събота, 24 октомври 2009 г.

ПОЛИТИЧЕСКИЯТ НИ ГЬОНСУРАТЛЪК Е ВПЕЧАТЛЯВАЩ ДОРИ ЧУЖДИТЕ ПОСЛАНИЦИ!

ПО Нюз.БГ

Ако искаш да промениш нещо в България, трябва да удариш силно
Аферата "Борилски" или пороците на българското правосъдие - под това заглавие френският вестник "Le monde" публикува в днешния си брой обширен материал за жестокото убийство в Париж на българския студент по право Мартин Борилски.
Журналисти от изданието са посетили България и се срещнали с директорката на френската гимназия във Варна Веселина Тотева.
Това е учебното заведение, в което са учили предполагаемите убийци на Борилски.
През тези години изпълнявах своите ангажименти на дипломат, като дискретно показвах позицията си по случая пред българските власти. Без резултат.
До момента, в който не ударих силно по масата и бях чут.

Тогава изведнъж разбрах, че ако искаш да промениш нещо в тази страна, трябва да удариш. Да удариш много силно
посланик дьо Понсен
Посетихме я, за да припомним тази история отпреди 9 години. История за убийство в Париж.
Тотева не да можа скрие неприятната си гримаса, пише авторът Александър Леви. Тя много добре знае, че двамата замесени в случая и разследвани от френските власти, са учили в училището, което тя ръководи.
Но явно е и далеч от мисълта, че това престъпление ще опетни имиджа на гимназията й, сочена за едно от най-елитните учебни заведения.
Тя ни напомня и факта, че двамата заподозрени бяха оправдани от българското правосъдие, разказва за срещата си журналистът.
Но тази ужасяваща смърт на брилянтния студент по право и най-вече съдебната сага, която завърши с оправдаването на основните заподозрени, е една българска история.
История, която показва колко дълъг е пътят на тази страна към демокрацията, се казва в материала на френското издание.
България е член на Европейския съюз от 2007 г., припомня Леви. Казусът Борилски обаче поставя редица въпроси, свързани с желанието на тази същата страна да приеме най-елементарните съдебни и разследващи форми на сътрудничество в рамките на съюза, коментира той.
И това, без да говорим за явните примери за нефункционирането на една остаряла съдебна система, очевидно корумпирана, отбеляза още авторът.
Журналистите от "Le monde" са срещнали и с Николай Цаневски, приятел от детските години на убития Мартин. Срещнали се на гробището в града, до мястото, където е погребан Борилски.
След няколко минути фотографът ни забеляза надгробната плоча, на която се виждаше изобразена Айфеловата кула. И един лист хартия, закачен на камъка. Няма да те забравим. Почивай в мир. Възмездието ще дойде. Обичаме те, гласи посланието, което приятелите на Мартин са му оставили.
Не съм вярващ. Мартин не е тук, в този гроб. Той е в моите спомени, прекъсва размислите ни Николай, разказва авторът.
Материалът продължава с разказ за разходката на френските журналисти във Варна.
Преминавайки през морската градина в града, Леви пише: Почти девстен и непокътнат до преди няколко години, този парк се превърна в обект на алчност на различни големи икономически групировки.
Местните интереси се контролират било от босове от поздемния свят, било от лица от бишвата Държавна сигурност. Те мечтаят да го залеят с бетон, както вече са направили с голяма част от брега, да го напълнят с хотели и паркинги.
Една такава група е Варна Холдинг, пише още "Le monde", като отбелязва, че фирмата е купила на подозрителна цена повече от 1 200 хектара площ.
В града всички знаят, че този холдинг е тясно обвързан с групировката, която контролира целия регион, а именно - ТИМ. Говори се, че двамата, обвинени за смъртта на Борилски, са още на свобода, защото бащата на единия, бивш магистрат от прокуратурата във Варна, е покровителстван от ТИМ...Градски легенди или истина? Във всеки случай нищо във Варна не се прави без ТИМ, уверява ни Николай, продължава разказът на Леви.
Авторът припомня оправдателните присъди на двамата предполагаеми убийци на Борилски, постановени през март 2008 г. и потвърдени през януари 2009г от апелативния съд във Велико Търново.
"Le monde" изтъква някои от очевадно абсурдните мотиви за оправдателната присъда, сред които: "ако обвинявемите бяха истниските автори на това убийство, те никога нямаше да оставят на местопрестъплението свои дрехи със следи от кръв".
При произнасянето на присъдата съдебната зала е била почти празна. Един човек обаче се осмели да каже това, което нито един български прокурор не намери сили да заяви за тази афера, пише изданието.
Вестникът припомня острата реакция на френския посланик Етиен дьо Понсен, последвала решението на българския съд и искреното му възмущение, че при очевидни факти, доказващи вината на двамата българи, те все още са на свобода.
Днес, той изцяло застава зад позицията си, доста необичайна като намеса за един посланик, отбеляза още Леви.
През тези години изпълнявах своите ангажименти на дипломат, като дискретно показвах позицията си по случая пред българските власти. Без резултат.
До момента, в който не ударих силно по масата и бях чут, цитира думите на посланика пред вестника авторът.
Тогава изведнъж разбрах, че ако искаш да промениш нещо в тази страна, трябва да удариш. Да удариш много силно, подчертава френският дипломат, цитиран от "Le monde".
Доказателство за казаното от Понсен е, че няколко месеца по-късно Върховният касационен съд на България отмени оправдателните присъди на двамата обвинени.
Съдиите в София преоткриха тази афера, което вече много българи бяха сторили преди.
Може да се каже, че не съдът, а подсъдимите са ръководили този процес, припомня още позицията на инспектората на Висшия съдебен съвет "Le monde".

КОМЕНТИРАЛ: Съдебната система в България не е очевидно корумпирана !!! Тя е ОЧЕВАДНО корумпирана, като се започне от главпрокурора - комунистическо отроче, като се мине през всичките му заместници/също отрочета на комуняги/ и се стигне до последния съдия в тази шибана държава !!!!! Всичко, което е свързано със съдебната система и МВР е корумпирано ! Последен пример - прокурора от Плевен хванат с 23 хил. лева подкуп, а не трябва да се забравя и " кадровика " на ВСС - Красьо черничкия - с ланците !!! Всичко, което е съдия, прокурор,ченге е прогнило от корупция !!!

Станишев покрил скандалния доклад на ДАНС?
Оригиналът на доклад на ДАНС, изпратен на бившия премиер Станишев през октомври миналата година, е предоставен преди ден на настоящия премиер Бойко Борисов от Алексей Петров.
Това съобщи на извънреден брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.
Той каза, че Алексей Петров му го е предоставил като лоялен гражданин, който е получил доклада, чийто адресат е министър-председателят.
Докладът е поверителен и е изготвен в 5 екземпляра.
Първият е в ДАНС, а екземпляр 2 е изпратеният на Станишев, поясни Бойко Борисов.
Останалите са изпратени на съответните адресати - председателя на парламента, президента, главния прокурор. Тези три екземпляра са върнати в ДАНС.
„Това показва, че няма държава, няма специални служби, че всичко, което се пише или работи от самите притежатели на доклада бива давано да се чете и съответно да се предупредят тези лица и кръгове. И когато това лице е министър-председател на републиката аз не знам какъв коментар да направя."/ Б. Борисов
Става въпрос за 30 страници доклад относно лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние на министерства, структури на държавната администрация, съобщи премиерът и отказа да даде повече информация за съдържанието.
Бойко Борисов уточни, че екземпляр 2 е изпратен на бившия премиер Станишев. Документът е създаден на 8 октомври в ДАНС - регистриран е, класифициран е и е подписан от длъжностни лица.
Екземпляр 2 е изпратен на бившия премиер на 10 октомври 2008 година с подпис чрез специална куриерска служба, като документът е бил запечатан в плик с надпис „лично".
След проверка в регистратурата за класифицираната информация на Министерски съвет се установило, че на 13 октомври документът е получен и регистриран с входящ номер, като номерът е поставен върху плика.
На същата дата, без да е разпечатван пликът, документът е получен срещу подписа от Станишев.
В края на мандата на правителството служителят по сигурността на информацията при МС е изготвил протокол за наличието и съхраняването на класифицираните материали в регистратурата.
В протокола е посочено, че документът (екземпляр 2) не е върнат в регистратурата.
„Аз получавам оригиналния доклад, който би трябвало да бъде върнат в ДАНС, където е първият екземпляр.", каза Борисов.
По думите му документът касае лица и кръгове, които атакуват държавата.
Самият Алексей Петров е посочен в доклада, а докладът се намира в неговите ръце, изтъкна Борисов.
Tой изрази възмущение, че докладът е излезнал от кабинета на министър-председателя, не е върнат и не е обявен за откраднат.
Според Борисов хората, за които се отнася доклада, били предупредени. „Премиерът е трябвало да информира полицията да търси крадците.", добави Борисов.
"Някакви крадци вълшебници или вещици могат да се шмугнат, да влезнат в министерския съвет, да отключат касите, да вземат документа от там, но тогава викаш полиция, обявяваш, че е откраднат, че го няма и се търси крадеца.
А аз получавам оригиналния доклад, който би трябвало да бъде в ДАНС. Прокурорите работят по това, а това, което се проверява вече се знае. Как ще ги хванат. Те са вече предупредени и докато отиде прокуратурата - всичко се замъглява или се вземат необходимите мерки."
Бойко Борисов е категоричен, че този, който спасява „лицата и кръговете" трябва да си понесе отговорността.
Станишев е създал ДАНС като политическа полиция, смята премиерът.
Бойко Борисов съобщи, че веднага, след като е получил доклада от Алексей Петров, е поставил резолюция да се изпрати на главния прокурор и веднага да се направи проверка.
Борисов е категоричен, че за резултатите от проверката и изводите трябва да съобщи главният прокурор.
Припомняме, вестник "Галерия" публикува в първия си брой част от доклада, в който фигурират псевдонимите на министри, разработвани за корупция.

КОМЕНТИРАЛИ: Впрочем наистина защо Велчев и Първанов твърдяха, че такъв доклад няма? Те, за разлика от Костов, лично са получили екземпляр от него и ЗНАЯТ, че има. Докато Костов не е могъл да знае. Той каз, че именно Станишев, Велчев и Първанов, и Сертов, са му казали, че няма такъв доклад.
Бая са се осрали тоя път червените свине. Не е лошо да бъдат подготвени за коледно мероприятие.

... Нещо намирисва в цялата тая работа! От къде Алексей има оригинал, като има един в ДАНС, един е изпратен на премиера, и по един на президента, председателя на парламента и главния прокурор. Така стават 5. Ако това е оригинала, който трябва да е в ДАНС, какво прави той у АП и защо след като той е посочен вътре сам отива да го даде на ББ??? А защо ББ не го пази в тайна, за да го разследва, да приложи съответните наказания и после да казва , че го има и възоснова на това са се извършили действия! Да не би да иска да ги предупреди??? Или е просто поредната доза популизъм??? Аз ако имах такъв доклад нямаше да съобщавам за него на медиите, за да не могат да се измъкнат хората от списъка...
Абе нещо не е както трябва - пак само ни се замазват очите!!!

... пълното изказване на Костов беше, че няма информация за такъв доклад, и че АКО ИМА ТАКЪВы ТОВА Е ТЕЖКО НАРУШЕНИЕ НА СЕРТОВ И СТАНИШЕВ ДА СЪБИРАТ ТАКАВА ИНФОРМАЦИЯ ЗАД ГЪРБА НА ВСИЧКИ... Тоест - днес Бойко казва същото, а именно, че Станишев и Сертов са се поставили в услуга на мафията.
Нищо изненадващо, просто вече има и доказателство.
А наистина е супер ташак как ЛИЧНИЯТ ЕКЗЕМПЛЯР на доклада на Станишев, в който Трактора също е споменат, попада в ръцете на тоя Трактор.
Сигурно Станишев поради детска наивност е оставил докладчето на видно място...или щото е имал много друга работа и го е забравил.
Така разправяха за Костов навремето - имал много работа и не му останало време за досиетата, наивен бил и назначил Филчев поради доверчивост.

Мой коментар: С лайна, без лайна Сертов пак е в ДАНС към момента (върнаха го като “особено заслужил”). За останалите (Първанката, Станишко, Велчев та дори и Костов) не си заслужава да се коментира. Всички знаем с каква партийна принадлежност застъпиха властта след 1989 г. тези хора. Българи, БКП днес е повече от жива, а това е и настоящата ни мафия. Какво чакаме още? Очеизвадно е какъв комплот ни се готви. Окопали са се яко.
А г-н Борисов ще го попитам: Защо толкова много се страхувате да изповолните 600-700 хиляди държавни чиновници от министерства, фондове, агенции – всичките там са мухлясали БКП креатури? Допускате ли, че в България няма точно толкова качествени и съвестни специалисти да заемат местата им? Има. Направете го. Ще сбъркате ако не изкорените тези дебелогъзи мекотели от изброените учреждения. Ама много ще сбъркате –та нали точно тези и подобни мързеланковци зализваха и замазваха толкова години истината за банкрутиралата ни държава, нали точно те спомагаха за ограбването на всеки един от нас и днес са приели ролята “на крадеца дето вика – дръжте крадеца”. Ако вие доброволно не ги махнете, народът ще го стори това и както разбирам по особено драматичен начин.


Цецка Цачева: Срам ме е от плевенските магистрати
Ако е налице искане от страна на съдебната власт за законодателни промени, Народното събрание ще изпълни своето задължение и ще обсъди това, което се предлага от представителите на съдебната власт.
Това заяви в Плевен председателят на парламента Цецка Цачева по повод зачестилите случаи на разследвания сред магистрати, съобщи БНР.
Съдебната власт е независима и не е коректно като представляваща законодателната власт да коментирам организационни и други взаимоотношения, които се случват сред магистратите, уточни Цачева.
"Висшият съдебен съвет е натоварен да кадрува магистратите и да налага дисциплинарни наказания", посочи тя.
"Що се отнася до случаите за извършени престъпления от магистрати, то както ние сме заявявали не веднъж, корупцията, която за съжаление е във всички власти, на всички нива, в това число и на най-високо, е основен приоритет за правителството", бе категорична Цачева.
"Случаите, на които всеки ден ставаме свидетели, не ни радват като количество, но от друга страна се вижда, че служителите на органите на реда, заедно със специализираните институции, когато има политическа воля, могат да вършат своята работа добре, така че тези корупционни практики да бъдат прекъснати", каза още председателят на Народното събрание.
"За мен като плевенчанин е срамно това, с което плевенските магистрати влязоха в централните новинарски емисии", допълни тя по повод снощния случай с прокурор от Окръжната прокуратура.

И да Ви е срам, и да не Ви е срам истината е много проста г-жо Цачева – свалете превръзката от очите на Темида и няма да има място за срам. Тогава ще сте ужасена от видяното, а ужасът Ви ще стане още по-голям когато осъзнаете СБЪРКАНОТО НИ ЗАКОНОДАТЕЛСТВО. Вие сте правист и сте наясно с фактите и аргументите в даден процес, знаете как се пледират и отсъждат “в името на народа” – е това е голямата правосъдна гавра на нашата Темида, поради което ще продължава да си стои със завързани очи.

БСП подаде жалба в ЦИК срещу Борисов
БСП е подала жалба до Централната избирателна комисия срещу премиера Борисов.
Мотивът е неразрешена политическа агитация на премиера в ден, в който се провеждат частични местни избори в 17 населени места в страната.
Поводът е, че на съботната пресконференция в МС Бойко Борисов заяви, че „който гласува за БСП, гласува за партия, която е взривявала църкви, убивала хора".

БСП/бивша БКП, взривяванията са действително ваш специалитет, вие като верни синове на мафията БКП и днес отвличате, убивате и тормозите мирни граждани. Не схванахте ли вече, че никой не ви иска, махайте се от тук, и не спекулирайте със светините на държавата ни. ББ не е излъгал, ако е изказал тези думи, лъжете вие и то хората, като ги подмамвате с известните дяволии. За факта, че ЦИК са ваши хора също е знайно, но и това скоро ще се промени. Спрете с инсинуациите си!
БСП: През Станишев са минавали много документи
Председателят на НС на БСП Сергей Станишев в качеството си на министър-председател на Република България не е прикривал, нито изнасял информации и доклади, подавани от ДАНС.
Това съобщиха от пресцентъра на БСП повод на информацията оповестена на брифинг от премиера Бойко Борисов.
От създаването на ДАНС до края на своя премиерски мандат Сергей Станишев е предавал и разпореждал за проверка на съответните органи и институции всички, получавани от него сигнали, информации и доклади.
Ежедневно в кабинета на бившия премиер са постъпвали десетки материали, по много от които са правени и проверки от прокуратурата.
Сергей Станишев се надява заедно със сегашния премиер да предприемат необходимите действия, за да бъдат изяснени всички съмнения и подозрения около мними или явни доклади за злоупотреби.
Напоследък зачестяват случаите, в които се заиграва със „секретна" информация, което насажда излишна истеричност в обществото. Т.нар. доклад за корупция на бивши министри се оказа отчет за текущата работа на ДАНС, припомнят от БСП.

Глупости БСП! Истеричност в обществото ни няма, има силно недоволство от присъствието ви в държавата ни изобщо. От вас мирише на гнилост, мухлясалост, кръв и барут. Вие или сте инфалтилни, или идиоти, за да считате, че работата на премиера се е състояла само в това, да предава или да се разпорежда по държавни документи – ТОЙ Е ЗАДЪЛЖЕН ОСВЕН ДА ЧЕТЕ ВСИЧКО, НО И ДА ГО КОНТРОЛИРА. Човекът ви определено е неглижирал работата си, което е още един видим от народа факт.
Бузек: Лисабонски договор до края на годината
Председателят на ЕП Йежи Бузек заяви, че очаква Договорът от Лисабон да влезе в сила до края на годината.
„Това е моето лично мнение, но е много вероятно да имаме установен договор до края на тази година.", каза той, цитиран от полската телевизия TVN 24.
Вацлав Клаус, който единствен не е подписал договора, вчера заяви, че е доволен от предложението на шведското председателство на ЕС за освобождаване на Чехия от текст в Лисабонския договор.
По-рано Клаус обяви, че няма да подпише договора докато чешкият конституционен съд не се произнесе по жалбите внесени от сенаторите, което ще стане следващата седмица

Екип на МААЕ пътува за Иран
Екип на Международната агенция за атомна енергия пътува за Техеран, за да инспектира новото ядрено съоръжения на Иран, предаде ДПА.
По-късно днес четиримата експерти от МААЕ ще пристигнат в селището Фордо, където се намира завода.
Инспекцията е част от споразумението постигнато на 1 октомври между Иран и петте страни ангажирани в преговорите.
Вчера Иран отхвърли предложението на Международната агенция за атомна енергия да изнася нискообогатения си уран в чужбина.
Иранските представители заявиха, че ще изчакат „позитивен и конструктивен" от световните сили на собственото си предложение да бъде снабдяван с гориво за реактора в Техеран, произвеждат медицински изотопи.
Германия с ново правителство
Четири седмици след изборите приключиха преговорите по съставянето на новото германско коалиционно правителство.
ХДС на германския канцлер Ангела Меркел и новият й съюзник - Свободната демократическа партия - либерали, приеха правителствена програма, след като постигнаха споразумение за намаляване на данъците, предаде АФП, като цитира преговарящите.
Според източници, близки до преговорите, програмата предвижда намаляване на данъците с 24 млрд. евро за четирите години на новия парламентарен мандат.
Заместник-канцлер и външен министър в новия кабинет на канцлерката Меркел става лидерът на либералите Гидо Вестервеле.
Министерството на отбраната поема досегашният икономически министър Карл-Теодор цу Гутенберег, а Волфганг Шойбле ще оглави финансовия ресор. В 16-членния кабинет ще има 9 нови лица.
Само 37% от венецуелците подкрепят Чавес

Само 37% от населението на Венецуела подкрепят президента на страната Уго Чавес.
Това предаде РИА Новости.
Статистическо проучване сочи, че 61% от населението са против преизбирането на Чавес на следващите президентски избори, които ще се проведат през 2012 г.
„Ако изборите се поведат сега, 35% от венецуелците ще гласуват за Чавес, 16% - за друг кандидат, а 45% - не могат да преценят", гласи прессъобщение на социологическите агенции, провели проучването.
Междувременно, половината от запитаните оценяват отрицателно дейността на Чавес като президент на страната.
Според експерти спадът в популярността на Чавес се дължи на разразилата се енергийна криза в страната. За последните 18 месеца най-малко 4 пъти страната е оставала без електричество.
Опозицията смята, че проблемите с енергоснабдяването са започнали след национализацията на енергийната система на страната през 2007г, а причините са ниска производствена дисциплина и износ на оборудване.

Барак, върни Нобела, скандираха във Варшава
Няколкостотин души се включиха в демонстрация в полската столица Варшава против войната в Афганистан.
„Барак, върни Нобела!", „Храна, вместо бомби!" и "Не искаме да бъдем щит на САЩ!", скандираха варшавяни.
Протестът се е провел пред американското посолство в полската столица, съобщи полската телевизия TVN24.
Припомняме, тази седмица по време на визитата на американския вицепрезидент Джо Байдън полският премиер Доналд Туск обяви готовността на страната да се включи в новото предложение за ПРО на САЩ.
Полският премиер заяви, че Варшава намира новата концепция за разполагане на ракети SM-3 за „много интересна и необходима".

Талибани бойкотират втория тур на изборите в Афганистан
Радикално движение на талибаните призова за бойкот на втория тур на президентските избори в Афганистан, който е насрочен за 7 ноември, съобщи Франс прес.
Талибаните се противопоставят на втория тур, който, според тях, е "про-американска процедура" и заплашват да мобилизират всички свои сили.
Бунтовниците заплашват да атакуват избирателните секции.
Припомняме, изборите за държавен глава в Афганистан бяха проведени на 20 август. Веднага след това и Хамид Карзай и Абдула Абдула обявиха победа.
Наблюдателите от ЕС бяха на мнение, че един на всеки три гласа в президентските избори на страната е подозрителен.
Сега Карзай ще трябва да се изправи на балотаж срещу основния си противник Абдула.

Няма коментари: