неделя, 4 октомври 2009 г.

ВРЕМЕ Е ВСЯКА ЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА - СТИГА СМЕ СЕ ЗАНИМАВАЛИ С АБДИКАЦИИТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ НИ, ВАЖНО Е ТЕ ДА НЕ СЛУЧВАТ ПОВЕЧЕ!

ДАЛИ КАТО НАЙ-БЕДНА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА ЩЕ ПОЛУЧИМЕ ПОМОЩ ОТ “щедрите” Русия, Веикобритания и Франция? Кой да ни каже?

ПО ФОКУС

Мохамед Ел Барадей съобщи, че МААЕ ще инспектира новия ирански ядрен завод на 25 октомври
Техеран. Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи днес, че инспекторите на неговата агенция ще проучат новия ядрен завод за обогатяване на уран в близост до свещения град Ком в Иран на 25 октомври, предаде АФП.Същевременно Ел Барадей съобщи, че САЩ, Русия, Франция и Иран ще проведат втори кръг от преговори за ядрената програма на Техеран във Виена на 19 октомври.Иран настоява, че ядрените му амбиции са с изцяло мирни цели, но западните сили се опасяват, че ислямската република се стреми към придобиване на ядрено оръжие.


Генералният директор на МААЕ проведе среща с иранския президент
Техеран. Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Мохамед ел Барадей проведе среща с иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, както и с други ирански чиновници по въпроса за ядрената програма на Техеран, съобщава АФП. Според местните медии страните са обсъдили реда за достъп на наблюдателите на МААЕ до новия завод за обогатяване на уран, разположен край град Кум, Северен Иран. След преговорите страните постигнаха съгласие инспекторите на агенцията да посетят завода в рамките на две седмици.


Тренд: Иран е готов да доставя газ за "Набуко", ако страните се договорят за цената
Техеран. Иран е готов да доставя природен газ за тръбопровода „Набуко”, ако страните се договорят за цената, съобщава Тренд, позовавайки се на изявление на генералния директор на иранската национална компания за износ на газ Сеийд Рза Кесаизаде. „В момента продължава обсъждането за цената на газта и ако ние се споразумеем, голям обем от газта за тръбопровода „Набуко” ще се осигурява от Иран”, каза той. Кесаизаде подчерта, че до настоящия момент не са били подписани договори със страните-доставчици на суровини за този газопровод.


Бенямин Нетаняху: Русия помага на Иран за създаването на ядрена бомба
Лондон. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Русия помага на Иран за създаването на ядрена бомба, пише „Таймс”. По време на тайното си посещение в Москва, Нетаняху е представил на Кремъл списък с учени, които са помагали на Техеран в разработването на ядрени бойни глави. Източник, близък до руското министерство на отбраната отбеляза: „Чухме, че Нетаняху е дошъл със списък с конкретни хора и напълно убеден, че Русия помага на Иран за създаването на бомба”. Според изданието именно заради това информацията за неговото посещение в Москва се е пазила в тайна.


Самолети на израелската армия са нанесли удари в Ивицата Газа
Газа. Самолети на израелската армия са осъществили три въздушни удара срещу територията на Ивицата Газа през уикенда без да причинят жертви, съобщиха от ВВС на Израел и палестински свидетели, предаде АФП.През изминалата нощ изралелската армия е бомбардирала контрабандни тунели в южната част на палестинската територия.Ударите идват след като преди дни екстремисти изстреляха ракета и минометен снаряд срещу Южен Израел, също без човешки жертви.


Марин Йовчевски: Най-вероятно има българи сред загиналите в рухналата сграда в Прага
Прага. Още нямаме установена самоличност на откритите тела в рухналата сграда в историческия център на Прага. Най вероятно ще има българи. Това каза за Агенция „Фокус” Марин Йовчевски - политически съветник в посолството ни в Прага. По думите му, има вероятност откритите тела да са на наши сънародници, защото на обекта са работили български строители. Йовчевски потвърди за намерени две тела на затрупани работници. Все още не са идентифицирани. Йовчевски посочи, че очаква да му бъде съобщена самоличността на починалите в Прага строителни работници.

Марин Йовчевски: Двама от загиналите в Прага са българи
Прага. Двама от загиналите при срутване на триетажна сграда в историческият център на Прага са българи. Това каза пред Агенция „Фокус” Марин Йовчевски политически съветник в посолството ни в чешката столица. Приключила е операцията по издирване на строителните работници, каза още Йовчевски. Намерени са четири тела. Очаква се да се изясни самоличността им. Йовчевски потвърди, че двама от загиналите са български граждани. Има информация по случая, но тя не е пълна, уточни политическият съветник в българското посолство.

Будимир Куйович не е ходил в ДАНС, заяви Милети Орешарски
София. „Дори да има истината в, това което казва Куйович, не ми е ясно как това може да се докаже”, каза в предаването „Неделя 150” по БНР Милети Орешарски, бивш шеф на Софийския затвор. Куйович, както и хилядите затворници имат право да дават интервюта. Ще има много приказки, но единственият ефект ще остане наказанието на Куйович заради това, че е имал телефон в затвора, допълни още той. Нямам никаква връзка с този човек. Аз знам, че Куйович не е говорил по мой адрес. Аз мога да твърдя, че тези хора не познавам пряко, ако някой от тях беше посещавал затвора аз щях да знам. Това отговори Милети Орешарски в отговор на въпроса дали Куйович е бил посещаван от хората, които той твърди. Бившият шеф на затвора каза още, че Куйович никога не е ходил в ДАНС.


Регнум: Ирландия одобри Лисабонския договор, "нова Европа" отива в миналото
Москва/Брюксел. Избирателите в Ирландия вчера на повторен референдум подкрепиха Лисабонския договор, коментира руската агенция Регнум. „За” споразумението за реформа в ЕС са гласували 67,13%, а „Против” - 32,9 процента. Сега се очаква същото да направят властите в Полша и в Чехия, както обещаха по-рано, и Конституцията на Европа ще бъде одобрена от всички членове. В най-близко време ЕС ще предприеме решителни стъпки за превръщането на блока в единна държава. Ще бъде избран президент на ЕС, ще се увеличат пълномощията на Европейската комисия. За страните от т.нар. „нова Европа” ( Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Унгария, Румъния и България) това ще означава по-нататъшно подчинение на волята на донорите на ЕС, на „стара Европа” ( Германия, Великобритания, Франция, Италия) и рязко намаляване на техния фактическия суверенитет в областта на външната политика, в частност по отношение на страните от бившия СССР – Русия, Украйна, Беларус, Молдова, основната линия спрямо които „нова Европа” по-рано до голяма степен съгласуваше не с ЕС, а със САЩ.


„Сънди Таймс”: Консерваторите ще накарат безработните да работят
Лондон. Дейвид Камерън ще разкрие план за връщане на британците отново на работа, като накара милиони безработни получаващи социални помощи отново да заработят, пише британският вестник „Сънди Таймс”. Натискът върху културата на перманентно безработните е подобен на програмите в Америка. Частните фирми, които подготвят хора за назначаване на работа ще получават заплащане според резултатите. Повечето хора, които са безработни повече от шест месеца, включително инвалиди и самотни майки, ще трябва да се включат в програмите, като в противен случай помощите им ще бъдат намалени. Т.нар. „Програма за работа”, която ще бъде представена на партийната конференция на консерваторите в Манчестър, съвпада с новината, че Йън Дънкан Смит, бившия партиен лидер, ще стане икономически съветник на Камерън, ако консерваторите спечелят изборите.


Британските консерватори планират провеждане на референдум за Лисабонския договор
Лондон. Опозиционната британска Консервативна партия засега не се отказва от плановете за провеждане на референдум за Лисабонския договор, в случай, че вземе властта, заяви лидерът на консерваторите Дейвид Камерън, предаде РИА Новости. Лейбъристкото правителство на Тони Блеър през 2004 година обеща да проведе референдум по проекта за Конституция на ЕС. След провала на референдумите във Франция и Холандия, британските власти се отказаха от плановете за провеждане на референдум и ратифицираха разработения като замяна на Конституцията на ЕС - Лисабонски договор в парламента. Парламентарните избори във Великобритания вероятно ще се състоят през пролетта на 2010 година, а дотогава Лисабонския договор може да бъде ратифициран и да встъпи в сила. „Аз бих искал да проведем референдум. Засега се водят дискусии по договора в други части на Европа и ние ще се борим за този референдум”, заяви Камерън.


„Обзървър”: Консерваторите са разделени по отношение на ЕС
Лондон. Дейвид Камерън е изправен пред отчаяна битка да предотврати разцепление в Консервативната партия относно Европа, което ще развали очакваното му блестящо представяне на партийната конференция в Манчестър, пише британският вестник „Обзървър”. Натискът над Камерън се засили след като ирландците одобриха със значително мнозинство на референдум Лисабонския договор, в който е заложено да бъде избран нов президент на ЕС, вероятно Тони Блеър, както и по-влиятелен чуждестранен политически лидер. Решението на ирландците означава, че Договора от Лисабон, който започна своя живот преди осем години като проект за Конституция, вероятно ще придобие сила на закон преди парламентарните избори във Великобритания. Консерваторите се събират в Манчестър твърдо решени да покажат единство и готовност да вземат властта след 12 години в опозиция, но се появяват признаци на разединение относно Европа, които разделяха партията и при Маргарет Тачър и Джон Мейджър. Високопоставени фигури в евроскептичното крило на Консервативната партия, водено от кмета на Лондон Борис Джонсън, настояват Камерън да проведе референдум за Лисабонския договор в началото на своя управленски мандат, дори и договора да е влязъл в сила. Камерън обеща да проведе референдум само в случай, че Лисабонския договор не е влязъл в сила, когато той поеме премиерския пост във Великобритания.


„Сънди Телеграф”: Командващият на армията предупреди за „ужасяващата перспектива” от поражение в Афганистан
Лондон. Командващият на британските въоръжени сили генерал Дейвид Ричардс предупреди обществеността, че съществува „ужасяваща перспектива” от поражение в Афганистан, пише британският вестни „Сънди Телеграф”. В безпрецедентно изказване началникът на британския генерален щаб описа конфликта в Афганистан като „войната на това поколение” и допълни, че провал на НАТО ще има „опияняващ ефект” върху войнствения ислям. Ричардс заяви, че ако Великобритания и НАТО загубят в Афганистан, рисковете за Западния свят ще бъдат „огромни” и „невъобразими”. „Ако „Ал КАйда” и талибаните повярват, че могат да ни победят, какво ще последва? Ще спрат ли в Афганистан? Пакистан е привлекателна мишена, не на последно място, защото има ядрено оръжие и това е плашеща перспектива. Ако те имат ядрени оръжия в ръцете си, повярвайте ми те ще ги използват”, заяви Ричардс.


За властта и опозицията
Лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов представи политически доклад пред делегатите на Шестото национално събрание на партията, което се провежда днес в София.Той обвини ПП ГЕРБ, че не полагат достатъчно усилия в борбата с корупцията и не се предприемат решителни стъпки за ревизия на досегашните управници от БСП и ДПС. От ДСБ обещаха да подкрепят кандидатурата на ГЕРБ за частичните местни избори за София на министъра на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова. НДСВ също проведе свои Национален съвет, на който бе избрана дата за провеждамне на Национална конферненция за избор на нов лидер на партията. Заради скандала с горите или заради нуждите на сина си Кардам царят не се появши пред жълтите делегати. Жълтите, както и сините обещаха да бъдат коректив на ГЕРБ.
Да спрем да се делим на градове, малко повече да се уважаваме и да си помагаме, призова премиерът 800 000 лева ще преведе държавата по сметката на община Пловдив по проекта за почистването на коритото на река Марица. Това съобщи в Пловдив министър –председателят Бойко Борисов, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Това е първият транш от сумата от 4 500 000 лева, които Правителството обеща на Пловдив срещу приемането на още 100 000 тона софийски боклук. Бойко Борисов каза, че са разговаряли с пловдивския кмет Славчо Атанасов за това да бъдат отпушени вече плащания към общините в един дефицит на бюджет. Така че, ще помагаме на Пловдив, каза Борисов, след което призова да се спре да се делят градовете на София и Пловдив. Ние не ви броим колко пловдивчани живеят в София. Под 50 000 не са пловдивчаните, които са дошли да живеят в София, каза Борисов. Премиерът каза, че е необходимо малко повече да се уважаваме и да си помагаме, на което ни учи и религията.
Бойко Борисов: Нещата, които трябваше да направим, ги направихме и те се виждат Единственото, което знам е, че ДСБ са подкрепили нашия кандидат за кмет на София днес. Това каза в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, помолен да коментира изказването на Иван Костов, че премиерът се плъзга по медийни изяви, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Според Борисов подкрепата на техния кандидат означава, че оценката на партията на Костов за управлението на ГЕРБ е добра. „Ако имаше някакви разследвания в страната и те са стигнали до съд, има задържани, имало е и осъдени, то те са следствие на моите проверки”, каза Бойко Борисов. След това той припомни за „Топлофикация” и „Софийски имоти”, по които проверки продължават да водят хора в арестите. Вследствие от нашите проверки има повдигнати обвинения и към министри от предишното управление, каза Борисов като изрази надежда още следващия месец да има поне още няколко обвинения, което по думите му разбира се е работа на прокуратурата. Той посочи, че те са дали над 50 проверки в страната, които се извършват. „Аз като полицай мога да ви кажа, че и 50-те ще издържат”, посочи Бойко Борисов. Помолен да коментира изказването на Костов, че антикризисният план на сегашното правителство не е конкретен, Борисов каза, че ако това не е така и ако този план не беше в сила, то нямаше да има това доверие от Брюксел, нямаше да размразяват фондове, нямаше да идват пари за метрото и за какво ли не още. Борисов приключи темата за Костов като още веднъж му благодари, че единодушно са подкрепили техния кандидат за кмет на София. Той каза, че Костов вчера дори го е поздравил за това, че е наложил мораториум върху използването на царските гори. По мнението му това са реалностите, а всичко останало са приказки по партийни сбирки. „Нещата, които трябваше да направим, ги направихме и те се виждат”, каза Борисов.


Какво следва за Лисабонския договор?
Политическата чувствителност около втория ирландски референдум означава, че пътят на Лисабонския договор напред е по-малко ясен, отколкото би се искало на много от европейските лидери. След като ирландските гласоподаватели отхвърлиха договора на първия референдум през юни 2008 г., политиците в Европа се опитваха хората да не добият представа, че Лисабонският договор е свършен факт. Ако ирландската присъда е ‘да’ този път, процесът на ратификация вероятно ще бъде ускорен, тъй като ще остане само Чехия. Евроскептичният чешки президент Вацлав Клаус, все още може да възпрепятства договора, а сложните механизми за ратификация може допълнително да забавят с още няколко месеца. Клаус няма да подпише договора, докато чешкият Конституционен съд не реши по въпроса за жалба на група чешки сенатори, която наскоро бе подадена.Единствената страна, на която предстои да ратифицира Лисабонския договор е Полша, но се очаква, че след ирландското ‘да’ президентът Лех Качински ще подпише документа. Може ли Лисабонският договор да предизвика политическа криза в Чехия, която да трае до парламентарните избори във Великобритания следващия април или май?Лидерът на британските консерватори Дейвид Камерън – който се смята за най-вероятен победител на изборите – обеща референдум за документа, ако той не е влязъл в сила дотогава. И консерваторите биха призовали за ‘не’ на Лисабон. Но според Хюго Брейди, анализатор в Центъра за европейска реформа, кошмарният сценарий за пролисабонския лагер е само крайна възможност. „Малко вероятно е, чехите да не са го ратифицирали след шест месеца”, отбеляза той.Ако има ирландско ‘да’, ще има голяма активност в ЕС следващата седмица и срещи за подготовка на институциите на блока за промените в Лисабонския договор, прогнозира Брейди. В същото време ЕС ще окаже натиск над Вацлав Клаус, „но всякакви стъпка към наказване на чехите ще бъдат контрапродуктивни”, смята той. Първият приоритет на ЕС ще бъде да събере новият 27-членен екип от европейски комисари. Те са пазителите на договорите и законодателството на ЕС. Настоящият мандат на ЕК изтича в края на октомври. Но заради отлаганията с Лисабонския договор, новата Комисия ще започне работа през януари.


Финансовата криза не е приключила за Източна Европа, съобщиха от Световната банка
Истанбул. Вчера в Истанбул се проведе срещата на министрите на финансите на Г7 и ръководителите на Централните банки. В центъра на вниманието бяха световната финансова криза, слабият долар и състоянието на банковия сектор. От Световната банка съобщиха, че кризата е далеч от приключване за много от развиващите се страни в Източна Европа и Централна Азия. Въпреки че ръстът започва да се засилва, семейства и правителства са принудени да взимат заеми, докато капиталните притоци от чужбина към региона едва ли ще се върнат до нивата отпреди кризата. „Кризата дори не е близо до края си в Източна Европа и Централна Азия”, заяви Индермит Гил, главен икономист на Световната банка за региона. Гил заяви също, че и Турция, и Русия ще бъдат засегнати от нарастването на голямата бедност в света. На пресконференция на тема „Актуалното състояние на икономиката в Европа и Централна Азия” той изтъкна, че не смята, че кризата е свършила, в Европа и Централна Азия съживяването е много слабо. Регионът има над 350 милиарда външен дълг и не е ясно още как той ще се финансира през 2010 година. По думите му ситуацията във въпросния регион не е добра за домакинствата. Безработицата и бедността нарастват.Главният икономист на Световната банка посочи, че не е много добро положението на разрастващите се страни от Г-20. По думите му досега всяка година е било регистрирано увеличаване на средната класа, докато тази година ситуацията е обратна. Броят на много бедните в този регион ще се увеличи с 15 милиона души, а в региона има 145 милиона бедни и като част от глобалния проблем неизбежно нарастването на бедността ще засегне Турция и Русия, изтъкна той.В рамките на годишното събрание на МВФ и Световната банка в Истанбул Франция и Великобритания обявиха, че ще отпуснат 4 милиарда долара помощ на бедните страни. „Тази сума е твърде малка на фона на реалните нужди на тези страни, които са по-скоро към 17 милиарда долара, но все пак ангажиментът ни е сериозен”, заяви икономическият министър на Франция Кристин Лагард.Сумата ще бъде дадена под формата на два заема от 2 милиарда долара, които Франция и Великобритания ще отпуснат за специалния фонд на Международния валутен фонд, предназначен за финансирането на бедните страни. Русия може да вземе заем между два и четири милиарда долара от Световната банка през 2010 година, заяви руският финансов министър Алексей Кудрин. Той заяви, че този въпрос е бил обсъждан на среща с ръководителя на Световната банка Робърт Зелик. „Нас ни интересува опростен и ускорен кредит. Ние се договорихме да проведем преговори за условията. Това няма да бъде инвестиционен кредит, а финансов. Това не предполага някакви големи програми и споразумения”, заяви Зелик. Кудрин подчерта, че Москва ще предостави помощ в размер на 50 милиона долара на най-бедните страни, пострадали от световната финансова криза. По думите му средствата ще бъдат предоставяни в следващите три години – 20 милиона долара през тази и по 15 милиона през 2010 и 2011 година. В комюнике след края на срещата участниците подчертаха, че въпреки позитивните сигнали, които демонстрират икономиката и финансовите пазари през последните месеци, все още няма поводи за успокоение. „Няма място са самоуспокоение, докато перспективите за ръст остават крехки и ситуацията на пазара на труда не е започнала да се подобрява. Ние ще продължим да реализираме антикризисни мерки, докато възстановяването не стане стабилно”, се отбелязва в документа.


Русия ще предостави помощ в размер на 50 милиона долара на най-бедните страни
Истанбул. Русия ще предостави помощ в размер на 50 милиона долара на най-бедните страни, пострадали от световната финансова криза, съобщава Интерфакс. Споразумението за предоставянето на финансовата помощ бе подписано в Истанбул от руския финансов министър Алексей Кудрин и президента на Световната банка Робърт Зелик. По думите на Кудрин средствата ще бъдат предоставяни в следващите три години – 20 милиона долара през тази и по 15 милиона през 2010 и 2011 година.


Яне Янев и Димитър Абаджиев ще участват в конференция на Консервативната партия на Великобритания
София. Председателят и заместник председателят на ПП „Ред, законност и справедливост” - Яне Янев и Димитър Абаджиев ще бъдат участници в 126–та редовна годишна конференция на Консервативната партия на Великобритания, съобщиха от партията. Форумът ще се състои от 5 до 8 октомври в Манчестър. Модератори и докладчици по отделните теми са министрите и държавните секретари от Правителството в сянка на английските консерватори, които са очаквани победители в парламентарните избори през следващата година.Заедно с колегите си от Великобритания и ръководствата на другите европейските консервативни партии, представителите на „Ред, законност и справедливост” ще участват в темите за реформиране на политиките –в областта на икономика, бизнес, здравеопазване, законност и ред, децентрализация и социални дейности, семейство, училище, екология, прозрачност и отчетност в управлението. На конференцията ще се разглеждат и темите за Лисабонския договор, реформата на европейските институции и международните отношения.По време на посещението си в Лондон и Манчестър, Англия, председателят на политическа партия „Ред, законност и справедливост” ще проведе официални срещи с председатели на партии и евродепутати от Съюза на европейските консерватори. На тях ще бъдат обсъдени въпросите за бъдещето на ЕС и предстоящите номинации, свързани с избора на еврокомисари.


Трайчо Трайков: Нашето отношение към АЕЦ „Белене” е толкова задълбочено, колкото трябва да бъде
София. Мисля че вървим по правния начин – от изясняване на фактите до развитието на проектите. Нашето отношение към АЕЦ „Белене” е толкова задълбочено, колкото трябва да бъде. Това каза в предаването „Неделя 150” по БНР Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма. Когато се взима решение за такива големи суми, трябва максимално да се ангажира обществото. „Ние се опитваме да намерим най-добрия формат, и мисля че успяваме”, допълни още министър Трайков. Трайчо Трайков каза още, че не може да коментира нищо по обстоятелствата за отстраняването на Румен Овчаров.


Мартин Димитров: До вчера енергетиката беше енигма
София. Господин Овчаров е прав за едно нещо – не трябва само той да бъде виновен. Още по-лошото е, че имаше завеса над българската енергетика, всичко беше тайна. Това каза в предаването „Неделя 150” по БНР Мартин Димитров, лидер на СДС. По отношение на АЕЦ„Белене” фактите, които извади Трайчо Трайков, трябваше да бъдат направени отдавна. Също така допълни, че нито енергийният министър, нито министър-председателя трябва да се огъват под натиска, който ще им бъде оказан. До вчера енергетиката беше енигма, тайна, каза още Мартин Димитров. „Здравеопазването за мен стана един тежък капан, не виждам правителството на ГЕРБ как ще излезе от него.”


Мария Капон: Най-важният в момента сигнал е сигналът и към новото правителство
София. Най-важният в момента сигнал е сигналът и към новото правителство. То трябва да предприеме крути мерки за защита на националния интерес. Това каза в предаването „Неделя 150” по БНР Мария Капон, ЕНП. „Големият въпрос за големите щети, които понесе България реално не стои на дневен ред”.Аз много се надявам министърът на икономиката, енергетиката и туризма ще предприеме тези действия да защити интересите на българите. Днес сме готови да работим с министерството, за да стигнем до ясните параметри, допълни още тя. Това, което е ясно е, че министърът на енергетиката тогава, в този период, е абдикирал от ангажиментите си, така че да защити тези интереси по-късно.


Пламен Киров: Една много благородна цел, не може да бъде постигната с негодни средства
София. Аз също съм заинтересован от запазването на културно-историческото ни наследство, но мисля че се злоупотреби. Малко закъсняла е тревогата на вносителите на закона. Това каза в предаването „Неделя 150” по БНР Пламен Киров, докладчик по делото за културното наследство. Аз не възприемам, че целта оправдава средствата. Една много благородна цел, не може да бъде постигната с негодни средства, от гледна точка на правото. Допълни още Пламен Киров.


28 чувала с боклук са събрани в района на Седемте рилски езера
Благоевград. 28 чувала с боклук са събрани в района на Седемте рилски езера на територията на „Национален парк Рила”, освен това са отстранени и 8 нерегламентирани огнища. Това съобщи за радио “Фокус”-Пирин Стефан Кирилов, старши експерт в „Национален парк Рила”. Акцията по почистване на района е приключила само за един ден, а не за два дни, както бе обявено по-рано. Близо 100 доброволци са събирали отпадъци в региона, въпреки лошите метрологични условия. На общо три основни места са чистили природозащитниците- хижата Седемте езера, горския пункт на Държавно горско стопанство –Дупница и езерата Бъбрека, Окото и Сълзата. Един от най-атрактивните момента в кампанията по почистването на региона е извозването на боклука с коне до хижа „Рилски езера”. Кирилов уточни, че конете са на частни собственици от Дупница и Сапарева баня. Акцията по почистването на национален парк „Рила” се осъществява за десета поредна година. Според експерта за това време туристите са повишили екокултурата си. Статистиката сочи, че при предишни почиствания на района са били събирани над 100 чувала с отпадъци.


ПО ДНЕС +

Цветанов: Куйович е човек със сериозна присъда
Не трябва да се обръща толкова голямо внимание на всичко казано от човек като Будимир Куйович. Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Всичко, което се тиражира в медийното пространство, ще бъде проверено. Ще бъде проверено и дали Министерство на вътрешните работи е участник в процеса, оповестен от Куйович, допълни вътрешният министър. Трябва да се има предвид, че Будимир Куйович има доста тежка осъдителна присъда и заради това той е в състояние да говори всичко, каза още Цветанов и допълни, че все пак институциите трябва да реагират. На въпрос дали подкрепя идеята на Татяна Дончева да бъдат проверени сметките на лицата, оповестени от Куйович, че са го посещавали в затвора, Цветанов отвърна, че това са публични личности и имайки предвид постовете, които са заемали, би трябвало да са декларирали всичко, което имат. /БГНЕС


Иван Костов: Синята коалиция трябва да има свой кандидат и за президент
„Категорично заявявам волята на Националното ръководство на предстоящите редовни местни избори да се явим със Синята коалиция като самостоятелна формация. И навсякъде да търсим максималния резултат“, заяви председателят на ДСБ Иван Костов в политическия си доклад пред VІ-то Национално събрание на партията. По Устав в правомощията на нашите местни организации е да решат, заедно със СДС и останалите ни партньори от СК, въпросите за явяването ни на предсрочните местни избори, каза Костов и добави, че в ДСБ е имало остра дискусия и противоположни мнения по този въпрос, особено в София. „Искам силно да подчертая, че решението на софийската ни организация за предстоящите избори в София по никакъв начин не предопределя общата политическа стратегия на ДСБ за бъдещето. Това конкретно решение е взето с оглед на започнатия кметски мандат, със състоянието и възможностите ни в момента и с нашите партньори от СК“, каза Костов. Той заяви, че трябва да се направят всички усилия да се разшири и укрепи Синята коалиция като обединение на цялата антикомунистическа и антипопулистка демократична десница и да поискат доверието на избирателите за себе си, а не за чужди кандидати. „Същото трябва да направим на предстоящите президентски избори. СК трябва да има свой кандидат за президент, който да ни мобилизира като национална политическа формация, носител на изстраданата българска демократична кауза“, заяви председателят на ДСБ. В доклада си Иван Костов посочи решителната роля на ДСБ в изграждането на Синята коалиция. „ДСБ направихме всичко възможно да изпълним мандата на предишното Национално събрание и да формираме дясноцентристка коалиция преди изборите. Нека си припомним, че поехме по този коалиционен път, след неуспеха си на изборите за Европейски парламент през 2007 г. Приехме да преследваме целите си в бъдещото управление заедно с ГЕРБ като партия от семейството на ЕНП“, отбеляза Костов и добави, че все пак не е постигната напълно поставената коалиционна цел, но причината за това не е в политиката на ДСБ. „На европейските избори СК и ДСБ постигнаха целта си. Мобилизирахме своите избиратели в много трудна обстановка. Намерихме политически решения на атаките срещу нас“, каза Костов и добави: „Едновременно с това резултатът от 7,95 на сто от вота на избирателите показва, че ДСБ едва ли щеше да прескочи изборната бариера от 5,88 на сто при самостоятелно явяване. СДС нямаше въобще да се яви на изборите, поради споровете за регистрацията си. Това трябва да убеждава и най-скептичните, че без коалицията десницата щеше да претърпи голяма загуба“. И още: „След изборите възможностите ни да бъдем гарант за възстановяване на проевропейската и реформаторска политика се оказаха значително по-малки, отколкото очаквахме. Убедени сме обаче, че можем да бъдем коректив на управляващите от ГЕРБ“. Нека отново подчертая, каза Костов, че решението за съставяне на правителство на малцинството беше изцяло на ГЕРБ. „Ръководството на управляващата партия отклони всички наши предложения за изграждане на силна и стабилна управляваща коалиция. Това предизвика голямо разочарование у нашите избиратели. Разбира се, ние оценяваме като положително ликвидирането на абсолютно порочния модел на политически пазарлъци и делби на властта, наследен от Тройната коалиция. Веднага ще уточня, че в нашите предложения никога не сме настоявали за подобна коалиция. Ние предлагахме страната ни да се управлява от отговорен министър-председател, който да разполага с възможност да създаде, а впоследствие да обновява своя екип. Изрично подчертавахме, че сме напълно против парцелирането на изпълнителната власт. СК и ДСБ бяхме напълно готови да участваме със своята експертиза и решения в изработването на правителствена управленска програма. Това не стана, поради нежеланието или неспособността на ГЕРБ да потърсят компетентна помощ. Ние запазваме готовността си да постигнем официално съгласие за парламентарно сътрудничество. На практика, в определена степен такова се осъществява, без обаче да е постигнато писмено споразумение. При тези обстоятелства се засилва необходимостта да изпълняваме добре политическата си задача да бъдем гарант и коректив на управлението на ГЕРБ“, заяви председателят на ДСБ. „Ние считаме, че днешните управляващи не извършват задълбочена ревизия на управлението на Тройната коалиция. Всички виждаме как те се плъзгат по повърхността на обществените скандали, най-често с дребни, медийно атрактивни теми. Не се констатират тежки закононарушения на висши политици. Не се дават доказателства за образуване на обвинения от прокуратурата. Изминаха 68 от 100-те дни на ГЕРБ, но ние още не сме чули истината за управлението на тройната коалиция. ДСБ настояваме за пълни и откровени заключения за най-тежките заварени проблеми във всеки един сектор. Настояваме за обявяване на тежките проблеми, засягащи хората, а не властта. Не се интересуваме от розови коли и излишни самолети. Настояваме, след посочване на проблемите на хората, да се посочат управленските цели, които ще доведат до тяхното решаване. Настояваме, вместо обли и непонятни чиновнически фрази, да бъдат посочени на разбираем политически език конкретните мерки, които правителството ще приведе в действие за постигането на тези цели“ каза още Иван Костов в политическия си доклад. /БГНЕС


Р. Овчаров: Няма трон в енергетиката, от който да бъда свален
Госпожа Капон е много объркана и говори за неща, които не чела. Договорите, по които България получава руски газ за подписани от Иван Костов и Евгени Бакърджиев, каза депутатът от Коалиция за България и бивш министър на икономиката и енергетиката по Румен Овчаров по телефона пред БНР в коментар по обвиненията на Мария Капон, бивш депутат и в момента съветник в НС. Последните дни Мария Капон говори непрекъснато глупости. Допълнителните договори са подписани само за транзита на природния газ на България. Приходите за България са около 5 милиарда, тъй като договорите са до 2030 г., посочи Румен Овчаров. Той поиска Мария Капон да посочи номерата на офшорните му сметки, за които го обвинява. Тя посочи от своя страна, че няма нищо лично към него и каза, че ще го провери комисията за Борба с корупцията, като уточни че е сериозен политик. От своя страна Румен Овчаров каза, че тя не е сериозен политик. Ако сте сериозен политик, ще кажете в коя банка и къде има сметка Румен Овчаров, допъллни депутатът от Коалиция за България. Ако не го докаже, нека да се изкаже пред целия български народ, че е лъжец, подчерта Овчаров. Аз знам каква е истината и няма защо да се обаждам в прокуратурата, каза депутатът в отговор на въпрос дали е ходил в държавното обвинение по случая. Това е поредица от измислици, в които имат пръст и някои кръгови от БСП, уточни Румен Овчаров. Проблемът беше как изведнъж Валентин Димитров-Вальо Топлото в едно кафене намери това писмо с моите инициали, се върна към ксъбитията от преди повече от две години, когато беше отстранен като министър. Моите позиции в енергетика се базира на един факт - това е, че знам как се произвежда енергията, тя не почва от един контакт. Политизирането на енергетиката е една от най-големите ни грешки, вместо да се съобразяваме с големите, подчерта Овчаров. Според него има съвпадение между разприказването на Куйович и някои други хора срещу БСП, като присъстващата в студиото Мария Капон. Той каза, че ще заведе съдебен иск срещу нея за клевета. Няма трон, от който да бъде свален като най-добър специалист в енергетиката, каза още Овчаров. Аз съм там от повече от 30 години и нека някой да докаже, че може повече, каза за себе си Румен Овчаров за позициите си в българската енергетика / той е завършил атомна енергетика в Москва-бел. ред./. Никога договорът не е бил засекретен, но все пак има и търговска тайна,каза още Овчаров за договора с Русия за природния газ. /БГНЕС


Местан: Бутането на паметника е законно
В позицията на ДПС няма и нюанс на несъгласие с акта на събаряне на паметника в Славяново, премахването му е станало въз основа на заповед на компетентен орган. Това каза заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Според него ПГ на ДПС няма теза, че действията на властта могат да се определят като незаконосъобразни и самоправни, напротив. Местан заяви, че т.нар. паметник в Славяново определено е построен незаконно. Той подчерта, че дори не би могъл да определи онова нещо като паметник и то е безподобна еклектична смес, която не може да се оцени от гледна точка на каквито и да са критерии за художественост. /БГНЕС


ЕС приветства ирландското "Да" на референдума
"Един добър ден за Европа" - така определи подкрепата на ирландските избиратели за Лисабонския договор шведското председателство на Европейския съюз. "Днес е добър ден за Европа", подчерта Фредрик Райнфелд, премиерът на Швеция, която до края на годината е ротационен председател на ЕС. С думите "Добра новина за Европа" определиха подкрепата на ирландците за договора председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, предава АФП. /БГНЕС


Испания: Лисабонският договор приоритетен за председателството на ЕС
Испания приветства ирландското "Да" на Лисабонския договор на ЕС и заяви, че ще превърне неговото прилагане в приоритет по време на своето председателство на съюза през първата половина на 2010, предаде АФП. "Испанското председателство на ЕС ще приложи този договор, който символизира нова Европа на 21-ия век. Много сме удовлетворени от тази много ясна победа на привържениците на договора. Периодът на несигурност приключи", изтъкна държавният секретар за ЕС Диего Лопес Гаридо. Резултатът е "стимулиращ за всички тези, които са про-европейци" и показва, че "ирландците видяха в Европа най-добрия начин" за справяне с икономическата криза, добави той. "Това четвърто испанско председателство на ЕС ще бъде най-сложното, трудното и също така най-емоционалното, защото ще трябва да се справим с това амбициозно предизвикателство", изтъкна Гаридо. В изявление, външният министър на страната Мигел Анхел Моратинос посочи, че резултатът е "да на Европа". "Лисабонският договор ще даде на ЕС нови средства за по бързо вземане на решения и по-силно присъствие извън структурата. И това във време на икономическа криза, което изисква усилия от страна на всички европейци", се казва в изявлението на испанския първи дипломат. /БГНЕС


Нестеренко: Приемането на Лисабонския договор ще повлияе положително на диалога Русия-ЕС
От приемането на Лисабонския договор зависи по-нататъшното развитие на ЕС – един от ключовите партньори на Русия, заяви официалният представител на руското външно министерство Андрей Нестеренко. Влизането му в сила, за което открива път резултатът от референдума в Ирландия, ще ускори сключването на основни споразумения между Русия и ЕС. Надяваме се, че влизането в сила на европейския договор ще придаде допълнителен импулс за развитието на стратегическото партньорство ЕС-Русия и ще укрепи способността за взаимодействие в решаването на общите проблеми, посочи Нестеренко, коментирайки резултата от референдума в Ирландия. Русия, подчерта той, е заинтересована от стабилността, предсказуемостта и ефективността на механизмите на взаимодействие с Европейския съюз. /БГНЕС


Ново силно земетресение разтърси Индонезия
Земетресение с магнитуд 6.1 разтърси тази сутрин източната част на Индонезия, съобщи Франс прес. Епицентърът на днешния трус район е на около 3500 км от епицентъра на опустошителното земетресение край остров Суматра в сряда. Все още няма данни за причинените от земетресението щети. След земетресението в сряда все още между 3 и 4 хиляди души се смятат за изчезнали. Кални свлачища са заличили в област Паданг Париман в провинция Западна Суматра, предаде АП, като се позовава на данни от кризисния център в министерството на здравеопазването. На някои места дебелината на свлеклите се земни маси надхвърля 30 метра. В едно от селата 20-метровото минаре на местната джамия било изцяло затрупано. Планините от кал и отломки са погребали до 644 души, включително 400 гости на сватба. Ако бъде потвърдена смъртта на всички тези хора, броят на жертвите при земетресението може да надхвърли 1300. По данни на индонезийските власти загиналите са 715. Правителството обаче се опасява, че под развалините може да са затрупани поне 3000 души. ООН съобщи още в четвъртък вечерта за най-малко 1100 жертви. В района на бедствието от снощи започнаха да пристигат стотици лекари, медицински сестри и членове на специализирани спасителни екипи от Япония, Швейцария, Южна Корея и Малайзия. На летището в областта са пристигнали и голям обем хуманитарни доставки от САЩ, Русия и Австралия - храна, палатки, лекарства, чиста питейна вода, електрически генератори и добре оборудвана полева болница./Дарик радио


Великобритания и Франция отделят 2,7 милиарда евро за бедните държави Великобритания и Франция заявиха, че ще мобилизират около 2,7 милиарда евро за бедни държави, като осигурят част от неотдавна отпуснатите от МВФ активи от международния резерв, предаде АФП. Париж и Лондон, членки на групата Г7 на най-богатите в света държави направиха съобщението за решението си след срещата на финансовите ръководители на групата в Истанбул. "С тази инициатива Великобритания и Франция демонстрират необходимата солидарност между нациите... Надявам се всички държави, които могат да направят същото, да последват тази инициатива", посочи френският финансов министър Кристин Лагард в изявление. Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан приветства плана, който ще помогне за даване на заеми на бедни страни, които той нарече "невинни жертви" на световната криза, която те не са предизвикали. "Това е невероятна помощ за държавите с ниски доходи", изтъкна пред репортери Строс-Кан. "Това е само началото и аз вярвам, че други страни, включително най-богатите в света ще последват примера". Великобритания и Франция посочиха, че ще дарят по около 1,35 милиарда евро в специални права на тираж (СПТ) - особен актив на МВФ, като ресурс за заеми за подпомагане на бедните държави, засегнати от икономическата криза. СПТ(SDR-Special Drawing Right) са създадени през 1969 г. от Международния валутен фонд като безналични международни резервни активи, разпределени между членовете на МВФ пропорционално на вноските им, за допълване на съществуващите резервни активи. /БГНЕС


Бундесбанк въвлечена в етнически скандал
Президентът на Бундесбанк Аксел Вебер заяви, че членът на борда на финансовата институция Тило Сарацин е увредил репутацията на институцията с изказване за арабите и турците, живеещи в Германия, предаде Ройтерс. Вебер посочи, че всички, които имат някаква функция в банката трябва да са наясно с отговорностите си към институцията и нейната публична позиция и "сами да отидат в съда", за да определят дали техните действия са допринесли за каузата на банката. "Виждам загуба на репутация в този случай", изтъкна той. Сарацин, по прякор "Рамбо" заради откритите си изказвания, се извини в четвъртък за това, че е заявил в интервю за списание, че много арабски и турски имигранти в Берлин нямат "производителна функция освен търговията с плодове и зеленчуци". Близо 3 милиона души от турски произход живеят в Германия и около 280 000 са хората с арабско потекло. Скандалът е далеч от затихване и дори в събота присъства във водещи заглавия на национални издания. "Не става въпрос за хората. Отнася се за институциите", изтъкна Вебер пред репортери в кулоарите на срещата на Международния валутен фонд в Истанбул. /БГНЕС


МВФ е против данъчната амнистия
Данъчната амнистия е признак на отчаяние. Това заяви днес в Истанбул директорът на департамента за Европа в Международния валутен фонд Марек Белка, коментирайки решението на Италия. Опитвайки се да върне в страната изнесени в чужбина авоари, италианският парламент даде окончателно вчера зелена светлина за данъчна амнистия. Мярката бе посрещната много критично от опозицията, която я обяви за заиграване с мафията и с престъпници от всякакъв род. МВФ по традиция е против мерки за данъчна амнистия и подкрепя прозрачността и ефикасното събиране на данъците, отбеляза Белка. Италианците ще могат анонимно да върнат укритите от фиска в чужбина авоари или да ги узаконят и оставят там, ако са в държави, гарантиращи обмена на информация с Италия. Италия вече два пъти прибягва до данъчна амнистия: през 2001-2002 г. и през 2003 г., което й донесе над 2 милиарда евро приходи. /БГНЕС


Икономическата криза не се отразява съществено върху интереса на скандинавците към България
Икономическата криза не се отразява съществено върху интереса на скандинавците към страната ни. Това заявиха във Варна посланиците на Швеция - Пол Бейер и на Дания - Коре Янсон. Двамата съобщиха, че броят на туристите от техните страни в България е около 100 000 души. Според тях у нас има голям потенциал за развитие на семейния туризъм, туризмът за възрастни хора, а напоследък и за богатите туристи. Според Янсон българите трябва да се ориентират към строителството на голф игрища, което привлича по-висок клас туристи. Дания е изградила в България над 100 ветрогенератори и ще продължи с тези инвестиции. За датския посланик в страната ни има перспектива изграждането на ветрогенератори и в морето, както се прави в скандинавските страни. Пол Бейер каза още, че шведска фирма започва изграждането на ветрогенератор в района на Несебър. Двамата посланици са във Варна по покана на почетния консул на Дания, Швеция и Норвегия в морската столица Константин Дараданов.


България бе избрана в ръководството на Световната организация по туризъм към ООН
България бе избрана за член на Изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм към ООН за периода 2009 – 2013 г. Това съобщи от Казахстан заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Г-н Маринов участва в 18- та Сесия на Генералната Асамблея на Световната организация по туризъм (СОТ), която се провежда в гр. Астана, Република Казахстан. На форума страната ни бе избрана и в Програмния комитет на организацията. Изпълнителният съвет на СОТ е управителният орган на организацията, който отговаря за работата и разпределението на нейния бюджет. Досега България е била два пъти член на Изпълнителния съвет, като последният период бе през 2003 – 2007 г. България е член на Световната организация по туризъм към ООН от 1976 г. В резултат на активната си работа в организацията страната ни е избрана за домакин на 51-то заседание на Регионалната Група за Европа в СОТ, което ще се проведе през април-май 2010 в София.

Няма коментари: