четвъртък, 15 октомври 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ - 15 октомври 2009

Автор Жулиета Стоянова

ПО НЮЗ.БГ

Скандална експертиза на вещо лице нажежи делото „Софийски имоти”
Със скандал между адвокати и прокурори започна поредното заседание по делото „Софийски имоти".
Поводът бе, че според защитата на обвиняемите вещите лица, които са изготвили експертизаза оценка на имотите за днешното заседание, не отговарят на наредба на ВСС за вещите лица.
Адвокат Раденко Григоров, защитник на подсъдимия Петър Савов, настоя те да бъдат заличени като вещи лица.
Оказа се, че едното от вещите лица към момента на изготвянето на експертизата не е имало изисквания 5-годишен стаж по специалност, за да бъде вещо лице по делото.
Също така лицензът му за оценител на имоти не е издаден от Агенцията по приватизация. Това според Григоров го прави неправоспособен да прави оценка на имоти.
Към искането се включи и адвокат Васил Василев, защитник на Станимир Зашев. Той изтъкна, че вещото лице е експерт по аграрна икономика.
„Разбирам, че прокурорите са се постарали да намерят единствените вещи лица в София, които да отговарят на тяхната собствена квалификация", изтъкна Василев.
Това предизвика скандала в съдебната зала, тъй като прокурорите се засегнаха.Съдът пък направи забележка на адвокат Васил Василев да не обижда държавното обвинение.
Оказа се, че и другото вещо лице призовано за днешното съдебно заседание, не отговаря на най-новите изисквания тъй като на трети февруари 2008-а година е навършил 65 години.Според изискванията вещите лица трябва да са до 65-годишна възраст.
Прокурор Пламен Георгиев настоя съдът да не приема исканията на защитниците.Освен това според него поставянето на граница до 65 години за вещите лица е дискриминация. Съдът се оттегли на почивка.
С подновяване на заседанието съдът допусна до разпит вещите лица, тъй като възраженията на защитата са неоснователни.
Разпитът на Сашо Николов обаче предизвика бурни скандали в съдебна зала и за да се укроти обстановката, съдът даде още една почивка.
Според "аграрния експерт" няма разлика между пазарна цена и пазарна стойност. Той обясни, че е използвал метода на пазарните аналози, при който се сравнява пазарната цена на даден имот с пазарната цена на имотите около него.
В изготвената от него съдебна експертиза той обаче сравнява офертните предложения за имотите. Също така не е правил и експертен оглед на оценяваните имоти.Абсолютно задължително е при метода на пазарните аналози да се ползва и друг метод.
Адвокат Васил Василев директно обвини вещото лице Сашо Николов, че е посочвал измислени цени.
Един от обвиняемите, пожелал анонимност, сподели пред news.bg, че при оценката на имот Николов вземал най-високата оферта, а не най-ниската, каквато е практиката.
Също така към експертизата той не е приложил снимков материал за оценяваните имоти.
Оказва се, че вещото лице оценявал мазе като магазин. Той е направил оценка на имот в ЖК „Дружба" 3, макар че тя има само два района - едно и две.
Според източника на news.bg прокуратурата лично си е избрала Сашо Николов за оценител, за да може да докаже хипотезите си.Освен това делото било поръчково, като лично разпореждане бил дал Бойко Борисов.

Кои министри стоят зад прякорите в доклада на ДАНС
Мафията, Локумчо, Наглия, Тарикатите, Цук, Сержанта, Прилежния, Вълка, Надя - това са част от прякорите, вероятно на бивши министри, които са публикувани днес в първия брой на вестник „Галерия".
Изданието помества резюме на доклада на ДАНС, за който преди време съобщи Алексей Петров и чието съществуване бе отречено от редица отговорни фактори, запознати с делата на ДАНС.
В Народното събрание има предаден от ДАНС отчет от 1000 страници, но в него няма имена, заяви преди време шефът на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов.„Няма такова нещо, няма доклад, който да съдържа имена" беше категоричен той.
Днес обаче резюме на въпросния доклад е публикувано на страниците на вестник „Галерия", чийто главен редактор е бившият говорител на ДАНС Зоя Димитрова.
В студиото на БиТиВи председателят на Комисията за борба с корупцията Яне Янев коментира, че според него тези прякори са имена на отделни разработки за министри.
Допускам го като хипотеза, но не мога да го твърдя, за да не се създават изкуствени легенди или прекомерно усещане за нещо грандиозно.
Лидерът на РЗС обеща съответните разработки да бъдат изискани от Комисията за контрол на ДАНС и да бъдат проучени.
За момента става дума за 15 споменати прякори, чиито истински носители са само в рамките на предположенията.
Хипотезите за сега са две:
Първата е на министъра на транспорта Александър Цветков, който смята, че вероятно под прякора Цук се крие бившият му колега Петър Мутафчиев, а разработката е свързана със скандала около доставката на вагоните за БДЖ.
Отново в сферата на предположенията Яне Янев коментира, че Вълка вероятно е някой от Министерството на отбраната.
Аз не знам конкретно за Вълка, но в МО се говори за вълци още преди новият министър да встъпи в длъжност, дори не за един вълк, а за трима вълци.
Дали го има това или е хипотеза би трябвало да стане ясно на Комисия за контрол на ДАНС, категоричен е Янев.
Всичко ще бъде поискано, за да може да се види има ли такива разработки и кого касаят - Петър Мутафчиев, Николай Василев, Емел Етем, Емилия Масларова или...
Приемете ги случайно тези имена, каза лидерът на РЗС, добавяйки, че ги споменава във връзка със сигналите за тежка корупция, които са подадени през годините.
Искам да знам дали в ДАНС е имало сигнали за корупция конкретно за лицето Сергей Дмитриевич Станишев, каза още председателят на антикорупционната комисия.Лично имам информация, че са подавани такива и ако той е могъл да звъни на Петко Сертов и да му казва това пусни, онова спри, е много страшно, обясни лидерът на РЗС.
Относно твърденията на Иван Костов, че такъв доклад не съществува, Яне Янев посочи, че депутатът от ДСБ явно се притеснява, защото може би е разработван.
Костов се опитва да пуска клевети, инсинуации и после да бяга от темата - той твърдеше, че няма документи на ДАНС, които прикриват корупция при министри.Възможно е да има доклади, посветени на него и това да го притеснява, допусна Янев.
Екстранспортният министър Петър Мутафчиев предложи на ПГ на Коалиция за България още тази седмица да поиска от Комисията за контрол на ДАНС да започне работа по въпроса за доклада, за който се говори, че бил представен на експремиера.
„Нека чуем истината. Нека видим ДАНС с какво са се занимавали и ако има виновни, нека бъдат дадени на прокуратурата", заяви Мутафчиев.
„Но да се спекулира по медиите - това е опит да продължим с политическата чалга в българския политически живот", добави той.
Мутафчиев направи това изявление в кулоарите на парламента по повод днешните публикации във вестник „Галерия", който пуска материал за тайнствения доклад.
Твърди се, че в доклада се съдъражт редица псевдоними, най-вероятно на разработвани политици и министри за корупция.
Мутафчиев припомни, че още преди няколко седмици, когато се заговори за въпросния доклад, отчет или разработка на ДАНС до премиера, е поискал разсекретяване, за да престанат политическите спекулации.
„И моята съвест е чиста и не считам, че трябва да мълчим", категоричен е Мутафчиев.

Над 32 000 българи се разболяват от рак ежегодно
Повече от 32 000 души заболяват от злокачествени заболявания всяка година у нас.
Най-чести са ракът на дебелото черво. От това заболяване ежегодно се разболяват 4400 души. Следват ги тези, страдащи от рак на белия дроб - 3600 души. Болните от рак на гърдата и на стомаха българи за година са 3600 и 1700 души.
Новосъздаденият Български Онкологичен Институт (БОИ) си поставя за цел повишаване качеството на диагностиката и лечението на злокачествените заболявания в България, както и понижение на смъртността от тях.
Първата насока в дейността на БОИ е чрез контакти с британски и американски лаборатории да осигури провеждане на специфични онкогенетични изследвания (т.нар. прогностични и предиктивни маркери), които в момента не се предлагат у нас.
Тези изследвания са предназначени за пациенти с рак на гърдата, на дебелото черво, на белия дроб и на стомаха.
От БОИ уточняват, че предлаганите от него изследвания са от изключително значение за правилното определяне на лекарствената терапия и прогнозата на пациентите със злокачествените заболявания. Те са в основата на последните тенденции в развитието на Онкологията - т.нар. персонализирана медицина.
Подобна индивидуализирана терапия, максимално съобразена с особености на отделния пациент, води до по-добър ефект от лечението и намаляване на неблагоприятните му странични действия.
Поръчките за изследвания ще се приемат в офиса на БОИ в София, както и в медицинските центрове и болници в цялата страна.
Предстои сътрудничество с онкотерапевтичните отделения в страна, както и с пациентските организации.
Поръчките за изследвания ще се приемат в офиса на БОИ в София, както и в медицинските центрове и болници в цялата страна

Продадоха Каменица
Anheuser-Busch InBev се раздели с бизнеса си в девет страни в Източна Европа сред които и България, където компанията държеше пивоварната Каменица, предаде money.bg.
Купувач на подразделенията е частният инвестиционен фонд CVC Capital Partners, a цената на сделката - 2.23 млрд. долара. Очаква се да нарасне до 3.03 млрд. в зависимост от състоянието на компанията.
Anheuser-Busch InBev излиза от пазарите в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Черна гора, Румъния, Сърбия и Словакия
По план сделката трябва да бъде завършена през януари 2010 г. като Anheuser-Busch InBev, ще получи 1.618 млрд. долара в кеш сега, а други 613 като отложено плащане в близките години.
Причината AB InBev да се раздели с притежанията си е желанието на компанията да подпомогне изплащането на американската компания Anheuser-Busch, която придоби миналия ноември за сумата от 52 млрд. долара.
Базираната в Брюксел компания продаде различни части то бизнеса си в Южна Корея, Китай, Шотландия и Ирландия.
Припомняме, миналата седмица стана ясно, че Anheuser-Busch InBev ще продаде 10-те си увеселителни парка в САЩ на инвестиционната компания Blackstone Group за 2.3 млрд. долара.

От днес глобяват училищните лавки
Училищните бюфети и столове, които не са изпълнили предписанията на РИОКОЗ относно наредбите за здравословното хранене на учениците, от днес ще бъдат глобявани.
За това предупредиха от РИОКОЗ.Гратисният срок, даден от здравното министерство, бе съкратен с един месец, защото повечето от търговците вече спазват наредбата и са привели обектите си според изискванията.
За нередовните обаче санкциите ще са до 600 лева за физически и до 2000 лева за юридическите лица.
Припомняме, нови правила за продажбата на храни в училищните столове въведе Министерството на здравеопазването от 15-ти септември с наредба №37.
Шоколадовите и захарни изделия, чипсът и газираните напитки, шоколадови изделия, сухи супи и бульони няма да се продават в училищните бюфети. Ограничава се също използването на мазнини, на захар и сол в училищните бюфети и столове.
Има задължително изискване за млечните продукти да със съдържание на мазнини до 2%и да нямат добавени растителни мазнини. Айрянът в училищата не трябва да съдържа сол.
Разрешена е консумацията на бутилирани изворни и трапезни води, на 100-процентните натурални плодови и зеленчукови сокове, на плодовите и на плодово-зеленчуковите нектари, в които съдържанието на дизахариди не превишава 20 на сто от общата маса на продукта.
Наблюденията обаче показват, че учениците в междучасията излизат извън училището и си купуват точно забранените от наредбата храни от съседните магазини за хранителни стоки.
Режимът на здравословно хранене в училищата трябва да включва предлагането на пълнозърнест хляб два пъти седмично, както и на пълнозърнести макаронени изделия - макарони, юфка, спагети или закуски на зърнена основа, най-малко един път седмично.
Новата наредба предвижда един път в седмицата на учениците да се предлага риба, а птичето месо задължително да е без кожа. Телешкото, свинското и агнешкото месо трябва да са без видими мазнини, а колбасите вече се изключват като вариант за основно ястие.
Според ведомството така се въвеждат изискванията за осигуряване на здравословното хранене в училищата.
На разпоредбите се противопоставиха търговците, които са спечелили конкурси за училищните лавки и столове. Според тях с ограниченията те ще бъдат ощетени, тъй като първоначалните условия на договора са различни, а оборотите им ще паднат под критичния минимум.

Черни с нова изненада: Политици като пениси
Чешкият скулптор Давид Черни готви нова изненада за чешките политици.
Най-новият му проект ще бъде инсталиран в центъра на Прага и представлява експозиция от мъжки полови органи, които ще пръскат вода - нещо като фонтан.
Пенисите символизират чешките политици, обяснява самият артист.
Пластиката преди всичко е „коментар към ситуацията в настоящия чешки парламент", казва Черни, цитиран от информационна агенция iDnes.cz.
Отделните мъжки полови членове ще са с различа големина. Всеки от тях ще е с дисплей, на който ще бъде изобразено името на конкретния политик.
Новият проект на Черни ще бъде изграден на спирката на метрото „Národní třída". Това е една от най-оживените метростанции в града, която обслужва линия Б. Тя е точно в центъра на новата градска част на Прага.
Изложбата ще трае 20 месеца. През този период ще бъде преструктурирана и цялата метростанция.
Припомняме, скандалният скулптор Давид Черни стана известен у нас след като изобрази България като турска тоалетна в проекта "Ентропа", който беше поръчан от Прага по случай ротационното председателството на ЕС.
След протести от българското правителство България беше покрита с черно пано.
Наскоро чехът стана отново скандално актуален у нас след като кметът на Пловдив Славчо Атанасов му забрани да влиза в общински сгради в града на тепетата. Там той беше поканен да присъства на изложба в баня Старинна.
Все пак Давид Черни се отказа от посещението си в България, въпреки че беше поканен лично в кабинета на премиера Бойко Борисов.

1 година затвор за педофил от Дупница
Една година лишаване от свобода ефективно постанови състав на Кюстендилския окръжен съд за подсъдим за блудство и сексуални контакти с малолетни.
Става въпрос за Антоний Цеков от Дупница, известен сред жертвите си като "чичо Тони".Делото срещу него продължи близо година и половина.
Цеков беше признат за виновен по две от петте обвинения повдигнати срещу него. Той влиза в затвора за блудство с малолетна, която към момента на извършване на престъплението е пребивавала в Дома за деца и юноши в Дупница. Съдът го оправда по другите обвинения за блудство с още две малолетни момичета.
42-годишният Антоний Цеков беше задържан за престъпленията само няколко месеца, след като полицията залови с порнографски снимки на момичета друг дупничанин - Иван Борисов.
Именно от процеса срещу него излиза наяве името и на "чичо Тони" от свидетелските показания на момичетата.
Антоний Цеков поличе една година ефективна присъда, но от тях четири месеца ще бъдат приспаднати, заради времето, през което той беше с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Трима полицаи уволнени за сексуално посегателство
Трима полицаи ще бъдат уволнени за сексуални действия с непълнолетно момиче.
Главният секретар на МВР Калин Георгиев обясни, цитиран от БТА, че това се е случило по време на командировка във Варна.
Момичето се оплакало на полицаите, че срещу него е било извършено сексуално посегателство.
Тримата, вместо да я защитят, я завели в бунгало, в което са имали сексуален контакт с нея

Двама от тефтерчето на Красьо подадоха оставки
Иван Димов и Стойко Стоев от Висшия съдебен съвет подадоха оставки.
Припомняме, те бяха замесени със скандала около т.нар. Краси от Плевен.
В тефтерчето на плевенския бизнесмен бяха открити имената на трима магистрати, на които Красимир Георигиев е обещавал специфична подкрепа, за да спечелят места във ВСС. Третото име, за което се предполага, че е търсил помощта на Краси от Плевен, е на Плавен Стоилов.
Вчера градският прокурор на София Николай Кокинов не отрече информацията, че в тефтерчето на бизнесмена има и имена на политици, но отказа да посочи кои са те.
„Единственият достоен акт, който мога да направя, е да подам оставка". С тези думи Стойко Стоев уведоми колегите си, че ще напусне ВСС.
Според него няма друг начин, по който да защити името си. „На журналистите ще кажа как започна всичко", каза още пред колегите си той.
„Аз се радвам, че работих с вас, обясни Стоев". „Съжалявам ако съм създал дискомфорт в работата на ВСС", изтъкна още той.
Пред магистратите той посочи, че иска да излезе от ВСС с неопетнено име.
Според Иван Димов името му е било въвлечено в „тази неприятна кампания". „Аз не считам, че по какъвто и да е начин съм нарушил правилата на работа като член на ВСС", допълни още Иван Димов.
Той изтъкна, че е помогнал за реализацията на редица европейски проекти в областта на съдебната система. „Не искам да създавам проблеми на този орган", посочи още той.
Пред медиите по-късно Стойко Стоев заяв, че името му е замесено в голям корупционен скандал във ВСС".
Той и уточни, че това, което се пише в медиите за него, не е вярно и той не е замесен в корупция. „Не може човек да се обяснява за нещо, което не е извършил", уточни той.
Стоев призна, че е водил разговори с бизнесмена Красимир Георгиев (Красьо от Плевен), но те не са били с нищо компрометиращи.„Не се притеснявам, че познавам това лице", заяви Стойко Стоев.
Пред журналистите той представи 4 папки с телефоните на лица, които познава.
Относно оставката си Стоев коментира: „Това решение го взех много бързо". „Не всичко, което е логично, е вярно", подчерта още той.
Стоев уточни, че подава оставка поради морално-етични съображения. „Не желая помията да се хвърля върху името ми", заяви още Стойко Стоев.
Той бе категоричен, че ще „покани" в съда всеки магистрат, който каже, че става въпрос за корупционен скандал.
По повод това как 27-годишния Красьо разполага с имената на висши магистрати, Стоев коментира, че някои хора събират марки, а други телефоните на магистрати и политици.
Контактите на Стойко Стоев с бизнесмена Красимир Георгиев са били във връзка с изграждането на лечебен център за церебрална парализа.
Стоев бе категоричен, че ще изгради центъра, макар и без участието на Красьо. Стоев обмисля да се върне към предишната си работа като апелативен съдия.

Продължава издирването на Николай Георгиев
РУМВР - Кюстендил продължава издирването на 19-годишния Николай Руменов Георгиев от Кюстендил.
Той напуснал дома си на 7 октомври и оттогава е в неизвестност, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Николай е висок около 160 см, с кестенява къса и права коса.
Умоляват се всички, които имат информация за младежа, да се обадят на тел. 166 или в най-близкото районно управление на МВР.

Депото в Ловеч вече е готово
РИОКОЗ Плевен е извършило проверка на всички регионални депа в област Ловеч.
В регионалното депо в Ловечвече е готова първата клетка, като са изградени и всички инфраструктурни обекти. Чака се заповед на кмета на община Ловеч за съставяне на приемателна комисия на новото депо.
Най-вероятно то ще заработи от началото на ноември. Това депо ще обслужва общините Ловеч, Летница и Угърчин, като след старта му ще бъдат закрити сметищата в трите общини.
При проверка на депото за твърди отпадъци в Троян е установено, че дейностите отговарят на необходимите изисквания. От използваните две клетки е установено, че едната е запълнена почти на 90%.Там се извършва ежедневен уплътняване. С електронна везна се отчита колко отпадъци на ден се приемат.
Депото в Троян обслужва и община Априлци.
Припомняме, през лятото с нареждане от ЕК и в съответствие с договореностите, поети от България за приемането й като членка на ЕС, бяха затворени 76 регионални депа за битови отпадъци. Общините би трябвало до този момент да са изградили собствени сметища, но тъй като това не е направено се наложи някои общини да превозват боклуците си до съседни общини.

Промени в движението заради посещението на Берлускони
Въвежда се промяна в организацията на движението в София заради посещението на министър-председателя на Италия Силвио Берлускони.
От 11.30 ч. 21.00 ч. се забранява влизането в двете посоки, престоят и паркирането на пътни превозни средства по бул.„Цар Освободител" между бул.„Васил Левски" и ул.„Раковски".
От 8.00 до 16.30 часа на ул.„Оборище" между ул.„Раковски" и ул.„11-ти август", като се закрива и базарът за художествени произведения.
Няма да се допускат автомобили на западната част на пл.„Народно събрание" между бул.„Цар Освободител" и ул.„Цар Иван Шишман" до 21.00 ч. Забранява се и престоят и паркирането на ул.„Московска" между ул.„Бенковски" и бариерата при Британското посолство и на площад „Николай Гяуров" до отпадане на необходимостта.
От 15.00 до 16.30 часа няма да се позволява и влизането на пътни превозни средства по ул. „Оборище" между ул.„Раковски" и ул.„11-ти август".
Столична дирекция на вътрешните работи ще осигури охрана, постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища за времето на местата, посочени по горе. „Център за градска мобилност" ЕООД - поделение „Паркиране и мобилност" ще закрие паркинг „Синя зона" и „Служебен абонамент" за времето и на местата посочени по горе.

Борисов подписа 6 споразумения с Китай
За интензивно търговско-икономическо сътрудничество между България и Китайската народна република се обявиха премиерът Бойко Борисов и заместник-председателят на КНР Си Дзинпин. Борисов се срещна в Министерския съвет с китайския гост, който е на двудневна официална визита у нас.
Основна тема на разговора им бяха възможностите за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, търговията и стимулирането на контактите между бизнеса от двете страни.
България е прекрасно място за инвестиции, а китайските фирми могат да ползват страната ни като мост към пазара на ЕС, подчерта Бойко Борисов пред Си Дзинпин.
В присъствието на двамата на специална церемония в Министерския съвет бяха подписани шест споразумения между представители на българския и китайския бизнес на стойност близо 850 млн. щ.д.
Сред тях са договор за покупка на електролитна мед на стойност 800 млн. щ.д., споразумение с акционерите на автомобилните компании „Литекс Моторс" АД и „Грейт Уол Мотор Къмпани" и договор за заем от 5 млн. евро между Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие и др.
Борисов увери госта, че правителството ще помага на китайския бизнес в България. Едва ли има по-подходящ момент за китайските инвеститори да стъпят в България и да навлязат на европейския пазар, каза още премиерът и призова китайския бизнес да инвестира в сектори като енергетиката, изграждането на индустриални зони, туризъм, земеделие и винопроизводство.
Засилването на търговско-икономическите отношения с България за нас е много важно и Китай ще насърчава мощното навлизане на български фирми на китайския пазар, посочи пред българския премиер заместник-председателят на КНР.
Той допълни, че Китай ще търси нови области на сътрудничество, а двете държави трябва да използват предимствата си пред инвеститорите, особено в областта на земеделието, туризма и винарския бранш.
Общо бе и мнението, че трябва да бъде засилен двустранният стокообмен, който възлиза на 1.33 млрд. щ.д. към края на миналата година.
По време на срещата беше дадена висока оценка и на двустранния политически диалог и политическото доверие между България и КНР. Премиерът Бойко Борисов припомни, че България последователно се придържа към принципа за „един Китай" и отправи и покана до китайския си колега Вън Дзябао да посети страната ни.
„България винаги ни е подкрепяла по важни за нас въпроси, отношенията ни с България са важни, вие сте наши приятели", подчерта зам.-председателят на КНР Си Дзинпин по време на срещата си с премиера Бойко Борисов.

Дянков: Чака ни тежка зима
Министърът на финансите и вицепремиер Симеон Дянков се срещна тази вечер с представители на бизнеса и кметове от Смолянска област.
Финансовият министър разясни пред бизнесмените основните акценти, които са заложени в проектобюджета за 2010 г. По думите на Дянков бюджетът ще е балансиран и стабилен.
Според министъра страната ни ще излезе от кризата през пролетта на следващата година. "Предстоят няколко тежки месеца, но ако успеем да реализираме набелязаните реформи, краят на кризата вече се вижда", прогнозира Дянков.
По думите му от кризата може да се излезе само ако има реално работещ бизнес.
Финансовият министър посочи още, че няма да има увеличение на данъците за бизнеса, предвижда се увеличение само на цигарите, като средствата събрани от този налог ще бъдат пренасочени за здравеопазване.
Дянков съобщи на бизнесмените, че няма да се налага да дават ежегодните финансови отчети на НАП, вече те ще се предават само на статистиката.
Вицепремиерът посочи още, че в проектобюджета са заложени приоритетно средства за образование, здравеопазване, спорт и екология.
На срещата в Смолян бизнесмените поръчаха на Дянков правителството да обърне погледа си към малкия и средния бизнес. "Ако правителството стори това, то ще управлява и в следващия мандат", категорични бяха бизнесмените.
В четвъртък Дянков ще посети общините Златоград и Рудозем.
Информацията е на Дарик радио.

Дянков "намери" още 64 млн.лв.
Финансовият министър Симеон Дянков намери нов източник на пари за държавната хазна.
6 търговски дружества трябва да изплатят дивиденти към държавата.Общо очакваните приходи за 2009 година са 64 милиона лева, обясни финансист номер 1.
Дружествата, които не са се изплатили са "Летище София", "Кинтекс", БЕХ, Български пощи, Булгартабак и „Информационно обслужване".
Дружествата ще разпределят допълнителен дивидент за акционерите, който е 50% от печалбата за 2008 година.
Летище София трябва да плати 15 милиона лева, а БЕХ - 23 милиона лева. Другите дружества имат по-малки суми за разпределяне.
Терем също не си е платил дивидента на МО.
Там, където държавата е собственик, трябва да се плащат дивиденти, категоричен е министърът.
Средствата от дружествата ще се насочват към различните пера - здравеопазване, образование, спорт.
Правителството прие промени в някои данъчни закони, засягащи акцизите, както и доходите на физически лицаОще...
Анализът сочи, че към 30 юни тази година 6-те дружества имат достатъчно средства и това решение няма да наруши нормалната им работа, аргументира се Симеон Дянков.
Държавата в последните години не си е изискала дивидентите, допълни още той.
Също така се въвежда дистанционна връзка на фискалните устройства с НАП, каза още финансовият министър.
Тази мярка е записана в Закона за ДДС, като целта е борбата с контрабандата.
Големите търговски вериги и бензиностанции имат такива устройства, но не и по-малките и там се осъществява голяма част от контрабандата, категоричен е Симеон Дянков.
Той съкращава и 11% от служителите в МФ, съобщи самият той след заседание на кабинета. Така от 1 януари 2010 година от 734 души в МФ ще останат на работа 626 служители.
Днес бе приет Устройственият правилник на ведомството.
Намалява се броят на заместник-министрите от шестима на двама. От 17 на 10 щатни бройки се намалява и общата численост на политическия кабинет. Той се състои от заместник- министрите, началника на кабинета, парламентарния секретар, експерти и технически сътрудници. Закрива се длъжността „държавен съкровищник".

Дянков: Проруски интереси движели енергетиката ни
Страната ни е изповядвала политика в енергийния сектор водейки се от мотото "каквото каже Русия" и съобразно група партийци, свързани с проруски интереси. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в Смолян, цитиран от БТА.
Построяването на АЕЦ Белене на всяка цена е идея, която е прокарана без да се извърши необходимият икономически анализ и без публичен дебат по темата. Ако това бъде направено може да се окаже, че мощностите в Белене не ни трябва, заяви допълни Дянков. Той припомни че в момента се прави експертиза относно проекта, която ще бъде готова през другия месец.
По думите му България въобще не трябва да се меси като гаранция или като заеми около АЕЦ "Белене". Дори и да има икономически смисъл от тази АЕЦ, не е ясно как проектът ще се финансира, особено по време на тази криза.
Той оцени като несериозна идеята да се строи едно такова голямо съоръжение и след това електроенергията да се изнася. Тъй като няма да има достатъчно търсене на тази енергия, особено в чужбина, смята Дянков. Ако някой иска, да го строи, ние ще регулираме това строителство, но не и България да участва с гаранции, както е мислило предишното правителство, заяви посочи вицепремиерът Дянков.
По-рано днес заместник-председателят на НС Атанас Семов, заяви че Русия стои зад затварянето на реакторите на АЕЦ „Козлодуй", за да участва в строежа на АЕЦ „Белене". Въпреки това депутатът от РЗС се обяви за защитник на Белене, тъй като страната ни има нужда от атомна енергия.

Последният мохикан Клаус отрови съня на Брюксел
„Последният мохикан на Европа" чешкият президент Вацлав Клаус продължава да се инати и упорито да измисля какви ли не препятствия пред ратификацията на тъй очаквания от ЕС Лисабонски договор.
Фактът, че забравя обещанията си да подпише, не е от възрастта. Просто е твърде хитър, за да съумее да си отвори нови вратички, през които да се шмугне и все пак никой да не може да му каже нищо строго - живеем в демократични времена.
И все пак той е пример за това как малките могат да въртят големите на пръста си - световните медии го нарекоха Астерикс.
Лошото е, че в битката срещу Рим, верният му другар Обеликс липсва (а можеше това да е Полша - без да се сравнява самият Качински с героя разбира се).
И докато Меркел и Саркози се готвят за излъчването на външен министър на ЕС, а Великобритания подготвя Блеър за европейски президент (всичко това според въпросния Лисабонски договор), Вацлав Клаус пътува до Русия и уверява Медведев, че няма да промени мнението си.
Винаги има какво ново да се измисли - а чешкият президент има въображение.
Все пак има зад гърба си „банда" сенатори, които да подклаждат враждата и да дават нови основания за безсънни нощи на европейските лидери.
Чешкият премиер Ян Фишер обеща, че Прага ще подпише до края на годината.Относно Чехия не става въпрос за „да" или „не", а за това кога, обеща Фишер пред Барозу, Райнфелд и Бузек.
Все пак срещата не се състоя очи в очи - за късмет или просто по ирония на съдбата, самолетът на чешкия премиер се развали и той не успя да излети за Брюксел.
Символи, метафори или не - Брюксел чака само подписа на Клаус да кацне върху Договора от Лисабон.
Влизането му в сила се отлага вече с година и въпросът е докога ЕС ще чака и ще зависи от приумиците на един единствен човек, президент със самочувствие и явно решен да не им се даде....
Клаус не е скептичен, както често го определят - „евроскептикът Клаус" - той е много повече. Вече нищо не може да учуди никого, въпросът е кога на ЕС ще му писне...
Как ще свърши всичко това? И кога... Може би пък президентът е решил да направи подарък за рождения ден на Барозу - като подпише, или... случайно се оттегли от политиката.
Всичко това е в кръга на шеговити асоциации без никакъв намек.
Все пак рожденият ден на Жозе Мануел Барозу е на 23 март... Клаус има време, а и все пак сме спокойни - Прага обеща: До края на годината подписваме.

Британец запали 2 коли и се самоуби в пазарджишко село
Гражданин на Великобритания се е самоубил, след като запалил две леки коли и направил опит да подпали стопанска постройка в пазарджишкото село Сарая.
Това съобщи говорителят на областната дирекция на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов, цитиран от БТА.
В пазарджишката противопожарна служба е получено съобщение за горящи автомобили, намиращи се в база на частна фирма в Сарая. На мястото пристигнала дежурна група на РУМВР-Пазарджик.
При извършването на огледа е намерен обесен 52-годишният британски гражданин, който живеел от няколко месеца в района на базата. По тялото не са открити следи от насилие.
По първоначални данни мъжът е подпалил двете коли - "Шкода" и "Рено", направил опит да запали близката стопанска постройка, след което се самоубил.
По случая е образувано дознание.

Скиминг устройства пренасяни през граница и пеша
Българин внася от Турция скиминг устройства, преминавайки пеш границата на ГКПП „Капитан Андреево".
Той е носел устройствата в ръка, увити във вестник.
Иззети са два панела за банкомати с марка "NCR". Панелите са оборудвани с батерии, памет и кабел за връзка с компютър.
Задържаният е с инициали Ф.В., на 43-години от град Кърджали, съобщават от агенция "Митници".В момента се проверява дали устройствата са съдържали данни на банкови карти.
Това е първият подобен случаи за ГКПП „Капитан Андреево".
Припомняме, вчера митническите служители от Аерогара "София" задържаха две куриерски пратки с детски играчки, предназначени за Канада и САЩ.
В едната пратка, в детска йоника митничарите от отдела за борба с наркотрафика открили два панела за банкомат. Във всеки от панелите имало вградена микрокамера, памет и две батерии.
Според специалистите разнообразието във вида и формата на скиминг устройствата се дължи на факта, че всяко устройство се изработва за точно определен модел банкомат.

"Етем дала 735 000 лв. за мнимо бедствие", "Треска за злато от Перник до Кърджали"

Рокади
"Монитор":
Махат шефовете на Здравната каса
Цялото ръководство на Здравната каса ще си ходи. Това каза пред "Монитор" д-р Лъчезар Иванов, зам.-председател на НС и шеф на здравната комисия към него. След ожесточен дебат парламентът отхвърли вчера отчета за дейността на ведомството през 2008 г. По време на спора бе изтъкнато, че НЗОК не е изпълнила функцията да осигури равен достъп до здравни услуги. Д-р Иванов смята, че докладът е напудрен, а всъщност никой не бил доволен в крайна сметка от здравеопазването - нито лекарите, нито пациентите. Законодателят се възмути, че от НЗОК се хвалят, че са икономисали 46 млн. лв. "От здравето на хората ли трябва да пестим", запита депутатът. Той разобличи и твърдението на НЗОК, че е изградена информационна система.

Ревизия
"24 часа":
Етем дала 735 000 лв. за мнимо бедствие
735 хил. лв. са налети в ремонти на джамии и църкви в Разградско от Фонда за бедствия и аварии. Те обаче са отпуснати за несъществуващи разрушения.
С парите са ремонтирани клубове на ДПС и магазини, съобщи вчера областният управител на Разград Валентин Василев след ревизия. На 19 март 2009 г. в областта е имало вятър със скорост 5 м/сек и леки валежи, които не са причинили щети според Гражданска защита, Хидрометеорологичната станция и пожарната. Според Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, оглавявана от Емел Етем, на този ден са поразени от бедствие 6 джамии и 4 църкви, без да има пострадали други частни и обществени сгради.
Най-драстичният случай е в разградското село Дянково, където с отпуснатите 96 097 лева е ремонтиран партийният клуб на ДПС в двора на джамията и съседните магазини. Ремонтните дейности в храмовете пък били благоустроителни, а не укрепителни, установила проверката.

Без визи
"Монитор":
Визите за САЩ падали до 3 години
Най-късно до 3 години визите за български граждани за САЩ ще паднат. Това прогнозира вчера евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Евгени Кирилов. Европейският съюз да бъде по-настоятелен за отпадане на американските визи за оставащите страни членки, настоя депутатът по време на обсъждане в парламентарната група на проекторезолюция за срещата на върха ЕС-САЩ. Проекторезолюцията призовава за пълна реципрочност при издаването на визи. "Европейски граждани плащат скъпо за американските визи, а американските граждани се радват на безвизов режим в рамките на ЕС", напомни Кирилов.

Криминално
"Труд":
Имало друг мъж до маниака със спринцовката?
Страх от отмъщение от авер на маниака със спринцовката е сковало хората от карловското село Ведраре. Там 47-годишният Валентин П. извърши последното си нападение над дете, преди да бъде заловен в София.
Местни хора очевидци са категорични, че когато извратеният тип пристигнал във Ведраре, заедно с него в мерцедеса му имало и втори човек. От полицията категорично заявиха, че няма доказателства за друг мъж. На 8 октомври бившият офицер от Строителни войски пристигнал в селото, тъй като, минавайки оттам преди време, забелязал че има много деца, разказаха запознати с разследването. Така той издебнал 8-годишната Станислава. Третокласничката чакала пред жилищен блок по-голямата си сестра. В този миг Валентин слязъл от светлия си "Мерцедес". Той се представил пред момичето за инкасатор и помолил да му покаже къде е ел.таблото. Станислава въобще не се усъмнила в непознатия тип и двамата влезли във входа. Там маниакът извадил от джоба си спринцовка и свалил бельото й. Момичето обаче се разпищяло и нападателят избягал.

Криза
"Стандарт":
Треска за злато от Перник до Кърджали
Треска за злато като в Клондайк е на път да се разгори у нас. Няколко фабрики търсят спасение от кризата в добив на жълтия метал. Само преди дни две предприятия - "Челопеч Майнинг" и "Горубсо" - Кърджали, получиха разрешение от Министерството на околната среда и водите да извличат рудата с цианиди. Производство на благородния метал се предвижда да започне още от рудника на Ада тепе край Крумовград (концесията е на "Дънди Прешъс Металс", които държат и мината в Челопеч). "Трейс рисорсиз" ЕООД пък взе разрешение за търсене на злато за 3 г. в полето между Перник, Брезник и столичния квартал Божурище. Сондажите на фирмата са показали от 1,15 до 1,4 грама на тон злато от трите стари находища в областта и от 4,0 до 4,8 грама за тон от пет нови проби. Тези дни се разбра, че в битката за добиване на злато с цианиди се включва и пловдивският гигант КЦМ.

Социално равнище
"Новинар":
1 млн. българи живеят в лукс, още толкова в мизерия
Около 15 процента от населението на България е крайно бедно, като същият е и процентът на богаташите у нас. Това означава, че 450 000 домакинства или около 1 млн. души живеят под линията на бедност и още толкова водят луксозен живот. Това заяви вчера Богдан Богданов от Националния статистически институт на дискусия за задлъжнялостта на населението, организирана от БАН. За тази година линията на бедност е 194 лв., посочи Богданов.

Афера
"Стандарт":
Банкерка жили осем с кредити за милион
Банкерка ужили 8 дупничани с кредити за 1 милион. Бившата шефка на местния клон на търговска банка "Алианц" Рилка Кошутарска се разследва за длъжностно присвояване на огромна сума, съобщи говорителят на Районната прокуратура в Дупница Димитър Начев. Сигналът за злоупотребите бил подаден от централното управление на банката, а нередностите хванали служители при вътрешна проверка, след която Кошутарска е уволнена.Рилка започнала да източва банката още през 2006 година. Според разследващите бившата директорка е теглила осем кредита по над 100 бона чрез подставени лица от името на фирми, еднолични търговци и физически лица.

Класация
"Новинар":
Първанов в Топ 25 по сексапил сред световните лидери
Българският президент Георги Първанов зае престижната 25-та позиция в класация за най-привлекателните световни лидери, изготвена от сайта Hottest heads of state. По този начин държавният ни глава изпреварва утвърдени мачовци като френския президент Никола Саркози и италианския премиер Силвио Берлускони.
За най-привлекателен световен лидер бе определена премиерът на Украйна Юлия Тимошенко. След нея се нарежда норвежкият премиер Йенс Столтенберг, който е сравнен с холивудския актьор Клайв Оуен. Третото място грабва кралят на Бутан.
В класацията са включени общо 172 видни личности. Първанов си съперничи с руския премиер Владимир Путин, който е едва 18-ти в списъка, макар че често демонстрира спортната си физика и усилено гради имидж на мачо.

Минарета с форма на ракети
В края на ноември в Швейцария ще се проведе референдум срещу строежа на минарета. Дяснорадикалните сили в страната използват този факт за насаждането на ксенофобски настроения, коментира радио "Дойче веле".
Върху плаката на швейцарската народна партия минаретата с формата на ракети са разположени върху националното знаме, а до него е изобразена жена с фередже. Женева, швейцарският град с най-голяма мюсюлманска общност, позволи разпространението на провокативния плакат.
Сандрин Салано, член на общинския съвет в града, обяснява: "Вярваме, че гражданите на Женева са интелигентни хора и могат да водят дискусия по правилата на демокрацията. Ние обаче не искахме да превърнем в жертва онези, които създадоха този отвратителен плакат, давайки им по този начин още по-голяма публичност".
Минарета - само в Женева и в Цюрих
Минарета има само в два швейцарски града. От нито едно от тях обаче не е позволено да се призовават вярващите към молитва. Опитите да се построят нови минарета завършиха с провал. Въпреки това от две години насам швейцарската народна партия настоява за провеждане на референдум срещу строежа на минарета.
В Базел също има голяма мюсюлманска общност. В някои части на града живеят дори повече чужденци, отколкото швейцарци. Местната джамия е на таванския етаж в сграда, използвана като културен център.
"Мисля, че плакати като този с минаретата с форма на ракети само развалят отношенията между швейцарците и чужденците", казва Хасан Масиан, продавач в близкия турски магазин.
В Базел няма и помен от плаката на швейцарската народна партия. Местната управа забрани разпространението му: "Мюсюманите тук нямат проблем с интеграцията си в швейцарското общество. Мнозина от тях имат швейцарско гражданство", казва Ханс Петер Веселс от базелската община.
Дебатът привлече погледа на арабския свят
Тамеа Абоа е кореспондент на арабската телевизия Ал Джазира. Текстовете му в интернет, посветени на швейцарския плакат с минаретата, предизвикват бурни рекации сред читателите му. Някои дори сипят заплахи: "Те заплашват с бойкот на швейцарските продукти и банки. Други пък казват, че няма да стъпят в Швейцария - в страната, която ги представя като опасност", казва арабският журналист.
Общественият дебат беше предизвикан от Валтер Вокман, депутат от швейцарската народна партия, която има мнозинство в парламента. Вокман инициира референдума за забрана на минаретата и сега твърди, че не може да разбере избухналите емоции и то отвън - от арабските държави: "Ние не казваме на другите страни, какво трябва да правят! Като си помисля, какво става в тези ислямски държави... например, че се преследват християни... Затова никой отвън няма право да ни се намесва тогава, когато се ползваме от демократичните ни права", казва депутатът от швейцарската народна партия.
Спорът в швейцарските градове за това, дали да позволят или забранят плаката с минаретата под формата на ракети наля допълнително вода в мелницата на дяснорадикалните сили в страната. Това пък накара мюсюлманските съюзи в страната да обединят усилията си в антикампания, чиято цел е да се предотврати успеха на исканата забрана за строеж на минарета в Швейцария.

Турски сериал разгневи Израел
Израелският външен министър Авигдор Либерман се е обърнал с възмущение към турското посолство заради телевизионен сериал, който показва как израелски войници убиват деца.
Либерман смята, че програмата, излъчвана по турската национална телевизия инициира омраза срещу страната му.
В един от клиповете, излъчени по Israeli TV, израелски войник се цели в усмихващо се малко момиче, съобщава БиБиСи.
В становището си Либерман заявява, че "излъчването на сериите, които показват израелски войници да убиват невинни деца, не е подходящо дори и във враждебна страна и определено не в страна, която поддържа дипломатически връзки с Израел".
Друг епизод от филма, които разказва историята на палестинско семейство, показва как куршум изстрелян от израелски войник лети на забавен кадър към палестинско дете.
Програмата е излъчена във вторник вечерта по турския канал TRT One.
Турция е една от малкото мюсюлмански страни, които има дипломатически връзки с Израел.

Кметът на румънския град Сибиу е кандидат за премиер
Кметът на румънския град Сибиу Клаус Йоханис беше предложен за нов премиер на страната, съобщава Би Би Си.
Кандидатурата на Йоханис беше подкрепена от 3 партии, които съставляват болшинство в румънския парламент - Социалдемократическата партия /СДП/, Демократическо-либералната партия /ДЛП/ и Демократичния съюз на унгарците.
Във вторник в парламента беше гласуван вот на недоверие към правителството. За оставката на кабинета на премиера Емил Бок гласуваха 258 депутати, против бяха 176.
Опозицията поиска вот на недоверие след като от коалиционния кабинет подадоха оставка министри от Социалдемократическата партия.
Лидерът на СДП Мирча Джеоана заяви тогава, че министрите са подали оставки "в знак на солидарност" с вътрешния министър Дан Ника, също член на СДП. Емил Бок уволни Ника на 28 септември заради изявление на министъра във връзка с възможни фалшификации на президентските избори, които са насрочени за 22 ноември.
Думите на бившия министър бяха изтълкувани като обвинение по адрес на Демократично-либералната партия на Бока в това, че на изборите може да използва незаконни методи за преизбиране на настоящия президент Траян Бъсеску.

Конгресът затегна санкциите срещу Иран
Камарата на представителите в америкaнския Конгрес одобри законопроект, който предвижда засилване на търговско-икономическите санкции срещу Иран.
Това съобщи gazeta.ru
Законът задължава щатските и общинските власти да се отърват от ценните книжа /ако притежават такива/ на компании, които инвестират в енергийния сектор на Иран над 20 млн. долара.
Предвидено е и положение, при което на американските финансови институции се възлага отговорността да търсят връщане на кредит, ако стане ясно че тези средства са били вложени в енергийния сектор на Иран. Уточнява се, че в подобни случаи, "предупреждаващи за незаконна дейност на Иран", властите и банките са застраховани от евентуални съдебни преследвания.
Законът ще спре да функционира, ако президентът на САЩ увери Конгреса, че правителството на ислямската република "ще се откаже от подкрепата си за международния тероризъм", както и в случай, че Иран преустанови "разработката на ядрено, биологическо и химическо оръжие и балистични ракети".

Шанс за квалификация на 110 хил. безработни и заети
Държавата започва отпускане на ваучери за насърчаване на квалификацията и обучението на заети и безработни лица.
Това каза след правителственото заседание социалният министър Тотю Младенов. Средствата са по ОП "Развитие на човешките ресурси".
Около 109 000 безработни и заети лица ще се възползват от мярката според министъра, като на 1 човек ще се паднат по 2 ваучера.
Най-късно програмата ще заработи в началото на декември, заяви Младенов, като изтъкна, че ще бъде създаден публичен регистър на издадените ваучери.
При 300 учебни часа ще се дава ваучер с номинална стойност 600 лв, за 660 учебни часа - 1200 лева, за 960 уч. часа - 1800 лева.
Една от основните мерки е подпомагане на работещите в предприятия, които са на половин работен ден, подчерта Тотю Младенов.
Предвижда се предоставяне на ваучери за включване в обучение за придобиване на първа, втора или трета степен на квалификация по част от професия, както и за обучение за придобиване на ключови компетентности съгласно Европейската квалификационна рамка.
Ваучери няма да бъдат предоставяни за придобиване на професионална квалификация по професии в сферите на горското, земеделското и рибното стопанство, а също и в сферата на културата и за творчески изяви.
За тази мярка ще се кандидатства пред Агенцията по заетостта, като ще се взема становището и на съответните работодатели.
Кандидатите да осъществяват обученията не трябва да имат прекратени договори, свързани с разходването на средства от националния бюджет или бюджета на Общността, поради виновно неизпълнение през последните две години.
Те не трябва да имат още изискуеми задължения към държавния бюджет, да не са в производство по несъстоятелност или ликвидация; да бъдат представлявани от лица, които не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и да разполагат с оборудвана за целите на съответното обучение база в рамките на населеното място, в което ще се извършват обученията.
Според Тотю Младнов тази мярка ще подпомогне и ограничаването на вноса на работна ръка.
През минлата година 700-800 работници сме "внесли" от Турция, Сърбия и Русия.
Към момента на пазара на труда се усеща дефицит на шлосери, заварчици, висококвалифициран персонал и ИТ специалисти.

Dow Jones изплува над 10 000 пункта
Индексите на американските фондови борси покачиха силно стойностите си вчера, като индексът на 30-те сини чипа Dow Jones Industrial Average премина психологическия праг от 10 000 пункта за първи път от година. Това се случи след като банката JPMorgan Chase и най-големия производител на процесори в света Intel обявиха печалби по-големи от очакванията. Наред с това потребителските разходи в САЩ, които движат две трети от икономиката. намаляха по-малко от очакваното през септември. Това доведе до спад на долара и ръст на петрола.
Dow Jones Industrial Average вчера покачи със 1.5% или 144.8 пункта до 10 015.86 пункта, като затвори над 10 хил пункта за първи път от 3 октомври. За последно индексът в текуща сесия бе над тази стойност на 6 октомври, като тогава се понижи с повече от 370 пункта.
Широкият S&P 500 също нарасна до едногодишен връх достигайки 1 092.02 пункта, като акциите на финансовите и технологичните предприятия бяха основния двигател на растежа. Индексът MSCI World, който измерва движението на борсите в 23 развити страни отговори с повишение от 1.8%.
На 9 март тази година индексът отбеляза най-ниската си стойност от началото на десетилетието достигайки 6547.05 пункта на 9 март. От тогава насам показателят е нараснал с 53%.
Междувременно доларът достигна най-ниската си стойност спрямо еврото, като се дъргувахе на нива от 1.4947 за първи път от август 2008 г. Доларовият индекс следящ курсовета на американските пари с 6 основни валути достигна 14-месечно дъно от 75.48 пункта
Цената на петрола от своя страна достигна едногодишен връх, заради възстановения оптимизъм че търсенето на петрол ще се възстанови.
Американският лек суров петрол нарасна с 1.4% вчера до 75.18 долара, като днес удължи ръста си с 78 цента или 1% до 75.96 долара за барел.
Сортът Брент с доставка през ноември нарасна с 76 цента до 73 долара за барел.

Мощен взрив в столицата на Молдова
Неустановено взривно устройство е избухнало на централния площад в Кишинев до Арката на победата в града.
Това предаде РИА Новости, цитирайки говорителя на МВР на Молдова Алла Мелека.
При инцидента са пострадали 15 души.
„Има 15 ранени, няма загинали, инцидентът е станал около 23:30 часа московско време по време на честванията по повод Деня на града. На мястото на инцидента са пристигнали специалисти, които да анализират причините за експлозията", е съобщила Мелека.
Тя добави, че се разглеждат две версии за инцидента.
"Става дума или за възпламеняването на мощна пиротехника, или за експлозия на граната. Полицията разпитва свидетели, районът е отцепен. Води се разследване на инцидента. Четирима от пострадалите са със средни наранявания, а останалите са с по-леки травми", допълни още Мелека.

Взрив до полицейско управление в Пакистан
Най-малко осем души са загинали при експлозия на кола-бомба в Северозападен Пакистан, съобщават от местната полиция.
По всяка вероятност нападението е било насочено срещу полицейското управление на град Кохат. Колата е била взривена от терорист самоубиец.
Засега няма допълнителна информация по случая.
Почти по същото време при престрелка също в полицейски участък, само че в град Лахор, са загинали двама полицаи. Нападението над участъка е осъществено от талибани.

Още смъртни присъди за сблъсъците в Урумчи
Съд в Китай постанови нови шест смъртни присъди за участвали в конфликта в уйгурския автономен район Синдзян, съобщи БиБиСи. Припомняме, преди дни отново заради участието си в безредиците, най-тежкото наказание получиха други шестима души. Днешните присъди са за различни престъпления, измежду които убийства, обири и палежи.
БиБиСи допълва, че веднага след произнасянето на присъдите активисти, участвали в безредиците, са осъдили остро съдебния процес, определяйки го като несправедлив и непрозрачен.
По време на сблъсъците, започнали на етническа основа между мюсюлманското малцинството уйгури и китайците хан, загинаха над 200 души. Ранени бяха близо 1 700 други.
След размириците властите задържаха стотици. За момента обвинения са повдигнати на 21 от тях, като 12 вече са осъдени на смърт. Преди дни високопоставен лидер на Ал Кайда призова малцинството на уйгурите да се подготви за свещена война срещу китайското правителство.

Троен атентат разтърси Кербала
Най-малко шестима души са убит, а 42-ма са ранени при троен бомбен атентат в свещения иракски град Кербала, съобщава световните агенции.
Три експлозива са били задействани на две главни улици и оживен паркинг в центъра на Кербала.
Броят на жертвите може да нарасне, съобщават от полицията. Жертвите са транспортирани в болница.
Няколко автомобила напълно са изгорели. Иракските сили за сигурност са затворили района на инцидента.
Според английския сайт на Ал Джазира взривните устройства са били поставени в близост до две големи джамии в града.

Първият сняг блокира Чехия и Полша
Бедствено положение е обявено в някои области на Чехия заради силния снеговалеж в страната.
Транспортът е блокиран заради паднали дървета. Много коли и камиони с летни гуми са закъсали, главно в планинските местности на републиката.
17 влакови линии са прекъснати до отстраняването на паднали дървета по релсите.
Повече от 100 домакинства са останали без ток в източната част на страната, съобщават чешките информационни агенции.
Планинската служба в Кроконошите и Йесенице е обявила опасност от лавини втора степен. Вятърът в планините е близо 110 км в час. Само до сутринта е натрупал 50-сантиметров сняг.
Междувременно, студът е взел първата си жертва в съседна Полша. Става въпрос за 33-годишен пастир, открит мъртъв в Татрите. Намерен е в снега само на 500 м от мястото, където е трябвало да стигне.
Хиляди домакинства са останли без ток, като най-сериозно е положението във варшавския окръг - там засегнатите са 460 хиляди

С кораб по Арктическия океан след 10 години
Кораби ще могат да плават по Арктическия океан до 10 години, тъй като голяма част от ледовете в него ще се разтопят.
Това смята топ полярният специалист професор Питър Уадамс от Университета в Кеймбридж.
Все едно някой вдига капака от сверената част на планетата, казва той, цитиран от БиБиСи.
Професор Уадамс изучава арктическия лед от 1960-а година насам. Последния си извод той е направил по време на полярната експедиция Катлин. Групата, водена от изследовател Пен Хейдов, е обходила 435 км. лед по-рано тази година.
Експедицията установила, че средната дебелина на плаващите ледени късове е 1.8 м. - лед образуван миналата зима и най-податлив към разтапяне.
Според учените сезонните промени, дължината и дебелината на леда, промените в температурите, ветровете и най-вече структурата на леда, свидетелстват за това, че Арктическият океан ще бъде „освободен" от леда през някое лятото след около 20 години.
Най-драстичното разтопяване на ледовете ще бъде след около десетина години, когато океанът ще може да бъде използван от кораби през летния сезон.

Лидери на ПКК - наркобарони според "черния" списък на САЩ
Американското правителство прибави имената на тримата ръководители на Кюрдската работническа партия в списъка с чуждестранни наркобарони.
Списъкът официално се поддържа от Министерството на финансите на САЩ, а инициативата аза попълването е на Отдела за контрол над чуждестранните активи.
В американския черен списък в момента е включен вече Мурат Карайлан- ръководител на военното крило на ПКК. Новите две известни имена са на Али Риза Алтун и Зюбейр Айдар.
От 2001 година Кюрдската работническа партия е в американския списък на терористични организации, които пряко заплашват сигурността. Според американското финансово разузнаване ПКК участва в незаконната търговия с наркотици повече от 20 години и към момента това е едно от най-доходните занимания на сепаратистката организацията.
Припомняме, в средата на 80-те години и в началото на 90-те години по обвинение за търговия с наркотици са арестувани почти 300 души.Повече от половината от тях бяха в Германия, а почти всички арестувани са били свързани с Кюрдската работническа партия.
Такава дейност ПКК продължава и до днес, уверяват от финансовото разузнаване на САЩ.

Украйна предупреждава за нова газова криза
Украйна предупреди, че решаващите руски доставки на газ до Европа през украинска територия може да бъдат прекъснати през зимата на 2010-2011 г., ако споразуменията за газа между Москва и Киев не бъдат преразгледани.
Това съобщава europe.bg
"Ако статуквото на договорите се запази, никой не може да гарантира (транзита) през следващата зима, 2010-2011 година", каза Бодан Соколовски, който отговаря за въпросите на енергийната сигурност.
Соколовски има предвид споразуменията от януари тази година, които бяха сключени, за да разрешат енергийната криза, в която Русия спря притока на газ за Европа, който преминава през Украйна. Това е около 1/5 от количествата газ, които Европа използва.
Отношенията между Москва и Киев се влошиха до състоянието след разпадането на Съветския съюз по време на управлението на президента Виктор Юшченко, който дойде на власт след като т.нар. Оранжева революция измести стария про-московски елит.
Путин предложи на Китай песенен конкурс Интервизия
Руският премиер Владимир Путин е предложил на лидерите на Китай и средноазиатските страни създаването на песенен конкурс Интервизия, който да е конкурентен на Евровизия.
В Интервизия китайски певци ще могат да се състезават с таланти в Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан и Русия.
Създаването на международен песенен конкурс за модерни песни ще засили връзките между нашите страни, казва Путин, цитиран от Интерфакс.
За момента не е ясно дали в конкурса ще могат да участват Иран, Индия, Монголия и Пакистан.

Пръстов отпечатък издава авторство на Да Винчи
Пръстов отпечатък в ъгъла на портрета може да принадлежи на Леонардо да Винчи Портрет, който до този момент се счита за работа на германски художник, може да принадлежи на Леонардо да Винчи.
Изследователи са открили на картината отпечатъци от пръст на великия майстор - на показалец и на средния пръст в левия ъгъл на картината.Според реставраторите тези следи изключително много съвпадат с отпечатъците, съхранени на картината на Да Винчи „Свети Йероним", която се съхранява във Ватикана.
Портретът на девойка до този момент стоящ с безличното заглавие „картина на немски художник от началото на 19 век" вече може да струва няколко милиона долара.
Експертите също посочват сериозната прилика между портрета на девойката с картината на Да Винчи „Портрет на жена н профил", която се намира в Уиндзорският замък.Друго доказателство, която се привежда, е фактът, че картината е изпълнена с лявата ръка, а е известно, че Леонардо е бил левичар.
Също така дрехите и прическата на изобразената девойка съответстват на модата в Милано в края на 15 век. Радиовъглеродният метод на датиране показва и че картината не е рисувана в началото на 19 века, а четири века по-рано.
От своя стана Мартин Кемп, професор по история на изкуството в Оксфорд, счита, че най-вероятно изобразената девойка е Биянка Сфорца - дъщеря на Лудвик Сфорца, херцог на Милано от 15 век. Професорът обаче пояснява, че изводът му се изведен по метода на изключването.
Самата картина няколко пъти е сменяла собственика си. През 1998 година тя е продадена на аукцион на Christie's в Ню-Йорк за 19 000 долара. След това е препродадена в Канада за 20 000 долара.

Шварценегер забранява папарашките снимки в Калифорния
Калифорнийският губернатор Арнолд Шварценегер подписа нов законопроект, според който ще се забрани на папараци да правят снимки на известни личности в свободното им време, защото по този начин те нарушават правото им на лично пространство, предаде Си Ен Ен.
Според известен холивудски колумнист "забраната е смешна, тъй като много често самите звезди правят постановки за да бъдат снимани".
"Бритни Спиърс е известна с това, че нейната агентка звъни на клюкарските издания, когато Бритни реши да напусне имението си, за да бъде снимана", каза той.
Въпреки често нежеланите срещи с папараци, някои известни личности печелят купища пари от продажбата на снимки от сватбите си на папарашките списания.
Едни от най-скъпите продажби на сватбени снимки са тези на Деми Мур и Аштън Кътчар през 2005 г., получили 3 млн. долара, следвани от баскетболиста Тони Паркър и Ева Лонгория, взели 2 млн. долара.

Забогатели сме с 13.49 лв. през август
Общият доход средно на лице от домакинство през август 2009 г. е 315.06 лв и спрямо същия месец на 2008 г. нараства с 6.3%. В същото време общият разход на лице от домакинство през август е 301.57 лв. и нараства спрямо същият месец на 2008 г. с 3.5%.
Така изваждайки разходите от приходите остава сумата от 13.49 лв. и според данните на Националният статистически институт (НСИ ) българинът е забогатял с тези 13 лева, пише Money.bg.
Основната част от доход на домакинствата се формира от получаваната работна заплата и пенсии или 80.1% от общия дял. През август 2009 г. доходите от самостоятелна заетост намаляват спрямо същия месец на миналата година, като достигат 22.40 лв. средно на лице от домакинство. Те заемат 7.1% от структурата на общия доход.
Другите доходи от социално осигуряване и социални помощи през август 2009 г. имат сравнително малко значение за формирането на общият доход на домакинствата. Те нарастват за периода с 20.9%, като достигат 10.31 лв. средно на лице, а относителният им дял се увеличава с 0.4 процентни пункта и представлява 3.3% от неговата структура.
Най-съществените пера при неговото формирането на разходите на домакинствата са тези за храна и разходите за жилище - енергия, горива и вода, които представляват 51.7% от всички разходи.
Най-съществено перо от бюджета на българските домакинства са разходите за храна и безалкохолни напитки. През периода се наблюдава увеличение на тези разходи с 0.8% и през август 2009 г. те са 109.14 лв. средно на лице в домакинството. Относителният им дял в общия разход представлява 36.2%.
Разходите за дома (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане) нарастват от 50.41 лв. през август 2008 до 58.89 лв. през август 2009 г. средно на лице от домакинство. Делът им в общите разходи отчита увеличение и достига 19.6% от него.
Намаляват разходите за транспорт и съобщения с 4.4% и достигат 32.29 лв. средно на лице, а относителният им дял намалява от 11.6% на 10.7%.
Увеличават се разходите за алкохолни напитки и цигари с 10.7 % и през август 2009 г. те възлизат на 14.50 лв. средно на лице от домакинството. Техният относителен дял в общия разход е 4.8%.
Разходите за облекло и обувки се увеличават с 5.4% и през август 2009 г. те са 6.68 лв. средно на лице. Делът им в общия разход остава непроменен - 2.2%.

Фермерите отново надават глас
Земеделските производители отново излизат на протест. Фермерите от Южна България протестират по обед в Стара Загора край "Загорка" - където традиционно се събират.
Участват фермери от Стара Загора, Пловдив, Сливен, Хасково и Кърджали, съобщи money.bg. Протестът на стопаните се провежда под засилено полицейско присъствие.
Стопаните са притеснени, че до 1 декември, когато трябва да започне изплащането на допълнителните 60 милиона, техните животни няма да оцелеят. Едновременно с това те нямат право и да ги продават, тъй като са подписали декларация в началото на годината, когато са получили по 300 лв. субсидия на глава добитък.
Млекопроизводителите искат политическо решение за спасяването на сектора. Животновъдите изтъкват, че ако 2 месеца получават субсидии от държавата, то 12 месеца са под рекета на мандрите, тъй като изкупната цена за литър мляко е между 30 и 80 стотинки, а най-евтиното мляко в магазина струва 1.40 лв.Производителите искат и облекчения за кредитите, които са теглили.
Животновъдите искат да напомнят за себе си и да кажат чрез протеста си на новото правителство, че все още нищо не е направено за тях, посочи организаторът на протеста Танчо Колев, председател на Националното браншово сдружение на млеко и месопроизводителите в България.
По думите му новият министър на земеделието има желание за действия, които да решат проблемите в бранша.
Имаме и защитата на премиера, отбеляза Колев. Според него обаче всички в министерството на земеделието са същите, които до сега са работили там. 70 дни изтекоха, а няма все още нищо направено, коментира още той. Ние не виждаме, че нещо ще стане, посочи организаторът на протеста.
Според него двете най-активни към момента организации в животновъдството гонят лични интереси чрез срещи с министъра и заместниците му.

Крупни измами със земеделски субсидии засякоха в Ямбол
Крупни измами със земеделски субсидии са извършвани в Ямболска област, съобщи директорът на ямболската полиция Стоян Драгнев.
От вчера екипи на „Икономическа полиция" и техническия инспекторат на ДФ „Земеделие" проверяват на място реално обработваемите декари, съобщи БНР.
До момента са образувани 11 досъдебни производства и се проверяват над 20 случая за злоупотреби със земеделски субсидии.
Проверяващите са се натъкнали на драстично разминаване на декларирани и реално обработвани площи. В някои села кметовете са заверявали нотариални договори за ползване на земи без знанието на собственици. Не са редки и случаите на дублиране на парцели.
Според комисар Драгнев на места е имало организирани схеми за източване на евросубсидии като в тях са замесени служители на общинските земеделски служби и разплащателната агенция в Ямбол.
Една от целите на проверките е да не достигнат до измамниците и новите субсидии, чието изплащане започва от 15 октомври.

Украйна пусна руския нефт
Украйна поднови транзита на нефт за Европа. Това съобщи говорителят на украинското министерство на енергетиката и горивата Фент Ди, цитиран от Итар Тасс.
Припомняме, лошото време в Украйна спря доставките на руски нефт до Европа по нефтопровода „Дружба".
Проблемите възникнаха заради прекъсването на електрическото захранване на две помпени станции

Китай намали производството на стомана
Китай като най-големият производител на стомана в света, разработва планове по съкращаването на излишните мощности в стоманодобивния отрасъл, опитвайки се да ограничи свръхпроизводството, съобщава „Блумбърг", цитирайки изявление на ръководителя на един от най-големите производители на стомана и председател на Китайската асоциация по стомана и чугун Дън Цилин.Китайското правителство планира закриването на редица остарели производства, активизиране на сливанията на предприятия, както и съкращаване на импорта на желязна руда.
Това се случи тъй като цената на стоманата намаля с 23% и се очаква цената да не се подобри.
Производството на стомана в Китай през 2008 г. достигна рекордни нива благодарение на правителствената програма за подкрепа на националната икономика в размер на 586 милиарда долара.
За момента Китай може да произвежда 700 милиона тона стомана, докато търсенето в страната, според прогнозите на Световната организация по стомана, възлиза на 526 милиона тона

Изложба “Личен интериор” на Ненко Балкански
Заглавието на изложбата "Личен интериор" идва от разбирането на автора за интериора като външен израз на душевността. Външното като израз на вътрешното. Той се подрежда от мислите, чувствата и емоциите.
Художникът, който е внук на големия български класик Ненко Балкански (1907-1977) показва живописните произведения, които е създал през последните години.
Той е роден в София през 1977 г. Завършил е Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров" през 1996 г.; Национална художествена академия, София, степен магистър по специалност "Стенопис" през 2002 г.
През 2003 г. стартира докторска дисертация на тема "Теория на съвременната православна живопис" за защита на докторска степен в Националната художествена академия, София. Работи живопис и участва в изографисването на храмове.

Изложба скулптура и рисунка на Патриция Кунратс
Една изящна колекция от кавалетна скулптура, актова рисунка и пейзаж ще покаже белгийската художничка Патриция Кунратс. Подчинила творчеството си изцяло на чистата форма, авторката създава класически издържани творби, в които преобладава едно лично пристрастие към голото женско тяло.
Тя търси реалистичната красота в нейното одухотворено съвършенство. Изящно семпли, излъчващи чистата идеализация на една красива мечтателност, нейните статуетки гальовно и свенливо ни връщат към първичната сила на старогръцкия идеал за красота.
Прекрасно допълнение към пластиките са майсторските актови рисунки. Сдържаният щрих търси очарованието на позата, на красивия детайл, на уханието от авторската еротична есенция.
Авторката ще ви заплени с интелигентност, меланхолна чаровност и майсторска ръка на ваятел по рождение.
Има много индивидуални изложби и участия в общи експозиции в Белгия, България, Турция, Люксембург, Франция, Тайван, Португалия. Освен с творчество се занимава и с преподавателска дейност.

Съвременно българско изкуство в Москва
На 8 октомври в Москва като част от Годината на Република България в Руската Федерация се откри изложба „От идеология към икономика. Съвременно българско изкуство 20 години по-късно".
В изложбата участват: Алла Георгиева, Бора Петкова, Боряна Драгоева-Росса и Олег Мавроматти, Василена Ганковска, Викенти Комитски, Даниела Костова, Иван Мудов, Калин Серапионов, Кирил Прашков, Красимир Терзиев, Лъчезар Бояджиев, Мариела Гемишева, Надежда Олег Ляхова, Недко Солаков, Петя Димитрова, Правдолюб Иванов, Рада Букова, Расим, Самуил Стоянов, Светослав Кокалов, Стефан Николаев.
Кураторите на проекта Яра Бубнова и Мария Василева представят на руската публика индивидуалните експозиции на 21 художници от различни поколения, за които падането на берлинската стена, мащабните политико-икономически промени, известни като "периода на прехода", определят художествения език и творческите търсения.
Изложбата залага на различния от Русия опит на българските художници във връзка с взаимоотношенията между обществено и частно, проблемите на националната и културната идентичност, драстичните промени на градската среда, миграцията, изкуството между традицията и пазара.
Тя съвпада по време с едно от най-мащабните събития в сферата на съвременното изкуство - Московското биенале (състоящо се от 93 отделни проекта), което е възможност за повече посетители да се запознаят с българското изкуство, както и за сравнение и преценка.
Изложбата е организирана от Министерство на културата на Руската Федерация и Държавния музейно-изложбен център "РОСИЗО" в залите на Държавния централен музей на съвременната история на Русия на ул. Тверская 21 и ще продължи до 25 октомври.
Организаторите изразяват благодарност на Софийска градска художествена галерия, Държавния културен институт към министъра на външните работи на РБ и Програма за културни контакти "Мобилност" на Национален фонд "Култура".

Изложба „Вдъхновена от любов” на Жулиета Стоянова
Сред каменните образци, изложени в музея „Земята и хората", носещи в себе си истории, стари колкото планетата Земя, една млада художничка ще представи пред света, своите настроения, чувства и емоции, изразени чрез средствата на живописта.
От 14-ти октомври до 8-ми ноември, посетителите на изложбата ще имат удоволствието да се докоснат до сакралното в света на твореца. Името на изложбата е „Вдъхновена от любов". Основната картина в експозицията носи същото име и представя красиви изгрев и залез. Te сa като две половини на едно сърце, показвайки най-точно представата на Жулиета за любовта, а именно споделени изгреви и залези.
Това е първата самостоятелна изложба на Жулиета Стоянова, вдъхновена първоначално от топлите цветове на Мексико, където пътува, преди да започне да се занимава с рисуване.
В сферата на живописта Жулиета работи едва от три години, като предишната й професия пак е била свързана с „докосване" на човешките сърца, но от медицинска гледна точка.Техниката й може да се определи като част от школата на нетрадиционната живопис и по-точно като „пръстова живопис".
В своите композиции Жулиета Стоянова изгражда нежни образи, които предават директни усещания на гледащия ги - за любов, топлина и движение.
„Сюжетът на картината никога не е ясен. Той се ръководи от моето моментно настроение, светоусещане. От там идва изборът на цветова схема, за дадена композиция. В последствие цветните петна оформят картина, която носи в себе си момент, история, настроение", обяснява за композициите си Жулиета Стоянова.
Това е и основната причина всяка картина да бъде рисувана наведнъж - за да се запази настроението, което е обзело художничката и което намира израз в платната.

Няма коментари: