неделя, 25 октомври 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ ОТ 25 ОКТОМВРИ ОТ НЮЗ.БГ И MONEY

По Нюз.бг
Резултати от проведените частични местни избори
Както news.bg съобщи по-рано, днес се проведоха частичните местни избори в 17 общини.
Кмет избираха в гр. Бяла Черква, с. Балша, с. Горски Сеновец, Район „Илинден" - ст. община, с.Дюлево, с. Щипско, с. Крапец, с. Капитан Петко Войвода, Ракитово, Раднево, с. Кошарево, с. Раздол. с. Покдова, Руен, Стамболово, Дулово, район Източен - общ. Пловдив.
До този момент, известни са следните резултати:
Цветанка Дойчева, независим кандидат, е избрана за кмет на село Щипско, съобщи БТА. Тя е получила 70 гласа от 139 действителни бюлетини. Дойчева временно изпълнява длъжността след като бившият кмет Янко Петров се оттегли по здравословни причини, допълва Радио Варна.
Валери Рабачев от ПП ГЕРБ печели в с. Раздол с около 60%. През последната година и половина Робачев временно е изпълнявал длъжността кмет.
Кандидатът на РЗС Тодор Атанасов е избран за кмет на с. Капитан Петко войвода.
Тонка Станчева, издигната от БСП, печели в с. Дюлево със 196 от подадени 363 бюлетини.
Емил Янакиев от ГЕРБ е новият кмет на софийско село Балша.
Емил Яков от ПП ГЕРБ води със 108 от 175 гласа в село Крапец.
Кандидатът от ДПС за кмет на Община Руен Исмаил Осман води с над 50%.
Кандидатът на ДПС Маджид Мандаджъ е избран за кмет на община Стамболово
Частичните избори за кмет в район "Илинден" в столицата, район „Източен” в Пловдив, Раднево, Ракитово, Бяла Черква, село Горски сеновец и село Кошарево ще се решават на балотаж

КОМЕНТИРАЛ:
ПРЕДСKАЗАНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ
Откъс от книгата “За Съдбата на Народите”
от богомилския жрец Петър Осоговец,
написана през лето 956 от Христа


“…А в четвъртия ден Господ създаде звездите да красят твърдта небесна и да бъдат знамение за векове и народи. Седем едри звезди сътвори Предвечният и седем области от небето им повери.”
“И вложи Творецът седем духа в седемте светила, та седем ангела се родиха. И повери на всеки ангел да води по един от седемте народа.”
“И ангелите, на които бе поверено да водят народите, се сдружиха с ангелите, що бяха пазители на тези народи, та всеки народ имаше по два ангела: eдин - да го води, а друг - да го пази.”
“Слънцето разпери криле над Египет, Месечината над Междуречието, Вечерницата спря над Гърция, Звездата на пратеника покори с лъжи Юдея, Звездата на бранника - Рим, а Звездата на отшелника - Византия.”
“А народите не се бяха родили още на земята, но те живееха в чертозите на Господнята Всемъдрост.”
“И всички народи получиха от Вечния по един звезден дух - само над България тъмнееше мрачина и звезден ангел не развя криле над нея.”
“И ронеше сълзи ангелът, що пазеше България, че всички си имаха другар, а той нямаше. И с плач поиска от Бога Твореца, ала нямаше вече звезда и звезден дух.”
“Духна тогава Бог в простора и осени с божествено мановение Млечния път, та рой светли ангели се родиха там и повели Бог Млечния път да властва над България.”
“И превратна бе участта на Египет, умряха двата народа близнаци в Междуречието, изгоря Гърция, погина Юдея, разсипа се Рим, само Византия и България останаха.”
“…Но този, що се вслушва в пророчески вещания, знае твърдо, че неповолни бранни дни ще разсипят Византия навсякъде, а България като огнена птица ще се възражда из собствената си пепел, та докрай на вековете ще пребъде.”
“Защото гаснат звездите една по една. Ала Божият пояс ще свети вечно - и Млечния път ще бъде светъл саван над мъртвата вселена…”

А ЕТО И ЕДИН СВЕЖ ЛИНК : http://lifestyle.ibox.bg/section/id_12 по темите и коментарите в този сайт.

Извънредно положение в САЩ заради „свинския грип”
Американският президент Барак Обама обяви „извънредно положение в сферата на здравеопазването" във връзка със свинския грип, предаде Usatoday и АП.
Решението на президента идва след като в САЩ са регистрирани милиони потенциални случаи за заразяване и над 1000 жертви на вируса, съобщиха от Белия дом.
От април досега са били приети за лечение 20 000 души.
Здравните власти съобщават, че близо 100 деца са починали от новия грипен вирус, познат като АH1N1, а вирусът е широко разпространен в 46 щата.

Първи смъртен случай от свински грип в Турция
Здравните власти в Турция съобщиха за първия смъртен случай от свински грип, предаде АП.
Пациентът е 29-годишен, лекуван първоначално от пневмония.
Болните от свински грип в страната са около 960.

Ново силно земетресение разтърси Индонезия
Пореден за последното денонощие трус бе регистриран в Индонезия, предаде АП.
Той е с магнитуд 6.3 по Рихтер.
Все още няма данни за жертви, ранени и материални щети.
Първият трус бе с магнитуд 7.3 по Рихтер. Обявено бе предупреждение за цунами, което по-късно бе отменено.

60 удара с камшик за неприлично предаване
Саудитска журналистка бе осъдена в страната си на 60 удара с камшик заради телевизионно предаване, в което открито се говорело за секс, предаде CNN.
Тя ще получи и 2-годишна забрана да напуска Саудитска Арабия.
„Героят" в съответния брой на дискутиращото социални табута предаване, разказал открито за сексуалния си опит преди брака, получава още по-сурово наказание - 5 годишна присъда и 1000 удара с камшик.
Да се обсъждат публично подобни теми и да се практикува извънбрачен секс все още е забранено в много мюсюлмански държави, а нарушилите забраните често се наказват и със смърт.

Първанов на посещение в Република Корея и Австралия
Президентът Георги Първанов ще направи държавно посещение в Република Корея от 25 до 27 октомври и в Австралия от 28 до 31 октомври. Тези посещения са планирани отдавна и са залегнали в плана за външно-политическата дейност на държавния глава за 2009 г.
Първанов ще бъде в Австралия от 28 до 31 октомври по покана на генерал-губернатора Куентин Брайс. Освен с нея, държавният глава ще проведе разговори с министър-председателя, с президента на Сената и др. високопоставени политически фигури. В Сидни ще бъдат представени инвестиционните и бизнес възможности в България на форум, организиран съвместно с Европейско-Австралийския бизнес-съвет. Президентът Първанов ще се срещне и с представители на българската общност в Австралия, наброяваща над 12 хиляди души.
В Република Корея програмата на визитата включва разговори между държавните глави, среща с председателя на Корейското национално събрание, среща с четирите най-престижни икономически сдружения в Република Корея и двустранен бизнес-форум, посещение на корабостроителницата и автомобилните заводи на „Хюндай" и други. По време на посещението ще бъдат подписани двустранни документи в областта на културата и образованието, социалната сигурност и защитата на класифицирана информация.
Във връзка с призива да бъдат отложени планираните пътувания, които щели да струват 500 хил. лв., от администрацията на президента казват, че работят в режим на икономии от месец май 2009 г.
„Към наложените от правителството ограничения за администрацията в рамките на 10% и след това с още 15,7%, по изричното разпореждане на президента Георги Първанов в администрацията му са наложени допълнителни ограничения, с които общото намаление на бюджета е близо 32%", казват от президентството.

Минко Герджиков дава старт на ХХVІІ маратон на град София
Временно изпълняващият длъжността кмет на Столична община Минко Герджиков ще даде старт на ХХVІІ маратон на град София.
Стартът ще бъде в 10.00 ч. пред Националния стадион „Васил Левски".
Това съобщават от Столична община.

Станишев е в Бяла Слатина
Днес от 15.30 часа председателят на НС на БСП Сергей Станишев ще се срещне с членове и симпатизанти на партията от Община Бяла Слатина, съобщават от пресцентъра на партията.
Срещата ще се проведе в сградата на Общината.
Същия ден от 18.30 часа на централния площад в Борован Станишев ще поднесе венци и цветя пред Паметника на героите.
Лидерът на БСП ще присъства и на откриването на сградата на читалище „Цани Иванов", ремонтирана по проект „Красива България".
В театралния салон на читалището от 19.00 часа той ще участва в тържественото връчване на званията „Почетен гражданин на Борован".

Инспектори на МААЕ пристигнаха в Иран
Инспектори на Международната агенция за атомна енергия пристигнаха в Иран, във връзка с продължаващите преговори и спорове по иранската ядрена програма, предаде АП.
Иран продължава да твърди, че ядрената й програма е за мирни цели, но вече показва желание за отстъпки и диалог, включително да купува обогатен уран от трета страна.
Иранските ядрени обекти:
Бушехр: ядрена централа
Исфахан: най-големият ядрен изследователски център
Натанц: завод за обогатяване на уран, с 4592 работни центрофуги
Според секретен доклад на членове на МААЕ Иран вероятно вече разполага с цялата необходима информация, за да произведе атомна бомба.
Експертите настояват, че заключенията им не са окончателни и подлежат на промяна, но със сигурност може да се твърди, че Ислямската република е отишла отвъд представите на Запада.
Очаква се да бъдат извършени проверки продължава ли обогатяването на уран.

Тимошенко е кандидат-президент
Украинският премиер Юлия Тимошенко вече официално е кандидат-президент, предаде Итар-Тасс.
Кандидатурата й бе издигната на конгреса на партията й.
Митинг в нейна подкрепа се е провел в Киев. По данни на агенцията, на него са се събрали най-малко 70 000 души.
Видни фигури на партията са заявили, че "Тук се решава съдбата на Украйна. Преди 5 години хората избраха да бъдат свободни и определиха кой да ги управлява."
Вотът ще се проведе в началото на следващата година.
Съперници на Тимошенко ще са сегашният държавен глава Виктор Юшченко, лидерът на опозиционната Партия на регионите Виктор Янукович и бившият говорител на украинската Рада Арсений Яценюк.

Джефри Кийтинг: Нещо се е променило за добро през последния век
Ирландското посолство отвори вратите си за почитателите на най-големия класик на ирландската литература - Оскар Уайлд. По инициатива на негово превъзходителство посланикът на Ирландия Джефри Кийтинг излизането на скандалната книга на Уайлд „De Profundis: Глас от бездната", издадена от „Персей", бе отбелязано с четене и коктейл. Посланикът анализира книгата и прочете откъси от нея, които след това бяха чути в български превод от преводача на творбата Емил Минчев.
„Миналата събота в Дъблин бе погребан вокалистът на групата „Бойзоун" Стивън Гейтли и тъй като си мислех за „De Profundis: Глас от бездната", бях потресен от контраста между неговото погребение и това на Уайлд. Гейтли произхожда от сплотена работническа общност в центъра на Дъблин и хората от квартала му бяха излезли на улиците, за да се сбогуват с него. На погребението свещеникът го нарече „джентълмен - добър, грижовен и много щедър"... Някои неща поне са се променили за добро през последния век." - каза Джефри Кийтинг.
Сред феновете на Уайлд бяха преводачи, писатели, артисти, знаменитости като поета Евтим Евтимов, певицата Рени, журналистката Ива Николова, светския лъв Евгени Минчев...
Джефри Кийтинг не веднъж е правил много за популяризирането на ирландското изкуство и култура в България. Преди време с негово съдействие еднократно бяха показани филми по Бекет.
Сега благодарение на него книгата на Оскар Уайлд влиза в много библиотеки в страната, като по този начин „De Profundis: Глас от бездната" ще стигне и до хиляди читатели в България. Т. е. Джефри Кийтинг направи нещо, което българските управници не успяват или не желаят да направят цяла година - библиотеките да получат нови книги. Явно ако имахме такива управници като г-н Кийтинг, културата ни би имала много по-солидни позиции у нас и зад граница.
„De Profundis: Глас от бездната" е много лична, силна и разтърсваща книга, в която Уайлд се разголва като творец и личност. Младият преводач Емил Минчев се е справил блестящо и преводът му получи високи оценки от организацията „Ирландска литература зад граница". Той има зад гърба си десетина книги, висока топка като двукратния носител на „Букър" Питър Кери. Автор е и на 2 книги, едната от които скоро поема пътя си към екрана.


По Money.bg
Цените на едро на храните потеглиха нагоре
Цените на едро на хранителните стоки потеглиха нагоре, след като две поредни седмици беше отчетен спад. Това показва седмичният бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). За миналата седмица от 19 до 23 октомври индексът на тържищните цени се повиши от 1,556 пункта на 1,584 пункта.
От зеленчуците най-много са поскъпнали оранжерийните краставици - с 34,5%, от 1,10 лв. до 1,48 лв. за килограм. Цените на полските домати са се увеличили с 12,1%, до 0,75 лв./кг. От плодовете най-скъпо се продава гроздето - увеличение с 5%, от 1 лв. до 1,05 за килограм.
Поевтинели са бананите и ябълките съответно с 3,2% и 1,1%, а от зеленчуците цените на зелето са паднали с 2,9%.
От хранителните стоки най-скъпо са се продавали яйцата (5,6%, до 0,19 лв. за брой), брашното тип 500 (3%, до 0,68 лв./кг), оризът (2,9%, до 2,14 лв./кг). Най-много са поевтинели зрелият фасул с 2,6% и каймата смес - с 2,5%.
Захарта е най евтина в Пазарджик (1,33 лв./кг), олиото - във Враца (1,58 лв./л), сиренето - в Русе (2,86 лв./кг), кашкавалът - в Добрич (6,80 лв./кг).

„Погват крадливите кметове”, „Кабинетът намалява драстично парите по социалните програми”, „Министри пестят от лампи и кръчми”
Погват крадливите кметове", информира от първата си страница „Монитор"
Ще ви дебна много за кражби, заяви на кметовете на 180 малки общини министър-председателят Бойко Борисов. Той и министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов връчиха вчера 216 договора за 400 млн. лева за проекти по Програмата за развитие на селските райони. Борисов се обърна с "колеги" към кметовете и им обясни, че от тях зависи доверието на Брюксел към нас.
По тези 216 договора едно евро да откраднете разваляме всичко положително за страната ни в Европейската комисия, предупреди премиерът. Той гарантира, че няма да има политически гонения без значение от коя партия са градоначалниците и колко мандата имат.
Завършените проекти са по двете общински мерки на програмата. Едната засяга основните услуги и икономиката в селските райони, а по другата парите отиват за обновяване и развитие на населените места. В заявлениятa, подадени от общините, преобладават проекти за строителство и подмяна на съществуващите водопроводни и канализационни мрежи, пречиствателни станции и ремонт на междуселски пътища. Има проекти и за енергийна ефективност, спортни зали и галерии. Европейското финансиране може да бъде изцяло безвъзмездно, напомни земеделският министър. "Това са най-евтините пари, които на 100% са от Брюксел. Поех ангажимент европейските пари да идват в България, само за няколко месеца виждате, че това се случва", коментира Борисов.
Проектите са били приети във фонда преди година, но за да бъдат одобрени, са преминали през допълнителни проверки. За контрол над изпълнението им експертите са разработили нова допълнителна процедура за преглед на търговете за обществени поръчки.
Още от статията на „Монитор"
„Кабинетът намалява драстично парите по социалните програми", информира от първата си страница „Сега"
Въпреки уверенията на управляващите, че в период на криза най-важното е да се запази заетостта, в проектобюджета за 2010 г. рязко са намалени парите за активни мерки на пазара на труда. Това става ясно от документа, одобрен на оперативното заседание на кабинета в сряда, с който "Сега" разполага.
За политиките си по заетостта, социалното подпомагане и в областта на трудовите отношения догодина социалното министерство ще разполага със 705 млн. лв., е решил финансовият министър Симеон Дянков. Това е с 200 млн. лв. по-малко от сумата, която ще бъде похарчена за социални мерки до края на тази година. Най-пострадало е перото за активни мерки на пазара на труда, по което парите ще бъдат намалени от 170 млн. лв. на 65 млн. лв. Програмите за заетост обхващат около 100 000 души и по мнение на синдикати и работодатели са едни от най-ефикасните държавни мерки за запазване и разкриване на работни места.
Националният план за действие по заетостта, който догодина ще е обезпечен с три пъти по-малко пари, включва около 30 програми и мерки. От проектобюджета не става ясно коя с колко пари се намалява. Но в този план е например компенсацията от 120 лв. на хора, преминали на половин работен ден, която се оказа много ефективна. В него е и мярката, по която държавата поема транспортни разходи на работещите далече от дома си.
За пазара на труда догодина ще има средства и от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", но евросредствата за разлика от бюджетните пари се отпускат доста по-тромаво.
"Парите могат да стигнат до работодателя, след като той вече е затворил предприятието или е съкратил персонал", твърдят от организациите на бизнеса и синдикатите.
Очаква се тези сметки да срещнат силен отпор от страна на синдикатите по време на заседанието на тристранния съвет в понеделник. Социалният министър Тотю Младенов заяви, че ще се "бори до последно за бюджета" за догодина. "Вече се реже живо месо. Ако бюджетът се приеме в този вариант, безработицата ще скочи до 14-15% и ще се нагнети сериозно социално напрежение", коментира зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров. Други представители на профсъюзите упрекнаха властта, че не е последователна в мерките за подкрепа на заетостта. "Не може с едната ръка да се дава, а с другата да се взема. Защо осигурителната тежест се облекчава с 2%, за да се запазят работни места, а в същото време парите по програмите за заетост се намаляват, след като те са много по-ефективна мярка?", питат те.
Още от статията на „Сега"
„Министри пестят от лампи и кръчми", съобщава от първата си страница „Стандарт"
Кой държи портфейла на министрите? И как се оправят те по време на финансовата криза? Проучване на "Стандарт" показа, че повечето ни държавни мъже и жени разчитат на половинките си да връзват семейния бюджет.
Финансовият министър Симеон Дянков е категоричен, че жена му държи домашната каса. Личните ми спестявания съм поверил на съпругата си Каролин. Тя продължава да работи, макар и дистанционно, за Световната банка, разкри финансист номер 1. Здравният министър Божидар Нанев също призна, че разчита на съпругата си за сметките. "Тя пазарува, аз нямам време", признава той. Колкото до финансовата криза, шефът на здравеопазването бе откровен, че пести от развлечения, дребни удоволствия, които навремето си е позволявал, и от екскурзии.
"При мен пък е обратното. Аз се занимавам с финансите, а не мъжът ми", отсича, без да се замисли, външният ни министър Румяна Желева. Колежката й Нона Караджова, която ръководи екологичното ведомство, призна, че откакто е министър, разходите й значително са се свили. "Нямам никакво време за шопинг, а това си е сериозно перо. Освен това не ходим и в квартални и други заведения. Просто защото те са затворени, когато свърша работа. А това обикновено е към 23 часа", откровена е дамата. Караджова признава, че спира кранчето на мъжа си, докато се бръсне. "Вече съм го отучила от този вреден навик. Представете си колко вода ще спести, ако всеки прави така. Моето семейство например на година спестява няколко кубика. А не е много трудно да се спрат течовете в тоалетната чиния, на душовете", обясни Караджова. В дома й всеки месец се сменят по няколко крушки за осветление. Министърката пести чрез енергоспестяващи лампи.
Колегата й от земеделието Мирослав Найденов е разделил разходите на две, тъй като той и голямата му дъщеря живеят в апартамент в София. Сметките плаща таткото, и то по интернет. Съпругата му Нина и малката им дъщеря пък живеят в с. Челопек, Врачанско. Затова Найденов е оставил на нея грижата за дома. Семейството им пести в кризата, като прекарва уикенда в домашната обстановка, а не по заведения.
Още от статията на „Стандарт"
„Държавата загубила $305 млн. от газовия договор "Овчаров", информира „Монитор"
Държавата е загубила 305 млн. долара от неизгодния газов договор, сключен през 2006 г., по времето на ексминистъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Това съобщи вчера в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
В допълнителното споразумение с "Газпром" е договорено увеличаване на цената на купувания по този договор природен газ от $83 за 1000 кубика до достигане на пълните пазарни цени по съгласуван график за преходен период от април 2007 до декември 2012 г. За периода 2007-2008 г. по увеличаващи се на всеки шест месеца цени са доставени 1,416 млрд. куб. м газ годишно, обясни Трайков.
"Булгаргаз" е заплатил за доставените количества газ 651 668 948 долара за 2007 г. и $1 106 464 591 за 2008 г. Сумите, които "Булгаргаз" би заплатил за същите количества гориво, ако не беше подписано допълнителното споразумение и беше останал в сила основният договор за транзит от 1998 г., биха възлезли на $588 046 248 за 2007 г. и 866 580 031 долара за 2008 г. Така разходите за покупка на газ са се увеличили общо с $304 507 000 за двете години.
Още от статията на „Монитор"
„Стартираме без RWE конкурса за "Белене", съобщава „Стандарт"
Конкурсът за избор на инвеститори за АЕЦ "Белене" може да стартира без участието на компанията RWE. Това стана ясно от думите на енергийния министър Трайчо Трайков, който отговори на въпроси по време на парламентарен контрол. Желанието на правителството беше да проведе тази процедура заедно с инвеститора RWE, който държи 49% от проекта. Но с оглед неохотата на германците за по-твърд ангажимент започваме независима подготовка, без повече отлагане, каза министърът. Конкурсът е за избор на инвеститори, които да изкупят част от 51-процентния държавен дял в АЕЦ "Белене". Критериите ще бъдат разработени с помощта на консултант. В момента подготвяме заданието за него, обясни Трайков. От месец вървят слухове, че германската компания се готви да се оттегли от проекта. От RWE все още не са коментирали подобна възможност. Междувременно правителството предприема стъпки да стимулира интереса и на други компании, с акцент това да бъде един европейски проект, каза министър Трайков. Пред БНТ той посочи, че на срещата в Москва руската страна е поискала процедурата с "Белене" да се забърза.
Още от статията на „Стандарт"
„Частни фирми диктуват правилата в железниците", разкрива „Сега"
Скандалът със сключените преди изборите дългосрочни споразумения между железниците и частни фирми за изпълнение на бъдещи обществени поръчки се разраства. По част от тези конкурси изпълнителите изобщо не са се състезавали с цени и тепърва могат да извиват ръцете на държавата с раздути оферти. Това показа проверка на "Сега" по сключените рамкови споразумения между НКЖИ и частни компании. При този вид договори възложителят се споразумява дългосрочно с определени компании за изпълнението на дадена дейност и впоследствие обявява обществени поръчки само между избраните. Идеята е, че те ще се конкурират помежду си при конкретните процедури.
Тази идея обаче е опорочена. Законодателят позволява рамковото споразумение да се сключва и с един-единствен изпълнител, като няма категорично изискване той да е обявил цената, на която ще работи. Така смисълът от последващо състезание се губи, а единствената фирма получава възможност да предлага постфактум каквито си пожелае цени.
В част от сключените от НКЖИ рамкови споразумения е приложена точно тази схема. От компанията са заявили, че разчитат на 3 или 5 партньора за съответната дейност, но по част от конкурсите се е явил само по един изпълнител. Например в конкурса за рамкови партньори за периодичен ремонт на самоходни машини оферта е подало само "Ремонтно-възстановително предприятие "Кьоне". То е било оценявано по два показателя - опит и гаранционен срок, които носят съответно 70% и 30% от оценката. На каква цена ще ремонтира обаче "Кьоне" тепърва ще става ясно.
Този модел е гарантиран и при по-сложни поръчки, при които формално участниците са повече от един чрез разбиване на конкурсите по обособени позиции. Показателно за тази схема е сключеното рамково споразумение за предстоящи ремонти на вагони за периода 2008-2011 г.
Още от статията на „Сега"
„Банките с рекорден кредитен портфейл от 49,7млрд. лв.", информира „Монитор"
Септември донесе оживление на кредитния пазар у нас, като месечният ръст на кредитния портфейл на банките е най-силният от 12 месеца и е 1,7% до 49,7 млрд. лв., показват изчисления на Investor.bg на база данни на БНБ. Общият кредитен портфейл от 49,7 млрд. лв. е абсолютен рекорд за българската банкова система, като е отчетен 5,05% ръст на годишна база. Спрямо началото на 2009 г. увеличението в размера на общите кредити е 2,77%. Предишният най-висок размер на кредитите беше в края на април 2009 г., когато те достигнаха обща сума от 48,9 млрд. лв. Септември носи и 1,48% месечен ръст до 35,08 млрд. лв. на редовните кредити, което е най-силният месечен ръст за последните 13 месеца. Увеличението на редовните кредити на годишна база е едва 0,36%, а от началото на 2009 г. има спад от 1,65%. Това обаче е доста по-ниско от 3,09% спад от началото на годината до август.
Продължава тенденцията за ръст на лошите и преструктурираните кредити, като месечното увеличение през септември е 13,18% до 3,11 млрд. лв., а това на годишна база е 199,5%. От началото на 2009 г. лошите и преструктурираните кредити се увеличават със 163,67% и достигат 8,15% от размера на общите кредити (без овърдрафт).
Най-малък е делът на лошите и преструктурираните кредити при жилищните кредити на населението, където той е едва 7,01%. При фирмените кредити лошите и преструктурираните са 7,95%, при потребителските кредити процентът е 9,56 на сто, а в другите кредити за населението делът им е 11,15 на сто.
Още от статията на „Монитор"
„Статистиката отчете почти 30% поевтиняване на жилищата", информира „Сега"
С цели 28% са паднали пазарните цени на жилищата в България на годишна база. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на 2009 г. Средната цена на апартаментите у нас за времето от юли до септември 2009 г. е 1021 лв. на кв.м. За същия период миналата година обаче жилищата са вървели средно по 1418 лв. на кв.м. Тогава бе отчетен пикът в цените на жилищата в България, които от третото тримесечие на 2008 г. насам непрекъснато спадат.
От данните на статистиката, които се черпят само от реално сключените сделки, излиза, че оттогава досега няма никакви признаци на задържане на цените. Например през третото тримесечие на тази година жилищата са поевтинели с 5% спрямо предходните три месеца. За времето от юли до септември има понижение на цените в почти всички областни градове. В някои от тях поевтиняването е дори с повече от 5%. Например в Монтана цените на жилищата са паднали с 16.3% спрямо предходното тримесечие. Във Видин и Шумен поевтиняването е с 10%. Дори в Пловдив, където цените са сравнително високи, жилищата са поевтинели с близо 8% спрямо предходното тримесечие. Средната цена на апартаментите в града под тепетата е 1073 лв. за квадрат.
В столицата цените на жилищата през третото тримесечие са паднали с 6% спрямо предходното, но все още остават сред най-скъпите в страната - средно 1640 лв. за квадрат.
Още от статията на „Сега"
„Ведомствата ще плащат само онлайн", съобщава „Стандарт"
Край на чиновническото шляене в работно време, разпореди финансовият министър Симеон Дянков. Спира се практиката служителите от министерства и агенциите в София да кръшкат от работа с извинението, че отиват да теглят пари от БНБ.
От 1 януари Централната банка ще затвори клиентските си гишета на първия етаж и армията от бюрократи, която досега бойкотираше електронното банкиране, ще бъде принудена да оперира с бюджетните пари онлайн от канцелариите си, обяви Дянков в Разград.
Финансист номер 1 призна истината за чиновническата ретроградност, след като агрофермерът Теодор Крачунов от Исперих му се оплака, че три месеца чакал земеделското министерство и министерството на икономиката да си разменят декларация, въз основа на която държавата да отблокира сметките му с милиони, депозирани от неговата фирма като гаранции за износ на зърно за трети страни.
Чиновниците у нас са бойкотирали електронното разплащане, за да имат възможност да се разхождат из центъра на София и да пазаруват в работно време, посочи Дянков. Проверка в неговото министерство показала, че в момента от всичките 300 държавни структури - първостепенни и второстепенни разпоредители с бюджетни пари, само 88 се разплащат онлайн.
Още от статията на „Стандарт"
„Тайни ченгета ще спрат отвличанията", казва в интервю за „Стандарт" собственикът на частната охранителна и детективска компания Димитър Куцаров
Димитър Куцаров бе сред участниците в бизнес обяда с вътрешния министър Цветан Цветанов. Той е сред привържениците на идеята МВР и частните охранители да обединят усилията си срещу организираната престъпност.
Г-н Куцаров, страшно ли е да си бизнесмен в България в момента? Остана ли такова усещане след срещата на представители на бизнеса с вътрешния министър Цветан Цветанов?
- На срещата в четвъртък бизнесът демонстрира доверието си към новия вътрешен министър. Започна честен и открит диалог, който трябва да продължи. От него полза ще имат всички, не само предприемачите. Подадохме и ръка на МВР за съдействие. Говоря не като собственик на частна охранителна и детективска фирма, а като член на организацията "Български бизнес лидери", която инициира форума.
От какво се чувстват най-много застрашени родните бизнесмени? Вече се говори за епидемия от отвличания.
- Отвличанията са само един аспект, който е актуален. Притеснени са и от липсата на спокойна бизнес среда, често заради неадекватни действия на органите на реда. Неслучайно най-сериозни бележки направиха предприемачите в туризма. Свидетели сме как едно-единствено брутално престъпление в даден курорт може да провали цял сезон. Случаят с пребития в Слънчев бряг швед, чийто убиец получи условна присъда, показа, че лош имидж ни създава и странното правосъдие.
За какви неадекватни действия на органите на реда говорите?
- Има едно нещо, което винаги ме кара да настръхвам. Терминът "засилено полицейско присъствие". Няма луксозен курорт по света, където да откриеш и с лупа униформен полицай. Униформата отблъсква туристите, особено богатите. Огромното мнозинство от тях не повтарят посещение в България и заради безпричинното им спиране от полицаи по пътищата. Понятието рутинна проверка трябва да отпадне. В Швеция, за да спрат шофьор за проверка, по закон трябва да имат категорични доказателства или сигнал, че е пил алкохол, да речем. Другото се приема за нарушение на човешките права. Разковничето е просто: тайни ченгета да сменят униформените. Явната полиция стряска туристите, но не и българските престъпници, така че е безполезна.
Чу се, че вълната от отвличания кара заможни хора да се откажат от бляскавия стил на живот. Да сменят лимузините с обикновени коли, да намаляват бодигардовете си?
- Това не е сериозно. Няма похитител, който да не проучва жертвата си до най-дребни детайли от ежедневието. Подобни хитрини прилагат хора, които искат да спестят някой лев от охрана. Няма нужда да се наемат и бодигардове само за дадена среща, за да се демонстрират мускули. Всеки бизнесмен трябва да се грижи за охраната си. Не знам да има чужд инвеститор у нас без охрана. Това е етикет.
В този момент вдига ли се цената на частните охранители?
- Искам да кажа един факт. До този момент няма регистриран случай на отвлечено лице, което е било пазено от въоръжени охранители. Освен че това е трудно осъществимо, престъпниците знаят, че ще бъдат атакувани от три страни - от охранителната фирма, от полицията и от близките на отвлечения.
Какво показа случаят "Гунински"?
- Че МВР няма информатори в подземния свят. За мен същите хора са извършвали и други отвличания по същата схема и са изключително нагли. Това са типове, на които не им пука дори дали ще влязат в затвора. Убеден съм, че могат и трябва да бъдат разкрити. В т.ч. с помощта на хора, които вече са били отвличани.
На срещата с министър Цветанов частните охранители предложихте помощ на МВР.
- Не защото сме без работа. И не само защото наистина можем да помогнем. В най-богатите европейски страни от години се налага тенденцията за разтоварване на полицията от несвойствени дейности и поверяването им на частния бизнес. На летищата в Швеция заплати от държавата получават единствено митничарите и служителите на гранична полиция. Охраната и контролът на инфраструктурата са грижа на частни фирми. В Швейцария на частници са поверени функциите на нашенската жп полиция. В някои кантони имат право да санкционират дори пътните нарушители.
Как оценявате нивото на престъпността у нас в сравнение с останалите страни от Европа?
- В цяла Европа организираната престъпност е беда, много по-сериозна и от икономическата криза. Все повече деца изчезват безследно като жертва на търговия с органи, педофилите се множат, процъфтява и бизнесът с отвличания за откуп. По официални данни от юли 2009 г. Великобритания е на първо място в Европейския съюз по брой престъпления на глава от населението. На Острова нивото на бандитизма е надскочило дори това в САЩ. Убийствата, обирите и кражбите с взлом са два пъти повече, отколкото в Германия и Франция, взети заедно. Самите британци обясняват този феномен с два факта - полицаите на Острова нямат право да носят оръжие, а Скотланд ярд е архаично мудна структура.
България е на 35-о място по брой престъпления според населението, но по отвличания и апартаментни кражби се доближава плътно до Великобритания. От балканските държави за пример е Хърватска, която е извън първите 60.
Какви идеи от чужбина в борбата с отвличанията може да бъдат приложени у нас?
- Частни охранители в скандинавските страни предлагат нова практична услуга - GSM апарати с постоянна сателитна връзка. Ако детето носи в себе си такъв мобилен апарат, родителят по всяко време може да разбере къде точно се намира. Достатъчно е да въведе в своя GSM пинкод. Секунди по-късно операторът дава информация за местоположението на малчугана.
Апаратите GSM секюрити са снабдени и с паникбутон. Ако детето изпадне в беда - опит за отвличане, грабеж или побой, то го натиска. Освен SOS сигнал охранителите получават и данни за точното място на инцидента.
Спецтелефоните по нищо не се отличават от обикновен апарат "Нокия". Оборудвани са с мощна батерия, която позволява излъчване на постоянен сигнал в продължение на 72 часа. Подобни модифицирани устройства се монтират и на кормилата на мотоциклети и велосипеди.
Още от интервюто на „Стандарт"
„Във фамилния бизнес доброто име е задължително", казва в интервю за „Монитор" Хесус Касадо, главен секретар на европейската група от фамилни предприятия GEEF и член на управителния съвет на Мрежата FBN International
Господин Касадо, с какво се занимават организациите, които представлявате, и какви са техните функции?
- Представлявам европейската група от фамилни предприятия GEEF, това е новото име на една съществуваща преди това организация, която е федерация на 12 национални асоциации на фамилния бизнес в Европа. Сдружението на фамилния бизнес в България е един от тези 12 члена. Важно е да се каже, че това е първата страна и все още единствената от бившия социалистически блок, член на Европейския съюз, която участва в организацията. Движението на фамилния бизнес в България е много активен наш член и бих дори го нарекъл лидер в работата със семейния бизнес в тази част на света. Нашата организация работи пряко с Европейската комисия в Брюксел, като основната є задача е да убеди нейните членове колко е важно значението на фамилния бизнес в Европа. Основната ни цел е да правим активно лобиране за фамилния бизнес пред европейските институции. Представлявам и една друга организация, която се нарича Мрежа на семейните бизнеси (FBN). Тя обединява около 40 национални организации от цял свят и помага на хората, които правят семеен бизнес, да научат полезния опит от други държави.
Каква е правилната формулировка на понятието семеен бизнес?
- Досега имаше над 150 дефиниции какво е семеен бизнес в Европа. През миналата седмица обаче експертна група, работеща в Европейската комисия, в която аз бях представител на Испания, прие за първи път единно определение на това какво е семеен бизнес. Накратко фамилен бизнес е фирма, където мажоритарният пакет от собствеността директно или индиректно е собственост на едно семейство и поне един човек от фамилията трябва да участва активно в работата на компанията, а не всички да чакат дивиденти. Когато компанията излезе на борсата, членовете на семейството трябва да имат поне 25 на сто от акциите.
Какви трудности срещат хората, които създават и работят във фамилни компании?
- Във всички страни, независимо от развитието им, основното предизвикателство е предаването на семейния бизнес от едно поколение на следващото. По информация на нашата организация само 30% от фирмите, които се създават, след това успешно се предават на следващото поколение, а едва 5 на сто отиват в ръцете на трето поколение. Основното предизвикателство е да се увеличат тези цифри и все повече бизнеси да се предават от поколение на поколение. Друга важна задача е да се подобри ефективността на мениджмънта в тези фирми. Не бива само защото си роден в едно семейство, да ти се дава правото да работиш в една компания, необходими са и добри качества. Трябват високи критерии и изисквания към хората, които управляват семейния бизнес, а не да се разчита на кръвна връзка. Когато хората започват, бизнесът, разбира се, е малък, но за да бъдат конкурентоспособни, трябва да се увеличи и размерът им, защото в противен случай ще изпаднат от пазара. Не е достатъчно само да произвеждат, трябва да умеят да разширяват територията, на която продават. Последното предизвикателство е да прилагат повече иновации.
Кои са предимствата на този бизнес?
- Най-важното предимство е, че има дългосрочна перспектива и се гледа много напред. Условието не е просто да се намерят пари за бърза максимална печалба, а да наследят компанията и да я предадат на следващото поколение в по-добра форма, отколкото те са я получили. Другото основно предимство е бързото вземане на решенията от собственика, а не някаква верига от мениджъри и се стига до Ню Йорк, за да има отговор на даден въпрос. Във фамилния бизнес е изключително важно да запазиш добрата репутация на компанията и да я предадеш с добро име. Затова собствениците са много внимателни и държат на доброто отношение с доставчиците и хората, с които работят. За разлика от големите корпорации, където мениджърът може да се сменя на пет години, в семейството такива промени не стават.
Има ли разлика между фамилен бизнес и малки и средни предприятия?
- Основният критерий, по който се измерва една компания, е размерът, а фамилният бизнес може да бъде с всякакви големини - и малки, и огромни компании. Но зад всеки фамилен бизнес има лице, има човек. При фамилния бизнес определяща е собствеността. В момента повече се фокусира върху размера на дадена фирма, а по-важна е собствеността. Понятията малко и средно предприятие са създадени преди 40 години, нашата организация обаче се стреми да убеди европейските институции, че фамилният бизнес е друга категория. Те се допълват, не са тотално различни, но ще дойде време, когато ще има специфични решения за различните категории фирми.
Още от интервюто на „Монитор"

Няма коментари: