понеделник, 5 октомври 2009 г.

5 октомври - известия

ПО НЮЗ.БГ

Загиналите в Прага българи - без регистрация в общежитието
Двамата българи, загинали при срутване в сграда в чешката столица Прага, са били без документи за самоличност. Затова и още властите не могат да идентифицират телата.
Все още не може да се кажат имената на двамата души.Допълнително проблемът се усложнява, тъй като и двамата не са били вписани в книгата на общежитието, в което са били отседнали. Предполага се, че и двамата са били без трудови договори и са работили на черно. Чешката полиция е започнала разследване и на агенцията, с която те са пристигнали в страната.
На този етап е известно, че това се мъже на около 40 години, като единият е от Пловдив.
Идентификацията на друг загинал под руините вече е приключила - украинец, но той е носил у себе си личен документ.
Властите продължават да разследват трагичния инцидент и отговорните за него. Първоначалните версии на Строителния надзор гласят, че загиналите работници изобщо не е трябвало да бъдат в този сектор В на строежа.
Собственикът на фирмата може да получи според чешкото законодателство присъда от 3 до 10 години заради неспазване на условията на безопасност и охраната на труда
Най-вероятно сградата в Прага ще бъде разрушена.


Безработицата най-голяма през 2010 година
През 2010 година очакваме много сериозен срив на пазара на труда, който ще бъде засилен от антикризисните мерки на правителството, които предвиждат съкращението на 15% от администрацията. Ако говорим за лоша година на пазара на труда това не е 2009, а 2010 година.
Прогнозата е на председателя на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, направена по време на двудневната международна конференция „Работните места и кризата - ответните действия на Европа чрез политиките". Тя се организира от Икономическия и социален съвет (ИСС) съвместно с Европейски икономически и социален комитет.
Според председателя на БСК соченото равнище на безработицата от 7,62% далеч не отговаря на реалното състояние на пазара на труда. По думите му бизнесът създава 84% от работните места. За Божидар Данев най-уязвими са младите хора до 24 -29 години.
Данев каза още, че строителството и търговията с недвижими имоти са отрасли, които не създават добавена стойност, защото не произвеждат. Това по думите му създава нездрава секторно структура на икономиката. Данев обвини досегашните правителства, че са напомпвали средства за създаване на нискоквалифицирани работни места с ниско качество на труда, лошо ниво на работните места. „Години наред българското правителство водеше политика за замърсяване на пазара на труда", обобщи Данев.
Безработицата в период на криза на трудовите пазари в Европа варира от 3,5% в Холандия до 18,9 % в Испания, съобщи председателят на Икономическия и социален съвет на Малта Сони Портели. Неговата страна е най-малката икономика на ЕС и като такава тя е уязвима най-вече от износа и туризма. „Една трета от нашата икономика е пострадала от кризата", посочи Портели. Той уточни, че правителството на Малта е одобрило много финансови стимули, но те може и да не са достатъчни за насърчаването на растежа в средносрочен план след излизането от икономическата криза. В началото на рецесията синдикати и работодатели са поели ангажименти за устойчиво развитие, които са свързани най-вече с овладяване на инфлацията, породена от енергийната криза в Малта.
Заместник-председателят на Икономическия и социален съвет и председател на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев каза, че за разлика от Малта една от причините социалният диалог в България да бъде силно затруднен е заради различното мнение на синдикати, работодатели и правителство относно наличието на криза. Тренчев похвали новото правителство, тъй като кабинетът „Борисов" е възстановил диалога и веднага са били одобрени 31 мерки от Националния съвет за тристранно сътрудничество, които са станали част от краткосрочната програма на правителството за борба с кризата.
Според председателя на Икономическия и социален съвет доц. Лалко Дулевски основна цел на форума в НДК е изработването на обобщен доклад за проблемите пред трудовите пазари и антикризисните политики в Европа. На тази база ще бъдат разработени основните елементи на бъдещата проектоплатформа на политиките за антикризисни мерки в цяла Европа. Дулевски каза, че конференция се осъществява с финансовата подкрепа на българското правителство като част от неговата комуникационна стратегия.
Конференцията беше открита от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Тя посочи, че настоящото управление вече се съобразява с изводите в изготвения анализ от ИСС и те вече са на вниманието на специализираните комисии в Народното събрание.


2-3% спад на цените на хранителните стоки
По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата през септември пазарът на едро на хранителните стоки остава спокоен.
Спрямо август е отчетен спад на цените на повечето хранителни стоки с около 2-3 процента.
Слабо увеличение има на цената на кренвиршите и каймата, а цените на захарта, яйцата и пилешкото месо са без промяна в сравнение с предишния месец август.
В сравнение със септември 2008 г. през септември тази година цените на по-голяма част от хранителните стоки, плодовете и зеленчуците са по-ниски, отчитат още от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Най-голямо намаление на годишна база е отчетено при олиото - 39 процента.
С изключение на картофите и зелето, при които се наблюдава поскъпване спрямо миналата година, всички останали плодове и зеленчуци са поевтинели.


Цигари без бандерол в интернет, Дянков: Министри, режете по 15%
24 часа"
Цигари без бандерол в интернет
Контрабандата на цигари не минава само през тайни канали и с подаване на нелегалните кутии под рафта. Проверка на "24 часа" показа, че се вихри и в интернет. В сайтове за обяви наред с различни стоки и услуги могат да се открият оферти и за изгодно предлагани папироси.
„Труд"
Дянков: Министри, режете по 15%
Нема лабаво. В срок до 1 ноември всички министри и шефове на държавни агенции трябва да направят план за 15-процентни съкращения във ведомствата си. Това е записано в писмо на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков до колегите му, с което "Труд" разполага. Наложило се Дянков изрично да посочи срока, тъй като администрацията си правела оглушки. Чиновническа метла в централната администрация започва до месец.
„Труд"
ГЕРБ наследи дървояди от старата власт
Дървояди и ремонти за десетки хиляди левове на ведомствените жилища завещаха депутатите от 40-ото НС на колегите си от 41-вото НС, установи проверка на "Труд". Заради нарушения новото ръководство на парламента спря обществената поръчка на стойност 600 000 лева за ремонт на жилищата, стартирана в предишния мандат. А новата още не е подадена. Така че най-рано догодина през март - април бригадите на фирмата, спечелила конкурса, ще могат да влязат в жилищата, обясниха от администрацията на парламента.
„Стандарт"
Борим рушветите като ФБР
МВР ще удари корупцията у нас с хватките на ФБР. Това обяви пред "Стандарт" вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов след визитата си в Америка. Водената от него делегация обменила опит и получила практически съвети при гостуването си в централата на Федералното бюро за разследване. Там на Цветанов е бил представен наръчник за борбата с мафията. "Става въпрос за обществени поръчки, търгове, лобиране, влияние. Приложени са най-големите форми на корупция с всички схеми и възможни трикове", обясни МВР шефът. Наръчникът ще бъде предоставен на родните служби, за да се ползва като помагало у нас.
Да се проверят фирмите, които са спечелили обществените поръчки за над 10 млн. лева по време на кабинета "Станишев", предлага още Цветанов като една от конкретните мерки срещу корупцията по върха.
„Стандарт"
Дончева фаворит за червен лидер
Татяна Дончева се изправя срещу Сергей Станишев на БСП конгреса. Тя е фаворитът ни за лидер, твърдят червените низини. Масово социалистите в страната се готвят да подкрепят желязната лейди.
"20 години соцлидерът се избира от лобитата в БСП. Те и сега имат куп претенденти за първия партиен стол, но истинският кандидат е Татяна", обясняват делегатите на конгреса.
"Има сметки за уреждане между фигури от БСП и фигури, които в момента играят ключова роля във властта. Възможно е определени задкулисни играчи преди конгреса да използват едното и другото за свои интереси", каза бившата червена депутатка в предаването "Сеизмограф" по bTV в събота.
„Монитор"
Стотици аптеки пред фалит
Стотици аптеки са на ръба на финансовия колапс и дори може да обявят фалит. До проблема се стигнало, след като недоизпипан текст, който е въведен в закона за лекарствата от предишната власт, подвел фармацевтите и те изпуснали срока за пререгистрация, който изтекъл на 12 август. Спазвайки установените правила с адресирано до тях писмо на 11 септември, здравната каса от своя страна ги известила, че прекратява договорите със задна дата и
няма да им изплати продукцията, която са пласирали след срока за лицензиране, научи "Монитор". От НЗОК отказват да работят с прегрешилите фармацевти, докато те не узаконят своите обекти. Докато това се случи обаче, пациентите няма да могат да купуват лекарствата от тези аптеки с намаление или да ги вземат напълно безплатно по т.нар. реимбурсен списък на здравната каса.
„Монитор"
Съдът да разрешава разследванията
Съдът да решава дали прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, за да се образува досъдебно производство, предложи вчера зам.-председателят на ВКС и шеф на наказателната колегия на върховните съдии Гроздан Илиев. Според него е удачно да се направят предварителни изслушвания, на които представители на държавното обвинение да покажат на съда какви доказателства са събрали в момента, а магистратите да преценят достатъчни ли са те за образуването на наказателно производство и повдигането на обвинения. На тези изслушвания ще присъства и разследваното лице, както и негов упълномощен защитник. Те също ще могат да представят доказателства в тяхна полза.
„Монитор"
Газът скъп заради договора на Овчаров
Договорените по времето на Румен Овчаров параметри за доставка на руския газ са неблагоприятни за България, обясни вчера пред БНР министърът на икономиката Трайчо Трайков. "Въз основа на това споразумение през 2006 г. беше променен един напълно легален и изгоден договор, до изтичането на който тогава оставаха 4 години. По силата на измененията цената на една трета от целия газ, консумиран в България, се повишава стъпаловидно", обясни Трайков и допълни, че в началото на следващата година предстои ново увеличение. "Около 10% от това повишение се дължат именно на промените в договора, одобрени от предишното правителство", разкри още икономист №1.
„Дума"
Българите в чужбина поискаха министерство
Агенцията на българите в чужбина да получи статут на министерство. Това поискаха вчера делегатите на Световния парламент на българите, който проведе заседание във Варна. Мотивите им са, че зад граница живеят поне 6 млн. наши сънародници, а в много държави с толкова голяма диаспора има специално министерство в тази сфера. Стана ясно още, че над 60 000 преписки с искане за българско гражданство чакат разглеждане. Те са се натрупали през последните 4 години. Най-много са молбите от Молдова и Македония.
Световният парламент прие серия от решения, които ще бъдат представени на българското правителство и на парламента. Има и идея за създаване на етичен кодекс на българския емигрант. Приемането му се налага, защото има държави, в които съществуват по няколко български организации, които не поддържат връзка, а нерядко и враждуват. Основната цел на кодекса е да вдъхне чувство за дълг към единството на нацията.
„Дневник"
Прокурори и висши полицаи с достъп до данъчната тайна
Достъпът до данъчната тайна ще бъде разширен отново, ако подготвяни поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) бъдат одобрени. В списъка на тези, които могат да получат справка за данъчно досие* само с писмено искане, ще влязат премиерът, финансовият министър, министърът на вътрешните работи, както и окръжните прокурори и регионалните директори на МВР, потвърдиха източници на "Дневник". Предложенията за промени са подготвени от Националната агенция за приходите (НАП) и били получили зелена светлина от финансовото министерство. Целта на поправките била да улесни борбата с данъчните измами и престъпления. Улесняване и забързване на проверки и разследвания ще са основните мотиви, с които данъчните ще убеждават от нуждата от промяна. Това не е първият опит прокурорите и шефове в МВР да имат достъп без съдебна санкция, но досега идеята не е получавала подкрепата на депутатите при две правителства.


Защо България е най-бедната страна в Европа? (винаги да си задаваме този въпроос! Отговорите ще са разнообразни! б.м.)
News.bg публикува текстовете ви без редакция...
ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ 45 + 20 години комунистическо управление, което систематично ограбваше народа в полза на една малка клика от партийни династии и чуждите им господари.Започна се със “строителството на социализма” през 60-те години след като първо бе унищожено най-ценното в българската икономика-селското стопанство и частната инициатива през 50-те години с национализацията и колективизацията приложени с насилие и терор.
Строителството на социализма се изразяваше в строителство на големи, енергоемки, трудоемки,но остарели мастодонти без никаква икономическа полза като МК“Кремиковци”, ВМЗ, Балканкар, КТМ Радомир, КТМ Русе, “Плама”-Плевен, и много др.заводи, оборудвани със стари съветски машини и построени с единствената цел да обслужват интересите на СССР и т.н.социалистическо разделение на труда в СИВ – напр. прословутите български електрокари-абсолютно непродаваеми и безполезни, консервни фабрики и тютюневи комбинати годни да хранят единствено гладния и пиян руски мужик и т.н.
С разпадането на соц.лагер и СИВ свърши и “братската дружба” със СССР и всичко стана с пари.
Новите съветски и в последствие руски управници много бързо се перестроиха на пазарна вълна и престанаха да ни подаряват евтини съветски суровини и да купуват нашите боклуци, напротив въведоха високи вносни мита за българските стоки, а напълниха новите си лъскави супермаркети с вносна стока от Запад.
У нас се смени частично системата – от “развит социализъм” се наложи да се връщаме към строителството на капитализъм през 90-те год. на 20 век.
Проблемът на този преход, който продължава вече 20 години е,че се извършва от същите строители на социализма-бившите комунисти и партийни ченгета,в които останаха финансовите и информационни средства.
Голяма част от финансовите средства на НРБ бяха изнесени в чужди банки напр.Нордбанк,ЕБВР още през 80-те год.чрез т.нар.външно-търговски фирми. По неофициални данни това са няколко милиарда лева,които се управляваха от доверени партийни функционери като Огнян Дойнов, А.Луканов,Ст.Марков, Г.Найденов и др.
С тези средства през 90-те год.се създадоха новите”капиталисти” и техните фирми,банки,имоти, а по-късно се осъществи големият строителен бум от 2004-2008 год.
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАПЪТИ КЪМ КАПИТАЛИЗМА ПО ПОСТ-СЪВЕТСКИ МОДЕЛ:Сценарият беше създаден и спуснат от КГБ още при краха на СССР и перестройката на Горбачов и целта беше всички средства на бившите соц.държави / вкл.финансови, технологични, информационни /да се съхранят, завземат и преразпределят от старата партийна номенклатура.
Не случайно в новосъздадените / с парите от големите соц.стопански организации / у нас банки всички директори станаха бивши ченгета от Школата на МВР в Симеоново, борци и др.спортисти станаха “добре облечени бизнесмени”, изведнъж се пръкнаха големите олигарси собственици на набързо приватизирани примамливи фабрики и цели отрасли – напр. в хранително – вкусовата промишленост-месокомбинати, мандри,винзаводи, хлебозаводи, захарни заводи; голяма част от мините и обогатителните фабрики,земеделски земи и стопанства, мелници, силози, транспортни средства и дори цели параходства.Между впрочем, явно при това преразпределение борбата е била безмилостно жестока, защото неколцина от тези “милионери на заплата” загинаха зрелищно или се споминаха скоропостижно – всички ги знаем и помним...Засега ще се ограничим с историята тъй като тя е известна и хората с не много къса памет я знаят добре.И така според нас основните причини за бедността на българина са:

1.Ограбването на народа в продължение на много години от една престъпна партийна клика и нейните креатури в по-ново време.Ограбените от народа и преразпределени средства са в размер на много милиарди лева.Ограбването стана и става по различни начини – спомнете си финансовите и стокови пирамиди от 90-те, хазарта, чрез цените на тока, парното, водата, телефонните услуги вкл.мобилни, банковите лихви и такси, увеличените данъци,такси,глоби, а в последните 4-5 години и чрез строително-имотната пирамида.

2.Оставането в ръцете на партийната номенклатура и новите креатури на всички средства за производство - икономика, финанси,информация,технологии и тяхното преразпределение в интерес на малка група избрани партийни олигарси-бизнесмени.За съжаление у нас няма класа на капиталисти-собственици с опит в различните стопански дейности, с финансови средства, ноу-хау, материална база, технологии.

3.Остарялият социалистически манталитет на гражданите? Това е най-големият проблем на поколения българи, които социализма научи на мързел и живуркане.
Работлив бил българинът – може и да е бил ама преди 9.9.44 г., а не сега, 60 години по-късно.
В резултат на социализма се затри българското село и селско стопанство, а в градовете не останаха соц.предприятия в които дошлите селянчета се учеха набързо в ПУЦ-а да станат стругари, монтьори, шивачки, тъкачки и т.н.Няма го прословутия български хъс и предприемчивост. В последните 10-ина години новите”капиталисти” се опитват да налагат западна организация на труда.
На мода са професии като охранител, оператор в кол център / телефонист /, продавачка, сервитьорка, танцьорка на пилон, а едни от най-желаните професии от децата са чалга певица или бодигард. Медиите упорито насаждаха и насаждат мнението,че приватизацията е мръсна работа,че частен бизнес значи престъпен, че фирмаджия е равно на мошеник и прочие.
Създаде се дори едно неписано разделение между частници и държавни чиновници – идете напр. в което и да е държавно учреждение и помолете за справка или документ – ако не ви върнат минимум 3 пъти, значи имате голям късмет...Чиновника гледа на гражданине-клиент като на престъпник или досадник, дошъл да му губи времето. Болшинството от хората чакат нещо наготово, някой друг да решава вместо тях и да ги оправи. Тези настроения се насаждат постоянно и от манипулирани и некомпетентни журналисти, за които държавата е майка-хранилница.
В резултат на хаотичното преразпределение и дивашкият капитализъм / с цел първоначално натрупване на капитал /в страната се оформиха няколко икономически и демографски центъра – София,Варна,Бургас,Ст.Загора, в същото време селата и малките общини са обезлюдени и със застаряващо население и с така нар.”затихващи функции”.
Младите хора търсят работа и бърза реализация,нямат търпение да чакат като родителите си с години за жилище, кола, телевизор и др.благинки.
Когато не намерят добре платена работа у нас мнозина заминаха в чужбина – над 1 млн.млади и по-стари българи се трудят сега в цяла Европа- Испания, Германия, Гърция, Турция, Кипър, Италия и др.Те наливат в страната под формата на финансови помощи,които изпращат на своите близки над 1 милиард годишно.Тези,които останаха тук са принудени да търсят каква да е наемна работа.Мнозина се съгласяват да работят на минимална заплата,без осигуровки, само за да оцеляват. Значи проблемът на хората е не в държавата, в управляващите или други странични фактори, а в собственото им МИСЛЕНЕ.
Над 90% от хората по света приемат заобикалящата ги действителност като даденост, стремят се предимно към потребление – храна, секс, удоволствия, забавления, а работата възприемат като нещо задължително необходимо за да живеем, но тягостно и неприятно. От друга страна по силата на навика и установения си мироглед на тогованци, пак над 90% след като останат без работа, пак отиват да търсят наемен труд,но се страхуват за започнат собствен бизнес. Малцина са тези, които намират удовлетворение в работата си, и това са предимно самозаети, хора със свободни професии, хора в голяма степен постигнали по-висок социален статус и в определена степен финансово задоволени и независими.
Ето, това трябва да се прави – да се стимулират онез 10-15% находчиви, да се стимулира предприемчивостта, желанието за работа, търсещите хора с нови идеи.
Няма страшно,че ще се случат грешки и ще се наложи да се сменят по няколко пъти различни бизнеси, това не пречи,напротив натрупва се опит и увереност с всеки следващ успех.
В Европа средната възраст на фирмите е 3 години, след това фалират.Предприемчивите и находчивите не се отказват да започват и не започват да се отказват.

4.Най-голямата беда у нас е,че с разпадането на соц.система и прехода към новата-стара система на капитализъм икономиката остана полу-социалистическа. Уж се създадоха частни фирми, уж имаше приватизация, уж дойдоха чужди частни “стратегически инвеститори”, но на практика, начина на работа и мислене е по старому.Голямото пост-социалистическо, разграбващо преразпределение на икономиката не доведе до нищо ново и позитивно.-У нас не се извърши докрай приватизация и демонополизация – и сега големите мастодонти НЕК, БТК, ВиК и др. си определят цени както си искат и крадат народа, в същото време въртят милиарди и разпределят милиони в бонуси, луксозни коли и офиси за мениджърите си.- У нас не се създаде класа на истински богатите хора, а само на изкуствено забогатели, но зависими т.нар.”милионери на заплата”.
Само богатите хора са двигател на прогреса и просперитета, защото те наистина създават средства за производство и възможности за работа на много други хора-наемните работници. Но богати хора,които сами са постигнали богатството си с труд и предприемчивост, или са го наследили от предците си, а не такива получили всичко наготово откраднато.
Богатите създават нови производства, предприятия, услуги, работни места защото влагат нови идеи, финанси, много труд и иновативна енергия, докато наемния работник се интересува само от свършването на определената му работа / много често некачествено / и от получаването на заплащане за това.Пример за приноса на богатите е Великобритания-най-старата капиталистическа страна.Там лордовете и богатите предприемчиви индустриалци още през Викторианската епоха са създали най-модерните фабрики, най-красивите замъци и сгради, мостове,пътища,паркове, инфраструктура.Кралицата им предоставя земята за ползване за срок до 99 години под наем и това важи и до сега, но при застрояването се спазват определени изисквания и всичко остава за поколения напред. За съжаление с честен труд богат се става бавно и трудно, най-често с труда на няколко поколения.
-У нас не се създаде т.нар.”средна класа” от хора,които до голяма степен да са финансово обезпечени и задоволени – тази средна класа в САЩ и стара Европа създава най-големия дял от нац.доход и е най-големия данъкоплатец.Освен възможности за създаване на класа на богатите,която се създава с поколения труд, държавата следва да дава възможност на хората,които имат идеи,желание и предприемчивост да започват и развиват собствен бизнес.
Възможности се създават чрез стимулиращи мерки /особено в криза /, а не чрез рестрикции както е сега – такси, регулации,лицензи, глоби, купища ненужни документи и разрешителни.
За да се открие 1 магазин дори в собствен гараж се изискват няколко десетки документа от различни инстанции. Малцината, опитали се в началото на прехода да започнат честен частен бизнес се отказаха или бяха принудени да се откажат заради множеството изисквания,такси, данъци, глоби, увеличени наеми и прочие.В допълнение мнозина бяха рекетирани от създадените борчески рекетьорски бригади, охранителни фирми,”застрахователи” и др. мутри. Все пак се оформи една “дребно-буржоазна” на соц.език прослойка от занаятчии и дребни бизнесмени – собственици на минимаркети и кафенета, на малки ресторантчета тип барака, фризьори,бръснари,тенекеджии,монтьори, нотариуси, стоматолози, агенции за услуги и др.Такива хора оцеляват сами и не са се напечелили, но поне работят с желание и с убеждението, че сами са си господари.”Средна класа” означава прослойка от хора, които са финасово задоволени и дори финансово независими, а има ли такива у нас и колцина са те?
- Сега ни убеждават,че България ще настигне европейските държави по доходи след 45 години – т.е.”трай коньо за зелена трева”-това е поредната заблуда за народа, наред със заблудата на пенсионерите,че им вдигат пенсийките. В много от бившите соц. и нови европейски държави като Словения,Естония, Латвия,Чехия, Унгария и дори Румъния заплатите почти достигнаха най-ниските нива в Европа като тези в Португалия,Гърция.Това е така,защото там се създадоха възможности за хората да работят, извърши се доста по-прозрачно приватизация, вкараха се чужди инвеститори и пари, докато тук се крадеше от всички, на всякакви нива. България се оказа за някои най-богатата страна-“манна небесна”.
У нас сега могат да се видят повече луксозни имоти и коли отколкото и в най-богатите държави.
И така РЕШЕНИЕТО НА ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРИНА Е: СВОБОДА В ИКОНОМИКАТА, ДИСЦИПЛИНА В СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНИТЕ:
1. Облекчаване до минимум на изискванията, документите, регулациите при стартиране на нов бизнес, облекчено ползване на кредити, гратисни режими на връщане и т.н.Реално общините могат да планират и регулират бизнеса в своите райони като определят напр.необходимите търговски обекти за всеки град или село според брой жители.
2.Облекчаване на нормативните актове, процедурите и изискванията при стартиране на нов бизнес-закони,наредби, общински наредби,правилници и др. Защо да не се промени напр.Търговският закон и се предвиди създаването на т.нар. “1 евро ООД” както е в Германия.
3.Облекчаване на трудовото, данъчното и осигурителното законодателство по отношение изисквания за трудови договори, регистрацията и отчитането им и др.В Германия и др.европейски страни напр. всеки може да отиде и да работи без договор за по няколко часа дневно,но на края са длъжни да му платят надника.
4.Намаляване до минимум на чиновниците и др.платени държавни службици, които реално не само не помагат, а напротив пречат на хората, при това получават огромни заплати,премии,бонуси, коли и др. облаги.
5.Много важно е да се ограничат до минимум всякакъв вид облаги и привилегии за всички – като се започне от министрите и политиците и се стигне до последните т.нар.”социално слаби” цигани,получаващи помощи пак от нашите вноски.МНОГО ПО-МАЛКО СРЕДСТВА ДА СЕ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯТ от държавата под формата на помощи, социални плащания, а чрез даване на възможности, но и търсене на отговорности.Сега напр.социалният министър инж.Тотьо иска да разпределя 1 милиард за това? Добре, нека се похарчат милиард за преквалификация, но да се видят реалните последици от това – колко хора са си намерили нова работа след това, а не парите пак да отидат на вятъра или на море. Преди Масларова похарчи милиони за курорти на пенсионери и др.глупости.
Нека да се намерят и други възможности, сигурно има и умни хора по министерствата, ако няма, да намерят.
6.Да се намери начин за осигуряване на заетост на неграмотните и неимотни хора по селата – предимно от малцинствата.Защо да не се трудят в определени селскостопански кооперативи от типа на КЗС? Така ще имат храна и подслон и ще се прекратят кражбите и грабежите по селата.Или говорим за циганите само преди избори и след поредния грабеж и селски протест.
7.Законите да бъдат направени в услуга на хората, а не на чиновниците и корумпираните управници.Когато са разумни, разбираеми и изпълними, всеки ще предпочете да си плаща, вместо да лъже и крие доходи и данъци.Дайте на хората възможности и свобода да работят и ще има за всички.
За да можеш да взимаш, трябва първо да даваш.Някога Людмила Живкова казваше, че ще сме стигнали комунизма когато всички хора заживеят “по законите на красотата, а не по законите на необходимостта.” Писателят Николай Хайтов пък заяви , че за него комунизъм ще настъпи тогава, когато хората ще могат да се занимават с това, което ги прави щастливи. С една дума – всеки да може да работи това за което е най-подходящ и можещ и това да му носи удовлетворение без да се налага да се труди за да оцелява както го правим сега.

Е, 45 години оцелявахме и бяхме еднакво бедни, после още 20 години се преустройваме и пак оцеляваме в различни кризи, ДОКОГА! Животът на 1-2 живи поколения мина, а засегна и този на следващите. Всяко ново поколение е принудено да започва от началото – родителите ни оставиха имотите на село и дойдоха в панелните градски гета, след това нас ни изритаха в по-новите панелки в крайните квартали, а децата ни избягаха по чужбините и започват от начало да градят семейство, дом, имот. В Западна Европа имотите са даденост за мнозина и въобще не ги притеснява какво ще работят, защото знаят,че ще наследят магазина или фабриката или бизнеса на родителите и дедите си отпреди 100-200 години.Ще можем ли да повторим “повелята” на Г.Димитров и за 10-15 години да постигнем онова, което други народи са направили за векове.Нима не е възможно, ами то всичко е измислено и проиграно.Само да има кой да ни води по тъзи утъпкан път и ще станем наистина европейци.Дай Бог!!!


Службите крили информация по случая "Куйович"
Безспорно скандалът в МВР и този около Куйович са свързани.
Това заяви бившият главен секретар на МВР Валентин Петров в ефира на БиТиВи. Той потвърди изказано преди дни от него мнение, а именно, че скандалът около наркодилъра е подготвен от определени кръгове от средите на БСП. Безспорно обаче и лица от други политически кръгове се възползваха, посочи още Петров. Той отказа да говори с конкретни имена, но беше категоричен, че може да изнесе достатъчно факти за случая около сръбския затворник. Валентин Петров отказа да съобщи данните, с които разполага в ефир, защото по думите му те представляват класифицирана информация. В тази връзка той призова да бъде разпитан от компетентните органи. Бих могъл да споделя много неща, които тук не мога заради това, че са секретна информация, аргументира се бившият главсек.Петров коментира още, че твърде много неща по скандала в МВР и Куйович са останали скрити и от обществото и от специализираните органи. По думите му информация, събирана от група служители от МВР и службата за борба с организираната престъпност, не е била предавана на прокуратура, а данните са използвани с „цел оклеветяване и омаскаряване на някои". Бившият главен секретар на МВР каза още, че ръководството на ДАНС в лицето на Петко Сертов е укрило документи за това, какво се е случило. Той посочи, че част от служителите на ГДБОП са изнасяли секретна информация. От друга страна прокуратурата не е получавала рапорти на служители на ДАНС, в които Куйович е обяснявал какви отношения е имал със служители на МВР.
По времето на Ваньо Танов в ГДБОП служители използваха службата за други цели и контактуваха с политици от БСП, посочи Валентин Петров.Той обяви за „абсолютно неверни" твърденията на наркобоса, който заяви, че е му е плащал и проблемите му са започнали именно когато е спрял да дава пари.
Бившият главсек на МВР се аргументира, като обясни, че месеци след като е заел поета директор на службата с борба с организираната престъпност, Куйович е бил експулсиран от страната по негово нареждане за 10 години. С моето идване в София, аз реших проблема с него, посочи Петров.От ефира на БиТиВи той се обърна и към бившия вътрешен министър Румен Петков, като го призова да „излезе и да каже защо осветли Алексей Петров, да каже защо не се съгласи с предложението ми за освобождаване на Ваньо Танев, да каже за срещите с Галеви".
В студиото Петров показа писмо, в което по думите му е изнесен целият сценарии на скандала и се изясняват целите му. Писмото е подписано от с инициалите Ц.Ц., зад които според бившия секретар се крие личността на експерта по сигурността и член на Висшия съвет на БСП Цвятко Цветко и започва с обръщението „Серго", тоест бившия премиер Станишев.


Опитали да вкарат оръжие в Централния затвор
Охраната на Централния софийски затвор е предотвратила опити за внасяне на оръжие.
Това съобщи директорът на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" Петър Василев, цитиран от БНР.
Той призна, че в затворите има канали за внасяне на мобилни телефони, пари и наркотици.
Припомняме, същото вчера каза и бившият директор на Софийския затвор Милети Орешарски. Разкритията се заредиха след случая, в който черногорския затворник Будимир Куйович, който е с присъда от 18 години затвори, се обади от мобилния си телефон в ефира на национална медия.
Петър Василев отхвърли твърденията на Куйович, че е бил извеждан от килията си и притискан да дава компромати срещу бивши МВР-служители. Той увери, че освен за рутинни процесуално-следствени действия Куйович не е излизал от затвора.
"Твърдя с абсолютна категорично - всяко излизане е документирано - кой, кога го е взел и кога го е върнал", посочи Василев и подчерта, че всичко може да бъде проверено.
„Това обаче, което е ставало в периода между вземането и връщането, това не е въпрос на отговорност на затворническата администрация", допълни той.
Петър Василев бе категоричен, че вътре в затвора не е бил притискан или изнудван по никакъв начин - нито от наши, нито от външни служители.


В затворите ни пълно с телефони
Будимир Куйович, както и хиляди затворници, имат право да дават интервюта. Това заяви бившият директор на Софийския затвор Милети Орешарски, цитиран от БНР.
Според Орешарски единственият ефект от прякото включване в ефира на БТВ на осъдения на 16 години затвор за наркотрафик черногорец, ще бъде наказанието, което той получи за притежаване на телефон в затвора.
"В момента има поне 200 телефона в затвора. Ето сега, в момента, ако ни слушат затворници, ако знаят вашия телефон, десет човека едновременно могат да се обаждат към вас. Това е процес, който много трудно се спира. Все пак да не забравяме, че това е затвор в България", обясни Орешарски на интервюиращия го.
"Куйович, както и хилядите затворници имат право да дават интервюта, да се срещат с журналисти, да кореспондират съвсем спокойно и нецензурирано. Ако не беше това интервю, дадено при тази телевизия, нима това, което той искаше да каже, можеше да остане нечуто. В никакъв случай. Е, тогава какво се проверява сега?", запита още ексшефът на Софийския затвор.
Според Милети Орешарски в Софийския затвор Куйович никога не е бил посещаван от хората, чиито имена спомена в телевизионното си интервю.
Припомняме пред БиТиВи Куйович потвърди, че е плащал на Румен Петков и Валентин Петров, освен това представители на ДАНС и прокуратурата са го притискали да даде компромати срещу Илия Илиев и Ваньо Танов.
Бившият директор на Софийския затвор каза още, че Будимир Куйович никога не е бил извеждан от затвора в столицата, за да бъде воден на разпит в ДАНС.
"Той в ДАНС никога не е извеждан, защото няма как да бъде изведен в ДАНС. Той е бил извеждан само на процесуалноследствени действия, които се провеждат при органите на съдебната власт, а пък ДАНС не са такива", обясни Орешарски.
"ДАНС не може да нареди на администрацията, на който и да е затвор или арест, който и да е затворник да бъде извеждан някъде. ДАНС няма подобни правомощия. Само орган на съдебната власт, съдът и прокуратурата в случая могат да нареждат нещо подобно", допълни още той.
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира, че не трябва да се приема всичко, което Будимир Куйович казва.
"Куйович има една доста тежка осъдителна присъда, която произнесе българският съд и в тази посока той е в състояние да говори абсолютно всичко, но това не би трябвало да се приема като чиста монета, но въпреки всичко институциите трябва по някакъв начин да реагират на подобни твърдения", смята Цветанов.
"Всички тези лица, за които се споменава, те са публични личности и спазвайки закона, постовете, които заемат или са заемали, те са декларирали по надлежния ред, предполагам, всичко това, което имат като имущество и сметки. Всичко, което може да бъде предприето, ще бъде предприето от изпълнителната власт", обеща вътрешният министър.


Хванаха жесток убиец след 3-месечно издирване
Жесток убиец e заловен след продължително разследване на служители на Дирекция "Противодействие на общата престъпност" и Областните дирекции на МВР във Враца и Монтана.
С помощта на психолози от Института по психология на МВР е задържан М.П. от Ботевград.
40-годишният мъж е извършител на двойното убийство във врачанското село Рогозен, станало през юни.
Тогава в къща в селото с удари с остър предмет са умъртвени 54-годишен мъж и 77-годишната му майка.
Установено е, че от къщата, в която живеели само майката и синът, са откраднати голямо количество пари, златни накити и незаконно притежавано оръжие.
Убиецът е заловен на територията на гр. Вълчедръм, докато се подготвял за следващ "удар".
При задържането му са иззети лек автомобил "Рено", велосипед, мобилни телефони, маски, ръкавици и други вещи, с помощта на които извършвал престъпленията.
В хода на разследването е станало ясно, че М.П. е извършител на поредица от "улични грабежи" на територията на столицата, при които той бил доста агресивен и нанасял побой на потърпевшите.
Събраните към момента данни показват още, че мъжът е извършител и на редица други грабежи в различни населени места на територията на цялата страна, като предварително наблюдавал жертвите си.
Той ползвал услугите на съучастник, за да се придвижва, като изградил стройна схема.
Съучастникът го докарвал до набелязаното населено място с автомобил.След това грабителят се качвал на велосипед, за да не буди съмнение у местните жители и така стигал до място, където извършвал престъплението. По същия начин се оттеглял.
Извършени са претърсвания на различни места, свързани с уличения. Намерени и иззети са незаконно притежаван боен пистолет, преправен от газов, с патрони в пълнителя, бойна пушка, без приклад, модел "Бреда" от 1917 г., брадви и сатъри с различна големина.
При претърсване днес във вилата на М.П. в Ботевградско в специално пригоден тайник, са намерени автомат "Шпагин", пушка с оптика, раница и патрони.


Бокова: Възхищавам се на мюсюлманската култура
Новият генерален директор нa Ирина Бокова заяви, че има дълбоки лични и културни връзки с мюсюлманския свят и определи ислямофобията като опасно явление. Тя добави, цитирана от БНТ, че се възхищава от арабската и мюсюлманската култура и цивилизация. Бокова посочи, че нейно задължение като генерален директор на Организацията е да обърне повече внимание върху богатството на тази култура.
В България имаме турско малцинство, както и българомохамедани, които векове наред живеят заедно с останалата част от населението, отбеляза Бокова. Тя отправи призив за свят, в който има уважение към културното многообразие и толерантност към другите.Относно избирането си за генерален секретар Бокова заяви, че не възприема избирането си на поста като победа на "кандидата на Севера "над "кандидата на Юга". До третия кръг на гласуването аз бях просто кандидатът на България. Дори не бях общият кандидат на Европа, посочи тя, като отбеляза, че съществена част от гласовете, които е събрала, са били от страни от Третия свят.


Мюфтийството: Случаят "Славяново" не ни засяга
Случаят "Славяново" е чисто политически казус и Главно мюфтийство няма какво да каже по този въпрос.
Това заяви главният мюфтия на България Мустафа Хаджи, цитиран от БиТиВи. Той присъства на откриването на новата учебна година във Висшия ислямски институт в София.
Според Хаджи Мюсюлман-демократичната партия на братя Юзеирови е политическа партия и защитава политически идеи, а мюфтийството като религиозна институция е далеч от политиката. Запитан за намерените в Славяново религиозни книги Мустафа Хаджи отговори, че Главно мюфтийство не носи отговорност за тях.
Това, което можем да направим в случай на нередности, е да уведомим компетентните органи, посочи той. Ние не сме полиция, за да контролираме и санкционираме, допълни главният мюфтия.
Той отбеляза, че Главно мюфтийство не е знаело за разпространението на подобна религиозна литература и че всичко по случая "Славяново" институцията е разбрала от медиите.Във връзка с проекта за изграждане на културно-образователен център в столичния квартал "Малинова долина" Хаджи посочи, че Главно мюфтийство от една година чака виза за проектиране, а законовият срок за получаване на документа е 20 дни.Припомняме, мюсюлманският демократичен съюз беше учреден на 26 септември от братята Юзеир и Али Юзеирови. Впоследствие те започнаха подписка за официалната му регистрация като политическа партия. Срещу създаването на новата формация остро реагираха от ВМРО и Ред, законност и справедливост. Стигна се до проверка на съюза от специализираните органи, като бяха образувани две досъдебни производства.Междувременно кметът на община Попово Людмил Веселинов нареди паметникът на незнайния турски войн, издигнат незаконно в село Славяново от братя Юзерови да бъде разрушен.


Георги Първанов връчва „Стара планина" на акад. Ангел Ангелов
Президентът Георги Първанов ще връчи орден "Стара планина" - първа степен, на академик Ангел Ангелов. Церемонията ще се проведе от 10.30 часа, в Гербовата зала на "Дондуков" 2.
В 11.00 часа държавният глава ще връчи наградата "Джон Атанасов" за 2009 г.
(това е академика, ръководил дълги година сектора по “Кибернетика и роботика” към БАН. Редовно е крадял новости в бранша от различни западни фирми до към 1987 г. , пренасяйки ги в куфара си. Технологичното оборудвана на ДЗУ Стара Загора е негово дело – една от последните му големи и конспиративни кражби от съответните японски заводи, за съжеление неоценено подабаващо от гурутата на прехода ни. Ако все още то не е разграбено, за което се съмнявам, там се подвизава навярно кашонирана електроника вече 20 години, освен че скъпа, но и уникална откъм производство и преоборудване на производство. Този център бе създаден като уникален за Балканския полуостров, за индустрия на роботи подобаваща на развитите западни страни. Но българска му била съдбата! А от съобщението въобще не е ясно за читателя за какви “заслуги “ този силно партиен другар се награждава? б.м.)


Полски министър подаде оставка заради хазартна афера
Министърът на спорта в Полша Мирослав Джевецки подаде оставка, информира полският вестник Жечпосполита.
Това става след информация публикувана в същото издание за хазартни афери.
Вестникът публикува преписи от подслушвани телефонни разговори. В разговори между политик и шеф от хазартната индустрия министърът е назован като човек, който може да помогне за блокирането на данъци за казино.
Решението си министърът оповестил на пресконференция на която заявил пред журналистите: Стоя пред вас с наведена глава.
Според проучване, направено от вестника 69% от анкетираните се обявили 'за" оставката на министъра, а 19% са били против.


В Германия започват коалиционни преговори
Една седмица след изборите в Германия днес започват официалните коалиционни преговори между изборните победители - ХДС, ХСС и СвДП.
Канцлерката Ангела Меркел заяви, че новото правителство ще бъде готово до началото на ноември.
Фракционният шеф на консерваторите Фолкер Каудер отхвърли вече няколко искания на либералите.
Той подчерта, че християндемократите не възнамеряват да анулират здравната реформа и да разхлабят защитата против уволнение.
Също така оспорвани между бъдещите коалиционери са заострените закони против тероризма и военната повинност.


Социалистите се връщат на власт в Гърция
Общогръцката социалистическа партия ПАСОК спечели провелите се парламентарни избори с 41-44% изборен резултат, сочат резултатите от екзит пола, съобщи гръцката телевизия ЕРТ.
На второ място остава управляващата партия Нова демокрация - 34,3% - 37,3%, Комунистическата партия ККЕ - 7,3-8,3, Коалицията на радикалната левица „Сириза" - 3,9 - 4,9%, Националистическата формация ЛАОС - 5 - 6%, партията на еколозите остават под границата от 3%.
ПАСОК ще има 160 депутати в 300-членния парламент и ще състави самостоятелно правителство. Лидерът на Нова демокрация Костас Караманлис подаде оставка заради най-лошото представяне на партията си за последните 30-тина години.
Дясноцентристката Нова демокрация може да разчита на 92 места в парламента, Гръцката комунистическа партия - на 21 места, националистическата Народен православен сбор /ЛАОС/ - на 15 места, Коалицията на радикалната левица /СИРИЗА/ - на 12 места. Останалите 23 партии и съюзи, участвали в изборите, не успяха да преминат 3-процентовата бариера.

Няма коментари: