понеделник, 5 октомври 2009 г.

И ...ОЩЕ МАЛКО ИНФО ОТ 05.10.09

ПО 24 ЧАСА

Опознайте свинския грип, за да не ви убие
Kогато се струпат няколко кампании, които привличат вниманието към здравен или социален проблем, чувствителността на обществото по правило пада. Ако пък е и за такова “далечно” нещо като свинския грип, повечето хора се отегчават, а други ругаят световната конспирация, която прави от мухата слон, за да се продават някакви лекарства.
Досега имаше относително спокойствие. Беше лято и ваканция, а и вирусът H1N1 долетя по-късно в България. Болните бяха малко и до един се излекуваха, докато в страни като Великобритания, Испания и Франция се вихри истинска пандемия и има жертви. В малка страна със стегната епидемиологична мрежа това е напълно възможно.
Първият смъртен случай у нас дойде, преди официалният брой на болните да е стигнал 80 души. Неофициален брой в случая не значи, че някой нещо крие, а че при зарази като грипа никъде по света не е възможно да се знае истинското число на болните, то винаги е предполагаемо.
Фактът, че мъж на 30 си отиде от свински грип, поставя важни въпроси. Място за паника няма, но ако днес не ни светне червената лампа, утре пандемията ще ни изненада като първия сняг и ще бъде малко късно. Разпространението на заразата по света вече е в такава фаза, че строгите мерки за противоепидемичен контрол по границите са отменени като неефективни.
Вирусът е в България и се предава от човек на човек, макар и все още не със светкавична скорост. За разлика от лятото обаче сега има предпоставки това да става по-бързо. Първо, вирусът се разпространява по-лесно при ниски температури.
Второ, най-вероятно ще се припокрие сезонният грип с пандемичния и болните ще бъдат много повече от обичайното. Трето, децата са в училище, по принцип хората се затварят по-дълго в общи помещения и обмяната на зарази се улеснява.
Единственото адекватно поведение е да бъдем подготвени - хладнокръвно, без емоции, с точни указания кой какво трябва да прави.
Нужно е да се повтаря досадно като рекламите, с кратки послания на разбираем език. В медиите и градския транспорт, по средата на най-гледаните сериали, с билбордове по улиците, с листовки в училищата, моловете, поликлиниките, социалните служби и банките, църквите и джамиите, навсякъде.
Да се знае при какви оплаквания какво се прави и какъв е пътят за получаване на медицинска помощ. Да има горещи телефонни линии за насочване и съвети.
Отделно инструкции и ако трябва, обучение за здравната мрежа. В европейските страни има отлични примери. В парижкото метро още през лятото вървеше предупреждение с указания - по високоговорителя, през 5 минути, за да няма как да пропуснеш. Повечето западни вузове са сложили инструкции на интернет сайтовете си. На международните медицински форуми се отделят сесии за новия грип независимо от специалността на лекарите.
Целта е всички да мислят за тази диагноза, за да се започва навреме антивирусна терапия.
Само с информационна атака има шанс възможно най-много хора да проумеят, че от новия грип може да се умира. Българите обичат да мислят, че са по-различни от останалия свят и че лошите болести не ги ловят.
И ако при СПИН до голяма степен става дума за поведение, грипът е зараза по въздуха и няма спасение.
Всеки, който няма имунитет, ще се зарази и най-вероятно ще заболее.
Според сегашната характеристика на вируса и протичането на заболяването, повечето хора ще преболедуват и ще оздравеят.
За някои има риск да бъде по-тежко, зависи от индивидуалната реакция и действията на здравната система. Други ще умрат, както се умира впрочем и от сезонния грип. Специфичното на новия грип е, че най-уязвимите групи не са старите хора, както се мислеше първоначално. Според американски източници хората над 60-те имат имунитет, защото са се срещали с подобен вирус по-рано. В страните с реална пандемия са засегнати предимно децата в училищна възраст, младите хора и групата до 40-45 г.
Знаем, че здравната ни система не е безупречна, но в случая заслужава доверие. Регулираните в ЕС области на здравеопазването са само три: кръвта, заразните болести и трансплантацията. Това значи, че по проблема пандемичен грип държавата работи така, както и останалите страни членки.
Освен това със заразите у нас се занимават много опитни професионалисти - от формирането на политика до мрежата от епидемиолози и инфекционисти. Инфекциозните отделения изглеждат като нежеланото дете на здравната реформа, но работещите в тях са изградени специалисти и е много лесно да попаднеш директно там. Нека си дадем сметка за това, тъй като в други европейски страни в болница се чака с часове в общ коридор с кашлящи и кихащи и накрая те поема медсестра или току-що завършил доктор.


Починалият от грип ходел по заведения
Починалият от новия грип 30-годишен мъж от Самоков се е лекувал седмица у дома и е ходил в заведения с приятели, научи “24 часа”. Пред шефката на самоковската болница - където първо е приет пациентът, д-р Красимира Ковачка, той казал, че на 19 септември е излизал с компания. Първо бил в местната дискотека, а после отишли и в Боровец. На следващия ден състоянието му се влошило и постъпил в лечебницата.
Красимир Колев е първата жертва на свинския грип у нас. Почина на 30 септември в университетската болница “Лозенец”. Там е приет на 25-и с двустранна пневмония, миокардит и токсо-инфекциозен синдром. При постъпването му бил в средно тежко състояние по думите на доц. Любомир Спасов, шеф на “Лозенец”. Заради клиничната картина мислели, че има СПИН. Разпитали за употреба на наркотици и се оказало, че е вземал различни видове дрога, за последно - кокаин. След това направили тест за вируса на новия грип A\H1N1 и диагнозата била поставена повече от седмица след началото на инфекцията.
В “Лозенец” Красимир изпаднал в кома и тежка дихателна недостатъчност. Там приложили всички възможни средства за реанимация, но младият мъж починал.
Той не се чувствал добре цяла седмица, преди да го приемат на легло, разказаха от самоковската болница. Пил антибиотици, а жена от квартала му правила системи, твърдят негови съседи.
Изследвани са 7 контактни на починалия, една от пробите е положителна за грипния вирус и болният се лекува в университетската болница “Св. Анна” в София, съобщи здравното министерство вчера.
Там е и болният баща на Красимир, който бил в добро състояние. Още двама от изследваните имат грипен вирус А и ще се доказва дали е H1N1.


Дни преди болницата Краси ударил 4 ракии
Слаба имунна система заради злоупотреба с наркотици най-вероятно е причината за влошаването на състоянието на 30-годишният Красимир Ангелов Колев от Самоков, който почина от свински грип.
Първата жертва на вируса у нас издъхна на 29 септември в университетска болница "Лозенец".
В лечебното заведение в Самоков той бил приет на 23-и в 13,40 ч, разказа началникът на първо вътрешно отделение д-р Лиляна Бодурова. Красимир имал температура 38,9 градуса, силна кашлица и задух. Казал, че се е лекувал вкъщи в продължение на една седмица.
Негови съседи разказаха, че жена от квартала му включвала системи. От болницата в Самоков не можаха да кажат точно как и с какво е лекуван той в дома си. Направили му рентгенови снимки, от които личало, че има двустранна бронхопневмония.
Започнали лечение и на 24 септември Красимир се почувствал по-добре и нямал температура, заяви д-р Бодурова. Около 20 ч обаче отново вдигнал 39 градуса. Терапевтът от нощната смяна му включил банки с аналгетици и др. Не бил викан друг лекар, тъй като и дежурният се справил добре, категоричен бе началникът на болницата д-р Красимира Ковачка.
Сутринта след като Красимир се влошил, д-р Ковачка, д-р Бодурова и шефката на второ вътрешно отделение д-р Ирен Чантарска разговаряли по случая с 30-годишния Колев. Решили да го пратят в база "Лозенец" с диагноза бронхопневмония със симптоми на сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност. В столичното заведение имали по-добра апаратура. "Стоеше въпросът за спасяването на живота му", казва д-р Чантарска.
Лекарите в Самоков твърдят, че имали съмнения за ХИВ и свински грип. Разпитали майката на Красимир, защото се учудули, че млад човек без хронични заболявания, който не е ходил в чужбина, е в такова състояние. Тя признала, че от 15 г. той вземал наркотици.
Не посочила какви, но става дума за твърда дрога. Медиците разпитали всички служители, имали контакт с Красимир, кой го е посещавал и дали той е напускал болницата. Съмнявали се, че е успял да вземе дрога и затова на 24-и се почувствал по-добре.
За престоя му в болницата всички обаче потвърдили, че не е напускал сградата. Бил с друг мъж в една стая, който също казал, че Красимир е излизал само в коридора. Майка му също било убедена, че е чист. Лекарите обаче не забелязали абстинентен синдром. Но не са виждали и белези по ръцете му.
При идването си в болницата Красимир казал на д-р Ковачка, че на 19-и излизал с приятели. Ходил в дискотека в Самоков, а после и в Боровец. Изпил 400 мл концентрат - ракия и уиски. Не споменал нищо за наркотици. По това време течало домашното му лечение с антибиотици. На другата сутрин не знаел дали му е зле от махмурлука или от нещо друго.
Въпреки съмненията си, докторите в Самоков нямат изследвания за свински грип. Затова и веднага го пратили в София. Не са му правени и тестове за наркотици.
Преди да замине за столицата бил контактен и не е изведен на носилка - седял. Три дена по-късно от "Лозенец" се обадили, че Красимир има свински грип. Близките му били намерени веднага, а бащата - закаран с линейка в столичната болница "Св. Анна". "Той е заразен, но е добре", обесни д-р Ковачка. Останалите роднини са здрави.
Още не са готови резултатите на персонала на болницата в Самоков.
"Имаме 100 опаковки тамифлу и сме готови да посрещнем пациенти, имаме указания и оперативки постоянно", каза д-р Чантарска. Цялата болница е запозната с изискванията на РИОКОЗ и МЗ, потвърди и д-р Ковачка.
Според нея Красимир е починал, защото имунната му система била твърде слаба.
Личният му лекар Ивана Цонева му дала направление веднага. Беше му оказано адекватно, точно и професионално лечение, категорична бе Ковачка. Дали тук или в правителствена болница, изходът щеше да е същият, смята тя.
Близките на Красимир обаче мислят друго. Вчера той беше погребан. В дома му бе само зет му, който отказа да се представи, но очевидно не е българин. Той каза, че в Самоков не искали да пратят Краси в столицата и го бавели. Д-р Ковачка обаче подчерта, че той е прекарал в местната болница не повече от 48 часа. Вместо да пращат проби и да чакат резултати, те решили веднага да го транспортират.
На въпрос дали Красимир е взимал наркотици, зетът отговори, че това били "стари неща". "Беше свестно и коректно момче, ама с проблеми", каза съсед на 30-годишния мъж. Красимир бил висок и едър, не приличал на наркоман, но такъв слух се носел из града. Преди 2 г блъснал 3 коли близо в София.
Всяко лято работел на морето, а зимата - в Боровец. Баща му Ангел, който също е болен от новия грип, се подобрява. Преди време изкарал инфаркт. В Самоков говореха вчера, че той вероятно не знае за смъртта на сина си.
Днес ще стане ясно дали още двама от контактните на Красимир имат вируса H1N1, съобщиха от здравното министерство вчера. Те са положителни за грипен вирус от подтип А, но се правят още изследвания за точното установяване на вируса.
У нас са изследвани общо 536 души за свински грип. Вирусът е доказан при 79.
Пандемичният грип засяга предимно възрастовата група от 15-16 докъм 40 г., каза д-р Ангел Кунчев, шеф на епидемиолозите в здравното министерство. Това сочат данните от страните с най-високо разпространение на вируса. Първоначално се очакваше, че най-уязвими ще бъдат възрастните хора. Месеци след началото на грипната пандемия вече се приема, че повечето хора над 60-те имат имунитет срещу вируси с подобна структура, защото са се “срещали” през живота си с тях.
Повече отвсякога препоръчваме имунизация срещу сезонните грипни вируси на децата и учениците, хронично болните, възрастните, каза още д-р Кунчев.
ИВА ГРИГОРОВА

Д-р Красимира Ковачка, директор на МБАЛ САМОКОВ: Нямаме грешка!
- Д-р Ковачка, какво е здравословното състояние на близките на Красимир Колев?
- Баща му е зарезен, но е в добро състояние. 4-годишната му племенница има респираторна инфекция. Останалите са добре. Пациентът от неговата стая бе издирен във Велинград и днес (вчера) му бяха направени изследвания. Обадиха се и негов приятел, на когото също е взета проба.
- Какви мерки предприе МБАЛ Самоков, за да успокои хората?
- Изпратихме писма до РИОКОЗ с цялата медицинска документация по случая. Разпространихме чрез местните медии полезните съвети за предпазване от вируса. Добре е хората, които не се чувстват добре своевременно да бъдат освободени временно от работа.
- Има ли реален повод за притеснение?
- Не трябва да се всява напрежение. Свинският грип може да протече като обикновен такъв без човек дори да разбере. В случая с Красимир Колев става дума за имунен дефицит. Няма нужда от излишна паника.
- С какви количества тамифлу разполагате?
- Още през юни поръчах 50 опаковки. От РИОКОЗ ни пратиха още 50.
- Чували ли сте се с близките му, след като беше преведен в София?
- Не. Обадиха се хора от село Шипочан, където семейството има магазин. Уведомила съм РИОКОЗ, за да се направи проверка и хората да бъдат спокойни.
- Имате ли съмнения, че някой от екипа на болницата е сгрешил при лечението на Красимир?
- Нямаме пропуск. Колективът е направил всичко възможно. Нямахме време за губене. Веднага щом се влоши, го пратихме в София, където лечебното заведение е на по-високо ниво. Колегите там реагираха светкавично.
ИВА ВЕНЕЛИНОВА

Д-р Ангел Кунчев, епидемиолог: Ваксината няма да се продава в аптеките
- Д-р Кунчев, какви са пропуските в оказването на медицинска помощ на 30-годишния мъж, който почина от свински грип?
- Дали има пропуски и къде точно по веригата, ще се изясни след завършване на епидемиологичното проучване, което започна в четвъртък. Общо взето, действията са адекватни на клиничната картина, развита от пациента.
- Да, но е налице забавяне от 6 дни в поставянето на истинската диагноза. Оттук следва и липсата на антивирусна терапия. На кой етап лекарите в Самоков е трябвало да се сетят за свински грип?
- Максимално ранното включване на антивирусна терапия безспорно дава най-добри резултати в лечението на новия грип. Много ми е трудно да кажа кой и кога е трябвало да помисли за тази диагноза. Всичко ще се изясни с епидемиологичното проучване, предприето от министерството.
- Какво представлява то и кога да очакваме резултати?
- Това е разследване на обстоятелствата, решенията и действията в случай на заболяване. В случаи като този се установява откъде идва болният, къде е ходил, преди да заболее, с колко и кои хора е контактувал, има ли данни за подобни клинични прояви при контактните лица, как започва заболяването на пострадалия, към кой лекар се е обърнал първо, какво следва нататък. Така се очертава картината на фактите от първия симптом до изхода на случая. Една от важните цели в конкретния случай е да извлечем информация къде са тесните места в системата по отношение на пандемичния грип и как да ги преодолеем.
- Един от изводите не е ли очевиден: че все още се пропуска вариантът свински грип в диагностицирането на подобни тежки инфекции?
- Част от медицинските специалисти и обществото смятат, че пандемичният грип е нещо, което засяга другите страни, но не и нас. Вижда се, че това не е така. Във всички страни има смъртни случаи, логично е да има и у нас. Смъртността в ЕС обаче е под 0,5%, т.е. по-ниска е от смъртността при сезонния грип. След всяка грипна епидемия има починали и у нас, за които обществеността може би не си дава сметка - на сезон по около 1500 до 2000 души.Лекарите на всички нива у нас знаят теоретично за пандемичния грип, но като че ли все още се колебаят в практиката. Всички трябва да знаят, че при съмнения могат да насочват за изследвания.
- Къде се прави лабораторният тест? Достъпен ли е?
- Тестът, който доказва вируса A\H1N1 по метода на полимеразно-верижната реакция, се прави само в Националната грипна лаборатория. Масово достъпен в търговската мрежа е експресният тест, който отчита дали става дума за грип от подтип А. Дали сме такива предписания за лечебните заведения. Това е достатъчно за старт на антивирусна терапия, не е задължително да се чака потвърждение за точния вирус. Да не забравяме, че прилаганите при свински грип медикаменти тамифлу и реленца са ефективни и срещу останалите грипни вируси.
- Какво показва опитът на най-засегнатите страни?
- Два фактора имат ключова роля в лечението: ранното включване на антивирусната терапия и дихателната реанимация за тежките случаи. В никой момент от заболяването не е късно да се започне с антивирусно лекарство, но в първите 48 часа е най-ефективно.
- Европейската комисия одобри 2 пандемични ваксини. Кога ще ги видим у нас?
- Погрешно е очакването, че ще ги има в аптеките - това няма да стане никъде по света. Ваксините се купуват от правителствата и се предоставят безплатно на най-уязвимите групи от населението. България е поставена в обща група за доставка с още 11 страни от ЕС, сред които прибалтийските страни, Полша, Кипър и др. Следва централизирана процедура за снабдяване с ваксина, която се води от ЕК. Очакваме цена между 8 и 10 евро за доза, но цените са конфиденциални и се договарят поотделно с всяка страна. Имунизацията се прави с 2 дози. Министерството готви предложения за промени в Закона за обществените поръчки и закона за лекарствата с цел улесняване на поръчката на ваксини при извънредни ситуации като сегашната. Процедурата сега е много тежка и не позволява навременни доставки. Само конкурсът по ЗОП отнема поне 3 месеца.
АННА БОТИНОВА

Ако в класа има болно дете, може да затворят училището
Здравното министерство спешно отпечатва материали за информиране и предпазване от новия грип за учебните и детските заведения, съобщи д-р Ангел Кунчев вчера. Препоръчват се часове, посветени на профилактиката. Учениците, както и всички, които прекарват дълго време в колектив и затворени помещения, трябва да знаят основните мерки за предпазване от заразата, казва д-р Кунчев. Те са:
- Мийте ръцете със сапун преди хранене и след тоалетна. Ако не е възможно, обтривайте ги с влажни кърпички.
- При кихане и кашляне слагайте ръка пред устата, най-добре с носна кърпичка.
- Щом усетите неразположение, потърсете личния (или училищния) лекар. Това е задължително при симптомите: висока температура, болки в гърлото, ставите, мускулите и очите, суха кашлица, кихане, гадене, отпадналост, диария и повръщане.
- При разговор стойте поне на метър от събеседника. Сложете кърпа на носа и устата, ако в градския транспорт кихат и кашлят до вас.
- При обявена епидемия от грип във вашето населено място избягвайте събирания и ходене по заведения, на кино, на театър и тържества.
Ако в класа има болно дете, ще преценяваме според случая дали да се затвори училището - мярката пак ще се прилага, но не масово, уточни д-р Кунчев. Източна Европа и особено България имат голям опит с тази мярка, към която вече прибягват и страни като Гърция и Франция. Проблемът е, че ефектът не е еднакъв във всички възрастови групи. Най-голяма полза има за децата до 4-5 клас, тъй като при затваряне на училището те наистина остават у дома, каза д-р Кунчев. По-големите обаче се събирали по заведения и заразяването става още по-лесно.
Западна Европа засега се въздържа от отмяна на уроците като предпазна мярка. Няма смисъл да се изолират учениците предварително - разпространението на вируса в южното полукълбо, където досега бе зима, показа, че болестта протича сравнително леко в повечето случаи, смята британският епидемиолог Саймън Кошемез. “Моето мнение е, че няма нужда от тази драстична интервенция, освен ако здравната ви система наистина не може да се справи.” Затварянето на училищата няма да намали броя на заболелите, но може да забави разпространението на вируса, смята експертът.
С него е съгласен и шефът на клиниката по вирусология към института “Еразмус” в Ротердам - Алберт Остерхаус. Временно затваряне на детските заведения може да е полезно, но само като преходен период, смята той. Група експерти от ЕС обявиха през август, че засега няма нужда да се отлага учебната година заради свинския грип, въпреки че не се изключва затварянето на отделни школа. В САЩ министърът на здравеопазването Катлийн Сибелиъс също обяви, че масовото затваряне на школата няма да доведе до спирането на вируса. (24часа)


Момче на 16 почина след побой
16-годишен младеж е починал във Варна след побой, съобщиха от Националния медицински координационен център.
По данни на ОДП-Варна причината за трагичния инцидент е сбиване между двама тийнейджъри в района на супермаркет „Макао". Другото момче е родено през 1992 г.
В 13:43 часа в Спешна помощ е постъпил сигнал за паднало на улицата дете. Медицинският екип, пристигнал на мястото в 13:51 часа, установил клинична смърт. В 14:03 часа дошъл и втори реанимационен екип. Момчето е закарано в Шокова зала, където се потвърждава смъртта му.
Директорът на МБАЛ „Св. Анна" доц. Лидия Петкова заяви пред радио „Фокус"-Варна, че момчето не е имало видими наранявания. Тя подчерта, че младежът е докаран в клинична смърт с разширени зеници. Починал е малко по-късно.
Петкова допълни, че лекарите нямат никаква информация за обстоятелствата около смъртта на 16-годишното момче.


Не сме искали руски заем за АЕЦ “Белене”
Не сме искали заем от Русия за "Белене", заяви икономическият министър Трайчо Трайков, който участва в кръгла маса за енергийната сигурност в парламента. Реакцията му бе по повод изявление на финансовия министър на Руската федерация Алексей Кудрин, че се разглежда възможността да бъде отпуснат заем на България.Трайков отказа да съобщи и какъв е интересът на инвеститори към държавния дял в "Белене". Пред "ДАУ Джонс Нюзуайърс" финансовият министър Симеон Дянков каза, че имало два кандидата.
Трайков каза още, че сегашните цени на тока не насърчавали битовите потребители да пестят. Според министъра енергетиката ни приличала на стария футбол в Англия - "много тичане и малко ефективност".Цветелина Бориславова, шеф на надзора на СИБАНК, смята, че добра мярка за енергийната ефективност е "логично и разумно повишаване на цените на енергията". (24часа)


Не сме против “Набуко”, но газ за него няма
Виктор Константинович Глухих е роден през 1946 г. Той е депутат от Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент. Съпредседател е от руска страна на парламентарната група за съдействие Русия-България. Освен това е зам.-шеф на Комисията по естествени монополи и член на Комитета по промишлена политика. Глухих разговаря с група български журналисти в Москва, поканени от РИА Новости.
С Виктор Глухих разговаря Момчил Инджов, наш пратеник в Москва:
- Представете си, че срещу вас са не български журналисти, а новият премиер Бойко Борисов. Какво бихте му казали като аргументи в полза на строителството на АЕЦ "Белене" и "Бургас-Александруполис" и ползата за България от това?
- Ползата за вашата страна трябва да я търси вашият премиер. Ние можем от наша страна да му представим техниката, да му обясним икономиката. Много журналисти може би се вслушват в неквалифицирани експерти, които обясняват, че тези проекти са интересни за Русия. Да, това е така. Но тези проекти се разработват и в България и се разглежда интересът им за България. Сега ГЕРБ и новото правителство трябва вероятно да ги проучат. В Гданск Путин каза на Борисов, че ние разбираме това, но за нас е важен само един въпрос - да или не. Защото възможността "Южен поток" да минава през други страни съществува. Много е лесно да се прокарат някъде 280 км, но преговорите за това вървят вече 7 години.
- Според вас ще има ли промяна в нашите отношения след идването на власт на ново правителство, имайки предвид, че предишният кабинет бе често обвиняван, че се е сближил повече с Русия за сметка на ЕС?
- Въпросът би могъл да се разглежда от друга плоскост. Че България предпочита да бъде по-близка с Русия от други европейски държави и ще провежда в Европа политика заедно с други държави, които работят с нас. Не виждам особен проблем, ако ръководителите са разумни и търсят интереса за своята страна. Един ваш специалист писа, че не можете да станете енергиен център, защото ще зависите от руските суровини. Ние да не би да станахме автомобилен център, защото германците превозват през наша територия коли за други страни?
- Очаквате ли през зимата нова газова криза?
- Мисля, че предпоставки няма. ЕС трябва да работи с Украйна по същия начин. Тя е преносител, ние плащаме транзита, дори сме го платили занапред. И искаме газът да стига до всички потребители и в България, и в другите страни.
- Заради кризата Русия е смятана за страна, който използва газовия лост, за да пречупи волята на другите страни. Какво правят властите в Москва, за да променят мнението на европейците?
- Едва ли може да се говори за пълна загуба на доверие в Европа, защото си имаме договори със страни като Германия, които са в сила. Не забравяйте, че дълги години след разпадането на СССР продължавахме да поддържаме газовата система на всичките 15 бивши съветски републики по цените за нашите области. След като мина толкова време, съвсем нормално е да говорим за друго ценообразуване. Но това често се разглежда като задушаване на съседите. Може би Русия в очите на тези, които навремето се отрекоха от СССР, или на главните дейци на студената война продължава да бъде Съветският съюз, противостоящ на Европа. Тези клинове ги забиват хората, които не искат Русия да се обедини с Европа и да създаде могъщ център, който има технологии, суровини и квалифицирана работна ръка.
- Но самият Владимир Путин неведнъж изтъкна, че западна демокрация при вас няма да има. Отменени бяха и преките избори за губернатори. Не са ли това аргументи в полза на тезата, че Русия не желае това обединение?
- А вие в България не докарахте ли царя, макар да имахте демокрация? Значи хората са решили, че той е нужен. Вероятно на някакъв етап особено по време на криза Русия има свое виждане как да живее.
И сигурно трябва да се приемат някакви коренни решения за всички. Не може да се каже, че губернаторите се назначават. Ако те не стават за областите, които управляват, биват освобождавани.
- През ноември ще заседава българо-руската междуправителствена комисия. Какви въпроси очаквате да бъдат обсъдени?
- В Гданск Путин и Борисов се разбраха, че дотогава ще бъдат ясни решенията за проектите. Трябва да знаете, че никога не сме били против участието на България в "Набуко". Въпросът е, че експертите, които говорят за него, никак не могат да разберат откъде ще идва газът. Да се разчита на газ от Иран е разумно, но за да участва тази страна в процеса, трябва да се седне на масата за преговори, а да не се говори от позицията на силата.
(Използвани са въпроси и на други медии.)


Москва предпочита тръбата през Бургас пред “Самсун-Джейхан”
Русия предпочита петролопровода "Бургас-Александруполис" пред "Самсун-Джейхан". Това заяви пред български журналисти в Москва Михаил Барков - вицепрезидент на акционерната компания за транспортиране на петрол "Транснефт".
Двата проекта са конкурентни. Но "Бургас-Александруполис" при всички положения е по-изгоден икономически за Русия, изтъкна Барков. Още повече че идеята за него съществува отдавна, а конкурентният проект бе договорен от Владимир Путин в Турция едва преди месец. Русия е заинтересована изключително маршрутът на тръбата да минава през Бургас по редица причини, сред които и фактът, че България й е по-близка исторически.
"Петролът е кръвта на икономиката. Страните, които го имат, автоматично попадат в списъка на стратегическите. Такива са и държавите, през които горивото се транспортира. Този факт има възможност да влияе не само на икономиката, но и на политиката в съответната страна. Ето това се случи и с Украйна, която получи възможността да манипулира и шантажира Русия", допълни Барков.
Колкото до идеята газът да се транспортира през Босфора и Дарданелите Барков заяви, че това би било доста по-опасно. Още повече че в момента двата протока, принадлежащи на Турция, работят на предела на възможностите си. "Не забравяйте, че доставките на петрол също се застраховат. И изплащанията на застраховките по тръбата през Бургас биха били много по-ниски. Не дай боже, в протоците да се случи непоправимото, тръбата "Бургас-Александруполис" няма да бъде достатъчна. Няма да е достатъчна и тази от Самсун за Джейхан", смята вицепрезидентът на "Транснефт".(24часа)


Игрални зали не плащали печалби заради кризата
Кризата е затворила 60 игрални зали, а някои оператори имали затруднения в изплащането на печалби. Това съобщи вчера шефът на Държавната комисия за контрол над хазарта Димитър Терзиев. Тези, които не плащали навреме, били глобени от комисията, уточни Терзиев.
Текат проверки на 20 сайта за онлайн залагания и на организатори на игри с SMS-и. В момента се проверявала и популярна реклама за хазартни игри с участието на известен тенисист. Сигнал бил подаден и до СЕМ, за да свали рекламата. По данни на комисията нашата игрална индустрия е платила 112 милиона лева данъци за 2008 г. (24часа)


Прибиране на печалби
Миналата седмица приключи на червено за Българска фондова борса в тон с очакванията на повечето участници на пазара. След като бе регистриран близо 100% ръст от дъно дойде и моментът инвеститорите да приберат печалби. Настроенията за корекция на местна почва бяха подкрепени и от колебливото движение на международните пазари, въпреки някои оптимистични сигнали за плахо икономическо съживяване.
Така в петък SOFIX падна под 470 пункта. Сред най-ликвидните позиции отново бяха основните холдинги, като "Химимпорт" и банковият сектор. След крупната сделка за около 2 млн. акции предходната седмица, търговията при фармацевтичната компания "Софарма" се върна в обичайните си граници от по няколко хиляди книжа.
Засега никой не се наема да прогнозира колко ще продължи движението надолу, което ще зависи основно от външните пазари. Ако се направи оценка на база средните пазарни съотношение цена - печалба, става ясно, че в текущите цени на акциите на по-ликвидните компании вече е калкулирано и възможното подобряване на корпоративните резултати в средата на 2010 г., което до голяма степен ограничава потенциала за по-бърз растеж, поне в краткосрочен период.
МАРИЯ АТАНАСОВА, финансов анализатор в ИП "Булброкърс", наблюдаващ капиталовите пазари


“Най-добрият град” кара общините да работят по-добре
Инициативата на "24 часа" и Дарик радио "Най-добрият град за живеене в България" е изключително полезна за местните администрации да си вършат работата по-добре. Не само в посочените 32 категории, (толкова са критериите, по които оценяваме градовете - б.р.), но и отвъд тях.
Самият състезателен елемент, възможността да се сравниш и да се подредиш с някого със сигурност действа стимулиращо. Разбира се, всички усилия, които общината полага, не са, за да се подредим по-напред в някоя класация. Но не може да се отрече, че класацията действа изключително стимулиращо.
Първото място е трудна цел и конкуренцията там е наистина жестока, но аз ще бъда удовлетворен всяка следваща година Габрово да е все по-напред. Защото съм убеден, че е един от най-добрите градове за живеене.
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ, КМЕТ НА ГАБРОВО*
* Това каза кметът на града Томислав Дончев пред журналисти и призова габровци да подкрепят с гласуване инициативата.


Изнудвали търновския кмет за 600 хил. евро
Кметът на Велико Търново Румен Рашев е бил на прицела на бандата рекетьори, разкрита от полицията миналата седмица. Той е бил изнудван за 600 хил. лева, стана ясно снощи в Софийския районен съд.
Най-често му звъняла жена от София и му определяла срещи. Рашев бил натискан да даде пари, за да се осуети евентуално дело срещу него за замяна на 53 дка гора. След няколко разговора бандата свалила мизата от 600 хил. евро на 60 хил. евро. Рашев обаче не се подал и се обадил в полицията. Спецченгета 14 дни подслушвали измамниците и накрая ги закопчали.
Прокуратурата поиска вчера постоянен арест за шестима от групата, сред които 2 жени. Софийският районен съд обаче остави зад решетките само 4-има от обвинените за измама. Това са Веселин Балев от Бургас, варналиите Росен Боянов и Калоян Стоянов и Силвия Тинх. На свобода се зарадваха ямболията Христо Йорданов и съквартирантката на Силвия Жулиета. Те остават без мярка за неотклонение. Според съда липсват доказателства двамата да са участвали в престъплението. Първоначално в ареста бяха 7 души, но един остава свидетел.
Силвия Тинх е поддържала непрекъсната връзка с Рашев по телефона, твърдят обвинителите. Жулиета, която живеела с нея, знаела за обещанията към Рашев, но той не я е споменавал в показанията си.
Разпитани са 4-има свидетели. Ключови били показанията на Рашев и един адвокат. Вчера не стана ясно дали измамниците са посочили имена на висши държавни служители и магистрати, на които твърдели, че трябва да платят, за да решат проблема с делото.
"Имаше специализирана акция, аз подадах сигнали. За мен действията не са приключили, ще говоря утре (бел.ред. -днес). Всичко започна на 14 септември. Веднага информирах главния прокурор", каза снощи Рашев. Той каза, че изнудването е свързано с прокурорско дело в Русе за замяна на 53 декара гора в кв. "Картала" срещу дълг за нафтеното стопанство на общината. "По това разследване нямам повдигнати обвинения, но те намекваха, че такива ще има и уверяваха, че могат да ги спрат", каза Рашев.(24часа)


Докторант от Кембридж с награда “Джон Атанасов”
Обръщам се към държавата и бизнеса - нека да направят така, че младите учени да се връщат в България, а не както сега да остават да работят като програмисти в западни фирми и да спират научното си развитие.” Това послание отправи вчера 32-годишният докторант от Кембридж Мартин Вечев. Той бе удостоен с наградата “Джон Атанасов”, която му връчи президентът Георги Първанов. С грамоти за принос в сферата на информационните технологии бяха удостоени д-р Галина Иванова и д-р Росен Кирилов.


Бъдещите US кораби с българска защита
32-годишният Мартин Вечев ще получи днес наградата “Джон Атанасов” за високи постижения в областта на информатиката и информационните технологии лично от президента Георги Първанов.
Работата му е свързана c използване и създаване на нови формални методи за синтезиране и доказване на сложни конкурентни алгоритми. На прост език това означава, че младият българин е създал програми, които проверяват абсолютно точно определени системи дали работят вярно или не.
Именно тези програми се използват в следващото поколение американски военни кораби, които ще са на въоръжение в американската армия през 2050 г.
С тези алгоритми програмата гарантира например, че ако се изстреля ракетата от кораба, то ще е за точно предвидената 1 милисекунда.
Мартин Вечев е автор на 20 международни научни публикации, бил е рецензент на десетки международни конференции и е основател на първата конференция по приложни методи на синтез за конкурентни програми.
Носител е на различни стипендии, патенти и награди, в това число и наградата на изследователския център на IBM за изключителни технически постижения.
Преди време идва в София с колега да изнася лекция в Софийския университет. Имат идея за съвместна програма за обмен на студенти между Софийския университет и IBM.
Предполага се, че точно по време на тази лекция е привлякъл вниманието към себе си за номинирането му за наградата.
За мен този приз е голяма чест, казва Мартин. И се гордее, че покрай него в централата на IBM са чули за българските математици и информатици. Мартин обаче следи успехите на сегашните възпитаници на Софийската математическа гимназия и се гордее, че е бил неин ученик. Проблемът бил, че нямаме същите успехи и след като завършат докторантура.
Ако Мартин обаче не бе избрал математиката преди 15 години, днес можеше да бъде отличен като виртуозен пианист.
Защото първата амбиция на родителите му била да свири на пиано. Все пак майка му е завършила Московската консевратория и се занимава с това. След дълги години борба с клавишите Мартин се прехвърлил на виолончелото. Но разумът надделял и интересите на момчето в точните науки.
Пак заради професионалните ангажименти на родителите си не успява да завърши СМГ. Майка му получава договор за Канада и така и семейството отива там. А Мартин завършва през 2001 г. висше образование по математика и информатика в университета Simon Fraser, Канада.
Подадох документи за докторат и ме приеха в различни университети, но избрах Cambridge, разказва Вечев.
През 2007 г. защитава докторска степен в университета Cambridge, Англия, дори остава да работи там като асистент.
Малко по-късно постъпва в изследователския център на IBM T.J. Watson Research Center в Ню Йорк.
ДИАНА КЪНЧЕВА


Първанов дава приз и на 3-ма ученици
През 2003 г. президентът Георги Първанов учреди награда на името на известния учен от български произход и създател на първия компютър Джон Атанасов. Призът е за млад българин, който има значим принос за развитието на компютърните и информационните технологии и информационното общество.
Днес освен Мартин Вечев грамота за принос в областта на високите технологии ще получи д-р Галина Иванова. Родената в Русе през 1979 г. дама е защитила дисертация на тема “Създаване и изследване на виртуални образователни среди”. Носителка на много награди, д-р Иванова участва в разработването на внедрени вече прототипи на гама-виртуални образователни среди.
Президентът ще награди още доц. д-р Росен Кирилов, който преподава в катедрата по информационни технологии в УНСС.
Румен Христов от Природо-математическата гимназия “Нанчо Попович” ще грабне приз в категорията за ученици. Той е от Шумен и е печелил множество медали от олимпиади по математика и информатика.
В същата категория грамота ще получи и Стефан Аврамов, който е завършил Природо-математическата гимназия “Васил Друмев” във Велико Търново. Аврамов също е сред първенците в редица олимпиади.
Възпитаникът на математическата гимназия “Гео Милев” Иван Георгиев от Плевен също ще си тръгне от президентството с грамота. (24часа)


Справка до Станишев натопила Р. Петков и Петров
В писмо на Цвятко Цветков от дата 18 март 2008 г. до бившия премиер Сергей Станишев е изнесен целият сценарий на скандала в МВР и са ясни целите на този скандал. Това съобщи вчера пред Би Ти Ви бившият главен секретар на МВР Валентин Петров.
Той припомни, че това е довело до оставката на Румен Петков и неговото освобождаване е инспирирано от среди в БСП. "По времето на Ваньо Танов като директор на ГДБОП няколко служители използваха тези възможности, които им предоставя службата, за съвсем други цели и контактуваха с политици и кръгове от БСП, като изнасяха тази информация. И действително тази информация беше ползвана за политически цели и за омаскаряване на служителите", обясни Петров.
Според него справката на експерта на ВС на БСП Цвятко Цветков до тогавашния премиер Станишев предупреждавала, че има сценарий за скандал в МВР с използването на Будимир Куйович.
Цвятко Цветков обясни пред "24 часа", че той не е предупреждавал за сценарий, а предал бележка към справка, изготвена от бившия служител на МВР Пламен Папалезов. Но в справката се говорело за корупционни деяния на тогавашното ръководство на МВР в лицето на Румен Петков и Валентин Петров (Виж интервюто с Цветков долу.)
"Премиерът Станишев се е запознал със справката, предоставил я е на Петко Сертов и ДАНС. Разпоредил е да се направи проверка. Какво и как ДАНС е проверявала, вече не знам. И откъде моята бележка е размножена в много екземпляри, също не знам", добави Цветков.
Петров обвини и ДАНС, че е укривала документи от прокуратурата по случая с черногорския наркотрафикант Будимир Куйович.
Според него умишлено е била забавена проверката на ДАНС, а бившият шеф Сертов е скрил информация именно заради политически поръчки. Петров потвърди, че думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, че спецагенцията се е превърнала в политическа полиция, са верни.
"Службите и политически кръгове провокират скандали за омаскаряване. Аз търпях повече от година и половина да ми се катерят по главата с безобразни клевети. След 25 г. работа за държавата, щом тя не ме защитава, време е аз да се защитя", заяви пред "24 часа" Петров. Той разясни, че ще настоява да бъде изслушан от парламентарната комисия по вътрешна сигурност.
Петров настоява да бъде извършена и пълна проверка на прокуратурата, ДАНС. Укрити били и рапорти от родното ФБР за беседи с Куйович, в които той обяснявал какви са отношенията му със служители на МВР.
"Има много неща от скандала “Куйович”, които останаха скрити за прокуратурата. Това, че съм засечен в една разработка, не означава нищо", добави Петров.
Той настоя Румен Петков да обясни защо не е махнал Ваньо Танов, какви са мотивите за уволнението на главсека Илия Илиев и какво си е говорил с т.нар. Братя Галеви. Бившият вътрешен министър и сегашният шеф на митниците Танов не бяха открити за коментар. (24часа)


Валентин Петров, ексглавен секретар: Обещали на Куйович лека присъда, ако ни оклевети
- Г-н Петров, какво съдържа документът, свързан с черногорския наркотрафикант Будимир Куйович, който ДАНС е укривала от прокуратурата?
- Това е писмо, придружено със справка, което е пълно с клевети не само за мен и Румен Петков, а и за още доста бивши и настоящи ръководители във вътрешното министерство. Документът е бил изготвен и изпратен до тогаващния премиер Сергей Станишев и до ДАНС от Цвятко Цветков и неговия приближен Пламен Папалезов. Аз искам да питам в качеството си на какви точно служители тези хора са изготвили подобна справка, в която са оклеветени много хора. Това е направено по поръчка включително и от определени среди в БСП.
- Кои са поръчителите на скандала, довел до вашата оставка, както и тази на вътрешния министър Румен Петков?
- Готов съм да предоставя всички данни и класифицирана информация, с която разполагам, на прокуратурата както и пред вътрешната комисия в парламента.
- Вряно ли е, че са ви заплашвали и притискали да спрете да се занимавате със случая “Куйович”?
- Няма да коментирам, а ще споделя информацията, която имам, с прокуратурата.
- Вярно ли е, че Куйович е бил изведен от затвора, за да води разговор със служители на ДАНС в началото на 2009 г., знаете ли какво им е казал?
- Смятам, че Куйович е бил извеждан и с него са проведени мероприятия, като му е обещавано, че ако излъже, че е давал пари на мен и Румен Петков, ще получи по-лека присъда. Въпросът е обаче защо никой не се запита кога може да ми е давал пари, след като аз го изгоних през 2005 г.
БЛАГА ГЕОРГИЕВА


Бившата ДС и Шесто командвали в ДАНС
Бившият премиер Сергей Станишев, кръгове, близки до бившата Държавна сигурност и до Шесто управление, са хората, които дърпаха конците в ДАНС. Това заяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов пред БНТ.
Държавната агенция за национална сигурност е действала под ръководството на бившия премиер по своеволни начини, несъвместими с функциите й.
МВР шефът разясни, че има информация за сценарий на БСП срещу него, включително и опити за конфронтация между него и премиера Бойко Борисов.
Три месеца преди изборите в жълтата преса е публикувана информация за разработка срещу него, за която той имал сведения.
"За мен е притеснително това, че една държавна агенция, която беше с изключителен кредит на доверие, стигна дотам, че под личното ръководство на премира са постигали и са действали по едни своеволия, които са несъвместими с функциите и компетентността на агенцията, категоричен бе Цветанов.
„Не мога да разбера какво е налагало това”, каза още той. В петък вътрешният министър заяви, че “се е намерил” в архивите на ДАНС и е бил разработван.
Цветанов обясни тогава, че агенцията е работила като политическа полиция.
"Своеволие е самият факт, че за мен е проявяван интерес в една от информационните системи, където остава трайна следа, при положение че аз тогава съм бил председател на политическа партия", коментира вътрешният министър. Той разясни, че по това време не е участвал в изпълнителна власт, за да се търси някакъв мотив.
"Това са лични данни за всеки един български гражданин и това е за мен един от начините, елементите, за да стартираш дадени компромати за дадена личност", смята Цветанов. (24часа)

Цвятко Цветков, експерт на ВС на БСП: Момчета в МВР, вярващи само на Сергей, дадоха материалите
- Г-н Цветков, какво написахте в доклада ?
- Това, което развя Валентин Петров по телевизията, не е нито доклад, нито писмо, а просто една бележка. И друг път съм давал такива бележки на председателя на партията и премиер Сергей Станишев.
Бележката е към една справка, която е предадена на премиера. Изготвена е от Пламен Папалезов. Той е бивш служител на МВР, а не както твърди Валентин Петров некомпетентно и непроверено, че сега работи в ДАНС. Той е обработил материали, предоставени му от сериозни момчета от МВР и най-вече от служба "Вътрешна сигурност" и от другите оперативни служби. И изготвя справката.
- Какво има в тази справка?
- В нея момчетата, които не вярват на тогавашното ръководство на МВР, искат данните да стигнат до премиера, защото вярват само на него. И Станишев я получава заедно с посочената бележка от мен. В нея обяснявам някои въпроси от справката и някои мои предложения.
В справката има доста материали, свързани с някои деяния на ръководството на МВР, като се започне от министър Румен Петков и главния секретар Валентин Петров. Става дума за спиране на разработки за източване на ДДС и връзки на високопоставени служители на МВР с престъпния свят. В справката е посочен тогавашният зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов, арестуван по-късно, както и шефът на Икономическа полиция Георги Радков. Тези неща излязоха публично по-късно. Аз не казвам, че справката е достоверен документ, така съм написал и в бележката.
- Значи вие не разкривате план за дестабилизиране на МВР?
- Интересното е, че тези момчета (Валентин Петров и Румен Петков - б.р.) коментират само бележката, без да са чели справката. А в справката се говори за самите тях.
СТЕФАН ТАШЕВ


Станишев се снима за спомен на турска сватба
“БСП винаги е водела истинска кампания, спомнете си местните избори през 2007 г., когато най-голямата интрига беше Търговище. БСП тогава води сериозна битка с ДПС, въпреки че сме били в коалиция на национално ниво. Точно тогава Бойко Борисов нарече Доган най-великия политик в България.”
Това заяви бившият премиер Сергей Станишев в село Люляково вчера, където представи кандидата на БСП за кмет на община Руен Андрей Храниславов.
Пред стотината зрители в читалището на Люляково Станишев определи инфраструктурата, здравеопзването и образованието като най-големите проблеми на Руен. На въпрос за прословутия проект “Воден цикъл Люляково” на стойност 40 млн. лв. експремиерът каза: “Надявам се проектът да бъде реализиран, след като са минали всички процедури. За да има балансирано развитие в страната, трябва и местната инфраструктура да се подкрепя. Не може всички ресурсри от националния бюджет да се концентрират в големите градове”.
Докато вървеше празничната програма в чест на Станишев, в съседния ресторант имаше сватба. Соцлидерът уважи младоженците Акче Исмаил и Хюсеин Хюсени, като излезе от читалището за минути, за да ги поздрави и да се снима с тях за спомен.
Червената роза, която получи при посрещането си, бившият премиер подари на майката на люляковския кмет Добрин Стоянов. Сред ВИП-гостите бе и бившият финансов министър Орешарски. (24часа)


ПО БПОСТ.БГ

Валентин Петров: ДАНС укриваше документи по случая Куйович
Бившият главен секретар на МВР Валентин Петров обвини ръководството на ДАНС в лицето на Петко Сертов, че е укрило докумнти от прокуратурата по случая Куйович. В ефира на бТВ той показа писмо на Цвятко Цветков до тогавашния премиер Сергей Станишев, което доказва, че скандалът Куйович е политически сценарий.
Комисар Петров поиска да бъде изслушан от вътрешната комисия на българския парламент, от прокуратурата и от ЕС, за да каже истината и да изчисти името си.
Той обвини ръководството на ДАНС в лицето на Петко Сертов, че е укрило документи от прокуратурата по случая Куйович, а успоредно с това служители на МВР използвали незаконни СРС-та за политическо омаскаряване.Службите и определени политически лица и кръгове са провокирали скандала на върха на МВР, обобщи Валентин Петгров. Той заключи, че крайната цел на атаката на своите е бил тогавашният МВР-шеф Румен Петков, а фактът, че и самият Валентин Петров е попаднал под обстрела, не бил нещо лошо. „Аз съм част от този екип на МВР”, призна екссекретарят.
Той проговори година и половина след скандала на върха на МВР, довел до неговата оставка и до тази на силовия министър Румент Петков, разтресъл пластовете на тогавашната власт и управляващата БСП.
Този път бившият главен секретар на МВР призна, че е провокиран от последните манипулации от затвора на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович, от чието незаконно пребиваване в страната започна голямото сътресение по етажите на вътрешното ведомство преди почти две години.
Междувременно шефът ва МВР Цветан Цветанов обяви, че бившият премиер Сергей Станишев и кръгове, близки до бившата Държавна сигурност и до Шесто управление, са хората, които са дърпали конците в ДАНС.


Бизнесът и синдикатите прогнозираха срив на пазара на труда през 2010 г.
Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров прогнизира, че в следващите 12-15 месеца кризата ще продължи да се засилва и да влошава състоянието на пазара на труда в България. По думите му безработните ще се увеличат с между 100 хил. и 150 хил. души, което ще увеличи средното равнище на безработица в страната с между 3% и 5%.
Според Димитров скокът на безработицата през 2010 г. ще се случи заради очаквания спад на БВП, което ще доведе до влошаване на ситуацията в ключови отрасли от индустрията и услугите. "1% спад в БВП води след себе си половин процент регистрирана безработица, а според прогнозите спадът през 2009 г. ще е 6.5%", каза Димитров. Той отбеляза, че в действителност едва една трета от хората, които не работят, се регистрират в бюрата по труда. Голяма част от останалите отиват в сивата икономика и започват да работят без трудов договор, добави вицепрезидентът на КНСБ.
Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев добави, че през следващата година предстои много сериозен срив на пазара на труда у нас. Според него през февруари-март 2010 г. безработицата ще стигне около 12%. Натискът ще се засили от решението на правителството да съкрати 15% от служителите в държавната администрация, добави той.
"Не съм врачка и не мога да кажа колко ще стигне безработицата догодина", коментира министърът на труда Тотю Младенов. Той добави, че не очаква до края на годината равнището й да надхвърли 10%.


ПО ДНЕС +

Космическият боклук пречи за точността на климатичната прогноза
Космическият боклук в орбитата сериозно заплашва устойчивото използване на космическото пространство, съобщи Управлението на ООН по въпросите на космическото пространство. Според неговите данни, около Земята има около 300 хиляди частици боклук, които сериозно заплашват космическите кораби, включително 1000 сателита, осигуряващи информация за климатичната прогноза, за картографирането и т.н. Още през декември 2007 г. Общото събрание на ООН призова да се спаси космическото пространство за бъдещите поколения и одобри ръководни принципи срещу образуването на космически боклук, припомня Интерфакс. /БГНЕС


Трима учени спечелиха Нобеловата награда за медицина
Австралийско-американската изследователка Елизабет Блекбърн, както и Карол Грейдър и Джак Сзостак от САЩ спечелиха Нобеловата награда за медицина за откриването на ензим, който помага на хромозомите в клетките да останат вечно млади. Това съобщи Нобеловият комитет, цитиран от АФП. Учените получиха наградата за разработките си относно ензима теломераза, който "защитава хромозомите от остаряване", съобщи комитетът в комюнике. Този ензим може да бъде ключът към вечната младост, защото участва в остаряването на клетките. Освен това той играе и ключова роля при заразяването на клетките с рак. Тримата учени ще получат парична награда от 10 милиона шведски крони /1,42 милиона долара/, съобщи Шведският институт Каролинска. Наградата за медицина по традиция всяка година се връчва първа. Наградите за постижения в науката, литературата и мира са раздадени за първи път през 1901 г. в съответствие с волята на изобретателя на динамита и бизнесмен Алфред Нобел. /БГНЕС


Започва обявяването на Нобеловите награди
Носителят на нобелова награда за медицина ще бъде обявен днес, като слага начало на цяла седмица награждавания, предаде АФП. Вероятно най-очакваните награди, за литература и мир, ще бъдат обявени в четвъртък и петък, но засега няма открояващи се кандидати. Наградата за медицина ще бъде обявен днес около 12:30 българско време от Нобеловото жури. В шведските и международни медии се разпространяват имената на Елизабет Блекбърн, Карол Грейдер и Джак Сзостак от САЩ. Тримата спечелиха наградата Ласкер през 2006 г за предсказването и откриването на ензим наречен теломераза, който помага на хромозомите в клетките да остават вечно млади. Той предизвика интереса на изследователи, които проучват ролята му в процеси от остаряването до рака. Тяхната работа обаче граничи с химията и те може да получат наградата за химия, която се обявява в сряда. Нобеловият сезон завършва с наградата за икономика, която ще бъде обявена след седмица, на 12 октомври. Лауреатите тази година ще получават по 10 милиона шведски крони (980 000 евро), които може да бъдат разделени между до трима партньори на награда. /БГНЕС


ПО БЪЛГАРИЯ НЮЗ

ЦАРЯТ ПОЛУЧИ СОЛИДНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ В ИТАЛИЯ ЗА „САВОЙСКАТА АФЕРА”
Симеон Сакскобургготски постигна възмездие за несправедливото си оклеветяване. "Ла Стампа" е платила 50 000 евро глоба. Адвокатите на експремиера обмислят завеждането на дела по казуса за имотите
Италиански съд постанови да се изплати солидно финансово обезщетение на Симеон Сакскобургготски за публикувани в пресата клевети във връзка с т.н. "Савойска афера". Един от вестниците, печатали неверни твърдения по адрес на бившия български премиер – „Ла Стампа”, е изплатил също и 50 000 евро глоба. Освен това журналистът - автор на материалите, вече е уволнен.
От кабинета на Симеон ІІ потвърдиха информацията, но отказаха да назоват точната сума, която италианските медии са му превели.
Италианският адвокат на бившия български премиер Джандоменико Каяца съобщи, че в края на миналата година прокуратурата е оттеглила обвиненията си срещу Симеон поради липса на доказателства.

„Това е вид извинение от страна на Италия, че някои медии са си позволили да дискредитират името на Симеон Сакскобургготски
и да го свързват с дейности на неговия родственик Виктор Емануил, без да има каквито и да е основания”, отбеляза прессекретарят на Симеон Сакскобургготски – Цветелина Узунова.
Тя коментира само, че това решение на съда в Италия потвърждава факта, че името на Симеон ІІ е било забъркано некоректно, а тези, които са допуснали непрофесионално поднасяне на информацията, са понесли съответните законови санкции. Така, както прието в една европейска правова държава.
По време на процеса италианските юристи са пожелали да видят преводи на новинарски емисии и материали в български медии по темата и така са си дали сметка как публикациите там са станали повод за нова клеветническа кампания у нас, превърнала се и в политическа акция, коментира член на царския екип. Това становище на италианския съд мотивирало авторитетни български юристи да предлагат на Симеон ІІ да направят подробен мониторинг и у нас и да започнат дела от негово име, за да спрат внушенията и продължаващите спекулации не само по тази тема, но и по казуса с царските имоти. Това щяло да се реши в близко време. „Аз мога ли да си прибера имотите в един куфар и да си отида в Мадрид с тях. Тези имоти бяха ли на народа през тези 50 години? Властта си ги прибра. А след това трябваше да останат, без да бъдат стопанисвани. Кое е по-хубаво?! Да харча пари и да се грижа за тях или да останат безстопанствени”, попита в интервю за израелския в. „Маарив” царят. Той припомни, че през 1998 година, когато Конституционният съд реши, че като български гражданин имам право на реституция, никой не възрази. Когато дарихме 90 хектара на Община София, никой не каза „Чакай бе, това не е твое”. И всичко беше чудесно. Но от момента, в който станах премиер, започнаха да търсят какво да кажат против. Първо се опитаха да кажат, че съм бил испански гражданин. Оказа се глупост. Второ, че съм комарджия. През 72-годишния си живот съм стъпвал три пъти в живота си в казино и то за да видя, като спектакъл, какво е това и то е документирано от камери. "И играч не съм. След това имаше приказки и за това, че съм руски агент и какво ли не още"..., защити се бившият лидер на НДСВ. Последният италиански престолонаследник Виктор Емануил няма да може да се измъкне сух от „Савойската афера”.


Делото за корупция и измама бе заведено след тригодишно разследване и се очаква да започне на 21 декември, съобщи „Дойче веле”.
До процеса се стигна след като 12 регионални прокуратури разнищваха в продължение на три години поредица от обвинения, повдигнати срещу 36-ма следствени, между които бе и Симеон Сакскобургготски. Според подозренията на магистратите от Потенца, разследващи аферата, братовчед му Виктор Емануил Савойски го бил включил в корупционни схеми за строителство на детска болница в България.
В следствените материали беше включен и запис на телефонно обаждане, в което Савойски планирал евентуално посредничество за продажба на имоти на Сакскобургготски в България. Бившият български премиер отрече каквото и да било участие в схемата.
„Савойската афера” започна през юли 2006 година в Италия, когато беше арестуван наследникът на последния италиански крал –

Виктор Емануил по обвинения в пране на пари, незаконно организиране на хазартни игри и сводничество.
Принцът бе арестуван заедно с още дванадесет души, включително съветник на външния министър в правителството на Берлускони, заподозрени в организирането на мрежа от елитни компаньонки с цел корумпирането и дискредитирането на висши държавни служители.
Според следствието наследникът на италианския престол поддържа връзка с мафията на Апенините и е помагал в осигуряването на проститутки за клиентите на казино в Кампионе д'Италия, близо до границата с Швейцария.
В България „Савойският скандал” и името на Виктор-Емануил обаче се прочу покрай скандала с т.нар. царска детска болница, в който бе замесено и името на Симеон Сакскобургготски. В подхвърлен на следствието телефонен разговор между Виктор-Еманиул и италианския бизнесмен Пиерпаоло Черани, стенограма от който беше публикувана в медиите на Апенините, бизнесменът твърдеше, че дал пари за изборите на Сакскобургготски, срещу което той трябвало да осигури строежа на педиатрична болница в българската столица.
Веднага след избухването на скандала, българската прокуратура поиска от италианските си колеги материалите, свързани с аферата. Тези обвинения не се доказаха в продължилото три години следствие.


BULGARIA NEWS ОТНОВО ПОЗНА: РУМЯНА ЖЕЛЕВА Е НОВИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕВРОКОМИСАР
„България има прекрасни жени. Много по-добри от нас, по-умни, по-интелигентни", отбеляза премиерът Бойко Борисов, който предпочете да отговори на въпроса как ще се казва новия външен министър в стила на Царя: „Когато му дойде времето"
„Нашият кандидат е Румяна Желева", ясно заяви в интервю за новия брой на сп. „Тема” премиерът Бойко Борисов. За първи път лидерът на ГЕРБ съобщава официално името на сегашната министърка на външните работи и слага окончателно край на спекулациите за името на бъдещия еврокомисар от България.
През последните три месеца единствено Bulgaria News не се умори да повтаря, че
Румяна Желева е твърдата кандидатура на Бойко Борисов за мястото на Меглена Кунева.
Пред главния редактор на списанието Валери Запрянов министър-председателят споделя:" България има прекрасни жени. Много по-добри от нас, по-умни, по-интелигентни"... Борисов отговаря на въпроса как ще се казва новия външен министър в стила на Царя: „Когато му дойде времето".
По всяка вероятност новият външен министър на България ще е сегашният заместник на Румяна Желева – Марин Райков.
Новият български еврокомисар се изправя пред тежката задача да работи по правилата на Лисабонския договор, който предефинира отговорностите между Европейската комисия и парламент от една страна и създадените силни институции на своеобразния президент и първи дипломат на ЕС.
За съжаление в ГЕРБ по всички важни въпроси последната дума има лидерът и премиерът Бойко Борисов. Той лично наложи за свой наследник в София образователния си министър Йорданка Фандъкова, за да може да продължи с контрола над ситуацията в столицата.
Още не е ясен ресорът, за който ще отговаря българският комисар. Преговорите предстоят, посочи Бойко Борисов по време на срещата на Съвета на ЕС. Той дори добави, че ресорът зависи от председателя на комисията Жозе Мануел Барозу, а не от българското правителство.
„Реалистичното, което можем да получим, най-добрият вариант, е разширяването, междусъседкото сътрудничество," коментира през последните седмици Борисов. „Направихме си устата за инфраструктурата, транспорта и енергетиката, но там пазарлъкът е много голям," обясни той.
За съжаление трябва да отбележим, че управляващи и опозиция следва да проведат дебат и да постигнат консенсус и за ресора на еврокомисаря ни. Всички политически партии в Румъния се обединиха около идеята да поискат мандат за земеделието и позицията им получи подкрепата на Франция. А у нас Бойко Борисов преговаря, а СДС се опитва да цака с Надежда Михайлова, надявайки се ГЕРБ да клекне и да им отпусне заместник-кмет в София . Няма и дума, за обединение дори около лансираното от предишното правителство искане за енергетиката. Не можем да се поучим как

ирландските избиратели със съкрушително мнозинство от 67,13% одобриха Лисабонския договор една година след като го отхвърлиха. С "не" са гласували 32,87%.
Избирателната активност е също беше по-висока с 5% до близо 58 %.
През миналата година Ирландия проведе референдум за приемането на Договора от Лисабон, но тогава гражданите на страната отхвърлиха документа.
След известен натиск от страна на Европейския съюз Ирландия се съгласи да организира повторно гласуване, за което Брюксел беше принуден да направи политически отстъпки. Междувременно страната беше ударено силно от световната финансова криза, което принуди исландците да променят нагласите си в подкрепа на договора.
На срещата на ЕС на 19 юни тази година европейските лидери се съгласиха да предоставят на Ирландия гаранции, че Лисабонският договор няма да повлияе негативно на редица вътрешнополитически аспекти.
Държавните и правителствени ръководители на 27-те гарантираха на ирландците, че посочените от тях специфични области свързани с данъчното облагане, образованието и семейството, абортите, традиционната ирландска политика за военен неутралитет, ще бъдат включени с проток в договора на ЕС след влизането в сила на Лисабонския договор. Ирландия е единствената страна в Европейския съюз, където новият договор трябваше да бъде одобрен на всенародно гласуване.

Лисабонският договор е подписан на 13 декември 2007 г. от лидерите на страните членки на Европейския съюз.
Той е подготвен на мястото на Европейската конституция, която бе отхвърлена на референдуми от Франция и Холандия през 2005 година. За това неговата цел е да ревизира институциите на общността като ги направи по-прозрачни и стабилни, подготвяйки Евросъюза за бъдещите му разширявания. Това ще сложи край на ротацията в председателството на Европейския съюз; ЕС съхранява поста Върховен представител за външната политика и сигурността, като той ще има по-силни правомощия. Той ще заема поста заместник-председател на Европейската комисия.
Договорът създава поста председател на Европейския съвет, избран с квалифицирано мнозинство с мандат от две години и половина, който може да бъде подновен само веднъж. За тази този своеобразен президент на ЕС се спряга името на бившия британски премиер Тони Блеър. Той ще трябва да определя и провежда основните политики на Общността и дефакто ротационното председателство отива в историята.
Страните-членки ще бъдат свързани от клауза за солидарност в случай на агресия. Страните, които желаят, могат да се обвържат чрез клауза за обща защита. По този начин ЕС започва да работи по механизмите на НАТО.
Общата енергийна политика става цел на ЕС, така както и борбата с климатичните промени, ще бъдат двата основни външно-политически приоритети на новия първи дипломат на ЕС. За постта все още продължава да се спряга Хавиер Солана, въпреки че той даде ясен сигнал, че иска да се оттегли.
Вотът с квалифицирано мнозинство влиза в сила от 2014 г. Квалифицираното мнозинство се определя като обединяващо 55 % от страните-членки, представляващи най-малко 65 % от населението на ЕС. Това правило цели да избегне днешните понякога безкрайни преговори между 27-те за постигане на пълно мнозинство.
От 2014 г. броят на депутатите ще стане 751 срещу днешните 736, с минимум шест депутата от по-малките страни-членки и максимум 96.
Еврогрупата, неформален форум за координиране на икономическата политика на страните от еврозоната, придобива институционално съществуване.
Гражданите на ЕС могат да поискат от Европейската комисия да внесе законодателен проект, ако успеят да съберат един милион подписа в петиция. Това засилва ролята на гражданското общество.
За разлика от Европейската конституция, европейските символи (химн, знаме, валута) не фигурират в Лисабонския договор, въпреки че някой европейски страни смятат да ги използват.


ЖЪЛТО КАРЕ СЕ ПРИЦЕЛВА В НДСВ
Симеон Сакскобургготски се оттегля, за да „бута детска количка” и да се готви за "рестарт" в политиката. Николай Василев, Илия Лингорски, Милен Велчев и Соломон Паси ще се борят да наследят царя в партията
Четирима водещи политици от НДСВ – Милен Велчев, Соломон Паси, Илия Лингорски и Николай Василев, ще се състезават за председателското място в партията, съобщиха за Bulgaria News източници от централата.
Лидерът Симеон Сакскобургготски подаде оставка в нощта на изборите след като НДСВ не успя да влезе в парламента за първи път от своето създаване през 2001 г.
„Засега двама са кандидатите да заемат лидерския пост в НДСВ. Това са Николай Василев и Илия Лингорски”,

съобщи временният председателстващ партията Огнян Герджиков.
Той също така потвърди новината на Bulgaria News, че Симеон Сакскобургготски няма намерение отново да се кандидатира за ръководния пост, след като се оттегли от него веднага след парламентарните избори. На тях НДСВ загуби катастрофално и не успя да вкара нито един народен представител в парламента.
Герджиков неофициално потвърди появилите се слухове, че вероятно ще има още две-три кандидатури, след като в момента тече процедурата за подаване на заявления на кандидатите. Те трябва да подготвят и концепция за развитието и бъдещето на партията, което да защитят.
Кандидатите и техните програми ще са ясни до 12 октомври, за когато се очаква техните концепции ще бъдат качени на сайта на партията.
Бившият външен министър Соломон Паси съобщи, че обмисля дали да се кандидатира за лидер или да подкрепи някоя от издигнатите номинации. Той обясни, че имало доста силни претенденти за поста, но пък приятелите му го подтиквали също да подаде заявление. По всяка вероятност Соломон Паси ще подаде документи след като получи гаранции за политическото си бъдеще. Както Bulgaria News вече писа преди две седмици бившият външен министър дори се яви на интервю за работа на мисията на ЕС в Косово – EULEX.

Един от сигурните претенденти е бившият финансов министър Милен Велчев.
Той се ползва с политическата протекция на царя, което не без значение за предстоящия конгрес. Мнозина от членовете на НДСВ смятат, че той е най-подходящ за лидер, защото е доказал своята лоялност към партията, а не се стремял към министерски постове.
Милен Велчев и Соломон Паси водят люта битка кой да бъде новия председател на НДСВ, след като царят подаде оставка, твърди мълвата от централата на НДСВ. Според нея бившият финансов министър работи в тандем с Николай Василев, техен верен съратник е и Даниел Вълчев.
В така подредената четворка се вклинява и името на бившия социален министър Христина Христова. На нея се пада тежкия жребий да спаси честа на дамите в НДСВ след като Меглена Кунева предпочела да продължи кариерата си в Европа вместо да се връща в България.
Новият партиен лидер ще бъде избран на конгреса на НДСВ на 28 ноември. Той ще има тежката задача да измъкне партията от срива, в който се намира, и да спре тоталната й маргинализация.


КОЙ ЩЕ СИ КУПИ АКЦИИ ОТ АЕЦ "БЕЛЕНЕ"?
Войната срещу Втора атомна е за осигуряването на дял в това обречено на печалба предприятие. Богомил Манчев:За блокираща квота на държавата й трябват 26%, а не 20%, както обяви министър Трайчо Трайков
Нора Стоичкова 2009-10-05 14:47:00
Бурните страсти около кръглата маса за бъдещето на АЕЦ „Белене” в ресорната парламентарна комисия изкараха наяве следното развитие на намеренията на правителството: държавата остава с 20% дял в проекта, 31% се пускат на фондовата борса. Поне така се разбра от витиеватите думи на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.За да има държавата блокираща квота й трябват 26%, а не 20%, смята инж. Богомил Манчев, който е шеф на „Риск Инженеринг”, подизпълнител на архитект-инженера на проекта – американската компания „Уорли Парсънс”.Според Манчев, добра идея е остатъчният държавен дял е да се пусне на фондовата борса. „Лично аз ще си купя акции в „Белене”, за да покажа, че наистина вярвам в проекта и нашата работа там”, заяви той.Продажбата на държавния дял на борсата може да крие неприятни изненади. Никой не е в състояние да контролира кой всъщност стои зад инвеститорите. А това е изключително важно. Защото ядреният бизнес има една специфична особеност: всички печелят, но ядреният риск се носи от държавата, на чиято територия се намира атомната централа. Така че изобщо не е без значение кой ще вие бойни танци около "Белене". Хубаво е да му знаем имената предварително. Защото, ако (недай Боже!) стане беля, нашата държава, т.е. всички ние, ще трябва да изплатим обезщетение на засегнатите страни от Балканите и околовръст. Пък после чак България да си търси парите от собствениците на централата чрез арбитражния съд в Париж. Никак не са безобидни целенасочените и натоварени с двоен смисъл атаки срещу "Белене". Както от страна на правителствените кръгове,владеещи добър английски и немски език, така и откъм другите едри участници в проекта. Като концернът RWE, коийо все още държат 49% в проекта. Министър Трайчо Трайков подсказа, че немският гигант едва ли ще запази сегашният си дял от 49% в централата. Той каза така:"С колегите от RWE предефинираме по-нататъшната формула на взаимодействията си."Ден по-късно новият стар канцлер на Германия Ангела Меркел пък наля още масло в тоя пожар, заявявайки горе-долу така: честно казано, не разбирам защо трябва да внасяме ток, като можем да си го произвеждаме. Разбира се, това нейно намерение е малко сложно за осъществяване, защото по-напред трябва да се преодолее сериозната съпротива на противниците на атомните електроцентрали в Германия. Победата на канцлера Меркел и очерталата се възможност за коалиция между нейния Християндемократичен съюз и Свободната демократическа партия обаче, върна надеждите на големите енергийни компании за бъдещето на ядрените електроцентрали в Германия. Досегашните коалиционни партньори на Меркел от Германската социалдeмократическа партия бяха против удължаването на експлоатацията на 17-те атомни електроцентрали във Федералната република. След цяла година размотаване и след категоричния отказ на RWE да финансира своята част в централата преди да види отсреща банковото кредитиране, в крайна сметка концернът май ще продава част или целия си дял в нашия ядрен проект. Това беше написано няколко дни преди инфарктната дискусия в парламентарната енергийна комисия за бъдещето на „Белене” в немския в. „Ханделсблат”. Но понеже бомбите с отказа на немския концерн валят периодично вече една година, като че ли петъчният текст във вестника не разтревожи особено привържениците на централата. Те буквално ми се изсмяха в телефонната слушалка вместо коментар.Но още в понеделник се оказа, че пиратката на "Ханделсблат" си е истинска бомба. От RWE дадоха заден ход, последваха официални прессъобщения, че концернът все още не се е отказал от "Белене". "В рамките на споразумението за съвместно дружество работим заедно с българския ни партньор НЕК за допълнително специфициране на проекта. В това влиза и изясяването на все още нерешени въпроси, например финансирането на "Белене", се казва в прессъобщението.Беше петък, 25 септември. Следваше един уикенд за размисъл на засегнатите страни и изведнъж в понеделник, 28 септември, представители на RWE цъфнаха в нашия Министерски съвет. След срещата им с премиера Бойко Борисов, немските партньори на НЕК не бяха особено словоохотливи. От българска страна започнаха обаче веднага да говорят за промяна на „инвестиционната структура”. На следващия ден, след дискусията за „Белене”, министър Трайчо Трайков разви официалната теза:"България няма да финансира участието си в АЕЦ „Белене”. Държавното участие ще е между 20%, за останалия дял ще се търсят инвеститори. Как и колко ще им бъде предложено ще се реши през следващите 2-3 месеца. Затова ще се наемат консултанти."Отделно се разбра, че няма да се продаде българския дял на Русия, както руският министър на енергетиката Сергей Шматко предложи при посещението си у нас. А ще се прави конкурс за инвеститори. С което правителството вкара победна дузпа срещу Втора атомна. Защото всеки ден протакане оскъпява многократно проекта и неговия бюджет. Само до този момент разходите около забавянето на „Белене” са над 1,6 млрд. евро. Отделно: 4 млрд. евро за двата реактора, 1,3 млрд. евро допълнителни инвестиционни разходи, ескалацията по Евростат 27, отделно цената на необходимия финансов ресурс…Е, достигат се зорлем 10-те милиарда, обещани от симпатичния Трайков в началото на кампанията срещу „Белене”. И май ще успеят да откажат немците в крайна сметка.Главният изпълнителен директор на RWE Юрген Гросман, цитиран от агенция "Блумбърг", посочва като основна причина за оттеглянето на концерна нарастващите разходи по проекта. Медийната война срещу Втора атомна даде резултат, трябва да се признае на подпалвачите й.На същия този 28-ми септември, когато уважавани ядрени експерти изтърваха нервите си в парламентарната комисия на няколко пъти, Юрген Гросман обяви пред телевизия ARD:"Техническите мощности би трябвало да се използват дотогава, докато има гаранции за сигурността им". Той посочи, че реакторите в "Библис" са безопасни. В края на 2009 г. изтича и експлоатацията на двата енергоблока "Библис А" и "Библис Б", които се управляват от тях.Което си е истински”вятър на промяната” в немската позиция по отношение на АЕЦ"Белене". Очевидно, колкото и да е мощна една компания, не би могла да се разпилява в няколко проекта.Вода в тази мелница налива и нарочното мълчание откъм RWE дали преговарят с руски компании за продажба на своя пакет от 49% в смесената компания. Това, което специализираната публика у нас добре знае е, че още от миналата година немците преговарят за дела си с руската компания "Интер РАО Електроенергийни системи".Реакция на войната за Втора атомна у нас дойде и от руската страна.По тяхна покана група български журналисти посети Москва. Където пък стана ясно, че отпускането на кредит от Русия за финансирането на „Белене” вече не е на дневен ред. Според министър Шматко: "Ако България временно прекрати финансирането на "Белене", Русия ще продължи да осигурява пари за текущите разходи по проекта за атомната централа и няма да спира производството на оборудването."Няма да дават кредити, но ще продължат да финансират изграждането на реакторите. Според запознати, тези реактори като нищо могат да бъдат продадени и на Турция, ако продължаваме да се моткаме. Сергей Шматко потвърди желанието на Русия да участва в АЕЦ "Белене" като инвеститор. Руският министър определи като "много умно" решението на българското правителство да продаде част от българския дял в "Белене". Той вижда няколко ползи – от една страна значително се повишават шансовете за намиране на нов инвеститор, от друга страна – останалият български пакет може да бъде продаден по-скъпо. Срещу тази тенденция в развитието на проекта „Белене” подскочи бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров:"Русия отдавна прави опити да влезе със собственост и в централата,освен в транзита на руски газ. Позицията ни беше, че категорично не искаме такъв ресурс от руската държава, а да ни предложат условия за кредитиране от руски банки", обясни Димитров. "Обезпокоен съм, че под една благовидна форма за намиране на финансиране можем да предадем интересите на България", допълни той. На няколко пъти премиерът Бойко Борисов обвиняваше предишното правителство, че е отказало предлагания от Кремъл заем за строежа на АЕЦ "Белене" .Към момента българската страна не е официално уведомена за намерението на RWЕ да се оттегли от проекта, коментираха от икономическото министерство. Оттам пак дърдорят за медийни спекулации, но вече се уверихме, че по казуса RWE няма такива.Тези, които вкараха победната дузпа срещу централата, ще намерят начин да сложат пръст в кацата с меда. Иначе за какво да развалят почти готова къщурка?! Така че, каквото и да говорят сегашните управляващи, решението за бъдещето на "Белене" си е чисто политическо. Каквито винаги са били решенията в българската енергетиката.


ДЪРЖАВАТА НЯМА ДА НАЛИВА ПОВЕЧЕ ПАРИ В „КРЕМИКОВЦИ”
Над 944 млн. лева от вземанията ще могат да се превърнат в акции на металургичния комбинат. Повечето кредитори са склонни да подкрепят възстановяването на остатъците от соцгиганта
Оздравителният план за металургичния комбинат „Кремиковци” ще бъде разгледан на 8 октомври от работна група с представители на всички министерства с отношение по проблема, синдикът и представителите на работниците в предприятието, съобщиха от социалното министерство. Те ще разгледат предложението за трансформиране на дълговете на комбината в акции, с което всички желаещи кредитори ще могат да получат собственост срещу вземанията си. В работната група са включени представители на икономическото, социалното, финансовото и екологичното министерства, Националната агенция за приходите, Националният осигурителен институт, Главна инспекция по труда, синдикатите и синдикът на „Кремиковци”. Те ще трябва да решат бъдещето на трите останали производства в комбината, в които все още работят 3100 души.
Съдът е признал вземания от около 2 млрд. лева, като най-големият кредитор са облигационерите по заема от 325 млн. евро. Според синдика на предприятието Цветан Банков

в акции ще могат да бъдат преобразувани 944 млн. лева от дълговете.
След отправената покана, почти всички големи кредитори на комбината са приели да придобият собственост и да предприемат действия за оздравяване на предприятието. Ключовият проблем обаче остава въпросът какво се случва с държавните вземания, за които Върховният административен съд трябва да се произнесе окончателно в края на януари.
„И „Булгаргаз”, и НЕК, и БДЖ имат вземания, възникнали преди датата на откриване на процедурата по несъстоятелност, и вземания, възникнали след тази дата. Вземанията, възникнали след датата на откриване на производството по несъстоятелност, съгласно оценката могат да запишат срещу 1 лев задължения – 1 акция с номинална стойност 1 лев, тоест 1:1 са вземанията, възникнали след датата на откриване на процедурата по несъстоятелност, докато вземанията, възникнали преди датата на откриване на процедура по несъстоятелност, могат да бъдат трансформирани на практика до 5 процента от преките вземания”, обясни Цветан Банков пред „Дарик”. По думите му е заявено желание за преобразуване в собственост на дългове за над 1,6 млрд. лева.

За момента най-голям кредитор са облигационерите, които имат вземане от над 650 млн. лева.
Вторият е държавата, която претендира за връщане на държавна помощ от близо 700 млн. лева. Отделно са несъбраните данъци, вземанията на Агенцията за следприватизационен контрол и държавните дружества, на които „Кремиковци” дължи над 900 млн. лева.
Намерението на облигационерите е да инвестират в оздравяване на предприятието, включително разходите, с които то да отговори на изискванията, за да получи комплексно разрешително за работа от екоминистерството и да заработи законно, а след 2-3 години, когато ситуацията на международните пазари се подобни, да го продадат на стратегически инвеститор.
В края на януари Върховният административен съд трябва да се произнесе по

спора дали към дълговете на дружеството да се прибави и отпусната държавна помощ,
с което държавата ще стане първият кредитор в списъка. Това обаче означава, че оздравяването няма как да се случи и ще се върви към ликвидация, защото държавният дълг не може да бъде трансформиран в акции. Държавната помощ се трупа от 1999 г., когато при приватизацията са отписани част от дълговете на комбината срещу ангажимент на собственика да изпълнява план за жизнеспособност, който включваше мащабни екологични инвестиции. Планът така и не беше изпълнен, нито от Валентин Захариев, нито от следващия собственик на 71% от акциите на дружеството – Прамод Митал.

Ако се пристъпи към ликвидация, активите на комбината могат да покрият около 40% от общите вземания на кредиторите.
Според оценката на консултантската къща „Армита” пазарната стойност на активите е 837,2 млн. лв., а ликвидационната им стойност е 662,7 млн. лв. Затова синдикът предложи дълговете да бъдат трансформирани в собственост и предприятието да бъде оздравено. Според синдикатите, чиято цел е да запазят поне останалите 3000 работни места, при ликвидацията държавата губи най-много, защото така или иначе няма да върне парите си, докато при оздравяване на предприятието има шанс някога във времето поне част от тях да бъдат възстановени, тъй като държавата и в момента е собственик на 25% от акциите. Кредиторите обаче предпочитат да започнат начисто, тоест биха инвестирали без ангажименти към повече стари задължения.
Държавата обаче не може да се откаже от вземанията си, защото според ЕК това е непозволена държавна помощ, която би изкривила конкуренцията. Дистанцираната позиция на икономическия министър Трайчо Трайков е, че държавата няма да налива повече пари в предприятието. Но ако се тръгне към ликвидация точно в този момент, единствените желаещи да купят на безценица остатъците от соцгиганта най-вероятно ще са фирмите около бившите собствениците на предприятието Валентин Захариев и Прамод Митал.


НОРВЕГИЯ ОГЛАВИ ОТНОВО ИНДЕКСА НА ООН ЗА ЧОВЕШКОТО РАЗВИТИЕ
България заема 61-во място в класацията на световната организация. Най-напред от страните от Централна и Източна Европа е Словения - 0,929, което я нарежда на 29-о място в списъка. Чехия е на 36-о място с 0,903
Норвегия остава на първо място в световния индекс на човешкото развитие, публикуван от Програмата на ООН за развитието (ПРООН), предаде АП.

Челната десетка са още Австралия, Исландия, Канада, Ирландия, Холандия, Швеция, Франция, Швейцария и Япония.
От останалите водещи икономики САЩ са 13-и, Австрия - 14-ата, Испания - 15-ата, Белгия - 17-а, Италия - 18-а, Великобритания - на 21-о място, а Германия - на 22-о.
Най-голям напредък изобщо бележи Китай, който се изкачва със 7 позиция до 92-а. Най-голямо отстъпление регистрира Ямайка - с 8 места до номер 100.
Индексът се формира на основата на много показатели, между които продължителността на живота, здравословното състояние на нацията, грамотността, шансът човек да живее повече от 40 години, БВП на глава на населението, участието на жените в обществения живот и други. Проучването е част от Глобалния доклад за човека.

България е класирана на 61-о място в световния индекс на човешкото развитие с коефициент 0,840.
През 2000 г. индексът на страна беше 0,803. За съжаление въпреки напредъка страната ни се е смъкнала с две позиции спрямо предишната година, се отбелязва в доклада.
С най-висок индекс сред страните от Централна и Източна Европа е Словения - 0,929, което я нарежда на 29-о място в списъка. Чехия е на 36-о място с 0,903.
Естония, Полша, Словакия и Унгария заемат съответно 40-о до 44-о място в списъка с индекси от 0,883 до 0,879.
Най-напред в класацията сред балканските държави е Гърция - на 25-о място с индекс 0,942. Румъния, Черна гора и Сърбия заемат съответно 63-о, 65-о и 67-о място. Албания е класирана на 70-о място, Македония - 72-о, Босна и Херцеговина - 76-о, и Турция - на 79-о.

Класацията е изготвена по данни от 2007 г., т. е. преди началото на световната финансова и икономическа криза,
предупреждават авторите на проучването.
ПРООН предупреди, че кризата би трябвало да е оказала огромно влияние върху човешкото развитие в много държави. Страни като Исландия и Ирландия, които заемат съответно 3-о и 6-о място, бяха сред най-тежко засегнатите от рецесията, отбелязва по този повод АФП.
В същото време прави впечатление изкачването на Франция от 11-а на 8-а позиция, което се дължи на увеличаването на брутния вътрешен продукт на глава от населението. Люксембург за сметка на това е изпаднал от престижната първа десетка, като е отстъпил с едно място до 11-о.
Последните 10 места са заети почти изцяло от африкански държави, намиращи се южно от Сахара, с едно-единствено изключение - Афганистан. Гвинея Бисау е 173-а с коефициент 0,396, следвана от Бурунди, Чад, Демократична република Конго, Буркина Фасо, Мали, Централноафриканска република, Сиера Леоне, Афганистан - 181-и с 0,352, а на последното 182-о място с 0,340 е Нигер.
Проучването отново отбелязва, че миграцията има потенциал да подобри живота на милиони хора из целия свят - на мигрантите, на приемните общности и на онези, които остават в родните страни. В доклада се изразява мнение, че масовото изселване на високо квалифицирани работници, което е голяма грижа на известен брой развиващи се страни, губещи своите професионалисти, е повече симптом, а не причина за провалящите се публични системи. Когато бъде интегрирана в по-широките национални стратегии за развитие, миграцията подпомага усилията да се намали бедността и да се увеличи социалното и икономическото развитие, предупреждава докладът.


ДАНЪЧНИТЕ ВНИМАТЕЛНО ДА ГЛЕДАТ „ФУТБОЛНИ СЪПРУГИ”
По бТВ тръгна риалити, което документира начина на живот на половинките на известни наши ритнитопковци. Не би било лошо обаче властите да хвърлят един бърз поглед върху имуществото им
"Не знам колко е семейният бюджет. Никога не задавам такива въпроси. Не знам колко получава мъжа ми и не ме интересува. Важното е, че всичко което искам, го имам. Аз нямам нужда от кой знае какво.” Не, това не са думи на някоя българска мутреса. Нито на някоя жена тип „държанка”. Нито е натруфеното и безскрупулно самопризнание на някоя родна чалгаджийка. Колкото и приликите между изброените да са повече от разликите. Това е уловен искрен коментар пред бТВ на „футболната съпруга” Елена Тодорова - за участието й в новото риалити предаване по една от най-гледаните наши телевизии.
„Много сме повлияни от западния модел.

И хората си мислят, че живеем много луксозно и охолно, но всъщност не е така.
Разбира се, не се оплаквам”, уклончиво обяснява мотивите да допусне камери до личното си пространство красавицата, съпруга на известен наш ритнитопковец.
Доку-риалитито „Футболни съпруги”, част от поредицата „Нашите момичета”, тръгна тази събота. Заснети са цели 13 едночасови серии. Продуцентите му стоят още зад предавания като „Такъв е животът”, „Часът на мама” (което вече е леко променено и носи заглавието „Денят е прекрасен”) и „Кухнята на Звездев”, но за първи път правят предаване за нежните половинки на играчите, които обикновено стоят в сянката им. Целта им е да ги извадят на светло.
В продължение на година екипът върви по стъпките на всяка една от шестте избрани нежни половинки.
Разбира се, полезно е публиката да надзърне в семейното ложе на футболните двойки. Да утоли любопитството си за някоя и друга жълтурийка и да добие представа за лайф-стайла на популярните ритнитопковци. Та нали и те са елит. Получават космически заплати, които би било интересно зрителите да узнаят за какво се харчат. А и без това телевизиите привикнаха вече да гонят рейтинг с риалити продукти, така че има бая хляб в хрумването на продуцентите. Те обаче съвсем не откриват топлата вода. Още преди две години по GTV се излъчиха пет сезона на хитовия английски сериал за футболните съпруги на играчи от Английската висша лига.
Авторите на българското предаване се питат „каква е дозата светски блясък и каква – дозата очакване и самота в живота на героините”, които

много често са обект на „не дотам здравословни клюки”.
„Съпругите са представителна извадка на младите и красивите личности и жени, които нямат особени притеснения с финансите си, някак си успяват да се справят по-лекичко с проблемите", обяснява малко преди началото на излъчването на епизодите продуцентът Явор Попов. "Не подлежат на обобщения. Всяка от тях е много различна. Колоритът при тях е много голям", казва още той.
За другият продуцент - Милена Будинова, у нас нямало много известни мъже с интересни съпруги. Затова се били спрели на футболните половинки. Те били олицетворение на успешните жени, и то, забележете, на тези, които са „пример за всяко едно младо момиче”. Логиката, която преследва процудентката, е, че всяко момче мечтаело да стане футболист, а може би

всяко малко момиченце искало да стане футболна съпруга.
„Те работят себе си. Всъщност изграждат един имидж и го правят много съзнателно и целенасочено години наред. Интересно е да се разбере колко труд е това, защото много хора си мислят, че е лесно да си например Кейт Мос или Виктория Бекъм. Но когато се запознаем с тези момичета разбираме, че това е ужасно много труд и целенасоченост и това са едни качества, които всеки млад българин трябва да развива в себе си”, споделя пред Дарик радио Будинова.
Някои от риалити героините били с доста сериозни професии. Като Деница – съпругата на футболният мениджър на „Локомотив”- Мездра Георги Бачев. Тя работела в Министерството на енергетиката.
„Това са едни професионалистки, които просто ми скриват шапката от работа”, прехласва се Милена Будинова от дамите, подлъгали се да влязат в капана на жълтото й доку-риалити. От него сме били научавали „какво е нужно, за да постигнеш целта си”. Футболните съпруги водели доста стресиран начин на живот, защото често пъти играчите се местели от един клуб в друг. Налагало се да се преместят не само в друг град, но понякога и в друга държава. А постоянните пътувания влияели и на развитието на кариерата на красавиците. Макар обикновено да упражнявали професията примерно на фото-модел или актриса, те не трябвало да се пренебрегват.
Не знам какво им коства на въпросните красавици, но от видяното в първия епизод на поредицата за „нашите момичета”, не останах кой знае колко натъжен за тяхната нелека съдба. Една от съпругите на ритнитопковците се глезотеше с бивш вратар на „Ботев” – Пловдив.
И двамата надуваха здраво чалгата в домашни условия.
Вратарят куфееше, пеейки фалшиво на някакъв микрофон, а половинката му също толкова фалшиво му пригласяше. Операторите ги последваха и докато се забавляваха и се надбягваха в семейно състезание по картинг. Потресаващо беше да се види как до лаптопа на футболиста, който се кефеше на поп-фолк парчета, имаше... молитвеник, подарен по думите му от неговата любима.
Но какво можеше да се види повече от двамцата? Нищо съществено. Съпругата твърдеше, че е съвършена, „шлифован диамант”. Допадало й, че партньорът й бил още „нешлифован”, затова си го харесала. След снимките, издават продуцентите, двойката влюбени Симона и Славчо, които ходели от десет години, за нещастие се разделили.

„Ако Славчо си хареса някое друго момиче, може би ще снимаме и нея”,
подклажда любопитството на аудиторията откровената продуцентка Милена Будинова.
И това ли им е важно да гледат зрителите, мнозинството от тях мизерстващи, едвам свързващи двата края? Поне нещо умно да можеха да чуят от половинките в сянка, или от водещите охолен живот видни наши ритнитопковци. А то –
гримирана посредственост, парадиране с бляскав интериор и празнодумство.
Консумация на живот, опакован в суета и лъскави етикети. Копиране на западен модел на кариеризъм и слава. Нека си го кажем в прав текст. Лайф-стайл по балкански.
Много интересно. Голяма работа са днешните елитни съпруги. Разменят си клишета. Живеят в розов свят. Пръскат пари за пътешествия, скъпи ресторанти, луксозни коли. Угаждат си. Събират се на вечери по женски, когато мъжете им са някъде по чужбината. Утешават самотите си. Тъпчат се с ястия, които средностатистическата българка не може да си позволи до края на дните си. А сценката, в която се разбра, че
на вечеринките им присъстват и популярни звезди като поп-фолк дивата Анелия,
доказва не друго, а това, че манталитетът им не е по-различен от този на родните чалгаджийки. Дай им на тях маркови дрешки, силиконови цици, напомпани с ботокс джуки. Дай им киснене по кафененца, фризьорски и козметични салони, екскурзийки до Сейшелските острови... Не е лесно да харчат заработваните от мъжете им хилядарки. Не си мислете, че им е лесно.
Е, не бива да сме и чак толкова крайни в мненията си за футболните женки. Всяка
контузия на ритнотопковците може да преобърне изцяло живота им,
ако останат на скамейката с вечните резерви, или ако приключи тяхната футболна кариера. Да паднат отвисоко само за миг. Затова е хубаво все пак да поздравим участничките Симона, Асдис, Елена, Деница, Наталия, Аделина, че са се осмелили да ги снимат. Колкото и да не ни вълнува кокетниченето им. Дали си купуват скъпарски кремове, дали се цапотят със скъпарски гримове, дали раздават навред изкуствени усмивчици. Или как тъгуват по мъжете си, чакайки ги редовно на летището след пореден мач в провинцията или извън страната. Поне са прозрачни, не крият охолството си. Искрени са. Една от тях обяви спонтанно дори своето верую –
задължително истинската жена трябвало да ходи на високи токчета.
Прекрасно. Нека да им види аудиторията качествата и да разгадае замогването им. Но още по-прекрасно би било обаче данъчните и антимафиотите да изгледат епизодите.
Наскоро от НАП и комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси в НС установиха, че футболните босове масово плащали по 220 лв. месечни заплати на играчите в „А” група. Набедиха ги в пране на пари и наличието на „черни каси”. Подозренията на разследващите органи са, че парите от анексите към договорите на футболистите били вадени от такива „черни каси”. Не били осчетоводявани никъде, а към анексите играчите взимали по 10-20 бона възнаграждения, върху които не били плащани данъци и осигуровки.
Е, след като предстоят проверки на футболистите в качеството им на физически лица, за да се съпоставят доходите им и притежаваното от тях имущество,
нека антимафиотите да хвърлят един бърз поглед върху заснетото в риалитито,
за да си направят съответните изводи. Не само „футболните олигарси”, както ги нарече Яне Янев, но и самите ритнитопковци да бъдат проверени обстойно. А на продуцентите на „Футболни съпруги” можем само да благодарим. Очакваме да направят риалити и за жените на фигури от подземния свят, за поп-фолк дивите, за манекенките... Поне данъчните и антимафиотите със сигурност ще им станат най-върлите фенове.

1 коментар:

Unknown каза...

«Проще говоря, Бенджамин Ли - самый приятный человек и лучший кредитный специалист в его службе. На протяжении всего процесса обновления нашего бизнеса у нас была очень ухабистая дорога из-за нехватки средств. Г-н Бен всегда был в курсе всех сторон, чтобы убедиться, что все идет по плану, чтобы уложиться в наш сжатый срок для закрытия нашего кредита. Мы ценим все, что он для нас сделал, и настоятельно рекомендуем его и его кредитную компанию всем, кто хочет получить финансирование. Еще раз спасибо, мистер Бен.
Свяжитесь с г-ном БЕНом по: 247officedept@gmail.com Также в Whatsapp: + 1-989-394-3740.