вторник, 20 октомври 2009 г.

МАЛКО РАННИ ИЗВЕСТИЯ ОТ 21.10.09

По Нюз.бг

Борисов: Готов съм за вот на недоверие
"Готов съм за вот на недоверие към правителството в парламента и на избори след това, и то веднага".
Това каза пред журналисти в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.
Така той коментира думите на депутата от БСП Петър Димитров, че вече може да се иска вот на недоверие на кабинета заради несправяне с икономическата криза и заради борбата с престъпността.
Премиерът коментира още дали не е необходимо създаването на специален закон срещу отвличанията.
Той каза още, че днес ще разговаря с юристи.
"Той може да е само от една страничка, но с високи санкции.", каза премиерът.
Поводът за коментара му е отвличането на Румен Гунински - младши снощи в Студентски град.
Запитан как ще оцени работата на полицаите след сигнала за отвличането на студента Румен Гунински снощи, премиерът бе лаконичен: „Знам колко много неща правят в момента и истински им пожелавам успех".
Министър-председателят коментира и изказването на президента Георги Първанов, че министрите трябва да поохладят страстите с думите, че министрите му са много мотивирани да решават проблеми, затова предлагат решения.
Ако се реши част от фискалния резерв да се държи в търговски банки, те ще бъдат избрани открито с конкурс при ясни правила, каза Борисов по повод идеята на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, част от резерва да бъде изваден от трезора на БНБ.Премиерът предложи на журналистите да питат министрите от тройната коалиция как те са избирали банките, където се държат парите на държавата, и да сравняват кое управление е по-прозрачно.

А бе тези от БСП защо не си гледат “партийните работи”! Тръгнали да искат вот на недоверие. Не се виждат, че се разпраха от бесепарски екшъни, ами тръгнали пак да надничат в чуждата паница. Ей, големи клюкари са тези хора. Само интриги плетат и основно крадат. И на работа не ходят редовно в парламента и с чужди карти гласуват и глупости говорят. Не. Точно пък те, въобще нямат място повече в живота на страната ни. Вицът за белия лебед и лайната съм ви го разказвала вече – е те са точно това.

ББ за какъв вот на недоверие говорите? Хич и не си го помисляйте! Повярвахме и Ви избрахме не за да се отказвате. На всеки нормален българин му е известно и ясно, че излизането от блатото ще е трудно. Как така ще правите кефа на разни бесепе сополанковци и лъжльовци! Никакво отказване. На който не му харесва, да си взема партикешите и вън от страната – да си ходят по островите с офшорките и при окрадените народни пари, точно те ще ги “закопаят” както се казва. Въобще не ги слушайте какво говорят – те обичат да си разтягат “локуми” и понеже на друго не са се научили през живота си, продължават със същите простотии и по старите си схеми. Тези дето уж ви подкрепят и те са стари партийни кучета, обичат си и те игричките, а най-вече властта и паричките. Имате си хубав и сплотен екип, загърбете “хорските” приказки и продължавайте курса, който сте поели. До тук установихте фактите по нередностите, които са огромно количество, и те имат доказателствената сила, обаче не разрешавайте нечии аргументи да ви влияят, защото те по принцип винаги са конюктюрни, изказват се с апломб и са достатъчно решаващи при даден казус от съответни хора. Сега сте на този етап в доказването и държавната си работа въобще за извършените шмекерлъци от червените дяволчета. Не им се оставяйте. Имате сили и продължавайте напред. Не се разпилявайте. Вероятно сте малко уморени, разбираемо е. Вероятно сте и доста поразочаровани от приказките на хората, но това сме си българите – вечно мрънкащи и все недоволни. Основното е, че за малкото време сторихте доста неща, поподредихте къщата България, поизметохте боклуците, и така трябва да бъде. Сториха го вашите екипи, вашата партия, как така ще им оставяте всичко дето бе толкова затлачено, че чак жабурнясало. В никакъв случай!

Управляващите се забъркват в нов скандал "Батко"
Нов скандал от типа „Батко" прогнозират от БСП.
Деница Златева от БСП коментира, че ако проблемът с конфликта на интереси, касаещ няколко от новите министри, не бъде отстранен, ще последват съответните реакции от страна на Европейската комисия.
Тя коментира, че новите министри все още не са публикували в официалната интернет страница на правителството декларациите си за конфликт на интереси.
„Някои министри са в явен конфликт на интереси", категорична е Деница Златева.Ясно е само, че засегнати ще бъдат 5-6- от новите министри.
Единственото име, което Златева обяви, е вече известното - Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма.
Според нея е смущаващ фактът, че новите управляващи са заявили желание да променят Закона за конфликт на интереси.

Брей, тази Деница Златева да не се явява някакъв шаман, та дори и предсказва вече! Я тази госпожа да си спомни кога техните (червените) министри “доброволно” си признаха за конфликта на интереси, който винаги са имали – ами никога. Въртяха сукаха и по килифарски измъкваха и източваха хазна и фондове във времето. Да вземат, да си позатворят малко устата и да спрат толкова да се “смущават”, просто защото няма от какво. А това, че те се тресат от раздори и партийни плювания, и станаха за смях пред народа и света с клюкарските си изявления е повече от факт. Силно им препоръчвам да спрат да злословят и да ни излагат в ЕК – че са интриганти е знайно, ама освен великата им лява партия, там има и други партии, които обаче не споделят кожодерските им “ценности” и просто не “виреят” както се казва.

Плугчиева обвини ексзам. министър за провалите по ФАР
Бившия вицепремиер по усвояване на европейските средства от кабинета „Станишев" Меглена Плугчиева обяви, че вече известният доклад на ЕК за работата на България с европейски фондове е до периода 31 юли 2009 г.
„В доклада се съдържа кратко съдържание на препоръките, които комисията е дала и оценките по изпълнението на тези мерки", обясни Меглена Плугчиева.
260 млн. евро по програма ФАР не са оползотворени. Този проблем касае освен правителството на Станишев и други предходни правителства от 1998 г. насам, откогато действа предприсъединителната програма ФАР.
„Наистина е жалко, че тези средства са неизползвани от българската страна", коментира Меглена Плугчиева.
На въпроса на news.bg дали страната ни е щяла да постигне по-добри резултати, ако заместник-министрите, отговарящи за предприсъединителните програми, са били по-компетентни и помолена да коментира показанията на националния ръководител Димитър Ивановски пред съда по делото срещу Веселин Георгиев, когато той не си спомняше нищо за ИСПА и ФАР, Плугчиева призна: „Работеше се изключително трудно в тройната коалиция".
„Нямах властовия ресурс да уволнявам и освобождавам хора", допълни Меглена Плугчиева.
„Не само паметта му е изневерила, но и смелостта не му достигна да поеме съответната отговорност", посочи още тя.
По думите й голяма част от вината за провалите по ФАР носи именно Димитър Ивановски. Той е бил предупреждаван от Главна дирекция „Разширяване на ЕК" какви са недостатъците и какво трябва да се направи.
„Резултатите можеше да се постигнат много по-бързо и много по-качествено, ако имаше воля за това", категорична е Меглена Плугчиева.
Относно проблемите по САПАРД тя посочи: „Изпълнението на т.нар. план за действие (на кабинета Станишев, б.р.) доведе до размразяване на средства в началото на месец септември".
Според нея ЕК е отчела постигнатия напредък от страната за реформите в пътната агенция и е размразила плащанията по ИСПА в размер на 115 млн. евро.
Тя критикува и решението на министър Росен Плевнелиев да освободи Димитър Иванов от поста изпълнителен директор на Агенция пътна инфраструктура, който още при предишното правителство е освободен веднъж от тази длъжност.
Плугчиева уточни, че ясно е обявила на Плевнелиев мотивите за първото освобождаването на Иванов, министърът обаче не я послушал.
Според нея в този случай действа принципът „Всеки се учи от собствените си грешки".
Тя одобрява решението на правителството да се водят допълнителни разговори за удължаване на сроковете по Шенген. „Не ни достига експертиза", коментира по този повод тя.
Също така Меглена Плугчиева отправи критики към настоящите управляващи, че не изтъкват успехите на страната ни пред Европа и света, а само негативите.
Според нея внушението, че предишните управляващи са крадливи, не дава добър сигнал навън.Дори от Германия й се обадили да я попитат, защо България не се хвали с положителните оценки, които е получила от ЕК.

Ех Плугчиева, ако беше Тракторчиева възможно е да ти повярваме на това що дрънкаш! Та нали твоята партийка докара държавата до това дъно. Сега стой си кротко и гледай! Като квачка на празен полог изглеждаш в момента и спри да се изявяваш като европейска примадона – защото не си. А това че сте критикари е известно, вашата партия само в това умее да ви обучава. Критикарите вече не са мода – успокой се!

Симеон съди държавата за спряната сеч от спорните гори
Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок заведоха жалба във Върховния административен съд срещу заповедта на шефа на горското стопанство в Боровец, с която се спира сечта и извозът на дървесина от спорните 4521,479 дка гори.
Припомняме, за тях се твръди, че са върнати два пъти на Симеон и сестра му.
Атакуваният от Сакскобургготски акт е „с оглед констатирани нарушения на изискванията за сеч и извоз на дървесина, както и на нормите за почистване на сечищата".
Сред мотивите за спирането е и заповедта на председателя на Държавната аганция по горите, с която е разпоредено на служителите от отдел „Правни дейности" да предприемат съответните подготвителни действия за предявяване на иск за собственост срещу наследниците на спорния имот.
Директорът на Държавно горско стопанство - Боровец е разпоредил предварително изпълнение на заповедта, „с оглед защитата на особено важни държавни интереси и поради обективно съществуваща възможност да последват значителни и труднопоправими вреди в резултат от извежданата сеч".
Жалбоподателите твърдят в същото време, че за всички посочени в таблицата на заповедта 17 броя имоти има издадени позволителни за сеч и че при осъществяването на тази дейност няма извършени нарушения от страна на собствениците.
В жалбата пише, че е абсолютно без значение за административното производство отразеното в мотивите намерение да се предприемат действия за предявяване от страна на ДАГ на иск за собственост за имоти с обща площ 4521,479 дка.
„Това е бъдещо, нереализирано намерение и не може да бъде причина за издаване на настоящия административен акт" - твърдят Симеон и сестра му.
В жалбата има молба за отмяна на разпореждането за предварително изпълнение на атакуваната заповед.
Припомняме, заведен е иск за отнемане на въпросните декари гори, тъй като според експертиза те са върнати два пъти на Симеон и семейството му.
Прокуратурата е установила, че за площ от 4 521.479 дка гори, правото на собственост на Симеон Сакскобургготски е възстановено два пъти.
Това е станало, след като имотите, описани в крепостните актове към заявлението от наследниците на цар Фердинанд, са включени и в нотариалните актове, приложени към заявлението от наследниците на цар Борис ІІІ.

А бе другарю Цар! Какви претенции имате по спорни земи? Още не се е доказало колко са спорни площите, а Вие вече за сеч на горите по тях мислите! Що за наглост е това! Дали случайно не сте забравили, че горите са на българска територия, че дядо Ви е дошъл да царува “гол като пушка” в България и че всичките имоти за които сега претендирате, са Ви дарения от български правителства при конюктюрни обстоятелства? Имотите са държавно притежание преди всичко.

Б.Велчев: Групите за отвличания ни водят в резултата
Според прокуратурата почеркът на похитителите на Гунински е близък до този на похитителите на Киро Киров и Вене Сотиров.
Припомняме, Киров бе освободен след плащане на откуп, докато съдбата на Вене Сотиров още е неизвестна.
След снощното похищение главният прокурор Велчев призна, че засега действащите групи за отвличания водят по резултат прокуратурата, заради добрата си организираност. Той призна и че похитителите стават и все по-жестоки.
Официалната статистиката е, че само за последните три години има 16 отвличания в района на София. Само едно от тях е разкрито - на Александър Краузе.
"Изводите са лоши - нямаме особена разкриваемост на случаите на отвличания. Но нека не бързаме", заяви главният прокурор Борис Велчев и увери, че органите работят усилено и имат все повече резултати.
Припомняме, снощи от Студетнски град бе отвлечен 20-годишният Румен Гунински.
Студентът от НСА разхождал кучето си, когато от причакващ го бял микробус слезли няколко души, нанесли удари на приятеля му, а Румен качили насилствено в микробуса.
До момента няма данни за поискан откуп. Това потвърди и бащата на Гунински, който е общински съветник в Ботевград, а част от бизнеса му са три бензиностанции.
Вътрешният министър Цветанов не изключи вероятността отвличането да е и във връзка с предстоящите избори за кметове, тъй като Гунински старши е обмислян за кандидат-кмет на Правец от БСП.

Г-н Велчев, естествено че ще ви “водят в резултата”! Я да видим кого отвличат? – ами само на БКП ( БСП) хора до тук. Мафията си е ваша. Вашата партия я създаде. Сега си й сърбайте попарата. И не ни губете времето с безмислени разсъждения по темата. Ако искате кажете на вашите си хора да не правят повече такива лоши неща, дайте им обещаните парички, пък те може и да мирнат!

Отвличането на Гунински заради изборите?
Събираме максимално информация за връзките и контактите, които да ни насочат към снощното отвличане.
Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов във връзка с отвличането на Румен Гунински.
На въпрос дали отвличането може да има нещо общо с предстоящите избори Цветанов отговори: Има подобни идеи.Той допълни обаче, че се проверяват всички версии.
Припомняме, бащата на отвлеченото момче е общински съветник от Ботевград. Той е бил разглеждан като възможен кандидат на БСП за кмет на местните избори в Правец, обясни министърът.
ГЕРБ ще издигне Борислав Митов (настоящ заместник-кмет на града) като кандидат за кмет в Правец, уточни Цветанов.
Междувременно стана ясно, че само двама кандидати са подали заявления за регистрация на частичните избори за кмет на Правец на 15 ноември.
По-рано днес Гунински-баща заяви, че никой не се е свързал още с него и няма представа какво да прави.
Всичко в момента събираме, като възможна информация, каза още Цветанов, уточнявайки, че не желае да дава повече информация, тъй като все още се събират сурови оперативни данни.
Градим версиите, подчерта вътрешният министър.
Няма данни семейството да е било заплашвано. Цветан Цветанов бе категоричен, че всички служби ще бъдат ангажирани с разкриването на случая.
Той каза още, че страната ни, за да пресече подобни явления, ще почерпи от европейския законодателен опит в сферата.Явно това ще бъде една форма на бизнес, която ще се ползва от престъпните групи, смята Цветан Цветанов.
Той каза още, че е критикувал генералния комисар на МВР заради снощното му изказване, че се търсят доказателства дали това отвличане не е дело на групата за отвличания, която е замесена в последните случаи от тази година.
По думите на министъра това изказване е провокирало грешни интерпретации в медиите, че МВР знае коя е тази група, но не я лови.

Убита жена открита във водите на р. Искър
Криминалисти работят по разкриването на убийство на възрастна жена от гара Лакатник, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Тялото на жертвата е открито във водите на р. Искър в зоната на ВЕЦ "Свражен" вчера през нощта. Самоличността й е установена.
Сили от местната противопожарна служби и "Гражданска защита" успели да извадят тялото. По време на огледа, извършен от екип на ОД МВР-София е станало ясно, че се касае за убийство.
Жертвата е със счупен череп.

Уникална операция извършиха в "Пирогов"
В Детската травматология на „Пирогов" беше извършена уникална операция.
Доктор Атанас Кацаров присади в ръката на момче кост от крака му.
Преди година Явор, който е на 6 години, едва не загуби лявата си ръка, почти напълно отрязана от циркуляр.
Тогава точно доктор Кацаров прие детето и спаси детето.
Днешната операция продължи 3 часа. Присадката е направена в средата на предмишницата - най-тежко пострадала от травмата. Костта е прикрепена с импланти, които след време ще бъдат извадени.
Само 50 подобни операции са регистрирани в световната медицинска литература.

Костов иска забрана на хазарта
Хазартът не носи полза за бюджета и аз съм за забрана на хазартните игри.
Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов, запитан дали подкрепя идеята на СДС да бъде наложен акциз върху хазарта или да бъде обложена с по-високи данъци хазартната дейност.
„В момента от облагането на хазарта в страната влизат малко пари, но щетите са огромни. Тези хора, които лобираха хазартът да е свободен от акцизи, излъгаха, че ще има приходи към бюджета, а държавата не получава пари от това.", каза Костов.
Лидерът на ДСБ Иван Костов не одобрява идеята на министър Симеон Дянков фискалният резерв да се депозира в български банки.
Той обясни, цитиран от БНР, че ролята на резерва е да гарантира отвън стабилността на цялата държава, а не да носи приходи.
Иван Костов препоръча финансовият министър да се замисли как по-добре да управлява резерва и тогава ще може да вдигне лихвите, защото това не е проблем на банковата ни система, каза лидерът на ДСБ.
Според Костов ако идеята бъде реализирана, това ще ограничи възможностите на правителството да реагира, ако кризата го изправи пред сериозни предизвикателства.
А ако някоя от банките, в които е депозиран част от резерва, фалира, правителството ще трябва да я спасява с наливане на пари, но тези пари предварително ще бъдат изхарчени. Иван Костов определи ситуацията като тежка бюджетна криза.
По-думите му, ГЕРБ не е могъл да се организира и да актуализира бюджета, така че да се гарантират заложените разходи за жизненоважните сфери като здравеопазване и образование и да се намалят на други.
Част от фискалния резерв, който е 8 милиарда лева, може де бъде депозиран в търговски банки при по-изгодна лихва. Това предложи вчера министърът на финансите Симеон Дянков.
Според него, парламентът трябва да реши как да се изразходват натрупаните близо 700 милиона лева в БНБ като резерв на Здравната каса.

Фандъкова готова да слуша Борисов
ГЕРБ официално откри предизборната кампания на кандидата си за кмет на София Йорданка Фандъкова. Мотото е: „София в добри ръце" и „Добри идеи за София".
Йорданка Фандъкова се обяви за продължаване дейността на Бойко Борисов. „През следващия месец за мен е важно да продължа да работя по конкретни проекти", категорична е тя.
По повод критиките на левия кандидат Георги Кадиев, че тя е „послушното момиче на Бойко Борисов", Фандъкова заяви: „В слушането няма нищо лошо. Зависи кого слушаш и за какво слушаш. По-важно е чуването".
В нейна подкрепа се включи председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който заяви, че премиерът Борисов изключително много се вслушвал в нейните думи.Преди Фандъкова да стане заместник-кмет от бюджета на Столична община за образование се отделяли едва 10%, а в момента и благодарение на нея - до 33%.
„За мен е най-важен откритият диалог с хората", допълни кандидатката на ГЕРБ.Фандъкова обеща повече срещи с избиратели и в кампанията й да няма концерти.
Приоритет за нея като евентуален столичен градоначалник е трафикът и транспортът в София, проблемът с детските градини, безстопанствените кучета и чистотата на столицата.
Най-важен според мен е фактът, че София може да получи пълна подкрепа, смята още Йорданка Фандъковаимайки предвид, че столицата ще получи подкрепата на българското правителство, на парламента и на партньорите от ЕНП.
„Пътят, който имаме да извървим, не е лек, особено за европейската подкрепа за нашия град, от която се нуждаем", смята още тя. Йорданка Фандъкова обещава отговорно да работи за развитието на София.
Цветан Цветанов подчерта, че нейната кандидатура е била издигната с пълно единомислие в партията.
„Днес може би мотивацията в хората за поредния избор няма да е много голяма", каза Цветанов, визирайки, че само преди 3 месеца българите избраха 41-вия парламент, а преди 4 месеца своите евродепутати.
Той изрази убедеността, че Фандъкова няма да забрави от къде е тръгнала и опитът, натрупан в образователното ведомство, ще приложи на кметския пост.
„Постът кмет на Столична община, е изключително важен за всяко едно управление и за столичани", изтъкна Цветан Цветанов. „Йорданка Фандъкова има решение за проблемите на София", смята още той.
По думите му, освен красива дама, тя е и мъжко момиче и това, за което той съжалява е, че на плакатите не могат да я изобразят по-красива, отколкото е в действителност.„Данче, желая ти успех от сърце", пожела й той, категоричен, че тя ще победи още на първи тур.

Очертават се спокойни кметски избори
Очертават се спокойни и предвидими кметски избори.
Това прогнозира в предаването "Преди всички" на "Хоризонт", политологът Димитър Димитров.
Според него за балотаж в София също не би могло да се говори, защото кандидатите не са толкова много като при предишни избори.
От днес започва предизборната кампания на партиите за частичните местни избори в градовете София, Враца, Правец, Разлог, а също в столичния район Панчарево и в село Беглеж, Плевенско.
Изборите са на 15 ноември.

Чехия очаква от САЩ нови предложения за ПРО
Прага очаква САЩ да представят нови конкретни предложения за ПРО.
Това заяви в интервю за РИА Новости главният чешки преговарящ по ПРО и първи заместник-министър на външните работи Томаш Пояр.
"Делегацията на САЩ представи на 17 септември в Прага новата изменена архитектура на ПРО. Тогава заявихме, че сме готови и занапред да водим преговори на тази тема, както и да участваме в строителството на новата изменена архитектура на ПРО", отбеляза Пояр.
В края на седмицата в чешката столица се очаква да пристигне американският вицепрезидент Джо Байдън, който ще представи новите планове на администрацията на Барак Обама относно ПРО.
На въпрос как ще реагира Чехия, ако Русия реално се включи към създавнаето на глобален проект за ПРО, Пояр подчерта, че "позицията на Прага в този смисъл не се е променила. Винаги сме били за колкото се може по-тясно сътрудничество с Москва в сферата на противоракетната отбрана".

И Полша очаква конкретни предложения от САЩ за ПРО
Вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън пристигна на посещение в Полша.
Това предаде РИА Новости.
Самолетът на американския политик се приземи на военното летище „Окенче" във Варшава. Президентът на Полша Лех Качински и премиерът Доналд Туск ще се срещнат с Джоузеф Байдън по-късно днес.
Говорител на канцеларията на полския държавен глава посочи, че се предвижда вицепрезидентът на САЩ да запознае Лех Качински с новите планове на САЩ за създаването на противоракетна отбрана.
Във връзка с визитата на Байдън външният министър на Полша Радослав Сикорски заяви, че не очаква преломни моменти.
"Очакваме по-подробни и конкретни предложения и ще реагираме в съответствие с тях. Но не очаквайте някакви драматични или преломни събития, тъй като трябва да припомня, че Полша трябва да се включи в системата за ПРО в третата й фаза или през 2018г., т.е за доизясняване на детайлите има още много време", обяви той.

Обама планира пълно изтегляне от Ирак до октомври 2010 г.
Американският президент Барак Обама заяви на среща с иракския премиер Нури ал-Малики, че планира да изтегли от Ирак всички военни формирования от армията на САЩ до октомври 2010г.
Това предаде АП.
Предвижда се след изтеглянето в Ирак да останат известен брой небойни части на американските въоръжени сили, които ще оказват съдействие на местните власти в следвоенното възстановяване на страната.
На срещата Обама е отбелязал, че се надява в скоро време иракският парламент да приеме закон за изборите за законодателно събрание в страната.
Парламентраните избори в Ирак са насрочени за януари 2010 г. На предишните избори победи алиансът "Блок на шиитските партии". Противопоставянето между сунити и шиити остава основният източник на напрежение в страната.

Гейтс иска подкрепления за Афганистан
Американският министър на отбраната Робърт Гейтс изрази мнението, че Белият дом трябва да обяви решение за изпращането на нови подкрепления в Афганистан без да чака резултатите от президентските избори в страната.
Гейтс смята, че евентуален втори тур може да доведе до политически вълнения, оправдаващи още повече изпращането на нови войски.

Всеки здрав българин – кръводарител
През 2008 г. броят на кръводаряванията у нас е увеличен с 3 193 души в сравнение с 2007 г.
Това стана ясно на пресконференция в министерството на здравеопазването по повод старта на националната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване.
Тя се провежда за 13-та поредна година в рамките на месеците октомври, ноември и декември.
Тазгодишната кампания е под мотото „Капка по капка - живот".Тя е насочена предимно към младите хора в университетите, както и учениците, навършили 18 години.Очаква се в инициативата да се включат 14 университета, 10 факултета, 4 колежа и 6 училища.
Положителното за последните 4 години е, че имаме забележителен ръст по отношение на доброволното кръводаряване, коментира доцент Стоян Александров, директор на дирекция „Медицински дейност" в Министерството на здравеопазването.
Той обаче посочи, че въпреки, че се наблюдава увеличение на броя на кръводарителите у нас, то е недостатъчно. Кръводаряванията на 1000 души население в България са 20,37.Според доц. Андрей Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология, те трябва да са минимум 24.
Той добави, че 185 хиляди кръводарители са необходими годишно в България за спокойно функциониране на здравната система.
На пресконференцията стана ясно още, че нуждата от кръв и кръвни съставки е особено голяма в столицата.Там е концентрирана високоспециализираната лечебна помощ, сред която тази за сърдечни операции, трансплантации и др.
Средно на ден за нуждите на лечебните заведения на територията на София се осигуряват между 55 и 65 литра еритроцитен концентрат; между 15-20 литра прясно замразена плазма; около 50 Е тромбоцитен концентрат.
В тази връзка доц. Андреев посочи, че тази кръв понякога е крайно недостатъчна. „Понякога сме на ръба на невъзможното", изтъкна той.
Като аргумент бе посочено, че само в София на ден се извършват 15-17 сърдечни операции. По думите му обаче хората трябва да даряват кръв не само в София, а и във всички останали места в страната.
За доброволно кръводаряване призова и министърът на здравеопазването Божидар Нанев. Той лично взе участие в акцията като дари кръв по време на пресконференцията.
Пред news.bg здравният министър посочи, че го е правил многократно и изрази съжаление, че другите участници в срещата не са последвали примера му.
Знаете колко е необходима кръвта за лечението на българските пациенти. Винаги има недостиг и дефицит, подчерта Нанев.
Министърът посочи, че кръвта е необходима както за спешни случаи, като например пострадали при катастрофи, така и за лечение на хронични заболявания.
Нанев призова всички български граждани, които са здрави и се чувстват отговорно към съдбата на тези, които се нуждаят, да дарят кръв.
На пресконференцията стана ясно още, че предстои купуване на нова технология за диагностициране на инфекциите в кръвта. Тя вече работи в 30 страни и се очаква скоро да стане факт и у нас.
Технологията е на цена 250 хил. евро, уточни доцент Андреев. Като основен проблем за кръводарителството у нас той изтъкна факта, че липсват мобилни станции за кръводаряване.
По думите му, те са изключително необходими и важни. Доцентът даде за пример ситуацията след атентатите в Испания през 2004 г., когато още на следващия ден след взривовете на много места в различни градове са били организирани такива мобилни станции, в които е можело да бъде дарявана кръв за пострадалите.
„Кръводаряването е безопасно и достъпно", коментира още Андреев. „Всеки може да направи едно добро, да спаси човешки живот.
На пресконференцията стана още ясно, че в кампанията тази година са се включили младежи от бизнес парк Младост. Те поискали да дарят кръв, като се свързали с Националния център по трансфузионна хематология чрез социалната мрежа Фейсбук.
Това е просто един хуманен и важен акт", заяви от своя страна София Стоименова, генерален директор на БЧК.
Тя добави, че във връзка с кампанията започват специални инициативи, които са насочени към най-малките - децата.
Стоименова уточни, че по инициатива на БЧК ще бъде раздавана специална детска книжка, с която ще се обяснява какво представлява кръвта, колко е важна тя за човешкия живот и колко е необходимо да се дарява, защото както обясни генералният директор на БЧК, "кръводаряването е въпрос на култура и възпитание и е важно да започне от най-ранната детска възраст".

Спекуланти лъжат с купони за хляб
От няколко месеца в източна България и шуменско има спекуланти, които изкупуват пшеница от стопани.Срещу продукцията им спекулантите предлагат купони за хляб.
Самите купони обаче са фалшиви и при представянето им в търговската мрежа те ще бъдат иззети, съобщава радио Шумен. Информацията е потвърдена от Хлебозавода в Шумен.
От ръководството на фирмата са подали сигнал в Прокуратурата, заведена е преписка, но магистратите все още не са се произнесли за установените злоупотреби.
От Хлебозаводи КОРН уточняват, че увеличение на доплащането за хляба, който е с купони, се отнася само за емисии от миналогодишната реколта, като доплащането вече е 25 стотинки, вместо от досегашните 10 стотинки.


ПО Money.bg

ЧЕЗ не знае крайната дата за връщане на едномесечното отчитането
Блахослав Файмон - новият изпълнителен директор на ЧЕЗ България, не е запознат с крайната дата - 1 февруари 2010 г., за окончателното връщане на едномесечното отчитане на тока. Това стана ясно по време на откриването на новия колцентър на компанията в Плевен.
Ако се върнем към едномесечно отчитане, това за нас ще означава загуба от 10 млн. лв. годишно и 4 млн. лв. еднократни разходи, допълни Файмон.
По думите му компанията е готова само тази година да покрие загубата. Условията, които одобрява регулаторът за следващата година, ще вземат под внимание тези 10 млн. лв. и в такъв случай това ще се отрази във формулата, която образува цената на тока. Независимо от това обаче не можем да избързваме и да знаем какво ще реши регулаторът, смята още директорът на ЧЕЗ. Той припомни, че от самото начало компанията очаква решението на съда, с което ЧЕЗ атакува нареждането за връщане на ежемесечните сметки за ток. Това не означава, че оспорваме работата на регулатора, обясни Файмон.

ЕС спира икономическите стимули през 2011 г.
На днешната среща на финансовите министри от ЕС бе постигнато споразумение страните от Общността да започнат да отменят финансовите и данъчните стимули и да намалят раздутите си бюджетни дефицити "най-късно през 2011 година", предаде агенция DPA, цитирана от БНР.
Консенсусът бе постигнат на фона на признаците за икономическо съживяване след най-тежката рецесия от Втората световна война насам.
Съветът констатира, че вече има признаци на очертаващо се възстановяване със спирането на резкия спад в икономическата активност, със стабилизирането на финансовите пазари и повишаването на доверието, посочват финансовите министри на 27-те в съвместната си декларация.
В докуменвта пише още, че възстановяването продължава да бъде крехко и все още не е дошло време да се спре подкрепата на правителствата за икономиката и финансовия сектор, докато възстановяването не бъде гарантирано.
Прогнозите на Европейската комисия, които се очаква да бъдат публикувани на 3 ноември, са по-добри от очакванията на анализаторите. Очаква се в документа да бъде записано, че 2011 е година, през която ще бъде обявен краят на сегашната криза, допълва DPA.
Сред държавите с най-лоши фискални показатели са Франция, която прогнозира бюджетен дефицит от 8.2% от БВП през тази година и 8.5% през следващата. Прогнозите за Германия са за 3.7%. Не по-добро е положението във Великобритания, където се очаква показателят да достигна 12% от БВП.
„Първи сблъсък на властта с най-тежката престъпност”, „Руска преса за тръбите”, „Имотният балон изтри 83 млрд. лв. на българските домакинства”
„Първи сблъсък на властта с най-тежката престъпност", съобщава от първата си страница „Дневник"
Отвличането на 22-годишния студент Румен Гунински се превърна в първото сериозно изпитание пред правителството на ГЕРБ и МВР в борбата с тежката организирана престъпност. Похищението, извършено в понеделник малко преди 20 ч. на оживено място в Студентския град пред куп свидетели, е предизвикателство и лично за вътрешния министър Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов, които са работили във вътрешното министерство.
В първите си реакции представителите на властта заговориха за законодателни мерки, както се е случвало след други подобни престъпления. Премиерът заяви, че трябва закон за отвличанията, в който да се предвидят още по-строги наказания за този тип престъпления. Преглед на практиката в Европа показва, че само в Италия, където в края на миналия век имаше вълна от отвличания, има специално законодателство. По-честият отговор на държавите срещу отвличанията е създаването на специализирани полицейски структури, подобни на антитерористичните звена.
В България такава служба няма. Практиката е при всяко отвличане да се формира екип, в чийто състав влизат обикновено антимафиоти и служители на отряда за борба с тероризма. Досега обаче МВР не може да се похвали с успехи в залавянето на похитители. Дори при липсващата надеждна статистика за броя на отвличанията, тъй като невинаги близките на жертвите се обръщат към полицията, може да се каже, че резултатът е в полза на престъпниците.
"На този етап не бих искал да коментирам никакви изводи. Те така или иначе на този етап не са благоприятни за нас. Изводите са лоши - нямаме особена разкриваемост в случаите на отвличане", потвърди и главният прокурор Борис Велчев в коментарите си по случая. Според него проблемът е в липсата на заловени извършители, които да бъдат съдени и наказани.
Във вторник нуждата от създаване на специален орган срещу отвличанията не беше коментирана, но това изглежда необходима стъпка. Пред БНТ главният прокурор призна, че "извършителите са по-добре организирани от разследващите". Такъв екип може да бъде обучен в страни с подобни звена, да разполага с адекватна техника, да се намалят възможностите за изтичане на информация от разследването - все причини, изтъквани от анализаторите и МВР за неуспехите им до момента. В комбинация с промени в Наказателния кодекс, това би осигурило условия за противодействие срещу отвличанията и тяхното намаляване. В момента един от ефектите на зачестилите безнаказани случаи, в които жертвата бива освобождавана след платен откуп, водят до наемане на охранители от все повече предприемачи.Още от статията на „Дневник"
„Руска преса за тръбите", обобщава „Стандарт"
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заминава утре за Москва, където ще преговаря с вицепремиера на Русия Сергей Собянин. Според официалната информация Трайков и Собянин ще договарят дневния ред на предстоящата на 10 и 11 декември сесия на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Очаква се сред основните дискутирани въпроси да бъде напредъкът по изясняване на позициите по съвместните енергийни проекти след срещата на министър Трайков с министъра на енергетиката на Русия Сергей Шматко на 18 септември 2009 г. в София.
Именно тези проекти вероятно ще бъдат основна тема на разговорите след вчерашните публикации, че България е отстранена от "Южен поток". Под това заглавие електронното издание "Еурактив" съобщава за срещата в Милано в понеделник на руския вицепрезидент Игор Сечин, турския икономически министър Танер Йълдъз и италианския икономически министър Клаудио Скайола, на която Йълдъз е дал на Русия необходимите документи за преминаването на "Южен поток" през турска територия. С това България губи ролята си на транзитна държава, категоричен е сайтът "Еурактив". Руските медии също посочват, че има реална опасност България да бъде заобиколена от "Южен поток".
В София и в централата на "Газпром" обаче отрекоха тези твърдения. България не е уведомена за намерение на Русия страната ни да бъде изключена от изграждането на газопровода "Южен поток", заявиха от Българския енергиен холдинг (БЕХ). От пресцентъра на "Газпром" също са отрекли подобна информация, посочват от холдинга. Експерти на "Газпром" днес са се свързали с представители на БЕХ, за да уточнят датите на работни срещи по проекта, които ще бъдат през следващата седмица.
"Еурактив" неведнъж досега е публикувал неверни твърдения, свързани с българо-руските енергийни отношения, заяви председателят на Балканската и черноморска петролна асоциация д-р Валентин Кънев. Става дума за договореността между Русия и Турция "Южен поток" да мине през турски териториални води, откъдето ще завие към България, а не за изключването ни от проекта, категоричен е Кънев.
Според в. "Комерсант" обаче България е изключена от проекта за петролопровода Бургас - Александруполис. "В Милано Русия удари с един куршум два заека", пише вестникът. Освен "Южен поток", тя получава и участие в турския нефтопровод - "Самсун - Джейхан". Макар че засега Бургас - Александруполис не бива да се смята за погребан, защото съобщенията от Милано ще направят впечатление на българите, заключава "Комерсант". Според вестника сътрудничеството с Русия е особено важно за постигането на амбициозната цел на Анкара за превръщане на Турция в петролна и газова свръхдържава.Още от статията на „Стандарт"
„Имотният балон изтри 83 млрд. лв. на българските домакинства", информира от първата си страница „Класа"
От спукването на балона на недвижимите имоти между третото тримесечие на 2008 г. и края на първото тримесечие на 2009 г. българските домакинства са загубили 83 млрд. лв., или 130%, от БВП. Това съобщи главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов по време на кръгла маса „Пътят за излизане от рецесията за Югоизточна Европа - предизвикателства и двигатели" в рамките на конференцията Euromoney в Дубровник.
Според него от началото на кризата имотите са се обезценили с 24% и продължават да падат, което отваря "черна дупка" в семейния бюджет на българина.
Потреблението, което формира около 70% от БВП, ще бъде под потенциала си по три основни причини: увеличение на безработицата, загуба на богатство на домакинствата и намалено търсене на кредит, категоричен бе експертът и допълни: „Нормално е в тази ситуация домакинствата да се стремят към консолидиране на дълговете си и увеличаване на процента на спестяванията."
В момента около 6-7% от средствата в семейния бюджет се спестяват. Ако тази норма се повиши със само 1%, това ще означава загуба от 300 млн. лв. за БВП на страната, които, вместо да влязат в потребление, ще бъдат в спестявания. 70-80% от тях се държат на влогове в банките. Очаква се и безработицата да достигне най-високото си ниво през втората половина на следващата година. "Банките могат да осигурят 5-6% ръст на кредитирането, но търсене няма. Показателен е фактът, че за първите 7-8 месеца на годината новоотпуснатите кредити са едва 35-40% от тези за миналата година", обясни икономистът. Всичко това означава, че вътрешното търсене няма да може да генерира икономически растеж.
Положителни стойности на БВП може да се очакват едва през последното тримесечие на 2010 г., прогнозира Павлов. Според разчетите на „УниКредит груп-България" ще завърши 2009 г. с ръст от -2,5% на БВП. Експертите са изчислили, че ако се усвоят на 100% предвидените средства от еврофондовете до 2013 г., това ще генерира 4% икономически растеж.
Основен двигател на родната икономика ще бъде индустрията. В подкрепа на това ще е и т.нар. преобръщане на цикъла на незавършени запаси, т.е. ако досега компаниите са се опитвали да продадат останалите си наличности по складове, в началото на 2010 г. ще настъпи моментът, когато те ще се опразнят и ще трябва да започнат отново да увеличават производството си.Още от статията на „Класа"
„ЕК иска мерки срещу търговията с магистратски постове у нас", предупреждава от първата си страница „Сега"
Европейската комисия (ЕК) настоява Висшият съдебен съвет (ВСС) да разследва направените досега назначения и да предприеме адекватни мерки. Това заяви вчера говорителят на комисията Марк Грей по повод на аферата с уговорени назначения на магистрати, която тресе съвета от два месеца.
Темата е била дискутирана от правосъдния министър Маргарита Попова, която е на посещение в Брюксел, с представители на Генералния секретариат на ЕК. Според нея ЕК определя случващото се като оздравително за системата, но ВСС трябва да направи пълна преоценка на поведението си в кадровата политика.
По първоначални данни на главния прокурор Борис Велчев плевенчанинът Красимир Георгиев, за когото се предполага, че е лобирал за магистратски назначения, е поддържал връзка с 15 кандидати за шефски постове в съдебната власт. В иззетия му мобилен телефон са намерени номерата на около 30 магистрати от цялата страна.
Грей подчерта, че успехът на съдебната реформа зависи от спазването на ясни и справедливи критерии при номинирането на магистратите. "Ще продължим да следим много отблизо какво ще последва във ВСС и в прокуратурата", предупреди говорителят.
Попова разясни, че членовете на ВСС, за които съществуват някакви съмнения, че имат нерегламентирани контакти с хора, които биха лобирали за назначения в съдебната система, трябва да го признаят публично или да вземат решение за себе си и да напуснат съвета. Магистратите, които са се възползвали от тези връзки, за да бъдат назначени, също би трябвало да вземат решение дали могат да останат в съдебната система.
Утре се очаква да се произнесе специалната комисия на ВСС, която проверява дали тримата кадровици, засечени в контакти с лобиста Красимир Георгиев, са нарушили етичните правила. Вчера ВСС единодушно прие оставката на Стойко Стоев (от парламентарната квота, предложен от НДСВ) и го изпрати с аплодисменти и благодарности. Той пак подчерта, че се оттегля, за да защити доброто си име. Другият, общувал с т.нар. Красьо - Иван Димов (парламентарната квота, предложен от ДПС), не бе депозирал оставката си, както се зарече миналата седмица. Вероятно ще го направи утре.
Третият замесен - Пламен Стоилов, за когото има едно засечено входящо повикване от Красьо, продължило няколко секунди, е в отпуск.
Срещу Красимир Георгиев има дело за лъжесвидетелстване. По аферата се води и разследване за търговия с влияние, което се очаква да приключи до месец. Тогава ще бъдат оповестени и имената на всички магистрати, контактували с лобиста, и ще стане ясно дали ще им се търси дисциплинарна отговорност.Още от статията на „Сега"
„1600 семейства с шанс за деца", съобщава от първата си страница „Монитор"
Правителството ще отпусне средства за лечението на всички 1600 двойки, които страдат от стерилитет и не могат да имат деца. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов след среща с представители на фондация "Искам бебе" и Сдружение "Зачатие". Оказва се, че предишното правителство е лъгало, че е заделило 20 млн. лв. за "ин-витро", но излиза, че тези средства са били само на хартия. Бюджетът за това е правен без да има реални пари разкри премиерът и подчерта, че нито един политик от тройната коалиция не е признал това обстоятелство, още по-малко е поел отговорност.
5000 лева струва средно една процедура за лечението, за да се сдобият семействата с "бебе от епруветка".
Заделили сме необходимите средства, в бюджета има осигурени средства за лечението да желаещите да се лекуват още преди края на годината, съобщи още премиерът Бойко Борисов и подчерта, че няма по-добра инвестиция от това да се раждат българчета.
Средно по 400 двойки искат да се лекуват месечно, разясниха от "Искам бебе". За тях ще са необходими около 2 млн. лева всеки месец.
8,2 млн. лв. има в бюджета за зачеване на бебета по метода "ин-витро" до края на 2009-а, каза финансовият министър Симеон Дянков. По изчисленията му сумата ще бъде достатъчна точно за 1600 двойки.Още от статията на „Монитор"
„Магистрално говорене" е заглавието на анализа на „Дневник"
Два месеца и половина след като правителството на ГЕРБ дойде на власт, обещаният приоритет - строителството на магистрали, все още остава главно в сферата на приказките. Невидими за обществото остават реалните действия, дори и те да се случват на практика. Съмненията в последното бяха потвърдени и със съобщението за смяната на изпълнителният директор на пътната агенция Димитър Иванов с основен мотив - забавяне.
Това правителство е четвъртото поред, което обещава през България да минават магистрали до края на мандата му. И то не една, а три - "Тракия" (София - Бургас), "Люлин" (София - Перник) и "Марица" (Пловдив - ГКПП Капитан Андреево). Първа трябва да е готова "Тракия" - до лятото на 2012 г., даде срок регионалният министър Росен Плевнелиев. Това означава 1 юни, а не 31 август, за да могат хората да отидат до морето по магистрала, уточни премиерът Бойко Борисов.
Днес малцина вероятно си спомнят, че преди десет години тогавашният строителен министър Евгени Чачев обещаваше как през 2003 г. ще пътуваме по магистрала до морето. "Тогава си казвах - този министър е луд, каква 2003-а, а сега е 2009 г. и още нямаме магистрала", констатира строителен предприемач. През 2006 г., когато кабинетът на тройната коалиция представяше програмата си пред бизнеса и местната власт, тогавашният министър на регионалното развитие Асен Гагаузов обеща "Тракия" да бъде готова до края на мандата. "Само го направете и ще ви вдигнем паметник", каза един от присъстващите кметове. Не случайно във форумите често припомнят вица, че магистрала "Тракия" е наречена така, защото строителството й е започнало още по времето на траките и не е ясно кога ще приключи.
Всяко правителство с нов подход
Липсата на последователна държавна политика е основната причина нещата да не се случват.
Емблематичният пример е "Тракия", защото усилията на всички кабинети са хвърлени към нея. Правителството на Иван Костов реши да доизгради липсващите около 200 км между Пловдив и Бургас с кредит от Европейската инвестиционна банка. Така започна строителството на двете отсечки Пловдив - Стара Загора и Карнобат - Бургас. Те бяха довършени чак по времето на тройната коалиция и Сергей Станишев преряза лентите. Наследникът на Костов - Симеон Сакскобургготски, смени тотално политиката и без търг даде "Тракия" на концесия. "Обирът на века" я нарече Асен Гагаузов, докато беше в опозиция, но след като стана регионален министър, смени тезата. Трябваше да се намеси Европейската комисия със становището си за недопустима държавна помощ, за да бъде развалена концесията. Това струва две години загубено време. След фиаското кабинетът "Станишев" реши, че "Тракия" ще се строи с пари от бюджета. И определи по български условия, от които и без конкурс ставаше ясно кой ще строи трите непостроени участъка. "Братското" разпределение обаче беше санкционирано отново от Брюксел заради дискриминационни условия след жалба на чужда фирма. Така на Асен Гагаузов се наложи да нулира ясните победители под заплахата България да загуби около 2 млрд. евро от европейските фондове.
Последното решение на предишния кабинет от началото на тази година е "Тракия" да се прави с европейски пари. И оттогава не се е случило нищо освен чисто бюрократичните процедури по вкарването на магистралата в оперативна програма "Транспорт".Още от статията на „Дневник"
„Реститути опасват с бариери Южния парк", информира „Стандарт"
1 млрд. лева ще струва на софиянци да се разхождат из Южния парк в сегашните му граници. Толкова излиза сметката на общината, която трябва да се разплати с поредната порция реститути. Те са доказали собственост върху терени именно в най-златната част на София. Частни собственици - физически и юридически лица, са успели през годините да завладеят 1/3 от централния парк. Частниците искат обезщетения, защото не могат заради законови ограничения да реализират намеренията си. А те основно са свързани със строителство.
Оказва се, че единственият законен начин за компенсиране на реститутите е финансовият.
"Ако тръгнем да ги обезщетяваме, трябва да разполагаме с около 1 млрд. лева. Нали се сещате, че това е невъзможно", коментира и.д. кмет Минко Герджиков.
Вариант за предоставяне на равностойни терени на този етап няма. Преди 4 години имаше идея по този начин да се предоставят 102 дка в "Зона Б-5" за задоволяване на имотните апетити върху Южен парк 3. Тя обаче не се осъществи. В края на миналата година в качеството си тогава още на кмет Бойко Борисов коментира проблема с думите "на много места в парка, където реституцията е върнала земи и хората искат да строят в нарушение на закона, ние просто не ги пускаме да строят". Мераците за завземане на парка датират от началото на демокрацията. Едни от тях са реализирани, но все пак със сложни законови еквилибристики паркът е запазен за столичани. Опасността да се появят бариери и дори искане на такса за преминаване през определена зелена част обаче не е отпаднала.
През годините неправителствени организации протестираха срещу строежа на хотел "Хилтън", както и срещу предоставянето на терен за новото американско посолство.
За връщането на земи в района на ул. "Козяк" одобрението минало през бившия главен архитект на столицата Стоян Янев. Становището му било, че паркът там не е реализиран като такъв, т.е. територията е гола поляна, и парцелира 64 дка, които купува строителната компания срещу дузина апартаменти обезщетение за общината. На парцела изникват нови жилищни сгради с цена близо 2000 лв. за кв. м. И до днес се твърди, че това е криминална врътка.Още от статията на „Дневник"
„25% спад в автобусните превози", съобщава „Монитор"
Поне 25% е спадът на пътниците по международните линии. С толкова са спаднали и приходите от автобусни превози през тази година. Това каза за "Монитор" Ивайло Константинов, шеф на Асоциация на автобусните превозвачи, по време на годишната среща на бранша. Във вътрешния транспорт нещата изглеждат наред, но едва 10% от фирмите отчитат реалните си приходи, поясни Константинов. Той каза, че регистрираните автобусни превозвачи на пътници са 3900, но 3 хил. от тях са активни. Според него малки компании за превоз на хора фалират всеки ден, а поради липсата на вторичен пазар на автобуси те направо се вливат в сивия сектор. По данни на шефа на асоциацията докато преди през границата са преминавали по 160 автобуса седмично със сиви курсове, то сега по данни на Гранична полиция те са 80 на ден.
Най-сериозен конкурент на международните превози са нискотарифните авиопревозвачи, казват от бранша.
Средните заплати за водачите с включени командировъчни са около 1000-1500 лв.Още от статията на „Монитор"
„Военни бази или скаутски лагер ще имат САЩ в България", е заглавието на анализ на „Сега"
През океана дойде отново една добре позната новина - САЩ ще строят нови военни бази в България и Румъния. Този път тя беше разпространена на 17 октомври от вестника на въоръжените сили на САЩ "Старс енд страйпс" (Stars and Stripes). Изданието пояснява, че САЩ ще похарчат над 100 млн. долара за изграждане на нови военни бази в България и Румъния. Това било решено, след като правителството на президента Барак Обама неотдавна се отказа от проекта за разполагане на елементи от системата за противоракетна отбрана в Източна Европа. Строежът в Румъния ще бъде завършен през следващите два месеца, а базата в България ще бъде открита през 2011 или 2012 г., посочва "Старс енд страйпс".
Тук явно има някаква сериозна грешка, тъй като през пролетта на 2008 г. зам.-посланикът на САЩ у нас Александър Караянис обяви, че Америка възнамерява да вложи над 90 млн. лв. през следващите две-три години в бъдещите българо-американски съоръжения. Става въпрос за трите бази - полигон "Ново село", авиобазите "Граф Игнатиево" и "Безмер" и един склад до Айтос. Около 62 млн. лв. ще са за изграждане на постоянни сгради и съоръжения.
Според "Старс енд страйпс" обаче военната база в Румъния ще е на стойност 50 млн. долара и ще могат да се разполагат 1600 американски военни, а "Ново село" - 60 млн. долара и ще приема до 2500 войници. Така сумата на пръв поглед скача до 110 млн. долара. Експертът по национална сигурност в Съвета за външна политика във Вашингтон Джеймс Робинс заявява пред изданието, че разполагането на войски в тези страни не само ще намали разходите на страната им, но и ще ги доближи до нестабилния Близък изток.
Тук се крие и същественият момент в развитието на българо-американските военни отношения. Политиката на Обама относно военните операции е ясна. Икономическата криза в САЩ също е налице. За да спаси положението, САЩ съкращава военните си бази в Германия и прави скаутски лагери на територията на България и Румъния. Американците ще идват тук за по няколко месеца, за да се обучават. Да стрелят по мишени, да взимат книжки за управление на Хъмвитата, да прочистват сгради и да свикнат с несгодите на войнишкия живот. Затова и правителството на САЩ дава толкова малко пари. Тук ще има бараки и временни постройки, като ще се набляга на палатковите лагери. Същевременно Америка ще спести от закриването на военните си бази в Германия стотици милиони долари годишно.
Преди няколко години дискусията около това дали България да даде съгласие за изграждане на такива съвместни съоръжения можеше да доведе до политическа нестабилност в страната.
Половината население бе твърдо "против", другата половина беше категорично "за", тъй като това щяло да доведе до страшно много инвестиции в България и съответно - до благоденствие на местното население. Соломон Паси превърна въпроса в лична кауза. Той лично ходеше из страната да убеждава населението колко полезно ще е американски военни да се настанят у нас. По едно време говореше за 90 млн. долара инвестиции. Стигна се до там, че кметове започнаха да пишат отворени писма с молба военните бази да са до управляваните от тях селища.
Общо около три години продължиха преговорите между САЩ и България за разполагане на съвместни военни съоръжения. Първите разговори по този въпрос започнаха още в края на 2003 г. Те бяха в резултат на стратегията на САЩ за нов начин на разполагане на техните военни сили в Европа. Тогава те заявиха желанието си да използват съвсем различни от традиционните съоръжения, каквито имат в 10 държави членки на ЕС.Още от статията на „Сега"
„Кризата свали наемите на офисите с 20 на сто", информира „Монитор"
От началото на годината наемите на офиси в София паднаха с около 20 процента. Това съобщи вчера Антон Славчев, мениджър в Colliers international. В следващите месеци собствениците на бизнес имоти ще се стремят по всякакъв начин да привлекат клиенти, като им предлагат гратисни периоди и други отстъпки от наема, допълни той.
Според него всичко зависи от кредитния рейтинг на наемателя, срока на договора и площта, която ще се арендува.
В момента в София се строят 900 000 квадрата офиси, като 150 000 - 160 000 кв. м от проектите са замразени, каза още Славчев. Само по протежение на бул. "Цариградско шосе" офисите в строеж са около 300 000 кв. м. Тази зона на столицата се оформя като атрактивна бизнес дестинация, уточни той.
Пазарът на бизнес площи се събужда и е далеч по-динамичен, отколкото в началото на годината, когато много от компаниите бяха в много затруднено положение, каза Таня Косева-Бошова, изпълнителен директор на ETC. В големите бизнес центрове основни наематели са чуждите фирми. От януари досега пазарът е много слаб и сделките за наемане са малко. Покрай кризата западни фирми искат да преместят кол центровете си в България заради по-малките разходи у нас. Обикновено те наемат големи площи от 2-4 хил. квадрата, уточни тя.Още от статията на „Монитор"
„Ще направим накуп нужните промени за строежа на пътища", казва в интервю за „Дневник" председателят на парламентарната комисия по местно самоуправление и регионална политика и бивш кмет на Разлог Любен Татарски
Инфраструктурата и изграждането на магистрали беше определено като приоритет от правителството на ГЕРБ. Това превръща парламентарна регионална комисия в една от ключовите, какво предвижда законодателната й програма?
- Целта е отпушване на еврофондовете и ускоряване на големите инфраструктурни проекти. Затова първият закон, който беше приет от този парламент, бяха поправките в Закона за пътищата. Макар и в няколко текста, те не са никак елементарни, а са от съществено значение за пътната агенция, за която не се знаеше какво прави. Изменихме и Закона за регионалното развитие.
В момента съвместно с министерството на регионалното развитие се подготвят няколко закона, които в най-скоро време предстои да разгледаме. Те са свързани с големите инфраструктурни проекти. На първо място е Законът за устройство на територията (ЗУТ). Промените са свързани със съгласувателните процедури на подробните устройствени планове на проектите. Ще вървим към опростяване на правилата. Ще се променя и Законът за държавната собственост, където се засягат отчуждителните процедури. Защото това е една от причините да се бавят инфраструктурните проекти. Изменения ще има и в Закона за обществените поръчки, като те ще се отнасят за процедурите по избора на изпълнител.
Не бива да правим промяна на закон заради един обект. Например сега ни трябва за магистрала "Тракия" и ние променяме закона. Искам, като тръгнем да правим един закон, да се съберат предложенията на всички браншови организации, да го съгласуваме, да го огледаме, да го одобрим, и чак тогава да го внесем в Народното събрание, за да го приемем. А не да сменяме един текст с друг, който нищо не решава. Това не е подход.
В парламентарната комисия сте заедно с бившия министър на регионалното развитие Асен Гагузов. Как работите сега с него?
- Като кмет съм работил с три правителства - на Костов, на Сакскобургготски и на Станишев. Тенденцията към неуважение на местната власт и безпринципно раздаване на средства се задълбочи при последните две. Всяка година сме правили искания за финансиране на обекти. Отказваха ни без никакви мотиви. В същото време сега в отчета на Министерството на регионалното развитие чета какви програми и политики е имало през първото полугодие на тази година. Останах изненадан, че тази информация въобще не е стигала до кметовете. Виждам как едни и същи общини постянно са във всички списъци по различните програми.
Това общини на кметове от тройната коалиция - БСП, ДПС и НДСВ, ли са били?
- Не мисля, че водещ критерий е бил само политическата пристрастност. Най-вероятно има и други причини, основно икономически. Бях твърдо "за" да се направи ревизия на всички проекти и приветствам решението на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев, защото се видя колко неприоритетни и нецелесъобразни са били те. Излезе наяве, че повечето от тях са били със завишени цени, които бяха намалени с 30%.
Наскоро в комисията разглеждахме проблема с отпадъците. Там ситуацията е същата - на едни общини се даваха средства от Предприятието за управление и опазване на околната среда към екоминистреството, а на други - нищо, независимо че нуждите са еднакви. ГЕРБ няма да прави така.
Много или малко са 264 общини и 28 области в България?
- Има по-малки държави от България с повече общини и по-големи с по-малко. Очевидно е, че административно-териториалното устройството на страната трябва да бъде обект на анализ и евентуално на промени. Защото има 264 общини, но те са твърде неравнопоставени и неравностойни. Има общини с малко жители, които нямат капацитет, райони, които не са икономически развити. И в същото време има други, които изпреварват. Затова трябва да се помисли да се въведе второ ниво на местно самоуправление, което да е избираемо, т.е. областните управители да се избират, а не да се назначават от премиера. Освен това е необходимо областите да се окрупнят. Така няма да има рязко разделение на общините на силни и слаби. Привърженик съм на административно-териториалното деление, което беше премахнато през 50-те години на миналия век - община - околия - планов регион.
Но така ще се създаде още една структура и нова администрация. Не е ли по-удачно да се съкрати на община - планов регион?
- Отивате твърде далеч. Този вариант съществуваше до 1997 г., когато областите бяха 9. Той не беше удачен. Една околия ще обхване няколко общини с общи проблеми. Всички околии ще бъдат по-малко от сегашните 28 области и ще се намали числеността на администрацията.
Например какви са общите проблеми на общините Белица и Струмяни - никакви. Но общините Белица, Банско, Якоруда, Разлог имат общи проблеми и в рамките на околията те трябва да търсят общи решения и проекти.
Околийският принцип е по-удачен от сега действащия. В момента областният управител е функция на държавната власт - назначава се от премиера и изпълнява държавната политика. Политическият подход при назначаването поражда подозрения в обективното отношение към местната власт. Необходима е административно-териториална реформа. Тя обаче трябва да се направи на базата на задълбочено проучване, добра експертиза и широка обществена дискусия.Още от интервюто на „Дневник"
„Над 2 млн. лв. са вложени от нас за поддръжка на лифтовете", казва в интервю за „Класа" председателят на УС „Витоша ски" Георги Бобев
Г-н Бобев, вашето дружество твърди, че ски сезонът на Витоша е блокиран, тъй като пистите не са разчистени. Така ли е на практика?
- Не знам доколко този въпрос трябва да се зададе директно към нас. Той по-скоро е към държавните органи - Природен парк „Витоша" и Държавната агенция по горите, които не ни дават да подготвим пистите, така че да са подходящи за белите спортове.
Възможно ли е проблемът да се реши?
- Почистването се извършва през топлите летни месеци. В планината вече вали първият сняг. Теренът в никакъв случай не е подходящ за ски. Реална е опасността от провал на сезона. Проблемът не е свързан само с пистите, а и със съоръженията, които поддържаме. Повечето са над 50- годишни и ни струват неимоверни усилия и страшно много пари. На първо място поставяме сигурността на туристите.
Със специализирания план за управление на Витоша, който предлагаме, лифтовете могат изцяло да бъдат подменени. На нас това сега не ни се разрешава.
До този момент, откакто „Витоша ски" е собственик на съоръженията, сме инвестирали само в подобрения около 2 млн. лв.
Министърът на екологията Нона Караджова отмени становището на РИОСВ - София, за специализирания план за управление на Витоша. Какво ще предприемете?
- Планът не е отхвърлен. Оценката на РИОСВ е върната за преразглеждане. Решението още не ни е връчено официално, вероятно това ще стане тази седмица. Почти сигурно е, че ще обжалваме. Но за нас по-големият проблем е следният: това решение показва, че сред държавните приоритети няма визия за развитието на Витоша.
Според специализирания план какви дейности конкретно ще се извършват в планината, какво ще стане със съоръженията? Ще започне ли масирано строителство, както твърдят еколозите?
- Специализираният план и инвестиционното намерение на „Витоша ски" по никакъв начин не са свързани с изграждането на леглова база. По сега съществуващия План за управление на ПП „Витоша" (приет от Министерския съвет, 2005 г.) изграждането на нова леглова база е забранено. Ние не сме собственици на такава база и нямаме никакво отношение към това „масирано застрояване". Искаме да разсеем тази заблуда.
Твърди се още, че площта за зимни спортове в планината ще се увеличи 7 пъти. Категорично не е така. На Витоша според Плана за управление има определена зона около хижа „Алеко", която е 205 хектара. Специализираният план се отнася за 157 хектара, част от тези 205.
Еколозите твърдят още нещо - че на Витоша нямало ски писти, освен една, а имало територии за практикуване на ски. Това е безсмислица, защото как може да имаш територия за ски, която да не е писта, но да има изградено съоръжение? Това какво е? Не става въпрос за девствени терени в планината или трудно достъпни масиви, а терени в зоната на „Стената", където има изградени съоръжения от десетилетия.
Ще има ли мащабна сеч за разширяването на пистите?
- Това е още една заблуда, която искам да разсеем. Твърди се, че ще унищожим големи площи гори, което е абсолютна манипулация. Такъв елемент в плана въобще няма. Предвиждаме разширение на съществуващите писти и създаване на нови, но на съвсем малък процент от общата територия - на общо около 12 ха ще има въздействие върху горския фонд. По груби сметки става дума за около 2000 куб. м дървесина. За сравнение - само тази година разрешената санитарна сеч на Витоша е 7000 куб. м и 6 милиона кубически метра планова сеч за цялата страна.
Защо се налага все пак тази дървесина да бъде изсечена?
- Налага се, тъй като пистите и съоръженията са проектирани така, че не са свързани. Оформени са три зони, връзката между които е трудна. Налага се обаче съоръженията да се разместят, а ски пистите да се разширят и коригират. Ние искаме да използваме един неблагоприятен природен феномен, който се случи на два пъти в района на „Алеко" - това са т. нар. ветровали - унищожени по природен път участъци от гората. Включваме тези просеки в плана като бъдещи писти.
Какъвто и план да направим, ако се подменят лифтовете, повече хора ще искат да спортуват. Затова трябва да отговорим на този интерес. Трябва да се обвърже капацитетът на пистите с капацитета на лифтовете. Ако при планирането на съоръженията в София са живели до 500 000 души, сега те са над 2 млн. Затова инфраструктурата трябва да се развива.
Къде ще се прави корекция на трасетата? Ще бъдат ли удължени и с колко?
- По-скоро залагаме на оптимизиране на съществуващите трасета, разширение и изграждане на две нови трасета в района на сегашната писта „Витошко лале" в местностите, които са увредени освен от ветровалите и от корояда, което е другият голям екологичен проблем в планината.
Под каква форма юридически ще стопанисвате пистите, ако това се случи, концесионер ли ще бъдете?
- За момента не сме концесионер, а собственици на съоръженията и ползватели на пистите по договори за наем.
Ако все пак инвестирате в пистите, към концесия ли ще се насочите?
- Това е една много удачна форма, която гарантира спазването на интересите и на двете страни. Територията на природния парк е държавна собственост. Най-реалната форма е концесията. Тя гарантира защитата на интересите и на държавата, и на концесионера.Още от интервюто на „Класа"
„Пълен хаос цари в системата за отчитане на застраховките", казва в интервю за „Сега" шефът на застрахователния брокер SDI Кольо Делев
Г-н Делев, какво е движението на цената на "Гражданска отговорност" през последната година?
- В края на 2008 г. застраховката вървеше средно по около 135 лв. за най-масовите автомобили - до 1800 куб. см. През февруари и март т. г. всички застрахователи започнаха да вдигат цените и полиците поскъпнаха докъм 155 лв. Другото по-сериозно увеличение - до около 180 лв., беше през юли, а оттогава насам промени почти няма.
Ще паднат ли цените през декември?
- Историята е една и съща всяка година. През октомври започва едно говорене от страна на застрахователите, че цените трябва да се вдигнат и наистина има леки корекции нагоре. Като дойде декември обаче, застрахователите си изпускат нервите и се започва с отстъпките. По наша оценка към края на т. г. ще изтекат полиците на около 800 хил. - 1 млн. автомобила при общо регистрирани над 3.5 млн.
Как кризата влияе върху цените? Защо НСИ отчита дефлация, а "Гражданска отговорност" поскъпва?
- Застрахователите са на загуба от тази застраховка. В края на м. г. те бяха на минус по този продукт в размер на около 100 млн. лв.
Трябва да е ясно едно. От 2005 г. до началото на 2008 г. реален ръст на цената нямаше. Последната цена на застраховката, която се определяше административно, беше 185 лв. за коли до 1800 куб. см. към края на 2005 г. Не може още преди 4 години застрахователният надзор на базата на обобщената статистика за ПТП през 2005 г. да е определил реална цена, която да не доведе до загуби на компаниите, от 185 лв., а сега да е 182 лв. и да няма загуби. Сега цената включва и зелената карта за пътуване в чужбина, която тогава се плащаше отделно и струваше 150 долара за 15 дни. Истината е, че преди кризата борбата за пазарен дял и печалбите от акциите на борсата бяха повече, отколкото реалните печалби от застрахователна дейност, което караше застрахователите да намаляват цените. Радостното е, че няма фалити.
Докога всеки пети автомобил ще е без застраховка, въпреки че тя е задължителна?
- Докато не се въведе единна информационна система.
Твърди се, че и сега има някаква система.
- Ами няма система. В момента съществува една система, база данни, която се администрира от Гаранционния фонд. Какво се случва? Агентите и брокерите сключват полиците с гражданите и обявяват данните на застрахователните компании, които пълнят базата данни. Така се получават едно изключително забавяне и много грешки при подаването на информацията, т. е. системата е с неактуални и неверни данни.
Това значи ли, че е възможно на пътя КАТ да спре някого и да му каже, че е с невалидна застраховка, а човекът реално да има полица?
- Има много такива оплаквания именно заради това 15-дневно забавяне. Системата дава неактуална информация.
Другият пропуск, както казах, е некоректната информация. Ние, посредниците, въвеждаме тази информация в отчета. Дори една цифра от рамата да се въведе погрешно, предаваме по веригата неверни данни. Но и застрахователите при нанасянето на данните също допускат грешки, защото на година се въвеждат по 12 -15 милиона записа. А и през годините грешките така са се натрупвали, че сега всички разполагаме с една некоректна база данни. Имали сме много случаи на лица, които идват при нас, защото в сайта на КФН тяхната полица липсва. Тогава ние показваме на човека документа, с който сме отчели полицата. След това с него той отива при застрахователя и се оказва, че операторът е сгрешил една цифра при регистрацията. Създава се изключителен дискомфорт на хората.Още от интервюто на „Сега"

България на опашката в ЕС за строителство
Строителната продукция в еврозоната намалява с 0.4% през август спрямо юли и с 11.3% спрямо август 2008 г. Това показват данните на Евростат. За целия Европейски съюз спадът спрямо предходния месец е 0,5%, а на годишна база - спад от 11,1%.
България заедно с Румъния, Испания и Франция е сред страните с най-голям спад. В северната ни съседка строителната продукция намалява със 7,9%, в България с 3,6%, в Испания и Франция с 1,6%. Общо 7 държави в общността отчитат спад на строителната индустрия, но пет отчитат ръст. Най-голям ръст на месечна база отчита Германия (4,2%), следвана от Словакия (3,6%) и Швеция (2,9%).
Общо в целия Европейски съюз се наблюдава спад на сградното и ръст на инженерното строителство. На годишна база Румъния отчита най-голямо намаление на строителната продукция (121,1%), докато най-голям ръст регистрира Полша (9,9%).
На годишна база спрямо август миналата година България отново е сред страните, които имат по-голям от средния за общността спад (-17%). Не са добри и очакванията на работещите в отрасъла както за близките месеци, така и за следващата година.
Очаква се около 35 000 души да бъдат съкратени до края на тази година в строителството. Това стана ясно вчера след срещата на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев с Камарата на строителите в България. Браншът се надява на оперативните програми, но по реални проекти може да се работи през април-май.
По данни на браншовата организация до септември строителните фирми отчитат с около 30-35% по-малко поръчки в сравнение със същия период на предходната година. „Ние сме наясно, че върхът от 16 млрд. лв. строително-монтажни дейности през средата на 2008 г. няма да бъде достигнат. Отрасълът ще реализира тази година около12.5 млрд. лв.", прогнозира председателят на камарата Семеон Пешов.
Обезпокоителното е, че 1500 фирми не са потвърдили участието си в държавния регистър за строителните фирми, което означава, че тези дружества няма да участват в никакви обществени поръчки.
По-голямата част от еврофондовете все още са блокирани за България
По-голямата част от еврофондовете все още са блокирани за България поради слабия финансов контрол и последващи нередности, докато Румъния изглежда успява да усвоява парите по-добре. Това показва специален доклад на Европейската комисия, цитиран от електронното издание EU Observer.Релано страната ни губи окончателно близо 260.5 млн. евро заради изтичането на сроковете по програма ФАР, а около 90 млн. евро по същата програма остават блокирани. В доклада е записано, че Европейската комисия очаква България сама да оцени слабостите си в усвояването на еврофондовете и да предложи финансови корекции.Докладът е изготвен от Еврокомисията по искане на Европейския парламент, след като ЕК взе решение да замрази 500 млн. евро заради измами и корупция. Документе и своеобразен преглед на всички финансови програми на ЕС, прилагани в България и Румъния след присъединяването на двете държави към общността - от 1 януари 2007 г. до 31 юли 2009 г. Текстът разкрива, че същите проблеми, които доведоха до прекратяване на предприсъединителните фондове през 2008 г., са открити при регионалните и земеделските еврофондове, които България започна да получава след присъединяването си към ЕС. Отново като основни проблеми са посочени конфликтът на интереси, нередности, измами и липса на контрол над усвояването на фондовете.Докладът дава отговор и на въпроса защо през 2008 г. Еврокомисията спря плащанията по три предприсъединителни програми - ФАР, ИСПА и САПАРД. През 2008 г. бе отнета акредитацията на 2 изпълнителни агенции - в Министерство на финансите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството. „Направихме го с цел защита на финансовия интерес на ЕС", се твърди в документа, цитиран от вестник "Дневник". В него се отчита, че ЕК е установила интензивен диалог с България и е препоръчала някои корективни мерки, включително и анализ на слабостите в администрирането и контрола на фондовете, прилагане на корективни мерки и стриктен надзор.

Ще има конкурс за банките, които ще получат част от фискалния резерв
Как по ефективно да се управлява фискалния резерв стана една от най-дискутираните икономически теми. Отношение по нея взе и премиерът Бойко Борисов, който за пореден път застана зад идеите на финансовия министър Симеон Дянков.
„Фискалният резерв ще бъде предоставен на търговските банки, които ще бъдат избрани с конкурс. Парите ще бъдат разпределени в най-добрите банки и няма да има толерирана банка. Другият вариант е да вземем кредити, които децата ни да връщат", разясни БорисовТой обаче уточни, че решението не е окончателно, а за избор на банките ще се проведе конкурс.
Категорично против идеята се обяви бившият финансов министър Пламен Орешарски. Пред БНР той каза: „Ще си позволя да дам един съвет - една подходяща банка за тази цел бе Lehman Brothers, но за съжаление миналата година тя фалира. Извън шегата - не подкрепям авантюристични инициативи за игра с резерва. Спомням си, че преди осем години водихме сходен дебат за дълга. А днес актуалната тема е колко са загубите - имаме проблеми с изчисляване на загубите." Орешарски предупреди, че ако се осъществи подобна манипулация с резерва, може след години да имаме сходни проблеми с изчисляване на загубите. „Заглеждането във високата доходност винаги крие опасности да загубим и части от главницата, гледайки в апетитните лихви", каза в заключение бившият финансов министър.
Зам.-министърът на финансите от правителството на НДСВ Красимир Катев е на противоположното мнение. Пред БГНЕС той казва: "Това е добра идея. Още по наше време имаше доста призиви да се правят подобни операции, но тогава не беше толкова драстична разликата в лихвите. В момента има много повече смисъл. Нещо повече - това според мен е една от ефективните мерки да се влее по един разумен, не генериращ инфлацията начин левова ликвидност в банковата ни система, което е така необходимо, за да можем да растем. Действително тази идея за депозиране на част от резерва по-скоро трябва позитивно да я погледнем. Това според мен е една удачна мярка, но трябва да се направи внимателно, прозрачно и свръхобезпечено."
Категоричноп ротив да се вади фискалният резерв от БНБ е икономистът и кандидат за кмет на София от БСП Георги Кадиев. Той образно определи резерва така: "Смисълът на фискалния резерв е да демонстрира стабилност. Той е бели пари за черни дни и поради това се държи под възглавницата, т.е. само в безрискови книжа или банкови сметки."
Заради това Кадиев не приема идеята за преместването му в частни банки и дори я определя като лоша. Заото поражда много проблеми. Ето и някоаи от тях:- Ще възникне въпросът в кои банки и по какъв критерий са подбрани?- След това ще трябва да се отговори прави ли държавата по този начин косвен тип монетарна политика и влиза ли това в противоречие с валутния борд, оттам застрашен ли е той и до каква степен?- И накрая, кой може да гарантира, че увеличената ликвидност на търговските банки няма да доведе до рязко увеличение на необслужвани или лоши кредити и оттам до натиск върху цялата банкова система?

Услугите ще дърпат икономиката ни надолу и догодина
Индустрията на България ще излезе от рецесията в началото на 2010 г., но ръстът на БВП ще остане в територията на отрицателните стойности през цялата следваща година. Това прогнозира главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов на кръгла маса „Пътят за излизане от рецесията за Югоизточна Европа - предизвикателства и двигатели". Модератор на кръглата маса беше Дебора Револтела, която отговаря за стратегически анализи на финансовия сектор за Централна и Източна Европа в УниКредит Груп.
Според Павлов българската икономика ще изпита растеж под потенциалния за по-продължителен период от време отколкото другите развиващи се пазари в Европа, тъй като тя беше една от страните, които най-активно участваха в последния бум на инвестициите и потреблението, където ръста в вътрешното търсене беше финансиран чрез бързо увеличаване на дефицита по текущата сметка и външния дълг.
„Бързото нарастване на разходите постави под значителен натиск съществуващите ресурси в икономиката, принуждавайки равнището на цените да нарасне. Възникнаха балони свързани с цените на недвижимите имоти и ценните книжа търгувани на фондовия пазар. В края на краищата прегряването на икономиката доведе до увеличаване на уязвимостта на частния сектор в навечерието на колапса на Леман Брадърс, което беляза началото на най-тежката фаза от глобалната финансова и икономическа криза", обясни Павлов, цитиранв разпространено от банката съобщение до медиите.
На този фон, въпреки значителния спад, отчетен през 2008 и 2009 г., ребалансирането на българската икономика изглежда все още не е приключило и ние очакваме, макар и с намаляващи темпове, БВП да продължи да се свива през по-голямата част на 2010 г.
Въпреки това Павлов смята, че индустрията на страната ще се възстанови от рецесията още през първата половина на 2010 г. Основната причина за това ще е възстановяването на икономиката на Еврозоната, което ще се отрази благоприятно на експорта. Освен това, в подкрепа на индустрията ще е и т.нар. „преобръщане на цикъла на незавършено производство", т.е. компаниите ще трябва да увеличат производството си, за да запълнят складовите си наличности, намалени в резултат на намаленото потребление заради кризата в последните месеци.
Оптимистичните прогнози за възстановяването на индустрията обаче не означава автоматично възстановяване и на икономическия растеж, посочи Павлов. Той обясни, че въпреки че индустрията ще поведе излизането на рецесията са налице няколко вторични ефекта от кризата, които сега се стоварват върху икономиката. Комбинацията от нарастваща загуба на работни места, спадащи цени на недвижимите имоти и анемичен ръст на кредита влияят негативно върху потребителските разходи и инвестициите, и ще задържат ръста на БВП през следващата година в негативна територия.
Около мнението, че корпоративният сектор ще изведе региона от рецесията, се обединиха и останалите участници в кръглата маса, открита от Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.
Той акцентира и върху значението на развитието на инфраструктурата в региона, не само под формата на магистрали, но и комуникации и технологиите на 21 век.
„Вече не може да се разчита на бум на чуждите инвестиции или пък на бум на потреблението, какъвто наблюдавахме в последните години. Но постепенно Източна Европа се превърна в „произвеждащата ръка" на запада и това ще помогне на региона да се възползва от по-скорошното от очакваното възстановяване на икономиката на Еврозната", обобщи Матео Фераци, икономист от УниКредит Груп.
Прогнозите на икономистите от УниКредит Груп са, че България ще завърши 2010 с отрицателен ръст от -2.5% на БВП.

Еврозоната е притеснена от падащия долар
Финансовите министри от еврозоната изразиха късно снощи в края на срещата си в Люксембург "загриженост" заради слабия долар и хронично подценявания курс на юана, отбелязвайки, че тези две явления оказват натиск върху износа на Европа и отслабват възможностите й за икономическо съживяване, предаде AFP, цитирана от БНР. Днес към финансовите министри на 16-те страни, въвели еврото, ще се присъединят и техните колети от останалите страни членки на ЕС, за да обсъдят последиците от финансовата и икономическата криза.
"Дълго обсъждахме валутните курсове и това е проблем, който ни безпокои", заяви пред журналисти председателя на Еврогрупата, която обединява финансовите министри от еврозоната, Жан-Клод Юнкер. Основният източник на тревога е доларът.
"Ние искаме силен долар, ние имаме нужда от силен долар" заяви Френският финансов министър Кристин Лагард. След като силно повиши курса си в края на 2008 година на фона на кризата заради статута си на валута убежище, от началото на годината до сега той поевтинява, водейки пък да повишение на курса на еврото спрямо щатската валута с близо 18 % от началото на март. Вчера единна европейска валута се доближи до най-високото си равнище през последните 14 месеца спрямо долара и вечерта се търгуваше при курс 1,4958 долара за евро спрямо 1,4903 долара в петък вечерта. Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, който присъства на срещата на финансовите министри от еврозоната, също отправи послание именно в този смисъл.
"Твърдението, че прекомерната нестабилност и хаотичните движения на валутните пазари носят отрицателни последици за икономическата и финансовата стабилност, е част от общата ни позиция" в еврозоната, заяви Трише. Той призова американските власти да насърчат повишаването на валутния курс на долара като претворят думите си в дела.

Очертава се тежка зима и за средната класа в Европа
Зимата се очертава като "особено трудна" не само за традиционно бедните страни от Източна Европа, но и за средната класа, която бе ударена с пълна сила от икономическата криза и от безработицата, съобщи Червеният кръст в свой доклад, цитиран от АФП.
Молбите за финансова помощ до представителствата на Червения кръст не спират да се увеличават в Европа и в Централна Азия заради кризата, "най-вече от групи от населението, които обикновено не искат помощ", обяснява Международната федерация на Червения кръст и на Червения полумесец (FICR) в комюнике. Освен това "над две трети от представителствата на Червения кръст в ЕС вече включват храна в програмите си", което до момента не са правили, уточнява още FICR, цитирани от БГНЕС. Според доклада, който анализира влиянието на икономическата криза в около 40 страни в Европа и в Централна Азия, въпреки признаците на съживяване, положението не се очаква скоро да се подобри. Според Червения кръст, предприетите от правителствата мерки за смекчаване на последиците от най-тежката криза от края на Втората световна война насам, не са достатъчни. "Около 52 правителства от региона деблокираха над 5 трилиона долара, за да се справят с финансовата криза. Впрочем, няма никакъв признак за подобен ангажимент, целящ увеличаване на инвестициите в социалната област в подкрепа на уязвимите хора", се казва в доклада.
Положението е особено проблематично в Източна Европа, където населението не разполага с достатъчно спестявания, за да смекчи шока от кризата, отбелязват от Червения кръст.

Турция разреши геоложките проучвания за "Южен поток" в Черно море
В разговор по телефона между руския президент Дмитрий Медведев и Абдула Гюл, турският президент е съобщил, че в съответствие с достигнатите по-рано договорености на високо равнище, турското правителство е взело всички необходими решения за издаване на разрешение за провеждането на геоложки проучвания в изключителната икономическа зона на Турция в Черно море.Целта на проучванията е реализирането на проекта за газопровод "Южен поток", се казва в съобщение от пресцентъра на Кремъл, цитирано от Интерфакс. По време на визитата на руския премиер Владимир Путин в Турция на 6 август, Анкара даде разрешение газопроводът да мине през турски териториални води, като с това се избегна възможността пътят на газа да минава през украински води. Газопроводът "Южен поток" трябва да свърже руското с българското черноморско крайбрежие, а от страната ни да се разклони на две отсечки - едната за Гърция и Италия, а втората - за Централна Европа, припомня БГНЕС.
Пропусквателната способност на тръбата е 63 милиарда куб.м. газ. Очаква се тя да бъде завършена през 2015 г. "Южен поток" е съвместна инициатива на руския газов гигант "Газпром" и неговият италиански партньор ЕНИ, която има за цел да диверсифицира маршрутите за доставката на руски газ за Европа.

Няма коментари: