понеделник, 12 октомври 2009 г.

НЕ ПЕЙ МИ СЕ, НЕ СМЕЙ МИ СЕ НА 12 ОКТОМВРИ!

ПО НЮЗ.БГ

Цената на хляба се дуктува от големите градове
Българският пазар на хляб от регионален се превърна в национален, като в последните години тенденцията е цените между големите областни градове и останалата част на страната да се изравняват. Това заяви Борис Инчев от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България.
По думите му този процес е следствие от това че основната част от произведения хляб се превърна от неопакован в опакован, което позволява неговото транспортиране . Според председателя на асоциацията, която формира около 85% от пазара на хляб у нас ще бъдат изгладени големите разлики в цените, защото не може за един тип хляб на места да струва 50 стотинки, а на друго 1.2 лв., като стойността вече все повече се определя от пазара в големите градове.
Спорен Инчев в последните години се забелязва намаление в консумацията на хляб, която е между 2-2.5% годишно. Това се дължи на няколко фактора, като един от тях е свързан с негативните кампании, които се водят срещу зърнените храни. Кризата също има своето влияние. Очаква се в близко време да бъде свикана кръгла маса с експерти, на която да бъдат дискутирани и хранителните качества на насъщния.
От хлебопроизводителите заявиха, че в големите градове като София производители на дюнери и пици в последните години са отклонили една част от потребителите на тестени изделия.
Проблемите пред пазара не свършват с това. Според представителите на хлебопроизводителите сивият сектор в бранша възлиза на 30%, което изкривява пазара. От браншовата организация настояват държавата да бъде по-активна в контрола на този сегмент, като стриктно следи за безопасността на продукцията, осигуряването на работниците и плащането на данъците. Необходимо е минималният осигурителен праг в сектора да бъде завишен от 250 на 380 лв., каза още Борис Инчев.
По думите му пазарът на хляб възлиза на около 700 млн,. лв. годишно, като страната ни е екпортно ориентирана спрямо съседите си и има най-добрата база в региона. В момента се правят инвестиции за предприятия, които са межди 10 и 40 млн. евро., които ще осигурят още по-качествена продукция.
Навлизането на големи търговските вериги е друг фактор с който трябва да се съобразяваме, за да не повторим съдбата на страни като Словения и Швецария където компаниите за производство на хляб бяха погълнати от крупните търговци на дребно.
В тази връзка той не подкрепи искането на Федерациата на хлебопроизводителите, които миналата седмица настояха държавата да гарантира минимални цени. Според Инчев парите от хазната, които да поддържат този изкуствен баланс могат да отидат за други цели, като в една пазарна икономика не трябва да се говори за подобни мерки.

А бе г-н Инчев, кой води “негативни кампании” в държавата ни? Освен вас например! Негативизимът от неразбориите в бранша ви, търпим ние гражданите (вече 20 години, поради лобита и монополизъм в бранша). И кой ви е казал, че в една пазарна икономика държавният дял се свежда, до погълщането му от “крупните търговци на дребно”? Ама че израз! Та нали на гърба на дребния бизнес се развива и по-крупния такъв? Ако го нямаше този бизнес с идеите си за новаторство и гъвкавост, вашите заводи и днес нямат възможност да осигуряват достатъчно разнообразие на асортимента на хляба ни, да не говорим за капацитетите ви, които докарваха (спомнете си 1990-1997 години) и докарват до перманентното ни лишаване от закупуване на насъщния ежедневно, поради което се редяхме на опашки дори пред заводите ви, за да си купим “определената ни пак от вас бройка”? Как се нарича този хаос на българският пазар на хляб? И все още си позволявате да не казвате истината в прав текст! Докога?

Неясните сметки за ток и парно са проблем и в ЕС
55 хил. души са подали оплакване по различни енергийни теми в Европейската комисия само за 1 година, а общо 55 млн. европейски граждани са се оплакали от определен търговец. Това заяви еврокомисарят Мегледна Кунева по време на кръгла маса за правата на потребителите на комунални услуги.
Електроразпределителните дружества, банковите услуги и транспорта са секторите, от които европейските потребители са най-недоволни. Те са подавали жалби до различни институции в рамките на една година, което е и повод да бъде създаден Граждански енергиен форум. В него участват още обществени организациии, регулаторни органи, омбудсмани, потребителски организации.
Този форум изготвя доклад и дава примерна сметка, която да слружи като образец. Оказва се според Кунева, че яснотата и пълнотата на енергийните сметки са основен проблем не само в България, но и в рамките на целия ЕС.
Създадената примерна сметка не е задължителна, а доброволна. У нас трите енергоразпределителни дружества са запознати с новата сметка и ако ДКЕВР разреши сметката-модел, та може да стане задължителна, както е в Италия.

От тази информация излиза, че ДКЕВР е стъпила на тази ЕС презумпция, и във времето я отиграва, като същевременно не върши никаква съществена мисловна работа по темата, а излишно с бездействието си разкарва, губи време и дразни крайния потребител - гражданина. Излиза също, че с поведението си (20 години разиграване на различен по вид и конюктура монополизъм) този сектор буквално е излишен ако не носи някаква конкретна отговорност, заради сринатата ни енергетика (лошо състояние на ТЕЦ-вете из страната, закриване на стратегически мощности от АЕЦ “Козлудуй”, допускане на разграбване чрез “приватизации” на активите и пасивите на регионални и поместни електро дружества и т.н.). Що е това и как се нарича то? Днес отговорът вероятно ще трябва да бъде даван от правителството на ГЕРБ! Ние гражданите си го знаем. Остава да видим дали ще получим адекватен такъв!

Отоплителният сезон вън от опасност
Уточнен е начинът за изплащане на задълженията на топлофикациите към Булгаргаз. Това заяви председателят на асоциацията на топлофикациите Валентин Терзийски, цитиран от БНР.
Той добави, че няма опасност отоплението да не бъде пуснато. По думите на Терзийски всички дружества са готови за предстоящия отоплителен сезон.
Припомняме, преди седмица четири топлофикации предупредиха, че могат да имат проблеми да осигурят нормално парно отопление през зимата.
Ставаше дума за топлофикациите в София, Плевен, Враца и Бургас.

Основно тези топлофикации винаги са имали проблеми (пак 20 години за съжеление). Нищо ново на хоризонта. Информацията тук, касае отново гръмки “обещания”, които обаче “къща не хранят”, както казва народът ни! Никой до момента не е изнесъл информация (от ръководствата) за ползваната им “енергийна ефективност”! А тя е ПЛАЧЕВНА по региони, места и домове, и хората отдавна са се отказали от тази “екстра” в битуването си. Защо ли? А в същото време държавата пак ще налива пари (взети по формата на данъци) от всеки един от нас! Какво правим?

Топлото разпитва Овчаров в съдебната зала
Бившият министър на икономиката Румен Овчаров се яви като свидетел по делото срещу Валентин Димитров - Вальо Топлото.
Днес е поредното заседание по процеса срещу ексшефа на столичната Топлофикация.
Димитров е обвинен за безстопанственост и нанасени щети на дружеството за около 2 млн. лева.Преди време срещу петима от другите подсъдими обвиненията отпаднаха заради закона за амнистията.
В залата трябваше да е и премиерът Борисов - също свидетел, но в съда е постъпило писмо, че той пътува за официална визита в Париж, което възпрепятства явяването му.
Припомняме, с името на Овчаров се разгоря един от скандалите около Валентин Димитров, след като в негово писмо до адвокатите му сред изброените имена на хора, с които е имал отношение, се посочваше и Р.Овч.
Директна намеса на държавата в управлението на дружеството не е имало, заяви бившият енергиен министър в съдебната зала и уточни, че държавата не е имала и това право.
С Валентин Димитров се познавали още от 1999 година.
След като станал министър (2005 година, б.р.), двамата обсъждали състоянието на столичното парно, като тези разговори били част от регулярни срещи, провеждащи се поне веднъж месечно и е обсъждано състоянието на топлофикационни дружества в страната.
По принцип разговорите се водели с Валентин Димитров или Илко Йоцев - друг обвиняем по делото, член за съвета на директорите.
Обсъждало се е и как да се върне доверието на столичани в топлофикация. Освен това Овчаров каза още, че други топлофикации са били в по-лошо състояние от столичното парно.
Според Овчаров 2005 година не е най-лошата година за столичното парно.
Според него дори тогава Топлофикация София отбелязва минимална печалба, от която е извлечен дивидент за държавата.
Съдът не допусна въпроса на адвоката на Валентин Димитров Лъчезар Таков към Овчаров дали според него 7 млн. печалба е минимална.Според съда отговорът на този въпрос предполага субективна оценка.
Валентин Димитров също „разпита" Румен Овчаров.
Кой взе решението да бъда изключен от съвета на директорите, попита го Топлото.Не мога да ви кажа чие беше решението, отговори Овчаров.
Разпитът на Димитров продължи : „Известно ли ви е да има наредба на ДКЕВР за цените на парното."Овчаров заяви, че не му е известно.
Какви разходи са завишени според резултатите от назначената проверка през 2006 година, поинтересува се Валентин Димитров.Не ми е известно, заяви Овчаров и допълни, че такава е констатацията на проверката.
От показанията му стана ясно още, че Топлофикация София не е имала лимит на представителните разходи, констатацията че са надвишени тези разходи, е било на база сравнението с предходни години.
Проверката за състоянието на Топлофикация започва след като дружеството поискало увеличение на цената на парното.

"Топлото" разпитва "Студеното" - ха-ха-ха! За “безстопанственост” трябва да бъдат обвинени всички до сега управлявали ни. Вальо Топлото е само една изпълнителска брънка на безстопанствените им указания (ДКЕВР, правителства, управлявали партии). Изнасяните по случая факти до момента и аргументираното завоалирано случващо се (безконечни и безпредметни съдебни процеси), определено говорят за липса на каквато и да била воля за справедливо посипване на главите с пепел на ОТГОВОРНИТЕ. А граждани ще продължават да страдат, кой знае докога!

Топлофикациите не изпълняват погасителните планове
Ако нямаме налични средства за закупуване на газ, няма и как да подадем гориво на топлофикационните дружества.
За това предупреди изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гоговпо повод големите дългове на няколко топлофикационни дружества и заплахата пред новия отоплителен сезон.
Той поясни, че въпреки няколкото подписани погасителни плана, те не се изпълняват.
„Ние просто искаме плановете за разсрочено плащане да се изпълняват, така както е записано в договорите", каза Гогов.
Той допълни, че последните 9 месеца на международните пазари цените показват рязко покачване на природните горива и това е сигнал, че най-вероятно от 1 януари 2010 цената на природното гориво и у нас ще бъде с по-висока цена. Гогов уточни, че предложението от страна на „Булгаргаз" ще бъде направено на 10 декември.
Димитър Гогов подчерта, че усилията на „Булгаргаз" са концентрирани за запазване възможността за купуване на руско гориво, но и търсенето на възможности в краткосрочен план България да има алтернативен постоянен поток на газ от Изток - Гърция и Турция.
В газохранилището в Чирен в момента има над 620 мил. куб. м. газ, което означава, че при нормален разход 150 дни може да се осигури газоподаване в страната при възникване на нова газова криза.

9 млн. лв. за парно дължат пловдивчани
Над 22 хиляди абонати на "Топлофикация" Пловдив дължат пари за парно отопление.Пловдивчани са натрупали задължения от над 9 млн. лв. от 2006 г. досега, предаде БНР.
От топлофикацията твърдят, че това им създава трудности с навременното плащане на горивото на "Булгаргаз", което е особено важно преди предстоящия зимен сезон.
Ако потребителите не могат да изплатят целия размер на дължимите от тях суми, могат да разсрочат задълженията си. В противен случай, дружеството ще предприеме мерки да си събере парите по съдебен път.

Дълговете са направени благодарение на лакомите и недълновидни, спретнати ни политики по места от топлофикационните дружества. Баста! А този Гогов да вземе да се вземе в ръце и да спре да повтаря като папагал за “рязкото” покачване цената на природните горива – всички следим индексите в този бранш и виждаме “как” се отиграват те на местна почва! Пак конюктурно в нечий интерес разбира се! Завинаги май. Негова работа, а не наша, е да разрешава и предвижда такива проблеми. Защо не ги решава, защо не си върши работата този човек, а само на всеуслушание се жалва? Изглежда не е в състояние, при това дълги години вече!

Всеки десети краде ток от Е.ОN
На 2 милиона лева възлизат кражбите на електросъоръжения в Североизточна България.
В периода от януари до септември, дружеството е направило около 60 хиляди проверки, при които са установени около 3 500 случаяна нерегламентирано потребление на ток, които представляват битовото потребление на 15 хиляди домакинства.
За област Варна са извършени около 25 хиляди проверки, а само в града при всяка 10-та проверка е констатирано нарушение.
За да прекратят кражбата на електричество, от Е.ОN пилотно въвеждат така наречените умни електромери, които сигнализират за външна намеса в устройството и могат да се отчитат от разстояние.
От компанията не посочиха къде в момента има такива, но направиха уточнение, че не става дума за най-бедните квартали. Практиката досега показва, че при 30% от въведените вече „умни" електромери, е имало опити за манипулация на показанията.
През зимния сезон 413 аварийни екипаще обслужват Североизточна България, съобщават още от Е.ОN.
За Варна екипите са 98, един ще отговаря за ремонт на подстанциите, а други 11 с по 2-ма монтьори ще бъдат на домашно дежурство. Всички автомобили са оборудвани с GPS система за осигуряване на възможно най - ефективен маршрут до мястото на аварията.
Инвестициите на компанията във връзка със зимната подготовка възлизат на около 10 милиона евро. Най-много средства са отделени за рехабилитация на електропроводи и за нови автомобили.
До септември тази година аварийните прекъсвания са намалени с 15%, намалява и времето, в което при аварии електрозахранването е прекъснало.

Моля, моля! Ако някои (основно роми) крадат ток, не го преписвайте на гърба на целия български народ, некоректно е!
В същото време “умните им електромери”, предвидени да “прекратят кражбата на електроенергия” не се монтират из “най-бедните квартали” където ДЕ ФАКТО и ДЕ ЮРЕ са днешните най-големите кражби и дългове. Вече сериозно се замислям дали не сме най-залухавата страна в света!
Ако си я правят тази пуста “рехабилитация на електропроводите” разумно, няма да влезнат в спор за нецелесъобразно набеждаване на народа ни. Това съгласно НК е подсъдно. Малко повечко мислете господа коцесионери при изявленията си, ако обичате!

Гледат делото срещу Лачеви за укриване на данъци
От 9.00 часа състав на Софийски градски съд ще гледа делото „Булгартабак" срещу Христо и Мирена Лачеви за укриване и неплащане на данъчни задължения.
При разследването са установени връзки на Лилянов с финансово-брокерската къща "Амигос", която дълги години обслужва и най-големия контрабандист на цигари Иван Тодоров-Доктора. Лачев твърди, че не познава Доктора, което е малко вероятно. Няма начин пътищата на големите играчи в един бизнес да не се пресекат някъде по трасето или в каналите.

Ето от къде тръгват липсите в държавата ни, не от Иванчо или Драганчо дето навреме не са си платили тока например! Последните двама нямат възможност и да извършват контрабанда по обясними причини. А за това заключение “Няма начин пътищата на големите играчи в един бизнес да не се пресекат някъде по трасето или в каналите.” евала на медиите! А бе казват си хората по нещо, ама кой ли ги слуша! Ех дела, “дела”, да сте живи и здрави, на вас се разчита в издръжката си правосъдната ни система все пак.

Съдът даде ход на делото срещу Христо Лачев
Софийски градски съд даде ход на делото срещу Христо Лачев и съпругата му Мирена за укрити данъчни задължения.
След 10-минутно заседание се наложи да бъде дадена почивка от 30 минути защото финансово счетоводната експертизата по делото не била пълна.
Тя трябва да определи стойността на имотите на Лачеви.
Според свидетелски показания от предходни заседания имотите на Лачеви възлизат на 520 400 евро.
Защитата на Христо и Мирела Лачеви настоя имотите на семейството да бъдат изчислени от експертите на най-високия курс на еврото от инкриминирания период до сега.
Припомняме, първото обвинение е от март месец тази година и е за укриване на данъци в особено големи размери. Става дума за общо 124 хиляди лева. Веднъж той е укрил 100 хиляди лева и още два пъти по 12 хиляди лева.
Второто обвинение е повдигнато от Софийска градска прокуратура и е за длъжностно присвояване на над 500 000 лева. Парите са били източвани в разстояние на една година чрез рекламни договори.

Да. Правосъдната ни система винаги си е отглеждала особена порода “всякакви експерти”, ползваща ги за решенията си в крайна сметка, та затуй след 10 минути заседание, съставът си дава 30 минутна почивка, за да прецени не факта, а аргумента при съставянето на съответната “счетоводната експертиза”, което се е здължителна практика в съдопроизводството ни! Браво Правосъдие родно! Къде ти остана понятието “морал на закона”, което божем е изписано из фоаетата на сградите ти? КЪДЕ? То липсва.

Започна делото за пране на пари срещу Николов – Стойков
Софийски градски съд даде ход на делото за пране на пари срещу Марио Николов и Людмил Стойков
Съдът не уважи искането на защитата обвинителният акт да бъде върнат за прецизиране на прокуратурата.
Според защитата на Николов са допуснати съществени процесуални нарушения.
За news.bg адвокатът на Марио Николов Менко Менков обясни, че в обвинителния акт не е посочено как клиентът му е ръководил групата за пране на пари.
Според защитника в обвинителния акт е посочено единствено, че е съпруг на Марияна Николова. Защитниците на подсъдимите искат съкратено съдебно следствие.
Също така в обвинителния акт е посочено, че три търговски банки - „Булбанк", ОББ и Първа инвестиционна банка и техни клонове в страната са препрали парите.Менков уточни, че банки не могат да бъдат извършители на престъпление според правната рамка.
По повод идеята на СГС да изпрати запитване до съда на Европейските общности в Люксембург срещу Марио Николов и Стойков, адвокатът уточни, че страната ни не може да прави такова запитване, тъй като не сме приели декларация по член 35 от Договора за ЕС за признаване на правната рамка.
СГС се оттегли за почивка до 14. ч. когато ще има предварително изслушване на страните по делото и евентуално да се даде разрешение то да премине по съкратената процедура. Обвиняеми по делото за пране на пари, освен Марио Николов, са съпругата му Марияна Николова, Людмил Стойков, Иван Иванов, Григор Главев, Ана Шаркова и Валентин Ангелов. След заседанието Стойков коментира, че никога не се е занимавал с незаконна дейност. Нямам нищо общо, нито със САПАРД, нито с пране на пари, заяви той. Съпругата ми няма офшорки, Людмил Стойков няма офшорки, Людмил Стойков няма имоти в чужбина, допълни още той. Ние сме за съкратено производство, настоя бизнесменът, който се обяви за бързо разрешаване на случая. Вече три години и половина се удря върху имиджа ми, изтъкна той. Няма никакви факти, които да ме уличават, посочи още Стойков. Запитан защо не си говори с Марио Николов и в какви отношение са двамата, той отговори: В никакви, няма значение.

Господин адвокат, смешка е като квалифициран човек из областа на правото да твърдите, че последствието трябва да залегне като доказателствен факт в ОА. Вярно е, че то (последствието) е спорно, но обвинението се изгражда на базта на хипотеза, изградена от безпорни ФАКТИ все пак. Явно клиентът Ви “не е цакал достатъчно на прокурори и съдии”! И ще Ви кажа нещо: прав е клиентът Стойков да твърди, че “никога не се е занимавал с незаконна дейност”, ЗАЩОТО незаконноста в страната ни още през ноември 1989 година БЕ УЗАКОНЕНА твърдо. Заложеният Ви капан е огромен да адвокатствате, освен ако не сте част от “елитната ни прослойка ограбвала 20 години народа български”. Хайде наслука! Намерете си някой ангел да Ви позакриля.

Съдът гледа делата за САПАРД и фонда „Земеделие"
От 9.30 часа състав на Софийски градски съд ще гледа делото САПАРД -Марио Николов и Людмил Стойков.
Освен Николов подсъдими по делото са и още 8 лица. Делото ще се гледа от 9,30 часа.
От 13.30 часа състав на Софийски градски съд ще гледа делото „Асен Друмев - ДФ „Земеделие".

Ех дела, дела ... и документи! А къде ли е ИСТИНАТА? Някъде по средата май както винаги. За пустата истина се мизерува, гладува, студува, войни се водят и все не се открива и достига до нея. Вероятно сериозно се е окупирала някъде, ама кой да ти каже! Дори господ мълчи по въпроса.

Лондон отне лиценза на наш работодател
Британските власти отнеха лиценза на български работодател.
Причината е, че той е разработил схема за експлоатиране на работници във Великобритания, според която взимал огромна част от заплатите на хората за себе си.
Костадин Тодоров, собственик на фирмата „Тодоров и Ко Лимитид", със седалище в Пловдив, ще бъде санкциониран, ако се опита да се снабди с допълнителни работници без разрешително, съобщиха разследващите от GLA (Gangmasters Licensing Authority)
Работниците, всички от които българи, работели във ферми в регионите Арброут, Ангъс и Кеймбриджшир.
Те трябвало да предоставят на Костадин Тодоров 16 % от заплатите си, освен това той всяка седмица взимал пари и от земевладелците, на които бил осигурил работна ръка.
Дори когато работници получавали своите пари, това често се случвало със закъснение.
Въпреки че Тодоров настоява, че работниците са назначени правомерно, британските власти открили, че документите му били отхвърлени още в България.
Освен че експлоатирал работниците си, Тодоров е причинил и затруднения на британските земевладелци, които са сключили договори с него.
Разследващите установили, че по-голямата част от работниците не са получили копие от договорите си, като някои са подписали документите преди да се качат в автобуса за Великобритания.

СТОП. Ограбването също е регламентирано в държавата ни, къде са тръгнали тези британски власти да винят далавераджията ни - фирмата „Тодоров и Ко Лимитид"? Дума като КОНТРОЛ в страната ни не съществува, те(британските власти) не знаят ли това? Имаме си две други с “подобна” фуккция – безстопанственост и безогледност, но те рядко се ползват, просто умишлено са позабравени от властта ни. И накрая тези британци да вземат да изучат смисъла на лафа ни “Не е важно аз да съм добре, важно е Вуте да е зле”, когато го схванат ще могат да вземат адекватни мерки да защитят от “затруднения” и собствените си земевладелци.

Приключва процедура за отпускане на парите за АЕЦ „Козлодуй"
Еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева съобщи, че днес приключва последната писмена процедура за отпускане на евросредства за АЕЦ "Козлодуй".
Става въпрос за средствата, които България ще получи като компенсация за затваряне на блокове 3-ти и 4-ти от АЕЦ "Козлодуй".
Това е последният транш за 2009 г., каза Кунева в сутрешния блок на БНТ.
Тя подчерта, че неин приоритет до края на годината е да направи силен финала на първия мандат на български еврокомисар.
Кунева даде положителна оценка на мандата си и заяви, че е готова да помага в работата на всеки следващ еврокомисар.

Е, след толкова години на лишения (за България), ще ни отпуснат “компенсации” за закритите ни блокове, което си е на “куц крак признание”, че и въпросната госпожа е виновна в НЕПРАВОМЕРНОТО ни лишаване и забатачване по отношение ползване ресурса на АЕЦ “Козлудуй”. ТОВА СИ Е В ЧИСТ ВИД ФАКТ за вменена умишлено рестрикция над народ и държава от ЕС, което си е неправомерен АКТ срещу суверенитета ни от страните членки на съюза. А ние никога и на никого не диктуваме правила в този контекст. Сами решете хора “що е това” случилото ни се, и как се нарича – според мен правителствено предателство на интересите на народ и държава! Иначе г-жа Кунева страшно много е работила по въпроса за лишаване на държавата ни от адекватен енергиен ресурс, поради което сме губили бая ПАРА от износ и осигуряване на населението с електричество, което пък доведе за сметка на това чуждоземните енергийни изпълнители (знаете кои), обезкостяващи населението ни с неправомерни сметки и внедряване в битието ни на “неясните сметки за ток и парно са проблем и в ЕС”, а на всичкото отгоре те се оказаха и “примерни” сметки, които не били задължителни, а доброволни, пак според “някой си” от ЕС. Вече не знам на кой господ да се кръстя, и с коя ръка! Вие какво ще ме посъветвате?

ВМЗ - Сопот с нов директор
Във Вазовските машиностроителни заводи - Сопот е назначен нов изпълнителен директор.
Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Той коментира, че през последните две години предприятието е работило с 10% от капацитета си, дължи на бюджета 50 млн. лв. и на практика не може да продължи да функционира. По думите на министъра в компанията са били наливани пари предизборно, без резултат и критерии.
Според министър на отбраната Николай Младенов положението във ВМЗ-Сопот е характерно за цялостното източване в отбранителната промишленост в България, а предишното ръководство на завода е участвало в злоупотребите.
И двамата министри увериха, че Вазовските машиностроителни заводи-Сопот имат ангажимент да изпълнят няколко поръчки за държави от Африка и Азия. Засега масови съкращения в предприятието няма да има, но ще трябва да бъдат разработени оздравителни мерки.

Кой, как и защо е наливал пари е знайно. Ами подведете ги под отговорност тези самонарочили се властелини, какво се мотате и кого изчаквате! Или продължавате и вие играта “има факти, ама още не сме наясно с аргументите (конюктюрите днешни)”, поради което си казвате “ще чакаме” - да видим торнадо ли ще има в държавата, или някакво мрънкане по площадите! Не ми се иска да размишлявам повече ... .

Започва препитването на митничарите
В 8.30 часа бяха изтеглени вариантите на теста за проверка нивото на професионална компетентност на митническите служители, които ще се решават по-късно през деня.
Тестовете се провеждат три последователни дни - до сряда, 14 октомври.
Не тегленето присъстваха директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов, зам.-директорът на Агенция „Митници" Антоний Странджев, представители на синдикат „Митници" към КТ „Подкрепа" и медии.
28-те плика изтеглиха шестима митнически служители, които ще се явят на теста по-късно през деня.
„Тестове като днешния ще ни позволят да оценим нивото на подготовка на митническите служители.Защото освен че митниците имат определени фискални функции, не бива да забравяме, че България е външна граница на Европейския съюз, а това поставя пред нас множество сериозни отговорности.Целта ни е да създадем една още по-квалифицирана администрация, която успешно да преодолява предизвикателствата", заяви директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов.
Той допълни, че тестът няма да затрудни служителите, които се отнасят отговорно и съвестно към работата си.
Целта на теста е да се провери експертното ниво на митническата администрация. Резултатите от теста ще спомогнат да се изготви стратегията за обучение на служителите през 2010 година.
Трите дни на тест ще обхванат общо 2166 митнически служители, които са преминали базов курс на обучение.
Тестът е с начален час 14 часа, а служителите ще разполагат с два астрономически часа за попълването му. Всеки тест съдържа по 40 затворени въпроса. Митническите служители ще трябва да избират един верен от три възможни отговори.
Оценката ще е по шестобалната система, като за среден 3 се изискват 20 верни отговора, съответно отличен 6 е за 40 верни отговора.
Дефинирани са седем групи митнически служители, според техните преки задължения.
За всяка една от тези седем групи са разработени четири нива на теста, съобразени със съществуващите в митническата администрация длъжности.
Първо ниво ще е за най-ниските длъжности - младши, старши и главен митнически специалист, младши инспектор и младши експерт. Тест от второ ниво ще решават старшите инспектори и експерти, третото ниво е за главните инспектори и експерти, а четвъртото за държавните инспектори.
Разработени са 224 варианта на теста или по 8 варианта за всяко от 4-те нива на 7-те групи.

Да припомня: Тестовите задачи от затворен тип , са добре познатите ни “класически” тестови задачи, при които след поставения въпрос се дават четири възможни отговора, от които само единият е правилен, а останалите грешни. Ще добавя също, че митничарските знания (отразени в съответна литература – закон, правилници, международни разпоредби, литература по примери и практики) са си доста обемнички и обикновено изискват съответно ниво и сертифициране за покриване на минимуми при международното законодателство въобще и основно прочитането на тази вид специфична литература. Та дано БАЗОВИЯ им курс е бил в добронамерения случай действително базов и адекватен на случващото се. Желая им успех! Остава да се уточни какъв смисъл се влага в думичката “тест” от “изпитващите” – за проба ли става въпрос, за проверка ли, за изпитание ли, или просто за някакъв изпит? Измислените степенувания обаче сериозно ме стряскат – защото ако например “младши” митничаря подаде за заверка лошо подготвена митническа декларация - а тя се изработва в реално време, той сериозно ще затрудни заверяващият я по-високо стоящ от него служител (а тук вариантите са много и достатъчно разнообразни и мотивирани), за да се случи впоследствие познатата ни “ГРЕШКА”... . Дано не съм права!

Дянков: Трябваше да избера между алкохол и цигари
Финансовият министър Симеон Дянков очаква през юни 2010 година икономиката да тръгне нагоре.
Ако икономическите показатели отговорят на очакванията, тогава ще може да се актуализира бюджетът и да се увеличат разходите, потвърди финансовият министър в студиото на Нова телевизия.
Философията на бюджет 2010 е балансиран бюджет, каза министър Дянков, допълвайки, че е изискал не само бюджетите на министрите, а и на всички държавни дружества.
Той подчерта, че бюджет 2009 е бил лъжа - предишните управляващи са си представяли, че имат една голяма пица и са режели от нея.
„Имам чувството, че тройната коалиция са знаели, че ще загубят и в края на своя мандат са започнали да харчат, харчат", отбеляза финансовият министър.2,5 млрд. лв. са били изхарчени за две седмици, посочи той.
Решението да не се увеличава акцизът на алкохола взе премиерът на базата на анализа, който предостави земеделският министър, заяви министър Симеон Дянков по повод на вчерашното решение, обявено от правителството.
„Моето мнение е, че трябва да се увеличат и двата акциза, но в случая сме екип", отбеляза той.
Имах избор да отстъпя пред акциза на алкохола, или пред акциза на цигарите. Избрах цигарите понеже вредата от тях е по-голяма, каза Симеон Дянков.
Печалбата от акциза на алкохола е щяла да бъде 60 млн. лв., а от цигари 120 млн. лв.„Сега от някъде трябва да намеря 60 млн. лв.", каза министърът. По всяка вероятност това ще стане като се намали бюджета на някои министерства.
Припомняме, след четиричасово неделно заседание на Министерски съвет бе решено да се вдига само акцизът върху цигаите.Министрите изложиха и финансовите проблеми във всяко едно от ведомствата.

НДСВ: Мерките на кабинета за пълнене на хазната са недостатъчни
Мерките на правителството за пълнене на хазната са недостатъчни. Това заяви икономистът и член на политическия съвет на НДСВ Владимир Каролев, цитиран от БНР. Според него по популистки съображения правителството се е отказало от бързите реформи веднага след изборите и от мерки като намаляване на осигурителната тежест с 5%.За първи път тази седмица чувам, че догодина щяло да има дефицит, посочи Каролев.
Аз смея да направя една прогноза, че дефицитът ще бъде догодина по-голям от този, който те прогнозират, допълни той. Очакванията си Каролев обясни с това, че не вижда мерки, които ще увеличат приходите в бюджета за следващата година

Ех Каролев, стига с това черногледство!

1 коментар:

Ранни записвания в Италия каза...

Страхотно е да има някакво място където човек може да изрази мнение или впечатления от случващите ни събития,които ни заобикалят, не само в нашата страна, но и по света, който според мен тотално с е побърка вече. Това че има случаи когато се подават и жалби до различни институции в рамките на една година, което е и повод да бъде създаден Граждански енергиен форум, се пак ще бъде полезно за всички да видят хората от какво имат нужда, все пак нали е целта всички да живеем в добър град. От тук научих за някои нови организации които може и на мен да ми свършат чудесна работа.