събота, 3 октомври 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ ОТ 3 ОКТОМВРИ 2009

ПО НЮЗ.БГ

Приключи референдумът в Ирландия
В 00:00 ч. българско време в Ирландия приключи референдумът за приемането на Лисабонския договор, съобщават световните медии.
Най-ранните резултати се очакват днес по обяд.
За разлика от предишното допитване през юли 2008г. в Дъблин има висока избирателна активност.
Преди минути затвориха избирателните секции, като до последния момент се очакваше вълна от закъснели желаещи да упражнят правото си на глас "За" или "Против" Договора от Лисабон, който трябва да вдъхне нова енергия на институциите на Европейския съюз.
Към този момент все още няма обобщени данни за избирателната активност, но се предполага, че за цялата страна тя ще бъде 50%. По данни от преди 1 час в Дъблин хората са били най-активни - 44%.
Любопитен факт е, че в Югозападния избирателен район, който на предишния референдум регистрира най-висок процент отрицателни гласове активността отново е най-висока. Не такова е положението в провинцията, където гласуването протече бавно през деня. Малко по-късно през нощта се очакват по-подробни данни за броя на гласувалите.
Повторният референдум в Ирландия се следи от цяла Европа, за което свидетелстват и няколкото хиляди чуждестранни журналисти в Дъблин.
Днес в 9:00 ч. местно време започва броенето на бюлетините. Очаква се около час по-късни или към обяд българско време да има яснота дали Иралндия отново ще отхвърли или този път ще одобри Лисабонския договор.


Ирландия чака официалните резултати за Лисабонския договор
Преброяването на бюлетините от ирландския референдум за Лисабонския договор започна, съобщава радио РТЕ.Резултатите от вота се очакват около 19 часа българско време.
По предварителни данни Ирландия е одобрила Лисабонския договор.
Това съобщи Ройтерс, като цитира източник от управляващата в страната партия.
„Според нашите данни, 60% от гласувалите са подкрепили документа, който трябва да реформира ръководните органи и структурата на управление на ЕС", посочва източникът.
"Резултатите от екзит пол проучванията дават превес на тези, които са гласували с "Да", оосбено в работническите градски райони, където миналия път бяха силните позиции на тези, които бяха против", допълни представителят на ирландската управляваща партия "Фиана фойл".
През миналата година Ирландия проведе референдум за приемането на Договора от Лисабон, но тогава гражданите на страната отхвърлиха документа. По давление на Европейския съюз Ирландия се съгласи да организира повторно гласуване, за което Брюксел беше принуден да направи политически отстъпки.
На срещата на ЕС на 19 юни тази година европейските лидери се съгласиха да предоставят на Ирландия гаранции, че Лисабонският договор няма да повлияе негативно на редица вътрешнополитически аспекти, вкл. абортите и военния неутралитет.
Според инициаторите за подписването на този протокол тези отстъпки би трябвало да позволят на гражданите да подкрепят договора на повторния референдум.
Ирландия е единствената страна в Европейския съюз, където новият договор трябваше да бъде одобрен на всенародно гласуване. Във всички останали страни той беше ратифициран от националните парламенти / в някои страни процесът по ратификация все още не е завършил/.
Ирландия не за първи път в историята си отхвърля европейски документ. През 2001 г. на подобен референдум ирландците не одобриха Договора от Ница, където беше залегнало разширяването на ЕС с присъединяването на страните от Централна и Източна Европа.
Правителството на страната организира втори референдум, на който в крайна сметка документът беше приет и по ирония на съдбата разширяването на ЕС през май 2004 г. се случи именно по време на ирландското председателство на съюза.


КОМЕНТИРАЛИ:
1. Ако искат Ирланците нека напуснат ЕС.Обаче примера с Исландия е особено показателен какво значи да си малка страна извън ЕС в условия на криза...
бавно но сигурно започва глобализацията на света и хората ще станат роби на циониския режим. да ви е честито .
2. На нашето земеделие вече му се е... майката от ЕС, ползата от който е повече от съмнителна. Единствената полза е, че докато сме в ЕС няма да станем република на Руската федерация например.
3. Много интересно какво ще се получи ако има референдум за приемането на Турция в ЕС.............80+ процента от хората ще бъдат против...........ЗА ще гласуват само мюсюлманските лайна
4. Не забравяйте, че в САЩ едни от най-влиятелните хора са били и са с ирландски произход!Бурното развитие в близкото минало на Ирландската икономика и рязкото повишаване на стандарта на живот на населението се дължи на огромно вливане на капитали от САЩ, започнало по времето на Рейгън, започнало да затихва след като приключи Президентството на ирландеца Бил Клинтън, и съвсем секна към края на мандата наДжордж Буш - младши!
5. Влиянието на САЩ в Ирландия е повече от голямо. САЩ използват това си влияние за да се информират подробно за цифрите и делата в Европейският Съюз, които нямат публичност и най-важното - използват както могат Ирландия за затормозяване развитието на ЕС. Първото отхвърляне на Лисабонският договор със сигурност не е станал без внушения от САЩ.След спиране на "Американскаият гювеч" в Ирландия, сега тарикатите ирландци се радват на ухажване от големите в ЕС!Да видим до кога? На мен лично не ми харесва прилагането на тарикатлъци в държавната и международна политика, от която и да е страна!В живота тарикатлъците си проличават и рано или по-късно биват разобличени. Не познавам, кой знае колко прокопсал тарикат!Така е и с държавите управлявани тарикатски! Идва момент когато тарикатлъците вече не вървят и пясъчните кули се разрушават много бързо.
6. Само откровен глупак би отчел този референдум за "тържество на демокрацията и еврообединителната идея". Напротив, той показа (първото му издание, когато народът спечели над еврономенклатикурчиците!), че народите не желаят насилственото обединение в нов съветски съюз, но с цената на всичко зидарите им го налагат, както обичаше да казва един доносник и конституционен съдия - референдуми до дупка, такъв е курсът на необолшевизма, прокарван от еврократите
И ето парадокса: кой се страхува да попита с референдум българския народ не само за Лисабонския договор, но и за еврочленството изобщо, дали това не са същите тези номенклатикурчици, сиреч евробелшевишките комисари?!
7. Интересно е как след отхвърлянето на Конституцията ,договора за нейното приемане(защото Лисабон е точно това)се подхвърли на малка Ирландия .Едва ли не Ирландия ще реши съдбата на обединена Европа - пълен абсурд - все едно от България да зависи дали НАТО ще е в Афганистан или не .Подхвърлянето на договора на малка Ирландия гони една подла и величава поради подлоста си цел .Малките да приемат империята доброволно .Но понеже ако на всички малки им се предложи , има реална опастност да се случи случка , малките са изкарани отвънка и големите дружно гледат спектакъла Ирландия .Че договора в Лисабон устройва големите страни е факт , той дори се сочи за величав факт- богоподобен - големите ще тъпчат малките ,ах как е готино на феновете на грандовете , пфу .Малките не го искат ,нито Чехия ,нито Полша ,а това са страни дали свидни жертви срещи империята на злото Интересно защо в тези страни не искат този ЕС -просто ,дали руснак ще те гази или френски или немски ботуш , не е голяма разликата.
За българите няма смисъл да говорим ,знаете ли ,че комунистите първи го прегърнаха То се знае защо , зная се в какво припознават ЕС , по - интересно е защо десните в България се изпокриха ,защото един Клаус е десен , един Качински също .Защото нашите получават награди срещу предадените си събратя - стават патриции , пардон шефове на ЮНЕСКО .Айде ,зимата дойде ....
8. Нещо се закучи манипулирането на вота в Ирландия!Все пак, там населението отдавна се е научило да не вярва и слуша безпрекословно медиите!А медиите, които лапат пачки от заинтересовани месеци наред втълпяваха на ирландците, че повечето от тях ще гласуват "ЗА" за Лисабонският договор!Медиите са подготвили почвата, та ако може при преброяването на бюлетините да се манипулрат действителните резултати от заинтересовани, всичко да изглежда нормално!Големите медии са влиятелни и обкновенно, каквото пропагандират това и става!Ще се радваме на Лисабонският договор. Така са решили по-силните и богатите.У нас се чуха политолози, които изтъкнаха ползите от този договор за България, те са само две:- Ще имаме един евродепутат повече от колкото имаме сега. (Голям Празззз!). Други ще имата по още повече!- Интеграцията в ЕС щяла да стане по-силна и повечето общи нормативни изисквания, щели да защитят страната ни от положението и на подритвана и пренебрегвана в ЕС, каквато е сега.( Това зависи от тълкуването на правилата, които и сега не се прилагат към нас, както към другите!)
9. Но, никой не говори какво ще ни стане по криво, от колкото до сега от Лисабонският договор!Първото е, че по никакъв начин няма да можем да се противопоставяме на пула на големите в ЕС и България като най-беззащитна ще бъде бедна и става все по бедна, докато свят светува, илли станем официален вилает в Турция, след приемането и в ЕС. Където със сигурност ще сме по-добре защитени в ЕС, колкото и парадоксално и гадно да изглежда на пръв поглед!


Полша подписва за Лисабонския, ако Ирландия го одобри
Полският президент Лех Качински ще подпише Договора от Лисабон за реформиране на ЕС най-рано следващата седмица, ако договорът получи одобрение на референдума в Ирландия, съобщиха полските информационни агенции.
Независимо от факта, че в полския парламент ратифицираха документа, полският президент не го е подписал, защото чака резултатите от втори референдум в Ирландия.
"Чрез забавяне на подписването на договора, президентът искаше да подчертая, че в Европа хората не са повече или по-малко важни, големи и малки.
В ЕС всички хора са равни и не може да се оказва натиск върху малък, но героичен народ със съдбата подобна на нашата." - каза говорител на администрацията на полския президент.
В Ирландия започна гласуването на втория референдум за ратифициране на Лисабонския договор.
Избирателните секции отвориха в 7 ч. местно време (9 ч. българско време) и ще затворят в 22 ч. (точно в полунощ българско време).
Договорът от Лисабон беше подписан от европейските лидери в Португалия през декември 2007 година. Той предвижда редица институционални реформи на ЕС, включително въвеждането на поста президент на ЕС.
Въпреки това, за да влезе в сила, документът трябва да бъде одобрен от всички страни членки на ЕС.
Ирландия е единствената страна от ЕС, където той трябваше да мине през одобрение от референдум.


Лисабонският договор минава на поправителен в Ирландия
Ирландските избиратели може да предизвикат значителна несигурност в бъдещето на Европейския съюз, ако не одобрят Лисабонския договор на днешния референдум, предупреди премиерът Брайън Кауън.
Той все пак изрази надежда, че мнозинството сънародниците му ще гласуват в подкрепа на договора. Според него ирландските и европейските лидери са направили всичко по силите си, за да уверят гражданите в предимствата от приемането на документа, след като той беше отхвърлен на първия референдум в Ирландия през юни 2008 г.
Кауън отхвърли възможността за провеждане на трети референдум и предупреди, че евентуално второ "не" би предизвикало "период на изключителна несигурност в Европа и за Европа" по посоката оттук нататък.
Всички социологически проучвания, проведени напоследък, предполагат, че положителният вот ще надделее на днешния референдум. Единодушно е обаче мнението, че ако ирландците отново отхвърлят Лисабонския договор, това би нанесло съкрушителен удар на крайно непопулярното правителство на Кауън във време, когато страната се бори с най-тежката икономическа криза през последните 80 години, коментира АП.
На 12 юни миналата година ирландците, единствени в ЕС, проведоха референдум за Лисабонския договор. 53% гласуваха против, избирателната активност беше също 53%. Оттогава в Общността цари объркване. Това даде сили на президентите на Полша и Чехия да забавят подписването на ратификацията на договора.


Блеър може да е първият президент на ЕС
Бившият британски премиер Тони Блеър може да стане първият президент на Европейския съюз до няколко седмици, ако Ирландия каже „да" ма Лисабонския договор на днешния референдум, пише в. „Таймс".
Предполага се, че Блеър може да бъде назначен на поста по време на срещата на ЕС на високо равнище на 29 октомври.
Меркел се противопоставя на назначаването на Блеър, защото, според нея, длъжността трябва да отиде в страна, която е въвела еврото, но според британски източници, германският канцлер е станала по- сговорчива, след като стана ясно, че Франция и Германия ще получат високопоставени постове в новата Европейска комисия.
Френският президент Никола Саркози вече нееднократно посочи, че Блеър е най-подходящият кандидат за поста. Бившият британски премиер в момента е пратеник за Близкоизточния мирен процес.


Гърция - избори в сянката на кризата
Тази неделя в Гърция ще се проведат предсрочни избори за парламент. Чрез тях избраният преди две години премиер Караманлис се надява да си осигури мандат за драстичен мандат на икономии. Шансовете му са успех обаче са лоши, коментира "Дойче веле".
Две фамилии доминират на гръцката политическа сцена от 60-те години до днес - Караманлис и Папандреу. На предсрочните избори тази неделя Георгиос Папандреу, син на Андреас Папандреу и лидер на Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК, се надява да наследи на премиерския пост племенника на бившия президент Константинос Караманлис - Костас Караманлис. Много оспорваната предизборна битка между двамата опоненти бе издържана в стила на класически политически дуел.
Планина от дългове
Сегашният мандат на премиера Костас Караманлис изтича през 2011 година. Той обаче се реши на предсрочни избори, за да си осигури достатъчно подкрепа за предстоящия курс на икономии: "При тези обстоятелства реших да поискам нов мандат, който ще ми позволи да се захвана с необходимите политически мерки. Държа да уточня, че правя това единствено ръководен от националния интерес."
Ако бъде избран, Караманлис обещава да обяви война на укриването на данъци, да прокара 1-годишна забрана за нови назначения в обществения сектор и да замрази заплатите и пенсиите. Драстичните мерки се налагат заради празната държавна хазна и високите задължения. В момента държавният дълг възлиза на 260 млрд. евро, или 100% от БВП на страната, а бюджетният дефицит отдавна е надхвърлил 3-процентовата бариера, заложена в Маастрихтските критерии, и в момента се изчислява на повече от 6 процента от БВП.
Консервативното правителство на "Нова демокрация" е обвинявано, че през последните 5 години не е направило нищо, за да спре нарастването на планината от дългове. Бабис Пападимитриу, икономически анализатор от медийната група Скай, казва: "Сегашното правителство среща огромни трудности с постоянно увеличаващите се икономически проблеми. То трябваше да се справя едновременно със световната и с вътрешната криза. И вероятно щеше да му бъде по-лесно, ако то беше подкрепено от социалистическата опозиция. Социалистите от ПАСОК обаче бяха решили да предизвикат предсрочни избори."
"Георгиос срещу Костас"
Отделно премиерът Караманлис и неговата консервативна партия не изпълниха нищо от обещанията си - да реформират основно държавата и да изкоренят корупцията и сивата икономика. На този фон лидерът на опозицията Георгиос Папандреу обещава ново начало за Гърция. Той иска да сложи край на прахосването на обществени средства.
За разлика от Караманлис той твърди, че икономиката трябва да бъде стимулирана активно. Затова и предлага конюнктурен пакет на стойност 4 млрд. евро. Неговото кредо гласи "Икономически ръст под знака на екологията". Последните социологически анкети дават преднина на ПАСОК с 6 до 9 процента пред управляващата "Нова демокрация".


Бомба избухна на митинг на Караманлис
Взривно устройство е избухнало в Атина в близост до мястото, където се е провеждал митинг в подкрепа на премиера Костас Караманлис преди парламентарните избори.
Това предаде РИА Новости.
По информация от полицията няма пострадали, но от взрива са нанесени щети на паркирани на близо два мотора и на прозорците на близка сграда.
Взривното устройство е било поставено в контейнер за смет, намиращ се на 200 м. от трибуната, където Караманлис е трябвало да направи изказване.
На 4 октомври в Гърция ще се проведат предсрочни парламентарни избори, на които консерваторите начело с Костас Караманлис ще се опитат да спечелят повторна победа. Според последните допитвания консерваторите отстъпват на социалистите с 6%.


Обама се заема с безработицата
Президентът на САЩ Барак Обама обеща да насочи основните усилия на администрацията си към борба с безработицата, чието ниво в петък достигна рекордните за последните 26 години 9,8 процента.
Това съобщи РИА Новости.
"Уверявам всеки американец, че ще работя по тези проблеми всеки ден, докато съм в Белия дом", заяви Обама пред журналисти.
Президентът нарече последната статистика за безработицата мрачно напомняне за отстъпващата криза.
Според Обама обаче въпреки подобряването на икономическата ситуация в страната и по света администрацията на САЩ все още не успява да се справи в безработицата.
Вчера вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън също заяви, че властите ще насочат всичките си усилия към борба с безработицата и ще работят активно за създаването на работни места.


Талантите напускат Америка
Все по-голям брой висококвалифицирани имигранти напускат САЩ и се връщат в родните си страни. Най-голям е броят на завръщащите се в Китай и Индия специалисти, но и българите не правят изключение от новата тенденция, коментира радио "Дойче веле".
За първи път в историята си САЩ преживяват изтичане на мозъци. Изследователи от университета „Дюк" в Северна Каролина и „Бъркли" в Калифорния твърдят, че Америка вече не успява да задържи толкова много високо квалифицирани имигранти, колкото преди. Проучванията на двата американски университета показват, че бързо развиващите се икономики - най-вече тези в Азия и Латинска Америка - привличат обратно своите изучили се в САЩ таланти.
През следващите 5 години 100 000 имигранти ще се завърнат в Индия, а други 100 000 - в Китай, е прогнозата на изследователите. Изтичането на мозъци се отнася както до специалисти с дългогодишна практика в САЩ, така и до току-що завършили в Америка млади учени и специалисти от чужд произход.


МОК зашлеви шамар в лицето на Обама
Перспективата за плажен волейбол на Копакабана и плаването под сянката на планината Sugarloaf изигра лоша шега на Барак Обама, след като Рио де Жанейро бе избран за домакин на летните олимпийски игри през 2016, отбелязва Гардиан.
Международният олимпийски комитет е отворил нова страница в историята си след като даде игрите на Рио Де Жанейро, коментира още изданието.
В същото време МОК зашлеви шамар в лицето на Обама, който бе силно критикуван от местни политически съперници за пътуване до Копенхаген, кaто отдели от скъпоценното си време, за да лобира лично в надпреварата за олимпийските игри.
Гардиан отбелязва, че въпреки това Чикаго не само е отпаднал още в първия кръг на гласуването, но е останал и на последно място.


Помощ пристигна в разрушената Суматра
Международната помощ започва да пристигна в Суматра след поискване от страна на индонезийското правителство в резултат на силното земетресение сряда.
Над 1000 души загинаха, а до 3000 са в капан под сринатите сгради в град Паданг.
Близките райони също са разрушени.
Австралия, Русия, Великобритания и ЕС са сред тези, които изпратиха спешни доставки, медици и спасителни екипи.
Жители на Паданг съобщават, че вече се усеща миризмата на разлагащите се органи.
В региона има недостиг на храна, повредени са пътищата, а хората, които са загубили домовете си спят по улиците.
Червеният кръст планира да проведе среща в града в събота.
Негов приоритет е да се гарантира, ранените получават медицинската помощ, която им е необходима.
Въпреки липсата на подемни съоръжения, спасителите все още изваждат оцелели от развалините. 19-годишен младеж бе спасен тежко ранен, но жив изпод развалините на колежа си в 40 часа след земетресението удари.
Представители на Червения кръст в Женева заяви, че въздушни снимки от зоната на бедствието показват че разрушенията са по-големи отколкото се смяташе досега. Напълно опустошени са някои от селата.
Припомняме, в сряда трус с магнитуд 7,6 по Рихтер бе регистриран по крайбрежието на Паданг. Втори трус от 6,8 по Рихтер разтърси района в четвъртък.


Вселената станала контейнер за отпадъци
Оставянето на отпадъци в орбитата на Земята е постоянна заплаха за сигурността на космическите полети с екипаж, както и за сателитните услуги. За това предупреди днес във Виена Службата по космически въпроси при Организацията на обединените нации (ОНООСА).
Бързото прилагане на мерки за намаляване на космическите отпадъци е в интерес на цялото човечество, ако искаме да запазим Вселената за бъдещите поколения ", каза Мазлан Отман, директор на службата.
Спътниците извън употреба и други отпадъци около Земята, правят Вселената опасна за астронавтите, но и за сателитите.
Според изследване на Space Security Index, 300 000 предмети с размер от един до десет сантиметра са в орбита.


Костов притиска Борисов
Днешните управляващи не извършват задълбочена ревизия на управлението на Тройната коалиция.Изминаха 68 от първите 100 дни управление на ГЕРБ, но ние още не сме чули истината за управлението на тройната колизия. ДСБ настоява за пълни и откровени заключения за най-тежките заварени проблеми във всеки един сектор.
Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов пред повече от 1200 делегати на партията, които се събраха в столичната зала "България" на 6-ото Национално събрание.
Не се интересуваме от розови коли и излишни самолети. Настояваме след посочване на проблемите на хората да се посочат управленските цели, които ще доведат до тяхното решаване, подчерта още Костов в политическия си доклад.
По думите му мандатът на Станишев не е донесъл никакви ползи за българските граждани.
Партиите от Тройната коалиция трябва да понесат отговорността за това, че доведоха модела 8:5:3; за корупцията и престъпността по най-високите етажи на властта и загубата за европейското доверие и финансиране, както и за това, че водеха политика на пренебрегване на кризата и засилиха вредите от нея, само и само да бъдат запазени обръчите от фирми на всяка партия от коалицията, изтъкна още лидерът на ДСБ.
Според оценката на Иван Костов представителите на ГЕРБ заимстват от тройната коалиция обясненията за естеството на кризата.
„Те безкритично възприеха, че кризата е породена изцяло отвън, а вътрешни причини и управленски грешки има", изтъка Костов и визира нереформираните системи на здравеопазване, образование, сигурност, харченето на парите на данъкоплатеца за мегаенергийни проекти без доказана полза, кредитирането на обръчи от фирми, раздуването на скъпоструващата администрация съсипването на черноморското крайбрежие и планинските курорти.
ДСБ иска ясни цели и конкретни мерки от правителството на ГЕРБ, за да бъдат неутрализирани последиците от кризата и страната да излезе от нея, заяви Костов и изрази готовност ДСБ да посочи тези цели и политически мерки.
В доклада си пред 6-ото национално събрание лидерът на ДСБ изтъкна политическата роля на ДСБ да бъде гарант и коректив на управлението на ГЕРБ.
„Ролята ни на гарант са преди всичко възстановяване на европейското доверие и финансиране. Искаме да гарантираме въпреки, че не участваме пряко в управлението, че ще започнем война с мафията и корупцията.
На първо място това трябва да стане в сектора за сигурност и в съдебната власт, добави Костов.
Той припомни, че в следствие на поставено от съпредседателите на Синята коалиция питане премиерът е започнал действия за възстановяване на щетите, насени от Симеон Сакскобургготски на българските гори.
Иван Костов убедено заяви че ДСБ и Синята коалиция ще бъдат истински коректив за управлението на страната и че ще заемат критична на конструктивна позиция по отношение на данъчните закони и бюджета за 2010 година.


Арестуват семейство в София за търговия със защитени животни
Двама съпрузи са арестувани в акция на криминалисти в София, при която са открити и иззети защитени от закона видове животни.
Служителите на реда започват да работят по сигнал подаден от РИОСВ-София, че в Интернет са публикувани обяви за продажба на екзотични видове животни - тигри, маймуни и папагали.
При претърсването на три адреса в София са открити защитени от закона сухоземни костенурки, както и нерегистрирани папагал Жако и игуана, съобщава пресцентърът на МВР.
За притежаването на екзотичните животни съпрузите не са представили необходимите от закона разрешителни.
В имота на двамата полицаите са открили също 64 кучета, за които липсват документи съгласно закона за ветеринарно-медицинска дейност, и от РВМС-София им е съставен акт.
Животните са иззети и предадени на Софийската зоологическа градина.


Борисов участва в литийно шествие в Пловдив
В Пловдив премиерът Бойко Борисов и министър Божидар Димитров днес ще участват в литийно шествие по пренасяне на късче от Христовия кръст.
Светинята е дар от Националния исторически музей за храма „Св. Троица" в Кръстова гора, съобщават от правителствената информационна служба. Безценната частица ще бъде посрещната от гражданите на Пловдив на пл. „Централен". След това с литийно шествие, водено от митрополит Николай и свещениците от Пловдивската епархия, тя ще бъде занесена в църквата „Св. Марина". До неделя сутринта светинята ще остане за поклонение в храма, след което митрополит Николай ще я предаде на игумена на „Св. Троица" в Кръстова гора архимандрит Висарион.
Дарът за Пловдивската епархия е от премиера Бойко Борисов и от министъра без портфейл проф. Божидар Димитров. Той се съхранява в секретния фонд на Националния исторически музей и е донесен от Охридската архиепископия през 1917 г. Тържественото посрещане на частицата от Христовия кръст е в 17 ч. на площад „Централен" в Пловдив. Литийното шествие ще започне в 17.30 ч., а от 18 ч. е празничната вечерня в храм „Св. Марина".


Променят маршрутите на тролейбуси и автобуси
От 6 ч. днес до 4 ч. на 5 октомври се забранява влизането на пътни превозни средства през кръстовището ул. "Найден Георгиев" - ул. "Макгахан" - ул. "Родина"(ул. "Ангел войвода"), съобщи пресцентърът на Столичната община.
На 3 и 4 октомври се променят маршрутите на тролейбусите, обслужващи линии с номера 2 и 4, както и маршрутите на автобусни линии с номера 85 и 100. Тролейбусите по линия 2 в посока ж.к. "Хаджи Димитър" ще се движат до кръстовището на бул."Ген. Владимир Вазов" и ул. "Острово". Тролейбусите по линия 4 в посока ж.к. "Хаджи Димитър" ще се движат по бул. "Ген. В. Вазов" под моста по ул. "Бесарабия", ул. "Витиня", бул. "Ген. В. Вазов" и по маршрута си. Автобусите по линия 85 в посока ж.к. "Хаджи Димитър" ще се движат от ул. "Ген. Липранди" по ул. "Острово", бул. "Ген. В. Вазов", ул. "В. Кънчев" и по ул. "Теофил Ганев" до крайната станция. В посока кв. "Връбница" автобусите ще се движат от крайната станция по ул. "Гинци", ул. "Ангел Войвода", ул. "В. Кънчев", бул. "Ген. В. Вазов", ул. "Острово", ул. "Макгахан", ул. "Уошбърн" и по маршрута си. Автобусите по линия номер 100 от ул. "Резбарска" ще се движат по ул."В. Кънчев", бул."Ген. В. Вазов" по маршрута си - двупосочно.


Изпуснали сме сроковете за помощи за земеделие от ЕК
Министерството на земеделието ще иска одобрение от ЕК за 15 вида държавни помощи в сектор "Земеделие", съобщи заместник-министърът Цветан Димитров. До момента в земеделието са изплащани 30 вида държавни помощи. За следващата година обаче, страната ни има разрешение само за два вида, съобщи БНР.
България е изпуснала сроковете за нотифициране на държавни помощи, обясни Димитров. Заявката е трябвало да се даде още в началото на годината и одобрението да се направи до август.
Предишното правителство обаче е пропуснало тази възможност. До момента страната ни има разрешение да изплаща само два вида помощи в земеделието.
До 15 ноември пред ЕК ще бъдат представени искания за общо 15 вида държавни помощи. Някои от най-важните от тях са за подпомагане на млечния сектор, като за целта в бюджета ще бъдат предвидени 60 милиона лева годишно и за компенсиране на доходите на тютюнопроизводителите, които ще се ориентират към други сектори на земеделието.
За това ще са нужни 80 милиона лева годишно. Те обаче ще се заложат в бюджета за 2011 г. До момента за всичките 30 вида държавни помощи са се заделяли по 45 милиона годишно.
Димитров не успя да уточни каква ще е годишната сума за помощите, които ще ни разрешат за следващите години. Изплащането им обаче ще зависи от разрешението на ЕК и от възможностите на държавния бюджет.


ЮНЕСКО обяви нестинарството за културен феномен
Официално вписаха нестинарството в Представителния списък на ЮНЕСКО с нематериалното културно наследство на човечеството.
Това стана по време на 4-та редовна сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО в Абу Даби, Обединени Арабски Емирства.
Целта е максималното съхранение и предаване на тази хилядолетна традиция на следващите поколения.
Добрата новина идва дни, след като стана ясно, че Ирина Бокова ще бъде новият генерален директор на ЮНЕСКО
Вписването на нестинарството като втори български шедьовър след „Бистришките баби" (2005 г.) в Представителния списък с нематериалното културно наследство е поредният голям успех на България в ЮНЕСКО.
Това е несъмнено признание за страната ни, която през последните години се очерта като лидер в опазването на богатото нематериалното културно наследство на човечеството като непресъхващ извор на световното културно многообразие.
Със специален проект „Нестинарството - послания от миналото" в Абу Даби бе представена древната българска ритуална практика на изпълнение на обреден танц върху жарава в деня на Св. Св. Константин и Елена, запазена до наши дни в село Българи в региона на Странджа планина

Нестинарство/Още за древния обичай:
Нестинарството е древен български и гръцки обичай, при който хората танцуват боси върху жарава. Според традицията, нестинарите играят вечерта в деня на Константин и Елена (нощта на 3 срещу 4 юни по стар стил). Обичаят е разпространен в началото на 20 век в няколко български и гръцки села в Източна Тракия, част от които през 1913 година попадат в България, а част остават в Турция. Гръцкото население от останалите в Турция села се изселва в Гърция през 20-те и пренася със себе си и нестинарските обичаи. Има различни възгледи за семантиката анастенария (на гръцки) или „нестинарство“ (на български). Според някои, името идва от гръцката дума "анастенагмос" - въздишане, пъшкане, което е характерно за поведението на нестинарите по време на транс. Според други името идва от гръцкото "(х)естиа" - огън. За първи път обичаят е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. Според някои историци, обичаят се свързва с езически ритуали, запазили се от времето на траките. Въпреки, че нестинарите играят върху жаравата с икона на Св. Елена и Св. Константин (император Константин Велики — който обявява с Медиоланския едикт християнството за религия, наравно с останалите в Римската империя, и майка му — Света Елена) обичаят никога не е бил признат от Църквата, преследван е от нея, а самите нестинари са обозначавани като „обладани от дявола“. Последните големи гонения започват през 1913 година. Тогава от обичая се отказват някои от нестинарите в гръцкото село Кости, част от които след войните 1912-1918 г. биват изселени от селото. През 1941/1942 г. нестинарските игри били запазени само в три села — с. Българи, Кости и Граматиково, където това продължава до към 1948–1949 г. Автентичният обичай се възстановява в началото на 90-те години на 20 век.


ПО КОРИТАРОВ

ЩЕ ИМА ЛИ БЪЛГАРСКИ ПОЧЕРК СЛЕД ИРЛАНДСКИЯ РЕФЕРЕНДУМ?
Днес в Ирландия се провежда втори референдум по Лисабонския договор. Преди година и половина тази страна отхвърли проекта и потопи Европейския съюз във въртележка от съмнения за собственото си бъдеще. Сега, както отчитат социолозите, нагласите са в полза на договора. Ако няма никакви изненади, близо 55 процента от гласуващите ще подкрепят новата визия за ЕС. След положителен резултат, какъвто се очаква, Евросъюзът вече ще си има и президент, и външен министър. Дори само тези формални външни белези на обновление са достатъчен повод за анализ какви политически предизвикателства ще отправи новият европейски модел. Преди всичко промяната ще се отрази върху изискването за ново качество и степен при осъществяването на единната политика на ЕС в сферата на външните отношения и сигурността. С институционализирането на позициите като „президент” и „външен министър” очевидно ще се търси много по-висока консолидация на мненията между страните-членки по ключови въпроси, които досега не са били придвижвани като решения заради сериозен вътрешен разнобой.
Преди дни бъдещото испанско председателство оповести, че сред основните му приоритети ще бъде изработването на позиция по пълноправното членство на Турция в ЕС. Новината съвпадна по време с очакването на изхода от ирландския референдум. Но така или иначе – бъдещите нови институции на ЕС ще бъдат водещи инструменти за реализирането на подобен приоритет. Темата за евентуално бъдещо турско членство в ЕС не е единственото външнополитическо предизвикателство пред Брюксел. Поне четири-пет приоритета могат да бъдат изведени като външнополитическа рамка за поведение на Европейския съюз. Ако тръгнем от близкия ни регион – Югоизточна Европа, ярките кризисни огнища са три. Това са присъединяването на страна като Македония към ЕС, което обаче не може да стане без решение на спора за името й, който се води с Гърция.
Друг стратегически проблем за Европа е съдбата на държави като Сърбия и Косово, и необходимостта към тях да се приложи такъв подход, който да им осигури относително еднаква присъединителна скорост. Този процес трябва да върви заедно с подобряване на отношенията помежду им и намиране на формула на търпимост. В противен случай – ако интеграция на една от двете изпревари другата, Европейският съюз рискува отново да стане оръжие за разчистване на междудържавни исторически сметки, какъвто сега е случаят с Гърция и Македония. Традиционно тежък проблем за ЕС е решаването на така наречения „кипърски въпрос”. Обединението на острова и избистрянето на визията за бъдещо членство на Турция в ЕС са преплетени казуси. В ценностен аспект функция от разбирането дали държави с доминиращо ислямско вероизповедание имат място в европейското семейство е и перспективата за интеграция на Косово. От гледна точка на идеята за Алианс на цивилизациите, която се лансира като проект в рамките на ООН и е своеобразно продължение на инициативата от 2001 г. за диалог на цивилизациите, подобен мултирелигиозен и мултицивилизационен образ на Европа означава ценностен синхрон.
За да се стигне до него обаче, е необходимо да се осъществи пробив в страховете на отделните национални общности, които са обединени под флага на ЕС. Страховете и тревогите от инвазия на исляма в Европа напоследък са особено болезнени. Можем да започнем с интелектуалните безпокойства на световноизвестната италианска журналистка Ориана Фалачи от последните й книги преди смъртта й и да завършим с острите прояви на битово отрицание на осезаемо ислямско присъствие, каквито наблюдаваме в България. Ако при Фалачи бе налице опит за осмисляне на една обективна тенденция – на влизането на все повече ислямски символи в сърцето на Европа, в България протестните действия бяха по-скоро импулс и непредпазлива реакция на неподготвена държава, отколкото проява на мислене.
Но какъвто и да е произходът на съпротивата срещу различността, българският глас в Европа вече е равностоен и позицията на София може да се окаже решаваща за развръзката на толкова важния цивилизационен проблем. Ключова просветителска роля сред обществото трябва да играят политическите партии. Те – вместо да се крият зад масовите настроения на своите избиратели и да се опитват да им се харесат като възпроизвеждат същия негативизъм, би трябвало да се ангажират с реални анализи и просветителска дейност. Тук има място за една аналогия. Още преди да стане ясен статутът на Косово Партията на европейските социалисти започна дискусия, в която водеща роля играеха регионални социалистически лидери. Сред тях бяха личности като Сергей Станишев и Георгиус Папандреу. Това показа, че партийното сътрудничество в европейски и регионален формат може както да обезпечава с политика съответните правителства, така и да популяризира становища сред общественото мнение.
Ако ЕС се сдобие с президент, очакването е това да бъде бившият британски премиер Тони Блеър. А с какво бе характерен Блеър като британски министър-председател? Това бе човекът, който след десетилетна опозиция съумя да върне лейбъристите на власт. Това е политическата левица във Великобритания. Блеър показа, че с модерни послания, политическа дързост и дълъг хоризонт на собствената визия може и партии, които са били на ръба на забравата, да се връщат отново в силни позиции. И второ – във външнополитически план Блеър бе политикът, който изигра основна европейска роля за политическата промяна на Балканите, когато се водеше битката срещу Милошевич. С други думи – Тони Блеър като евентуалния президент на ЕС е и шансът на левите партии в Европа да повярват, че могат да правят модерна политика. И сами, и в партньорство с десните, либерални и центристки формации.
Новият външнополитически дневен ред на ЕС може да направи така, че основните външнополитически теми да се превърнат във фокус и за вътрешнополитически дискусии. За България например инициирането на обществен дебат по темата за бъдещо пълноправно членство на Турция ще има двоен смисъл – да се проверят и да се облагородят реалните обществени настроения, но и българското правителство да бъде поставено на изпитание. То ще трябва да избира между поведение на политическия егоизъм и популистките отрицания, и държавнически аргументи, които – независимо от техния характер означават да се поеме отговорност. В това е малката българска полза от нов ЕС с нови институции и с нов конкретен външнополитически дневен ред – поне да разберем какви хора сме като общество и какви ни управляват.
Георги Коритаров


ФРАНЦИЯ И ГЕРМАНИЯ ДРУЖНО ИЗТЛАСКВАТ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ В ПЕРИФЕРИЯТА НА ЕС
Франция и Германия имат план да подпишат нов договор за приятелство и редица други съвместни инициативи, които могат да изтласкат Великобритания в периферията на ЕС, пише „Таймс“, позовавайки се на източници, близки до президента Саркози.
Планът за връщането на Париж и Берлин в „сърцето“ на Европейския съюз включва двустранно сътрудничество в областта на отбраната, имиграцията, на новата индустриална политика, както и желанието да се отърват от това, което се явява, според неговите автори, лостовете за въздействие върху Европейската комисия от страна на Лондон. Както бе обяснено от британското издание, възстановената френско- германска ос използва положението на Великобритания, където британският премиер Гордън Браун е слаб и твърде разсеян от парламентарните избори през следващата година. Междувременно, Париж и Берлин, се връщат към старата идея за Европа на „две скорости“, която в крайна сметка има за цел да създаде независима европейска отбрана и подкрепа за промишлеността, но на Великобритания това не и трябва, посочва изданието. Жертва на сделката, която разработват основните министерства на двете страни тайно, най-вероятно ще бъде снемането на френско-германската подкрепа за кандидатурата на Тони Блеър за поста пръв председател на ЕС, пише Чарлз Бремнер, позовавайки се на дипломатически източници. Този пост ще се появи, ако Договорът от Лисабон все пак влезе в сила. Сред алтернативите на Блеър са бившият испански премиер Фелипе Гонсалес и Жан-Клод Юнкер, дълго време оглавявал правителството на Люксембург.
„Тони Блеър е човек на миналото, а Обединеното кралство вече не е модел“, – казва неназован френски дипломат. Перспективата, че във Великобритания ще дойдат на власт евроскептиците консерватори успокои французите, позволявайки на Саркози да изглади различията си с правителството на Меркел. Той в частност назначи прогермански чиновници, включително и Бруно Льо Мер, министър на земеделието. Изданието отбелязва, че Саркози и Меркел заемат общи позиции за кризата, започнала през 2008 г., когато заедно се противопоставиха на Лондон и Вашингтон. „Има обща воля в Париж и Берлин до края на годината да се приключи с ултралиберализма в Брюкселската комисия, която попадна в ръцете на британците“ – пише френското бизнес- издание Enjeux Les Echos.


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Когато не го питат, отговаря и обратно. Що е то?
Магазин за 122 180 лева с ДДС са си купили синовете на президента Георги Първанов, пише вестник „168 часа”.
Според документите от Агенцията по вписванията на 18 юни тази година фирма „Айви СМ” е станала собственик на помещение от 69,9 кв.м. в престижния столичен квартал „Хиподрума”. Дружеството е регистрирано преди няколко месеца и към момента няма данни да е извършвало търговска дейност. В него 21-годишният Ивайло Първанов и батко му Владимир имат по 33,3% от капитала.
С толкова дялове е и секретарката на баща им и сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев – Марияна. Според съседи в помещението на Първанови предстои да бъдат отворени бъдещ офис на фирмата им. Липсата на сериозна търговска дейност не е попречила на „Айви СМ” да плати за магазина в брой и по банков път.
Няма данни за ипотечен кредит. Прости сметки показват, че ако са платили поравно, всеки един от съдружниците е дал по 40 727 лева, за да може търговската площ да бъде записана в активите на „Айви СМ”. Парите са набавени от спестяванията на двамата и помощ от родителите им. Към момента на покупката Владимир работи като програмист, а Ивайло е студент втори курс в УНСС.
Какво ли може да се коментира по този повод? Освен, че по отношение на синовете на президента, както става ясно от публикацията, от институцията са сметнали за нужно този път да отговорят на запитване на седмичника ( имали спестявания и възнаграждения младежите), макар това да не е работа на бащината им служба. Те са пълнолетни и татко им би трябвало да не отговаря за делата им. Още повече, че както пише „168 часа” , в декларацията на Г.Първанов за имотното му състояние е отбелязано, че самият той не само няма спестявания, но дори и изплаща кредит.
Случил е човекът на спестовни деца, да не говорим за секретарката му, която на своята крехка възраст ( 30 години) притежава впечатляващи имоти и позиции в различни фирми.
Пита се защо през март не пожелаха да реагират с опровержение от президенството по повод на вестникарския упрек лично срещу държавния глава в следната публикация:
Една от пушките, с които ловува президентът Георги Първанов, струва около 50 000 лв., пише в. “168 часа”.
От президентство са отказали да коментирал колко струва и откъде президент се е сдобил с оръжието. Дори да му е подарък президентът не трябва да го приема, защото според етичния кодекс, лицата заемащи висши държавни длъжност са длъжни да отказват армагани, с цена по- висока от 200 лв. годишно. Въпреки че заплата на Първанов като държавен глава е малко над 3000 лв., той разполага с любимата ловна пушка на световния елит.
Аз (отново) само питам. Но и смея да отбележа, че споменатата по-горе информация никак не е анонимна. Публикувана е в български вестник, сметнат от президента за достоен да бъде удостоен с отговор ( на поне едно запитване).
Дали ще се намерят и други да питат- например онези, които, за разлика от мен, се ползват с имунитет срещу преследване заради въпросите им, или пък по силата на служебното си положение са призвани да питат и дори да разпитват?


Романът „Тютюн“ с продължение без романтика
Затворът и цигарите са етимологично свързани у нас. „ Да ти носят цигари” означава, че си зад решетките. Там цигарите са ценна стока- дотолкова, че тяхната липса е нарицателно за дефицит, който може да бъде компенсиран от най-близките ти хора при техните посещения. Повече не знам и не искам да научавам. Не за друго, непушач съм (признавам си).
Но ето, че на държавно ниво, днес някой се осмелява да посегне на тази народна стока чрез цената й. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който се изявява като следизборен феномен ( защото преди избори нямаше да му позволят такава смелост) , предпостави предстоящо сериозно повишаване на цената на цигарите от началото на следващата година чрез рязко увеличаване на акциза за цигарите с цели 50 на сто.
Това е като да ритнеш кошера на политическата си популярност, около който ( като пчели на мед) се трупат доста търтеи. Дали Дянков си дава сметка за тяхното жило, което може да размекне и най – мускулестия рейтинг?
Ще изпуши ли популярността на управлението? Или то ще изпуши лулата на мира след това „войнолюбиво” изявление и ще даде фира като власт, която държи на думата си?
Смело е да притискаш един от най–пушещите народи в Европа ( а и не само в Европа, бележим световни рекорди) да се откаже от този навик чрез икономически натиск – такъв медицински подтекст прозвуча в медийната аргументация на г – н Дянков.
Симеон Дянков дописва „Тютюн” повече от половин век след класика Димитър Димов. Адекватно на епохата, в която забраните върху пушенето на публични места в Европа ( за САЩ да не говорим!) обрича на бавна, но сигурна смърт отглеждането на тютюна и търговията с него, авторът на радикалните мерки Дянков може да нарече произведението си „Антитютюн”.
Остава да видим дали това няма да настрои доста „ тютюнджии” (така в българските медии наричат производителите на тютюн, макар разговорната дума да се отнася към пушачите), а заедно с тях и пристрастените към пушенето селяни и граждани, срещу Дянков и властта, която той представя.
Труден е разговорът между пристрАстен ( към каузата на съпротивата срещу пушенето) и пристрастЕн към тютюна човек. Дано Дянков се окаже прав за икономическата логика на упражнението, което е намислил. Ако се провали, ще трябва да се науча да пуша на стари години като признание за ползата от никотина за здравето на родната икономика ( нали съм патриот , все пак, няма да се церемоня заради някакви си бели дробове) , която обрече избирателите на ДПС на икономическо монокултурно закрепостяване в полза на политическото оцеляване на никотиновите им депесарски барони.
Трудният избор между потурчената и побългарената демокрация
Турски студент захвърли обувка срещу генералния директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, докато той изнасяше лекция пред студенти от истанбулския университет „Билги“, предаде АФП.
Маратонката не улучи Строс-Кан, а виновникът за инцидента беше бързо неутрализиран от няколко охранители, които го изведоха от аудиторията. Отначало той седял на задните банки, но в един момент тръгнал надолу по стъпалата, викайки „МВФ вън от Турция!“ и хвърлил бяла маратонка по посока на лектора, който останал спокоен и се опитал да запази усмивката си. Негови колеги се опитали да издигнат транспарант и скандирали лозунги срещу „тайно съзаклятие“ между МВФ и управляващата турска Партия на справедливостта и развитието.
Чухте ли, видяхте ли, прочетохте ли тази новина? Не? Но дори и да сте информирани, едва ли сте шокирани. Защото това не е толкова новина, колкото е имитация.
Дори и фактът, че турският студент имитира иракския „пионер” в замерянето с обувки, не е чак толкова определящ за това, че светът никак не е потресен.
Причината за това безразличие е в разликите между контекста на събитията. Турският е белязан от доста дълга и много по – бурна традиция на протести срещу властта, на фона на които замерянето на важна персона с маратонка е като репчене на юноша срещу някой батко с цел да бъде забелязан от девойките в класа.
Традиция! Това е, което е определящо. Турското общество е белязано от много противоречия, включително на ръба между ориенталските нрави и европейските претенции. Но е водещо в света на преобладаващите ислямски традиции, в който е крайно необичайно хората да протестират на улицата, без да бъдат обгазени наред с химическо оръжие ( както направи Саддам Хюсеин с непокорните кюрди, включително и бебетата, в Халабджа през 1982 г.)
Мирно, бурно или вандалски понякога, но традиционно в Турция хората протестират.Доста по – отдавна, отколкото в нашата европейска България.
Никъде другаде в доминирания от ислямската етика свят ( и произтичащата от нея норма да бъде подчинявана личността на държавния интерес, което, уви, е и традицията на православието), няма такава традиция. Това не ме прави поклонник на потурчения вариант на демокрацията, но е основание да се замислим за побългарения.


Няма димна завеса без ( контрабанден) огън
Не ми е интересен сюжетът, в който министърът на финансите Дянков и министърът на икономиката Трайков едва ли не се били хванали за експертните перчеми в битка за това точно колко да се увеличи акцизът върху цигарите.
Дянков е в ролята на лошото ченге спрямо пушачите, производителите и вносителите на продукта, защото иска максимума. Пледира за цели 50 на сто скок на цените на отровния продукт, който храни икономиката със стотици милиони.
Но не е чак толкова лош Дянков, че да не бъде подкрепен от добрия голям премиер Борисов. Той взе неговата страна и дори обеща солидарно да се трови по –малко с цигари.
Трайков се изказа за поне наполовина по – малко оскъпяване на доброволното тровене с цигари. Иначе щял да бъде отровен животът на споменатите производители и вносители.
Не се наемам да бъда съдник. Като човек, който си позволява нахалството да не е палил цигара през живота си, съвсем не ставам за арбитър. Ако питате такъв екстремист, като мен, още вчера трябва да бъдат забранени цигарите.
Но ми е интересен аргументът, който просветва като огънче от цигара в тъмна нощ: контрабандата с цигари. Големите вносители заплашили, че рязкото вдигане на цените вещае 40 на сто по – голяма контрабанда в сектора! Направо звучи като научно обоснована кражба в особено големи размери, която възпитано се обсъжда в салоните на корпоративно – властовите дворци!
Без притеснение, досущ като пушенето на (уж) забранени места, заплахата от контрабандата се спряга като реална макроикономическа величина. Включително в коментарите на анализаторите, мобилизирани от телевизиите да обсъждат атрактивния (уж)дуел между двамата министри. Самите те, министрите, впрягат този фактор в обосноваването на своите позиции.
Това е признание за безсилие от страна на държавата. Контрабандата се схваща като природно бедствие. Като свлачище. Порой. Земетресение. Горски огън, който и премиер с пожарникарски опит не може да овладее. Щом имало по -високи цени на търсена стока, щяло неизбежно да има и още по – успешна контрабанда.
Момент! Ако жените ви стават все по – атрактивни, ще се примирите ли, че вероятността да бъдат изнасилени расте и че нищо не можете да направите срещу това? Едва ли. Защото ви засяга лично, а не някаква си абстрактна държава.
Говорим за порок, канцерогенен за държавата и доверието в нея. Ако контрабандата е калкулирана като толкова значим „данък безсилие”( като ракова зараза), нека нашите избраници ни го съобщават в предизборната си платформа.
Нещо като ( наложеният ни от европейските разпоредби) надпис с предупреждение за вредата от пушенето върху кутиите с цигари, но отпечатан върху избирателните урни : „ гладувайте за нас, макар и да не е опасно за луксозния живот на контрабандистите”.

Нагаждачеството „узаконява“ изнудвачеството ( в медиите)
Иво Инджев
Продуцентът на криминалното шоу „48 часа“ Джо Холдърман изнудвал за пари колегата си Дейвид Летерман,( в чието предаване вече два пъти гостува президента Барак Обама). В резултат на това Летерман изпреварващо разказа сам за свои любовни авантюри на работно си място, за да лиши от възможността своя изнудвач да го шантажира, че ще ги опише в книга.
Дотук – всичко е по – скоро клюка, която едва ли заслужава кой знае какво внимание. Интересното обаче е онова, което следва като реакция от страна на властите. Оплакването на Летерман се оказало достатъчно, за да бъде арестуван Джо Холдърман. Сега той се бори да докаже своята невинност и ако не успее, го чакат 15 години затвор.
Кой е прав, ще решава правосъдието. Но е забележително, че го има.Това е вече повод за размисъл и сравнение.
Изнудването на потенциални събеседници, които не искат да участват в телевизионно предаване, но се принуждават да го направят от страх, че в тяхно отсъствие ще им бъде отмъстено от екрана без да могат да се защитят, е стандартна практика у нас. Няма да спомена имена, защото няма как да знам всичко по въпроса, а някой горд със себе си водещ може да ми се обиди, че съм го пропуснал.
Освен наблюдения, имам и личен опит. Този „номер” ми беше приложен и на мен не много отдавна от един водещ, при когото не пожелах да се явя. За наказание той покани друг колега да говори лъжи по мой адрес. Чудни колегиални отношения, нали!
А какво да кажем за стандартната практика на изнудване с обратен знак: щом не каниш онзи, когото ти „препоръчваме”, лошо ти се пише. Изписа ми се. Отказах на самия ни президент Първанов, от чието име близката му сътрудничка Башлиева се опита да ми наложи на всяка цена събеседник в моето предаване. Много скоро ми се наложи да си търся друга работа. И така – вече трета година.
Изнудвачеството в българските медии е публична тайна. Но оплаквания на практика няма. Кой ли би се осмелил да повярва на оплакалия се? Нали след това ще последва…шантаж срещу дръзналия да се довери на оплакването.
У нас е така: изнудвачите са по – силни от закона. С тях се съобразяват.
Писал съм и пак ще попитам: защо единствената област от българската публичност, която е недосегаема за проверки за каквито и да било нарушения на закона, се оказват медиите? Колкото по – брутален е изнудвачът, толкова повече го „уважават” . „Бий, за да те уважават”, както казват в Русия.
Сега разбрахте ли отговора? От него излиза, че тук медийните босове са над закона най – вече чрез своята обезоръжаваща евентуалното им преследване слабост да се нагаждат към силните на деня. Резултатът от това е, че дори и да има желаещи да се оплачат от изнудваческите практики, те благоразумно си мълчат.

Няма коментари: