петък, 9 октомври 2009 г.

ЕСТЕСТВЕН СМЯХ, ОТ ЕСТЕСТВЕНИТЕ НИ ИЗВЕСТИЯ НА 9 0КТОМВРИ! КАКТО РАЗБИРАТЕ НЕ НУЖНО ДА СИ ИЗМИСЛЯМЕ И СМЯХ. ТОЙ Е ОКОЛО НАС ПРОСТО! ДА МУ СЕ ПОРАДВАМЕ

ПО НЮЗ.БГ

Обама печели Нобеловата награда за мир
Американският президент Барак Обама печели Нобеловата награда за мир.
По-малко от година след като зае поста президент, първият чернокож държавен глава на САЩ печели високото отличие.
Мотивите на Комитета са " неговите извънредни дипломатически усилия на международната сцена и сътрудничество между народите".
Шведската кралска академия отличава държавния глава на САЩ за призивите и опитите му да намали запасите на ядрени оръжия и заради работата му за постигане на световен мир.
Наградата на стойност $1.4 млн. ще му бъде връчена на церемония в Осло на 10 декември.

БОЖЕ, ТОЗИ СВЯТ ПОБЪРКАЛ ЛИ СЕ Е, ЩО ЛИ? ВЕЧЕ САМО ТЕБ ЩЕ ПИТАМ И НЯМА ДА ЧАКАМ ОТГОВОРА ТИ! В ПОРЯДЪКА НА НАГРАЖДАВАНЕ ... НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ АКО НАГРАДЯТ И БЕН ЛАДЕН ЗА ОСОБЕНИТЕ МУ ЗАСЛУГИ ПО ОПАЗВАНЕТО НА ИСЛЯМА И АРАБСКИТЕ ТЕРИТОРИИ. АЙДЕ, АЗ ГО НОМЕНИРАМ!


САЩ тайно преговарят за нови санкции срещу Иран
САЩ провели през седмицата във Вашингтон тайна среща, на която са обсъдени варианти за нови санкции срещу Иран.
На срещата са присъствали представители на 10 държави, сред които не са били Русия и Китай, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на участник в срещата, пожелал анонимност.
Припомня се, че особено след като стана ясно за втория ирански завод за обогатяване на уран, САЩ настояват Съветът за сигурност да приеме нови санкции срещу Иран, ако Техеран не се откаже от обогатяването на уран.
Западните държави подозират, че Иран разработва създаване на ядрено оръжие, въпреки уверенията на иранската страна, че атомната им програма има мирен характер.
Според изданието срещата на „коалицията със сходни възгледи" се е състояла в сряда в Министерството на финансите.
В нея се участвали САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада, Япония, Австралия, Южна Корея, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.
Заседанието е било председателствано от зам.министъра на финансите Стюарт Ливай, отговарящ по въпросите на финансовото разузнаване и противодействието на тероризма, както и наблюдаващ за финансовото ведомство проблемите с Иран.
Позовавайки се на източника си, изданието информира, че задачата на тази първа среща е била постигане на консенсус по въпроса за новите икономически санкции, целящи да бъде наказан Иран за ядрената програма.
The Wall Street Journal отбелязва изрично отсъствието на Русия и Китай, коментирайки, че двете държави са против нови санкции за Техеран.
В същото време се припомня, че следваща седмица предстои визита на държавния секретар Хилъри Клинтън в Москва и темата „Иран" ще е сред водещите по време на разговорите й.
Сред предлаганите санкциониращи мерки от САЩ са прекратавяне достъпа на Иран до проекти, касаещи нефтопреработването, въвеждане на глоби спрямо ирански застрахователни компании, инициативи за ограничаване на иранското корабоплаване в международни води, както и евентуални санкции, засягащи банковия сектор.
В същото време САЩ проучват възможностите за санкции и срещу ирански ръководители, забраняващи международните им пътувания.
Със сигурност санкции ще има и спрямо елитната част - Корпус на стражите на ислямската революция.
Възможността обаче подобни санкции да станат факт не е голяма, тъй като за да бъде прието каквото и да е било решение от Съвета за сигурност, то за него трябва да гласуват и петте постоянни членки на съвета, сред които са Русия и Китай.

Я, БАРАК ОБАМА ДА СЕ ЗАЕМЕ СЪС СЪСТАВЯНЕТО НА ЕДНА “СВЕТОВНА КОНСТИТУЦИЯ”, ТАКА ЩЕ СИ ОБЛЕКЧИ РАБОТАТА ПО ВЪВЕЖДАНЕТО И НА “НОВ СВЕТОВЕН РЕД”! ТОГАВА ЛИЧНО ЩЕ ГО НАГРАДЯ С ЕДНА ТИКВА ОТ ЖЕНСКИЯ ПАЗАР.


Ахмадинеджад се обяви против доминиращата роля на САЩ в ООН
Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заяви, че е неприемливо в международната общност да доминират няколко членове на Съвета за сигурност на ООН и трябва да се отмени правото им да налагат вето, съобщи РИА Новости.
Постоянните страни-членки на Съвета за сигурност са Русия, САЩ, Великобритания, Китай и Франция.
„Неприемливо е, че ООН и Съветът за сигурност, чиито решения трябва да представляват мнението на всички нации и правителства с използването на демократични методи, се намират в ситуация да са доминирани от няколко правителства и да служат на техните интереси", каза иранският лидер в изказването си пред Общото събрание на ООН.
Във връзка с това той посочи необходимостта от отмяна правото на вето на постоянните страни-членки на Съвета за сигурност. Една от целите на реформата на ООН, по думите му, трябва да бъде „реформирането структурата на Съвета за сигурност чрез отмяна на дискриминационната привилегия за право на вето".
По време на речта му делегациите на САЩ, Израел и страните от ЕС напуснаха заседанието на Общото събрание.
По-рано през деня вчера подобен призив от трибуната на на ООН отправи и либийският лидер Муамар Кадафи.
Традиционно Ахмадинеджад разкритикува Израел, като нарече действията му в Палестинската автономия "жестоки".

МНОГО НЕВЪЗПИТАНИ БИЛИ ТЕЗИ ОТ САЩ, ИЗРАЕЛ И ЕС! И ТЕ КАТО НАШИТЕ ДЕПУТАТИ НАПУСКАТ ЗАСЕДАНИЯ КОГАТО НЕ ИМ ИЗНАСЯ – ДАЛИ ИМ СЕ ПЛАЩА КАТО ПРИСЪСТВЕН ТОЗИ ДЕН, ИЗОБЩО?


Пекин: Светът ще види новия Китай
Премиерът на Китай Ху Цзин Тао обеща по-добри, открити и и комфортни условия за работа на чуждестранните медии в Китай.
Той даде обещанието си в речта си пред Световния медиен форум, който се провежда в Пекин. В него се представители повече от 300 медии от различни страни.
"Ние ще продължим работата си по увеличаване на прозрачността за действията на държавата и предоставяне на повече информация. Ще защитаваме законовите права на чуждестранните медии, репортери и организации, за да обезпечим информацията от и за Китай спрямо правилата в съответните страни, каза при откриването на срещата Ху Дзин Тао.
Той отчита факта, че в последните години интересът към страната е значително по-голям и в този смисъл все повече хора се запознават с новия Китай.
Показателно за това е, че едва през 20007 година китайските власти са започнали практически да обезпечават свободата на чуждата преса на територията на страната.
Преди Олимпиадата са били отменени ограниченията за свободата на движение и предвижване и са въведени редица репортерски дейности за чужденците. Нов тласък на този процес даде земетресението от май 2008 година в провинция Съчуан, когато чуждите кореспонденти можеха да работят на мястото на трагедията буквално още в първите минути.
Въпреки това периодично в възникват търкания между властите и чужди кореспонденти за някои райони, както и за теми и проблеми, към които Пекин е чувствителен. Както и представители на чужди медии посочиха по време на срещата в Пекин, пример за това бяха етническите сблъсъци между китайци и уйгури преди няколко месеца.

ОПС! КОЛЕГИ ОТ НЮЗ.БГ, МАЙ СТЕ СБЪРКАЛИ ПРИ ИЗПИСВАНЕТО ГОДИНАТА, КОГАТО КИТАЙ ОБЕЗПЕЧАВА СВОБОДАТА НА ЧУЖДАТА ПРЕСА – СТРУВА МИ СЕ, ЧЕ ВЕЧЕ ПРЕСКАЧЕТЕ ВЪВ ВРЕМЕТО И СЕ ТЕЛЕПОРТИРАТЕ В 20007 ГОДИНА? ЕГАТИ ЗАСИЛКАТА И СКОКА ДЕТО ИМАТЕ! БЛАЗЯ ВИ!
МЕДИИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ, СТЯГАЙТЕ РАНИЧКИТЕ СИ, И ГАЗ КЪМ КИТАЙ!


Тактикът Клаус замразява Договора от Лисабон?
Непредвидимият Клаус може да върне Лисабонския договор в самото му начало. Така коментират световните медии последното оправдание на чешкия президент да не подпише документа.
Искането на Клаус може да се превърне в поредното обикновено препятствие пред ратификацията, но може и да е тактика за замразяване на договора.
Припомняме, вчера чешкият държавен глава обяви, че за да постави подписа си под договора от Лисабон, иска добавяне на бележка под линия от две изречения във връзка с Хартата за основни права.
Въпросът е в това, че чешкият президент не е уточнил какво точно иска.
Една от възможностите е неговите изисквания да не са големи и накрая да подпише, както обеща, ако Ирландия каже „да" и колегата му Лех Качински ратифицира договора.Това междувременно се очаква да стане утре.
Не се изключва възможност обаче и за друг сценарии. Чрез промените Клаус би накарал останалите страни членки да възроптаят и да искат нова ратификация, тъй като гласуването на съдържанието на документа трябва да е еднакво за всички.
Не е ясно какви бележки под линия иска той и под каква форма ще са те.
Явно Клаус е опитва да блокира договора, което може да доведе до дълбока политическа криза в ЕС и да спре реформите, които Лисабонският договор носи, коментират световните агенции.

ТЕЗИ, СА МИ НА СПЕЦИАЛЕН ОТЧЕТ! ТАКТИКАТА ОТЛАГАЙ И СЕ ПАЗАРИ Е ИЗВЕСТНА НА ПУБЛИКАТА. В СТРАТЕГИЧЕСКИ ПЛАН, КОМЕНТАТОРЪТ Е ПРАВ, ЧЕ ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ ЩЕ ВЪЗРОПТАЕМ – В КРАЯ НА КРАИЩАТА ИЛИ ВСИЧКИ УЧАСТВАМЕ В ИГРАТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ “КОЙ Е ПО-ПО-НАЙ” ИЛИ НИКОЙ! БА! ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА Е НАЛИЧНА И ДНЕС. АХ ТОЗИ ЛИСАБОНСКИ ДОГОВОР!!! КОЛКО ЯДОВЕ НИ ПРАВИ САМО! (да вземат да го пренапишат)


Клаус си измисли ново извинение
Чешкият президент Вацлав Клаус отново отложи подписването на Лисабонския договор, поставяйки ново условие за ратификацията му.
Това съобщи шведският премиер Фредерик Райнфелд, чиято страна в момента председателства ЕС.
По думите на Райнфелд, който е провел телефонен разговор с президента Клаус, чешкият държавен глава е заявил, че ще подпише още днес, но иска промени.
За да постави подписа си под договора от Лисабон ероскептикът Вацлав Клаус иска добавяне на бележка под линия от две изречения във връзка с Хартата за основни права, предаде Ройтерс.
Междувременно, шведските дипломати, които са разговаряли днес с президента, определят разговора за „сравнително позитивен".
Хартата за основите права е част от Лисабонския договор и засяга правата, които са част от Общата декларация за правата на човека и Европейския договор за защита на човешките права и основните свободи.
Единствено Чехия и Полша не са ратифицирали Лисабонския договор до момента. Вчера чешкият премиер Ян Фишер обеща страната му да подпише до края на годината.
След разговори с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, шведския премиер и шеф на Европейския съвет Фредерик Рейнфелд и председателя на ЕП Йежи Бузек Фишер заяви, че е дълбоко убеден, че няма никакви причини за нервност в Европа.
Междувременно, въпреки че подписът на полския президент Лех Качински изглеждаше сигурен, днес се появиха проблеми и в Полша.
Братът на президента - Ярослав Качински, съобщи на пресконференция, че полският държавен глава няма да подписва Лисабонския договор в неделя, както по-рано днес беше обявено.

ЛЕ-ЛЕ! ВСИЧКИ ли СЕ БОРЯТ ЗА ПРАВА, АМИ ЗА КРИВДАТА КОЙ ЩЕ ВОЮВА?. А КЪДЕ ОСТАНАХА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА по договора БЕ ДРУГАРИ? ВРЕМЕ Е БОЙКО БОРИСОВ ДА ИМ СЕ ОПЪЛЧИ МАЛКО НА ТИЯ СТАРЦИ И НАДЛЕЖНО ДА ИСКА добавяне на бележка под линия от ТРИ изречения във връзка с Хартата за основни права И НА БЪЛГАРИТЕ.


КАКВИ ГИ ВЪРШАТ У НАС, НЯКОИ ХОРА!

Нито едно доказателство срещу обвинения за смъртта на Белнейски
Защитата на обвинения за убийството на сестрите Белнейски Лазар Колев иска отвод на разследващите.Искането е представено от адвоката Марковски и предстои да бъде предявено официално.
Това се прави, за да може делото да влезе по-бързо в съдебна фаза и за да се приключи все пак бързо. Това обясни Марин Марковски в студиото на Нова телевизия.
Припомняме, в края на февруари месец, три години след трагичния случай, обвинения бяха повдигнати на Лазар Колев - в момента излежаващ присъда.
Адвокатът бе категоричен, е именно в момента, в който обвиненията влязат в съдебна зала те ще паднат моментално и ще се види всъщност, че обвинението няма нито едно доказателство срещу Лазар Колев.„Няма никакъв шанс да се докаже. Нямат нито едно доказателство", отсече Марин Марковски.
Той коментира станалото публично и известно от разследването обвинение, опиращо се на ДНК анализ. По думите на Марковски това е обичайна експертиза, която се прави, както и обичайно доказателство.
Проблемът обаче е, че въпросният ДНК анализ е изпращан както в Англия, така и в САЩ за експертиза, съответно тамошните специалисти са го върнали с отговора, че материалът не е достатъчен, за да се направи извод.
"От къде накъде нашите родни специалисти решават, че той е достатъчен и правят извод?", попита Марковски и допълни, че това не е единственият пропуск - те просто нямат доказателства.
Адвокатът припомни, че от самото начало разследването е изключително опорочено, тъй като местото, където са намерени телата на двете момичета, не е запазено.„Та те го окаляха като стадион „Васил Левски"по време на мач между ЦСКА и Левски. И елементарният зрител от филмите в последните години знае, че местопроизшествието е свещена територия. А там....", коментира Марин Марковски.
Освен това адвокатът отрече категорично Лазар Колев да е правил признания, че познава сестрите Белнейски и че в деня на изчезването им ги е виждал. „Няма такова нещо", лаконичен бе Марковски.
По отношение на това, че самият Колев няма алиби за въпросната нощ, адвокатът обясни, че това е напълно нормално, тъй като нормален човек, ако няма паметни събития като сватби и погребения, не би могъл да си спомни какво е правил в някаква вечер преди 3 или 4 години.Но, подчерта Марковски, „не ние трябва да доказваме, че сме добри, а те - че сме лоши, такива са законите".
Марин Марковски не покажела да коментира дали бавенето и разтакаването на делото е умишлено, за да се прикрие определено лице, например от политическите кръгове или приближен, тъй като като юрист никога не коментира нещо, за което няма доказателства.
Въпреки това не отрече, че прокуратурата се явява като „инструмент, като място, където са събрани много негативизми".
„Прокуратурата проявява нередна амбиция - без доказателства да вкарва хора и да ги мачка, а пък много хора, за които има доказателства седят на свобода"
В случая „Белнейски" са събрани накуп „много некадърност, безотговорност, мързел и то демонстративно. Всичко е много подозрително, защото е демонстративно", призна Марин Марковски.
Припомняме, сестрите Белнейски бяха намерени мъртви на 31 януари 2006 г. в местността "Грамадите" между Пещера и Брацигово. Те са били изнасилени, а след това жестоко убити.
След множество експертизи, разследването стигна до ексхумация на телата за повторна работата на патоанатомите, като втората експертиза изведе на преден план нови факти.
Междувременно патологът от началото на разследването Стойчо Раданов бе открит мъртъв след самоубийство. Малко по-късно полицията повдигна обвинения срещу Лазар Колев.

НА ВРАТАТА - АДВОКАТ МАРКОВСКИ. ПРОКУРАТУРАТА ШУТИ. МАРКОВСКИ ПЛОНЖИРА ... И С МАЛКОТО СИ ПРЪСТЧЕ ПОБУТВА ТОПКАТА, И, И ... ГО – О-О-Л! БРАВО МОМЧЕТА – ДОБРЕ НИ ИЗИГРАВАТЕ!


Прокурорът от случая "Белнейски" не се оттегля
Окръжният прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева заяви, че няма да се оттегли от случая "Белнейски".
Отговорът й е по повод искането на адвокат Марин Марковски за отвод на целия разследващ екип и наблюдаващия делото прокурор.
Като аргумент адвокатът посочи невъзможността на екипа да събере обективни доказателства, че извършителят на убийството на сестрите е Лазар Колев.
Прокурор Ганчева стана наблюдаващ прокурор по случая "Белнейски" след като предишния прокурор Иван Даскалов бе назначен за пловдивски окръжен прокурор.
Т.е. Димитрия Ганчева обяви в края на юни месец тази година, че тепърва ще започне да се запознава с материалите по случая "Белнейски".
Разследването на убийството на двете сестри от Пазарджик продължава повече от 3 години, след като телата им бяха намерени в последните дни на януари месец 2006 година.До този момент има обвинение само към един човек - Лазар Колев.

НИКАКВО ОТКАЗВАНЕ, прокуроре! ТРОШЕНЕ ДО ДУПКА НА НАРОДНАТА ПАРА – НАЛИ ВСЕ ПАК НИЕ УЖ ГРАЖДАНИТЕ ВИ ПЛАЩАМЕ, ТАКА ДЕ!


Полиция чака Черни пред пловдивската галерия
Двама общински полицаи ще чакат чешкия художник Давид Черни пред пловдивската Баня Старинна.
Това обеща кметът на града Славчо Атанасов, оставайки непреклонен с решението си да не допуска Черни в галерията.
Той даже уточни по време на гостуването си в сутрешния блок на БиТиВи, че полицаите ще са и за защита на художника, тъй като гражданството щяло да протестира срещу него и инсталацията „Ентропа", в която той изобрази България като турски клозет.
Кметът Атанасов заяви в същото време, че ако Черни все пак пристигне в Пловдив той ще му прати екскурзовод, който да го разведе из пловдивските старини и да го запознае със славното ни минало и традиции.
Не може човек, който не познава една страна, да се гаври така с нея, подчерта градоначалникът.
Той изтъкна, че изкуството не трябва да преминава някои граници, то трябва да бъде добро и да създава красиви неща.
Славчо Атанасов коментира също така, че чехът има забрана да влиза в галерии общинска собственост, но всяка една от частните пловдивски галерии може да го приеме.
Черни по безпрецедентен начин унижи българската държава и аз няма да го посрещна с хляб и сол, категоричен е Славчо Атанасов.
Той не пожела да коментира казаното от премиера Борисов, който обяви, че ще приеме в неделя в кабинета си Черни, както и това, че властта не бива да се бърка в изкуството.
Няма да влизам в полемика с премиера, въпрос на гледна точка, подкрепят ме 60 процента от пловдивчани, поясни Атанасов.
Припомняме, Черни трябваше да покаже в банята черния плат, с който той покри българския елемент от „Ентропа", след като държавата ни официално протестира срещу изобразеното.

А-БЕ ПОЛИЦАИТЕ ЩЕ ГО КЪПЯТ ЛИ ТОЗИ ЧЬОРНИЙ? А ПЛОВДИВСКИТЕ ГРАЖДАНИ СА НАПРАВО НЯКАКВИ ГОВЕДЦА В ПОВЕДЕНИЕТО СИ, КОИТО КАКТО ГИ ШИБНЕШ, ТАКА И ПОТЕГЛЯТ В УМСТВЕНИТЕ СИ УПРАЖНЕНИЯ, АКО ВЪОБЩЕ ИМАТ ЗАПАСИ ОТ “СИВО ВЕЩЕСТВО” РАЗБИРА СЕ!

ПЛОВДИЧАНИ – ДИНОЗАВРИ ТАКИВА, СЪВСЕМ ЛИ ИЗКУКАХТЕ – ИЗКУСТВОТО ОСВЕН ЕСТЕТИЧНА ОЧНА НАСЛАДА, ПРЕДОСТАВЯ И УМСТВЕНА ТАКАВА – ТЯ Е БЕЗОЧНА. А ВИЕ ВСЕ ПАК ЖИВЕЕТЕ В НАЙ-КЕНЕФСКАТА ОБЛАСТ НА СТРАНАТА НИ АКО ИСКАТЕ ДА ЗНАЕТЕ, ДЕТО КОЙТО НЕ МИНАЛ, ТОЙ НЕ Е ОСТАВИЛ СЕМЕТО СИ! ЗНАЕТЕ ЛИ ИЗОБЩО ЗА КАКВО ПРЕТЕНДИРАТЕ СЕГА ? И КОИ СТЕ ВИЕ, ТА ДА КАЗВАТЕ НА ВАН ГОГ НАПРИМЕР, КАК ДА СИ РИСУВА СЛЪНЧОГЛЕДИТЕ? АКО ИСКА И КАТО ЧУШКИ ЩЕ ИЗГЛЕЖДАТ ТЕ, А ВИЕ ТЪПО ЩЕ СЕ КЕФИТЕ “ АУУ, КАКВИ ХУБАВИ СЛЪНЧОГЛЕДИ”. БРЕЙ, ГОЛЕМИ ЗАЩИТНИЦИ СЕ ИЗВЪДИХТЕ, НО ВСЪЩНОСТ СТЕ ГОЛЕМИ ПРЕДАТЕЛИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА НИ ОЩЕ ОТ МИНАЛО ВРЕМЕ.
НЕ СХВАЩАТЕ ЛИ, ЧЕ ДОРИ САМО ФАКТА, ЧЕ КРИТИКУВАТЕ ТАКА АГРЕСИВНО ТОЗИ КРАСИВ И СПОСОБЕН МЪЖ, ЗНАЧИ ТОЙ Е БИЛ НА МНОГО ПРАВ ПЪТ, КАКТО В РАЗСЪЖДЕНИЕТО СИ ПО ТЕМАТА, ТАКА И ПО ПРЕСЪЗДАВАНЕТО НА ПРОИЗВЕДЕНИЕТО МУ – Я С КАКВИ БЛЕЩУКАЩИ СВЕТЛИНКИ Е ИЗРАЗИЛ ЖИВОТА НИ, КОЕТО АВТОМАТИЧНО РАЗНООБРАЗЯВА ЦЯЛОТО ЕВРОПЕЙСКО ПАНО. Да не би и днес да няма клекала по земите ни? Та това е най удобната поза и за раждане,включително и днес. Признайте, че друго е да си клекнеш!


Не съм...
Публикуваме цялото отворено писмо на бившия Председател на УС на "Информационно обслужване" и съветник на експремиера Станишев Азер Меликов поради огромния брой изключително важни теми, които засяга
Предполагам, че моето дълго мълчание предизвика най-вече учудване у тези, които ме познават и с които сме работили заедно или най-вероятно се интерпретира като глупост или още по-лошо като гузност от тези, които чакат еднозначен отговор или разпъване на кръста. Това мълчание обаче беше важно и доста образователно за мен самия.
В началото реших да не реагирам, защото смятах, че времето ще покаже кое е истина и кое не е. По-късно си наумих да изчакам да се насъберат повече въпроси, че да отговоря наведнъж... пък можеше и някоя недотам глупава теза да излезе.
Дълбоко учудване и чувства близки до погнусата ме завладяха на един по-късен етап, когато едни във всяко отношение „малки" хора започнаха да си записват PR точки или да правят смешни опити да се дистанцират от предишните си позиции и да се харесат на новите управляващи.
Не по-малко смаян четях всекидневните медийни изяви на партийни „другари", чийто вътрешни мотиви са по-странни дори и от естетическите им търсения. А накрая седях и си мислех колко струва истината в България и колко време може да живее една лъжа? А десет? Отговорът навява доста тъжни размисли.
Но по природа ние всички сме свързани, в убежденията си и в отчуждението, в идеите и в разочарованието. Това е общата атмосфера, която всички заедно и всеки един от нас поотделно вземаме решения и тази, в която правим своя избор.
Но се питам тогава кой е нравственият принцип, кои са рамките на свободата да общуваш и да изразяваш мнение? Кое дава право на един психически нездрав човек да формира нагласи, кой ще разкрие мотивите на някой друг, разяден от алчност и престъпни намерения, да разпостранява откровени лъжи, кой ще провери достоверността на изфабрикуваните клевети на трети, подгонен от призрака на неосъществените амбиции.
Явно няма кой! Очевидно и за съжаление нашата действителност и същността на свършеното е заместена от крайно съмнителните и лични спомени на отделни личности.
Но ето малко факти, свързани с основните послания, които обиколиха надлъж и шир родното медийно пространство:
1. Не съм правил и не съм участвал в изграждането на станалия всеизвестен сайт срещу тогавашния неформален лидер на ГЕРБ Г-н Бойко Борисов. Същото важи и за неговото финансово осигуряване, за което нямам информация. Подобна постановка не е необичайна за нашия политически живот и по принцип не би повлекла след себе си особени размисли, ако не беше довела до втората неистина:
2. Никога не съм имал намерение, нито фактическа възможност да манипулирам изборните резултати. Софтуерът, който изчислява подадените за различните партии гласове се програмира с различни нива на защита и автоматични контроли, а системата за повторно пресмятане на изборния резултат, организирана от Централната избирателна комисия не дава никаква възможност за промяна или подмяна на подадените от СИК на територията на цялата страна данни. Интересно е, че тази теза не е нова. Тя се появи за пръв път в момента, когато бях назначен като един от представителите на държавата в това дружество. Хората, които тогава я вкараха в употреба, и които години по-късно подведоха настоящия министър-председател явно са отговорни и за третата лъжа:
3. Не съм получавал 10000 - 15000 лева заплата като Председател на УС на дружеството. Заплащането на труда на заетите в управителните и контролните органи на дружеството, които са с договор за управление, е с твърдо фиксиран размер - две средни работни заплати за фирмата, т.е. около 2000 лева. Това е минимумът, предвиден в Търговския закон, където е определен размер между две и пет средни работни заплати за съответното дружество. След влизането в сила на Закона за конфликт на интереси почти всички членове на УС и НС спряха да получават месечно възнаграждение. Въпреки, че според служители на Министерство на финансите аз не попадам под действието на разпоредбите на този закон, се разпоредих и на мен да не се начислява заплата.
4. Не съм ползвал кабинет в сградата на дружеството, нито пък съм се възползвал от правото си на служебен автомобил и шофьор.
5. По отношение изхарчените средства за „лични месечни разходи" (представителни) на членовете на УС мога да кажа, че такива не помня да са гласувани и със сигурност не съм ползвал. Много е вероятно Изпълнителният директор да е осребрявал фактури за „представителни разходи", но това е негово право според Търговския закон и отговорност за това носи единствено и само той. В дружеството си има специален отдел „Вътрешен финансов контрол", от който никога не сме получавали сигнали за нарушения или други подобни.
6. Абсолютно неверни са твърденията, че фирмата е финансирала/спонсорирала известни и не толкова известни музикални изпълнители. Информационно обслужване няма нищо общо с подобни културни събития, нито някога е дарявала пари за такива прояви. Единствените средства, които сме дарявали са били във вид на техника за заведения за социално слаби, инвалиди и т.н., учебни заведения и читалища, както и малки финансови средства за общонационални събития.
7. По отношение на фирмените партита - такива са правени всяка година по повод коледните и новогодишни празници, за което членовете на УС са получавали покана. Такива партита са правени и след почти всички избори - за членовете на ЦИК. По правило УС не гласува отделен бюджет и не участва по никакъв начин в организацията на подобни прояви. Това си е работа на администрацията, рекламния отдел и др. служители на фирмата.
Като цяло темата за „Информационно обслужване" АД мога да приключа с това, че по мое искане в дружеството влезе проверка на Агенция „Държавна финансова инспекция".Това обаче се случи през м. април 2009 г., т.е. два месеца преди изборите и със сигурност много време преди да започнат злобливите изказвания по мой адрес.
Ако приемете от мое име и една препоръка - спрете да говорите срещу „Информационно обслужване" АД. Това е една солидна фирма, със сериозен потенциал, качествен кадрови ресурс и добро ново ръководство. Подобни изхвърляния в пресата затрудняват всекидневната работа, създават дух на безпокойство сред служителите и пречат на нейната конкурентноспособност. Това в крайна сметка обслужва чужди интереси.
Многократно повдиганият въпрос за моите професионални качества предизвиква внимание най-вече поради своята зашеметяваща мнителност и недооценка на същността на работата ми.
Предполагам, че разясняването на принципите на държавното управление и моята скромна роля в него на хора като г-н Тошо Недялков ще бъде още по-трудно предвид неговите психологически възможности за възприемане на реалността.
Да организираш политика в дадена област се свежда до създаването на условия, осигуряващи постоянен поток от идеи и предложения, тяхната оценка по финансови, социално-икономически и технологични показатели и последващата им реализация.
Аз по-скоро бих попитал г-н Недялков къде е неговият принос, къде е държавната политика в областта на информационните технологии и къде са резултатите от отделените от него време, експертиза и талант? Или това важи само за частните договори, които той подписва с държавни фирми и прочие?
Очевидно неговия интелектуален свят и този на хората, които евентуално стоят зад него е близък до някаква форма на „колективно договорена халюцинация" и се ограничава с фантасмагоричните изявления за някакви мними преговори за въоръжение или с изместването на въпроса към още по-смешните му естетически находки с мирис на спортен интерес. Но ето пак факти:
8. Не съм водил никакви преговори, нито някога ми е хрумвало да водя такива за доставка, продажба, замяна или някаква друга сделка със самолети Ф-16, както и каквито и да е било други летателни или военни средства.
9. По отношение на забележките за моето „бельо" и с извинение пред интелигентната част от аудиторията, трябва да заявя, че подобни артикули не присъстват в гардероба ми. Макар и да ми е крайно неприятно да обезкуражавам духовните търсения и нравствено-естетическите бури в главата на уважавания от мен господин, ще си позволя да кажа: „Не се поддавайте на изкушението, г-н Недялков, да давате Вашите отговори и усърдно да обикаляте дебрите на собствения си провал. Двигател на бъдещето са въпросите, а Вашите, дотолкова доколкото ги има, не вълнуват никого. Тук старите правила са неприложими, а Закона за увеличената възвращаемост (на мечо Пух) не работи."
Няма да учудя никого ако кажа, че част от статиите, които се публикуват в България са поръчкови и техните цели не са да разкрият пред обществото някаква истина, да го запознаят с някакъв проблем, неговото историческо развитие и перспектива и дори понякога не са предназначени да очернят конкретно лице. Тяхната цел е да създадат предпоставки и условия за решаването на даден въпрос по точно определен начин.
Само и единствено в този контекст мога да разглеждам темата, която се разви по страниците на българския печат за новите документи за самоличност (с биометрични данни). Или по-точно:
10. Не приемам обвиненията, че съм манипулирал заданието и проведената процедура за новите документи за самоличност. Станах наблюдаващ по този въпрос от кабинета на Министър-председателя, поради закъснението в изискуемите от Брюксел срокове и пропадането на първата организирана от МВР тръжна процедура. За тези, които се интересуват, не съм участвал в изготвянето на никаква част от заданието - нито по общите условия на процедурата, нито в спецификациите и конкретните технически изисквания към кандидатстващите фирми. В комисията по избор на фирма-изпълнител участваха около 30 човека - юристи, специалисти по документи и информационни системи от министерството, ДАНС и специализираните институти на МВР. Системно неверни са изказванията на набедения за специалист по въпросите на лазерната перфорация и криптирането г-н Живко Желев, заради чиито „самоделки" големи европейски фирми загубиха голяма част от представянето си. Не бих могъл да изпадна в подробности поради класифицирания характер на поръчката и на елементите на изграждане на системата за централизирано персонализиране на новите български документи за самоличност с биометрични данни. Абсурдни са и твърденията, че съм взел пари за тази процедура. Подобни проекти, г-н Желев, се реализират от не голям брой сертифицирани европейски фирми и се наблюдават от специален орган към Европейската комисия, т.е. там, където „балканските" Ви номера не минават.
Двама шведски изследователи на модерния бизнес и управление пишат, че „успехът зависи от наличието на плодотворна почва за развитие и приложение на знанията, среда в която генерирането, изпитването, подобряването и реализацията протичат без затруднения".
Ние обаче навместо да създаваме и да променяме действителността сме се заели с вътрешни боричкания, подклаждането на ирационален страх, търсенето на въображаем враг и то с аргументи, които на първо място не са политически и не на последно място страдат от системна липса на идейно и фактологическо обновление.
Но аз не търся и не предпочитам разпознаваемите картини с добри и лоши герои. Далеч съм от мисълта, че не съм правил грешки и че всичко с което съм се занимавал е дало сериозен, завършен и цялостен резултат, не страдам също така от мисълта, че хората, с които съм се срещал в течение на този мандат живеят с прекрасни впечатления от мен и със сигурност не си и помислям, че всички са останали доволни.
Знам, че не се срамувам от свършеното, а от това, което не съм успял да направя, че съвестно съм си изпълнявал задълженията и съм действал къде с добро, къде с лошо според общоприетите норми за справедливост, добри намерения, творчество и кураж да променя нещата.
Някои обаче явно не търсят и не искат промяна!

А! ТОЗИ ЧОВЕК НАЛИ БЕШЕ МАЛКО ПОУМРЯЛ? ДОБРЕ Е НАПРАВИЛ, КАТО Е ПОИЗЧАКАЛ ДА СЕ СЪЖИВИ, ТА ОТНОВО ДА НИ СЕ ПОЯВИ! КОЛКО ПРИКАЗНО САМО. ОТ ПОСЛАНИЕТО МУ ЛИЧИ, ЧЕ НЕ Е НИКАКЪВ ИНФОРМАТИК, А ЕДИН РАЗТЕГАЧ НА ЛОКУМИ, ПРОФЕСИОНАЛНО КАЗАНО. А ТОВА, ЧЕ ЧЕТЕ ОЩЕ “МЕЧО ПУХ” ГО НАРЕЖДА В ЕДНА СПЕЦИАЛНА КЛАСАЦИЯ – ТАЗИ НА ДЕТСКИТЕ СПОМЕНИ. ПРОСТО ЧОВЕКЪТ НЕ Е БИЛ ПОДХОДЯЩИЯ КАДЪР ЗА ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ, В ПОДХОДЯЩОТО ВРЕМЕ. Е, КОЛКО ТАКИВА КАТО НЕГО МИНАХА ОТ ТАМ, УМ ДА ТИ ЗАЙДЕ! ВАЖНОТО Е, ЧЕ ЧОВЕКЪТ ВСЕ ПАК ОБИЧА ДА ЧЕТЕ И СИ МИСЛИ, ЧЕ СЕ ПРОМЕНЯ. Ами да продължава да си мисли!

Няма коментари: