събота, 31 октомври 2009 г.

НЕ Е ТОЛКОВА ВАЖНО ДАЛИ АЗ СЪМ СКАНДАЛИЗИРАНА, ВАЖНОТО Е, ЧЕ НАГЛО, ЦЯЛА ЕДНА НАЦИЯ СЕ УНИЖАВА СКАНДАЛНО И БРУТАЛНО – БЪЛГАРСКАТА. КОЙ КАК ГО ПРАВИ?

ЦЕНАТА НА ИСТИНАТА? – ЩЕКОТЛИВ ВЪПРОС. ТОЙ ИМА ДВА АЛТЕРНАТИВНИ ОТГОВОРА – СМЯХ ИЛИ СЪЛЗИ! НИЕ БЪЛГАРИТЕ КЛОНИМ И КЪМ ДВАТА, И НАЙ-ВЕЧЕ БУДИМ ПРИСМЕХ ПО СВЕТА С НЕСИГУРНИТЕ СИ И НЕАДЕКВАТНИ НА СЛУЧВАЩОТО СЕ ДЕЙСТВИЯ.

ЧЕСТНИ ХОРА НЯМА се разбра от “Цената на истината” по НТ! ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО в държавата ни за пари от горе до долу, от ляво надясно, доказано чрез детектор на лъжата! ... ТРЯБВА ДА СИ ПОМИСЛЯ вече къде живея след всичко видяно и чуто от българския ефир като цяло – а то въобще не ми допада, и някои хора продължават да ми обясняват в същото време, че не трябва да изоставям родината си? КАКВО ДА ПРАВЯ – става въпрос за битуването ми тук, за живота ми, които направо си е в опасност, а това е достатъчно сериозно да се поразмисля явно по-бързичко? КОЛЕГИ –ГРАЖДАНИ ОТГОВАРЯЙТЕ СИ и вие, ваш ред е!
ПО ЧЕХЛИ ИЛИ ПО ПАНТОФКИ ВСЕ ПАК някога се НАУЧАВА болезнената, нелицеприятна винаги ИСТИНА! Дали ми се харесва или НЕ на мен, на теб, на цялото ни общество си мисля, че няма значение, но когато тя е агресивно манипулирана и изопачена направо се вбесявам, при това системно правено от ...обществена медия и разни-мити партийци.

Не знам как е при вас граждани, но случващото се в това предаване е скандално нагло и съвсем не българско (по замисъл и демонстрирано поведение). То не “разтваря” душата на народа, какъвто се предполага да му е замисъла, то допълнително нагнетява усещането за ненаказаност, лицемерие и корупция в обществото ни. Е, това хубаво ли, добро ли е, полезно ли е, и кого обслужва такова предаване с такъв изказ и послания, граничещи с абсурдност на разсъдъка?
В него ни се доставят и представят “бляскави” нечии човешки грехопадения, но и се затвърждава всичко грозно и пошло в съществуването ни днес, сега и тук, а предаването се гледа и от младите ни поколения. Дава ли се въобще някой сметка от продуцентите, колко наранени млади хора се чувстват като гъзове след излъчване на скандалните сесийки. Не искам и да си мисля какво им се върти из главите (на младите), но изнасяните и нагнетяваните факти, не обуславят по никакъв начин в живота им впоследствие, аргумента - да живеят сега и тук в страната ни. И бога ми, няма нормален човек, който да е мотивиран да остане да битува сред “добичета” и алчни политици, което също е скандален и умишлено вменяван факт от “четвъртата власт”. Ако заради полититическите ни проститутки и работите в държавата ни, които определено не вървят, то се оказва, и това усилено се наслагва, че и управляваните не са по-стока: крадци, унищожители на човешки съдби, лъжци и мошенници, психопати и всякаква сволач, която формира обществото на днешните българи, като широко, мащабно, манипулативно и умишлено ни се набива в “канчетата” ден и нощ, ден след ден тази буквално аномалия, довела до провал В и НА държавата ни, и т.н.. Просто болшинството сме третирани като “класни” животни. Това гавра или истина е? Май и двете.
И ако продължаваме все още да си се питаме, въпреки ежечасните “известия” на НТ, то е защото има и друга порода хора в тази България – умни, работливи, разсъдливи, милеещи за народ и родина, които разбират случващото се, могат да разграничат доброто от злото и да ги сложат по местата им, да избутват с труда си държавата ежедневно, която освен че е във финансов упадък е, но и определено е в ценностен дефицит. Тези хора обаче не са предмет на показване по манипулативния ни медиен ефир! И това е жалкото вече.

Вероятно голяма част от българите, днес гледат предаването на императивната в бита ни, нашенска си телевизия – “Нова телевизия” и предаването в нея “Цената на истината”. Няма лошо обществото ни да става публичен свидетел на съкровените тайни на някои от нас, стига да не будиме световен смях сред гражданите на света, и да се насажда безнаказаност за явни престъпления в битуването и деня на останалите. А точно това се случва за съжеление (по-долу ще се уверите, като изгледате и клипчетата). Все пак телевизията е за това, да ни информира, нали така и за хубаво и за лошо? Стига да не се презумира виновност сред болшинството, или ако се прави да се внимава на каква цена се върши това!

Отворили сме си се на игрички така да се каже вече 20 години – и по телевизия, и в живота, и въобще. И си играем , та пушек се дига, а що се случва – някой мисли ли за това!
Както ще забележите от клипчетата по предаванията, на участниците им олеква, изповядвайки се пред света. Нещо повече, те нагло споделят личната си тайна, по един посредствен игрови начин, правейки я вече публична “обществена тайна”. Игри, игрички всякакви ни се демонстрират! България направо се превърна в детска градина и ... в болукчийско кошче за душевните отпадъци на психически нестабини граждани! Леле мале, колко обществени тайни си има обществото ни днес, ще възкликнете! И с право. У нас едно нещо ако не се води “обществена тайна” се счита от политиците ни например за “мани го тоя”, така се окачествява от тях прословутия ни “български манталитет”, и под сюрдинка си думат “ние ще си правим каквото си поискаме с политиката на държавата” докато глупаците се избиват помежду си; обикновените хора пък я възприемат същата “обществена тайна” като поредния сеир в държавата ни – ама не знаят да се смеят, или да плачат, поради което всеобщо се ориентират към клюкарстване помежду си; а медиите ни – е те имат да изпълняват нечия чужда (на друга държава обикновено) компроматна поръчка, оризиляваща “неузрялото” ни гражданство пред света.Я колко работа се върши от всички, направо да не повярваш! (предполагам се досещате, че го казвам на смях) .
Няма да се впускам в по-нататъшни разсъждения по горното, целта ми тук и сега е обществено, тайно ДА СПОДЕЛЯ с читателите си, защо за цената на истината обикновено се заплаща с пари и смях в крайна сметка, и защо неволите ни произтичат обикновено от съдебните зали и заобикалящите ни! Надявам се чрез споделянето си, да повдигна за съвсем малко въпросната спорна превръзка на Темида, стига тя в момента да не е затворила и очите си!

Ако в “Биг Брадърите” и Мюзик Айдал” идеите и концепциите на продуцентите са насочени към представяне на волите и неволите, “артистичните и музикални” качества на различни слоеве от населението ни,

В “АЙДАЛА” УСТАНОВЯВЯТ ГРАМОТНОСТТА НА НАСЕЛЕНИЕТО НИ КЪМ ДНЕШНА ДАТА, АМА И ТЕ НЕ ЗНАЯТ КОЛКО неграмотно НИ ОГРАМОТЯВАТ в предаването си!

то предаването “Цената на истината” има много по-амбициозна цел – да изиграе за публиката си артистично и “верно” – смисъла, вида и размера на пошлостта, корумпираността и корупцията у нас, и да ни осведоми, че тя в крайна сметка (корупцията) не може да няма място в живота ни и за в бъдеще. Всичко това в шоуто етествено се прави на гърба на кандидатите да получат обществено облекчение от бакиите (май най-тъпите хора в държавата ни), които сами са си забъркали. А те са разнообразни и многобройни както се вижда, и както се уверихме само за два месеца в ежеседмичните специални предавания по Нова телевизия в тази връзка.
Да се замислим с главите си какво ни заобикаля и какво ни се случва изобщо! Защото случващото (предвид “Цената на истината”) е направо смехотворно и доста жалко като за народ и държава въобще. Смешни и жалки предавания си имаме много, няма да ги изброявам, ето например и едно друго такова за “протокола”:

В “ГОРЕЩО” НЕ ПЛАЩАТ (това се води ВИП предаване и следователно ВИП участие в него?!), НО ПЪК СМЕ ОСВЕДОМЕНИ, ЧЕ И ИЗВЕСТНИТЕ И БОГАТИ СИ ИМАТ И ТЕ СВОЙТЕ “ЧОВЕШКИ СЛАБОСТИ”:


А ето какво се случва и в предаването “Цената на истината” например?
ЕТО ТАКА СЕ ВЪЗПИТАВАТ ПОКОЛЕНИЯТА ОТ “РОДИТЕЛСКОТО ТЯЛО” ДНЕС, и ЗАЩО ЛИ ОЧАКВАМЕ ДА НЕ СА ТОЛКОВА РАЗЮЗДАНИ МЛАДИТЕ НИ?


Дава ли си някой сметка ако “чутото” влезне в съдебна зала какво ще се случи? Допускали някой подобно поведение пред съдия например? В същото време на тези лица им се заплаща за този цирк, меко казано! Е, това как се нарича, граждани? Ами даване на подкуп и склонност да го получиш.
В него (предаването) основно е залегнало правилото – установяване на истинността на казаното от лицето “Х” да се извършва чрез задаване на много лични и персонални въпроси към него, т.е. характерни за обследваното лице, седнало на ТРОНА НА ИСТИНАТА, и сверени “не как да е”, а чрез детектор на лъжата. С две думи всичко се върти до споделяне и потвърждаване на ФАКТИ, и колкото по “верни” са те (истината по фактите, установени чрез питащ въпрос от забавен водещ неглиже) за съответния “Х”, толкова той ще бъде по-добре възнаграден,
забележете ОВЪЗМЕЗДЕН (лицето “Х”), в съответствие с обявената и евентуално заслужена сума, според правилата на ИГРАТА.
До тук лично за мен, при тези публично доказани факти, при това по безапелативен начин, ПРОКУРАТА трябва незабавно да се самосезира за съответните лица, и да се отстранят видяните и чути от обществото ни гадорийки по законен път, нали все пак си имаме и закони, регулиращи обществените и личните ни отношения?
Аргументите по случващото се пък са представени и умерено тълкувани в т.нар.”Лайф” от публично известни хора и по-малко познати ни физиономии. Работата на тези хора е да предизвикват някакъв публичен спор в предаването, за да не си мислим ние, че всичко е нагласено, което разбира се също закономерно е част от играта, да изглеждат като някакъв си фон, и понякога да ни навеждат на известни разсъждения, нас по-пасивните “драги” зрители.
Предаването задължително е аранжирано с прекъсвания (от реклами разбира се) за по минута –три, в които вкараните в изживяването на “Цената на истината” да си отдъхнат.
След това изтича времето за предаването, обявено в програмата на НТ, и така до следващи път. Токова е излъчването по “Цената на истината”.

Време е да погледнем нещата и от друг ракурс.
Лицето “Х” (с всичките му достатъци и недостатъци), сядайки на СТОЛА на истината, се явява нещо като “задочно заподозрения подсъдим”, слагам го в кавички, защото до доказването на истината (положение, в което лицето “Х” само се е поставило напомням), то той не се счита за виновен. Водещият чрез въпрос след въпрос, доказва с помощта на детектора на лъжата, верността на отговореното от съответния, по личния му живот, т.е. почти на живо, защото медията както винаги, си цензура записите, или обследваното лице “споделя” пред нас публиката тежненията от живота си!
И понеже става въпрос за даване на доста ПАРИ в тази игра на надпревара на кандидатите да са ги спечелят, то той (лицето “Х”) внимава зорко да “си каже истината” (ха сбъркал, ха няма повече игра). И си я казва дори с цената - да обиди или емоционално да нарани близките си хора. Ей такива работи се случват в това предаване, които направо са си за съд.

ЕТО ГИ И “ЛЪЖИЧКИТЕ” ДЕТО ЕБАВАТ ЖИВОТА НА БЛИЗКИТЕ !


Излиза, че ако си признаеш, че си мръсник, използвач, тъпанар в живота си, че не се грижиш за детето си, че си явен крадец и лъжец, ... ще бъдеш възнаграден с хилядарки в шоуто. Е това ако не е далавера, здраве му кажи! И след това идва “Лайфа”, който по същество е НЕЩО си като коректив (замазвачи обикновено на явните закононарушения, сторени от лицето “Х”). Та значи казваш си “истината” мигайки на парцали и въртейки очета, а телевизионният живот те обгръща “нежно” с разнообразието и многостранността си, и се оказва, че сякаш кой знае какво е направило въпросното лице “споделяйки” грозноватите страни от общуването му с близки и познати, достигайки дори до признаване на престъпление (защото да не се грижиш добросъвестно за детето си, си е направо престъпление, да го подлагаш на емоционален “шаш” и пренебрежение в ежедневието му, също е престъпление, да не разсъждавам за възпитанието на такова дете по-нататък ...), а предаването (Цената на истината) го ... награждава за глупостта му. Върховно! Как ли стоят нещата в най-обикновеното ни съдопроизводство, докъдето лицата “Х” – “невероятните българи”! не смеят да стигнат, защото ... защото знаят за ВИНОВНОСТТА СИ, а за нея прошка няма, предвид устройството и законите на държавата ни!

Хайде сега, малко да поразсъждаваме над следното.
Представете си, че някое от лицата “Х” се изправи в Съдебната зала с проблема си, дискутиран в медия и пред обществото – където “тайната” вече не е тайна защото публично е споделена, при това доброволно сторено! Дали така откровено “ще сподели” срамните факти, от живота си, както го правеше пред камерата и публиката (ние не сме съдии, а само жалки наблюдатели)? Въобще що ли ще му се случи там?

От наблюденията си : Първо лицето “Х” задължително ще се постарае да укрие важни факти по съответния казус и случващото му се изобщо. Съдията със сигурност няма да го възнаграждава при доказването с парички за “споделянето”, напротив ще му взема такива, ако иска делото му ( на лицето “Х”) да се реши евентуално в негова полза (ето я първата порочност в съдебната ни практика, считана като “заигравката” по делото – а е само една дума, свързана с толкова много действия, емоции и пари за лицето “Х” , както ще се окаже в последствие), дори с цената по трансформирането на истината изобщо. Ако е на кеф (съдията) възможно е да изслуша аргументите на страните, като задължително ще вмени своите в крайна сметка при издаване на смехотворното си и неправдоподобно решение “В името на народа”. Ето това ще му се случи на лицето “Х”със сигурност най-малкото. И къде тогава остава истината, дето под толкова прожектори и след толкова детектори, лицемерно се разнищваше и споделяше? Няма я. Бегала нанякъде сякаш по чорапи.
Излиза, че в съда истината не се доказва, тя се НАКАЗВА, пък и струва пари за лицето “Х” или другата страна (обикновено баща, майка, брат, сестра , жена или дете). В крайна сметка всички те, се оказва, че ще се надпреварват кой колко да даде на съдията, за да се залижат и замажат спорните обикновено ФАКТИ от живота им. Т.е. всичко е ЗАПЛАТНО в съда, и не така безплатно както се прави същото в “Лайфа” например (които приемат ролята на съдия и съдебни заседатели - те безплатно консултират).

Под прожекторите, в предаването се оказва, че си е друго – там ти се заплаща, не те вкарват в съдебна зала, а според мен при тези доказвания – трябва! Ако Нова Телевизия с предаването си “Цената на истината” се настани в предверието на съдилищата, има реален шанс за бързи и качествени производства в страната ни по казусите, които нищи в момента, а истината ще бъде винаги доказавана безапелативно, при това с факти проверени от детектора на лъжата и така ще бъде полезна на гражданите и правораздаването ни въобще. Ей това вече ще бъде работа! И тогава идва ред на Темида дето си слага превръзчицата на очите и се прави, че не вижда и не чува нищо – да я видим, дали ще посмее да продължава в този си дух? Ами, няма разбира се. Дето се казва – всичко ще е сложено на масата и разрешено и добросъвестно разпределено! С подобен акт тази безскруполна медия (Нова телевизия) ще спомогне на обществото ни да ... се отърве в известна степен и от корупцията и т.н.

Или не, не си е работа да доказваш истината в съда ни, я по-добре предаването да си върви както си е, с предплатени участници, прожектори и светлини, и глуповато бърборене! При това положение всеки един от нас се убеждава, че корупцията ни е необходима, за да се прикриват престъпления – наричани “житейски лични тайни”.
И тук си задавам въпроса : в живота ни има ли и други тайни, ако не “житейски”? Почти започвам да се чувствам извънземна в разсъжденията си!.

А как се нарича подобно поведение демонстрирано по-долу? Какво ще кажете?Ами човешко падение.
В КРАЙНА СМЕТКА ЦЕНАТА НА ИСТИНАТА Е сведена до ... ЛЪЖАТА.


Някои може да се кефят на това предаване, други да страдат, но както се разбира станали сме за смях и пред цял свят. Първо защото продуцентите са чужденци, и те си набират постоянно сравнителна информация по брой и качество на излъчванията в съответна страна, където вървят предаванията им. Шанс да са пропуснали до тук резила ни няма, дори са ни и превели и поразпространили за удобство, както виждате български граждани. Малкото ни утешение е, ако западняците си кажат например “Е не всички българи са такива”. Но преведените глуповатите изявления, на още по-глупавите българи, предизвикват естествено света, да ни се смее на корем за сметка на цялата ни нация, и се смеят хората, и надсмиват на лошия черен хумор в живота ни, сега и тук, в началото на 21 век. Е това вече не е честно! Излиза, че ние сами си се оризиляваме, ама не съвсем всичките. И вече сме влезли в класациите за “Най-смешните национални изяви в битуването” (чрез международните предавания изброени в началото) и там държим първото място, дори пред аборигените.

Ужас, секс, бруталност – това е българската действителност. А дали не е време за ново шоу? Разбрахте ли каква е моята споделена тук тайна? Тя е – ОТВРАТЕНА съм . От кого и колко друг път “ще споделя” по-подробно ако съм тук все още.
Нели Кирилова

Няма коментари: