вторник, 13 октомври 2009 г.

ИЗВЕСТИЯТА ТАКИВА, КАКВИТО СА НА 13 ОКТОМВРИ!

ПО НЮЗ.БГ

Станишев е ментесоциалист
„Започна сериозен дебат за съществуването и бъдещето на БСП. Съществуват обаче принципни разминавания за посоките за това, което се е случило и за това, какво трябва да се прави от сега нататък".
Това заяви в ефира на БиТиВи Георги Близнашки от Обединението за социална демокрация.
По думите на Близнашки в партията се очертават две основни тенденции - социалдемократическа и една неолиберална тенденция, която все още не се изявява сериозно и не е официално обявена.
„Това все пак е бившата комунистическа партия. Тя трябва да се върне към своите изконни ценности - каузата за социалната справедливост", посочи Близнашки.Той е категоричен, че България не може да остане без една лява алтернатива за управление.
Поддръжниците на плоския данък като Сергей Станишев например са носители на неолиберализъм. Те са лъжесоциалисти, псевдосоциалисти и ментесоциалисти, категоричен е Близнашки.
БСП е в много тежка ситуация, коментира още той и посочи, че около Сергей Станишев са се създали много митове.
„Имаме много тежък случай в лицето на Станишев, проява на отчайваща ретроградност", каза Близнашки.„Нещата отидоха много далеч и е време Станишев да слезе на земята и да си даде сметка за отговорността, която носи", категорично заяви още той.
Социологическата и медийна пропаганда работи в полза на Бойко Борисов и неговата партия. Георги Кадиев е един енергичен човек и добър избор като кандидат за кмет на София, смята още той. По думите му много неща в партията вече са изкристализирали.
Янаки Стоилов и Дора Янкова са подходящи лидери на БСП, смята Георги Близнашки. Румен Овчаров пък е голям длъжник на партията, подчерта още той. Много е важно да проговорят онези хора, които са били вътре в нещата. Лидерски дебат не може да има на този конгрес, смята Близнашки.
„Не смятам, че ще има бърза развръзка на проблемите в БСП, агонията ще бъде дълга", прогнозира още Близнашки. По думите му, БСП за първи път отива на конгрес, без да има предварително одобрени документи.
Припомняме, на пленума в събота не бе постигнато съгласие по основните документи за конгреса.Затова в петък, два дни преди форума, ще се проведе още един пленум.
На конгреса на БСП в неделя нищо няма да се случи и Сергей Станишев ще остане на поста си.
Това прогнозира Илия Божинов от Българската левица в студиото на PRO.BG.
По думите му случващото се със Столетницата е „буря в чаша вода".„Паянтова стара сграда, която няма идея как да се закрепи - това е в момента БСП", категоричен е Илия Божинов.
Бившият член на БСП коментира, че от самата партия зависи колко време ще остане в ъгъла:„Ако оставне в този управленски състав, ще си стои в ъгъла", подчерта Божинов.
Според него Столетницата вече не е социална партия, защото е спряла да защитава идеите на левите партии.„Ние сме лявата партия, която дава социалните идени", заявява социологът и основател на Българска левица.
По думите на Божинов единственият начин БСП да спре негативите е да промени идейната база и хората, които ще я представляват.
По повод заявеното намерение на Румен Овчаров да се оттегли от лидерския пост на столичната организация на БСП Илия Божинов подчерта, че не вярва той да то направи.Според социолога Овчаров е трябвало да напусне управлението още през 2006-та година.
В коментар за предстоящите частични избори за кмет на София Божинов заяви, че Кадиев няма да получи гласовете на Българската левица, защото с политиката, която смята да води - дясна и неолиберална, ще загуби гласовете на избирателите".
„Кадиев смята да води дясна политика, няма как да спечели нашите гласове. БСП не е имала ляв кандидат - това е трагедията на БСП в София, че не се е опитвала да постави леви искания", смята Божинов.

Дясна "тройна коалиция" в подкрепа на Фандъкова
Подкрепата, дадена снощи за кандидатурата на Йорданка Фандъкова за кмет на столицата от градската организация на СДС, е част от споразумение между трите партии-членки на ЕНП - СДС, ДСБ и ГЕРБ.
Това обяви зам.-председателят на СДС Любен Петров, цитиран от БНР.
"Това е едно цялостно споразумение, което е в посока за общи политики в София, които оттук нататък трябва да се прилагат така, че софиянци да живеят наистина по-добре в нашия хубав град", посочи Любен Петров
Той уточни, че СДС няма претенции за постове в Столичната община и че споразумението най-вероятно ще бъде подписано до края на тази седмица.
Предстои Националният съвет на СДС също да обсъди въпроса с подкрепата на кандидата на ГЕРБ за столичен кмет Йорданка Фандъкова.
Зам.-председателят на НДСВ Илия Лингорски заяви от своя страна, че партията няма да издига свой кандидат на предстоящите избори за кмет на София. Все още не е ясно дали НДСВ ще подкрепи някой от известните вече кандидати, посочи Лингорски.
"Към този момент никой не ни е поканил или не е потърсил разговор с нас по отношение на тяхна кандидатура. Не бихме се пазарили за зам.-кметски или други административни места, а бихме подкрепили действително кандидат, който изразява една позиция за София и за гражданите тук", обясни Илия Лингорски.
Зам.-председателят на НДСВ каза още, че в партията предстои обсъждане на въпроса за издигане на самостоятелна кандидатура за кметския пост във Враца.

Предизборната кампания в София започва на 20 октомври
Предизборната кампания за кметските избори в София ще започне на 20 октомври. Това каза председателят на Общинската избирателна комисия в София Диана Зулчева, цитирана от БНР.
Тя припомни, че при този вот ще важи правилото за деня за размисъл.
Законът за местните избори от 2007 година, по който се провеждат и настоящите частични избори, се различава от избирателните закони, които бяха през лятото за парламентарните избори и за евроизборите. Така че тук важи правилото, че 24 часа преди изборния ден е ден за размисъл, обясни тя.
До 15 този месец трябва да приключи регистрацията на партиите, коалициите и инициативните комитети, които искат да участват във вота.

Предупреждават за падащи предмети заради силния вятър
Метеоролози от Националния институт по метеорология и хидрология предупреждават, че днес ще има опасност от падащи предмети, откъснати ламарини, счупени клони заради силния вятър.
По данни на института скоростта на вятъра към момента е близо 15 метра в секунда.
Това съобщи дежурният синоптик в института Мартин Иванов, предаде БТА.В 8.20 ч. тази сутрин скоростта на вятъра е била 12.3 метра в секунда.
В столицата вятърът ще остане силен през целия ден. Температурата ще се понижава и към 15 ч. ще бъде около 7 градуса. Валежите ще спрат следобед.В страната също ще духа силен вятър, на места - особено в Дунавската равнина, и бурен, със скорост, стигаща 24-25 м в секунда (около 86 километра в час).
До десетина дни не се очакват снеговалежи в равнините, а само в планинските райони, което е обичайно за сезона, коментира Мартин Иванов.
"Гражданска защита" има готовност да реагира своевременно на сигнали от граждани за проблеми, предизвикани от лошото време, каза оперативният дежурен инж. Страхил Стратиев.
Той препоръча на гражданите да се движат с повишено внимание.
Забрана за маневри на всички видове плавателни съдове е наложена в Пристанище Бургас тази сутрин. Причината е силният вятър, който достига до над 13 метра в секунда.

Новите кофи за боклук - опасност при буря!
News.bg публикува текстовете ви без редакция...
Днес около 9 без 15 карам по бул. А. Ляпчев в посока студентски град. Бурята точно започна. На края на булеварда, малко преди Хюндай забелязах няколко кофи за боклук, които в идеална формация (без възможност за заобикаляне) се движеха срещу мен с голяма скорост.
Включих аварийки и задна скорост, но трябваше да спра заради колите, които се натрупаха след мен. След това кофите ни стигнаха и започнаха да ни блъскат колите. Мен лично ме удари една кофа отпред и една ме остърга като се заби в задния автомобил. Става въпрос за тези новите черни пластмасови с нови колелца кофи ...
Получих информация от познати, че се е случило и на други места с други хора в София. И не е първи случай.

Българин открил мъртвия вокалист на Бойзоун
Българинът Георги Дочев, който е открил мъртъв Стивън Гейтли от Бойзоун, е дал показания в полицията, съобщават световните агенции.
Пред журналисти Дочев казал, че е посетил звездата в апартамента му в нощта, когато е починал.
Припомняме, вчера беше съобщено, че вокалистът на ирландската поп група Бойзоун Стивън Гейтли починал, задавяйки се в собственото си повръщано, след пиянски гуляй.
25-годишният софиянец, който живее в САЩ, прекарал нощта в жилището на поп певеца и половинката му Анди Кауълс. Открил го е мъртъв около 1:30 местно време в събота.
Георги Дочев обяснил, че се събудил и открил Гейтли „блед и студен", лежащ на дивана.
Открих Стивън мъртъв и събудих съпруга му. Той беше студен, когато го видях, казва Георги пред журналисти.
Българинът е отказал да коментира твърденията, че е прекарал нощта в спалнята, докато Гейтли е спал на дивана след като тримата мъже са се прибрали заедно вкъщи.
Дочев е заявил, че е дал пълни показания в полицията. 32-годишната половинка на звездата от Бойзоун Анди Кауълс също е разговарял с разследващите.
Трябва да питате съпруга му за това какво стана, казва Дочев и добавя:
Беше много травмиращо. Не искам да казвам нищо повече. Все още съм нервен и наистина разстроен. Почти не съм спал от както това се случи.

Гейтли от Boyzone се задушил в съня си от повръщано
Вокалистът на ирландската поп група Boyzone Стивън Гейтли починал, задавяйки се в собственото си повръщано, след пиянски гуляй, пише британската преса.
Припомняме, Дейли мейл съобщи, че Гейтли е намерен мъртъв във вилата си в Майорка.
Полицията издирва и 25 годишен българин, участвал в алкохолния маратон.
Не е ясно дали българинът е напуснал вилата преди смъртта на Гейтли.
Според полицията българинът не е заподозрян, а се издирва за да даде показания, които могат да помогнат на разследването.

Българин получи две доживотни присъди в САЩ
Български имигрант получи две доживотни присъди за въоръжен грабеж и опит за убийство на детектив от полицията в Сейнт Питърсбърг, Флорида.
Това съобщи вeстник "Маями хералд", позовавайки се на Асошиейтед прес.
Двадесетгодишният Велислав Мацов бе признат за виновен през август, а вчера бе произнесена присъдата му.
Мацов е един от тримата заподозрени, участвали във въоръжен грабеж в магазин през април 2008.
Той е изстрелял няколко куршума срещу детектив. Името му на ранения не се съобщава, защото той все още работи под прикритие.
Останалите двама заподозрени все още чакат присъдата си.

Мъжът на Митрова: Спаска е българка, колкото аз съм негър
Кълна ви се, българската принадлежност, за която Спаска говори, е пълна измислица. Тя е българка толкова, колкото аз съм негър.
Това заявява бившият съпруг на Спаска Митрова Воислав Савич в интервю, което македонският вестник Дневник препечатва от „24 часа".
Обвиняват ме, че съм сърбофил. Да, аз съм от сръбско потекло, но съм роден и израснал в Македония. Смятам се за македонец от сръбски произход, казва Воислав.
Бившият съпруг на Митрова твърди, че разказите й за неприятностите, породени от факта, че е българка, са лъжа.
Спаска и нейните родители искат да получат облаги от българското правителство - така обяснява скандала, разразил се около Спаска Митрова и нейното освобождаване от затвора „Индризово".
Спаска се оплаква за това, че не е виждала детето си три месеца. А какво да кажа аз, когато практически не виждам дъщеря си, казва Савич. Все пак е категоричен, че няма да търси подкрепа от сръбското правителство, както е направила Спаска.
Воислав отрича обвиненията, че бил наркоман, алкохолик и че е биел бившата си съпруга.
По думите на майката на Спаска - Сузана, на която е кръстена и дъщеричката, най-големите проблеми между съпрузите били за това ,че Спаска искала дъщеря й да има български лични документи, а Воислав не можел да го понесе, защото бил сърбоман.
Според Воислав обаче основната причина да съди Спаска, е за това, че тя не е спазвала законовото постановление той да вижда един път в седмицата дъщеря си.

Велчев: До сделката с дълга държавата се държеше като комарджия
Обвиненията от страна на Муравей Радев за сделката с външния дълг са напълно неоснователни, заяви категорично бившият финансов министър Милен Велчев в ефира на БиТиВи.
По думите му, вътрешна информация за сделката не е изтекла предварително.
„Относно т.нар. загуби, абсолютно безсмислено и неоснователно е да гледаме промяната на валутните равнища след сделката, защото това са показатели, които никой не може да предскаже", категоричен е Велчев.
Държавата до 2002 година, когато беше променена валутната структура на дълга, беше като един комарджия, който играе на рулетка и залага на червено и черно.
„С валутен дълг в долари, а икономика, работеща в евро и лев вързан към еврото чрез валутния борд, България залагаше дали курсът на долара ще се повиши или понижи", добави Велчев.
Той призна, че е предлагал такава сделка с външния дълг, но подчерта, че няма информация принц Кирил да го е правил преди него. Според Велчев синът на Симеон Сакскобургготски е експерт в друга област на финансите.
„Муравей Радев каза няколко неистини. Най-голямата е, че БНБ е била против сделката", заяви още Милен Велчев.

Осигурителният доход за август е 545,71 лева
Осигурителният доход за страната за август е 545,71 лева, обявяват от Националния осигурителен институт (НОИ).
Средномесечният осигурителен доход за страната за периода 1 септември 2008 г. до 31 август 2009 г. е 542,46 лева.
Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през септември 2009 г., съгласно Кодекса за социално осигуряване

Националното следствие се заема с гласуването в Турция
Тази сутрин е образувано досъдебно производство за изборите в Турция.Това съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов.
Случаят е по сигнал от Министерството на външните работи и се отнася за парламентарните избори тази година.
Производството е образувано срещу неизвестни извършители - длъжности лица за нарушения и неизпълнения на служебни задължения с цел да извлекат облага.
Материалите ще бъдат изпратени в Националната следствена служба. Кокинов отказа да уточни колко са нарушителите и какви позиции заемат.
Според него в категорията длъжности лица би трябвало да се причисляват и членовете на секционни избирателни комисии.
Нарушенията, образно казано, по думите на Кокинов, са манипулиране на изборните резултати.Припомняме, подозренията са в използването на избиратели фантоми.

Стачка блокира движението на влакове
От 9 часа тази сутрин на варненската ж.п. гара не пристигат и не заминават влакове.
Закъснението ще бъде неопределено засега, тъй като служителите на предприятие "Железопътна инфраструктура" стачкуват, съобщи Радио Варна.
От пресцентъра на БДЖ потвърдиха, че са информирани за закъснението на влаковете във Варна, но не дадоха допълнителна информация за причините.
В 7 железопътни гари новата смяна се яви на работа и не прие дежурството. Това съобщи служител в системата на железниците, цитиран от "Фокус".
В резултат вече има няколко влака, които закъсняват поради неприетото дежурство - пътническият влак от Шумен закъснява повече от час, бързият влак от Русе, пристигащ в гара Варна все още не е пристигнал. Закъснява и бързият влак от Варна за Пловдив.
„Всички сме затормозени от безпаричието - чакаме заплати за месец август. За наше съжаление училищата, ЕОН, банки и всички други на които дължим пари, не ни чакат", споделят служители в системата на БДЖ.
Припомняме, в края на миналия месец в Горна Оряховица железничарите протестираха заради забавеното изплащане на заплатите им.
Ние категорично заявяваме, че ще се противопоставим на закриването на инфраструктура в България, посочи още тогава Петър Бунев - председател на Синдиката на железничарите към КНСБ.
"Толкова ли е тежка тази криза, за да закриваме линии на по 100г.", попита синдикът. "Просто искаме да бъдем чути. Това е глас за спасение на железниците", каза Бунев.
Като антикризисна мярка, от НКЖИ намалиха възнагражденията на служителите си с 30 на сто. Според ръководството остатъкът ще се изплаща от 1-ви януари догодина с допустимите лихви

Талибаните по-добре финансово от Ал-Кайда
Според източник от министерство на финансите на САЩ, в момента талибаните са в по-добро финансово положение от Ал-Кайда, съобщи АП.
Това им помага да финансират и проведат повече атаки в Афганистан срещу Коалицията.
Парите изкарват от производство на наркотици.
За разлика от тях, Ал-кайда няколко пъти е търсила средства.
В момента тя е в най-лошото си финансово състояние досега, но това лесно би могло да се промени към добро за тях, тъй като донорите й все още съществуват.

Газпром се споразумя да доставя газ на Китай
Газпром постигна предварително споразумение за доставка на 70 милиарда кубични метра газ годишно на Китай.
Това съобщи изпълнителният директор на руската компания Алексей Милер, цитиран от АП.
Междувременно стана ясно, че Русия и Китай подписаха споразумения на обща стойност 3,5 милиарда долара.
Припомняме, руският премиер Владимир Путин е на посещение в Пекин.
Споразумението включва и отпускане на 500 милиона долара заем от Китайската земеделска банка (Аgricultural Bank of China) на втората по големина банка в руската държава Външнотърговска банка ВТБ.

Русия обвини Грузия за връзки с Ал-Кайда
Шефът на руските федерални служби за сигурност (ФСС) обвини Грузия, че подпомага терористични групировки в северен Кавказ.
Александър Бортников е заявил, че аудио записи, открити у някои бунтовници, свидетелстват за това, че съвместно с членове на Ал-Кайда те са се опитвали да се свържат с представители на грузинските тайни служи, които организирали тренировъчни лагери и изпращали терористи в Чечня.
Грузинските специални отряди трябвало да помагат на групите в Дагестан с финансиране и доставка на оръжие.
Тази година, по думите на Бортников, от ФСС са предотвратили 45 нападения в Северен Кавказ, сред тях 19 са от началото на юни. Общо задържани са 178 бунтовници,.
Руските севрнокавказки републики, преди всичко Чечня, Дагестан и Ингушетия, в последно време са арена на кървави атентати. Жертви, на предимно мюсюлманските бунтовници, стават най-вече официални държавни представите и полицейски служители.

Пхенян тества две ракети с малък обсег
Северна Корея изстреля две ракети с малък обсег на действие от източното си крайбрежие, предаде Ройтерс, като се позова на южнокорейски медии.
Подробности не се съобщават. Южнокорейското правителство все още не е коментирало информацията.
През април тази година КНДР изстреля балистична ракета.
СС на ООН осъди тези действия, след което Пхеян излезе от преговорите за безядрен Корейски полуостров, както и за възобновяването на ядрената си програма.
В преговорите, които се водеха от 2003г., взеха участие Русия, САЩ, Китай, КНДР, Република Корея и Япония.
В края на май КНДР извърши изпитание на ядрено устройство с мощност около 20 килотона.
В отговор СС на ООН прие резолюция 1874, изискваща от Северна Корея да не провежда ядрени изпитания и да не изстрелва ракети с използването на балистични технологии, както и да се откаже от ядрената и ракетната си програми.

Френски фирми с интерес към софийската топлофикация
Две фрески фирми проявяват интерес към приватизацията на столичната Топлофикация.
Това е съобщил министърът на икономиката Трайчо Трайков в Париж, цитиран от пресцентъра на МС.
Трайков е в състава ба делегацията на премиера Борисов по време на посещението му в Париж. Заедно с него са още вицепремиерът Цветан Цветанов, външният министър Румяна Желева и министърът на отбраната Николай Младенов.
Френските фирми очакват и началото на процес на публично частните партньорства при концесионирането на ВИК дружествата у нас.
Визитата на премиера Бойко Борисов продължава днес с работна закуска с Валери Жискар Д'Естен, президент на Франция (1974-1981 г.).
Припомняме, вчера Борисов бе приет от френския президент Никола Саркози в Елисейския дворец, а преди това се срещна с колегата си Франсоа Фийон.


ПО КОРИТАРОВ

ИЗТОЧНА ЕВРОПА СЕ ОПАСЯВА ОТ НОВА ЕРА НА РУСКОТО ГОСПОДСТВО
Проектът за газопровода „Северен поток“ – това е клин, който „Газпром“ вбива между Източна и Западна Европа, пише „Ню Йорк Таймс“. За Западна Европа този руско-германски газопровод явно е от полза, но лидерите от Централна и Източна Европа се опасяват от нова ера на руски шантаж срещу страните от бившия Съветски блок, пояснява кореспондентът Андрю Крамер. С появата на „Северен поток“ Русия ще бъде в състояние да спира крана на източните си съседи, без обаче да спира доставките на богатите страни в Западна Европа.
„Вчера използваха танкове, днес нефт и газ“ – заяви бившият шеф на сигурността на Полша Збигнев Семятковски. Напротив, „Газпром“ и главният изпълнителен директор на „Северен поток“ твърдят, че това е чисто търговски проект. Ръководството на ЕС смята, че „Северен поток“ помага да се обедини Европа и да сезасили колективната енергийна сигурност, се казва в статиятa. Въпреки това, полският външен министър Радек Сикорски сравни руско-германското споразумение за газопровода с Пакта Молотов-Рибентроп.
„Тревожният ропот, който се надига на изток, едва достига на запад, където Русия ефективно провежда политиката на „разделяй и владей“- отбелязва вестникът. Сближаването с Русия прави ефективна цялата мрежа от активи на нефта и газа на Запад, както и корпорациите и влиятелните хора, свързани с Русия, сред които пръв е Герхард Шрьодер. Скоро след сключването на споразумение за строежа на „Северен поток“, Шрьодер подава оставка от поста канцлер, тъй като партията му губи изборите, и скоро става председател на съвета на акционерите на „Северен поток“. Старшият ръководител на проекта Матиас Варнинг през 80-тте години на миналия век (когато Путин е работил в Дрезден като агент на КГБ) служи в разузнаването на ГДР, пише авторът на статията.
Освен това „Северен поток“ е платила на бившия министър-председател на Финландия Пааво Липонен за съдействието при получаване на разрешителните за строеж.
Сега, когато проектът изглежда е неизбежен, към консорциума е решила да се присъедини и Франция – в противен случай тя ще трябва да закупува газ през немски посредници. Така конкуренцията за отношенията с Русия засилва съперничеството между Франция и Германия за икономическо и политическо лидерство в Европа. „Съображенията за европейско единство, и грижата за Източна Европа бяха засенчени от откровената борба за ресурси“, заключава Крамер.
Източник: The New York Times


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Борисов в Париж – свой сред чуждестранните си гости
Иво Инджев
Новият български премиер Бойко Борисов намира допирни точки с руския президент Владимир Путин и с френския държавен глава Никола Саркози, пише френският в. „Експрес“.
„Саркози, Путин и аз имаме един и същи път: ние всички идваме от службите. И тримата обичаме полицията!“, не спира да повтаря новият български премиер Бойко Борисов на чуждестранните гости. Българинът е бивш бодигард, руснакът – бивш офицер от КГБ, а французинът е бил само вътрешен министър, иронизира френското издание.
Не знам дали става дума за някаква грешка ( в превода, както е публикуван от БГНЕС). Но ако няма грешка, значи…няма грешка! Нашият премиер се чувства у дома си във Франция. Нещо повече, той не спирал да повтаря това пред „чуждестранните гости” … бидейки на гости във Франция.
Загубените в превода не са един и двама и няма да придиряме за още един, макар и да не е кой да е. Защото това не е най – лошото , което може да му ( ни) се случи. По – неприятно е да загубим паметта и способността си да осмисляме опита си на опитни зайчета – в смисъл, че сме опитни в съпротивата си да ни взимат за канарчета.
Отправна точка за онова, което искам да кажа като коментар, е следното припомняне от началото на юни 2008 г.:
„Качествата на хората често зависят от тяхното минало, казва Бойко Борисов в интервю за френското списание „Политик ентернасионал“ (Politique internationale). Президентът Георги Първанов е израснал като мен – просто, на улицата”.
( Въпросното списание е притурка на влиятелния „Монд” за външна политика, в която пишещият тези редове имаше честта да попадне със своя статия по повод изборите за европарламент в България, препечатана от блога, който четете).
Въпреки съпоставянето си с Г.Първанов по споменатия по – горе признак, премиерът Борисов не само му се противопостави в новото си качество на шеф на изпълнителната власт, но дори му каза да си подава оставката като президент и да се състезава наравно като партиен лидер ( на БСП), щом се съизмерва с него като политик
Тази метаморфоза ( макар и последвана наскоро от ново сдобряване между двамата) поражда надежди да видим промяна в мнението на г – н Борисов и за самия Путин. Сигналите от Париж, според които гостуващият там мосю Борисов поискал АЕЦ „Белене” да стане европейско дело, със сигурност ще ядосат Кремъл.
Още повече, че пред френските си домакини българският премиер се е почувствал дотолкова у дома си, че е намекнал твърдо за комисионните като досегашен двигател на ядрения проект. На което френският президент Саркози също толкова любезно е отвърнал с въпрос как България може да се откачи от руската си зависимост.

ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Милиардни споразумения между Русия и Китай
Китайски и руски фирми сключиха тази сутрин в Пекин споразумения на стойност 3,5 млрд долара. Договореностите бяха подписани преди началото на политическите разговори между руския министър-председател Владимир Путин и китайския правителствен ръководител Вън Цзябао. Сумата е по-малко в сравнение с предварително обявената от руския вицепремиер Александър Жуков, тъй като по някои от проектите има да се водят още преговори.

Хилари Клинтън на посещение в Москва
Американският държавен секретар Хилари Клинтън възнамерява да настоява пред руските лидери за специални форми на натиск върху Иран, ако той не успее да докаже пред международната общност, че ядрената му програма е за мирни цели, съобщи Асошиейтед прес.
Клинтън, която пристигна в Москва от Белфаст, ще се срещне днес с руския президент Дмитрий Медведев и с външния министър Сергей Лавров. Основни теми в разговорите ще бъдат иранският въпрос, Афганистан и усилията на САЩ да успокоят напрежението около противоракетната отбрана в Европа.
Служител от Държавния департамент заяви, че Клинтън планира да обсъди с руските лидери специфичните форми на натиск, които Москва би приела да бъдат приложени към Иран, ако той не спази задълженията си по ядрения въпрос. Според служителя, цитиран от АП, е изключително важно Русия да даде сигнали в подкрепа на евентуални мерки срещу Техеран, тъй като колкото по-единна е международната общност, толкова по-вероятно е натискът върху Иран да доведе до положителни резултати.

Решаващ вот в румънския парламент
Румънският парламент ще гласува днес предложението за вот на недоверие срещу правителството, след като вчера Конституционният съд отхвърли искането то да бъде обявено за неконституционно.
Предложението за вот на недоверие срещу правителството, внесено от Националнолибералната партия /НЛП/ и Демократичния съюз на унгарците в Румъния /ДСУР/, може да доведе до падането на румънското правителство на либерал-демократа Емил Бок. Неговата партия се опита да блокира гласуването, като внесе искане в Конституционния съд да го обяви за незаконно.
Двете опозиционни партии получиха подкрепата на бившите съюзници в управляващата коалиция на Бок - социалдемократите. Теоретически поддръжниците на вота на недоверие са 280, а само 236 са необходими той да мине. Либерал-демократите на Бок разполагат със 170 сенатори и депутати и могат да разчитат на подкрепата на 18-те представители на малцинствата в парламента.

Продължават коалиционните преговори в Берлин
В Берлин продължават коалиционните преговори между консерваторите и либералите с акцент върху икономическата и енергийната политика. Ще се дискутират и сроковете на експлоатация на ядрените централи. Федералният министър на икономиката Карл-Теодор цу Гутенберг изрази увереността си, че темата ще бъде приключена до края на седмицата. Предмет на спорове между консерваторите и либералната партия на свободните демократи е политиката спрямо Турция. Лидерът на либералите Гидо Вестервеле се въздържа засега да се произнесе по перспективата за присъединяване на Турция към Европейския съюз. Председателят на Християн-социалния съюз Хорст Зеехофер пък настоява в коалиционния договор да бъде вписано, че на Турция се отказва пълноправното членство. Консервативните партии ХДС и ХСС са привърженици на така нареченото "привилегировано партньорство" на Европейския съюз с Турция.

Спад в оборота на Фрапорт
Обявените днес данни от Фрапорт /концесионер на летището във Франкфурт и на още няколко други извън Германия, включително дялове от аерогарите във Варна и Бургас/ потвърждават прогнозите, според които до края на годината ще бъде регистриран спад в броя на превозените пътници между 5 и 6 процента. Отбелязаният спад в броя на пътниците на франкфуртското летище за първите девет месеца на годината е 6 процента, единствено на летището в Анталия има плюс - от 1,3 на сто. Преминалите през летище Бургас пътници са 1 млн 665 хиляди, което е с 12 процента по-малко в сравнение с миналата година, а варненското летище са използвали 1 млн 122 хиляди души, което е минус от 16,2 процента.

Хляб и зрелища
Обещания за хляб, а може би и пица...
В министерското и медийно надприказване за бюджетни дупки и акцизи никой не говори за културата. Без “отглеждането” на висока култура обаче зрелищата ще стават все по-жестоки, а хлябът все по-клисав, пише Мирела Иванова.
"В Министерството на културата не са останали никакви пари до края на годината освен за заплати, оплака се Вежди Рашидов." Из новините на в.”Стандарт”.
Във водовъртежа от надвикващи се новини около обсъждането на бюджета, предконгресните скандали в БСП и загубата на футболните национали от Кипър, надали някой се замисля и впечатлява от оглушителната тишина, надвиснала над културата. Не само над продънения бюджет на Министерството, а над изцяло сгрешения код на държавата по отношение на културния живот във всичките му измерения като насъщна и отличителна ценност, като знак за обществено здраве и просперитет.
Никой не обелва и дума за култура...
Културата – встрани от правителствените визии
От правителството на Борисов, с всичката му разобличителна енергия и градивен потенциал, честно казано не можем да очакваме дори допускането, че съществува нещо високо, надрационално и общоукрепващо фундаментите на държавността, наречено култура. Културата като значима тема и проблематика отпадна от самосебе си в трескавото ровене из злоупотребите на предишната власт, в прагматичния напън да се вържат двата края на бюджета, в неглижирането на всеки хоризонт, по-далечен от днешния ден.
Самото министерство на културата, руинирано финансово от поредица некадърни политически креатури, не излъчва какъвто и да е сигнал, че съществуват идеи отвъд даването на заплати. Чат-пат се спомене нещичко за или против легитимирането на частните колекции, припламне някакъв псевдопатриотичен патос за цивилизационните ни приноси и ето свършва се чиновническият ентусиазъм. А тъкмо в драматични до непосилие времена културата огнедишащо ври и кипи, самопостига се, самоудържа се и се самоосъществява. Не е далеч от ума как да се намерят верни и несложни решения за подкрепата и на динамичния живот на изкуството и създателите му днес, и за опазване на духовната памет, и за обмисляне на национална стратегия, която да разшири територията на българските постижения извън страната.
Амбициите на Борисов - лишени от духовно озарение
Кога ще удари часът за културния мениджмънт?
Откога например се предъвква и претака възможността за създаване на т.н. културно тото или лото, откога се пренебрегва умишлено опита на Прибалтийските републики, които със специален закон събират средства от данъци върху всички хазартни игри и ги трупат във фонд, наречен “Капитал Култура”. Тук е точно наопаки, владее някакъв патерналистичен соцманталитет, организират се тромави и излишни структури, нещо като масови хранилки, пълни с рядка попара, която да се разпределя, когато я има – дори към Външно министерство е създаден Институт по културата, но какво от това, щом не разполага със средства?
Амбицията на Борисовото правителство е да преобърне с хастара навън представата за отговорна управленска работа, но лишена от каквото и да е духовно озарение и мисъл за културата, тя си остава едно високорейтингово зрелище, гарнирано с обещания за хляб. Или пица, ако трябва да се придържаме към модерната метафорика на министър Дянков. Но си остава в ниското на живота и във вечните оцеленчески стратегии.
Автор: Мирела Иванова/Редактор: Емилиян Лилов

За Спаска, съдебната система и цирка
Българите - постоянно забърквани в циркове
Македонската гражданка Спаска Митрова, която има и български паспорт, бе освободена от затвора в Скопие след като излежа около две трети от тримесечната си присъда. Ясен Бояджиев за официалната българска реакция.
Спаска Митрова беше освободена предсрочно. Дали за добро поведение, както твърди директорът на затвора, или като „израз на добра политическа воля” от страна на Македония, както твърди българското външно министерство, за непредубеден страничен наблюдател е трудно да се каже. Както е трудно в целия медиен, дипломатически и не много дипломатичен министерски пиар-шум да се разграничат банално битовите от хуманитарните и чисто правните от политическите аспекти на това дело. Така или иначе българските институции единодушно определиха освобождаването като закъсняло и затова - разочароващо. И се похвалиха, че в случая са действали с „огромен такт”.
Както винаги не толкова тактичен, но прям, строг и справедлив се оказа премиерът. "Радвам се за жената, че са я пуснали, но просто нямам думи за македонската правосъдна система”, отсече той. И по-добре, че няма думи, защото не се знае докъде щеше да стигне.
Борисов назидава Македония заради съдебната й система
Перманентна липса на доказателства
Казвам това не от притеснение за междудържавните отношения. Просто не мисля, че точно българският министър-председател има основание за самочувствието, с което оценява правораздавателните институции на съседната държава. Защото, макар да не съм добре запознат с македонската, знам достатъчно за българската съдебна система, за която всички ние отдавна „нямаме думи”. За нея отдавна и без никакъв ефект са казани и най-тежките думи. И все пак да си припомним само някои събития от последната седмица.
В деня на освобождаването на Спаска Митрова стана ясно, че членове на Висшия съдебен съвет наистина са си общували с прословутия „Красьо от Плевен”, за когото се твърди, че е пазарувал гласове в съвета при избора на административни ръководители в магистратурата. Засега са безспорно доказани контактите на трима членове на ВСС или на общо 48 магистрати, но нищо чудно бройката да нарасне. Разбира се, сега всички се правят „на ударени”. Защото прекрасно знаят, че размерът и същността на бедствието, поразило самото сърце на съдебната система, както и тяхната лична отговорност ще останат завинаги недоказани.
Както завинаги недоказани и без никакви последствия ще останат и твърденията за срастване с престъпността по самите върхове на органите за сигурност, дообогатени миналата седмица с една справка, размахана публично от телевизионния екран.
В България ефектът е горе-долу същият и когато нещата стигнат до съда. Тук „невинен до доказване на противното” не е презумпция, а описание на безкрайността, защото „противното” по правило не се доказва. А и да се докаже, няма гаранции, че справедливостта ще възтържествува, за което говори делото „Борилски”. Изключенията от тази картина са редки, а хората в системата, които си позволяват да кажат поне част от истината на глас, са единици.
В България "противното" по правило не се доказва
Като „стар войник” новобранец
Пак миналата седмица външният министър и бъдещ еврокомисар, също като предишното правителство, поиска догодина наложеният на България от ЕС мониторинг в правосъдието да отпадне.
В това време заради съдебната й система премиерът назидава Македония като „стар войник” новобранец. И заплашва, че, когато тя потърси помощ за "предстоящите си присъединявания", от страна на България и лично от него случилото се многократно ще им бъде напомняно.
Засега обаче признаци и надежди за промяна в българската съдебна система няма. Освен да се чака нейният автокатарзис, както препоръчва председателят на Върховния касационен съд.
Главният прокурор пък се оплаква, че България е пак в компроматен цикъл, но обещава, че ръководената от него институция пак няма да се забърква в „циркове”. Самоинициатива ще има само, когато има основание, а не, когато ни забъркват в циркове.
Автор: Ясен Бояджиев/Редактор: Александър Андреев

Писоарът, кенефът и ролята на изкуството
Проблемите не могат да бъдат решени по този начин...
Инсталацията на Черни в Баня „Старинна” в Пловдив е под забрана, а авторът й е обявен за персона нон грата в града. За изкуството да смиташ проблемите под килима и за други старомодни практики е анализът на А. Пунчева.
„Турската тоалетна” не е метафора, артефакт, антика или гордост за всяка колекция, а действащо съоръжение в България – на много повече места, отколкото ни се иска да признаем. В инсталацията на Черни тя е чиста и блестяща, което не е така в повечето от горните случаи, което пък не бихме си признали без бой. В много от ресторантите в китните български градове има огромна плазма с чалга-ТВ, изкуствен бръшлян и ... клекало в тоалетната.
В немалко реномирани столични клубове тоалетните са в плачевно състояние и абсолютно несъответстващи на цените и претенциите им. Не са малко местата, в които услугата дори се заплаща и клиентите засрамено ровят из джобовете си за стотинки, защото са си въобразили, че могат „да минат метър”, след като са в ресторант. Това е стара нелицеприятна тема, но когато една артистична провокация ни помага да се освободим от неудобството с хумор, ние се обиждаме и озлобяваме срещу автора. Така е много по-лесно.
Прочутото българско клекало
Истината - трудна за прикриване
Някои хигиенни навици, по-точно липсата им, са споменати в пътеписите на чужденци, прекосили земите, населени с българи, преди два века. Обществените тоалетни и днес са рядкост, а малцина са кметовете в България, които като своя колега от фриволния роман на Габриел Шевалие „Клошмерл”, ще поискат да се прославят с построяването на градски писоар. Кметът Бартелеми Пиешу искаше да измисли нещо, чрез което да блесне превъзходството на един издигнат градски съвет. И тъй като в града вече имаше паметник на падналите във войните, трябваше спешно да се измисли нещо, което „да съдейства за проникването на напредъка в селата и да прогонва мракобесието”. Това решение слага началото на градската война в Клошмерл.
Под голяма угроза бе и Пловдив, според неговите управници, тъй като чехът Давид Черни бе поканен да участва с инсталация в международна изложба в града под тепетата. Черни е член на движението "Нормалните хора не говорят с комунисти" и автор на множество артистични провокации. Заради протестите на патриотични организации и за да запазел обществения мир, кметът обяви артиста за персона нон грата в града на тепетата. За тези, които случайно не са в течение, Черни изобрази България като система от клекала в своя провокативна инсталация в Брюксел по време на чешкото председателство. Българските власти бяха обзети от възмущение. Не можа да го смекчи фактът, че пострада образа и на други страни-членки на ЕС: Испания бе цялата в бетон, Холандия бе потънала напълно, само минаретата стърчаха нагоре, а задръстените магистрали в Германия образуваха нещо като пречупен кръст.
Без да обсъждаме художествените качества на „Ентропа”, и за най-неподготвения зрител бе ясно, че тя иронично борави със стереотипи и провокира публичния дебат. Много от държавите не бяха очаровани, но реагираха цивилизовано.
По отношение на България ударът попадна право в целта и предизвика силна, старомодна и неинтелигентна институционална реакция. В крайна сметка "Българията" на Черни бе покрита с черен креп, извършен бе своего рода фокус, който разбира се привлече вниманието и на тези, които никога не бяха чували за чешкия артист. Историята бе излязла сякаш директно от „Борат”.
В крайна сметка Черни отказа да дойде в България
Желязната завеса и изкуството
“Изкуството трябва да възпитава в родолюбие”, казва кметът на Пловдив. Похвална мисъл, ама съгласете се, че звучи малко китайски-демократично.
Емил Миразчиев, организатор на изложбата „Атлантида – скрита история, нови идентичности. 20 години от падането на Желязната завеса” разказва, че зад нея стоят три години подготовка и огромен труд, и че е финансирана изцяло от Европейския съюз, „Гьоте Институт” и още няколко организации. Творбата на Черни, според организаторите, е точно в контекста на мултинационалния проект, а Пловдив е най-подходящият град – като културна столица на България. „Работата на Черни бе приета много епидермално”, допълва Миразчиев. „Това е една политическа тоалетна. Не можем да си решим проблемите, като ги покрием с черен креп.”
Съвсем между другото България до този момент не е отбелязала на институционално равнище годишнината от падането на Берлинската стена и началото на демократичните промени.
„За съжаление някои държави нямат чувство за хумор", коментира тогава Черни пред лондонския „Таймс”. А днес?
Автор: А. Пунчева/Редактор: А. Андреев

На запад от България още чакат за визи
Албания и Босна и Херцеговина са изпълнили 90% от критериите на ЕС
Какво е значението на либерализирането на визовия режим за Западните Балкани и как ще се отрази то на България? Йорданка Йорданова разговаря по темата с българския евродепутат Станимир Илчев.
През юли тази година ЕК предложи да бъдат премахнати визите за кратък престой за Македония, Черна гора и Сърбия. Докладчикът на ЕП по либерализацията на визовия режим за Западните Балкани Таня Файон обаче наскоро настоя Босна и Херцеговина и Албания също да бъдат включени в процеса.
В доклада с предложения по визовия режим над страните от Западните Балкани се апелира към по-гъвкав подход по отношение на Босна и Херцеговина и Албания. Ако това не стане, след очакваното премахване на визите за Сърбия, Черна гора и Македония от 1 януари 2010 година картината на Западните Балкани ще стане още по-сложна и небалансирана, изтъква българският евродепутат от Групата на либералите и демократите Станимир Илчев.
Либерализирането на визовия режим - от значение за стабилността в региона
Пъзелът - достатъчно сложен
"В такъв случай последствията в никакъв случай няма да са положителни. И сега има достатъчно сериозна фрагментация на региона. И сега има крайно двусмислени ситуации. Ще посоча една, която е банално известна: сърбите в Босна и Херцеговина с лекота получават или по принцип притежават сръбски паспорти. Сега при новото положение и като сръбски граждани, те получават заедно с цялото население на Сърбия достъп до територията на европейските държави-членки. Същото се отнася в Босна и Херцеговина за хърватите. И ето как като че ли носителите на държавообразуващата идея на Босна и Херцеговина - бошняците, сиреч мюсюлманската общност, остават встрани."
"В Албания косовските албанци с известна лекота биха се сдобили било с албански, било с македонски паспорт, за да получат достъп до територията на ЕС. Както каза един колега: пъзелът е достатъчно сложен, за да го доусложняваме с едни общо взето теоритични графици за напредъка на страните."
Европейската комисия е разработила пътни карти, посочващи критериите, които трябва да изпълнят отделните страни, за да бъде премахнат визовия режим. Условията са свързани с напредък в подобряването на сигурността на паспортите, със засилването на граничния контрол, с напредък в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, както и в областта на външната политика и основните права. Според докладчика на ЕП по либерализацията на визовия режим за Западните Балкани Таня Файон Албания и Босна и Херцеговина трябва да бъдат включени в т.нар. "бял списък", тъй като са изпълнили 90% от критериите на ЕС. Според Станимир Илчев трябва да се обърне особено внимание на някои критерии.
"Няколко от критериите трябва да се приемат за най-важни, като този за паспортите например. Критиците на гъвкавия подход казват, че организираната престъпност ще получи голям шанс, но нали точно новите съвременни паспорти са сериозният филтър на външните граници на ЕС. Когато тези държави бъдат окуражени, те ще започнат по-ефективно да управляват своите външни граници, които много скоро ще станат външни граници на Общността."
Отпадането на визите за тези страни - свързано с облекчения за България
Как ще се отрази всичко това на България?
Премахването на визите за Македония, Черна гора и Сърбия и включването на Албания и Босна и Херцеговина в "белия списък" без съмнение би се отразило добре и на България, казва Станимир Илчев.
"Ние и в момента имаме много усилени контакти в деловата сфера с Албания, с Косово, със Сърбия, с Черна гора и Босна и Херцеговина и съответните делови среди и лица ще бъдат облекчени в своите бизнес-планове. Нашият туризъм би трябвало да почувства прилив на посетители от тези държави и от тези райони, които досега не са посещавали нашите зимни и летни курорти, защото не са искали да влизат в сложните и продължителни процедури по издаването на визите. От друга страна, когато Македония, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина и Албания станат членове на ЕС, част от нашите граници няма повече да са външни граници на ЕС. А това е свързано с облекчения за нас. Ако пресметнем какви ресурси са необходими, за да бъде изпълнен ангажимента на България към границата със Сърбия и към границата с Македония, така както стои и въпросът с българо-турската граница, ние ще видим, че бихме могли да спестим пари - и за хеликоптери, и за системи за проследяване и контрол, и за други технически инсталации и съоръжения, и за кадри, които непрекъснато се квалифицират и се подготвят, оборудват и осигуряват."
Според Станимир Илчев либерализирането на визовия режим за Западните Балкани има особено значение за стабилизирането на региона, защото ще даде на страните равен достъп до възможностите на ЕС.
Автор: Й. Йорданова/Редактор: Б. Емануилов

Хомосексуалността - трън в очите на балканците
Хомосексуалните на Балканите - на ръба на обществото
На Балканите животът на хората с хомосексуална ориентация не е никак лесен, пише "Нойе цюрхер цайтунг". Според автора на статията Андреас Ернст натиск над тези хора се оказва в почти всички краища на балканските страни.

Ако разгледаме отделните държави на Балканите, ще видим, че конфликтите, в които се въвличат хората с хомосексуална ориентация, са различни за всяка страна.
В Босна например решаваща роля играят религиозните общности, пише Андреас Ернст. Войната от 1992 до 1995 година засили не само етническата идентичност, а и връзката й с религиозната принадлежност. Бошняците са мюсюлмани, сърбите са православни, хърватите - католици. След войната в Сараево беше създаден Интеррелигиозен съвет, който трябваше да внесе помирение между религиите. Той обаче не постигна много и из редовете му не цари особено единомислие, освен по отношение на хората с хомосексуална ориентация. Един закон, който щеше да доближи страната до ЕС, по силата на който еднополовите бракове са позволени, предизвика през май тази година тройно "не" на религиозните водачи.
Хомосексуалните косовари нямат предразсъдъци към другите етноси
Хомосексуалната сцена в Косово
Тя е поставена в парадоксална ситуация. В патриархалното общество, в което семейството е най-важно за индивида, няма обществено пространство за хомосексуалните. В същото време обаче Косово има много модерна конституция, която не е съставена от самото общество, а от западни експерти. Тя позволява еднополовите бракове, които обаче от социална гледна точка са немислими. В страната дори има Обединение на хомосексуалистите, което се казва "Елюзиум" и се бори срещу принудителното прикриване на хората с хомосексуална ориентация.
Връзките на чужденци и местни са смятани от някои за "проституция", ако богаташи от чужбина успеят да снабдят млади мъже с визи или да им намерят работа извън страната. Други говорят за "експлоатация". В едно обаче хомосексуалната сцена несъмнено е авангардна, макар и прикрита: в мултиетноса, който не съществува в ежедневието на косоварите, но е действителност сред хомосексуалните. Дали албанец, сърбин или ром - тук не съществуват предразсъдъци към другите етноси, достатъчно е само да си дискриминиран в страната заради сексуалната си ориентация.
Сърбите са смятани за сексуално разкрепостени
В Сърбия положението би трябвало да е по-добро
Белград е милионен град с разнообразна "купонджийска" култура. Сърбите са считани за разкрепостени по отношение на сексуалността, промискуитетът в страната е силно разпространен. Но нещата не са такива, каквито изглеждат. Тазгодишният гей-парад беше отменен след като дясноекстремистки организации заплашиха с бунтове. Полицията откри тайни складове с бутилки и камъни, подготвени за омразните "педери", както наричат хомосексуалните в Сърбия.
Авторът на статията в "Нойе цюрхер цайтунг" отбелязва, че десните екстремисти в Сърбия са млади хора, нормално облечени - без "фашистката мода", с която се открояват техните колеги от Западна Европа. Те са родени в началото на 90-те и са израснали в климат на истеричен национализъм. Според тях "безплодният секс" между хора от еднакъв пол може доведе до изчезването на сръбския народ.
Според Андреас Ернст обнадеждаващото в Сърбия е, че в центъра на обществената дискусия в момента не е вече хомосексуалната сцена, а десните радикали. "А това е добре", пише авторът. "Защото без маргинализиране от страна на медиите и правовата държава хомосексуалните в Сърбия няма да могат да се освободят от позицията си на група на ръба на обществото."
НЦЦ/ВШ/ЙЙ

Луканките покоряват света
В Ануга 2009 участват 6520 изложители от 97 държави
Революционен по форма картофен чипс, люта кока-кола или сладкиш от коноп - новостите на пазара на храни се показват най-напред на грандиозното изложение Ануга, на чието 30-то издание домакин е Кьолнският панаир.
Икономическата криза е минала покрай бранша, поне засега, а от представянето всеки се надява на повече оборот и нови клиенти. За което, разбира се, най-силното оръжие е рекламата - и пред погледа на посетителите всички видове изкушения са демонстрирани максимално привлекателно, забавно и... вкусно. Атракциите също имат своето място, независимо дали става дума за моми в носии, танци върху бар-плот, кокетни готвачи, които всеотдайно пържат или майстори-специалисти по максимално финото нарязване на свинския бут.
Щандът на Българската асоциация на месопреработвателите
Наденички от риба и люта кока-кола
За пореден път силно присъствие имат био-продуктите, вегетарианските храни и здравословните стоки. Продуктите с намалено съдържание на мазнини и захар са предназначени за загрижените за здравето си потребители, но също така - и за тези с наднормено тегло. Сред необичайните новости тази година са наденичките от риба тон, най-лютата кока-кола в света, био-сладоледът от козе мляко. А напитките, за които се твърди, че помогат против стрес, целулит или бръчки, се оказват вече едва ли не нещо обичайно.
Изложението продължава до сряда, страна-партньор тази година е Турция. А от България фирмите-участнички са 50, но не всички предлагат най-българските продукти. Докато май точно това би било най-интересно и привлекателно за посетителите и търговците, в което се убеждават постепенно трите фирми, събрани на щанда на Асоциацията на българските месопреработватели.
Българските продукти - уникални
Нарязаните луканки изглеждат повече от примамливо, надяват се да завладеят световния пазар, както разказва Павлина Лилова, главен експерт-технолог в Асоциацията. Тя отбелязва, че България е в Европейския съюз, но за месните продукти пазарът все още е единствено български. Отправените към международния форум в Кьолн очаквания са това да се промени, като се има предвид, че българските продукти са уникални, по-различни от другите. Интерес вече е регистриран - от поляци, украинци, от Малта. Щандът е малък, но много уютен и посетителите не го пропускат.
Автор: Биляна Михайлова/Редактор: Мария Илчева

Американци получават Нобел за икономика
Нобел за икономика се връчва от 1969-та година насам
Американците Елинор Остром и Оливер Уилямсън печелят тазгодишната Нобелова награда за икономика. Те са отличени за работата си в областта на икономическото управление. Остром е първата жена, която получава тази награда.
Тази година Нобеловата награда за икономика се поделя между двама учени. Според Шведската кралска академия родената през 1933-та година Остром има големи заслуги с научните си разработки, свързани с управлението на обществената собственост от асоциации на потребителите. Другият американски учен - роденият през 1932-ра година Оливер Уилямсън получава Нобеловата награда заради теорията си за разрешаване на корпоративния конфликт. Става дума най-вече за организацията на пазарите и фирмите в конфликтни ситуации.
Заслугите на двамата учени
"През последните три десетилетия тези изключителни учени изведоха изследванията за управление на икономиката от периферията до центъра на научното внимание", се казва в официалното съобщение на комисията за избор към Шведската кралска академия. Двамата учени, носители на тазгодишната Нобелова награда за икономика, си поделят един милион евро. В телефонен разговор Остром заяви, че е напълно шокирана от присъдената й награда, отбелязва агенция ДПА. Пред журналисти американката подчерта, че изследванията й са актуални и днес, най-вече във връзка с преодоляване на последиците от промените в климата. "Години наред се борихме с две основни притеснения - при какви условия хората могат да се самоорганизират за управление и второ - да създадем по-широко разбиране за социално-екологични системи - нещо, което днес има голямо значение", допълни Остром в телефонен разговор с журналисти.
"Доведеното дете" в наградния фонд на Нобел
Нобеловата награда за икономика е оспорвана, защото не е сред традиционните награди, създадени от Алфред Нобел през 1896-та година. Откривателят на динамита предвидил награди за физика, химия, медицина, литература и мир. Научните изследвания в областта на икономиката му се стрували съмнителни и затова недостойни за награда.
Икономистите успяват да наваксат пропуснатото едва през 1968-ма година. Шведската Райхбанк обявява наградата по повод 300-та годишнина от създаването си в памет на Алфред Нобел. Отличието се връчва от 1969-та година насам, лауреатите се определят от Шведската кралска академия.

Светлина на хоризонта
Въпреки последиците от кризата естонците не губят надежди
Естония изпитва цялата тежест на финансовата криза. Икономиката запада, безработицата расте. От демонстрации обаче няма и следа. Главната цел на естонското правителство гласи: дисциплина и стриктен еврокурс.
С едва 1,3 млн. жители Естония е най-малката от трите балтийски републики. Както Литва и Латвия, така и естонците имат зад себе си години на шеметен стопански растеж. Световната криза сложи край на този подем. От средата на миналата година естонската икономика бележи истински срив. За 2009 се очаква спад от порядъка на девет процента. Въпреки това финансовият министър Юрген Лийги вижда Естония в по-благоприятна ситуация, отколкото нейните балтийски съседки.
"Вярно, че непрекъснато се говори за единството на балтийските държави. Но това може би е така в емоционален аспект. Тъкмо сега различията изпъкват особено ясно. През последните години заделихме известни резерви, поради което се справяме по-добре с кризата.
Естония не падна на колене
Страната продължи да проявява политическа дееспособност. Ако бяхме ползвали международна финансова помощ, щяха да ни налагат условия, какъвто е случаят с Латвия”, посочва естонския министър на финансите.
Всъщност повод за оптимизъм няма. Безработицата в Естония възлиза на 15 процента. Строителният бранш рухна изцяло. Във времената на икономически възход много хора взеха големи заеми, които сега не могат да изплащат. Да се продават отново построени вече къщи почти няма смисъл, тъй като цените са на дъното. Според финансовия министър Лийги естонската икономика е достигнала най-ниската точка, но страната все пак поддържа нещо като стабилност на ниско ниво. Освен икономическа в Естония е налице и относителна политическа стабилност. През 2008 инфлацията възлизаше на десет процента, докато през второто тримесечие на тази година падна почти до нула. Поради това за естонското правителство няма никаква причина за евентуално временно отдръпване от заплануваното въвеждане на еврото на 1-ви януари 2011.
ДР/БЕ/ЙЙ

Няма коментари: