сряда, 28 октомври 2009 г.

И ...ОЩЕ МАЛКО ОТ 28.10.09

ПО ГЛАСЪТ НА РУСИЯ

Американци обстреляли крайбрежието на Полша
Приятелското посещение на американските съюзници в Полша завърши със скандал – американски есминец, напускайки пристанището в Гдиня, обстрелял полското крайбрежие. Тази информация е потвърдена от прес-секретаря на полската военна жандармерия Марчин Вянцек. Според него, информация за жертви и разрушения няма. Американският есминец излезнал от пристанището, но се намирал недалеч от брега в очакване на приключване на разследването на инцидента. Вчера той беше участвал в съвместни учения с ВМС на Полша.

Русия може да снабдява армията на Афганистан
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен съобщи пред журналисти в Брюксел, че той „не изключва, че Русия ще може да участва в снабдяването на афганистанската армия, която традиционно използва оръжие и техника руско (съветско) производство”. Официалният представител на НАТО Джеймс Апатурай заяви за възможността от продължаване на наземния транзит на натовски товари през Русия.

До края на 2009 Русия ще изстреля 10 космически ракети
До края на годината Русия планира да изстреля най-малкото 10 космически ракети. А общо от началото на годината са изстреляни вече 24 ракети. По този начин, ако плановете се осъществят, 2009 може да стане рекордна година по брой изстрелвания. През 2008 те бяха 27, което състави тогава близо 40% от световните показатели.

Русия ще внедрява световни стандарти за информация
Световните стандарти за скорост и качество на предаването на информацията е необходимо да бъдат внедрявани в Русия колкото се може по-скоро, при това с използване на наше оборудване, заяви президентът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че това го изискват вече утвърдените информационно-комуникационни проекти. Според него, географията на Русия предполага, наред с развитието на магистрални канали, и безжични мрежи, и системи за спътниково съобщение.

„Северен поток Ей-Джи” не вижда причини за безпокойство по отношение сигурността на проекта
„Северен поток Ей-Джи” не вижда научни обоснования да се безпокои по повод екологичната безопасност на проекта на тръбопровода, се казва в заявление на компания-оператор. В навечерието естонският парламент прие заявление, в което се изразява загриженост от възможно негативно въздействие на строителството на газопровода „Северен поток” на околната среда на Балтийско море и се посочва нежеланието да бъде издадено разрешение за реализирането на проекта. Цялата документация по оценката на въздействието на околната среда, подготвена от „Северен поток”, беше достъпна за естонските власти и обществеността. „Северен поток” води интензивен диалог със съответните естонски власти и заинтересовани страни”, се посочва в заявлението

Относно новото споразумение по климата
Генералният секретар на ООН Бан Кхи Мун се надява, че новото споразумение по предотвратяване на негативните последици от глобалната промяна на климата и ограничаване на промишлените изхвърляния в атмосферата ще имат юридически задължаващ характер. Предполага се неговото подписване през декември в Копенхаген. Основните разногласия са свързани с това, че много страни не искат да се обвързват с екологически ограничения, които да доведат до намаляване на промишленото производство. Развитите страни не са съгласни с ограниченията на фона на това, че на развиващите се страни ще им бъдат предоставени по-меки условия.

Съвместна борба със световната икономическа криза
Съвместното противодействие срещу световната икономическа криза спомага за подобряване на отношенията на Русия със САЩ и Запада като цяло – това мнение изказаха участниците в заседанието на научния съвет при руското МВнР под председателството на Сергей Лавров. „Важно е окончателното преодоляване на наследството на "студената война" – казват в министерството. Да спомогнат за това целят предложенията на президента Дмитрий Медведев за сключване на Договор за европейска безопасност, създаваните договорености между Русия и САЩ по стратегическите настъпателни оръжия, новото стратегическо споразумение между Русия и ЕС.

Болните от А/H1N1 в Русия са 1896
Броят официално регистрирани болни от вирус А/H1N1 в Русия достигна 1896 души, 4-ма от които са със смъртен изход, съобщи шефът на Роспотребнадзор Геннадий Онишченко. Според него, от общия им брой близо 500 случаи са „вносни”. Онишченко отбеляза, че в Русия през октомври започна растежът и на обикновения грип и съобщи, че епидемиологическите прагове на болестта до момента са надхвърлени в 14 града и седем субекта на Руската Федерация.

Русия не изключва санкции против Иран
Русия не изключва санкции против Иран, ако за това възникнат реални основания – съобщи руски външнополитически експерт. В Питсбург президентът Дмитрий Медведев беше заявил, че във въпроса за иранската ядрена програма би било добре да се мине без санкции, но понякога те стават необходими. Това означава, че в случай на обосновани факти на нарушения, потвърдени от Международната агенция по атомна енергия, Русия е готова да въведе санкции спрямо Техеран, каза експертът. При това той отбеляза, че в момента у Москва няма тревоги по повод евентуалното иранско ядрено оръжие.

Русия и Белорусия одобриха проектобюджета за 2010
Министерският съвет на Съюзната държава на Русия и Белорусия одобри проектобюджета за идната година. Според Владимир Путин, Русия и Белорусия имат намерение да постигат най-скорошно повишаване на ефикасността на разходите за съвместни програми, финансирани на съюзни средства – преди всичко, високотехнологични проекти. На заседанието беше привлечено специално внимание на въпросите за укрепване на взаимодействието в сферата на външната политика, осигуряване на отбранителната способност и безопасността на Съюзната държава.


ПО ФОКУС

Бистра Ценова: Все още няма признание на високо ниво на факторите, които водят до стрес на работното място
Стресът и мобингът на работното място са бичът на новото време, така ли е това, отговор на тези и други въпроси, даде Бистра Ценова - завеждащ лаборатория „Психология на труда” в Национален център за опазване на общественото здраве.

Фокус: Г-жо Цанова, защо мобингът и стресът е бичът на нашето време. Защо това е така?
Бистра Ценова: Стресът и мобингът са свързани. Мобинг означава психичен тормоз, гонение, морално преследване на работното място, стигащо даже до психологичен терор, което се дефинира като системно, целенасочено, враждебно поведение в разрез с етичните норми и правата на личността, обективно необосновано, най-малко веднъж седмично, повече от шест месеца. Тогава едно такова поведение води до явни здравни проблеми при индивида. Това е влязло в литературата и навсякъде по света, което значи буквално „терор на тълпата”. Има две форми - „тормоз на работа” по хоризонтала, от колегите, равнопоставените и по вертикала- обикновено от един висш поставник, който е над теб. В Оксфордски тълковния речник, понятието на английски е „бъринг”, което буквално значи злоупотреба със служебното положение за тормоз на подчинен. И двете форми в света са известни под названието мобинг - всеки знае какво е необоснован тормоз на работното място, казахме има различни такива форми. Жертвите, подложените на дълготреаен, тежък стрес и жертвите на мобинг, на такова онеправдано преследване, имат едни и същи симптоми. Това им е връзката. Самото преследване, самият мобинг е екстремален, краен, психосоциален стресор. Стресорите са факторите, които водят до стрес отговорите и състоянието на стрес, което дава вече началото на различни заболявания. Въпрос на количествено натрупване, разбира се и на интензитет - колко често изпадаме в такова стресово състояние, диапазонът на реакциите, колко задълбочен е нашият отговор, колко по-траен във времето, докато се възстановим. Това води до различни заболявания - хипертонии, понижение на функционирането на имунната система, която ни пази от всякакви заболявания, честите инфекции, вирусите, онкологичните заболявания. Има експериментални изследвания, когато се ядосваме пет минути, експериментална постановка, в която се мери имуноглобулин А в слюнката. Това е индикатор за функциониране на имунната система. Когато ни ядосват така пет минути, след това на всеки час наново се изследва този имуноглобулин А в слюнката и се установява, че чак на петият час се възстановява до изходното си равнище. Това какво означава - пет минути ядосване, ние сме с понижен имунитет и то имуноглобулин А в слюнката, т.е. дихателните пътища, които са преградата към всякакви вируси и микроби, които поемаме от въздуха, от околната среда. Тоест в продължение на пет часа ние сме разграден двор, намалена имунна защита. Нека да си дадем сметка колко често се ядосваме, човек може да си направи сам един такъв дневник и какво значи това за нас.
Фокус: Кои са основните фактори, които водят до стрес на работното място?
Бистра Ценова: Това са основно девет големи групи фактори, четири са свързани със съдържанието на трудовата дейност и пет са свързани с контекста - условията, взаимовръзката, в която се извършва дадена трудова дейност. Към първите, към съдържанието на трудовата дейност, се отнася както самото съдържание на задачата, дали е монотонна, еднообразна, някой път директно неприятна, враждебна, унизителна работа, под възможностите ни. Също така натоварването на работа- количествените изисквания и темпа на работа, всичко това го мога, знам, но в тези съкратени срокове от време, това за мен е стрес, не че е нещо ново, неочаквано. Третият фактор, свързан със съдържанието на трудовата дейност - това са времевите характеристики. Работа на смени, удълженото работно време или работа на повикване, както лекари на дежурства и други. Работа в несоциални часове. Това затруднява контактите ни със социалната среда или моите задължения към семейството, училището, децата, има много проблеми. Фиксираното работно време – тичам и сакън, не мога да закъснея след девет часа или от 9 до 5. друго са гъвкавите работни режими- там, където естеството на работата го позволява, разбира се трябва да имаме предвид и тогава да се прави всичко възможно, ако не ме чака някой на гише или на легло, където от толкова часа е отворено, да има възможност в рамките на половин-един час, още повече като се знае как е нашият транспорт, да могат хората без излишно напрежение, свито на топка в гърдите, да тичат и все с неприятни емоции, че ще му се карат, притеснение, че закъснява и т.н. Другото е свързано с контекста на работа. Там водещи са взаимоотношенията, организацията на работа как протича, възможността за контрол на всеки конкретен работещ върху изпълняваната от него работа, възможността да участва във вземане на решение относно моята работа, как, какво ще я правя, в каква последователност. Различните дейности допускат такъв контрол, обективно го допускат в различна степен. Но там, където е възможно, да се ползват максимално. Защо по предписание така трябва да правя, когато със същия успех мога и по друг начин, по мой индивидуален начин да стигна до същият резултат и даже до по-добър. Това са все фактори, които влияят върху мотивацията на хората и тяхната вътрешна връзка и свързаност с работата, когато една работата е моя, аз с моята работа живея, без нея не мога, тогава я върша с по-голямо желание, с по-голяма мотивация, имам по-добри резултати, имам по-голямо желание да си уча и си уча, тогава правя нововъведения и някакво творчество. Разбира се, в такива насоки или в такава степен, каквато допуска работата. Ръководството на дадена работа- имали ясно предписание на ролите в една организация, на изискванията. Учудващо е на колко места изискванията са много общи и неясни. Критериите за оценка, какво се иска от мен и как ще се оценява, какви възможности имам аз за развитие или нямам, каква е системата за възнаграждения във фирмата. Това са все неща, свързани със стил на управление и организационната култура- много деликатни фактори, на които ръководителите реагират, възприемат едва ли не като личен упрек към тях и твърде силната личната ангажираност и затова казахме- психосоциалните фактори, психосоциалният риск на работното място и стресът, които са свързани с тези фактори, много често са непризнати и отричани, отхвърляни, не са им много приятни. Кой ръководител, стопански имам предвид, на организация, а не партиен лидер, би му харесало, че работниците му били стресирани и не се чувствали добре, защото той не ги бил ръководил добре? Никой няма да го признае, затова този фактор изисква голяма деликатност, но това не значи, че трябва да го неглижираме и да не го признаваме. Затова първата стъпка, генерална стратегия по отношение на всякакви психосоциални рискове, част от които изброих, е именно повишаване на съзнанието, какво е това стрес, психосоциален риск, от какво се поражда, до какво води и как можем да го отстраним и главното да разберем, че добрият мениджмънт или успешният мениджмънт, добрите ръководители това са ръководители, които управляват риска от стрес на работното място. Нашите ръководители трябва да разберат, че благополучието на фирмата и благополучието на служителите им вървят ръка за ръка, просто еднозначно. Докато отделни фактори- физическа среда, химична среда- за тях има норми, те подлежат на измерване. Апаратура, мерни единици, там има норми, трябва да се спазват. За психосоциалния риск и стреса нямаме такива норми. Защо - първо нямаме инструмент, не е нещо, което можем да пипнем, освен това тези преживявания, преживяванията на стрес са индивидуални и много различни. Затова едни и същи фактори могат да предизвикат или не стрес при един индивид, при друг - не или различна степен на обхват на стрес отговора и реакцията. Това е особеността на стреса. Всичко е до индивидуално възприятие, свързано с индивида, с предишната му история, подготовка, опит, здравното му състояние за момента, дали в средата му навън и в семейството има напрежение, поради това е отслабен, очакванията му по отношение на работа и мотивация. Има един прост на пръв поглед факт „бърнаут” синдромът - той е синдром на професионалното изчерпване, буквално прегорял от работа, може да изгори този, който някога е горял. Който никога не е горял, има се предвид работата му, мотивиран, ентусиазиран, той не е заплашен от този синдрома. Това е много тъжно, защото засяга добрите и високо мотивираните първоначално професионалисти. Има много причини, има и някои личностни фактори, но те не са водещи. „Бърнаут” синдрома е мобинг, това са болести на болната организация. Те са предизвикани от всички тези фактори, които изброих- яснота на ролите- какво се награждава, какво се наказва, ресурсите, справедливост. Три са основните психосоциалните фактори се мерят с различните модели за стрес на работното място. Три са основните модели в днешно време, които са близки, пресичат се, но не са взаимнозаменяеми, защото се оказва, че всеки един от тях поотделно работи, т.е. факторите, които изследва, действително водят до стрес и здравни последствия. Единият е съответствия или несъответствия между изисквания и ресурси. Изисквания на работа и среда и какво трябва капацитет на работника или неговите потребности и какви възможности му дава работата. При едно такова несъответствие възниква стрес, причина за стрес. Другият модел, това е моделът усилия-възнаграждения, т.е. когато има голямо несъответствия между влаганите усилия в работата и това, което получавам като признание, заплата, възможности за израстване, това, което научавам, тогава също стигам до стрес с всичките неблагоприятни последствия. Не говорим за краткотрайните стрес реакции. Такива при различни ситуации всеки от нас има, но когато те продължават дълго време и се повтарят твърде често, тогава водят до застрашаващи здравето, първоначално функционални увреждания, а след това и на органи. Третият модел, който е много нашумял и в Западна Европа, и в Щатите има повече изследвания, това е за организационната справедливост или несправедливост, което има елементите от първите два. Организационна справедливост по отношение на процедурите, утвърдени от дадена организация, какво се награждава, какво се наказва, че във всеки един начин спрямо мен и спрямо вас, ще бъде постъпено по един и същ начин за оценка, разпределение или решение, кое накъде е в кариерата или приемане на работа или повишение и другото е справедливост в отношенията, пряко свързано с мобинга. Особено важно е отношението на непосредствения ръководител, защото с него сме всеки ден, той ни оценява всеки ден, той ни възлага работа, той ни предлага по-нататък за повишение или не, от него зависи в голяма степен кариерата ни. И трите модела работят и показват, както казахме по-горе от големите изследвания в Англия, че те са свързани със затлъстяването, диабета, с лоша самооценка на здравето, на психичното здраве, с множество психосоматични симптоми, алкохолизмът , повишено отсъствие от работа, напускане на работа, едното е текуческото напускане, другото е отсъства с повод, без повод, по-често отсъствие по болест, по-дълги дни. Ето, отделни с диабета, метаболитния синдром.
Фокус: Кога ще е възможно национално изследване на стреса?
Бистра Ценова: Още нямаме достатъчно признание на най-високо ниво на значението на този проблем. От време на време се пускат фойерверки как и защо ще напускаме, но засега казват тази икономическа криза, първо това трябва да преодолеем, другото може и по-нататък, то не е толкова важно. Вярно, несигурността на работното място, един значим фактор, водещ до стрес, установен от всички страни, висока тревожност, която е свързана с редица стрес реакции.
Фокус: В България...?
Бистра Ценова: За България като цяло не мога да кажа, но от наши изследвания, които имаме, тревожни за работното място са от 30 до 55%. Хората се безпокоят от тези, които сме изследвали, все пак това са ограничени извадки. Сега директно всички статистици ще ме обвинят, че правя изключение за цяла България. Затова не бих казала, защото има много поне бюджетни организации, които сме изследвали в здравеопазването, в образованието. Имаме един ограничен контингент, който сме изследвали, от 600-700 човека. На тази основа не мога да правя категорични, основателни заключения, но са твърде показателни. От 40 до 50% са в страните в Западна Европа са хората, които се тревожат за сигурността на работното си място.
Десислава АНТОВА

Появиха се "котараци"?
Бившият премиер Сергей Станишев бе разпитан от Прокуратурата. Лидерът на БСП обяви, че е готов да съдейства за проверка на случая с "прочутия" доклад на ДАНС, за който премиерът Бойко Борисов го обвини, че е изнесъл.
Станишев отправи ред обвинения към настоящия премиер Бойко Борисов.
Разпитът на бившия министър-председател е трети поред след като Софийска градска прокуратура вече проведе два разпита във връзка с образуваното досъдебно производство за секретния доклад от ДАНС. Проверката на прокуратурата ще трябва да установи кой е отговорен за изтичането на класифицирана информация. По този повод в прокуратурата вчера бяха разпитани Алексей Петров и бившият председател на ДАНС Петко Сертов. Във връзка с проведените разпити от прокуратурата отказаха всякакъв коментар.

Министър-председателят Бойко Борисов призова Сергей Станишев - да предостави данните, които има
Министър-председателят Бойко Борисов призова предшественика си Сергей Станишев - да предостави данните, които има, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По-рано днес на извънредна пресконференция Станишев предложи да се разследва как са печелени поръчки в София.
"Нека да каже къде съм се поддал на влияние" - каза Борисов.
Нека главният прокурор да го накара да даде данните - каза още премиерът.
По думите му - "Ариана" е направена със заповед на Тодор Модев.
По-рано Станишев посочи ремонта на езерото към „приятелския кръг на котараците”, за който половин София знае - свързан със строителство за паркинги на метро, с други аспекти".

Цветан Цветанов: Не е ли имало лъвове, които да пресекат действията на котараците
Не познавам никакви котараци, а ако бившият премиер Сергей Станишев е познавал такива или е имал информация за техни своеволни действия, не разбирам защо навремето не е сезирал прокуратурата. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Не е ли имало лъвове, които да пресекат действията на котараците”, запита Цветанов.
По думите му, в страната има едно правителство и всички правоохранителни служби и специализирани органи служат на него и на страната. „Това не е вливане и изливане на различни органи, това не е поведението на старото правителство. Новото правителство залага на интегриран подход по осигуряване на обществения подход, заедно с прокуратурата, Министерството на правосъдието – що се касае за законодателните инициативи и ДАНС като специализиран орган”, обясни Цветанов.
На въпрос има ли участие в изпълняването на обществени поръчки от фирми близки на т.нар. „приятелски кръг на котараците” министърът каза, че всичко е прозрачно, а прокуратурата е свободна за сигнали за злоупотреба с финансови средства.

Според Станишев - трябва да се разследва как се печелят поръчки, свързани с управлението на София
Не малко политически кръгове, които подкрепиха ГЕРБ в крайна сметка, не са в много добро финансово положение, каза бившият премиер Сергей Станишев на пресконференция в БСП, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Изказването му бе по повод на нереализираната идеята за част от фискалния резерв на финансовия министър Симеон Дянков. Целта е била да бъдат похарчени средствата от резерва. „Ако първият напън не се реализира, сигурно ще има у други начини да използват публичния ресурс, след като не могат да осъществят постъпленията в бюджета – какво стана в крайна сметка”, коментира той.
Бившият премиер препоръча да бъде направено разследване на т. нар. кръг „Котараците” – по думите му близък до сегашния премиер и за който половин София знае.
Според Станишев трябва да се разследва как се печелят поръчки, свързани с управлението на София, за строителство на паркинги за метрото, например.
„Ако това правителство ще се бори последователно срещу корупцията, би трябвало да се правят и такива проверки. Разбирам, че вчера народни представители са казали, че имат материали за действащи министри и не разбирам защо е този двоен стандарт на министър-председателя по отношение на подобни изявления или твърдения за предишното правителство и за сегашното правителство. Още повече, че стана ясно, че поне петима от министрите са в конфликт на интереси от гледна точка на позицията, която заемат”, каза той.

Сергей Станишев: Очевидно г-н Борисов в някаква степен е използван
Имам своите притеснения как един гражданин, който вече не е служител на ДАНС, има справка от агенцията, каза бившият премиер Сергей Станишев на пресконференция в централата на БСП, след разпита в Софийска градска прокуратура заради случая с изчезналия доклад на ДАНС, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Станишев поиска да се изясни въпроса как справката на ДАНС е стигнала до министър-председателя Бойко Борисов.
„Това, което циркулира в интернет, прилича по общи неща на доклада, който си спомням, че съм получил от ДАНС. Дали е на 100 % достоверен, аз трудно мога да кажа, защото все пак мина близо една година. Като министър-председател за четири години през мен сигурно са минали хиляди справки от ДАНС, от МВР, от външното разузнаване, от други институции, така че не нося отговорност за всичко, което циркулира в интернет”, каза той. Според Станишев Алексей Петров трябва да даде истинския отговор откъде разполага с доклада на ДАНС.
По думите на Станишев е интересен следният „нюанс”. „Г-н Борисов в събота изрично благодари на гражданина Петров, затова че не е пуснал този материал в публичното пространство и не го е занесъл с някоя медия, а го е занесъл на него. А до този момент този материал не е излизал в публичното пространство. След което в понеделник докладът се появи в интернет. Очевидно г-н Борисов в някаква степен е използван, а иначе той си има политически цели”, посочи той.
Бившият премиер обясни, че в една служба като ДАНС не може да има подписки на служителите особено такива с политически мотиви. „Това да не е НПО”, каза той.
Вкарването на всички служби в МВР прави едно мега и неефективно министерство, смята Станишев.
„Да ви припомня, че в докладите на ЕК преди създаването на ДАНС имаше много критики по отношение на работата с организираната престъпност. Сега МВР се връща към същата концепция и не мисля, че тя е най-добрата”, коментира той промените в МВР и ДАНС.
По повод на декларацията относно системното неизпълнение на служебните задължения като народни представители от страна на Сергей Станишев и Ахмед Доган, бившият премиер каза: „Хората не могат да се примирят, че се правят парламентарни декларации по политически въпроси. Виждате реакцията на управляващото мнозинство на всяка такава декларация. Днес тази прословута декларация с чисто политически характер е приета, защото в този период давам показания в прокуратурата. Това е още доказателство как парламентът се превръща с чисто политически орган на управляващата партия”.

Бойко Борисов: Фирмите, котараците, мишоците - не влизам в този диалог
Нито едно обвинение нямам към Станишев, хвърлено във въздуха, каза на пресконференция премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Фирмите, котараците, мишоците - не влизам в този диалог. Ако Станишев има данни за това, че определени фирми са печелили поръчки по мое време, да ги даде на прокурор и да посочи кои са тези фирми, каза още Борисов.

Цветан Цветанов: В обществото има нагласа за несигурност
В случая с изнасяне на секретна информация от ДАНС се застрашава не само националната сигурност, но и личната сигурност на гражданите. Това каза пред журналисти вътрешният министър Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Министърът обясни, че в обществото има една нагласа за несигурност. Като пример в тази посока той даде отвличанията, които стават само при наличие на информация за лицето, което е отвлечено. Цветанов поиска тези, които не са съхранили секретна информация от ДАНС да понесат наказателна отговорност. „Нямам правомощия за закриване на ДАНС. Вина за изнасянето на информация нямат оперативните работници. Те са били в системата на МВР преди отделянето на агенцията. Няма нито един оперативен работник, който да е излязъл и да е изнесъл информация, а в момента те се срамуват от действията на своите началници”, каза министърът. Като проблем в ДАНС Цветанов посочи липсата на контрол от страна на парламента. Според него, проблем е и начинът, по който е създадена агенцията – не по волята на правителството, а по волята на 5-6 депутати.
По отношение на изнесения от Стефан Гамизов сигнал в сутрешния блок на Нова телевизия, че един от предишните трима първи в държавата е взел подкуп, Цветанов каза, че не разполага с такава информация. Той обясни, че ходенето в телевизионни предавания не е начин да се изнесе тази информация. „Главният прокурор няма да откаже среща. Аз като вътрешен министър също няма да откажа среща за получаването на такава информация”, обясни Цветанов.

Цветан Цветанов: Независимо от атаките към МВР аз ще нося политическата отговорност за това, което се случва
Независимо от атаките към МВР аз ще нося политическата отговорност за това, което се случва. Това каза пред журналисти вътрешният министър Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Цветанов подчерта, че няма да позволи самият той, министерството или работещите там да станат заложник на определени интереси. „В прокуратурата текат разпити на лицата, които са изнесли информация. Оперативните работници не трябва да се винят за това, че е изнесена информация от висшите държавни мъже. Докладите, които е получил Станишев ги няма и затова не носят вина оперативните работници. Те не са виновни, че Станишев е загубил справката или я е дал на трети лица да се запознават с нея и после информацията да се връща като бумеранг върху правосъдната система. Не трябва заради трима, петима или 10 души да се поставя негативна оценка на МВР”, обясни вътрешният министър. Той каза, че Цветлин Йовчев се е върнал в ДАНС, за да подобри микроклимата и да възстанови доверието в службата.

Авторитетът на службите рухва, според ген. Бриго Аспарухов
За съжаление, всичко това, което чета и слушам в последните дни, не води до добро. Авторитетът на службите като цяло рухва. Рухва един мит, който съществуваше. Това каза ген. Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба (НРС), в интервю за предаването на БНР „12 + 3”, за състоянието на българските служби в момента. Според него обществото, като чете материалите, се чуди какви хора работят в тези институции. По думите на Аспарухов министър-председателят трябва да чете изводите от онова, което искат да му кажат на базата на всичко, което са видели, чули, писали и анализирали в службите, за да може той да не се обърква в кашата, а да вземе едно вярно управленско решение.
Аспарухов заяви, че тези, които поднасят тревожните сигнали, трябва да ги доизясняват. „Буди недоумение, че се поднасят в един завършен вид, а министър-председателят като че ли остана малко встрани от решението, би трябвало да се вземе по-категорично решение”, каза още по повод доклада на ДАНС Бриго Аспарухов. Според него проблемът в ДАНС не са хората в службата, а това, че различни служби са били обединени под една шапка.

Цветан Цветанов: За всичко, което се е случило в миналото, отговорност трябва да носи Сергей Станишев
За всичко, което се е случило в миналото, отговорност трябва да носи бившият министър-председател Сергей Станишев, защото той е отговарял за ДАНС. Той е човекът, който е назначавал, той е човекът, който се е съобразявал с конкретни мотиви, той е човекът, който е загубил и не е върнал по надлежния ред информация, свързана с работата на хора от службите. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Цветанов каза, че за служители, за които има данни, че изнасят информация, ще се върви към почистване на къщичката, наречена МВР.
„Не бих искал да слагаме лош оттенък на честните служители, които има в МВР. За всеки сигнал за корумпиран служител на МВР, се предприемат действия. А задържаните служители имат право да осъзнаят грешката си и да започнат да споделят какво са правили”, каза още вътрешният министър.
Той обясни, че проблеми, наслагвани с години, не могат да бъдат решени с магическа пръчка. Въпросът е да покажем политическа воля и да не се поддадем на сценарии - убеден съм, че всички власти, които са ангажирани с разследването на изтичането на информацията, ако правораздавателната система си свърши работата, както трябва, всеки ще знае, че носи наказателна отговорност за това, което прави. Но ефектът може да бъде превантивен и възпитателен, ако имаме ефективна съдебна система”, каза още той.

Сергей Станишев: Три месеца държавата ни се управлява със скалъпени полицейски сценарии
Вече три месеца държавата ни се управлява със скалъпени полицейски сценарии – хората това умеят и това правят. Разбирам, че г-н Борисов не разбира от бюджет и като кмет беше така и това, което се случва днес има и отношение към политическия процес, защото наближават 100-те дни на правителството. Това каза бившият премиер Сергей Станишев на пресконференция в централата на БСП, след разпита в Софийска градска прокуратура заради случая с изчезналия доклад на ДАНС, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Станишев обясни, че с наближаването на 100-те дни е много по-удобно вместо да се задават въпроси за свършеното от кабинета, журналистите да се занимават с пикантни истории, свързани с функционирането на специалните служби.
От създаването на сегашното правителство, досега само се хвърлят публични бомби, които до голяма степен не се основават на факти в преобладаващата си част.
„Цялата тази история, която се развива в последните дни, показва характера на управлението на държавата, което става все по-авторитарно. Искам да изразя моята убеденост, че прокуратурата, като независима институция съвестно ще си свърши работата в това разследване, независимо от открития натиск, който се осъществява от г-н Борисов като министър-председател. По същество със своите изявления той се опитва дава директни указания на прокуратурата и съдебната система, което е безпрецедентно, дори Тодор Живков не го беше правил. Това само потвърждава политическия анализ, който изнесох на конгреса на БСП, което предизвика голямо недоволство у г-н Борисов”, каза той.
Според него е интересно развитието преди и след конгреса на БСП. По думите му към него са отправени най-различни критики и сред някои среди е имало разочарование от конгреса. От там идва и развитието от там –нататък – „визирам цялата история, която се развива около прословутата справка на г-н Иван Драшков”.

Бойко Борисов: Разбирам Станишев и го съжалявам - хората, на които е имал доверие, му режат главата
Липсват оригиналите на посочените девет справки, които са били адресирани до бившия премиер Сергей Станишев. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Борисов каза, че изчезват оригинали, защото единствено такъв документ има тежест. Според Борисов скандалите от последните дни около секретните служби са свързани със сценарий, за да се отклонява общественото мнение и да се демобилизира ДАНС. Борисов каза, че се надява прокуратурата да изясни поотделно всеки един, замесен в скандала. Служителят в секретното деловодство няма вина – той надлежно е информирал ДАНС. ДАНС са се забавили да ме информират мен, каза премиерът.
По думите му заглавията на липсващите справки са интересни – една от тях е свързана с оперативната обстановка в АЕЦ „Козлодуй”. От архива на ДАНС е изтекъл и доклад за „Невестулката”. Премиерът обаче не уточни за каква информация става въпрос в този документ.
Тежко обвинение е да се каже, че Станишев е закрилял организираната престъпност у нас, каза още Борисов и допълни, че той не може да отправи такова обвинение към бившия премиер. „Когато го обвинявам, го правя на базата на документи, няма да оставя службите нито себе си заложник на тези документи. Разбирам Станишев и го съжалявам – хората, на които е имал доверие, му режат главата. Човекът не е бил в казармата не знае как се работи със секретни документи, разбираемо е”, каза още Борисов.
Премиерът е дал разпореждане на министъра на външните работи Румяна Желева да направи проверка как скандалът в ДАНС се отразява върху представянето на страната ни в чужбина, предвид дипломатическата служба, която заема в момента Петко Сертов. Ако трябва, той ще бъде отзован, каза Борисов.

Правителството върви целенасочено към ликвидирането на ДАНС, според Сергей Станишев
Според бившия премиер Сергей Станишев - правителството върви целенасочено към ликвидирането на ДАНС. На пресконференция той обясни, че от изтеклата справката на агенцията в интернет се вижда, че службата е работила по всякакви сигнали, предаде репортер на Агенция „Фокус”. ДАНС е създадена, за да има институция, която да разследва по високите етажи на властта, да работи срещу борба с корупцията и организираната престъпност и защита на националната сигурност, обясни Станишев. „Очевидно е, че правителството върви целенасочено към ликвидирането на тази агенция. Вероятно не искат да има още един източник на контрол и проверка”, каза той. На въпрос кой според него е Стефан Гамизов, Станишев каза: „Очевидно някакъв бизнесмен с някаква сериозна информация, но кой е той, Бог знае.
Този доклад е предаден в ДАНС, а как е излязъл от там, не знам, обясни отново бившият премиер.
На въпрос - защо Алексей Петров е бил назначен в ДАНС, Станишев обясни, че се е смятало, че той ще е полезен в разследванията, които прави агенцията, но очевидно това не се е случило. След парламентарните избори той е осъзнал, че Алексей Петров не е лоялен. Петров според Станишев дава противоречиви сигнали.
„От една страна той каза, че ДАНС работи много ефективно, след това започна да дава изявления за някакви отчети, по които е работил, последното действие на г-н Петров може да бъде интерпретирано като стремеж да не се допусне връщането на г-н Драшков и води до дискредитиране на службата”, обясни бившият премиер.
Иван Драшков според Станишев е добър професионалист, а този доклад в интернет не изглежда написан професионално.
„Мисля, че г-н Сертов е почтен човек. Г-н Сертов е професионалист. Той без съмнение направи много за създаването на ДАНС”, заяви още Станишев.
Съвестта ми е чиста, никога, никого не съм прикривал”, обясни още той.
Нямам информация ДАНС да се е занимавала с партийно инженерство, заяви Станишев в отговор на въпрос по повод хипотезите на вътрешния министър Цветан Цветанов.
Той не пожела да каже дали Алексей Петров има нещо общо с Яне Янев.

Девет справки, адресирани до Сергей Станишев, ги няма, каза премиерът Борисов
Не съм очаквал, че по подобен начин може да се работи с класифицирана информация. Общо 9 подобни справки се водят на бившия министър-председател, които ги няма. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет - предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Борисов - не става въпрос за небрежност, а за тенденция. Едната от справките е за взимането на възможни мерки от страната на Министерството на финансите на САЩ по отношение на банковата система, информация за лица, свързани с контрабандни канали, провеждане на търг за доставка на специална продукция, получена информация за сигнали от Окръжна прокуратура Плевен за длъжностни лица в областната администрация в Плевен. Тези документи са отишли при Станишев и в момента не са на местата си – секретна служба, ДАНС или в прокуратурата, каза Борисов. Той каза, че всички доклади са изготвени от ДАНС и ще поиска главният прокурор да се запознае веднага с тези случаи.
Борисов е категоричен, че тези документи за последно са били на бюрото на Станишев.

Поне петима от министрите са реално в конфликт на интереси, според Сергей Станишев
Поне петима от министрите са реално в конфликт на интереси - това каза бившият премиер Сергей Станишев на извънредна пресконференция, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Разбирам, че вчера народни представители са имали данни за действащи министри. Поне петима от министрите реално са в конфликт на интереси”, допълни той.
Върви се към авторитарен начин на управление – от едно място да се координира цялата държава, смята той. Така на демокрацията се опитват да сложат намордник.
„Има хора, които се опитват да сложат БСП на колене. Тя никога не е била и няма да бъде на колене”, допълни Станишев.
„Не знам по каква причина гражданинът Борисов не отиде да свидетелства по делото Сретен Йосич”, посочи още бившият премиер.

Половин София знае за "приятелския кръг на котараците", според Сергей Станишев
Прословутият доклад говори за това, че ДАНС е работило без всякакви полицейски чадъри и с това се гордея – затова беше създадена тази структура. Това каза бившият премиер Сергей Станишев на извънредна пресконференция, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Защо не си направите експеримент - да се обадите на министъра на вътрешните работи или на председателя на ДАНС г-н Йовчев за „приятелския кръг на котараците”, за който половин София знае - свързан със строителство за паркинги на метро, с други аспекти – езерото Ариана”, каза той.

Оставен е достатъчно голям резерв, който сега се търси как да се похарчи, според Сергей Станишев
Министър-председателят и министрите се държат като прокурори, каза бившият премиер Сергей Станишев на пресконференция в централата на БСП, след разпита в Софийска градска прокуратура заради случая с изчезналия доклад на ДАНС, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Докато светът излиза от кризата, в България нищо не се прави, обясни той. Затова се акцентира и върху скандалите с ДАНС за отвличане на вниманието от реалните проблеми на българите, смята експремиерът.
Нека да спрат да приказват за тежкото наследство на предишното правителство, призова още той.
Станишев обясни, че е оставен достатъчно голям резерв в държавата, който сега се търси как да се похарчи. „Нали г-н Дянков беше казал, че един кабел между НАП и Митниците ще донесе 700 млн. лв.”, каза той.

Сергей Станишев: Справката на ДАНС, излязла от Министерски съвет, е върната от мен в ДАНС
Справката на ДАНС, излязла от Министерски съвет, е върната от мен в ДАНС и там е направена комисия за проверка на информацията. И след това не се е връщала при мен. Това каза бившият премиер Сергей Станишев на пресконференция в централата на БСП, след разпита в Софийска градска прокуратура заради случая с изчезналия доклад на ДАНС, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Връщането на справката е станало през октомври 2008 г.
„Би трябвало да се провери дали тази справка е предадена от Алексей Петров на г-н Борисов, не знам дали твърдението на Алексей Петров, че е предадена на премиера е вярно. Трябва да се изясни как тя е стигнала до премиера”, каза той.

Сергей Станишев: Прокуратурата ще си свърши работата, независимо от натиска на Бойко Борисов
Дадох показания като свидетел по разследването, което прави Софийската градска прокуратура и няма да навлизам в детайли. По справката, която циркулира в интернет, вече е била разпоредена проверка на ДАНС, правена е и самостоятелна проверка в прокуратурата, за която е приключила с отрицателно становище за образуване на дело. Това каза бившият премиер Сергей Станишев на пресконференция в централата на БСП, след разпита в Софийска градска прокуратура заради случая с изчезналия доклад на ДАНС, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Винаги като премиер съм се водил от мотива, че за всеки сигнал, независимо дали е достоверен, е необходимо да се направи проверка. така съм правил винаги”, каза той.
Цялата история с доклада на ДАНС, според него е доказателство за управлението на страната, за характера на управление на държавата, което става все по-авторитарно.
„Прокуратурата ще си свърши работата, независимо от натиска на Бойко Борисов, който се опита да дава указания на прокуратурата, което е безпрецедентно. Това дори и Тодор Живков не го е правил”, каза той.

Сергей Станишев си тръгна от Софийска градска прокуратура
Приключи разпитът на бившия премиер Сергей Станишев в Прокуратурата, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Бившият министър-председател Сергей Станишев си тръгна от Софийска градска прокуратура. Предстои Станишев да даде пресконференция в централата на БСП по повод случая с изчезналия доклад на ДАНС от Министерски съвет.

Сергей Станишев ще направи изявление в централата на БСП след отиването си в Прокуратурата
Сергей Станишев ще направи изявление в централата на БСП на ул. "Позитано" 20 в 10,30 ч след отиването си в Софийска градска прокуратура - съобщиха от БСП.

Стефан Гамизов е в Софийска градска прокуратура
Стефан Гамизов е в Софийска градска прокуратура, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Иван Драшков трябва да стане клиент на Прокуратурата - каза Стефан Гамизов пред журналисти. Във връзка със сутрешно изказване на Иван Драшков по телевизията, че Гамизов е бил замесен в корупционна схема, Стефан Гамизов каза: Ще видим какво ще коментира съдът, след това, което аз ще кажа.
В Софийска градска прокуратура да продължат разпитите по доклада на ДАНС. Вчера показания дадоха бившият служител на ДАНС Алексей Петров и бившият председател на агенцията Петко Сертов. Очаква се днес показания да даде бившият министър-председател Сергей Станишев. Бойко Борисов обвини Станишев за изчезването на доклада на ДАНС от секретната секция на Министерски съвет.
Юлиан ХРИСТОВ


бТВ
Иван Драшков: Конкретни данни за политически поръчки в ДАНС не мога да цитирам
Нито ще потвърдя, нито ще отрека факта, че това, което се тиражира в медиите, а то не е доклад, е справка, която аз съм писал, тъй като това нещо го направя, аз ще издам класифицирана информация. Това каза Иван Драшков, бивш зам.-председател на ДАНС, в интервю за предаването на бТВ „Тази сутрин”, по повод изнесения доклад на ДАНС. „Истината е, че аз когато издавах поста зам.-председател на ДАНС на 10 октомври миналата година, подписах справка до министър-председателя, до президента, до председателя на Народното събрание и до главния прокурор с конкретно съдържание, като целта на тази справка беше да опиша факти, събития, причини, които доведоха до едно безобразно състояние, до един безобразен стил и метод на работа, който някъде от края на месец май миналата година започна и трайно се настани като практика в ДАНС”, заяви още Драшков. Той допълни: „Още след като се образува службата, тъй като НСС беше основното оперативно звено в ДАНС, ние в продължение на пет-шест месеца буквално се съсипахме от работа да се занимаваме със скандалите в МВР, със случая „Иван Иванов”, непосредствено с това започнахме да се занимаваме и да доказвамена Европейската комисия колко много работа сме свършили”. По думите му в последствие е разбрал, че докато в службата са работили, някои служители на ДАНС са използвали това време, за да фабрикуват компромати срещу него с цел неговото отстраняване от службата.
Според Иван Драшков ролята на Стефан Гамизов е много значима в някои случаи и много периферна в други.
Драшков заяви още, че конкретни данни за политически поръчки в ДАНС не може да цитира, но поясни, че след края май миналата година в ДАНС е започнал един пълен хаос.

Петко Сертов и Алексей Петров бяха разпитани в прокуратурата (ОБЗОР)
Два разпита по случая с доклада на ДАНС бяха проведени днес в Софийска градска прокуратура във връзка с образуваното досъдебно производство за секретния доклад от ДАНС, връчен на премиера Бойко Борисов от бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Проверката на прокуратурата ще трябва да установи кой е отговорен за изтичането на класифицирана информация.
По този повод в прокуратурата днес бяха разпитани Алексей Петров и бившият председател на ДАНС Петко Сертов. Петров отказа да коментира случая. Той се появи в прокуратурата в 10.00 часа. Самият Петко Сертов се яви на разпит в 13.30 часа следобед, но за да избегне журналистическия интерес, той бе преведен през авариен вход на Съдебната палата. Утре в 9.00 часа се очаква по случая да бъде разпитан бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев у когото се смята, че е бил за последно докладът.
Във връзка с проведените разпити от прокуратурата отказаха всякакъв коментар.

Цветан Цветанов: Докато съм министър на вътрешните работи, няма да позволя подобни сценарии
Докато съм министър на вътрешните работи, няма да позволя подобни сценарии, каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов на въпрос как ще коментира написаното в интернет секретна справка , че Татяна Дончева, Атанас Атанасов и Иван Костов играят ролята на разбиващите системата за сигурност, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
На пресконференция в МВР той посочи, че е влязъл в политиката преди три години и половина и иска, когато излезе, да не се срамува и без да е част от подобни сценарии за създаване на хаос в страната. Цветанов посочи, че в момента работи затова да се създаде максимално по-добра среда за работа в МВР, за да се противодейства на дестабилизирането на страната, защото подобни действия действително има. Министърът обясни, че в момента се тества системата на МВР и потвърди като отговор на въпрос, че това се прави от влиятелни хора.
Цветанов не смята обаче, че има разрастване на престъпността – на въоръжените обири и дребната престъпност. „В последната седмица можем да кажем, че след отвличането на Гунински и този въоръжен грабеж на магистралата вчера, две събития в такъв кратък период от време, може би водят до такава логика, но съм убеден, че при един цялостен преглед за нашето управление от три месеца, резултатите ще бъдат съвсем различни”, каза той.

Цветан Цветанов: Начинът, по който са използвани службите, доведе до скандали
Това, което вчера чух от г-н Янев, е, че той не визира казаното от мен с неговата партия. Но днес останах с друго впечатление от изказването на Димитър Абаджиев. Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов на пресконференция в МВР по повод на коментарите за думите си от вчера за създаването и целите на ДАНС, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„Това, което съм казал вчера, днес бих могъл да го потвърдя по същия начин и трябва да ви кажа, че няма въобще да се поколебая в каквато и да е посока или да стане заложник на какво и да било. Всичко, което говоря, е с ясното съзнание, че това е логиката на събитията и процесите, които са се развивали в последните една-две години. Аз не съм споменавал политическа партия или политически проекти с наименования – това вече е признание за това, което съм казал, ако има засегнати ”, каза той.
„И днес това, което чух като коментар от един бивш служител на ДАНС и до него седейки човек от ръководството на РЗС – сами си направете заключението – без да споменавам имена или други обстоятелства”, допълни той.
На въпрос дали може да потвърди достоверността на друг доклад на ДАНС, който се е появил днес в интернет, министърът каза: „Не съм чел докладите на ДАНС, но чрез интернет пространството се запознавам с тях, доколкото и вие го правите. Това е поредното доказателство, че колкото по-рано се предприемат адекватни действия от правоохранителните и правораздавателните органи – толкова по-рано ще спрат спекулациите. Всичко това е с една-единствена цел – да няма служби, да няма сигурност и да има запазване на статуквото и продължаване на хаоса, който бе преди. Сами разбирате, че бездействието и начинът, по който са използвани службите в предишното управление, доведе до зараждащи скандали в управляващите, в партията БСП и в момента искат да го прехвърлят като някаква подобна ситуация и към днешното управление. Съжалявам, но не бихме участвали в подобен сценарий. Ще направя всичко възможно, а и колегите в ДАНС и прокуратурата, всеки да си свърши своята работа, а съдът ще отсъди кой е прав и кой е крив”.

Бойко Борисов: Трябва да има затвор за тези, които са оповестили класифицирана информация
Трябва да има затвор за тези, които са оповестили класифицирана информация и за всички, които са замесени в скандала за доклада на ДАНС. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според премиера, всички замесени трябва да дадат и обяснения пред прокурор за действията си. Борисов обяви, че е разговарял с лидера на РЗС и председател на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев за това да получи до края на деня сигналите, които той има. Премиерът е заявил, че е очаквал от предшественика си и от Тройната коалиция да обяснят защо са оставили хазната без пари. „Ние не сме ги прибрали някъде, те просто са ги офукали”, каза
На въпрос какво ще правим с дупката в бюджета и недостигащите пари в различните сектори Борисов заяви: „Ще видите какво ще направим като стигнем до там”.

Мая Манолова: Прекалено много внимание се отделя на случая с доклада на ДАНС
Прекалено много внимание се отделя на случая с доклада на ДАНС. Това е с цел да се отдели вниманието от други по-важни проблеми. Това каза на пресконференция депутатът от БСП Мая Манолова, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „В случая същественото е, че този доклад е стигнал до своето предназначение, а именно до надлежния орган - прокуратурата, който след като е проверил, съдържащите се в него данни, е преценил, че няма данни за извършено престъпление и се е произнесъл с акт за прекратяване на образуваната преписка. Така че всичко останало и догадки от сорта кой, какво и защо, след като този доклад се оказа именно в лице, което работеше в ДАНС, заемат прекалено голяма част от публичното внимание”, коментира Манолова.

Йордан Бакалов за доклада на ДАНС: Смешно е през 2009 година да се разменят доклади на хартиен носител
Смешно е 2009 година да се разменят доклади на хартиени носители. По всички закони за сигурността ДАНС е предоставила справката на тримата първи - тя трябва да е равна по обем и за тримата. Това каза народният представител от Синята коалиция Йордан Бакалов, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Бакалов обясни, че след като тримата първи са получили справката, след това тази справка трябва да се заведе в секретна секция. И от тази секция документът се изисква с разписка. Според Бакалов, на Прокуратурата ще й бъде лесно да види кой последен е взел справката.
Трябва да се види дали вследстие на доклада и изнасянето му са настъпили някакви вредни последици за държавата и дали са били предупредени хора, за които се говори в доклада и дали има настъпили послдствия от това.

Алексей Петров си е тръгнал от сградата на Софийска градска прокуратура
Алексей Петров си е тръгнал от сградата на Софийска градска прокуратура, предаде репортер на Агенция “Фокус”. На излизане Петров не е преминал покрай журналистите, а е излязал през друг изход. Бившият служител на ДАНС Алексей Петров влезе в Прокуратурата, за да даде показания около 10.00 часа. Очаква се днес Прокуратурата да разпита лица по случая с доклада на ДАНС.
В Софийска градска прокуратура продължават разпитите по повод доклада на ДАНС
В Софийска градска прокуратура повече от час продължават разпитите по повод доклада на ДАНС, предаде репортер на Агенция “Фокус”. В момента показания дава Алексей Петров, бивш служител на ДАНС, за когото в събота министър-председателят Бойко Борисов обяви, че му е донесъл доклада, след като от Министерски съвет е изчезнало копието, предадено на бившия премиер Сергей Станишев.
Петров пристигна около 10.00 часа и отказа всякакъв коментар пред журналисти.

Бойко Борисов: Службата е деградирала, престъпният свят знае методите, системата трябва да се преконструира
Можете да си представите какво е моралното състояние на службите, каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
На въпрос дали ще закрие службата ДАНС, след като се оказва неефективна, Бойко Борисов отговори: „Нали разбирате, че там са концентрирани три много сериозни служби – механично събрани – НСС, Военно разузнаване, Финансово разузнаване. Можете ли да си представите какво е моралното състояние в момента на състава на тези служби?”.
Според Борисов - няма как да се вдигне духът на работещите в тези служби. „Докато не влязат виновниците в затвора, няма как да се вдигне духът и съответно да се прекрати това. Това не може да е държава, в която от сутрин до вечер да излизат знайни и незнайни герои да обясняват по телевизиите кой какъв е и какво вършат в МВР. То вече е деградирала службата. Престъпният свят знае методите. Знае бланките. Знае движението на документи. Знае как работи една система. Тя вече трябва да се преконструира наново. За всичко това виновникът се казва Станишев. С омразата си към мен, след това към Румен Петков, той просто заличи и унищожи възможностите на държавата да се съпротивлява на организираната престъпност. И аз считам, че то е с умисъл. Не е без умисъл. Изобщо не ми дреме кои кръгове от БСП как се бият през службите, защото хората искат хляб, а не източване на държавата, защото тези служби са дремали. Той ни е оставил всичкото това наследство. Много съм им гневен. Просто ще чакам прокурорите да си свършат работата. Тук няма тълкувания. Толкова е ясен съставът на престъпленията, че няма никакво място за тълкувание”, каза Борисов.
По думите на премиера Тройната коалиция и Станишев са били пагубни за България, заради непоправимите щети, които са нанесени на държавата - и във финансово, и в социално, и във всякакво отношение.
Запитан дали ще върне старите структури на специалните служби Борисов каза: „Обмислям варианта. Ще чакам да видя какво ще направи прокуратурата. Когато имаме решение на прокурорите, тогава ще взема и аз решение. Това няма да го търпя в никакъв случай”.

Бойко Борисов: Всичко е в ръцете на главния прокурор по случая с доклада на ДАНС
Всичко е в ръцете на главния прокурор по случая с доклада на ДАНС. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Прокурорите имат много работа. И ако този път всички тези лица не си отидат – от създателите, до преносителите и тези, при които е бил документът, към арестите и затворите, нищо добро не чака България”, каза Борисов. По думите му - прокурорите трябва много бързо да повдигнат обвинения и да ги вкарат в съда - всички отговорни лица, „ако искат да предотвратят разпада на държавата”. Според премиера - трябва да бъде разпитан и Алексей Петров за това кой му е дал доклада. Трябва да се търси прокурорът, който е написал, че няма престъпление, каза още Борисов.

Яне Янев: Смятаме, че Цветан Цветанов не е имал предвид РЗС
Смятаме, че Цветан Цветанов не е имал предвид РЗС. Това каза лидерът на партията Яне Янев на пресконференция в отговор на въпрос за вчерашните изказвания на вътрешния министър, който говори, че ДАНС се е занимавала с „партийно строителство”, без обаче да упоменава конкретни имена, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Янев припомни, че партията е била създадена на 11 декември 2005 година и е била регистрирана през януари 2006 година, когато ДАНС все още не е била създадена. „Инициативата за създаване на ДАНС не е заради препоръки на Европейския съюз, а мотивът е бил – разчистване на политическа и икономическа територия в Тройната коалиция. Нещо повече – целта е била чрез ДАНС да се създаде Четворна коалиция. Не случайно инженерите Доган и Станишев бяха убедени, че чрез ДАНС ще може да се възпроизведе Тройната коалиция, само че в четворен вариант – БСП, ДПС, НДСВ и ЛИДЕР. Ще могат да имат над 121 депутати. Ние имаме изключително конкретна фактология в тази посока, която обществото рано или късно ще разбере” – каза Янев. Той допълни, че ако вътрешният министър официално заяви, че РЗС е продукт на ДАНС, от партията ще дадат специална пресконференция за това и ще му отговарят.

Премиерът Бойко Борисов ще снеме доверието си от бившия председател на ДАНС Петко Сертов, а в следващите дни ще го отзове
Премиерът Бойко Борисов ще снеме доверието си от бившия председател на ДАНС Петко Сертов, а в следващите дни ще го отзове. Пред журанлисти Борисов каза, че причината за това е нашумелият в последните дни доклад на ДАНС, който вероятно е бил укриван, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Петко Сертов бе назначен за генерален консул на България в Солун.
Борисов съобщи, че ще уволни и ръководителя на секретната секция на Министерски съвет заради случилото се. По думите му, премиерът, който и да е той, не може лично да върне доклад на председателя на ДАНС, а трябва да стане по законовия ред.

Алексей Петров дойде на разпит в Софийска градска прокуратура
Алексей Петров дойде на разпит в Софийска градска прокуратура, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Петров не коментира нищо пред журналисти.
В Прокуратурата днес се очаква да бъдат разпитани лица, по повод доклада на ДАНС.

Испания ще ексхумира гроба на Гарсия Лорка
Алфакар. Днес бе завършена подготовката за ексхумацията на масов гроб в Южна Испания, където се смята, че са и останките на поета Гарсия Лорка – най-известната жертва на репресиите на Франко, предаде АФП.
Лорка е бил застрелян в началото на гражданската война в Испания 1936-37 година от поддръжници на Франко, които го заклеймили като републиканец, комунист и хомосексуалист.

Германската банка „Дойче Банк” ще откупи люксембургската „Сал Опенхайм”

Берлин. Най-голямата германска банка „Дойче Банк” днес обяви, че ще откупи люксембургската финансова институция „Сал Опенхайм” за 1 милиард евро, предаде РТЛ.
„Дойче Банк” ще поеме 100% от активите на люксембургската инвестиционна банка. В същото време акционери ще могат да задържат до 20% от управлението на филиал на банката в германския град Кьолн.

Френският министър на икономиката е на посещение в Китай
Пекин. Френският министър на икономиката Кристин Лагард днес започна посещението си в Китай начело на голяма делегация от френски бизнесмени, предаде белгийската телевизия РТЛ.
Целта на визитата е засилването на икономическото сътрудничество между двете страни. Пред медиите Лагард изрази надежда, че посещението на френската делегация в Китай ще позволи осъществяването на голям брой проекти.
Френският икономически министър се срещна с председателя на Китайската централна банка и с министъра на финансите. Бяха проведени редица срещи на френската делегация и в министерството на търговията в Пекин.

Заради стачка повечето всекидневници във Франция днес излязоха само в електронен вид
Париж. Френските национални всекидневници днес проведоха стачни действия, поради което днешните издания бяха достъпни единствено на електронните страници на вестниците, предаде АФП.
Причината за липсата на печатни издания днес бе обявяването на стачка от синдиката CGT в мрежата за дистрибуция на периодични издания. Днес се проведоха и разговори между синдиката на работодателите и синдиката на работниците, които все още не са постигнали съгласие относно проекта за модернизация на печатниците във Франция.
Стачката бе обявена срещу увеличаващата се несигурност на разпространение в сектора на печатната преса.

ЕС трябва да се ангажира с 15 милиарда евро годишно в борбата срещу климатичните промени
Брюксел. Европейската среща на високо ниво, която ще се проведе през следващите два дни, ще бъде считана за успешна, ако доведе до споразумение относно отпускането на 15 милиарда евро годишно в помощ на бедните страни в борбата срещу климатичните промени, предаде АФП.
В четвъртък и петък лидерите на страните-членки на ЕС трябва да се разберат относно размера на финансовата помощ за бедните държави в борбата им срещу глобалното затопляне. „Има два основни въпроса, които трябва да бъдат обсъдени на срещата: размерът на сумата и разпределянето й. Би било успех, ако за периода 2013-2020 година се постигне споразумение за отпускането 15 милиарда евро годишно”, заяви високопоставен представител на ЕК.

Меглена Кунева: Най-важно е включването и интегрирането на България в общия европейски енергиен пазар
Трябва да се наблегне на устойчивост на доставките и на социалните последици от извеждането от експлоатация на ядрените блокове на АЕЦ „Козлодуй”. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” българският еврокомисар Меглена Кунева. Според нея най-важно е включването и интегрирането на България в общия енергиен пазар. „Европейската комисия толкова много работи по въпроса с газовата криза, за да не се чувства България изолирана и без помощ. Основните неща, които липсват при нас са връзките със съседните страни, за да можем да сме сигурни, че никога няма да останем изолирани”, посочи Кунева. Тя обясни, че никоя страна, членка на ЕС, не е самодостатъчна, когато става въпрос за енергетика. Изграждането на общата мрежа за енергиен пазар е решаващо за целите на ЕС в тази политика, заяви еврокомисарят.
По време на трансатлантически икономически диалог Меглена Кунева, заедно с още петима еврокомисари, са се срещнали с Комисията по ценни книжа, с представители на Министерство на финансите на САЩ. Били са проведени разговори за новата агенция за защита на потребители при финансови услуги, за интелектуалната собственост и за защитата на потребителите, за отношенията между САЩ, Китай и ЕС.
Според нея икономиката, свързана със защитата на потребителите, тяхното участие и отчитането на техните интереси на всяка стъпка при вземане на икономически решения, е нещо, което ще остане и в следващите години в отношенията между САЩ и ЕС. „Доволна съм, че моята политика остава в това отношение”, допълни Кунева. „Предстои ни много работа и няма да загубим нито един ден, за да можем да дадем средства в ръцете на националните политики. Европейската политика не може да създава реалност, но може да даде всички инструменти, за да може тази реалност да бъде създадена”, заключи еврокомисарят.

Меглена Кунева: Допълните средства за АЕЦ „Козлодуй” ни дават възможност да засилим енергийната инфраструктура
София. Допълните средства като компенсация за АЕЦ „Козлодуй” ни дават възможност да засилим енергийната инфраструктура в страната. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” българският еврокомисар Меглена Кунева. По думите й, това решение стана възможно, защото България усвоява правилно фонда, който е специално за „Козлодуй”. „За разлика от други случаи с усвояването на фондове, където не можем да покажем такива успехи, този фонд върви добре. Той се осъществява и с помощта на Европейската банка за реконструкция и развитие и това ни даде възможност да покажем, че не просто искаме средства, а знаем какво ще направим с тези средства”, посочи Кунева. Според нея, това е много важен елемент, когато става въпрос за фондовете и за средствата по тях.
По време на преговорите прецизно е била изчислявана финансовата рамка за България и е чудесно, че страната ни е постигнала тези резултати като обща сума, добави еврокомисарят. „Решителният тест е в това как да ги усвоим. Това всъщност е и нашата задача като Европейска комисия – как да направим регламентите така, че да бъдат с по-малко бюрократични тежести, едновременно с това и прозрачност и гарантирана финансова дисциплина, за да може от средствата, които се определят в европейския бюджет за една или друга политика, гражданите да почувстват веднага директна полза”, подчерта Кунева. Според нея, особено в моменти на икономическа криза е много важно тези процеси да стават по-бързо. Всяко доказателство от страна на България, както и на която и да е друга страна, за това, че може да направи максимум от средствата, които се дават от европейския бюджет, дава сила на Европейска комисия и комисарите да преговарят за един по-силен европейски бюджет с националните правителствата. Тази предпоставка е много важна тема за следващата година, когато се подготвя следващата бюджетна рамка, обясни Кунева.

Австрия е рай за пенсионерите, сочи проучване
Виена. Австрия е най-предпочитаното място за живот от хората, които се пенсионират, сочи ново изследване, проведено от списание „Форбс”.
Високото качество на живот, медицинските грижи, „елегантната архитектура, класическата музика и уреден обществен транспорт” правят Австрия предпочитана от пенсионерите.
Австрия е като Швейцария, само че по-евтина, отбелязва изданието.
Най-високо е качеството на живот в столицата Виена, австрийските клиники са от световна класа, а Залцбург, Грац и Кицбюел имат много какво да предложат на тези, които обичат планините и свежия въздух.
След Австрия в класацията се нареждат Тайланд и Италия.

„Уолстрийт джърнъл”: RWE се отказва от проекта за АЕЦ в България
Берлин. Германската енергийна компания RWE днес обяви, че се отказва от споразумението си с Националната електрическа компания (НЕК) заради проблеми с финансирането на проекта за изграждането на АЕЦ в района на град Белене, съобщава „Уолстрийт джърнъл”.
„Прекратихме споразумението с НЕК заради проблеми с финансирането”, заяви говорителят на RWE Стефани Шунк.
Оттеглянето на компанията от проекта идва след месеци на спекулации за това, че германският енергиен концерн обмисля прекратяване на участието си. Според последни публикации в медиите българската държава търси нови инвеститори и обмисля да намали участието си в проекта до около 20%.

Няма коментари: