 години? Като екстра на забавната постановка е талантът на Джери Хол.

Няма коментари: