събота, 17 октомври 2009 г.

ПО КОРИТАРОВ - седмични публикации

МАДЛИН ОЛБРАЙТ ЩЕ СЪВЕТВА КОНЦЕРНА BMW ЗА ПАЗАРА В САЩ
BMW постигна споразумение с консултантската фирма Albright LLC, начело с бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт (на снимката), която ще съветва автомобилната фирма за особеностите на американския пазар и най-добрите стратегии за по-добро позициониране на БМВ. Това пише немското издание „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Олбрайт ще съветва ръководството на БМВ по въпросите на потребителите и законите в Северна Америка, където през следващите няколко години автомобилната компания ще трябва да преразгледа стратегията за продажбите на своите продукти.
Преди всичко, тя е свързана с готвената от президента Барак Обама промяна в законодателство за опазване на околната среда, включително ограничения за емисиите на CO2 и разхода на гориво. В допълнение Frankfurter Allgemeine Zeitung пише, че Обама възнамерява да отпусне милиарди долари по програма за насърчаване на купувачите да закупуват електрически превозни средства.
Един от тези закони вече e приет от правителството на САЩ. От 2016 г. на пазара в САЩ ще влязат в сила единни изисквания за икономия на гориво, които бяха подкрепени от 10 автомобилни компании, включително GM и „Форд“. Съгласно новия закон, максимално допустимото ниво на потребление на гориво за автомобилите ще бъде 6,2 литра на сто километра, а за пикапи и джипове – осем литра.
Следващата седмица, изпълнителения директор на BMW Group Норберт Райтхофер ще се срещне с Олбрайт за да обсъдят подробности за бъдещо сътрудничество, както и с представители на Американската автомобилна асоциация и съветника на президента на САЩ по енергийната политика, Керъл Броунер.

АМЕРИКАНСКИ ПОЛИТОЛОГ: НАМАЛЯВАНЕТО НА ВЛИЯНИЕТО НА САЩ Е НЕИЗБЕЖНО
Американският политолог Параг Хана (на снимката) вярва, че бъдещето е на един триполярен свят, който включва Китай и силен ЕС, пише Die Presse. Според видния американски политолог, член на New America Foundation Параг Хана, светът в бъдеще ще изглежда така: Америка ще загуби своета господстващо положение, което ще бъде заменено от два полюса – Китай и ЕС.
Неговите експертни становища бяха представени във Виена по време на отбелязването на 30-годишнината на Австрийския институт за международна политика.
В този случай, казва Хана, основният недостатък на днешна Европа е различната външната политика на членовете на ЕС. Относителната загуба на сила за САЩ е структурно обусловено и неизбежно, счита младият политолог. Днес тя вече е видна от примера за това как доларът губи стойност, а функцията му като резервна валута е подложена на съмнение.
От съществено значение за баланса между САЩ и ЕС-Китай ще бъде това на коя страна ще бъдат Индия и Бразилия. Русия експертът вече не счита за световна сила - тя е твърде слаба- икономически и от гледна точка на демографията.
Тя, както и Турция, поради географското си местоположение има функцията на мост. Военното превъзходство за Хана вече не е решаващият критерий. Своята позиция той аргументира с тъжния опит на Америка в Ирак и Афганистан.
Източник: Die Presse

ПРОВАЛ В МОСКВА
Награждаването с Нобелова награда за мир на Барак Обама – това е много смешно, но още по-комична е реакцията на тези, които са смятали наградата за „прибързана“, смята наблюдателят на „Вашингтон пост“ Чарлз Краутхамър.
„Някой би си помислил, че гениалността на външната му политика е очевидна, а успехът и е предварително предрешен“ – иронизира той.
В действителност Обама в течение на девет месеца прави самоунищожителни заявления от името на Съединените щати, но противниците на Америка не правят ответни отстъпки, смята авторът.
Най-драматичната стъпка на външната политика на Обама е прекратяването на споразумението за ПРО с Полша и Чешката република, което на практика възстанови руското влияние в Източна Европа.
„И така, предавайки приятелите, какво имаме в замяна?“ – възкликва авторът. И сам отговаря- Русия не подкрепи санкции срещу Иран.
Освен това, Лавров обяви за контрапродуктивни не само санкциите, но също така и заплахата да се прилага натиск.
„Дори по-лошо- освен това, че не бе постигнат никакъв напредък с руснаците, Клинтън отмести американските позиици в посока на позицията на Русия!“ – възкликва авторът. Държавният секретар заяви, че американската страна още не е дошла до извода, че санкциите са необходими, макар по-рано Обама да твърдеше обратното.
„Дилетантство, увито в наивност и опаковано в лековерие“- с това се характеризира политиката на сегашната администрация на САЩ към Москва.
Източник: The Washington Post

ЗА ПРЪВ ПЪТ В СВЕТА ПРАВОТО НА ВИСОКОСКОРОСТЕН ИНТЕРНЕТ Е ЗАЛОЖЕНО В ЗАКОН
Финландия стана първата страна в света, която направи широколентовия достъп до Интернет законно право на всеки свой гражданин. Министерството на транспорта и съобщенията на Финландия обяви, че от юли следващата година в страната влиза в сила на новия закон, според който всеки гражданин има право да се свърже с Интернет със скорост от 1 мегабит за секунда.
Правителството е изготвило план, според който до 2015 г. финландските гражданите по закон ще изискват връзка с интернет със скорост от 100 мегабита в секунда, съобщава YLE.
Някои други европейски страни, включително Белгия и Великобритания, също обмислят въвеждането на подобни закони. Според последните данни към днешна дата 36% от всички домакинства в ЕС са свързани с широколентови мрежи.
Впрочем, както отбелязва „Хелзинки Таймс“, определението за „достъп“ до широколентов интернет в страната е малко по-неясно. Така, когато обяви целите си за 2015 година, правителството заяви, че „домакинствата следва да бъдат на разстояние не повече от 2 км от точките за достъп до високоскоростен интернет“. Така няма да бъдат включени около 2 хиляди домакинства в отдалечени райони страната.
Следва да се отбележи, че в действителност първата страна, направила широколентовия интернет законно право е Швейцария, която въвежда тази резолюция на 1 януари 2008 година

ПРЕЧКИ В РАЗШИРЯВАНЕТО
Приключи ли процесът на разширяване?
Европейската „мека сила на привличане води до надежди и реформи” в Югоизточна Европа, заяви еврокомисарят за разширяването Оли Рен при представянето на годишния си доклад за напредъка на страните-кандидатки за членство в ЕС. Това е амбициозно твърдение в края на година, белязана от сериозно влошаване в принципната политика за разширяване на ЕС в посока нестабилния заден двор – Балканите.Ако 2009 г. е демонстрирала нещо, то това е, че на политиката на разширяване не може да се разчита като на достатъчна за подържане на реформи в Турция и бивша Югославия.
В Турция, правителството наложи парализираща глоба на основната медийна компания за смелостта й да критикува политиката на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Чисто данъчен проблем, заяви по-рано този месец в Брюксел турският външен министър. Политическа атака срещу свободата на медиите, заявиха представители на ЕК. Размерът на глобата – по-голям от годишния оборот на група – предполага, че те са прави.
В Босна и Херцеговина, подкупена класа местни лидери си играе с етническите страхове, за да остане на власт. Местните правителства са се предали пред заплахата от насилие от страна на демобилизирани военнослужещи и нарушават условията за скорошното споразумение за заем с Международния валутен фонд. Регионалните лидери отхвърлят мерките, налагани от върховния представител на ЕС и завеждат съдебни дела срещу него. Премиерът не разговаря с външния министър, който на свой ред не разговаря със своя заместник. Дори най-леките конституционни промени, предлагани от ЕС и САЩ са в опасност или да бъдат разводнени, или отхвърлени.Но проблемите не са само от страна на кандидатите. Евентуалните страни-членки се деморализират, когато трябва да гледат, как разширяването се превръща в заложник на целите на отделни държави от ЕС.
Косово, което обяви независимост от Сърбия през февруари 2007 г., има своя „европейска перспектива”, която е блокирана от пет страни от ЕС, начело с Испания, която отказва да признае независимостта зарад опасения за собствените си територии. Испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос наскоро бе обявен за почетен гражданин на сръбската столица Белград, което бе знак за признание за тази дестабилизираща политика.
Македония, която получи статут на кандидат за членство преди четири години, не може да започне преговори, тъй като Гърция иска тя да промени името си.
Хърватия, която е най-близо до членството в ЕС, изгуби десет месеца заради Словения, която се опитваше да я изнудва заради спорна територия. Това принуди дори спокойния Оли Рен да изгуби търпение.Правителството на Кипър, контролирано от кипърски гърци, блокира преговорите на Турция, за да упражни натиск върху турската общност на разделения остров.
Горчивият опит на ЕС с Румъния и България след присъединяването им е ярък пример за това, че разширяването не е панацея
.Но атрактивността на членството в ЕС не е напълно избледняла. Перспективата за присъединяване към ЕС е мотив за продължаващите реформи в Сърбия и все още служи като маяк за мнозина в региона. Това, върху което ЕС може да обърне внимание, след като преодолее вътрешните си тревоги, е развитието на по-последователна политическа стратегия по отношение на желаещите членство в ЕС.„Не ме изключвайте все още”, заяви Рен в края на пресконференцията си, запитан какъв съвет ще даде на своя приемник като еврокомисар за разширяването. Същото се отнася и за политиката на ЕС за разширяване.
„Юропиън войс“
Източник: Агенция Фокус

МИНИСТЪР АЛЕКСАНДЪР ЦВЕТКОВ: РАЗХИЩЕНИЯТА И НЕПРОФЕСИОНАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ ДОВЕДОХА БДЖ И НКЖИ ДО ФАЛИТ
МТИТС направи детайлен анализ на ситуацията в БДЖ и НКЖИ, съобщи на пресконференция министър Цветков и открои основен акцент, а именно -разхищение и непрофесионално управление в двете компании в продължение на много години. В резултат на което двете компании са доведени буквално до фалит.
Социалното напрежение в двете компании е заради закъснението на изплащане на трудовите възнаграждения. Основният фактор за кризисната ситуация е неравномерното изразходване на субсидията, която е изхарчена авансово още преди средата на годината. При нейното добро разпределение, тя можеше да гарантира нормалното изплащане на заплатите на служителите. Това, според министър Цветков, е направено умишлено.
Той представи разчет за субсидиите за 2009г., подписан от изпълнителния директор на БДЖ и предишния транспортен министър Петър Мутафчиев. От документа става ясно, че през м.януари са изплатени 25 млн. лв., а за м.ноември и декември – 9 млн. лв. Последната сума не гарантира изплащането на възнагражденията на служителите. Друга причина за нередовното изплащане на възнагражденията е намаляване на дейността, което от своя страна доведе до по-малко приходи.
Ситуацията в Национална компания „Железопътна инфраструктура” е подобна. Първите месеци на годината януари, февруари и март сумата е 12 млн. лв., а за октомври, ноември и декември – 4млн. лева. Според Александър Цветков подобно разпределение не е нищо друго, освен „залагане на бомба”. Няма да допуснем такова разпределение на субсидията през следващата година, за да може да се гарантира редовното изплащане на възнагражденията, заяви Александър Цветков.
На пресконференцията транспортният министър обяви и задълженията на БДЖ и НКЖИ. БДЖ дължи на доставчици над 150 млн. лв. Предстоящите плащания към кредитори и финансови институции до края на годината са на стойност 37 млн. лв., а за 2010 сумата е 101 млн. лева. Като цяло недостигът на средства възлиза на 290 млн. лв.
Близо 100 млн. лева са задълженията на НКЖИ към доставчици до края на годината. Днес на заседание на Министерския съвет бе взето решение за осигуряване на допълнителна субсидия за НКЖИ, която ще е трансфер от капиталовата програма. „Това са единствените средства, с които можем да подпомогнем железниците. Капиталовата програма също е изразходвана на 90% през полугодието и тази възможност вече е лимитирана”, обяви министър Цветков.
Протестът на железничарите е основателен, но вината е изцяло на хората управлявали по този начин и изразходвали авансово субсидиите, подчерта Александър Цветков.
Предприети са действия за бързо преструктуриране на БДЖ в пазарно ориентирана компания. Предвижда се драстично намаляване на ръководния състав, дирекциите ще намалеят от 16 на 6, а отделите от 59 ще станат 25. Това ще доведе до съкращаване на около 60 % от висшия управленски състав на БДЖ. Приходите от намалената администрация ще бъдат в размер на 1 млн. лева.
МТИТС направи проверки на поредица от скандални сделки с вагони: за продажби, доставки и рециклиране. Всички проверки са в прокуратурата. Тези злоупотреби показват небходимостта от пълен одит на железницата, той вече е назначен от министъра и ще бъде извършен от реномирана одиторска фирма.
Министър Цветков обяви, че до края на годината ще се свика събрание на всички кредитори, за да се обсъди възможността за отлагане на плащанията по всички кредити и големи задължения. Те не могат да бъдат поети нито от двете компании, нито от държавния бюджет.
ИЗТОЧНИК: МТИТС
ТУК можете да прочете какво казва предишният министър на транспорта Петър Мутафчиев преди месец- че не се притеснява от проверки и прокуратура.

ЕНЦИКЛОПЕДИЧЕН СКАНДАЛ
Кандидатът за членство в Европейския съюз Македония изтегли от библиотеките противоречива енциклопедия, предизвикала острите критики на съседните държави-членки на ЕС България и Гърция, както и на Косово и Албания. Според европейски дипломати, това решение на Скопие е взето под влияние на сериозния натиск на САЩ и Великобритания.
След последвалите гневни реакции, които стигнаха и до изгаряне на македонското знаме в новосформираната балканска държава Косово, Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) реши да изтегли от пазара двутомното издание „Македонска енциклопедия”.Тази книга успя да отправи обиди към всички съседи на Македония в региона. Гърция, която оказва натиск над Македония да промени името си, което съвпада с това на северна гръцка провинция, смята, че Скопие присвоява голяма част от древната гръцка история. Подобно на Гърция, България смята, че Македония си „приписва” българските герои и борци срещу турското робство от 19-ти и началото на 20-ти век.
Но най-обидени този път са косоварите и етническото албанско население в Албания, тъй като МАНУ нарича в книгата етническите албанци „заселници”, които са дошли в страната през 16-ти век. Албанците до голяма степен се смятат за потомци на древните илирийски племена, които са се установили в тези земи около 1000 години пр. н.е.
Авторите твърдят също, че етническото албанско движение в Македония, Армия за национално освобождение, е било обучавано от американски и британски спецчасти през 2001 г. и че етническият албански лидер Али Ахмети, сега лидер на Демократичния съюз за интеграция се подозира в извършване на военни престъпления. И американското, и британското посолство отхвърлиха информацията като „невярна” и „нелепа”.
Албанският премиер Сали Бериша определи книгата като „абсурдна и неприемлива” и се оплака от „идентичност, базирана на фалшифициране на историята”.
Българските и гръцките лидери останаха в сянка, но, според дипломати, енциклопедията е разгневила и Атина, и София.Българското посолство в Скопие обяви, че съдържанието на македонската енциклопедия има една единствена цел – да набере политически дивиденти.
„Неприемливо е за страна, която е кандидат за членство в НАТО и ЕС, да прибягва към терминология от епохата на Студената война”, се посочва в становище на посолството.
В Скопие междувременно останаха по-малко обезпокоено от реакциите в Атина и София. Посланикът на страна-член на ЕС коментира, че всъщност натиск от страна на САЩ и Великобритания е убедил Скопие да изтегли книгата.
МАНУ публикува прессъобщение, в което обещава да свика извънредно заседание, на което да бъдат обсъдени реакциите, забележките и предложенията, свързани с енциклопедията.
Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски, който има български паспорт, остро разкритикува енциклопедията на МАНУ, заявявайки, че „тя абсолютно реабилитира комунистическата власт. Георгиевски бе категоричен, че авторите на работата са просръбски настроени и че тяхната основна цел е била да възпрепятстват присъединяването на Македония към НАТО и да усложнят процеса на получаване на членство в ЕС.
„Енциклопедията е антибългарска, антиалбанска, антигръцка и просръбска в своята основа. Всички личности от епохата на комунизма са представени позитивно. Енциклопедията не само реабилитира комунистическия период, но и Македония по времето на кралска Югославия”, отбеляза Георгиевски в интервю за Агенция „Фокус”.
Източник: Агенция Фокус
По- рано днес (14.10.09) Европейската комисия издаде препоръка за започване на преговорите по присъединяването на Македония към ЕС, предаде АФП. В свой доклад за напредъка на страните, желаещи членство в ЕС, ЕК „препоръчва започването на преговори с Македония” по присъединяването на страната към Съюза. С оглед на евентуалното членство в документа ЕК настоява Македония да приеме нови закони относно парламента, държавната администрация и финансирането на политическите партии.

РУСИЯ Е ГОТОВА ДА ИЗПОЛЗВА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ И В ЛОКАЛНИ КОНФЛИКТИ
Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев в интервю за „Известия“ съобщи, че военната доктрина на Русия е претърпяла промени, които се отнасят включително и до възможността за използване на ядрени оръжия.
„Коригирани са условията за използване на ядрени оръжия за отблъскване агресия с конвенционални средства за унищожение, не само в голям мащаб, но също така и в регионалните и местните войни“, – каза Патрушев. Той отбеляза, че се предвижда възможността за използване на ядрено оръжие, в зависимост от условията на конкретната ситуация и вероятните намерения на врага. „В критични за националната сигурност ситуации не се изключва прилагането, включително и с превантивна цел на ядрен удар срещу агресора“ – цитира вестникът думите на генералния секретар на Съвета за сигурност.
Следва да се отбележи, че на 10 август президентът Дмитрий Медведев внесе в Държавната Дума законопроект за новата позиция относно използването на въоръжените сили.
Според документа, президентът има право да използва руските войски извън границите на страната в такива случаи, като нападение срещу руските въоръжените сили и други части, разположени извън територията на Русия, отразяване или предотвратяване на агресия срещу друга държава, защитата на гражданите на Русия в чужбина, както и борбата с пиратството и осигуряване на безопасността на корабоплаването.

ВЕЛИН ХАДЖОЛОВ: ХОРАТА, КОИТО ОТКРИХА И РЪКОВОДИХА „ГАЛЕРИЯ” ДНЕС СА НА РЪКОВОДНИ ПОСТОВЕ В ДАНС!
Хаджолов казва и нещо изключително знаково – че чрез „Галерия” същите тези сегашни високопоставени служители на ДАНС са направили чадър към определени персони, от които е изтичала класифицирана информация към сайта „опасните”.
Кой носи отговорност разработката „Галерия” да е образувана незаконно, пита в предаването си „Коритаров онлайн” в Пловдивската телевизия ТРАКИЯ Георги Коритаров- бившия шеф на спецзвеното ОСА в ДАНС Велин Хаджолов?Хаджолов отговаря, че няма отношение към „Галерия” и че в оперативната работа всеки носи строга отговорност, а за „Галерия” носят отговорност тези, които са работили по оперативната разработката и прекия им началник.
„Хората, които откриха и поръчаха „Галерия” днес са на ръководни постове в ДАНС и трябва да си понесат последствията”, катагоричен е Велин Хаджолов.
Хаджолов казва и нещо изключително знаково – че чрез „Галерия” същите тези сегашни високопоставени служители на ДАНС са направили чадър към определени персони, от които е изтичала класифицирана информация към сайта „опасните”.
Хаджолов счита, че Иван Костов вади частична информация по делото и така манипулира общественото мнение. В същото време, Хаджолов изтъква, че в комисията за контрол върху ДАНС има много информация за незаконни действия на същите днешни управляващи ДАНС, плюс тези за „Галерия”, които Костов игнорира.
Целият разговор можете да чуете тук: http://koritarovonline.hostzi.com/?p=877

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ЧЕХИЯ: АЗ НЯМА ДА ПОДПИША ЛИСАБОНСКИЯ ДОГОВОР
Президентът на Чешката република не възнамерява да подпише Договора от Лисабон, съобщава „Таймс“.
Президентът Вацлав Клаус е последната пречка за приемането на споразумението, което беше ратифицирано от 26 страни от ЕС, отбелязва авторът Дейвид Чартър. Договорът бе одобрен от двете камари на чешкия парламент, но за да завърши процеса на неговото приемане от Чешката република се изисква подписа на президента. Когато в хода на срещите му с обществеността в неделя от Клаус поискаха да не подпише договора, той отговори: „Не се притеснявайте, аз няма.“
Клаус иска да се приеме специална разпоредба в договора, която ще доведе до защита на Чешката република от имуществените претенции на немски семейства, които бяха изгонени след края на Втората световна война.
Чешкият премиер Ян Фишер, който не пожела да влезе в открита конфронтация с Клаус заяви, че неговото правителство ще се съгласи да разговаря с ЕС за специалната разпоредба, но призова президента да гарантира неговото подписване на договора, ако лидерите на ЕС се съгласят с тези условия и чешкият Конституционният съд не издигне нови възражения.
Източник: The Times

Няма коментари: