понеделник, 19 октомври 2009 г.

И ... ОЩЕ МАЛКО ЗА ОПОЗНАВАНЕ по битието и житието ни, и нюансите от осветяването на събития, дати, факти и лицето ни дори! - 19.10.09

ПО 24 ЧАСА

Гледат мярката за неотклонение на Галин Костов
Бургаският окръжен съд ще гледа мярката за неотклонения на единия от поръчителите на убийството на бизнесмена Стоян Стоянов, съобщи агенция „Фокус".
Днес следобед изтича 72-часовото задържане на Галин Костов. Той е един от поръчителите за отвличането и убийството на собственика на „Гранити".
Костов бе задържан в петък в Бургас. Той е бивш съдия и адвокат, а към момента е частен съдебен изпълнител.
Вторият поръчител е Станислав Михайлов, бивш изпълнителен директор на Агенцията за държавни вземания. Той е напуснал страната, но е обявен за издирване и е издадена европейска заповед за арест.
Смята се, че убийството е станало заради имот от два и половина декара. В хода на разследването бяха изключени лични мотиви в този брутален случай, става дума за нечисто уреждане на бизнес отношения, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.
Бруталното престъпление е организирано по добре смазана схема, стана ясно вчера на пресконферения. Случаят започва да се разплита през юли, когато в Бургас са задържани Стоян Колев и Нено Атанасов. Данните по делото сочат, че те са били организатори на престъплението. Първоначалният замисъл бил Стоянов да бъде отвлечен "за разговор" с поръчителите на 6 март 2008. След заплаха с пистолет той бил качен в лек автомобил и закаран в Обзор, където разговаряли. След като не се постигнал резултат, поръчали ликвидирането на бизнесмена. Това станало в района на Дюлинския проход с един изстрел. Там било погребано и тялото му.
За физически извършител се сочи Манол Хаджиев. Заедно с него бил и неустановен засега съучастник. Обещаното възнаграждение за убийството било по 30 000 евро на човек. След като плащането се забавило, Хаджиев започнал настойчиво да си търси парите. Смята се, че това е мотивът за убийството му, извършено през август 2008 г. във Варна.
Припомняме, че Стоянов бе отвлечен миналата година на шести март, вечерта след като паркирал личния си автомобил в гаража на дома си.

Чиновник и съдия поръчали убийството на Стоянов
Бившият директор на Агенцията за държавни вземания Станислав Михайлов е сред поръчителите на убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов през март 2008 г. (виж видео в галерията). Това съобщи на пресконференция вътрешният министър Цветан Цветанов.
Михайлов е оглавявал агенцията през 2002-2006 г. Обявен е за общонационално издирване. Има данни, че преди месеци същият е напуснал България.
37-годишният Стоян Стоянов беше отвлечен от подземния гараж на кооперацията на булевард „Стефан Стамболов" в Бургас, в която живееше. Непосредствено след като паркирал своя автомобил „Лексус" в гаражната клетка, той се обадил на бременната си приятелка, че се прибира вкъщи. От този момент от него нямаше никаква следа.
Полицията работеше по няколко версии, най-вероятната от които не беше за откуп, а екзекуция.
Бургаският бизнесмен Стоян Стоянов е един от собствениците на фирмата за строителни материали „Гранити".
Поръчката наистина е от Варна и e заради бизнес интереси, както съобщиха преди месеци бургаски магистрати. Тогава те обясниха, че са арестувани двама мъже от Варна - Стоян Колев (37 г.) и Нено Стоянов (30 г.), знаят кой е поръчител на отвличането, но нямат доказателства срещу него.
Шефът на „Гранити" е убит на пътя между Две могили и Бургас, а трупът му е заровен в гориста местност до Обзор. При откриване на трупа са установени входна и изхода рана в областта на челото, поясни министър Цветанов. Причината за отвличането и убийството е атрактивен терен.
Стоян Стоянов искал да купи спорния имот на всяка цена, тъй като бил съседен на друг негов имот. След това обаче се отказал.
Поръчителите обаче настоявали той да го купи, тъй като въпросният имот бил в съседство и до техен имот и се намирал на стратегическо място до шосето. Стоянов обаче категорично отказал да закупи имота от два декара и половина.
Отвличането и убийството станали за 2 часа.
Задържан е един от поръчителите на убийството - Галин Костов, бивш съдия от Окръжен съд Варна.
Разкрити са и физическите убийци. На единия, за когото все още се търсят допълнителни данни, се знае първото му име - Веско. Другият убиец е Манол Хаджиев, който преди време е бил убит във Варна. Двамата е трябвало да получат по 30 000 евро за убийството на бизнесмена. Поръчителите обаче не си платили и решили да ликвидират убийците, за да не ги издадат.
Това е изключително тежко и брутално убийство, смята вътрешният министър. Има и свидетелски показания. Благодарение на тях разследващите стигнали до мястото (виж снимките в галерия), където е заровен трупът. Използвани са и СРС-та.
Първоначално разследващите работели по хипотезата личен мотив. В хода на събраните доказателства обаче тази версия отпада.
Първоначално замисълът на поръчителите бил Стоянов да бъде убит пред дома му. После сменили схемата и решили да го отвлекат, евентуално за да проведат някакви преговори с него.
Поръчителят Станислав Христов Михайлов е роден на 6 октомври 1971 г. Завършва право в СУ „Св. Климент Охридски" с магистърска степен. Има специализирана адвокатска практика и съдебно представителство по реда на ДПК и данъчното законодателство, специализирана адвокатска практика и съдебно представителство в производства по ликвидация и несъстоятелност. От 1998 г. е водещ адвокат, отговорен за събиране на държавните вземания на ДФ „Земеделие" на база сключен договор. От 1995 г. до 1999 г. е асистент в Икономическия университет във Варна. Води самостоятелни курсове по финансово право, търговско право и обща теория на правото. Бил е и съдружник и главен консултант в Консултантска агенция „Христа" ООД в периода 1994 - 1998 г. През 1995 г. е работил в общинската администрация на гр. Варна като старши юрисконсулт.
На 29 юли 2002 г. финансовият министър Милен Велчев назначава Станислав Михайлов за изпълнителен директор на Агенцията за държавни вземания. На 7 ноември 2005 г. Михайлов подава оставка. Тя е приета от министър - председателя Сергей Станишев и финансовия министър Пламен Орешарски.

Състуденти на власт крадат земя, поръчват убийства
Бивш съдия от окръжния съд във Варна и бивш изпълнителен директор на Агенцията за държавни вземания от времето на НДСВ са поръчали отвличането и убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов.
Екзекуцията на шефа на фирма "Гранити" е заради спор за атрактивен имот от 2,5 дка на морето.
19 месеца след изчезването на Димитров на 6 март 2008 г. полицията за първи път разкри поръчители на убийство с такъв висок обществен ранг.
В петък е бил арестуван първо частният съдия-изпълнител Галин Костов. Кой е той - виж долу. Пусната е европейска заповед за арест на бившия висш държавен чиновник Станислав Михайлов, който най-вероятно се укрива в Италия.
За първи път "24 часа" разкри на 25 октомври 2005 г. връзката между двамата състуденти - юристи от Софийския университет. Тогава избухва скандал, защото шефът на Агенцията за държавни вземания Михайлов продал по левче земя край Черноморец, а теренът липсва на картата. Галин Костов в сделката играе ролята на адвокат, който запазва в тайна името на своя клиент, купил уж радиоактивния терен.
Убийството на Стоян Стоянов отново е заради земя. Оказва се обаче, че двамата състуденти не успели да принудят собственика на "Гранити" да купи скъпо земя, която двамата преди това купили евтино.
Станислав Михайлов е изкарал цял мандат във важната Агенция по държавни вземания - от 2002 г. до 2006 г., когато на власт е НДСВ, а после тройната коалиция. Тази държавна структури трябва да събира държавните дългове и да прави търгове с имущество, иззето от длъжници. Вероятно двамата варненци са създали през този период успешен бизнес, в който купували земи и имоти евтино и след това ги продавали скъпо.
Вчера Борислав Ралчев, бивш депутат от НДСВ, днес политик от БНД, разказа, че познава и двамата, но бил изненадан, когато Михайлов оглавил Агенцията по държавни вземания. Юристът Ралчев е категоричен, че това не било партийно назначение.
"Първоначалната поръчка на добре организираната престъпна банда е била Стоянов да бъде убит, после е било поискано да бъде отвлечен. Бизнесменът е застрелян по-малко от 2 часа след похищението му", съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов.
Случаят започнал да се разплита през юли. Тогава във Варна бяха задържани Стоян Колев и Нено Атанасов, които били организатори на екзекуцията.
Бруталното престъпление е извършено по добре смазана схема, като основният мотив е бил отмъщение, защото Стоянов се е отказал да купи имот от приближени на двамата поръчители.
Спорният терен в Бургас, с лице към главния път, е бил съседен на имота на бизнесмена. Парцелът се намира до базата на фирма "Гранити", по пътя за квартал "Меден рудник". Първо Стоян искал да го купи от обявения за поръчител Станислав Михайлов, за да разшири складовата си база, но нещо не се разбрали за цената и се отказал.
По-късно Михайлов започнал да притиска Стоянов да купи имота на по-висока цена. Така възникнал конфликтът между двамата. По данни на разследващите Костов и Михайлов поръчали и убийството на двамата организатори на мократа поръчка Нено Атанасов и Стоян Колев. Те обаче от своя страна се свързали с физическите извършители на похищението Манол Хаджиев, намерен месеци по-късно убит, и мъж на име Веско, който още не е идентифициран.
Стоянов бе отвлечен на 6 март 2008 г. вечерта, пред дома си в комплекс Братя Миладинови.
На фаталния ден 6 март 2008 г. първоначалният замисъл на бандата бил бизнесменът да бъде отвлечен "за разговор" с поръчителите. След заплаха с пистолет той бил качен в багажника на джип и закаран в Обзор, където се състоял принудителният разговор.
Въпреки побоя и заплахите обаче собственикът на фирма "Гранити" отново категорично отказал да купи терена. Тогава похитителите провели кратък разговор с поръчителите и те наредили Стоянов да бъде убит. Минути по-късно по пътя обратно към Бургас Манол Хаджиев ликвидирал с един изстрел в челото 37-годишния предприемач.
Това станало в района на Дюлинския проход, установили по-късно разследващите.
Екзекуторите веднага заровили тялото на Стоянов в гориста местност близо до пътя. Обещаното възнаграждение за убийството било по 30 000 евро на човек, разкриха криминалистите.
След като плащането обаче се забавило с няколко месеца, Хаджиев започнал настойчиво да си търси парите, като заплашвал, че ще издаде цялата престъпна банда. Тогава организаторите на мократа поръчка ликвидирали Манол, чието тяло е намерено през август 2008 г. край Варна.
"Благодаря за добре свършената работа на полицаите. Заедно с прокуратурата доказахме, че можем да разкриваме изключително тежки и сложни престъпления. В хода на разследването бяха изключени лични мотиви в този брутален случай, става дума за нечисто уреждане на бизнес отношения", заяви вътрешният министър.
БЛАГА ГЕОРГИЕВА, ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

Г. Костов бе синдик на "Балкан"
Името на бившия варненски съдия Галин Костов нашумя през 2003 г. когато бе назначен за синдик на авиокомпания "Балкан".
Костов напуска районния съд във Варна след доста скандално дело, което води. В него украинецът Александър Багаев бе съден от сегашния зам. апелативен прокурор Иван Тодоров за клевета. Багаев твърдеше, че е бил бит и натикан в багажника на кола по заповед на Тодоров.
След решението си по делото на Иван Тодоров Костов напуска съда и дори написва книга, в която анализира мотивите си. По-късно Окръжният съд във Варна отменя решението му. Галин Костов става адвокат в една кантора заедно с бившата шефка на следствието Мария Даскалова. През 2005 г. около името му избухна скандал, когато той купи 298 дка радиоактивна земя край бургаското село Черноморец по левче за кв. м. Оказа се, че земята е продавана от приятеля му Станислав Михайлов, тогава шеф на Агенцията за държавни вземания. Както "24 часа" разкри в броя си от 26 октомври 2005 г., двамата са връстници и заедно са учили право в Софийския университет.
През 2003 г. точно Михайлов назначава Костов за синдик на авиокомпания "Балкан". Свързва ги и общ интерес към земеделските кооперации. От 1998 до 2002 г. Михайлов работи като адвокат и има договор за събиране на държавните вземания на ДФ "Земеделие". Костов е известен като ликвидатор на фалирали земеделски кооперации. Бившият съдия бе и ликвидатор на козметичната фирма "Рубелла" от Рудозем. (24часа)

Куршумът за Лупов от Търново, също откъм двойката?
Разследващи подозират, че Галин Костов и Станислав Михайлов са поръчали и убийството на търновския адвокат Петър Лупов. Той бе застрелян сутринта на 25 март т.г. в гаража си на ул. "Елин Пелин".
След екзекуцията се заговори, че е свързан в крупни сделки с недвижими имоти. Известно е, че Лупов заедно с варненския адвокат Луков са работили по няколко странни сделки. Една от тях е запорирането на сметки на бивши съдружници от "Тракия банк" - предшественик на ДЗИ.
Лупов е известен и с най-високия адвокатски хонорар - над 1 милион лева, които е получил за правни услуги, дадени на ВиК - Велико Търново. По това време шеф на дружеството е Евгени Николов, бивш областен лидер на НДСВ.
Разследването за поръчковото убийство е продължено, каза окръжният прокурор на Търново Емил Денев. 7 месеца по-късно полицаи уверяват, че се работи активно, но и досега не е задържан прекият извършител. Не е открито и оръжието на убийството.(24часа)

Майката на Стоян Милка:МВР свърши работата си
"Полицията си свърши работата. Благодарни сме на разследващите и новия вътрешен министър Цветан Цветанов", каза майката на убития Стоян Стоянов Милка.
"Покажете снимка на този Михайлов и на семейството му. Нека цяла България види как човек, постигнал луксозен живот, решава човешки съдби. Питайте как се чувстват родителите му", каза Ивайло Стоянов, брат на убития. "Навремето всички се нахвърлиха върху мен и бившия ми мъж Тодор Стамов. Не виждам смисъл да говоря повече", каза приятелката на убития Мария.

Момата гръмнал екзекутора
Най-жестокият сериен убиец в съвременната ни история Недялко Димитров-Момата e заподозрян за разстрела на Манол Хаджиев, който според МВР е физическият убиец на бизнесмена Стоян Стоянов.
Недялко е подсъдим по делото за двойното убийство на димитровградското семейство Бейтулла и Неврие Махмуд на 1 декември м.г. Тогава той разстреля хладнокръвно от упор 27-годишния автоджамбазин и 19-годишната му съпруга. Димитров призна и за убийството на 66-годишния пенсионер от старозагорското село Мусачево Баньо Грозев. (24часа)

„Трите кирки” на ДПС печелят дори необявени европроекти
Консорциум "Неоконс", съставен от близките до ДПС фирми "Салко" и "Керванстрой", има сключен авансов договор с община Ардино за усвояване на средства от еврофондовете.
Съдружието трябва да усвои 15,8 млн. лв. от оперативна програма "Околна среда" към екоминистерството за прокарване на водопровод и канализация и за построяване на пречиствателна станция по още необявен проект.
Той е спрян, съобщи зам.-министърът на екологията Евдокия Манева, и заедно с други, финансирани от екоминистерството, е даден на прокуратурата. Причината е, че са изпълнявани от едни и същи фирми, които в Ардино са познати като "Трите кирки", защото нямат строителна техника. "Салко" и "Керванстрой" са две от тях.

15 852 212 лв. европари за екология RESERVE за консорциум на ДПС
На 12 декември 2008 г. в Ардино общината сключва договор за строеж на канализация и пречиствателна станция за отпадни води на стойност 15 852 212 лв.
Изпълнител по договора е консорциум "Неоконс". В документацията на обществената поръчка се появява любопитно условие за началото на строителството и за плащането: "След осигуряване на финансиране от Оперативна програма "Околна среда" към МОСВ.
"Реално това означава, че общината е имала обещание от екоминистъра Джевдет Чакъров, че проектът ще бъде финансиран. Това е знак, че поръчката е резервирана, който и да е на власт.
"Подобна практика обаче е абсолютно недопустима и обмисляме промяна на критериите за изпълнители на поръчки по оперативната програма, за да избегнем аналогични случаи", каза зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.
Проектът в Ардино и още 6 други са предадени на прокуратурата и икономическата полиция за разследване, съобщи Манева. Тези 6 проекта са общо за 3 273 226 лв. от фондовете на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).
Съмненията са, че поръчките са възлагани само на 2 фирми, близки до ДПС, а цените, по които са изпълнявани проектите, са завишени, обясни Манева. Паралелно за стойността на проектите започват и ревизии и от ПУДООС, тъй като според Манева бившето ръководство на министерството е забранило на експертите да правят насрещни проверки. Имало съмнения и че част от построените канали и колектори са сухи, т.е. не са свързани със сградите на канализираните улици.
"Това са грешно дадени пари", заяви Манева.
"Керванстрой" ООД и "Салко" ЕООД са изпълнители на всички проекти, финансирани от ПУДООС на територията на Ардино. Те са и учредителите на консорциума "Неоконс", който е "резервирал" парите от еврофондовете.
"Конкурсът за изпълнение на проекта по оперативната програма бе съвсем прозрачен и след като стана ясно, че екоминистерството няма да ни пусне проекта, отмених договора и поръчката. По отношение на надписването също не съм съгласен с обвиненията, има си инвеститорски контрол на всички проекти. Двете фирми са изпълнявали някои проекти, но в никой случай не са били фаворизирани", коментира обвиненията кметът на Ардино Ресми Мурат.
Въпреки това през лятото общината обявява още една поръчка за проект по оперативната програма. Този път заданието е канализация на с. Бял извор на стойност 7 770 281 лв. Процедурата е прекратена през октомври, без поръчката да бъде възложена.
3 718 808 лв. е усвоила от строителни проекти в Ардино фирмата "Керванстрой" между март и юли на 2008 г. Парите са или от екоминистерството, или от фонда за преодоляване щетите от бедствия и аварии към Министерския съвет, чийто председател бе вицепремиерът Емел Етем.
Фирмата е основана през лятото на 2006 г., като тогава 50% от акциите й държи Шабан Али, брат на депутата от ДПС Неджми Али, който се труди в новия парламент и е един от първите наши представители в периода, когато българите в Европейския парламент бяха само наблюдатели.
"Брат ми излезе от фирмата през април 2007 г. и нямаме нищо общо с нея", коментира вчера депутатът. Проверка в регистрите показа, че "Керванстрой" днес е собственост на Нурхан Ахмед и баща му Ахмед Ахмед.
Според източници от ДПС "Керванстрой" е от обръча на областния координатор на движението в Кърджали Бахри Юмер. Най-големите поръчки с пари за екология на фирмата са за изграждане на канализация и водопровод в кв. "Здравец" в Ардино. За този проект през 2008 и 2009 г. ПУДООС е отпуснало 1 274 642 лв. и после 918 000 лв. за довършване. Първата поръчка по проекта за "Керванстрой" възлиза на 3 009 862 лв., а през юни фирмата е спечелила и втория етап на стойност 918 000 лв.
"Керванстрой" все пак е строителна фирма, докато другият участник в консорциум "Неоконс" и главен изпълнител на проекти, финансирани по линия на екологията и бедствията, "Салко" ЕООД, е търговец на вафли и шоколади.
Тази фирма е спечелила 22 поръчки в Ардино между 2005 и 2008 г. Само 2 от тях са за доставка на стоки и само те са възложени с открита процедура. По останалите 20, в които на фирмата са възложени строителни работи, укрепване на дерета и възстановяване на мостове, е използвана процедурата договаряне с покана към фирмата. Общата им стойност е 1 059 038 лв. Два от проектите са за едно и също нещо - укрепване на р. Коджа дере. Финансирани са от фонда за бедствия и аварии със 79 998 лв.
"Салко" е на Сали Местан, син на общинския съветник от ДПС в Ардино Касим Местан.
"Откак излезе обаче законът за конфликт на интереси и аз съм общински съветник, не сме участвали в конкурси на общината", казва бащата и припомня, че основната дейност им е дистрибуция на захарни изделия.
Проверка в агенцията по обществените поръчки обаче показа, че последната поръчка на Ардино към "Салко" е от септември 2008 г. и е за възстановяване канализацията на ул. "Странджа" срещу 64 614 лв. Пред в. "24 часа" Касим Местан обясни, че "Салко" няма строителна техника, за да изпълнява такива поръчки. Вероятно заради това в Ардино "Салко", "Керванстрой" и още една от кръга на ДПС са известни като "Трите кирки".

Tайният син на Доган
Син на Ахмед Доган, неизвестен на обществеността, живее в Дулово под грижите на майка си, съобщи вестник "168 часа"
Тайното дете на Сокола се казва Айан Айтен Терзи. В момента момчето е на 14 години и учи в Езикова гимназия "Пейо Яворов" в Силистра.
Доган не е признал официално момчето, макар да плаща издръжка за него, твърдят роднини. Историята бе потвърдена от майката на момчето и от вуйчо му. Както и от член на централното ръководство на партията. Самият Айан прилича изключително много на Доган, особено в очите и брадичката може да се увери всеки.
Момчето е плод на връзката на Сокола с негова лична секретарка - Айтен от дуловското село Чернолик, научи "168 часа" от хора от обкръжението на лидера на ДПС.
Привлечена от каузата ДПС, младата Айтен пристига в София в началото на 90-те години. По време на партиен купон бившият депутат в 36-ото Народно събрание Орхан Мемиш запознава жената с председателя на партията Ахмед Доган, разказа активист на ДПС.
Момичето се влюбва в Доган. Айтен е изключително атрактивна - висока, слаба, руса, с много фина бяла кожа. Отначало Сокола е резервиран, но също харесва красивата жена. Скоро лидерът се впечатлява и от характера на Айтен - скромна, отзивчива, раздаваща се в името на любовта. Затова Доган предлага да живее с него в апартамента му в жк "Белите брези", разказват свидетели на случката от онова време. Апартаментът се води на негово име според тогавашната декларация за имотното му състояние.
След като се премества при Сокола, Айтен се превръща освен в лична приятелка на Доган и в негова секретарка и домакиня. Води личната му кореспонденция, организира срещите му, като в същото време се грижи и за немалкото общо жилище.
Доган бил педантичен на тема личен ред, казват негови съпартийци. Когато се прибирал вечер вкъщи, обичал жената до него да го посреща подобаващо - с усмивка и с ласки. В резултат на такова мило посрещане след почти четиригодишно съжителство с Айтен на 12 февруари 1995 година се ражда Айан. В превод от турски името на момченцето означава "знаменит", "губернатор". Избира го бащата, майката с радост се съгласява.
Младата жена е разочарована от друго - Доган отказва да припознае момчето и да му даде името си.
"Вината беше и на двамата. Аз не бях особено настоятелна. Ако тогава бях настоявала повече, можеше Ахмед да склони и малкият да носи неговото име - Доган" - сподели пред "168 часа" майката Айтен. "По друг начин щеше да звучи!" - разкайва се днес Айтен за миналата си нерешителност.
В крайна сметка жената, която е с 11 години по-млада от Доган, се съгласява в акта за раждане на Айан в графата "баща" да бъде вписано - неизвестен. Документът е издаден от община "Триадица" - уточни пред "168 часа" служител от община Дулово.
След сюрприза за неизвестния баща в живота на Айтен настъпват мрачни дни. Постепенно Доган престава да є обръща внимание, докато накрая признава, че избраницата на сърцето му е Айсехел Руфи и той възнамерява да сключи брак с нея.
Айтен изпада в шок. С дни не може да дойде на себе си от крайното решение на Сокола. В крайна сметка майката и детето, което няма още и годинка, се местят в друг апартамент в крайните квартали на София.
Доган не ги изоставя напълно, посещава ги и им праща пари, дори кани и някои от съпартийците си да видят сина му.
"Веднъж ме покани в апартамента с думите: "Ела да видиш момченцето ми" - спомня си човек от тогавашното обкръжение на Сокола.
Родителите на Айтен - Разие и Хюсеин, посещават дъщеря си и изоставеното отроче, без да се отказват от идеята "един ден хората да разберат, че бащата на момчето не е неизвестен", което хвърля тъмно петно върху биографията на дъщеря им.
"Бащата на Айан не е случаен човек, а самият Ахмед Доган! - призна пред "168 часа" братът на Айтен - Сейрани. Вуйчото се възхищава на героизма на сестра си сама и с помощта на бабата и дядото да отгледа сина си, без да го лишава от нищо.
В крайна сметка жената и детето се прибират обратно в Дулово.
"Не съм чувал Доган да се отбива в Дулово след партийни мероприятия да се види с племенника ми" - недоволства вуйчото на момчето Сейрани.
"В първите години единствено баба Демире, майката на Ахмед, се интересуваше от малкия. Идва, но интересът є бързо се изпари" - не щади Догановата майка вуйчото.
"На Айан му липсва контактът с баща му. Усещам го с всеки изминал ден" - казва майката на момчето, която не се оплаква от съдбата си. "Като види баща си по телевизията, попива всяка негова дума, след което се усамотява и дълго мълчи, а аз плача" - казва още Айтен.
За последен път Доган видял сина си преди четири години, твърдят роднини на момчето и майката.
"На сестра ми й беше трудно, но се съвзе" - уточнява вуйчото Сейрани. В семейството все пак са доволни, че лидерът на ДПС всеки месец плащал издръжка за сина си. Споразумението е постигнато без съд.
"Парите са достатъчно, стигат ми. Доволна съм - лаконична е бе майката Айтен. За съществуването на Айан знаят само двама-трима депутати от ДПС. Докато в Дулово, където е преминало детството на момчето, историята е известна на голяма част от общинските служители и съседите от блок "Теменуга" 1 на ул. "Силистренско шосе", където в момента живее синът на Доган - установи проверка на в. "168 часа". Съседите даже наричали Айан Малкия Доган поради удивителната прилика между баща и син и сходство в поведението - непринудено, открито, търсещо контакт с аудиторията.
Апартаментът също е закупен от Сокола, твърдят съседите. Според депесари това е обмислен ход - синът му да не бъде на показ както законната му щерка Демет от втория брак.
Докато красивото момиченце се разхожда сред зеленината на боянските сараи, нейният полубрат Айан Терзи живее в скромно жилище в Дулово.
За спокойното бъдеще на момчето били отговорни хора на най-доверения човек на Доган в региона - Гюнай Сефер, областен председател на ДПС Силистра, споделиха партийни източници от ДПС Дулово.
"Трудно ни е само на двамата с майка да свързваме двата края - казва самият Айан, който избягва да коментира темата за известния си баща. Независимо от това момчето се гордее, че е син на Доган.
На поставените въпроси господин Доган не отговори чрез пресцентъра на ДПС.
Назаем от 168 часа

Мадона се къпе в лед
Мадона се къпе в ледена вана след изпълненията си на живо, разкри самата тя пред сп. „Ролинг Стоун".
Певицата практикува този метод, за да облекчи болките в тялото си, причинени от продължителната й физическа натовареност на сцената.
51-годишната Мадж сподели, че има проблеми с коленете и глезените заради дългогодишните тренировки, танци и високи токчета.
„Всеки танцьор има травми, но ги преодолява някак - с акупунктура или друг вид терапия, просто продължаваш напред", заяви поп иконата.

Съседка съди Мадона заради шум всеки ден
Съседка е подала иск срещу Мадона в нюйоркски съд, съобщи Асошиейтед прес.
Карън Джордж се оплаква, че певицата използва дома си за репетиции и с това причинява неудобства на околните си. Според съседката, която живее един етаж над изпълнителката, от жилището на Мадона се носят „неоправдано силна" музика и шум.
Според Джордж от шума се тресели стените, тавана, дори радиаторите. И всичко това траело до 3 часа на ден.
Мадона и Карън Джордж живеят в Манхатън, недалеч от Сентръл парк. Според Асошиейтед прес съветът на собствениците на жилища в дома вече са повдигали въпроса за принудителното изселване на Мадона.

Номинираме жена и за съда в Хага
България издига кандидатурата на проф. Цветана Каменова за член на Международния съд в Хага. Това съобщи на първата си работна среща с дипломатическия корпус у нас вчера във Велинград министърът на външните работи Румяна Желева. Като мотиви за номинацията тя изтъкна, че до момента представител на Балканския регион не е участвал като съдия в Международния съд и освен това, ако тазикандидатура бъде одобрена, проф. Каменова ще е първата жена-член на най-висшия съдебен орган на ООН. Пред повече от 70 посланици и представители на дипломатически мисии у нас Желева се похвали, че е първият външен министър, който стриктно е спазил Закона за дипломатическата служба и е изградил екип само от професионални дипломати

Google става водещ търговец на е-книги
Интернет гигантът Google ще пусне през следващата година услуга за купуване на електронни книги, съобщи TechNews.
Google Editions има всички шансове да се превърне в най-големия онлайн магазин за е-книги.
Потребителите ще могат да свалят интересуващите ги заглавия мигновено на своите персонални компютри, на устройства за четене е-книги или на мобилен телефон.
Съдържанието в Google Editions ще доставят самите издатели, които ще получават 63% от приходите. Останалата сума остава в Google.
Първоначално онлайн магазинът ще предложи половин милион книги. Заплащането ще се извършва през системата Google Checkout, в която ще се съхраняват потребителските акаунти.
Освен от Google Editions, потребителите ще могат да купуват книгите и от партньорите Amazom и Barnes&Noble. В този случай издателите ще получават 45% от приходите, а Google и неговите партньори - 55%.

Давайте на децата повече моркови, ускорявали растежа
Ниските деца, които ядат повече оранжеви зеленчуци, растат два пъти по-бързо от връстниците си. Това съобщи МИГнюз, цитирайки учени от Еврейския университет на Ерусалим.
Данните от изследването са представени на конференцията „40 години хранене в Израел". Според тях децата, които ядат много оранжеви зеленчуци, богати на витамин А, като например морковите, започват да растат по-интензивно от връстниците си.
В изследването са участвали около 300 деца на възраст от 3 до 16 години. Оказало се, че средно за една година децата, погълнали с балансираната храна повече зеленчуци, богати на витамин А, са пораснали с 8 сантиметра. Връстниците им от контролната група за същия период са станали по-високи само с 4 сантиметра.
Според доктор Тали Синай от Еврейския университет, където е извършено изследването, повечето ниски деца са напълно здрави, но страдат от скрит недостиг на витамини и различни микроелементи.
"Известно е, че недостигът на витамин А, желязо и цинк води до забавяне на растежа. Ние се опитахме да предложим на децата балансирано хранене, поставяйки ударението върху тези елементи", каза д-р Тали Синай, цитиран от агенцията

Би Би Си ни хвали за деца от Могилино
Журналистката от Би Би Си Кейт Блюет, която преди 2 г. направи разтърсващ филм за кошмарните условия в детския дом в Могилино, отново е шокирана. Този път - от “чудотворните промени, които могат да настъпят в много увредени деца, когато те най-после получат добри грижи”, както казва тя.
Би Би Си излъчи новия й филм - “Изоставените деца на България посетени отново”. Журналистката разказва за някои от децата в Могилино, които сега са в нови домове. Преди недохранени и малтретирани, днес те изглеждат съвсем различно.
Според Блюет България има добри възпитатели и домове. Страната ни обаче трябва да се откаже от големите изолирани институции, които тя сравнява със “складове за още 8000 деца”. (24часа)

100 млн. влага Пентагона за военни бази в България
Над 100 милиона долара за изграждане на нови военни бази в България и Румъния ще похарчи Пентагона, след като неотдавна се отказа от проекта за разполагане на елементи от системата за противоракетна отбрана в Източна Европа.
Това съобщава вестникът на въоръжените сили на САЩ „Старс енд страйпс".

Дерипаска и Чорни прали пари на руската мафия в Испания
Испанският съдия Балтасар Гарсон обвини олигарсите Майкъл Чорни и Олег Дерипаска за пране на пари на руската мафия, съобщи в. “Ел Мундо”.
Най-богатият руснак и бившият мажоритарен собственик на българския футболен клуб “Левски” са заподозрени в изпиране на над 4 милиона евро в Испания между 2001 и 2004 г. Разследването срещу тях е в рамките на операция “Оса” срещу руската мафия в иберийската страна.
В началото на декември Гарсон ще замине за Москва. Там той ще се опита да вземе показания от Олег Дерипаска. Олигархът е най-богатият руснак и е приближен на премиера Владимир Путин. Състоянието му се оценява на 16 милиона евро. Той е собственик на “Русал” - най-голямата компания за производство на алуминий в света.
Прането на пари в Испания било установено чрез проверка на местна компания във Валенсия. Тя била филиал на руската фирма UMGC, чрез която Дерипаска извършвал незаконната дейност.
По време на предполагаемото пране на пари Дерипаска все още бил партньор с Майкъл Чорни. В момента обаче двамата олигарси са във война.
През лятото апелативен съд в Лондон позволи на Чорни да съди Дерипаска във Великобритания. Бившият бос на “Левски” твърди, че Дерипаска го е ощетил, като присвоил част от “Русал”. Искът на живеещия в Израел олигарх е за 4 милиарда долара и е заведен още през 2006 г. Чорни твърди, че дал на Дерипаска пакет акции с уговорката да му бъдат платени 250 млн. долара. Това обаче не станало. (24часа)

Изпълняват с пърдене мелодии на Брамс (видео)
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=256061
Пърденето е срамна работа или чиста случайност, докато за „Мистър Метан" Паул Олдфийлд това е цяло изкуство.
Вече две вечери подред 43-годишният англичанин нарочно се изпуска в кастинга на Дитър Болен по RTL „Суперталант", за да пресъздаде произведенията на Щраус, Брамс и Бетховен.
В шоуто зрителите чуха и видяха как пръднята му гаси свещи на торта. Гнусната роля се изпълнява под маска и със зелен костюм.
Дитър Болен каза, че този кандидат лови верните тонове по-добре от някои певци и не може да си представи как успя да музицира класически произведения.
Асистент слага всеки път противогазов шлем, други в екипа на шоуто - предпазни маски като срещу свински грип.
Нестандартният англичанин се е занимавал с йога още от 15-годишен. От едно случайно изпускане той развива умението си. Започнал е да показва таланта си първо пред съучениците си пред дъската, а днес този негов занаят му носи пари.
Първите му представления били имитации на звуци от природата като бури.
Други интересни участници се явиха пред журито на Болен чисто голи с грамофонни плочи. Те изпълниха танца на гъските, като накрая видяхме и плюшените играчки, които сложили на достойнствата им.
6,73 милиона зрители наблюдаваха шоуто и аплодираха голите мъже между 23 и 26 години.
ПО БЪЛГАРИЯ-НЮЗ

СВЕТОВНИ ЛИДЕРИ ЩЕ БОРЯТ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ
Сред най-големите активисти по темата се оказва британският премиер Гордън Браун, който заяви, че ако не бъдат предприети незабавни мерки за разрешаване на проблема, за планената ни няма да има „план Б”
Повече от 190 държави се очаква да сключат споразумение за методите за борба с глобалното затопляне на декемврийска конференция на ООН в Копенхаген, посветена на климатичните промени. Преговорите по застрашаващия съществуването на планетата проблем в мокмента се намират в задънена улица.Богатите и напраднали страни отказват да подпишат официални документи, чрез които да се ангажират с намаляване на вредните въглеродни емисии.
В същото време по-бедните държави пък не считат за нужно да предприемат подобни стъпки, ако за пример не им послужат велики сили, като САЩ, например. В подкрепа на по-упоритата битка с климатичните изменения в световен мащаб категорично се обяви британският премиер Гордън Браун. Той заяви, че лично ще присъства на предстоящата през декември конференция и призова управляващите и на останалите страни да се включат в дискусията. При срещите си с американския президент Барак Обама и китайския държавен глава Ху Дзинтао, Браун лично ги помоли да се ангажират по-сериозно с проблема с глобалното затопляне.
”Трябва да признаем, че преговорите по бъдещите действия не вървят толкова бързо, колкото би трябвало. Но аз
вярвам, че световните лидери ще съумеят да променят наглед безизходната ситуация”,
заяви министър-председателят на Обединеното кралство по време на икономически форум в Лондон в понеделник. И добави, че не могат да се правят „никакви компромиси” с бъдещето на Земята и не бива да се допуска катастрофа.„Следователно, налага се да направим компромиси помежду си”, подчерта Браун пред официалните представители на 17 държави по света.Премиерът изтъкна, че планетата ни е изправена пред катастрофа, ако температурите скочат над допустимите стойности.Топлинните вълни биха причинили смъртта на хиляди англичани, обясни Браун.
Британското правителство настоява развитите страни като САЩ да парафират споразумения за намаляване на емисиите с между 25 и 40 на сто до 2020 г., като същевременно помагат на по-бедните държави да последват примера им.„Не можем да си позволим да се провали. Ако действаме сега, ако действаме заедно, ако действаме с ясна визия за това как да разрешим проблема, успешният изход от преговорите в Копенхаген е гарантиран”, заяви Браун. И допълни, че
отворените в момента възможности трябва да се използват пълноценно, защото за спасяването на планетата „няма план Б”.
Оказва се, че Гордън Браун не е единственият политик, загрижен за безпроблемното бъдеще на Земята. През уикенда малдивското правителство предприе необичайна стъпка в посока привличане на вниманието върху опасността от глобалното затопляне. Управниците проведоха първото по рода си подводно заседание. По време на половинчасовото съвещание президентът Мохамед Нашид и 12 министри в неопренови костюми и оборудвани с акваланги обсъдиха на 6 метра дълбочина проблемите пред съществуването на държавата, която се състои от 1192 острова.

СИЛВИО БЕРЛУСКОНИ СТАВА" РЕКЛАМНО ТЯЛО" НА ИТАЛИЯ В ИЗРАЕЛ
Снимките, показващи италианския премиер в компанията на млади дами, са направени от Антонело Дзападу в периода 2007 - 2008 г. на летището в Олбия на остров Сардиния и във Вила Чертоза
Голяма израелска рекламна агенция се е заинтересувала от фотографиите на италианеца Антонело Западу, направени в района на Коста Смералда, Сардиния - във вила Чертоза , която е личната резиденция на италианския премиер Силвио Берлускони, предаде АФП.
Агенцията има намерение да използва снимките, на които Берслускони е полуоблечен, за реклама на ресторанти и хотели.
Антонело Западу стана известен през миналата година, когато стана ясно, че разполага със стотици снимки на известни политици, овековечени в неподобаващ вид. Италианските власти забраниха на 18 юни издаването на скандалните фотоси.
„Ел Паис” обаче игнорира решението на съда, което касае изключително италианските издания, и публикува част от снимките, някои с изключително провокативен характер. Самият Западу сподели пред израелската преса, че не е имал намерение

да наднича в личния живот на италианския премиер, а да докаже нецелевото изразходване на държавни средства от политиците.
След дълга и деликатна работа, той е успял да заснеме как гостите във вилата на Берлускони пристигат със самолети.Италианският фотограф е предал правата над фотографиите си на колумбийска агенция, с която ще преговаря и израелската рекламна фирма, ако иска да украси рекламните си пана с италианския премиер Берлускони, заснет неглиже.
Антонело Западу призна, че израелските рекламни агенти са го развеселили с молбата си и той не може да сдържи усмивката си, представяйки си голият Берлускони в обкръжение на млади дами, да рекламира хотели и ресторанти на огромни рекламни пана в Тел Авив.

Междувременно в. „Република” публикува няколко от папарашките снимки на Дзападу, които не попадат под обхвата на съдебното решение от 18 юни.
Тогава магистратите постановиха, че не могат да бъдат публикувани само снимките, направени през оградата на вилата на Берлускони, докато фотографиите, направени в района около вилата и на летището в Олбия, могат да бъдат публикувани.
На една от новопубликуваните снимки се вижда група от три момичета в черно, която пристига на летището в Олбия със самолет на медийната група „Медиасет”, собственост на Берлускони.
Снимката е направена на 17 април 2008 г., деня на визитата на Владимир Путин на остров Сардиния, пише в. "Република".
Вестникът припомня, че от други снимки на Дзападу вече стана ясно, че гостенки на Берлускони във вилата му в Сардиния са идвали и с държавни самолети.


ПО КЛАСА.БГ

Отпуснатите заеми между физически лица у нас са за 2,7 млрд. лв.
Всеки българин е получил над 35 хил. лв. небанков кредит и е задлъжнял към роднини с около 59 лв., посочват от приходната агенция
Отпуснатите заеми между физически лица у нас са на обща стойност 2,7 млрд. лв., сочат данни от анализ на НАП. От приходната агенция обясниха, че почти всички такива заеми са фиктивни и са сключени единствено за да се избегне данъчно облагане. Изчислено средностатистически, всеки икономически активен гражданин в страната е получил над 35 000 лв. небанков заем, а националната статистика отчита, че средната задлъжнялост на човек е 59 лв.За да се сложи ред в системата, от 2011 г. заемите между физически лица на стойност над 5000 лв. задължително трябва да бъдат вписани в годишната данъчна декларация за 2010 г. Промяната в Закона за данъците върху доходите на физическите лица беше приета от правителството в средата на миналата седмица и предстои да бъде разгледана в Народното събрание. Единствено няма да се вписват само кредитите, изтеглени от банки или други кредитни институции. Основната идея на промените е да се противодейства на доходите от престъпна дейност, включително от корупция, защото сега много съмнително забогатели българи оправдават парите си със заеми от роднини и приятели, се посочва в анализа на НАП. „Фиктивните заеми са превърнаха в нещо като национален спорт. Всеки ден слушаме обяснения за несъществуващи заеми. На това трябва да се сложи край. Абсолютно сигурен съм, че мярката няма да е административно бреме, защото всички знаем, че тези заеми реално не съществуват, тоест няма и да се декларират. Промяната означава, че ако един заем не е посочен в декларацията, той няма да се признава за данъчни цели”, каза по повод законовата промяна изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.За първи път от 2011 г. гражданите ще трябва да декларират и заемите си в данъчната декларация, която ще се подава от 1 януари до 30 април 2010 г. Това означава, че хората, които по принцип не са длъжни да подават годишна декларация пред НАП, например работещите само на трудов договор, вече ще трябва да попълнят формуляр, ако са взели или дали назаем пари над 5000 лв. От приходната агенция обясниха, че всяка втора ревизия за съпоставка на скъпо имущество с доходите се сблъсква с обяснението, че човекът е взел множество заеми от физически лица, най-често безлихвени и за срок от порядъка на 10 години. Имало и парадоксални ситуации, в които данъчните започват ревизия на гражданин, а заради обясненията му, че е взел заеми от 139 други лица, се налага проверка на всички тези 139 души. А собственик на луксозен автомобил Bentley се оправда, че за покупката е ползвал заеми от 42 роднини и приятели. Друг често срещан проблем при ревизия е, че договорите се сключвани без нотариална заверка на подписите и без никакви доказателства за паричен трансфер.НАП от години настоява за тази мярка за борба с укриването на данъци, но сегашният кабинет е първият, който обръща внимание и прави крачки към реализирането й, посочват в анализа си данъчните.

Борисов: Има доклад на ДАНС за корумпирани министри
Има доклад на ДАНС, в който се уличават министри от кабинета „Станишев“ в корупция, каза Бойко Борисов в предаването на Нова телевизия "На четири очи". Той каза, че е възложил на шефа на ДАНС Цветлин Йовчев и на главния прокурор Борис Велчев проверки, за да се изясни какви мерки са взети по този доклад. До месец и половина ще има предявени обвинения към бивши министри, обеща Борисов. Кризата е криза, а не тържество, коментира премиерът липсата на 13-а заплата за бюджетните служители и за пенсионерите. Не съм се чувал с Ахмед Доган от 8 години, каза още Борисов. И добави, че лидерът на ДПС е най-коварният му противник. Той каза, че зад паметника в Славяново на турския войн стои именно ДПС. „Гарантирам, че след 2 години ще изведа държавата от кризата“, каза още Борисов. Наглост е партията, която е правила атентати в църкви, която е избивала хора по лагерите – социалистическата партия, да нарича партия ГЕРБ авторитарна. Така премиерът коментира определението на бившия премиер Станишев, който каза, че ГЕРБ е „дясна, авторитарна, непредсказуема партия, която дава желание, но не реални обещания и търси постоянно виновник те да не се случат”. Борисов добави, че разчита на подкрепата на „Атака“, защото те в момента се държат най-добре.

9 страни от Латинска Америка избраха алтернатива на долара
Новата единна валута - сукре, ще започне да се използва от догодина
През следващата година някои страни от Латинска Америка ще започнат да използват нова единна валута, наречена сукре, съобщи AFP, цитирана от money.bg. Това са държавите от т.нар. алианс ALBA, в който членуват 9 държави в региона: Боливия, Венецуела, Куба, Еквадор, Никарагуа, Хондурас, Доминика, Антигуа и Барбуса, Сент Винсент и Гренадин. Алиансът беше основан през 2004 г. от Венецуела и Куба. Целта е да се намали ролята на долара. Решението за новата валута бе взето на срещата на високо равнище на алианса в боливийския град Кочабамба. Според президента на Боливия Ево Моралес, цитиран от AFP, сукре е важна крачка по пътя към паричния суверенитет на ALBA, който „ще ни избави от диктатурата на долара".Засега сукре няма да има банкнотен еквивалент, а само ще отразява взаимните търговски операции. Името на новата единица е избрано в чест на Хосе Антонио Сукре, който се е борил за независимостта на южноамериканските държави от Испания. Освен това СУКРЕ (Sistema Único de Compensación Regional - от исп. ез.) е абревиатура на единната система за регионално обезщетение. Деветте страни, които се обединиха около решението, се управляват предимно от леви политически сили. След въвеждането на еврото за страните - членки на ЕС, сукре ще бъде втората обща валута за регион от над 2,6 млн. кв. километра, населяван от повече от 73 млн. души, но с относително нисък общ брутен вътрешен продукт от $669 млрд.Бягство от долара чрез създаване на обща регионална валута са заявили и страните от Персийския залив със своя златен динър. Съществуват планове и за създаване на обединена валута от някои държави в Югоизточна Азия.Подобна идея лансира преди година и руският президент Дмитрий Медведев на първата среща на върха на БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай). Той повтори идеята си и по време среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Екатеринбург. Сигурно и заради това Русия не остана настрани от срещата в Кочабамбе. Председателят на Съвета за безопасност на Руската федерация Николай Патрушев прочете приветствие от Медведев до участниците в срещата на деветте от ALBA. През март гуверньорът на китайската централна банка също повдигна темата за нова резервна валута. Китай е държавата с най-големи доларови резерви – общо те са 2 трлн. долара, като близо две трети от тях са в зелени пари. Освен това само преди няколко седмици вестник „Индипендънт“ написа че няколко страни от ОПЕК водят тайни преговори, за да се сложи край на търговията с петрол в долари. Информацията веднага разклати пазарите и потопи рязко американската валута.

Гръцкият финансов министър се заема с дефицита
Георгиос Папаконстантину твърди, че правителството може да налее до 1% от БВП в икономиката и да съкрати ненужните разходи/ Керин ХоупГърция трябва да предприеме решителни мерки срещу укриването на данъци, както и големи съкращения на разходите в бюджета за догодина, за да стабилизира неудържимия дефицит и държавния дълг. Това предупреди новият финансов министър на страната. „Задачата не е обичайна: намираме се в извънредна фискална ситуация - заявява Георгиос Папаконстантину в интервю за „Файненшъл таймс“. - Претърпяхме пълен срив на механизма за събиране на данъчни постъпления и на стратегиите за обуздаване на публичните разходи.“ Папаконстантину е икономист и бивш служител на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Той бе назначен да спаси обществените финанси след изумителната победа на социалистите на общите избори от 4 октомври. Шарено, но празно прасенце-касичка посреща посетителите на влизане в кабинета му - символ на фискалните проблеми на Гърция. Както дефицитът, така и държавният дълг се покачваха с безпрецедентен ход тази година, макар Гърция да не бе толкова лошо засегната от рецесията, колкото по-голямата част на Европа. Прогнозите са, че икономиката ще се свие с 1–1,5% от БВП, като туризмът, строителството и корабоплаването ще са най-силно засегнати от забавянето. След 15 години на годишен ръст от средно над 4% дори една не толкова дълбока рецесия рязко намалява търсенето. Бюджетният дефицит вероятно ще се удвои тази година до около 12% от БВП, прогнозира Папаконстантину. След кредитния бум държавният дълг на Гърция е на път да превиши €300 млрд. и да изпревари италианския като най-висок процент от БВП в еврозоната.Папаконстантину вярва, че данъчните увеличения, насочени към хората с по-високи доходи, драстичните мерки срещу укриването на данъци и планираните съкращения на разходите могат да намалят дефицита догодина с 3-4-процентни пункта от БВП. Но не е забравил предизборното обещание на социалистите да защитават хората с ниски доходи. Стимулиращият пакет на стойност €2,5 млрд., който ще бъде отпуснат до седмици, цели „да побутне хода на икономическата дейност и да помогне на по-уязвимите граждани в рецесията“. „Можем да налеем 1% от БВП в икономиката, като в същото време съкратим ненужните разходи“, пояснява той. Убедителната победа на социалистите помогна за стабилизиране на спредовете по гръцкия дълг спрямо германския на международните пазари и отвори пътя за финален цикъл на заемане в размер на €5 млрд. през тази година. Набраните средства ще се използват за изплащане на правителствения дълг към доставчиците на болниците, фармацевтичните компании и подизпълнителите в строежа на обществени сгради.„Искаме да започнем през януари с ликвидиране на старите задължения - казва Папаконстантину. - Няма никакъв смисъл да задушаваме икономиката.“Структурните реформи, отлагани от предни правителства, отново са на дневен ред, включително отварянето на „затворени“ професии, като шофьорите на камиони и доставчиците на правни услуги, както и модернизирането на държавната пенсионна система. Папаконстантину претърпя първото си мъмрене от Съвета по икономически и финансови въпроси (ECOFIN) по време на редовната среща на финансовите министри от ЕС. Доверието на Еврокомисията към Гърция е слабо след години на прекомерни бюджетни дефицити и множество неспазени обещания за структурна реформа.

Централните банки поддържат огъня на рисковите активи
Всяко предположение за залитане на възстановяването може да засегне акциите, петрола и долара/Майкъл МакензиБлагодарение на щедрата подкрепа за ликвидността от страна на централните банки рисковите активи се движеха независимо един от друг известно време, а през изминалата седмица няколко пазара достигнаха или се доближиха до ключови нива. От всички основни пазари капиталовите са основният барометър за риска. Миналата седмица акциите в Австралия, Хонконг, Индия, Русия, Европа, Лондон, Бразилия и Ню Йорк достигнаха нови върхове за последните 12 месеца.Увеличаващият се апетит към риска е вероятно най-видим в цената на суровия петрол в САЩ, която премина $75 за барел – най-високата от края на август и граница за борсовите спекуланти, залагащи на поскъпването му от юни насам. Индексът на щатския долар продължи да го тика към $75 за барел. Политиката на Фед за задържане на нулевите лихви подкрепя валутата, източник на евтино финансиране за всички видове рискови активи. Със спада на долара златото продължи рекордно да се покачва до над $1000 за тройунция, а доходността по американския правителствен дълг също скочи. През последните месеци акциите и американските правителствени облигации често се покачваха в унисон за изненада на инвеститорите на фона на слабия долар. „Светът е наркоман, зависим от ликвидност - коментира Алън Ръскин от RBS Securities. - Всички трейдове работят независимо от факта, че краткосрочните разходи по финансирането в страните от Г-20 са по-близо до нулата, отколкото някога ще бъдат. Това събужда апетита към риск.“Растат опасенията, че приближаването до ключови нива говори, че рисковата търговия може би достига точката, в която някои инвеститори ще се изкушат да осребрят печалбите. До момента индексът S&P се е покачил с 60% от дъното през март. Този скок характеризира представянето на глобалните капиталови пазари в последните месеци. „В общи линии пазарите се движат заедно и не можем да прогнозираме промяната - казва Стюарт Швайцер от JPMorgan. - При срещите си с клиенти се сблъсквам с много повече песимизъм, отколкото оптимизъм към перспективите пред акциите.“Една от причините за тревога е, че скокът на акциите е институционална инициатива, а инвеститорите стоят настрана. Това според някои наблюдаващи предполага „пазар на трейдърите“, на който има риск голямото съживяване на рисковите активи (петролът е скочил със 120% от февруарското дъно около $34 за барел, а високодоходните американски корпоративни облигации са донесли приходи в региона от 50% досега) да претърпи неуспех заради търсените печалби след продажбата на акции. Ръскин не изключва балансиране на рисковата търговия, особено преди Деня на благодарността през ноември, предвид разширените оценки. Един пазар, който изглежда надценен, е този на златото, твърдят анализатори, тъй като любителите на кюлчета се тревожат от инфлацията след заливането на пазара с лесни пари от централните банки. „Икономическата среда е такава, че за властите ще е много трудно да постигнат голяма инфлация, дори да искат - заяви Джулиан Джесъп от Capital Economics. - Очакваме златото да падне под $1000 за тройунция до края на годината и до $800 в средата на 2010 г.”Най-уязвимата част от рисковия пазар обаче е петролът, който за кратко се търгуваше над $78 за барел в събота. Според Ръскин: „Петролът е потенциалният виновник, тъй като идва момент, когато покачването му, основано на подобряващите се икономически прогнози, може да запали риск от влошаващи се очаквания. Една стабилна цена от около $70 за барел бе добра за рисковата търговия, но се опасяваме от скок.“Друг аспект на „пазара на трейдърите“ е, че позициите може да станат многолюдни, което ще причини изключителна волатилност при разгъването им. Има опасения, че търговията с щатския долар показва подобни характеристики. От 89,10 през март, когато акциите удариха дъното, индексът на щатския долар падна с над 15% до малко над 75 на търговско претеглена база. Дон Галанте от MF Global коментира: „Има много хора, които продават щатски долари. Това вече е многолюден трейд, който в даден момент ще отскочи, когато икономиката се стабилизира.“Засега слабият долар храни апетита към риск – компаниите от индекса S&P 500 имат 47% възвращаемост извън САЩ, посочват от Standard & Poor’s.Според други естеството на възстановяването ще окаже по-голямо влияние върху това дали пазарите ще се задържат на текущите нива. Стивън Ричуто от Mizuho Securities казва: „По-добре е икономическите данни да са в синхрон с историческите нива при трайно възстановяване, към които пазарите се отнасят скептично.“ Според Ричуто всеки признак на залитане на възстановяването ще предизвика известно отпускане на „свързвания трейд“ между акциите, петрола и щатския долар.

Спадът в износа тревожи еврозоната
През август експортът към страни извън валутното обединение е намалял с 5,8% спрямо юли/ Ралф АткинсДанните за неочаквано рязък спад в износа на еврозоната през август събудиха отново съмненията около стабилността на икономическото възстановяване в 16-членния регион. Експортът към страни извън валутното обединение е намалял с 5,8% спрямо юли, с което е компенсирал регистрирания през предходния месец ръст от 4,7%, казват от Евростат, статистическата служба на ЕС. Развитието е лоша новина за икономическите перспективи на еврозоната, тъй като предполагаемият подем в глобалното търсене за износа на региона бе разглеждан като обещаващ двигател на възстановяване през второто полугодие на 2009-а. Още преди излизането на последните данни обаче икономистите изразиха опасения, че поскъпването на еврото ще подейства като спирачка на растежа. Европейската комисия предупреди, че разплитането на глобалните икономически дисбаланси може сериозно да засегне еврозоната.Марко Вали от миланската Unicredit заяви, че поскъпването на еврото не е повлияло последните цифри, защото ефектът му обикновено прониква в системата за около девет месеца. Той не отдава такава значимост на августовския спад, тъй като резултатите от проучването на производството в еврозоната показват стабилен ръст на износа през третото тримесечие. „Нищо в последните данни не говори за внезапна промяна в перспективите за подобрение“, казва Вали. Най-новият спад в износа на еврозоната е и най-големият след понижението от 12,5% на месечна база през януари тази година. Месечните данни за експорта често показват колебания, а августовските може да са повлияни от факта, че компаниите спряха производство за необичайно дълъг период през лятото вследствие на кризата. Въпреки това новината помрачи надеждите, че износът върви по силно възходящ тренд. На конференция във Франкфурт миналата седмица президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви: „Спряхме главоломния спад в икономическата активност, на който станахме свидетели в края на миналата и началото на тази година. Имаме основание да вярваме, че ни очаква постепенно възстановяване, но несигурността около тази перспектива остава висока“. Предпазливостта на ЕЦБ обяснява защо финансовите пазари не очакват покачване на официалните лихви поне до втората половина на следващата година.

Брюксел подкрепя „чистите въглища“
Проектите на стойност €1 млрд., които чакат одобрение от Европарламента, използват различни технологии за улавяне и съхранение на въглерод/ Стенли Пинял, Ед КруксДо шест електрически централи с „чисти въглища“ ще бъдат построени в Европейския съюз, след като Брюксел даде подкрепата си за финансиране на проекти за технологии за улавяне и съхранение на въглерод на стойност €1 млрд. Технологични проекти за улавяне и съхранение на въглерод, която заравя емисиите на парникови газове дълбоко под земята, ще бъдат изградени във Великобритания, Германия, Холандия, Полша, Испания и Италия. Тези технологии ще са изключително важни, ако светът има намерение да продължи да използва фосилни горива за производство на енергия, като в същото време намалява значително въглеродните емисии в атмосферата за борба със заплахата от глобалното затопляне. Енергийните министри от водещите икономики, които се срещнаха в Лондон през миналата седмица, излязоха със становище, в което призовават делегатите на преговорите за климата в Копенхаген през декември да „разберат важността на технологиите за улавяне и съхранение на въглерод за забавяне на климатичните промени“. Избраните проекти, които трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент следващия месец, са изградени на основата на различни технологии за улавяне и съхранение на въглерод. Целта е дузина централи да заработят до 2015 г., а получената технология да стане широко достъпна до 2020 г. Европа се съревновава със САЩ за първенството на този потенциално широк глобален пазар. ЕС доскоро водеше в надпреварата, но признаците на изоставане породиха опасения, че САЩ ще го изпреварят. Главният изпълнителен директор на Powerfuel Ричард Бъдж, чиято компания очаква да получи европарите, заяви, че се надява да започне строежа на завода до идната пролет, а цялото съоръжение да бъде пуснато в действие до началото на 2015 г.Съботното съобщение обаче бе посрещнато с тревога от природозащитните организации. Фрауке Тиес, отговаряща за кампанията на Greenpeace относно политиката за възобновяема енергия на ЕС, поясни: „Инвестициите в тази недоказана технология не правят нищо за прекратяване зависимостта от фосилни горива. Дори ако технологията по улавяне и съхранение на въглеродни емисии проработи, това няма да стане достатъчно скоро, за да промени значително хода на климатичните промени.“Всички проекти ще получат по €180 млн., освен италианския, на който ще бъдат отпуснати €100 млн. Според официални източници има вероятност в списъка да бъде включен и един малък френски проект до момента, в който списъкът бъде одобрен от парламента.

Демонстрираха за първи път магнитно електричество
Откритието може да спомогне за разработването на компютърна памет с наноразмери
За първи път бе демонстриран магнитният еквивалент на електричество, наречен от физиците „магнитричество“, съобщи електронният сайт „Ню сайънтист“.Точно както потокът от електрони създава електрически ток, така положителният и отрицателният магнитен полюс могат да се движат свободно, генерирайки магнитен „ток“. Учените смятат, че откритието може да спомогне за разработването на „магнитроника“, както и компютърна памет с наноразмери. Обикновено магнитите притежават два полюса – положителен и отрицателен – които са неразделни. Ако разрежем един магнит на две части, те ще развият собствени полюси. Това ще се повтори дори и ако разчленим един магнит на съставните му атоми. Физиците обаче смятат, че единичните магнитни полюси – индивидуални положителни и отрицателни полюси, които не са свързани в двойки и могат да се движат независимо един от друг – могат да се формират в кристална материя, наречена „спин лед“. Индивидуалните атоми ще продължат да имат положителен и отрицателен полюс, но моделът на тяхната ориентация ще се разпространява в материята и ще изглежда така, сякаш магнитните полюси се движат свободно.През септември два екипа от физици извършиха експеримент с обстрелване с неутрони на спин лед, съставен от съединения, съдържащи титан, при температура, близка до абсолютната нула. Сега друг екип за първи път е успял да измери количеството магнитен „заряд“ на единичните полюси, както и да измери магнитните аналози на електрическия ток. Екипът нарече това движение и взаимодействие между единичните полюси „магнитричество“.Експериментът, отразен в сп. „Нейчър“, е бил воден от Стивън Брамуел от Лондонския център за нанотехнологии във Великобритания. Според него единичните полюси могат един ден да се използват като много по-компактна форма на компютърна памет от известните досега, тъй като те са с размерите на атоми. По думите на Брамуел изследването е в началните си етапи, но в бъдеще може би ще даде значими резултати.

ТЪРГОВСКИ БАНКИ МОЖЕ ДА ПОЛУЧАТ ПАРИ ОТ РЕЗЕРВА
Част от 8-те млрд. лева в БНБ да бъдат депозирани срещу лихва от 6%, обмисля финансовият министър Симеон Дянков. Приходите от „операцията” ще отидат за здравеопазване
Част от държавния резерв от около 8 млрд. лева може да бъде депозиран в търговски банки за осигуряване на по-висока доходност, съобщи финансовият министър Симеон Дянков на конференция за новия дневен ред на новите членки на ЕС, организирана от „Отворено общество”. Това обаче ще е възможно, ако министерството му успее да постигне балансиран бюджет до края на тази година. По думите на Дянков от ниските лихви – около 0,5% годишно, при които е държан резервът в БНБ, държавата е пропуснала милиарди лева печалба от 1997 г. досега. Министърът обаче е категоричен, че не става въпрос за това тези пари да бъдат харчени, а само да се управляват по-ефективно.
Ако част от тези пари се „преместят” в депозити в търговските банки, доходността от тях може да достигне около 6% годишно. Средствата, които държавата може да получи от по-ефективното управление на резерва могат да се използват за здравеопазване, посочи финансовият министър. Тази идея е предлагана досега и от други финансисти, като един от аргументите „за” е, че значителна финансова инжекция, дори под формата на депозит, може да подобри сериозно ликвидността в системата и да осигури по-добри условия за финансиране. Други обаче поставят въпроса как ще бъдат избирани банките, на които държавата да довери управлението на част от парите на данъкоплатците.

Дори малка част от натрупаните до момента пари да са били депозирани в търговски банки, тази сума е щяла да се удвои досега, коментира министърът.
По време на последния си отчет като финансов министър предшественикът на Дянков Пламен Орешарски посочи, че от август 2005 г. до края на мандата на Тройната коалиция фискалният резерв е нараснал двойно от 4,5 млрд. лева до над 8 млрд. лева. По думите му тази сума е добър буфер за покриване на част от дефицита в бюджета и може да послужи за целта в следващите две-три години. Амбициите на доскорошният кадър на Световната банка обаче са още до края на годината да се изравни съотношението между приходите и разходите в хазната, а не парите да се харчат.
Министърът е склонен да се съгласи и с друга идея, коментирана напоследък –

резервът на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да се извади от БНБ и да се използва за закърпване на дупките в здравеопазването.
В централната банка се събират парите от увеличението на здравните вноски с 2%, като до момента са натрупани общо около 700 млн. лева. Дянков поясни, че в бъдеще цялата вноска от 8% ще се използва за покриване на разходите на касата, а не както досега – 6% от нея.
По думите на финансовия министър до дефицита от 350 млн. лева в здравеопазването се е стигнало заради липсата на желание за реформи и злоупотребите, станали възможни заради сбъркания модел на финансиране на здравните услуги.
„Едното от нещата, които започвам да разбирам, е, че за да се реформира една закостеняла система, промяната трябва да дойде отвън.

Реформата не може да дойде отвътре, защото една част от хората вътре в системата са заинтересовани да няма реформа”,
смята Дянков. Намерението му е от следващата година цените на лекарските услуги да се определят от Агенцията за икономически анализи към финансовото министерство, а не самите лекари да оценяват труда си. Вероятно клиничните пътеки ще поскъпнат с около 30%, но според финансовият министър това е начин да се подредят плащанията в системата и да се извадят на светло, защото българинът и сега доплаща, но без да е наясно за какво и на каква цена. Първата крачка за това ще е да се определят и реални цени за лекарския труд.
В следващите години в здравеопазването трябва да влязат около 50% повече средства, отколкото са сега, планира финансовото министерство. Това обаче няма как да стане от началото на следващата година, когато заради кризата и по-ниските планирани приходи в бюджета, и в НЗОК ще влязат по-малко средства. За увеличение на парите за здраве може да се мисли след средата на следващата година, когато се очаква икономиката да тръгне към възстановяване, а от 2011 г. се обмисля да се въведе задължителна вноска в частен здравен фонд. Натрупаните пари в частните фондове ще могат да се използват за доплащане на медицинските услуги, които не се заплащат изцяло от НЗОК. Има и вариант пакетът на обществената каса да се свие само до най-необходимите здравни услуги, а частните фондове да поемат „екстрите”.

СЛЕД СРЕЩИТЕ С БОРИСОВ И ПЪРВАНОВ, БЕРЛУСКОНИ ПОЗВЪНИЛ НА ЦАРЯ
Симеон Сакскобургготски убедил италианския премиер да не се срещат, за да не объркат държавния протокол. "Берлускони не се подигра на Първанов и Борисов, просто той е с особено чувство за хумор", коментират царисти
В края на официалното си посещение в София, италианският премиер провел телефонен разговор със Симеон Сакскобургготски, съобщиха близки до Царя политици. Двамата са обсъдили накратко резултатите от визитата. Берлускони се съгласил с Царя, че ще смутят държавния протокол, ако проведат среща по време на официалната визита на италианския премиер, тъй като Симеон Сакскобургготски в момента няма формален статут в управлението. Затова Берлускони лично позвънил по мобилния телефон на дългогодишния си приятел след визитата.
Познанството между Силвио Берлускони и Симеон Сакскобургготски датира още опреди Царят да стане премиер през 2001 г.. По традиция италианските висши политически среди поддържат отлични отношения с Царя и неговата фамилия, тъй като той е внук на техния последен крал Виктор Емануил III. Безспорният му авторитет в савойската династия е причина именно Симеон Втори да бъде избран за изпълнител на завещанието на дядо си през 80-те години на миналия век, припомнят запознати. Знае се, че

той лично предоставя на Ватикана като дар от династията Торинската плащеница
на Христос (платното, с което е било завито тялото на Спасителя след гибелта му на кръста), съхранявана векове от предците му в Италия.
По време на т.н. Савойска афера, Берлускони редовно се обаждал на Царя, за да коментират случващото се. Както Bulgaria News първи писа, Симеон Сакскобургготски наскоро получи огромно обезщетение за публикации в италианските медии, позорящи доброто му име.
В някои медии се появиха коментари, че Силвио Берлускони се подиграл с всички по време на краткотрайното му посещението в София. Наистина изразът "политически турист", с който ексцентричният политик нарече българския президент прозвуча шокиращо. Той се държа снизходително и поучително към българския премиер. Но нека си дадем сметка, че Берлускони и Борисов ги делят 20 години разлика във възрастта, десетилетия разлика в трудовия стаж на политици и няколко милиарда евро разлика в имотното им състояние. "Берлускони не се подигра на Първанов и Борисов, просто той е твърде ексцентричен и с особено чувство за хумор", коментират царисти. На срещата на Г-20 в Питсбърг Мишел Обама удостои Берлускони с дистанцирано хладно ръкостискане за разлика от всички останали държавници, с които сърдечно се прегърна. Причината: на публична проява в Италия Берлускони, захилен до уши, разигра скеч пред многобройната аудитория, правейки се че не може да си спомни името на онзи, онзиии... "как се казваше новия американски президент... ааа, Обама! Това момче има много хубав тен и жена му също има доста хубав тен."Ако някой наистина потъпка добрия тон и международния протокол, това беше министърката на външните работи. Румяна Желева едва устиска да й дойде реда и да се метне енергично на врата на италианския премиер при посрещането му на правителственото летище в София. По-недоброжелателни от нас критици даже биха се усъмнили цинично, че бъдещата еврокомисарка е готова на всякакви жертви (стига да й ги поискат!), за да си спечели подкрепа за високия пост в Брюксел. Румяна Желева отново цялата сияеше при награждаването на Берлускони с орден "Стара планина". Непристойно на супер сериозната протоколна среща в президентството изпъкна нейната къса пола. Може бившата евродепутатка да не е чувала, че дължината й следва да бъде до средата на коляното, но е добре някой да й каже да не се явява на официални събития с дължина на дрехата си 5 и повече сантиметра над коляното. Има друго място и време да си показва краката, ако си ги харесва толкова много.Румяна Желева не е Мишел Обама и никога няма да бъде. Ако на американската първа дама й е позволено да носи малко по-къси рокли от обичайното, да полага ръка върху свещеното рамо на британската кралица, да разголва мускули като на Мадона, подобно поведение при "туристките в политиката" изглежда нелепо.

"КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ" ПОБЕДИ "ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ" НА КОНГРЕСА НА ВМРО
Красимир Каракачанов удържа пирова победа, а опонентът му Славчо Атанасов тръгна да цепи воеводите. Скандалите в организацията са за контрола над партийните имоти
Една от най-старите партии у нас – ВМРО, се разцепи окончателно на Княжество България и Източна Румелия на конгреса си. За председател все пак с 328 гласа, предимно от Северна България, беше преизбран Красимир Каракачанов.

Малко преди гласуването за нов председател група делегати напусна конгреса.
Тя беше водена от единия от кандидатите за лидер на партията - Славчо Атанасов. Бившият депутат от ВМРО Борис Ячев коментира, че напусналите са над 300 делегати от около 12 области, сред които Благоевградска, Пловдивска, Пазарджишка, Ямболска и др. Към тях са се присъединили и бившите народни представители Мирослав Мурджов и Бойко Ватев.
Причината за разделението на делегатите беше желанието на досегашния председател Красимир Каракачанов да запази поста си и наложеното от него явно гласуване. Претендентът му обаче искаше таен вот. Според Славчо Атанасов по този начин се гарантирало демократичността на избора.
За съжаление този конгрес ще остави много въпросителни и ние ще сезираме съда и прокуратурата за легитимността на форума, заяви Ячев. Според него трябва да има алтернативен конгрес, който да бъде свикан легитимно. Обстановката в залата не е конструктивна, нарушенията са много - има разминаване между предварителния списък с делегати и реално присъстващите, има делегати с баджове без имена, посочи Янев. Според него около половината от делегатите са напуснали.
Ячев съобщи още, че е направил предложение петимата бивши депутати от ВМРО-БНД да не се кандидатират за ръководни постове на организацията. Само трима от бившите народни представители на ВМРО са приели това предложение, като сред тях не е Красимир Каракачанов. Ячев уточни пред Bulgaria News, че това е било част от джентълменската договорка за спасяването на единството на воеводите и морален акт на поемане на отговорност за загубата на изборите на европейски и национален парламент. Каракачанов отхвърли обвиненията, обявявайки че тогава е предложил като вариант и петимата членове на ръководството да се оттеглят, а председател на организацията да стане Костадин Костадинов, заместник-председател Ангел Джамбазки и организационен секретар Юлиян Ангелов, но Славчо Атанасов и Борис Ячев не са го приели.
От своя страна Бойко Ватев заяви, че отцепниците отново ще възстановят ВМРО, което има бъдеще, което има национална кауза и „което не е брошка, която може да се прикачва на определени коалиции”.
Безуспешен опит да спасят организацията от разцепление направиха група воеводи, които предложиха соломоновското решение да се изберат двама съпредседатели, което не беше прието от зала.

За първи път от 20 години насам на конгрес на ВМРО не е приет един от най-важните документи – отчетът на централната контролно-ревизионна комисия,
каза пред журналисти Борис Ячев. Комисията дава отчет какво е свършило ръководството през изминалия период и за финансите на организацията. Ячев обясни, че легитимността на този доклад е била поставена под въпрос от всички присъстващи членове на комисията. „Неприемането на отчета е много ясен знак, че това, което става във ВМРО-БНД, е основание никой от досегашното ръководство не може да иска отново вот на доверие”, посочи Ячев.
„Именно, защото нашите хора не искат да дадат доверие на Красимир Каракачанов, напуснаха залата на конгреса”, подчерта Ячев. Той посочи, че те напускат конгреса, но не напускат организацията.
Камен Шишманов от Пловдив уточни, че докладът на мандатната комисия трябва да бъде прочетен преди съществената работа на конгреса.
„Това не бе направено, нашият протест бе отхвърлен. Ние не бяхме допуснати до микрофон, което е грубо нарушение на демократичността и правилата, които сме установили в организацията”, посочи Шишманов. Според него това е проявление на несигурност, страх и неубедителност за бъдещето на организацията от страна на малцинството, което остана в залата.
„Аз не съм човек, който ще търси отмъщение. Който желае да работи във ВМРО е добре дошъл. Който иска да играе сърдитото овчарче, е негов проблем. Този цирк, който направиха, явно е предварително дирижиран. Декларацията, която прочетоха, беше готова и предварително написана. Аз в сценарии не съм участвал и бях готов във всеки един момент на компромис”, отговори на обвиненията Каракачанов. Той посочи, че по време на дебатите в Бургас, Стара Загора и София винаги е казвал, че ако загуби изборите няма да цепи организацията и ще работи там където го поставят. „Това е последният ми мандат. След местните избори си тръгвам”, обеща Каракачанов, намеквайки че ще предаде властта в ръцете на Ангел Джамбазки.
Лидерът на ВМРО се опита да разсее съмненията, че Пиринска Македония не е напуснала организацията, посочвайки че за заместник-председател е бил избран кметът на Банско Александър Краваров. За съжаление влиятелният политик в региона – Борис Ячев напусна конгреса.

Напрежението във ВМРО се нагнетяваше през последната една година.
Неадекватните действия на депутатите в предишния 40-ия парламент и люшкането между различни коалиции допълнително засили критиките срещу ръководството. Кризата допълнително се изостря от факта, че ВМРО е единствената организация, която има значителна партийна собственост, която носи значителни приходи.
По тези причини говорител на недоволните от Каракачанов се превърна кметът на Пловдив Славчо Атанасов, който дръзна открито да оспори правото на Красимир Каракачанов да продължи да ръководи организацията. Той обвини досегашния лидер за упадъка на ВМРО и за вкарването на организацията в „нафталина”.
Като аргумент той посочи лошите изборни резултати през тази година. В серия интервюта през последните дни Каракачанов контраатакува - и то с аргументи от действията на Славчо Атанасов като кмет.
Като неадекватна бе посочена реакцията на Славчо към чешкия художник Давид Черни - макар и да не бе оспорена необходимостта от твърда позиция срещу "клеветници".
Каракачанов за пръв път посочи като грешка коалирането на Славчо Атанасов с БСП в Пловдив. Той попита при гостуването си в bTV: „Кое беше по-правилно - решението на национално ниво за коалиране с ГЕРБ или решението на местно ниво за коалиране с БСП?". В интервю пък кюстендилският лидер на ВМРО Огнян Узунов определи боричканията във върховете на организацията като битка за „овладяване на имотите”.

СЛАВЧО АТАНАСОВ ЩЕ ОБЖАЛВА В СЪДА РЕШЕНИЯТА НА КОНГРЕСА НА ВМРО
Загубилият лидерската битка пловдивски кмет става „неформален” лидер на войводите, зад него са Пиринска Македония и Южна България
След като преспа една нощ, пловдивският кмет Славчо Атанасов обави, че ще прави вътрешнопартийна опозиция във ВМРО. Загубилият лидерската битка категорично заяви, че няма да цепи партията. «В тази партия и идеали съм се клел в църква пред Библията и няма да работя за разбиването на организацията», каза в типичния си стил Славчо Атанасов. Той

определи развоя на извънредния Четвърти конгрес като резултат от желанието за лично оцеляване на досегашния лидер Красимир Каракачанов.
«Самият факт, че той не пожела да остави делегатите да гласуват тайно и да останат само със съвестта си, показва че го е страх. Половината структури не искат Красимир за председател и това са структурите, които му носеха успех през годините – Благоевградско и Пловдивско. Това са най-силните структури. Какъв председател на ВМРО може да бъдеш без подкрепата на Пиринска Македония? Това е смешно!»

Красимир Каракачанов обвини пловдивския кмет, че прави циркове.
«За един мъж е важно не само да има гащи, а и да знае какво носи в тях и кога и как да го използва. Най-глупавото поведение е като загубиш една битка, да заразправяш, че гроздето е кисело». Така образно Каракачанов коментира поведението на Славчо Атанасов.
На практика

ВМРО за първи път след възстановяването си е разделено на две.
Около 330 делегати преизбраха Красимир Каракачанов. Над 300 напуснаха конгреса, заедно със Славчо Атанасов. Така ръководство и вътрешнопартийна опозиция са с изравнени сили. Пловдивският кмет ще атакува тази седмица в съда провеждането на извънредния конгрес, защото имало установени нелегитимни делегати. Той даде на Каракачанов не повече от половин година лидерство. След това щяло да има нов конгрес. До провеждането му

Славчо Атанасов се обяви за «неформален» лидер на ВМРО.
Опитът да се копира Бойко Борисов е очеваден, но и комичен. Сериозният въпрос е обаче може ли да се носят двете дини под една мишница – да ръководиш партия, която е извънпарламентарна, и да бъдеш пълноценен кмет. И то от град извън столицата. Пък бил той и Пловдив.

В СДС ИМА ХОРА С ПОЗИЦИИ, ВЪПРЕКИ ВОЛЯТА НА ЕДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ
Любен Петров*: В Синята коалиция попадаме в едно танго с коалиционните ни партньори от ДСБ, в което ние нямаме водещата мъжка роля. Има криза и на представителността в партията
Г-н Петров, по-обединени или по-разделени си тръгнаха делегатите на 19-а конференция на СДС и кои линии се оказаха разделителни?

За мен е важно, че на тази конференция бяхме по-откровени. Важно е да се кажат нещата, каквито са. И колкото и да е неприятна истината, и фактите, и изборните резултати, нещата трябваше да бъдат изказани, за да стъпим на твърда основа и да вървим напред. Не може Съюзът на демократичните сили да се развива, ако маркираме, не доизказваме истини, ако говорим с полуистини и с полуобещания, упражняваме полувласт, ако сме половин парламентарна група от онази, която искахме да бъдем. Затова е важно, че нещата се казаха. Да, имаше поляризация на мненията, но е факт, че дебатът в СДС не е загинал. Това, че хората имат позиция и са готови да я отстояват, въпреки волята на един председател, показва, че СДС си е останал демократична организация. И независимо кой е председател, тя може да продължи да съществува, защото волята на хората я има, енергията я има.

На този кръстопът това е и последен шанс за партията, нали?
И в своето изказване казах, че СДС в момента е на кръстопът. Ние имаме шанс отново да станем сериозна политическа сила, да тръгнем напред, отново българските граждани да имат нужда от СДС като нормална традиционна десница в България, която е помогнала на страната да влезе в ЕС и в НАТО. Истината е, че ако не беше СДС, това нямаше да се случи, независимо кой после си е приписвал дивиденти за това. СДС може да излъчи нова визия и нова енергия, отново да стане полезна на българските граждани, на демократичния процес в България и на европейската общност. И наистина, когато казваме, че сме седесари и българи, да го казваме с гордост, а не с носталгия към времето, когато СДС беше политическият фактор.

Кои оценки на конференцията очертаха основните проблеми на СДС в момента?
Изказванията бяха доста откровени, с изключение на някои опити да се представят слабите изборни резултати за огромна победа. И с изключение на някои персонални мнения на някои делегати. Но във всички изказвания имаше болка за състоянието на СДС. Хората искат той да стане отново нормална организация с ясно очертана визия в обществото – с това какво предлага и с какво променя обществения ни живот. Може би тази болка доведе и до по-резки изказвания, до по-лични нападки. Но смятам, че всички тези хора искрено искат промяна за партията.

На кои въпроси трябва да се дадат категорични отговори? СДС част от управлението ли е или не е, с ГЕРБ ли е или без нея, защото в залата се чу, че управляващата партия е всъщност лява?
За мен е най-важно СДС да отговори на въпроса какъв иска да бъде, а не какви са другите. За момента СДС се колебае между две крайности- като един мек вариант на ДСБ или като една присъдружна организация на ГЕРБ. За мен СДС трябва да стане отново автентичният носител на десни и демократични принципи и правила. В това е неговото уникално качество, че никога не сме били партия, произлизаща от един лидер, никога не сме били партия на популизма, ние не сме обещавали 800 дни. Ние сме си сменяли лидерите, въпреки, че не всички от тях са били виновни затова, в което са били обвинявани. Но СДС има шансът въз основа на тези свои уникални качества в политическия живот на страната отново да стъпи на крака, да покаже това, което може. И отново да стане добрата партия за българите.

Ще се превърне ли Синята коалиция в единна партия след време и не заплашва ли идентичността на СДС точно подкрепата за ГЕРБ?
В СДС всички знаят, че не управляват в момента с ГЕРБ и не са в никакви коалиционни отношения с нея. Проблемът със Синята коалиция, според мен, е в това, че тя покрива с някакъв воал СДС и че не се чува позицията на СДС там. Там, за съжаление, се чуват други лидери. Нашата позиция остава на втори план. И ние попадаме наистина в едно танго с коалиционните ни партньори, в което СДС няма водещата, няма мъжката роля. СДС е силен, когато е прям и нарича нещата с имената им и по отношение на ДСБ, и на ГЕРБ, и на развитието на държавата. И когато говорим дали сме в управлението или не, дали ще бъдем опозиция или управляващи, ние трябва да си даваме ясна сметка какво ще е добро и за България. Ако ГЕРБ правят наистина дясна реформа, променят България и стабилизират нещата, ние трябва да го кажем, без да се притесняваме, че от това ще загубим. Но ако те предприемат нещо деструктивно, ние първи трябва да го кажем коректно и приятелски, защото ние сме десни партии. Затова СДС трябва да е принципна и отговорна партия. И не да се притеснява как ще изглежда спрямо една партия или друга, а как с политиката си да е полезна на гражданите. Ако сме полезни на българските граждани, те ще ни припознаят отново.

А има ли криза на представителността в СДС, чии интереси представлява днес партията?
Да, има криза на представителността. Аз съм убеден, че СДС трябва да стане наистина нормална дясна европейска партия, в която са представени активните хора от всички съсловия, които имат позиция, искат да развиват държавата, искат да работят за това, хора, които са национално отговорни, които са богати и честни. И са антикомунисти. Интелектуалци, лекари, учители, а и най-обикновеният човек с активна гражданска позиция – СДС се обръща към всички тях. Когато СДС стане полезна на целия този широк спектър от активни хора в България, които искат да живеят в нормална, богата и справедлива държава, тогава наистина ще застане на позициите на една сериозна, стабилна и национално представена партия.

Надежда Михайлова нарече неявяването на кметските избори със свой кандидат загубена година за партията. Как ще се отрази на СДС това, че не излъчихте свой кандидат за кмет?
По отношение на кметските избори в София искам да подчертая, че споразумението ни с ГЕРБ и ДСБ е на база политики. Ние подкрепяме кандидатурата на г-жа Фандъкова, защото тя ще изпълнява дясна политика по време на мандата си в кметството, която се покрива над 90% с политиката, която и един наш кандидат би изпълнявал. В момента на едни частични избори да водим битка в десницата, защото някой иска да вкара поредна интрига, е губене на енергия, която СДС може да съхрани наистина за полезни битки, които да са в полза и на десницата, и на обществото в следващите редовни избори. Но когато ние стигаме до общо споразумение за общи политики и никой не е извивал ръцете на никого от партньорите си, твърдението, че СДС ще изгуби своята идентичност, е пресилено. За мен този ход не е грешка. Важно е СДС наистина да отстоява политика, която е в полза на софиянци и София да стане модерна европейска столица. И когато ние стигнахме до консенсус по политики, е безсмислено да влизаме в битка в десницата, вместо да покажем, че София е дясна и иска дясно бъдеще.

А каква част от проблемите на СДС е лидерският проблем на партията? Излишно ли се концентрирате върху него на конференцията?
Може би има значение ролята на личността на лидера, но за мен е важно каква е политиката, която се води от определената личност. Както и доколко всички, които искаме да помогнем на СДС и на дясното в България, спазваме и отстояваме ангажиментите, които поемаме. Защото силата на дясната партия е в това – да не забравяш обещаното. Защото при нас са важни традициите, консерватизмът. И нормалното израстване в йерархията на СДС. В СДС има хора, които са минали през всички нива на управление- от местния клуб до национално ниво. За съжаление има и хора, които идват от „някъде”, застават начело и започват да говорят като гуру и обясняват от последна инстанция какво е СДС и какво трябва да бъде. За мен е важно редовите седесари да застанат наистина зад политика и зад хора, които са минали по нормалния път, защото те знаят за какво става дума в организацията.
Какъв е вашият шанс да оглавите СДС?
Аз още не съм номинирам и реално името ми се споменава като кандидатура за председателското място от колеги, предполагам на базата на това, което съм отстоявал като позиции в Националния съвет, в НИС, или в моята работа като кмет. Но ако наистина се стигне до мое номиниране за лидер на СДС, държа да застанем зад обща политика и виждане как трябва да изглежда СДС. И ако правим един екип в СДС, да бъда изразител на този общ екип. И както г-жа Михайлова каза, да бъдем отбор. Председателят трябва да е лицето на такъв политически отбор. Колективните спортове, за съжаление, в България са най-трудни и най-губещи, а политиката си е колективен спорт. Но когато играем коректно и ако искаме да печелим, трябва да сме убедени, че целият отбор има обща визия и е на едно мнение.

Алтернативата е СДС да остане в прехода
Има такава опасност, но аз съм убеден, че СДС е достатъчно жизнена организация, която има чувство за самосъхранение. И както виждате, не се е предала пред всякакви превратности на политическата си съдба. Имаше всякакви прогнози за това как СДС изчезва, че била партия на прехода, че щяла да бъде претопена. В някои наши членове и у някои колеги на ръководни постове има все още някаква носталгия към романтиката на времето на прехода. Разбира се, СДС направи много през годините на прехода. Но от партия на прехода трябва да направим Съюза на демократичните сили нормална дясна партия от европейски мащаб, която да отговаря на съвременните изисквания на 21-и век и на България като една европейска държава. И членовете й, когато се развиват и правят кариера, те наистина ще са полезни на обществото и на себе си. И да са убедени, че ще бъдат оценени в тази организация.
*Любен Петров е заместник председател на Съюза на демократичните сили, кмет на община „Витоша” в София

ПУСНИ ПИТОМНОТО, ЗА ДА ГОНИШ ДИВОТО
Бившият кмет на Пловдив Иван Чомаков размаха пръст на новата градска управа от ТВ екрана – стига да искала, Общината можела да влияе на управлението на панаира. Г-н екс-кмете, забравихте ли кой поднесе на тепсия изложението на Гергов?
Александър Викторов 2009-10-18 11:32:00
"Това е въпрос на воля - на управленска и на политическа воля. Как да не може да влияе? Може!" Тези думи се отрониха от устата на бившия пловдивски кмет Иван Чомаков в предаването "Местно време" на БНТ-Пловдив. Така той отговори на въпроса може ли община Пловдив да влияе на управленските решения в Международен панаир - Пловдив. След двугодишно мълчание Чомаков се яви "по телевизора", за да коментира актуалните политически теми. В момента всички "говорели за дивиденти" от печалбата на изложението. Ами за какво друго да говорят, след като

от 2006-та Панаирът е непрозрачно дружество и държава и община само наливат в него пари и имоти
без насреща да получат и стотинка. А нали уж затова беше големият зор Пловдив да влезе като акционер в дружеството и точно така бе рекламирано създаването на смесеното дружество с Гергов "Пълдин туринвест". Но според Иван Чомаков присъствието на общината в панаира гарантирало, че "изложението ще запази облика си".
Изключително е прав! С управление на Пловдив, като настоящото на кмета Славчо Атанасов, което разперва политически чадър над Гергов,

Панаирът наистина ще запази облика си на хранилка на олигарси като Гергов
и приближения им кръг. А Иван Чомаков е сред най-приближените на Гергов още от края на първия си кметски мандат. Неслучайно направи и първите си стъпки в журналистиката като директор на герговата телевизия - тогава все още "Евроком България". Но бързо-бързо прецени, че няма за какво да си губи времето. За какво му е да работи?
Иначе в интервюто за БНТ–Пловдив Чомаков отговаря и на упреците, че

именно той като кмет стои зад харизването на Панаира.
"Ами панаира не съм го продал аз. Мога да кажа, че 2002 година аз и моята политическа сила спасихме панаира от продажба с компенсаторни записи, когато правителството на НДСВ го беше извадило от забранителния списък и беше го сложило на тезгяха." Отново е прав. Формално неговият подпис под договора с Гергов и под устава, който лиши общината от правото да си защитава интереса, бе положен след решение на Общинския съвет. То бе взето с почти пълно мнозинство от съветниците, които преди заседанието на върволица преминаха през хотела на Гергов "Санкт Петербург", за да получат допълнителни "аргументи". Но един от основните двигатели за създаването на това дружество беше именно градоначалникът, който не криеше добрите си отношения с оригарха.
Надълго и нашироко

Иван Чомаков коментира и коя е неговата партия.
"Имаше... аз не знам ...имаше едно предаване на Бареков от бТВ, където чух най-голямата глупост, че щял съм да бъда водач или какво там... част от листата на БСП. Значи, аз никога не съм напускал СДС, защото дали си там в някакъв списък, дали си плащаш членски внос, това е някаква администрация. Боже Господи, става дума за 6 или за 8 лева. Нали разбирате, че това не може да решава съдбата на един човек - дали е член или не е на една политическа сила! "

Така де, какво тук значи някякъв си устав, какво тук значат някакви правила - типично в стил "Чомаков"!
Той бил седесар по душа от романтичния период на партията, а след 2004-та в Пловдив тя била овладяна от разни дребни личности. Така е, дребни са - предишният градски председател Николай Караиванов успя да се сдобие само с нов апартамент с "олимпийски размери" и джип, който обаче не може да стъпи и на джантата на джипа на Чомаков. Истинско дребнотемие, на фона на

папката с нотариалните актове на имотите на екс-кмета по обем надхвърля творчеството на Достоевски,
както не веднъж изтъкваше бившият общински съветник Димитър Костов. Настоящият председател на СДС Пловдив Чавдар Марев, който е работник във фирмата за недвижими имоти на жена си, пък съвсем не може да се мери с бележития си предшественик.
Въпросът обаче, е какъв седесар е Чомаков?! След като стана ясно, че няма да се кандидатира за трети мандат, през 2007-ма

той впрегна цялата си интелектуална мощ да пречи на СДС
да постигне какъвто и да е приличен резултат. Половината щат на общината начело с настоящия член на СЕМ Анна Хаджиева се пренесе демонстративно в щаба на "независимия" кандидат-кмет Венцислав Каймаканов. Последният е известен с близостта си до СДС само във времената, когато трябваше да вземе завод "Юрий Гагарин" и да уреди външно финансиране на краварниците на брат си. Градската мълва доверяваше, че пищната кампания на Каймаканов се финансира и от Гергов, който отказа да е канидат-кмет на НДСВ, а после стана заместник-председател на местната организация на БСП. А седесарите в администрацията на Чомаков дори си спретнаха и отделна листа за съветници, та хората да се чудят с коя бюлетина гласуват за синята партия. Ето така Иван Чомаков и неговите апаратчици разбираха принадлежността си към СДС.
Всъщност с подобна медийна изява

бившият кмет може би дава заявка за завръщане.
Пловдив се управлява зле, хората вече недоволстват от кмета Атанасов. Самият той призна, че нищо не може да направи в Панаира, освен безпомощно да чупи пръсти и да повтаря какво лошо наследство е получил. СДС е срината и в края на месеца буквално остава на улицата, защото трябва да опразни реституираната си централа, а нова на хоризонта не се вижда. Защо пък в тази обстановка Чомаков да не се вижда като спасител – и на Пловдив, и на СДС?! Който веднъж е усетил сладостта от дърпането на лостовете на управлението, трудно остава в къщи само да се радва на постигнатото

ЗЛАТНА ТРЕСКА МОЖЕ ДА ОТРОВИ ЮЖНА БЪЛГАРИЯ
2 компании получиха разрешение да добиват злато в Челопеч и Кърджали чрез цианидна технология, още два проекта чакат такова. Дори в малки концентрации цианидът е опасен за 2 млн. души, предупреждават еколози
Близо 300 млн. долара инвестиции в момент, в който всяко работно място е ценно за икономиката, звучат повече от добре. Да дадеш разрешение за проект, бавен с неясни мотиви и стигнал до Европейската комисия като пример за корупцията в България, вероятно е удар в десетката по въпроса за добрата бизнес среда, прозрачността и изобщо...експедитивността на администрацията.
В желанието си да не спира инициативите на бизнеса и да се разграничи от пословичния с „мълчанието” си предшественик Джевдет Чакъров обаче министърът на околната среда и водите Нона Караджова рискува да си навлече гнева на сериозна част от населението на България и част от европейските ни партньори. Става въпрос за комплексните разрешителни на „Челопеч майнинг” и „Горубсо – Кърджали” за добив на злато чрез цианидна технология, които Министерството на околната среда и водите (МОСВ) издаде преди няколко дни. Канадската „Дънди Прешъс металс”, която стопанисва мината в Челопеч, получи и търговска регистрация за находището на злато Ада Тепе край Крумовград, където ще кандидатства за концесия. Заявените инвестиции са за съответно 150 и 120 млн. долара, технологията на извличане на ценните метали е защитена като безвредна и единствената икономически целесъобразна. Според еколозите от коалиция „България без цианиди”, която включва 8 неправителствени организации, това не е точно така.
Опити да използва цианид прави и КЦМ – Пловдив на територията на община Куклен, с което находищата, в които ще се завърне спряната от 70 години технология стават общо 4. На територията на страната има общо 35 находища, които биха могли да се разработват чрез този метод. Аргументите на инвеститорите са, че съдържанието на цианид ще е по-малко от 1 мг на литър вода, което е много под нормите в Европейския съюз. Според Васил Къдринов от „Зелените” обаче,

ако от големи количества от отровата се умира моментално, малките концентрации в питейната вода водят до ракови образувания и бавна и мъчителна смърт.
Такава опасност има за 2 млн. души по поречията на реките Тополница, Марица и Арда, ако минните компании започнат да промиват ценните метали с цианидни разтвори, посочи експертът пред Bulgaria News.
Преди няколко години „Дънди” получи разрешение да експлоатира старата мина за мед и злато край Челопеч и отделно 7 години проучва находището до Крумовград. И двете общини са малки и бедни и хората би трябвало да са много доволни от бъдещето си на миньори. И докато за 1500-те жители и кмета на Челопеч проблем няма, то населението на Крумовград от години протестира срещу инвеститора, а общината стопира всички възможни инициативи на компанията. Проекът на "Дънди" за разширение на мината в Челопеч пък престоя над 2 години в МОСВ, докато Джевдет Чакъров не успя да принуди канадците да отстъпят на държавата 25% от добива на ценни метали и да се съгласят да плащат по-високи концесионни такси. В края на мандата на Тройната коалиция той разреши проекта след поредица от жалби в ЕС и заведени дела от страна на „Дънди” срещу България.
„Досега в мината в Челопеч се използваше флуидна технология – рудата се разбива на малки парчета и се промива чрез вода. По този начин се извлизат по-малки количества злато, но няма опасност за здравето и живота на хората”, обясни пред Bulgaria News Васил Къдринов. Той посочи, че

цианидната технология е забранена в САЩ и никога не е разрешавана в Европа и се използва единствено в някои африкански държави
и от инвеститори, които искат по-бързи и големи печалби. Къдринов даде за пример инцидент с мината Байа Маре в Румъния, която през 2001 г. е изтровила рибата в река Тиса, а след това е отровила общо 2000 км от водите, вливащи се в река Дунав.
Преди време, когато представяха резултати от откритията си в находищата, които проучват, от „Дънди” обявиха, че ако не използват цианидната технология, количествата на добива няма да оправдаят инвестицията им в разработването на мините. От „България без цианиди” обаче пресмятат, че печалбата от използването на опасната технология е около 20% повече и не оправдава рисковете за хората в района на мините.
За населението на Челопеч опасност няма, защото резервоарът, в който ще се съхранява цианидът е под населеното място.

Ако при някой проливен дъжд резервоарът се скъса и изтече по река Тополница, се създава риск за живеещите в района на Пазарджик и Пловдив,
които черпят питейната си вода от подпочвените води, обясни Васил Къдринов.
Проектът край Крумовград пък предвижда изселване на население заради строителството на мината, което само по себе си показва колко е „безвредна” технологията, продължават еколозите. Опасност има и за реките Тунджа, Арда и Места, а отровите могат да изтекат до Гърция и да предизвикат международен скандал.
Последното е на крачка от реалността, след като община Кърджали скочи за пореден път срещу проекта на „Горубсо”. Компанията изгради и пусна в експлоатация незаконна инсталация за добив на ценни метали преди около 2 години. Съоръжението е почти в центъра на града и освен разрешителни за строежа му от общината, нямаше и разрешително от екоминистерството, заради което Джевдет Чакъров го спря. Сега компанията получи разрешение да отвори отново инсталацията. Община Кърджали смята да подаде жалба в ЕК срещу разрешението от МОСВ, а междувременно евродепутатите от ДПС Филиз Хюсменова и Владимир Панайотов са поели ангажимента да предупредят еврокомисаря по околната среда Ставрос Димас за намерението на „Горубсо” да ползва цианидна инсталация в града. Коалиция „България без цианиди” е внесла жалба срещу комплексните разрешителни на „Горубсо – Кърджали” и „Чеполеч Майнинг”, във Върховния административен съд жалба подготвя и кметът на Кърджали Хасан Азис. Преди това еколозите са обжалвали и оценките за въздействие на проектите върху околната среда, като смятат, че инвеститорите са подвели министерството за това, че технологията е безвредна.

Миналата есен колицията „България без цианиди” внася 15 хил. подписа с настояване за забрана на цианидната технология в Закона за опазване на околната среда.
Поправката е внесена от независимия депутат Мария Капон, но е отхвърлена с аргументите и с активното участие на депутата от ДСБ Евдокия Манева, че така се пречи на бизнеса.
На 3 ноември, когато се навършват 20 години от първото шествие на Екогласност, коалицията от еколози ще внесе отново петиция срещу цианидите в парламента. „Нямаме възражения срещу новия министър на екологията, но ще искаме оставката на Евдокия Манева. Тя е познато лице като министър на околната среда в кабинета на Иван Костов и виждаме, че открито лобира за фирмени интереси”, обяви Васил Къдринов.
„Ние не сме нито против златодобива, нито против възможностите, които мините осигуряват за работа на местното население, а против използването на цианид за целта”, казва експертът. Според него няма проблем злато да се добива и чрез досега изпозлваната флуидна технология

СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ ПОБЕДИ НА КОНГРЕСА С ВИЗИЯТА ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ПАРТИЯТА
Младен Червеняков, Татяна Дончева и Янаки Стоилов бяха кандидатите за председател на БСП
Лидерът на БСП Сергей Станишев очаквано спечели лидерския двубой в БСП с 59,70% от гласовете на проведения днес в НДК 47-ми конгрес. Той получи подкрепата на 455 души от общо 830 делегати.След него останаха претендентите Татяна Дончева със 129 гласа, Янаки Стоилов - 99 и Младен Червеняков -78. Няма да има извънреден конгрес беше другото решение на форума.
Приличаме повече на банда негодници, отколкото на съмишленици. В момента всеки си е в собствен окоп и не сме в един общ, каза лидерът на БСП Сергей Станишев по време на речта си при откриването на заседанието на 47-ия конгрес на партията, озаглавена „Моята изповед”.
Той открито призна като грешки липсата на политически кураж при формирането на Изпълнителното бюро, така и желанието да запази партията и коалицията цяла като грешки, които са предизвикали загубата на изборите и спада на доверието в партията.

Лидерът на БСП изненада делегатите като предложи в дневния ред да се впише точка за избор на председател.
Повече от час делегатите обсъждаха предложението. Илия Ваташки направи контрапредложение за отпадане на точката, предложена от Станишев.
Кандидатът на БСП за кмет на София Георги Кадиев изтъкна, че делегатите трябва да имат избор между различни платформи. Младен Червеняков пък предложи Станишев да подаде оставка.
„Нямам намерение да се окопавам сам. Постигнатото трябва да бъде защитено”, даде ясен сигнал Станишев, че иска да остане начело на партията. Станишев изненадващо при самото откриване заяви, че предлага да се включи в дневния ред на конгреса избор на нов председател на БСП.
„Немалко неща се изговориха, немалко критики бяха отправени към мен, немалко дейци от БСП заявиха своята амбиция да оглавят партията. Настоятелно предлагам на конгреса, който е в своето пълномощие, към проекта за дневен ред да бъде включена допълнителна точка – „Избор на председател на Националния съвет на БСП”", аргументира предложението си Станишев.
Не се срамувам от работата, която съм свършил, и съм убеден, че доброто за страната и хората е много повече от грешките и неуспехите, заяви в отчета си председателят на БСП в оставка Сергей Станишев пред делегатите на конгреса, предаде БТА. Той посочи, че е уважавал позициите на партньорите на БСП, но не е капитулирал пред тях и не е използвал нечестни методи по отношение на съпартийците си. Това е моята изповед пред вас, вие решавайте дали съм достоен за председател оттук насетне, обърна се към делегатите Станишев. Независимо какъв ще бъде вашият избор - като председател или като редови член няма да престана да работя за БСП, за утвърждаването й като модерна европейска партия, заяви той.
„Не помня предишни години да е имало такъв обществен интерес към конгреса на БСП, а ние като партия четяхме редовно жълтата преса, но и редовно я списвахме”, разкритикува позицията на съпартийците си Станишев. В подготовката на настоящия конгрес според него са се включили и сегашното правителство, неговия началник, Иван Костов, Волен Сидеров, Яне Янев. БСП е мишената, която трябва да събере всички отпадъци на прехода, допълни лидерът на партията.
Относно управлението на партията през последните четири години Станишев заяви, че твърдо застава зад тезата, че

за последните 20 години не е имало подобен период на икономически и социален напредък.
Кабинетът беше коалиционен и програмата за управление не беше на БСП, припомни той. Коалицията е била плод на тежък политически компромис, но БСП винаги са играли честно, въпреки че не винаги са срещали реципрочност за реализацията на приоритети на управление.
Станишев припомни, че през 2007 година е предложил Изпълнителното бюро да се разпусне и да бъде свикан нов конгрес. „Моя е отговорността, че след конгреса не направих очакваните персонални промени в изпълнителното бюро”, каза той.
По този начин Сергей Станишев отчете като грешка, че преди две години при отстраняването на Румен Овчаров и Румен Петков като министри на икономиката и на вътрешните работи не ги е освободил и от партийното ръководство. В следствие от тези негови действия се е създало впечатление, че в партията само се говори и не се прави нищо.
Станишев каза още, че създаването на ДАНС е било предшествано от продължително проучване на чуждестранния опит. „Грешката ми бе, че не предвидих мащаба на съпротивата на самата система срещу реформата и не се намесих навреме, когато главният отпор дойде от МВР”, призна лидерът на левицата. Той не е поискал навреме оставката на Румен Петков, воден от криворазбраното чувство на партийното единство. Мотивите за освобождаването на Румен Петков са били същите като за смяната Румен Овчаров - нетърпимостта на общественото мнение.
Управлението на тройната коалиция бе заплашено и от вота на недоверие, подкрепен пасивно от НДСВ.
Лидерът на партията призна, че кампанията на БСП за последните избори е била конфронтационна, и че промените в изборния закон са били грешка. С тези промени се е създало впечатление, че БСП е партия, която се опитва да извоюва служебна победа. Не приемам че политиката е била дясно ориентирана, категоричен бе Станишев.

„Имаше компромиси, но като цяло политиката подобри живота на българите, повиши жизнения стандарт на широки слоеве от населението", каза той в обръщението си към делегатите.
Ако някой продължава да си мисли, че не сме направили достойното за социално слабите, нека започне да се оглежда и да прозира в бъдещето,което ни очаква при сегашното управление, обясни Станишев.
Огромните обществени богатства, които са се натрупали по времето на тройната коалиция не са били разпределени по най-справедливия социален начин. Към това се добави неуспехът от усвояването на еврофондовете и не успяхме да пресечем или намалим корупцията, каза още лидерът на БСП.
Комуникацията между партията, гражданите, ръководството на партията и нейните членове често е било нарушавано. „Ние не обяснявахме какво и защо го правим", каза лидерът на БСП. Той изрази съжаление, че много от констатациите за грешки в партията не се правят за първи път и, че слабото организационно състояние е било констатирано и през лятото на 2007 година на тогавашния конгрес. „Виждаме проблемите, назоваваме ги, взимаме решения и всичко остава на хартия”, изтъкна той. Причина за това е лисата на екипност, на единна кауза, неумение да се интегрират интересите и да се постави общия интерес над всичко, стремеж всеки да докаже себе си, а не колектива.
Претендентът за лидерската позиция в партията Янаки Стоилов, отбеляза, че нашият кораб е пробит и бързо се пълни с вода. „Нямам съмнение, че капитанът ще стои на мостика дори корабът да продължа да потъва", каза лидерът на лявото крило в партията. Той изтъкна, че в спасителните лодки са само тези, които винаги се спасяват. Според него БСП трябва решително да обяви лявата си политика, тъй като само така ще респектира политическите си опоненти и това е алтернативата на разпада и агонията. Бившият председател на парламента Георги Пирински се обяви за нов конгрес с пълен цикъл отчетно-изборна кампания.
Дора Янкова заяви пред делегатите, че първия Рубикон пред партията е явяването на следващите местни избори. Трябва да бъдем много честни с избирателите и да кажем, че на този етап с бюджета на държавата можем да поддържаме само социалните, здравните и образователните услуги. 15% безработица е в район Смолян. Росица Янакиева беше категорична, че няма лидерски проблем в партията, а проблемът е в хората и техния морал.
Подавам оставка като председател на Градската организация на БСП-София и поемам своята отговорност”,
артистично обяви пред делегатите Румен Овчаров. Решението му бе предизвестено преди дни, когато софийската организация на партията гласува кандидатурата си за кмет на София. Тогава той прикани Станишев да направи същото - да подаде оставка от лидерския пост на БСП. От своя страна пък Румен Петков декларира пред конгреса на БСП, че не участва в различни лобистки кръгове на влиятелни в обществото и в партията фигури, нито има свой собствен. Той взе думата на конгреса на БСП като втория поименно споменат в доклада на председателя на партията в оставка Сергей Станишев.Янаки Стоилов също подаде оставка като председател на Обединението на левите социалисти след като загуби надпреврата за лидер.
Бившият премиер пък посочи, че след изборите през 2005 г. е вярвал, че БСП е длъжна да участва в управлението. "Това, което не успях да преодолея, е мнението на обществото, че там зад затворени врати се водят не политически дискусии, а алъш-вериш, въпреки че съвсем не беше така", каза Станишев. Той посочи, че се е предоверил на добрата воля на министрите, давал е много втори шансове, допуснал е партийната работа да бъде изтласкана на втори и трети план.
Не можах да надприказвам Бойко Борисов, но честно казано, не смятам, че се е родил такъв човек, заяви Станишев. Той отбеляза, че е допуснал грешката да приеме красивата идея за мажоритарен модел, което е намалило броя на депутатите на левицата, както и предложението за осемпроцентовата бариера.
Аз нямам визия за нов ляв проект и нямам намерение да го реализирам върху БСП и успоредно с БСП като други хора в тази зала, каза Станишев. Според него партията се нуждае от промяна в начина на изработване и отстояване на политики, ефективно функциониране на структурите, от нова кадрова политика и засилване на отчетността и отговорността.
Ако гласувате за мен, трябва да сте пределно наясно, че гласувате за следващ конгрес. Това каза пред делегатите на 47-я конгрес на БСП Младен Червеняков. Той посочи, че вижда ролята си на председател като човек, който може да подготви следващ конгрес на партията.
Участвам в този избор, не защото искам да съм председател, а защото трябва да има застъпник за категорична лява политика, която ще изведе БСП на водеща позиция. Това каза Янаки Стоилов, претендент за лидерския пост в партията.
БСП първо трябва да разбие стената към обществото, каза пред конгреса Татяна Дончева, която е един от претендентите за поста председател на партията. По думите й се налага смяна на лидерския екип в партията.

БСП: Протестираме срещу заплахите на Борисов, който е бивш член на партията
Ръководството на БСП остро протестира срещу поредицата от заплахи и обиди, които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи вчера пред Нова телевизия. Грубите квалификации на лидера на управляващото мнозинство - „шайка разбойници, „нещастници”, „нагли” обиждат близо 750-те хиляди български граждани, които на 5 юли подкрепиха листите на „Коалиция за България”. Това се казва в декларация на БСП.Най-тревожното е, че министър-председател на една европейска демократична държава открито заявява „Тази партия ни дърпа назад и ще дърпа държавата докато я има. И е грешка, че една компартия, която е правила терористични актове, която е убивала хора, която си признава, че цялата тази история е нейна, не е забранена”. Г-н Борисов би трябвало да знае, че БСП е партия – пълноправен член на Социалистическия интернационал, най-голямото политическо семейство в света, и на Партията на европейските социалисти. Подобни думи са директна заплаха, се казва още в документа на БСП. "Искаме да припомним на лидера на ГЕРБ, че в продължителната си история БСП е преживяла всичко. Забранявана е през 1924 г. по силата на репресивния Закон за защита на държавата, в резултат на което без съд и присъда са избити хиляди хора от левицата. Сред тях са изтъкнати интелектуалци като Гео Милев, Сергей Румянцев, Ана Маймункова, изгорена жива в пещите на полицията. Убити са депутати като Тодор Страшимиров, Димо Хаджидимов, кметове и обикновени граждани.Заплахи за забрана на БСП бяха отправяни и през 1990-те години. Много от силите, които отправяха подобни закани, са отдавна в политическото небитие. БСП нееднократно е давала политическа оценка на драматичните периоди от историята на страната през ХХ век. Крайно време е да извличаме от нея поуки, а не да се търси нова конфронтация. Няма да коментираме личната амнезия на Борисов, който до началото на 90-те години е бил член на същата тази партия", се казва още в документа. "Съжаляваме, че конгресът на БСП е „развалил настроението” на началника на управляващите. Очевидно, повод за това, е анализът, който бе направен по повод очертаващият се десен, авторитарен и популистки характер на управлението. Все по-видим е стремежът всяка критика да бъде заглушена, а цялото политическо пространство подчинено, за комфорт на ГЕРБ и неговото правителство. БСП и занапред ще бъде активна и социално-ангажирана лява опозиция, която ще отстоява социалните права на хората, нивото на доходите, принципите на демократична правова държава", се казва още в декларацията на БСП. /БГНЕС/

Л. Павлова: Свидетелите по делото „Галеви” нищо не помнят
Свидетелите по делото "Галеви" не помнят нищо. Това съобщи специално за БГНЕС журналистката Лидия Павлова, която е частен обвинител по делото и е предявила граждански иск от 100 000 лева.За странната амнезия на свидетелите по делото срещу Ангел Христов и Пламен Галев и още други трима подсъдими, съобщи Павлова и нейният адвокат Антон Сираков. Свидетелите престояваха в съдебна зала максимум до пет минути и си излизаха. Антон Сираков допълни, че делото ще продължи на 26 и 27 октомври от 10.00 часа с разпит на останалите свидетели. Той не се нае да прогнозира, кога ще приключи делото, подчертавайки, че подсъдимите имат интерес да го протакват. Състав на Софийски градски съд ще гледа дело, заведено от Георги Градевски срещу журналистката Лидия Павлова, съобщи след заседанието Павлова след днешното заседание по делото "Галеви". Георги Градевски съди журналистката за обида и клевета и за уронване на престижа, като има и граждански иск в размер на 50 000 лева. По-рано Софийски районен съд отхвърли искането на Градевски и оправда Павлова. Делото ще се гледа на 21 октомври от 11.00 часа. Днес Кюстендилският окръжен съд ще заседава по делото срещу Пламен Галев, Ангел Христов, Апостол Чакалов, Владимир Ангелов, Красимир Оков, Георги Градевски и Георги Блатски за участието им в престъпна група за изнудване и принуда. В обвинителния акт са посочени 131 свидетели и 26 вещи лица.

Томов:Давам Станишев на прокуратурата, имам запис
Александър Томов, председател на партия Българска социалдемокрация, ще сезира главният прокурор за злоупотреба с власт на бившия премиер Сергей Станишев. Това заяви самият Томов, предаде репортер на БГНЕС.Томов разполага с видеозапис, на който се вижда как бившият премиер дава устна заповед на ДАНС да започне проверка във футболен клуб ЦСКА. По този начин Станишев е нарушил Закона за ДАНС като е дал нареждане такава проверка без да има причини за това, заяви още Александър Томов. Според него проверката на ДАНС е използвана за груба клеветническа кампания, разпространена широко в медиите, както и за натиск да бъде сменено ръководството и собствеността на клуба. От партията на Томов са събрали доказателства, че има пряка връзка между намесата на ДАНС и отнемането на лиценза на ЦСКА. Зад този случай стоят едни и същи хора, работещи в кабинета на бившия премиер или свързани непосредствено с него, това е записано в официалния документ, който ще бъде изпратен до главния прокурор. Според Томов става дума за намесата на Николай Георгиев, който по времето на кабинета Станишев е бил начело на инспектората към Министерски съвет. Намесата на ДАНС е била използвана като логистичен начин върху прокурори, за да повдигнат обвинения срещу мен и група длъжностни лица от футболен клуб ЦСКА и Кремиковци, заяви Томов. Проверката на службите е довела и до загубата на лиценза на футболния клуб, въпреки, че разследващите не са открили нищо нередно в дейността на дружеството, освен две незначителни административни забележки, заяви той. Според Томов докладът на ДАНС е бил разписан от Петко Сертов, а Алексей Петров е участвал в операцията. За случая ще бъдат информирани ръководствата на УЕФА и ФИФА. Не са взимани комисионни от трансферите на футболисти от ЦСКА, заяви Томов. Той призна, че е отказал да плаща данъци към НАП за май и юни 2008 г. и заявил пред ръководството на НАП, че не може за 2007 г. ръководството на ЦСКА да плати 3 пъти по-високи данъци от Левски. Според него НАП са знаели какво се случва, но е имало политически чадър по време на предишното правителство. "Ще съдя цялото БСП косвено", заяви той и добави, че Станишев мрази всичко, което е извън БСП. В събота на заседанието на партията на Томов се очакват още случаи за нарушения от страна на предишните управляващи. Умишлено е предизвикан фалитът на металургичния комбинат Кремиковци, заяви още Томов. В редица свои действия предишното правителство е довело до обявяването на Кремиковци в несъстоятелност. Софийски градски съд е взел решението си за Кремиковци под пряк натиск на съветници на бившия премиер Сергей Станишев, коментира Томов. Няма нито един лев откраднат от дружеството по времето, когато той е бил в ръководството, каза още той.

СБ отложи пристигането на мисията си в Румъния
Световната банка съобщи, че отлага визитата, по време на която трябваше да направи оценка на Румъния до сформирането на ново правителство. Това става четири дни след подобно решение на Международния валутен фонд /МВФ/, предаде АФП. "Мисия на Световната банка, която трябваше да пристигне тази седмица в Букурещ, за да направи оценка във връзка с осъществяването на реформите, отложи визитата си поради липса на отсрещна страна", заяви пред АФП служителка на представителството на банката в Румъния. Световната банка предостави на Букурещ заем от 1 милиард евро, първият транш от който вече беше изплатен. Той е част от спасителен план с участието на МВФ и ЕС, предвиждащ предоставяне на общо 20 милиарда евро. В четвъртък МВФ съобщи, че отлага пристигането на мисията си в Букурещ след падането на правителството на Емил Бок. Фондът обаче подчерта, че "не предвижда прекратяване на договора или промяна в политиката" заради кризата.

Няма коментари: