неделя, 4 октомври 2009 г.

Атомните бомби под носа ни, ние аплодираме нескопосания Лисабонски договор дето никой от Европа не го иска, а България е все така като изоставена мома

ПО НЮЗ.БГ

Иран се готви за производство на атомна бомба?
Секретен доклад на членове на МААЕ показвал, че Иран вероятно вече разполага с цялата необходима информация, за да произведе атомна бомба, пише New York Times.
Експертите настояват, че заключенията им не са окончателни и подлежат на промяна, но със сигурност може да се твърди, че Ислямската република е отишла отвъд представите на Запада.
Доклад на американското разузнаване отпреди 2 години показа, че Иран е прекратила обогатяването на уран.
След встъпване в длъжност на Барак Обама като президент на САЩ, Иран показа подчертано желание да сътрудничи с администрацията му, въпреки че не отстъпва от тезата си, че ядрената й програма е изцяло за мирни цели.
Иранските лидери дори са склонни трета страна да обогатява нужния й уран.

Германски издател не публикува роман заради страх от мюсюлманите
Германски издател не публикува предвиден по-рано за издаване роман поради страх от възможно отмъщение от мюсюлмани, предаде ДПА.
Агенцията цитира публикация в „Шпигел", която хвърля повече светлина върху скандалната книга.
Романът на пишещата под псевдоним Габриеле Бринкман разглежда популярните все още в голяма част от ислямския свят „убийства на честта".
Това са случаи, при които жени са убивани от членове на семействата си заради различни „прегрешения" пред исляма и убийствата остават ненаказани от закона и обществото.
Писателката веднъж е била приканена от издателя да смекчи тона на творбата си, но е отказала.
От своя страна, издателят се оправдава с появилите се преди години карикатури на пророка Мохамед и последвалата вълна от протести сред мюсюлманите.

Талибани убиха 10 военни в Афганистан
Осем военни от международната коалиция и двама афганистански войници са загинали при нападение на талибани в източната част на Афганистан.
Екстремистите са атакували силите за сигурност в джамия и село в провинция Нуристан, съобщи АП, позовавайки се на съобщение на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ).
Според официалното изявление от ИСАФ коалиционните сили са отблъснали нападението, ликвидирайки много от талибаните. Екстремистите са поели отговорност за атаката.
„Това беше една комплексна атака на неблагоприятен за военни действия терен", коментира главнокомандващият на ИСАФ и допълни „И американските, и афганистанските части се сражаваха изключително смело".
През последните месеци Източен Афганистан често е арена на сблъсъци между ИСАФ и талибаните, които разширяват влиянието си отвъд южните провинции Кандахар и Хелманд, където присъствието на екстремистите е най-засилено, коментират световните медии.Инцидентът е най-смъртоносният за международните части в Афганистан от повече от година насам. През август 2008 г. при засада в Източен Афганистан загинаха 10 френски военнослужещи.По данни от неофициална статистика от началото на годината в Афганистан са загинали 394 чуждестранни войници, като 236 от тях са американци.

Предсрочни парламентарни избори в Гърция
Гърция провежда днес предсрочни парламентарни избори, припомнят световните агенции.
Георгиос Папандреу, син на Андреас Папандреу и лидер на Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК, се надява да наследи на премиерския постплеменника на бившия президент Константинос Караманлис - Костас Караманлис.
Сегашният мандат на премиера Костас Караманлис изтича през 2011 година. Той обаче се реши на предсрочни избори, за да си осигури достатъчно подкрепа за предстоящия курс на икономии. Шансовете му за успех, обаче, не са големи.
Последните социологически анкети даватпреднина на ПАСОК с 6 до 9 процента пред управляващата "Нова демокрация".
Имащите право на глас са около 10 млн. души. Парламентът е 300-местен и за него ще се борят над 3 900 кандидати от 23 партии.
Избирателните секции ще отворят в 7 часа и ще затворят в 19 часа. Победителят ще бъде обявен официално още в 21 часа, но окончателни резултати ще се оповестят в понеделник.

Дават стипендии на студенти по медицина от ромски произход
23-ма студенти и специализанти са одобрени за "Стипендиантска програма за студенти по медицина от ромски произход" за подпомагане на висшето медицинско образование. Обучението стартира в комплекс "Манастира" във Велико Търново.
То предвижда и практически модул за обмяна на опит и работа на терен в Сливен и Стара Загора, съобщи БТВ.
Подготовката включва изграждане на умения за развитие на личността - общуване, лидерски умения, работа в мултиетническа среда, осведоменост относно правото на достъп до здравеопазване, законодателство за защита срещу дискриминацията, елементи от българско и европейско право.
Бенефициентите на програмата ще бъдат включени и в Програма за наставничество по академични и професионални въпроси.
Целта е да се стимулира включването на представители на тази група във висшето медицинско образование, като по този начин създаде предпоставки за подобряване на предоставянето на здравни услуги в ромската общност и съдейства за преодоляване дискриминацията в системата на здравеопазването.
Програмата се администрира съвместно от Стипендиантската програма на Фонда за ромско образование в Будапеща, проект "Ромско здравеопазване" на Институт "Отворено общество" в Будапеща и София. В изпълнението участват също просветното и здравното министерство.

Учениците имат проблеми с грамотността, смята Фандъкова
Българските ученици, особено в прогимназиалния курс, имат проблеми с грамотността. Oколо този проблем бяха разговорите на просветния министър Йорданка Фандъкова с преподаватели в Ардино, съобщи БНР.
Последните данни показват, че е занижено вниманието към българския език за сметка на чуждите езици и компютрите.
Според министър Фандъкова, тенденцията може да се промени с нови програми за обучение. Просветният министър съобщи още, че се обсъжда въвеждането на задължителна двегодишна предучилищна подготовка.

Огнян Герджиков: Кунева можеше да е заместник на Барозу
В следващия мандат Меглена Кунева може би щеше да е след председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. Това заяви бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков, цитиран от БНР. По думите му, други политически интереси показват, че ще бъде издигнат друг човек.
„Не знам защо качествените хора трябва да се разглеждат като опасност", коментира още Герджиков и допълни, че всички ние сме длъжници на Меглена Кунева, която е получила и европейско признание. Тя е доказала своите качества и потенциал, изтъкна Огнян Герджиков.
По отношение на надвърнатите земи на Симеон Сакскобургготски, Герджиков заяви, че това е юридически казус и не бива да се политизира. Въпросът е съдебен и не трябва да се пренася на плоскостта на политиката. Сакскобургготски не е заграбвал, а са му връщани тези земи както на всеки друг гражданин, подчерта също той.
Що се касае до Закона за културното наследство, Герджиков заяви, че е имало натиск и когато се е изработвал законът, той е бил съгласуван от всички първи държавни мъже - президент, премиер и т. н., които са дали своето одобрение. "В нашето общество липсва същинската държавност и строгият контрол и от това се възползват ловки люде", за да натрупват богатства, коментира още той.
Всеки в себе си трябва да види дали има достатъчно потенциал за лидер на НДСВ. Като че ли двама души са изразили своята готовност. Огнян Герджиков допуска, че ще има още 1-2 имена. Симеон Сакскобургготски няма никакво намерение да се връща на лидерската позиция, но той не е загубил интерес към страната ни.

България аплодира ирландския референдум
Въпреки неокончателните резултати от референдума в Ирландия, българският държавен глава изпрати поздравително писмо до президента на Република Ирландия Мери Макалийс „по повод категоричното "да" на референдума за ратификация на Лисабонския договор".
В писмото си Първанов изразява високата си оценка за личната ангажираност и съпричастност на Мери Макалийс за убеждаване на ирландските граждани в необходимостта да преодолеят страховете и безпокойствата си в името на общото европейско бъдеще.
Външният министър Румяна Желева също направи изявление, в което изразява радостта си и приветства положителния вот на ирландския народ по Договора от Лисабон.
С него правим решаваща стъпка към приключване на процеса по влизането на Договора в сила, заявява още Желева.
По думите й с влизането в сила на Договора от Лисабон ще бъде осигурена необходимата законодателна рамка за улесняване на процеса на вземане на решения на европейско ниво.
Желева е убедена, че трябва да се възползваме от положителния импулс, дошъл от Ирландия, и да продължим да работим настойчиво за постигането на общата ни цел - влизането в сила на Договора до края на 2009 г.

Станишев: Не съм използвал ДАНС за политически цели
Независимо дали идват от "кръгове" в или извън БСП, атаките срещу лидера на градската организация на социалистите в София обслужват външни политически интереси. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в Сливен.
Според него "компроматите" срещу Румен Овчаров имат пряко отношение към изборите за столичен кмет, съобщи БНР.
Експремиерът отрече и обвинението на вицепремиера Цветан Цветанов, че ДАНС е била превърната в политическа полиция, която е разследвала лидера на ГЕРБ.
"Моето убеждение беше и е, че държавата има нужда от такава силна структура, която да се занимава с националната сигурност, борбата срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта", посочи Станишев.
Според него не е имало случаи, когато за министър и високопоставен чиновник, за който от ДАНС е дошъл сигнал и той да е бил "покрит".В момента според лидера на БСП се наблюдава тенденция отново всичко да се концентрира като силов и информационен ресурс в ръцете на министъра на вътрешните работи."Това според мене не е добрата политика, защото във всяка демокрация трябва да има система за взаимен контрол, а когато сега ДАНС се обезличава, имам предвид тенденция на подчиненост към МВР, нещата се затварят, чисто обективно, извън конкретните желания или намерения", посочи Станишев.

27 тежки катастрофи за денонощието
През изминалото денонощие на територията на страната са станали 27 тежки катастрофи. 1 човек е загинал, а 35 са ранени, от които 2-ма са се опасност за живота.
В района на София са станали 192 леки и 1 тежко пътнотранспортни произшествия с 1 ранен.
Пътищата от републиканската пътна мрежа са мокри и хлъзгави. Дъжд превалява в района на София, Благоевград, Смолян и Ловеч. Мокри пътни участъци има и по АМ Хемус и Тракия.
От МВР и КАТ съветват да намалите скоростта и увеличите дистанцията и шофирате съобразено със състоянието на пътната настилка. Преминаването през ГКПП е нормално.

500 хил. германски туристи почивали у нас тази година
Въпреки кризата интересът на германските туристи към България остава и през тази година страната са посетили около половин милион души от Германия.
Това съобщи днес във Варна посланикът на Германия Матиас Хьопфнер, който се срещна с кмета на крайморския град Кирил Йорданов.
На разговора присъства и почетният консул на Германия и Франция във Варна Недялко Неделчев, съобщи БТВ.
Дипломатът коментира, че броят на сънародниците му, които летуват у нас е намалял с между 7% и 10% в сравнение с миналата година. Той прояви интерес към развитието на яхтения туризъм по Северното Черноморие и наличието на яхтени пристанища.
Дипломатът посочи, че в момента проучва възможностите за развитие на икономическите отношения, но по всяка вероятност представителите на бизнеса в родината му биха проявили интерес към машиностроенето и корабостроенето.


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Нагаждачеството „узаконява“ изнудвачеството ( в медиите)
Продуцентът на криминалното шоу „48 часа“ Джо Холдърман изнудвал за пари колегата си Дейвид Летерман,( в чието предаване вече два пъти гостува президента Барак Обама). В резултат на това Летерман изпреварващо разказа сам за свои любовни авантюри на работно си място, за да лиши от възможността своя изнудвач да го шантажира, че ще ги опише в книга.
Дотук – всичко е по – скоро клюка, която едва ли заслужава кой знае какво внимание. Интересното обаче е онова, което следва като реакция от страна на властите. Оплакването на Летерман се оказало достатъчно, за да бъде арестуван Джо Холдърман. Сега той се бори да докаже своята невинност и ако не успее, го чакат 15 години затвор.
Кой е прав, ще решава правосъдието. Но е забележително, че го има.Това е вече повод за размисъл и сравнение.
Изнудването на потенциални събеседници, които не искат да участват в телевизионно предаване, но се принуждават да го направят от страх, че в тяхно отсъствие ще им бъде отмъстено от екрана без да могат да се защитят, е стандартна практика у нас. Няма да спомена имена, защото няма как да знам всичко по въпроса, а някой горд със себе си водещ може да ми се обиди, че съм го пропуснал.
Освен наблюдения, имам и личен опит. Този „номер” ми беше приложен и на мен не много отдавна от един водещ, при когото не пожелах да се явя. За наказание той покани друг колега да говори лъжи по мой адрес. Чудни колегиални отношения, нали!
А какво да кажем за стандартната практика на изнудване с обратен знак: щом не каниш онзи, когото ти „препоръчваме”, лошо ти се пише. Изписа ми се. Отказах на самия ни президент Първанов, от чието име близката му сътрудничка Башлиева се опита да ми наложи на всяка цена събеседник в моето предаване. Много скоро ми се наложи да си търся друга работа. И така – вече трета година.
Изнудвачеството в българските медии е публична тайна. Но оплаквания на практика няма. Кой ли би се осмелил да повярва на оплакалия се? Нали след това ще последва…шантаж срещу дръзналия да се довери на оплакването.
У нас е така: изнудвачите са по – силни от закона. С тях се съобразяват.
Писал съм и пак ще попитам: защо единствената област от българската публичност, която е недосегаема за проверки за каквито и да било нарушения на закона, се оказват медиите? Колкото по – брутален е изнудвачът, толкова повече го „уважават” . „Бий, за да те уважават”, както казват в Русия.
Сега разбрахте ли отговора? От него излиза, че тук медийните босове са над закона най – вече чрез своята обезоръжаваща евентуалното им преследване слабост да се нагаждат към силните на деня. Резултатът от това е, че дори и да има желаещи да се оплачат от изнудваческите практики, те благоразумно си мълчат.

Ирландия и България като „прелъстената и изоставената“
от Иво Инджев
Ирландия беше прелъстена от чара на ЕС и на второто предложение за укрепване на брака им се съгласи за нов тласък на щастливото съжителство. Ирландското одобрение за Лисабонския договор не сваля последните пречки пред неговото приемане, тъй като предстои ратификацията му в Полша и в Чехия. Но приближава решително ( а може би и решаващо) организацията към осъществяването на нейната институционална реформа.
Сред интересните аспекти на тази реформа е идеята в ЕС да има още един център на властта, като се създаде президентски пост. Между най – упорито спряганите кандидатури за него е името на бившия британски премиер Тони Блеър. Тъкмо това ми дава повод за паралел с …България.
Ще речете по навик: нерде Блеър, нерде България. И ще бъдете прави, че е трудно да бъде намерено нещо общо. Освен в един пресен спомен за абсолютно безкритичния начин, по който бе възприета тук издигнатата ( практически от президента Г.Първанов, като негова лична инициатива) българската кандидатура за шефския пост на ЮНЕСКО.
Малцина у нас изобщо разбраха за тихата и предимно задкулисна дипломация, а още по – малко пък ще научат някога как стана така, че невероятното се оказа възможно и Ирина Бокова се оказа на върха на тази световна организация като алтернатива на явно неудачната за Запада личност на египтянин, провинил се антисемитски изявления.
В триумфален коментар по БНТ глас зад кадър уведоми българските зрители, че ( логичната като лице на Запада) г-жа Фереро Валднер се е оттеглила от състезанието заради „черна точка в биографията” – стари връзки със Северната лига в Италия, смятана в Брюксел за прекалено ксенофобска.
За „червеното многоточие” в биографията на Ирина Бокова отново не беше спомената й дума. Както и през цялата, поднесена като чисто патриотична кампания, доколкото изобщо я имаше за пред българска публика.
Едно нещо обаче със сигурност нямаше: съпротива или поне някаква алтернативност, имитация дори на състезателност за българската номинация. Имаше само абсолютна безкритичност, докато се озовахме пред свършения факт да трябва да харесваме крайния резултат, защото сме българи. Обратното ни прави…предатели.
А във Великобритания идеята Тони Блеър да става президент на ЕС не само се обсъжда, но и доста шумно се …отхвърля. Министърът на външните работи на кабинета в сянка на торите ( вероятен нов външен министър в консервативно правителство в близко бъдеще) Уйлям Хейг предупреди пред в. „Таймс”, че да се издига лейбъристът Блеър на европейския връх не е добра идея.
И да видите – цяло чудо ( от нашенска гледна точка), никой май не мисли на острова, че това е „национално предателство”. А Хейг буквално заплаши със съпротива срещу възкачването на своя сънародник на престижния пост.
Брей, тези британци не знаят ли що е това „национален консенсус”, който тук ни пробутват ( както пробутаха самата кандидатура на Бокова) всеки път, щом нашите управници искат да си наложат партийното мнение като проява на патриотична загриженост за България?
За благосклонноста на Ирландия, страна с храктер, в ЕС се борят и затова я „прелъстяват” ( с обещания за отстъпки спрямо специфични ирландски искания по отношение на абортите, неутралитета и данъчното облагане). Докато България явно е на другия полюс – махат с ръка и ни оставят да се оправяме сами със себе си. Стига да слушаме и да не правим големи поразии, ще ни приемат с всичките ни „червени многоточия” в биографията. И ще са прави- ние самите не показваме с нищо, че се вълнуваме от тези „подробности” и не бива да се чудим, че ни третират така в тази европейска сага за „прелъстената и изоставената”

КОМЕНТИРАЛИ:
1. Днес успях да прочета във вестниците, че над половината от българите подкрепят правителството ни. Преди година над половината от ирландците бяха против Лисабонския договор. Ето че само след една година са го залюбили цели 60 %. Прелъстени ли са или притиснати от кризисните явления са поумнели – можем само да гадаем. За какво обаче българите са доволни от правителството на ГЕРБ? И за това можем само да гадаем, защото за близо 70 дни нищо не се случи. Няма за къде да бързаме, разбира се, защото по идея трябва да ги почакаме 100 дни, след това – 200, 300… 800? Но те продължават да се държат предизборно-настъпателно, защото иде избор за Кмет. След това ще са на ред президентските избори, после пак идат парламентарни… Междувременно ще достигнем средните доходи на Европа, някъде след около 800 дни, пак! Ето това ако го бяха чули в Ирландия и вотът щеше да е с обратен знак, защото ние до техните доходи, господин Дянков, толкова скоро няма как да додрапаме – техните ли ще стават като нашите?Между другото, в деня на парламентарните избори в двора на едно училище, където имаше цели четири секции, питах всички наред, какво означава абривиатурата ГЕРБ. Никой не ми отговори правилно! Не че е толкова важно,но питам се – кое е важното за да не бъдеш сред прилъстените?
Имах склонност да симпатизирам на това правителство и Бойко Борисов, докато Шматко не дойде в България и всичко излезе на яве. Всички приказки за спирането на пагубните за България Руски геостратегически проекти на Борисов се оказаха лъжа. Мога вече да твърдя, че ГЕРБ и Бойко са поредния проект на про-Кремълската шайка окупирала България на 9 септември 1944. Жалко за страната и за хората които се надяваха България да се промени. Не било писано и този път да се случи.

2. Настояваме след посочване на проблемите на хората да се посочат управленските цели, които ще доведат до тяхното решаване, подчерта още Костов в политическия си доклад.
Na hod e BB. Dali horata shte imat pak tolkova tarpenie da chakat…

3. Г-н Инджев, събираме информация за създаване на организация по подобие на руската „Мемориал“, защото ГЕРБ отказа да работи за създаване на Институт за национална памет.
Можете ли да споделите вашето мнение на посочения email адрес (edno@mnenie.pl), а ако желаете да го направите публично, може да стане тук или във форума (www.mnenie.pl).
Благодарим ви за отделеното време.

4. Много сложни въпроси поставя г-н Инджев! Но са възможно най-злободневните. Защото, както казва Странджата Знаменосеца в прословутото си слово в собствената си кръчма: „Тази ръка, която някога в Балкана държеше Левското знаме, сега държи… лъжица! Станахме баби! Ах, братя мили…”. Откъснахме се от корена си, изневерихме на природата си, на бита си, на поминъка си. Защо? За да направим за нула време това, което други народи при други условия са правили за столетия: Прибързана и уродлива индустриализация върху едни от най-добрите почви в Европа, валови подходи в селското стопанство, откъснали селяните от естествената им среда, насищане на това райско кътче България с рафинерии, ТЕЦ-ове, АЕЦ-ове, металургични комбинати, азотноторови комбинати (при излишък азот в почвата), хората загубиха афинитета, носен в гените им, към дейности, които са предавани от поколение на поколение, напълниха без никаква нужда градовете, за да станат безсмислени и незначителни в името на Негово Величество Келепира. В България човекът става субект със специфични особености само когато мисли за КЕЛЕПИР!

5. Колко хора в България днес са наясно каква организация е ЮНЕСКО? Внукът на овчаря Вичо от село Х, писарушката в общината У на район Z в София Гичо Вичев, му дреме кой ще е председател на ЮНЕСКО, предстои му спешен ремонт на апартаментчето, а ЮНЕСКО е нещо за учените, дето само си клатят краката и говорят глупости, дето, ама никаква файда няма от тях. ЮНЕСКО няма да му помогне за ремонта, нито ще го нахрани…който ще да му става Председател.Колко хора в България знаят каква организация е ЕС, какво ще рече да членуваш в нея, какво е съотношението независимост/обвързаност и доколко отделния народ е задължен да ги следва. Тъмна сила, това е Западна Европа, мрачна, коварна, която иска да ти натрапи ред, който никога не си искал и уважавал, да ти натрапи една естетика, дето иска излишно да си хабиш силите, бе направо робия. И като така, не е важно какво ще придобием, ако се опитаме да работим като Европейците, не искаме техния тертип, заробва ни, счупва ни табиета и ни е кеф да си представяме колко по-яка е Русия, зад чийто гръб ни се ще да се скрием. Ама ЕС давали пари, виж, това е хубаво, и ако се уредиш, нещо може да намажеш, затова стой близко до големите и им давай „евала”. Въпросният бай Вичо по „татово време” с една гега две къщи на по два ката е вдигнал, ама тогава братушките помагали… Те, като помагат, не те питат колко ти е чисто, къде си хвърляш боклука, къде… няма значение какво, помагат!Ей това е полжението! Нямало дясно, откъде да го има, като тези дето мислят дясно, бяха голи като пушки, a тези, дето бяха богати, мислят ляво. И не само това, и тези, дето бяха десни, и те като забогатяха, започнаха да мислят ляво. Едно от най – законните неща в България излезе, че е национализацията през 1947, а една от най-антихуманните претенции, жива подигравка със „съкровенните духовни трепети” на народа, беше желанието на бившите собственици да си вземат обратно онова, което беше останало от освинените им национализирани имоти, особено в индустриалната сфера. И тези, дето се пишеха десни, безжалостно предадоха тези хора. А тези хора все пак носеха нещо останало от духа на дясното. Сега се чудим като какви са новите управляващи. Това е новото, мутренски забогатяло дясно, поостаряло, попроскубано и уморено от бабаитлъци. Но… с пари. И сега им се иска да не им ги измъкнат новоидващите млади хищници, същите като тях преди време. И искат тези, остаряващите, вече законност, ред, почтеност и т.н., която самите те безкомпромисно са отказвали по времето си. Не личи особено да им дреме за интересите на България, след като за целокупния народ те са в мъгла и ги манипулират „вълци в овчи кожи”, но колкото – толкова! Тези нови десни наистина мислят дясно и наистина няма други. Поне така го разбират в ЕС. Това ни е на нас, българите, дясното, и „че го ручаме, оти друго нема”. Това е един от удивителните резултати от уникално спечеленото селско възстание на 9.9.1944 г. с нелигитимната помощ на една чужда сила, на която издигаме паметници и пеем песни за легендарните и подвизи, творения (вкл. в атомната енергетика) и безкористност – за тази „любов необяснима” на иначе безжалостната империя към България.А Тони Блеър не беше ли онзи, дето приличал на „желязната лейди”. Малии….

6. Докато Блгария е и прелъстена и изоставена,а САЩ се канят да изпратят в София и Белград „борци срещу колупцията в Ирак“,на ГЕРБ ще му дойде добре и европейската директива за денормализиране на тютюнопушенето и СРС-татаСега,и сини и жълти са заети повече,илио-малко с нова президентска перспектива,като предизвикателство на родния елит, след досегашните многогодишни упражнения в управлението и предстоящите кметски избори.Като кадри мнозина са създадени и от Царя и от Иван Костов,но „родителите“ ги ги комплексираха,и сега изчакват,сякаш са на равен старт само едното кимване,било на „Раковски 34″ или дори с екзотичен офис на Антарктида.
7. В прелъстена и изоставена България от времето на Ж.Желев,на тръпнещия за редуване отгледан жълт елит ще му дойде добре едно побратимяване с Генерала,отколкото бледи правителства в сянка,въпреки, ранния тръбен зов на Пинокио за навременно излизане от безсмислени коалиции.Не е по-различво и за дереджето на позабравения пещерен син антикомунизъм,който бере душа,а БСП услено реанимира.И матриархата не е лошо,но оставянето на всичко в ръцете на младите,ако не изглежда неразумно съобразно модните течения,не значи че е и убедително и че 100-те дни са безкрайни,за което,писах още през знойното лято….


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Вацлав Клаус все още не иска да подпише Лисабонския договор
След одобряването на Лисабонския договор на референдума в Ирландия, остава той да бъде ратифициран от още две страни-членки на ЕС - Чехия и Полша. Чешкият президент Вацлав Клаус все още не иска да подпише договора, въпреки че той беше одобрен от двете камари на чешкия парламент и заяви, че ще изчака решението на Конституционния съд в Прага. Констиуционният съд беше сезиран да провери дали Лисабонският договор не влиза в противоречие с чешката конституция. За да влезе в сила договорът за инстуционалните реформи в ЕС, трябва да бъде одобрен от всичките 27 страни-членки на Европейския съюз.

Съединените щати обмислят въвеждането на санкции срещу Иран
Конгресът на САЩ е готов да действа бързо, ако се наложи да бъдат въведени строги санкции срещу Иран при евентуален провал на преговорите по иранската ядрена програма. Този път Конгресът обмисля възможностите за блокиране на доставките на течни горива и други петролни продукти за Техеран. "Ако искаме да ни обърнат внимание, ние трябва да направим нещо реално - да спрем вноса на течни горива в Иран", заяви пред Камарата на представителите републиканският конгресмен Тед Поу. "Именно това е едно от слабите места на Ахмадинеджад", допълни той. Във вторник по същата тема ще заседава комисията за банково дело, жилищно строителство и проблемите на градовете, председателствана от сенатора-демократ Кристофър Дод. "Конгресът трябва да предостави на президента Обама пълен комплект от средства, с които да се справи с опасността, създадена от Иран", подчертава Кристофър Дод. Неговата комисия подготвя законопроект, с който се засилват ограниченията от американска страна срещу ирански финансови институции, разширява се списъкът от стоки, забранени за търговия с Техеран и се предвиждат санкции срещу компаниите, които не се съобразяват със забраната за внос на определени петролни продукти в Иран.

Китайският премиер пристигна в Северна Корея
Китайският министър-председател Вън Цзябао пристигна на тридневно посещение в Северна Корея. На летището в Пхенян той бе посрещнат от севернокорейския лидер Ким Чен Ир. Според наблюдатели разговорите по време на визитата на Вън Цзябао в Пхенян ще бъдат съсредоточени върху международните усилия Северна Корея да бъде убедена да се откаже от програмата си за създаване на ядрено оръжие. Тази седмица южнокорейската агенция Йонхап съобщи, че се очаква по време на визитата на Вън Цзябао Северна Корея да направи официална декларация за позициите си спрямо шестстранните преговори за премахване на ядреното оръжие от Корейския полуостров.

Финансовите министри от Г-7 за икономическото възстановяване
Световната икономика отново бележи ръст, но възстановяването остава крехко. Това предупредиха финансовите министри от групата Г-7. В заключителната декларация от срещата им в Истанбул те отбелязват, че решителните действия са помогнали за това глобалната икономика да започне да се възстановява, а условията на финансовите пазари да се подобряват. Няма място за самодоволство, тъй като изгледите за икономически растеж остават крехки, а безработицата продължава да расте, предупреждават те. Финансовите министри от Г-7 дават израз на волята си да продължат внимателно да наблюдават финансовите пазари и да си сътрудничат. Те отбелязват още, че приемат благосклонно поетия от Китай ангажимент да разхлаби обменния курс на националната си валута. Г-7 дава израз на волята си да остави в действие плановете за стимулиране на икономиката, докато възстановяването бъде гарантирано. Г-7 уверява, че възнамерява да служи за пример при прилагането на решенията, взети на последните три срещи на върха на групата Г-20 във Вашингтон, Лондон и Питсбърг.

Ирландците преоткриват Европа
Покрай кризата отношението на Ирландия към Лисабонския договор внезапно се промени
Положителният вот на ирландците на референдума за Лисабонския договор не е плод на голямата им "любов" към Европа, а по-скоро резултат на тънки икономически сметки, пише в коментара си Бернд Ригерт.
Икономическата криза дойде в подходящия момент, поне от европейска гледна точка. Без кризата, която направи на пух и прах ирландското икономическо чудо, гражданите на Ирландия може би нямаше да променят мнението си за Лисабонския договор. Но страхът, че Европа може да обърне гръб страната им направи от предшното "не" "да". Тоест не става дума за убеждение или евроеуфория, а по-скоро за надеждата, че Европа ще измъкне Ирландия от икономическите дълбини.
Дали ЕС ще измъкне Ирландия от икономическите дълбини?
ЕС - на предела на възможностите си?
В действителност днес Ирландия би обявила банкрут като Исландия, ако Европа не беше действала солидарно и не беше отпуснала огромни кредити. Ирландците не се интересуваха толкова от съдържанието на Лисабонския договор. За тях по-важни са работните места, минималните трудови възнаграждения и съдбата на недолюбваното правителство на Брайън Кауън. Тези теми изобщо не се споменават в Лисабонския договор. За министър-председателя Кауън, който умело успя да приобщи почти всички партии за каузата на новия Европейския договор, настъпват сурови времена. Той трябва да озапти галопиращата държавна задлъжнялост и да създаде нови работни места. Сега той трябва да се доказва, а това начинание ще бъде трудно.
Вероятно на останалите европейски правителства им падна камък от сърцето, че договорът все още живее, но продължилата десет години процедура за създаването на нов Европейски договор показа еднозначно, че ЕС е на предела на възможностите си. Лисабонският договор е последният, около който с мъка се обединиха 27-те страни членки на съюза. Съмнително е дали някога ще има нов договор, около който ще трябва да се обединяват усилията на още повече страни-членки след евентуално ново разширяване на ЕС. Балканските страни-кандидатки за членство в ЕС могат да отдъхнат. На основата на Лисабонския договор те могат да получат пълноправно членство в следващите години. Но най-късно с визирания прием на Турция в ЕС, на дневен ред ще дойде следващата реформа 67,1% от гласувалите ирландци са подкрепили Лисабонския договор
Последното препятствие пред Лисабонския договор
Това е подписът на чешкия президент Вацлав Клаус, който се назлъндисва докато не излезе решението на чешкия конституционен съд. От политическа и морална гледна точка, би било безотговорно една личност като Вацлав Клаус де се противопостави на волята на Европа, още повече че всички парламенти, също и чешкият, одобриха новия договор.
Консерваторите във Великобритания може да ни изненадат, ако спечелят изборите през пролетта на идната година. Те предвиждат референдум и във Великобритания за одобряването на договора от Лисабон. Но тук явно става въпрос повече за предизборни сблъсъци, отколкото за сериозни политически намерения. Още повече, че подобно на Ирландия и Великобритания също не може да си позволи да се противопостави на цяла Европа.
Автор: Б. Ригерт/Редактор: М. Илчева

Поредните шокиращи данни от САЩ
От края на 2007 до днес в САЩ са закрити общо 7,6 млн. работни места
Безработицата в САЩ гони рекордни измерения. Този проблем застрашава икономическото възстановяване на страната, тъй като понастоящем потреблението е най-важната конюнктурна опора.
Растящата с шеметно темпо безработица застрашава процеса на съживяване на американската икономика. Миналия месец индексът на безработицата изненадващо достигна най-високото ниво от 26 години насам. Управлението за федерален резерв се опасява, че също и през идните години ще има повишена безработица. Това би могло да блокира частното потребление, което е най важната опора за конюнктурното развитие в САЩ. През септември безработицата скочи на 9,8 процента. По- висок индекс на безработни - 10,1 процента, бе регистриран за последен път през юни 1983 година. Миналия месец бяха закрити общо 263 000 работни места. Анализатори очакваха евентуален минус от само 180 000. През август броят на закритите работни места бе значително по-малък - 201 000. Експертите са шокирани.
”Грозна картина”
Така Борис Шлосберг от консултантската къща "FX Research" описва ситуацията. "Това е удар за конюнктурата", смята реномираният анализатор Райнер Шваб. Поради високата безработица и растящата тревога от загуба на работното място, много потребители вероятно ще се ограничават в покупките. Стагнират също и заплатите. Почасовото възнаграждение се е увеличило минимално. От избухването на рецесията в края на 2007 година до този момент в САЩ са закрити общо 7,6 млн. работни места. Така над 15 млн. американци са без работа. Според директора на бостънския филиал на Федералния резерв безработицата щяла да остане на високо ниво още много години. ( хич не се лъжете българи. У нас положението е още по-тежко, защото нямаме реална и истинска икономика, а сивият сектор започна вече играта на "котка и мишка" по отношение заплащането си на работниците обслужващи сектора й - т.е. не плащат под "миловидния предтекст, че ... рецесията в страната е огромна, а те не обичат да губят както знаете. Поогледайте се наоколо! Обещанията на ГЕРБ май само ще се останат едно виртуално пожелание в бъдеще продължително време! ОТРЕЗВЯВАЙТЕ! б.м.)
ДП/БЕ/Е

Тежки времена за хищните "финансови рицари"
Исландците на лов за "финансови рицари"
Исландската стопанска полиция се опитва да открие кои от някогашните "финансови князе" са забогатели незаконно от шеметните покупки на фирми и тъмните кредитни транзакции, довели Исландия до ръба на държавен банкрут.
Активисти от групата "Народен гняв" също са на лов за бивши финансови магнати и банкови директори. Специалитетът на тази група е да оплесква с червена боя техните разкошни вили и луксозни лимузини и да изпраща след това анонимно снимките на исландските медии.
Съчувствие към жертвите почти няма. Така например снимката с нацапания с червено джип Хамър на Бьорголфур Бьорголфсон предизвиква единствено злорадство. Само преди година Бьорголфсон бе най-богатият човек в Исландия с имущество на стойност около два и половина милиарда евро. Сега той оглавява изготвена от интернет ранглиста на най-мразените исландци.
Исландците не могат да превъзмогнат шока от финансовия срив
Болезнено отрезвяване
Притежателят на Содома - бар в Рейкявик, потвърждава тенденцията. Той е облепил писоара на заведението с портрети на най-големите финансови жонглоьори, като посетителите се облекчават от своята физиологическа нужда най-често пред лика на Бьорголфур. При това на първо време той минаваше за национален герой, за предвестник на един, както изглеждаше тогава, безграничен подем, който трябваше да превърне старата рибарска нация в истински финансов рай. Болезненото отрезвяване настъпи преди по-малко от година. Сега обаче са налице първите признаци за известно възстановяване.
"Икономиката не рухна толкова фатално, както се предполагаше. Исландия привлича туристи с ниските си цени. Поради слабата исландска крона износът на риба и алуминий стана отново доходно перо," казва Маргейр Петурсон, шеф на най-голямата частна банка, която оцеля от кризата. Постепенно отново ще бъдат приватизирани национализираните големи банки. Водещият лихвен индекс от 12 процента обаче е все още брутално висок, също както и 11-процентовата инфлация.
Безработицата обаче спада. През август тя възлизаше на 7,7 процента. Над половината от 320 000 исландци казват, че имат трудности да плащат своите сметки. Социалният министър Арни Арнасон обещава помощ. Занапред размера на изплащателни вноски ще се определя въз основа на заплатата.
Въпреки очертаващото се съживяване гневът на населението не отминава
Доверието в новото правителство спада рязко
Сега само 36 процента от исландците гласуват доверие на червено-зелена коалиция, срещу 59 процента през февруари. Това е последица от едно необходимо, но крайно непопулярно споразумение, с което Рейкявик се задължи да гарантира за авоарите на чуждестранните вложители в исландски банки.
"Защо трябва да плащаме за престъпленията на неколцина алчни банкери", възмущават се исландските избиратели. За тях също и Европейският съюз не изглежда вече спасителен бряг. Вярно, че парламентът одобри проект за влизане на страната в Европейския съюз. Сега обаче в преговори трябва да бъдат уточнени условията, след което последната дума имат в референдум исландците. В момента над 61 процента биха гласували с "не".
КЩА/БЕ/ЕВ

Няма коментари: