петък, 23 октомври 2009 г.

РАННИ ИЗВЕСТИЯ НА 24 ОКТОМВРИ

По Фокус
Парламентарна комисия ще разследва ролята на институциите, отпускащи заеми, за финансовата криза в САЩ
Вашингтон. Комисия на долната камара на американския парламент, Камарата на представителите, ще направи разследване относно институциите, отдаващи ипотечни заеми, което трябва да изясни ролята им за възникването на икономическата криза в САЩ, предаде АФП.

„Действията на институциите за отдаване на кредити, допринасящи за кризата в сектора на недвижимото имущество и за финансовата криза, са голямо притеснение както за много американци, така и за членовете на тази комисия”, се казва в комюнике на държавната комисия за надзор и реформа.
Подозренията на комисията са, че институциите са използвали практики, заблуждаващи клиентите и регулаторните органи.

„Таймс”: Великобритания не излиза от рецесията
Лондон. Данните за състоянието на британската икономика сочат, че страната продължава да затъва в рецесията, с което бе хвърлено съмнение върху ефективността на плановете на финансовия министър Алистър Дарлинг за орязване на националния дълг, пише британският вестник „Таймс”.
Британският премиер Гордън Браун прие новината за спада на брутния вътрешен продукт с 0,4% през третото тримесечие на 2009 г. с недоумение. Числата сложиха край на прогнозите, че Великобритания ще излезе от рецесията и пометоха надеждите на Браун за икономическо възстановяване, толкова важно преди предстоящите избори.
От началото на кризата в страната БВП на Великобритания е спаднал с 5,9%.

АФП: 101 американски банки са обявили фалит през 2009 година
Вашингтон. Броят на фалиралите банки в САЩ от началото на 2009 година достигна 100 след затварянето на „Партнърс банк”, в щата Флорида, предаде АФП.
Активите на фалиралата финансова институция възлизат на 65,5 милиона долара, а депозитите й са на стойност 64,9 милиона долара.
Малко по-късно бе обявен и банкрутът на 101-та банка в САЩ, която ще бъде откупена от свой конкурент.
Общият размер на активите на фалиралите през тази година банки в САЩ е 106,91 милиарда долара.

Заплаха от Афганистан
Афганистанският опиум поддържа глобална търговия с хероин в размер на 65 млрд. долара годишно, която причинява смъртта на много повече хора в страни-членки на НАТО всяка година в сравнение с броя на военнослужещите от Алианса, които са загинали на бойното поле в Афганистан от 2001 г. Това заяви Антонио Мария Коста, ръководител на службата на ООН за борба с наркотиците и организираната престъпност.
„Ако не се заемем с този проблем, ще бъде трудно да разрешим всички останали проблеми в Афганистан”, заяви Коста, допълвайки, че доходоносната природа на търговията с хероин създава „наркокартел” в Афганистан, който включва корумпирани представители на властите и силите за сигурност.
По-лесно да е да се опитаме да изкореним търговията с хероин от нейния първоизточник, където опиумът расте, вместо от неговата дестинация, заяви той, в частност тъй като трафикът на хероин се възпрепятства по-малко ефективно в богатите западни страни, въпреки техните финансови и полицейски ресурси.
Така Коста резюмира на доклад на офиса, който ръководи. Представяйки данни от самите страни, докладът на ООН посочва, че Иран задържа 20% от 105 тона хероин, който преминава през негова територия, Пакистан залавя 17% от 150 тона, а централноазиатските държави задържат само 5% от 100 тона от наркотика, които влизат в тези републики.
Европейците консумират 88 тона хероин годишно, а властите им задържат едва 2% от хероина, който влиза в Европа, предимно през България, Гърция и Румъния, според доклада.
Броят на жертвите от свръхдози хероин във всички страни-членки на НАТО надвишава 10 хил. души, което е пет пъти повече от загиналите военнослужещи от НАТО в Афганистан през последните осем години, отбелязва документът.
Приходите от търговията с хероин подпомагат екстремистката дейност на талибаните. Когато те бяха на власт в Афганистан през осем години, хероинът е давал 100 млн. долара от такси. В момента се смята, че екстремистите печелят по 160 млн. долара годишно от трафик на наркотика.
Коста препоръчва силите на НАТО да се концентрират върху обезвреждане на наркокартелите в Афганистан, вместо да осъществяват удари срещу отделни обекти за производство на опиум.
С бомбардиране на нарколабораториите, заедно с атаки срещу трафикантите и пазарите на наркотици, военнослужещите от НАТО постигат ограничен успех, така че те трябва да разширят обхвата си, заявява той.

Разкрития за корупция
Два различни случая на корупция станаха ясни днес след специализирани операции.
В Кардам за корупция за задържани двама гранични полицаи. Арестуваните са началник на смяна и един служител. Става дума за изградена система, чрез която се осъществява контрабанда.
В Плевен са арестувани прокурорът Георги Велков от Плевен и бизнесменът Илиян Михайлов заради подкуп за решаване на дело от общ характер.
Представители на Софийска градска прокуратура, ДАНС и ОД на МВР - Плевен залавят Михайлов в момента, в който дава подкуп от 23 хил. лв. на прокурор Велков.

Разкриха два случая на корупция
Двама гранични полицаи са задържани на територията на Кардам. Специализираната операция се финализира, съобщи за Агенция „Фокус” вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Задържаните за корупция са началник на смяна и един служител. Става дума за изградена система, чрез която се осъществява контрабанда.
Операцията е започнала преди два дни и утре трябва да приключат всички процесуално-следствени действия.
„Имаме волята да противодействаме на подобни явления, защото липсата на държавност в предишното уравление доведе до безнаказаност на подобни лица. Предприели сме действия с отдел „Вътрешна сигурност” към Министерството за всеки един такъв случай да бъдем безкомпромисни. Естествено също така и срещу организираната престъпност, знаете, че днес имаше добри операции на територията на Столичната дирекция на вътрешните работи за наркотици”, каза вътрешният министър.
Операцията по задържането на прокурор и бизнесмен в Плевен за подкуп е резултат от съвместната работа на ДАНС, МВР и Прокуратурата.
Арестувани са прокурорът Георги Велков от Плевен и бизнесменът Илиян Михайлов. Представители на Софийска градска прокуратура, ДАНС и ОД на МВР - Плевен залавят Михайлов в момента, в който дава подкуп от 23 хил. лв. на прокурор Велков. Акцията е проведена днес около 17.45 часа. Магистратът Георги Велков от Окръжната прокуратура в Плевен и негов посредник са заловени при получаване на подкупа. Той бил поискан от лице, срещу което е заведено наказателно дело от общ характер.
Срещу извършителите е образувано производство по чл.320, т.1, чл.304 б, ал.1, във връзка с чл.301 от НК.
Велков прекара няколко часа пред дома си с белезници. В началото на акцията дори е бил проснат по очи на земята, разказаха очевидци.
Наблюдаващ прокурор по случая е Георги Тафров от Софийска градска прокуратура.
Процесуално - следствените действия продължават.

***
Около година прокурорът Георги Велков е работил по дело за обсебването на мелницата в град Славяново, бивша собственост на Илиян Михайлов. Делото беше върнато на прокуратурата от съда. След това отново влезе в Окръжен съд – Плевен. Делото е срещу известния в цялата страна бизнесмен Светозар Д. Той е обвинен в обсебване в големи размери чрез измама. Обвинението срещу него е, че на 22 декември 2004 г. в Троян чрез измама склонил Димитър Йорданов Митовски и Илиян Василев Михайлов от Плевен да подпишат частни документи - запис на заповед без протест с падеж за 200 000 лв. и запис на заповед без протест с падеж за 150 000 лв. С тези записи Митовски и Михайлов се задължили като физически лица да заплатят на „Октопод Инвест Холдинг” ООД - Варна сумите по записите, което според обвинителния акт не отговаряло на волята им. Друго обвинение срещу Светлозар Д. гласи, че през периода декември 2004 г. - май 2006 г. в Троян заблудил Димитър Йорданов Митовски, Илиян Василев Михайлов, Христимир Иванов Панчев и Евгени Илиев Асенов от Плевен, че след придобиване на собственост от „Октопод Инвест Холдинг” ЕООД - Варна върху стопански двор с мелница в Славяново, предишна собственост на „Славомел” ООД, ще прехвърли собствеността на недвижимия имот обратно на „Славомел”. С това подсъдимият причинил на „Славомел” имотна вреда в размер на 293 240 лв., като измамата представлява особено тежък случай. Имотът представлявал стопански двор от 6.93 дка заедно с построените в него сгради, като към 22 декември 2004 г. е оценен за 443 240 лв.
По същото дело е обвинена и Капка Р., която като вещо лице по изпълнителното дело съзнателно дала невярно заключение относно справедливата пазарна стойност на стопанския двор заедно с построената в него мелница в размер на 199 800 лева.
Срещу съдия-изпълнителя Цветозар Н. също има повдигнато обвинение - че с цел да набави облага за „Октопод Инвест Холдинг” ЕООД - Варна спомогнал дружеството да придобие собственост върху стопанския двор заедно с мелницата.
За сега не е ясно има ли връзка въпросното дело с днешната акция, при която прокурорът Велков и бизнесменът Михайлов бяха заловени с 23 000 лв. подкуп.

Двама гранични полицаи са задържани в Кардам заради корупция
Двама гранични полицаи са задържани на територията на Кардам. Специализираната операция се финализира в момента. Това съобщи за Агенция „Фокус” вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Задържаните за корупция са началник на смяна и един служител. Става дума за изградена система, чрез която се осъществява контрабанда.
Операцията е започнала преди два дни и утре трябва да приключат всички процесуално-следствени действия.
„Имаме волята да противодействаме на подобни явления, защото липсата на държавност в предишното уравление доведе до безнаказаност на подобни лица. Предприели сме действия с отдел „Вътрешна сигурност” към Министерството за всеки един такъв случай да бъдем безкомпромисни. Естествено също така и срещу организираната престъпност, знаете, че днес имаше добри операции на територията на Столичната дирекция на вътрешните работи за наркотици”, каза вътрешният министър.
Операцията по задържането на прокурор и бизнесмен в Плевен за подкуп е резултат от съвместната работа на ДАНС, МВР и Прокуратурата.

Отведоха задържания прокурор Георги Велков от мястото на задържането му в Плевен
Отведоха задържания прокурор Георги Велков от мястото на задържането му в Плевен, предаде кореспондентът на радио „Фокус” – Велико Търново. Велков прекара няколко часа пред дома си с белезници. В началото на акцията дори е бил проснат по очи на земята, разказаха очевидци.
Наблюдаващ прокурор по случая е Георги Тафров от Софийска градска прокуратура.

Прокурор Георги Велков е работил по дело за мелницата в гр. Славяново, бивша собственост на Илиян Михайлов
Около година прокурорът Георги Велков е работил по дело за обсебването на мелницата в град Славяново, бивша собственост на Илиян Михайлов, предаде кореспондентът на радио „Фокус” – Велико Търново. Делото беше върнато на прокуратурата от съда. След това отново влезе в Окръжен съд – Плевен. Делото е срещу известния в цялата страна бизнесмен Светозар Д. Той е обвинен в обсебване в големи размери чрез измама. Обвинението срещу него е, че на 22 декември 2004 г. в Троян чрез измама склонил Димитър Йорданов Митовски и Илиян Василев Михайлов от Плевен да подпишат частни документи - запис на заповед без протест с падеж за 200 000 лв. и запис на заповед без протест с падеж за 150 000 лв. С тези записи Митовски и Михайлов се задължили като физически лица да заплатят на „Октопод Инвест Холдинг” ООД - Варна сумите по записите, което според обвинителния акт не отговаряло на волята им. Друго обвинение срещу Светлозар Д. гласи, че през периода декември 2004 г. - май 2006 г. в Троян заблудил Димитър Йорданов Митовски, Илиян Василев Михайлов, Христимир Иванов Панчев и Евгени Илиев Асенов от Плевен, че след придобиване на собственост от „Октопод Инвест Холдинг” ЕООД - Варна върху стопански двор с мелница в Славяново, предишна собственост на „Славомел” ООД, ще прехвърли собствеността на недвижимия имот обратно на „Славомел”. С това подсъдимият причинил на „Славомел” имотна вреда в размер на 293 240 лв., като измамата представлява особено тежък случай. Имотът представлявал стопански двор от 6.93 дка заедно с построените в него сгради, като към 22 декември 2004 г. е оценен за 443 240 лв.
По същото дело е обвинена и Капка Р., която като вещо лице по изпълнителното дело съзнателно дала невярно заключение относно справедливата пазарна стойност на стопанския двор заедно с построената в него мелница в размер на 199 800 лева.
Срещу съдия-изпълнителя Цветозар Н. също има повдигнато обвинение - че с цел да набави облага за „Октопод Инвест Холдинг” ЕООД - Варна спомогнал дружеството да придобие собственост върху стопанския двор заедно с мелницата.
За сега не е ясно има ли връзка въпросното дело с днешната акция, при която прокурорът Велков и бизнесменът Михайлов бяха заловени с 23 000 лв. подкуп.

Продължава разпитът на задържания в Плевен бизнесмен Илиян Михайлов
Разпитът на задържания бизнесмен Илиян Михайлов продължава в магазина за дрехи втора употреба на ул. „Сан Стефано” в Плевен, предаде кореспондентът на радио „Фокус” – Велико Търново. Прокурорът Георги Велков продължава да стои с белезници пред сградата. Официална информация за случая отказаха началникът на Областната дирекция на МВР-Плевен Светозар Илиев и председателеят на Окръжния съд Румен Лазаров.
Около 20 души наблюдават зрелището. Три софийски коли са паркирани в близост до отцепения район.
Очевидци уточниха, че акцията е проведена в 17.45 часа.

Подкупът е бил поискан от лице, срещу което и заведено наказателно дело от общ характер
Подкупът е бил поискан от лице, срещу което и заведено наказателно дело от общ характер, съобщиха от пресцентъра на МВР. Прокурор от Окръжна прокуратура – Плевен е задържан с подкупа. Акцията на ДАНС и МВР, под ръководството на Софийска градска прокуратура е проведена днес около 17.45 часа. При съвместната операция на ДАНС и МВР, проведена под ръководството на Софийска градска прокуратура, днес около 17.45 часа е задържан прокурор с подкуп. Магистратът Георги Велков от Окръжната прокуратура в Плевен и негов посредник са заловени при получаване на подкуп в голям размер. Той бил поискан от лице, срещу което е заведено наказателно дело от общ характер.
Срещу извършителите е образувано производство по чл.320, т.1, чл.304 б, ал.1, във връзка с чл.301 от НК.
Процесуално - следствените действия продължават.
Както "Фокус" по-рано съобщи прокурорът Георги Велков от Плевен и бизнесменът Илиян Михайлов са били арестувани с подкуп.

Арестувани са прокурорът Георги Велков от Плевен и бизнесменът Илиян Михайлов
Арестувани са прокурорът Георги Велков от Плевен и бизнесменът Илиян Михайлов. Прокурорът е с белезници, каза за радио „Фокус” – Велико Търново осведомен източник. Двамата се намират в района на Дома на прокурора на ул. „Сан Стефано” – в близост до църкавата „Света Троица”. Велков вече е пред сградата, а разпитите на Михайлов продължават вътре в нея.
Представители на Софийска градска прокуратура, ДАНС и ОД на МВР - Плевен залавят Михайлов в момента, в който дава подкуп от 23 хил. лв. на прокурор Велков. По сведения на очевидци акцията е проведена около 18.15 ч. тази вечер.
Даниела ДОЧЕВА

Прокурор от Плевен е задържан с подкуп
Прокурор от Плевен е задържан с подкуп. Това потвърди за Агенция „Фокус” зам.-градският прокурор на София Роман Василев.
Задържането е станало днес от Градска прокуратура - София и Държавна агенция "Национална сигурност".
Сигналът е подаден от граждани. Подкупът е в размер над 20 000 лева.

Информационна агенция „Фокус” припомня:

13 октомври 2009 г.
Съдия от Окръжния съд в Кюстендил е заловен с подкуп в особено големи размери.
Съдията Юри Маринов е взел подкуп от 24 000 лева, за да реши дело в полза на строителна фирма, касаещо ревизионен акт на стойност 100 000 лева.
Парите са открити в дома му, а той е задържан за 72 часа.

19 декември 2007 г.
Прокурорът от Върховната касационна прокуратура Ангел Дончев е арестуван при получаване на подкуп от 20 000 евро. Операцията е осъществена съвместно от ГДБОП и ВКП. Дончев е изнудвал прокурор от провинцията, а подкупът, с белязани банкноти, му е бил даден от друг прокурор. Повод на изнудването е проверка, която Дончев е водел срещу районния прокурор. Изнудваният прокурор от Районна прокуратура Сливница Емил Милев подава сигнал до главния прокурор Борис Велчев. На 27 декември Висшият съдебен съвет (ВСС) с пълно единодушие решава да отстрани Ангел Дончев от работа.

12 февруари 2007 г.
Димитър Викентиев, бивш зам.-районен прокурор на Оряхово е задържан и подведен под отговорност по обвинение за подкуп. Седмица след като бе задържан, магистратът е освободен срещу гаранция от 5000 лв. от Софийския апелативен съд. На 25 юни 2008 г. делото срещу прокурор Димитър Викентиев е безсрочно отложено. Съдът реши, че делото трябва да бъде преразпределено от друг съдийски състав, заради продължителен отпуск на съдията, който е гледал делото преди това.

6 април 2007 г.
Прокурорите Боян Тошев и Георги Манасиев и варненския бизнесмен Владислав Марчев са задържани за взимане и даване на подкуп. Обвиненията са, че варненският прокурор Георги Мансиев е дал сумата от 1500 евро на софийския си колега Боян Тошев от Върховната касационна прокуратура, за да му съдейства да бъде назначен за шеф на Районната прокуратура във Варна.
По-късно по случая е задържан и бизнесменът Владислав Марчев, за когото се знае, че е бил посредник между двамата прокурори.

13 февруари 2007 г.
Димитър Нинов - прокурор в Районна прокуратура гр. Оряхово е обвинен по чл. 302 от Наказателния кодекс за взимане на подкуп в качеството му на прокурор. Определена му е мярка за неотклонение задържане под стража за срок от 72 часа.

29 март 2006 г.
Заместник-директор на Окръжната следствена служба в Перник Росица Ангелова и следователя от същата служба Елена Борисова бяли задържани при акция на НСБОП след получаване на белязани 7 000 лева. Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу двете за вземане на подкуп за упражняване на неправомерно влияние при вземането на решение от длъжностно лице. На 29 януари 2008 г. Софийски градски съд ги признава за виновни.


СДС в търсене на лидер
Кандидатурите на Иво Цанев и Мартин Димитров бяха издигнати за поста председател на СДС.
Много е важно да има конкуренция, да има много кандидатури и затова правим тези вътрешни избори, каза настоящият председател и кандидат за поста Мартин Димитров. Според него трябва да има сблъсък на идеи, на тези за бъдещето на СДС.
Иво Цанев заяви, че трябва да се засили ролята на СДС в „Синята коалиция” и представителите на партията да бъдат много по-активни в законодателната и парламентарната дейност, в общинските съвети в цялата страна.
Спаруд председателя на СДС – София Борислав Бориславов, новият председател трябва да се опита да води политика, която да вдъхва почтеност и да дава дясна алтернатива, различна от това, което в момента е „Синята коалиция” с ясни последователни концепции и с конструктивна позиция по отношение на сегашното правителство.

Борислав Бориславов: Новият председател на СДС трябва да води политика, вдъхваща почтеност
Новият председател на СДС трябва да се опита да води политика, която да вдъхва почтеност и да дава дясна алтернатива, различна от това, което в момента е „Синята коалиция” с ясни последователни концепции и с конструктивна позиция по отношение на сегашното правителство. Това каза пред Агенция „Фокус” председателят на СДС-София Борислав Бориславов по повод издигането на кандидатурите на Мартин Димитров и Иво Цанев за поста председател на партията.
„Следващият председател на СДС трябва да е седесар, защото се видя, че хора, които са отскоро в СДС, не могат да се ориентират в ситуацията и използват тази позиция единствено за собствено уреждане и чрез тях партията няма никакво бъдеще”, посочи Бориславов. Той допълни, че позицията на по-голямата част от СДС-София е, че присъствието на СДС в „Синята коалиция” е сигурен път към обезличаването на партията. „Ако този формат се запази в този вид и под това име, е безспорно, че СДС трябва да върне водещата си позиция. По социологически данни се вижда, че СДС в началото на годината имаше около 4,5%, а ДСБ около 1-2%. В момента цялата „Синя коалиция” достигна процента на ДСБ. Явно тази формула не е особено успешна”, бе категоричен Бориславов.
На въпрос – каква политика трябва да водят представителите на СДС в парламента, той отговори, че тя трябва да е с по-ясно лице. „До момента не мога да откроя запомнящо се действие или позиция на депутатите от „Синята коалиция”, заключи Бориславов.

Мартин Димитров: СДС трябва да бъде сериозен фактор в парламента и носител на модерното
СДС трябва да бъде много сериозен фактор в парламента и да бъде носители на модерното, смисленото. СДС е партията, която представлява разумните и активни хора.
Това каза пред Агенция „Фокус” досегашният председател на СДС Мартин Димитров по повод издигането на кандидатурата му за председател на партията.
На въпрос - какво трябва да бъде бъдещето на СДС оттук нататък и какви ще бъдат неговите стъпки в бъдеще, Димитров отговори така: „Досега гасях пожари. Сега ще имам възможност в една по-спокойна обстановка да стабилизирам партията. Досега бяха 11 съдебни дела, всякакви проблеми, два много тежки избора”. Той допълни, че СДС има две години преди местните избори, в които трябва да възстановим структурите на партията там, където ги няма. Според него трябва да се направи академия, в която да се подготвят кандидати за кметове и общински съветници.
По повод думите на Цанев, че трябва да се засили ролята на СДС в „Синята коалиция”. Димитров коментира, че „тя си е достатъчно силна”. СДС има 10 депутати от общо 15. Ролята на СДС в „Синята коалиция” е много сериозна, бе категоричен той. Оттук нататък общите действия в дясното пространство трябва да бъдат разширени и с други партии, трябва да се потърси още по-широка платформа за общи действия. „Това смятам да правя от началото на 2010 година”, бе категоричен Димитров.

Много е важно да има конкуренция за поста председател на СДС, според Мартин Димитров
Много е важно да има конкуренция, да има много кандидатури и затова правим тези вътрешни избори. Това каза пред Агенция „Фокус” председателят на СДС Мартин Димитров по повод издигането на кандидатурата му за поста председател на партията. Според него трябва да има сблъсък на идеи, на тези за бъдещето на СДС. „Миналия път имаше 7 или 8 кандидата на миналите вътрешни избори и се получи много стойностен и смислен дебат. Всички, които смятат, че могат да допринесат за един такъв дебат, е хубаво да се кандидатират”, посочи Димитров. Според него единственото условие е този дебат да бъде позитивен. Трябва да се води дискусия за бъдещето на СДС, а не да има „изцепления”, каквито са били организирани от малка група от софийската организация по време на конференцията.
На въпрос – смята ли, че и други членове на партията ще се кандидатират за поста на председател, Димитров отговори, че според него ще има още кандидати и е хубаво да има. „Тези вътрешни избори ги направихме пред цялото общество, пред всички медии, пред всички български граждани и те трябва да протичат в дух на възпитание и обмен на идеи. Повтарям думата възпитание за втори път, защото това, което видях от част от софийската организация, наистина ме отврати и не това е идеята на вътрешните избори в СДС”, уточни Димитров. По думите му трябва да има сблъсък на тези и идеи и когато това се случи по този начин, ще бъде много полезно.

Иво Цанев: Трябва да се засили ролята на СДС в „Синята коалиция”
Трябва да се засили ролята на СДС в „Синята коалиция” и да бъдем много по-активни в законодателната и парламентарната дейност, в общинските съвети в цялата страна. Това каза пред Агенция „Фокус” издигнатият за кандидат за председател на партията Иво Цанев.
„Моето предимство е, че имам много сериозна история в СДС. Член съм на партията повече от 15 години, работил съм в парламента, в Министерски съвет по времето на ОДС. Бях единственият депутат, който напусна парламента, тъй като не бях съгласен с разцеплението на СДС и ДСБ”, посочи Цанев.
На въпрос – този опит ще му помогне ли, ако бъде избран за председател на партията, Цанев отговори, че ще му е от полза това, че познава всички хора, които са на политическата сцена през последните 15-20 години.
Цанев заяви, че е сравнително неутрален, не е от критиците на Мартин Димитров и не е срещу „Синята коалиция”. На въпрос – ако бъде избран, ще успее ли да реформира партията, той отговори, че това е основната му идея и цел и ще успее, защото смята да предложи екип, който да работи заедно с него, тъй като сам няма да успее да постигне нищо. „През годините съм доказал своята решителност и своята принадлежност към СДС. За мен СДС е над всичко и в името на това бих жертвал много свободно време и много усилия, за да направя така, че СДС да се превърне в една съвременна дясна партия”, посочи Цанев.

Издигнаха Иво Цанев и Мартин Димитров за кандидати за председател на СДС
Иво Цанев и Мартин Димитров са издигнати като кандидати за председател на СДС. Пред Агенция „Фокус” Иво Цанев обясни, че двамата са били издигнати от клуба на СДС в Лозенец. В клуба членуват и двамата с Мартин Димитров. След дебати и разисквания при срещата на членовете, те са решили и двамата да бъдат издигнати като кандидати за председателския пост.
„Общо 20 души бяхме, като половината бяха за него, а другата половина за мен. Всеки има право и сам да се издига като кандидат, но моята кандидатура беше обсъдена и издигната”, посочи Цанев. Той допълни, че до 29 ноември ще продължи кампанията, в която всеки един от кандидатите ще развие своите идеи за бъдещето на СДС.
„Смятам, че СДС трябва да обърне поглед към себе си и да си отговори на въпроса какво е СДС в момента, каква е идеологията, каузите, организационната структура”, уточни кандидатът за председател на партията. По думите му трябва да се направи ревизия на всички тези неща, да се направят експертни групи и говорители. Това са неща, които са нужни за една съвременна дясна партия – да има експертиза и със сериозна медийна кампания това да се популяризира сред хората, за да им стане най-малко интересно, бе категоричен Цанев.
Иво Цанев е роден през 1971 г. в Русе. Завършил е политология и финанси, бивш областен председател на СДС-Русе. Бил е секретар на Съвета по сигурност в правителството на Иван Костов.


При разследването на смъртта на принцеса Даяна е имало "ненужни забавяния"
Лондон/Париж. Властите в Париж ще трябва да изплатят 5 000 евро заради "ненужни забавяния"на милиардера Мохамед ал Файед, бащата на приятеля на принцеса Даяна Доди ал Файед, с когото загинаха при автомобилна катастрофа във френската столица, пише вестник „Дейли Телеграф”.
Днес съд във Франция постанови, че правителството на страната трябва да изплати паричната компенсация на бизнесмена, тъй като е отговорно за „ненужните забавяния” при разследването на фаталния инцидент през август 1997 г.
„Двамата патолози бяха уличени в смесване на кръвните проби и забавяне на разследването. Все пак, смятам, че катастрофата трябваше да се разследва като убийство”, заяви ал Файед.
Бизнесменът от египетски произход от отдавна твърди, че принцеса Даяна и синът му са жертва на предварително планирано убийство, а не на автомобилна катастрофа, причинена от невнимание, както се твърди.
Разследването на смъртта на принцеса Даяна струва 12,5 милиона паунда (1 паунда ~ 2,12 лв)

Али Лариджани обвини Запада по повод ядрената програма на Иран
Париж. Председателят на иранския парламент Али Лариджани вчера обвини страните от Запада в опити да лишат Иран от „технология за мирни цели” чрез „лъжа” относно опитите на Техеран да се сдобие с атомна бомба, предаде АФП.
Лариджани нарече „лъжа” опасенията на международната общност, че Техеран разработва ядрено оръжие. „Дори докладите на тайните служби на САЩ говорят, че не работим в тази насока. А и ние не крием, че имаме технология за атомни опити”, заяви бившият преговарящ по ядрената програма на Иран.
Все пак Лариджани призна, че Иран разработва ракети като средство за самоотбрана. „Израел ни отправя заплахи и трябва да бъдем готови. Трябва да се защитаваме, но не заплашваме никого”, обясни той.

Германската управляваща коалиция днес ще обяви новото правителство
Берлин. Коалицията, съставена от Свободните демократи и партията на германския канцлер Ангела Меркел, Християндемократически съюз (ХДС), днес трябва да представи състава и програмата на новото правителство на Германия след парламентарните избори от 27 септември 2009 година, съобщава АФП.
Представянето на правителството ще бъде направено на пресконференция в 10:30 часа местно време. Очаква се в сряда Меркел официално да встъпи във втория си мандат като канцлер на Германия.
Въпреки че няма официална информация относно разпределянето на министерствата между двата коалиционни партньора, германската преса излъчи досегашния вътрешен министър Волфганг Шойбле като най-вероятния бъдещ министър на финансите, а досегашният финансов министър Карл-Теодор цу Гутенберг бе посочен за министър на отбраната в бъдещото правителство.
Новата коалиция на германския канцлер Ангела Меркел продължава да обсъжда начините за намаляване на данъците и за стабилизиране на разклатените публични финанси. Двете партии вече се договориха за основните рамки на общата им политика по редица въпроси и беше постигнато споразумение за това Германия да удължи до 2020 година живота на някои от ядрените си реактори. Все още най-трудният въпрос за данъчните облекчения в условията на криза остава неразрешен.

Уругвай и Бразилия искат да се откажат от употребата на долара при уреждане на сделките помежду си
Бразилия/Монтевидео. Централните банки на Уругвай и Бразилия подписаха в петък споразумение, с което се предвижда частичен отказ от употребата на щатския долар при уреждане на сделките помежду им, предаде РИА Новости.
Страните планират постепенно да преминат към система за разплащане, при която се използват само националните им валути.
„Това ще допринесе за финансовата интеграция на района и ще доведе до намаляване на разходите при осъществяването на транзакции”, смята председателят на Уругвайската централна банка Марио Берхера.
Подобен проект на икономическите отношения съществува между малките и средните предприятия в Аржентина и Бразилия от около година.

„Гардиън”: Над 300 ареста бяха направени в рамките на операция срещу мексикански наркокартел в САЩ
Лондон. Американските власти проведоха най-мащабната операция срещу мексиканските наркокартели в САЩ, в която бяха арестувани повече от 300 души в цялата страна на фона на растящите страхове за увеличаващата се мощ на клановете, коментира британският вестник „Гардиън”.
Операции бяха проведени в 19 американски щата в опит за противодействие на картелите, които са успели да разпрострат дейността си от Мексико до територията на САЩ. Обектите, които бяха разкрити като лаборатории за наркотици, често са се оказвали къщи в тихи квартали, в които са живеели деца.

Аржентински генерал бе осъден на доживотен затвор по обвинение в престъпления срещу човечеството
Буенос Айрес. Аржентинският генерал Хорхе Оливера Ровере бе осъден на доживотен затвор по обвинение в извършване на престъпления срещу човечеството, предаде АФП.
Сред престъпленията на осъдения са убийствата на уругвайските депутати Селмар Мишелини и Хектор Гутиерес Руис.
Хорхе Оливера Ровере, на 82 години, е бил дясната ръка на генерал Гилермо Суарес Масон, един от военните лидери по време на диктаторския режим в Аржентина в периода 1976-1983 г. Ровере бе обвинен за отвличането и изчезването на 107 души, между които са аржентинският писател Аролдо Конти и четирма уругвайци.
Екзекуциите, за които е обвинен Ровере, са били извършени в рамките на плана „Кондор” – съвместна операция на южноамериканските диктатури за премахване на активистите на опозицията.

Цените на Нюйоркската борса се сриват на този ден през 1929 г.
Цените на Нюйоркската борса се сриват на 24 октомври 1929 г., като са разпродадени 13 млн. акции. Денят е наречен "черният четвъртък". През следващите три години цените на акциите в САЩ продължават да падат. До към края на 1932 г. те падат на 20% от стойността си през 1929 г. Много банки са обявени в неплатежоспособност – до 1933 г., около 11 000 от 25 000 банки на САЩ фалират. Всичко това води до силно свиване на разходите и намаляване на търсенето, а оттам и на производството. Рязко се увеличава и безработицата. До 1932 г., продуктът на американското производство е паднал на 54% от нивото си през 1929 г., а броят на безработните нараства на 12–15 милиона, или 25–30% от работната сила.
Икономически крах обхваща всички индустриализирани райони от света и продължава до около 1939 г.

Няма коментари: